Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
drndalo

#2126 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

Jasko.B wrote:a u slucaju malo jaceg zemljotresa,takve zgrade se raspadaju kao kuca od karata.
Jasta, padaju svakodnevno sirom istocnog bloka... A novogradnje od raznih "bizmismena" levitiraju u zraku... :roll:
talić wrote:Sve aktivnosti guramo mi koji smo stanove kupili u zadnjih 5 godina za živu lovu.
Kod mene je malo drugacije, u zadnjih 3-4 godine je 12-15 stanova promijenilo vlasnike, za zivu lovu naravno, i mogu ti reci da je promjena u izgledu ulaza ocigledna... Nagore... Nije samo do njih, ima i djece iz stare raje koja su narasla pa malo divljaju, ali novi nam nisu nista novo donijeli, osim sto su natjerali neke od starih stanara da poplacaju dugove upravitelju pri prodaji stana...
Comrad

#2127 Re: Cijene stanova All about

Post by Comrad »

Dolac Malta, Grbavica su mi nekako ok naselja.

Malta je super, pogotovo onaj tamo dio Envera Sehovica. Ima dosta parkica, nisu naguzvane zgrade, a opet sve ti je blizu.

Grbavica isto tako, iako ima puno problema sa parkingom kao i svako drugo naselje. Dosta se otvorilo poslovnih prostora i automatski se povecava broj automobila. Da ne govorim o onom haosu ispred shopinga, parkinga nekad ni za lijeka. Al opet, sigurno jedno od boljih naselja jer je u centru grada (geografski gledano) i sve ti je na ruku.

Ja sam na dbr, parkinga imas koliko hoces. Iako su i ovo naselje upropastili sa naplacivanjem garaza i parkinga, tako da raja ne zeli to da placa i parkiraju na trgovima, ispred ulaza i sl. Jos jedan pokazatelj kako smo paglu narod. Planski napravljene garaze, parkinzi i oni ti to naplacuju i naprave kontraefekat.
madner

#2128 Re: Cijene stanova All about

Post by madner »

Alfons Kauders wrote:
madner wrote:I to stoji, ali nikako ne mozes znati gdje ce ti biti radno mjesto. Problem je otici na posao i vratiti se, pogovo ko mora u spicu uci. Mozes kupiti stan na Breki, pa se sutra zaposliti u Coca Coli.

Sem toga mislim da kada bi zivio na Dobrinji, nasao bi i lokalitet tamo da mozes cugat ko covjek radnim danom. :D I hvalio ga svima na forumu :D

Ili si ti uvijek izlazio na ista mjesta iako si mijenjao stanove?
ma jedno je imati lokalnu kafanu ispred zgrade, a drugo je izaci u grad s rajom... :D svako naselje ima solidnih birtija, eto npr. bio sam par puta na dobrinji u pivnici na kojekakvim svirkama, solidna kafana, normalan narod... sto da ne :D

a jebes ga... radno mjesto ce mi biti gdje bude... :D necu aplicirati u coca colu i cao :D
Firme se ponekad i sele, a malo je onih koji mogu birati radno mjesto :D

Radno mjesto mozes planirati mozda do dvije godine unaprijed, a stan se kupuje na duzi period. Tako da mi nije kriterij blizina radnog mjesta.

UglaFnom, htjeli to mnogi priznat ili ne, lokacija je bitna i zbog imidza. :D
♥ Julianna ♥

#2129 Re: Cijene stanova All about

Post by ♥ Julianna ♥ »

Al bez obzira, biraš onda lokaciju u nekom gradskom krugu da ti ne treba vremena ko do Busovače kad upadneš u gužvu. Ili da ti je ta posao-kuća razdaljina, taman takva da nije prevelika drama ići i gradskim prevozom ili proštetati.
madner

#2130 Re: Cijene stanova All about

Post by madner »

Nikad GRASom :D
Ako imas srece ides pjehe, ako ne auto je tu da se vozi a ne da stoji u garazi.
♥ Julianna ♥

#2131 Re: Cijene stanova All about

Post by ♥ Julianna ♥ »

Pa najbolje bi bilo da onaj ko može ide biciklom. Kakav auto, zato nam i jest ovakav haos jer se vozi i ko treba i ko ne treba.
Zalažem se za povećanje broj a taksista :-D
Alfons Kauders

#2132 Re: Cijene stanova All about

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:
Alfons Kauders wrote:
madner wrote:I to stoji, ali nikako ne mozes znati gdje ce ti biti radno mjesto. Problem je otici na posao i vratiti se, pogovo ko mora u spicu uci. Mozes kupiti stan na Breki, pa se sutra zaposliti u Coca Coli.

Sem toga mislim da kada bi zivio na Dobrinji, nasao bi i lokalitet tamo da mozes cugat ko covjek radnim danom. :D I hvalio ga svima na forumu :D

Ili si ti uvijek izlazio na ista mjesta iako si mijenjao stanove?
ma jedno je imati lokalnu kafanu ispred zgrade, a drugo je izaci u grad s rajom... :D svako naselje ima solidnih birtija, eto npr. bio sam par puta na dobrinji u pivnici na kojekakvim svirkama, solidna kafana, normalan narod... sto da ne :D

a jebes ga... radno mjesto ce mi biti gdje bude... :D necu aplicirati u coca colu i cao :D
Firme se ponekad i sele, a malo je onih koji mogu birati radno mjesto :D

Radno mjesto mozes planirati mozda do dvije godine unaprijed, a stan se kupuje na duzi period. Tako da mi nije kriterij blizina radnog mjesta.

UglaFnom, htjeli to mnogi priznat ili ne, lokacija je bitna i zbog imidza. :D
bitna naravno... :D ja sam stari sminker... :D nije isto dovoditi raju na veceru ili neku sjedeljku u vogoscu i u centar... :D

a radno mjesto... jebat ga, budi sam svoj sef i cao... ako ti stranka dopusti :D
Alfons Kauders

#2133 Re: Cijene stanova All about

Post by Alfons Kauders »

♥ Julianna ♥ wrote:Pa najbolje bi bilo da onaj ko može ide biciklom. Kakav auto, zato nam i jest ovakav haos jer se vozi i ko treba i ko ne treba.
Zalažem se za povećanje broj a taksista :-D
ma dobra je furka i bicikl... ali gdje ces npr. danas na njemu :)

nikad robom, vazda taxijem... a taxi npr. s grbavice do grada tri i kusur marke, ko sto rece havana... a sa stupa ili dobrinje cener... :D
♥ Julianna ♥

#2134 Re: Cijene stanova All about

Post by ♥ Julianna ♥ »

A danas naprim. taxijem :D zato i kažem povećati broj taksista.
I baš to što što kažeš, 3,5 marčice, pa ono budeš još i galantan pa ostaviš 4 :-D
madner

#2135 Re: Cijene stanova All about

Post by madner »

Sto je opet 8 KM u dva smjera.

:D
otherside

#2136 Re: Cijene stanova All about

Post by otherside »

a meni od posla do stana taxi 2,5 KM :D
ok, pjeske je 15 min :lol:
♥ Julianna ♥

#2137 Re: Cijene stanova All about

Post by ♥ Julianna ♥ »

madner wrote:Sto je opet 8 KM u dva smjera.

:D
al je jeftinije od 16 u dva smjera s Dobrinje :D
madner

#2138 Re: Cijene stanova All about

Post by madner »

Tacno, ali za 8 KM se moze natociti 4 litra (nemre ali eto da zaokruzim u svoju korist :D ) i onda kruzas i do 50 kilometara. I ne moras slusati Taxistu kako jebe mater konkurenciji :D
♥ Julianna ♥

#2139 Re: Cijene stanova All about

Post by ♥ Julianna ♥ »

jest, al u koje auto koje tako troši, u Reno 4? :D Lijepo taksić i lagano se pozdraviš sa taksistom, ne razmišljaš o parkingu, gumama, servisu, registraciji, kvarovima...šta me briga, neću ga slušati imam ipod i to je taman dvije pjesme vožnje :-D

Ode tema u pogrešnom pravcu :D
Ali šta se hOtjelo rIJET, kad se kupuje stan itetako pažnju obratiti i na troškove prevoza. Pa nek se i malo skuplje plati sam stan, ali da je primjera radi, bliže Centru ili Novom Sarajevu (ko radi ili je iz ovih ili onih razloga najčešće u gradu), ali uštediće se na gorivu, vremenu, živcima...
madner

#2140 Re: Cijene stanova All about

Post by madner »

Auto imas tako i tako, ako nista da odes do Makarske i popisas se.

Gume, servis itd... to je tacno.

8l/100 km je srednja potrosnja vecine novijih auta i puno vecih od 4ke.

To i ja hocu da kazem, evo malo racunica

Prevoz mjesecno 150 km.
12 mjeseci
1800 KM.
20 godina
36 000.

Kredit na 20 godina, 15 hiljada te izadje cirka 36000.
10 to je 23 hiljade.

Dakle za 15000-23000 ustede se isplati otici dalje, cisto matematicki gledano.
plucna mahramica

#2141 Re: Cijene stanova All about

Post by plucna mahramica »

Slabo ti nesto ta matematika ide...
Comrad

#2142 Re: Cijene stanova All about

Post by Comrad »

Meni je nekako bolji ovaj zapadnjacki sistem, koji djavo placat basnoslovne cifre za kvadrat, rentas stan i zaboli te briga. Sad radis u jednom gradu, sutra se selis u drugi 100km dalje. Pa u drugu drzavu. U drugi kontinent. Ne odgovara ti komsija, ma dovidjenja odoh u drugu zgradu. Naravno, ima to i svojih nedostataka, ali eto to je moje misljenje.

Al mi bosnje, daj ti meni kucu na tri sprata. Gdje ce sinovi ic? Kakav crni svijet. Ostani tu gdje jesi u mjesnoj zajednici, plafon ti je kanton. Dobijes sprat i kraj price. Zato i imamo nesposobnjakovice i mamine i tatine maze. Da moze ostao bi do 30-te u kuci da mu mama kuha i posprema. I onda roditelji umjesto da uzivaju u zivotu, citav zivot protrace na dijete, ajd sto ga odgojis u klipana, nego sto i nakon 18 godina radis i crncis samo za njega, te mu kupi auto, te stan. Napravis slinu koja ne zna jaje ispec i carape obuc.

Jbg, kad nismo jos dosegli taj nivo. Kod nas je normalno da ogranicis zivot, jer kad ti kupis stan sa dugorocnim kreditom, gotov si jaro. Nema ti makac. Jedino na bingu da dobijes il da umres.
Alfons Kauders

#2143 Re: Cijene stanova All about

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Tacno, ali za 8 KM se moze natociti 4 litra (nemre ali eto da zaokruzim u svoju korist :D ) i onda kruzas i do 50 kilometara. I ne moras slusati Taxistu kako jebe mater konkurenciji :D
i placas 2km parking... osim ako fakat nece kruziti 50 kilometara... :D
♥ Julianna ♥

#2144 Re: Cijene stanova All about

Post by ♥ Julianna ♥ »

@madner Ali to je ako se voziš svaki dan taksijem ili svaki dan autom. Nekad ćeš autom, jer imaš obaveze poslije posla i treba ti. Nekad pješke jer je super vrijeme i godi šetnja. Nekad taksijem jer žuriš, kasniš ili imaš štikle :D , a nekad trolom ili trajvanom (bez karte naravno) ako ti treba malo napetosti i trilera u životu zbog straha da te ne uhvati reva.
Dakle, ta računica niej tako crno-bijela.
Jah i da dodam, bitno je da imaš sve ove opcije na raspolaganju. Al kad živiš u Doglodima, onda imaš samo jednu opciju.
madner

#2145 Re: Cijene stanova All about

Post by madner »

Stoji, ali ovo je za 150 KM vise na osnovu prevoza.
♥ Julianna ♥

#2146 Re: Cijene stanova All about

Post by ♥ Julianna ♥ »

babae i žabae...eto nek je 150 za prevoz, ali gvorim o tome da bih radije da imam izbor prevoza, nego da sam osuđena da svaki dan vozim tamo-vamo nekad dnevno i po nekoliko puta. šta fali nekad i prošetati? :-D
Alfons Kauders

#2147 Re: Cijene stanova All about

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Stoji, ali ovo je za 150 KM vise na osnovu prevoza.
znaci stoji da ides taxijem kad nosis stikle? :D
madner

#2148 Re: Cijene stanova All about

Post by madner »

Alfons Kauders wrote:
madner wrote:Stoji, ali ovo je za 150 KM vise na osnovu prevoza.
znaci stoji da ides taxijem kad nosis stikle? :D
Naravno, sa toliko promila nije sigurno voziti. :D
hadzinicasa

#2149 Re: Cijene stanova All about

Post by hadzinicasa »

i šta smo se složili? gdje je najbolje živjeti u Sa?
madner

#2150 Re: Cijene stanova All about

Post by madner »

hadzinicasa wrote:i šta smo se složili? gdje je najbolje živjeti u Sa?
Gdje god kupis stan tu je najbolje, nes placat 20 godina za nesto sto nije najbolje u svakom pogledu :D
Post Reply