Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
luciferino

#2126 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by luciferino »

sam wrote:ha, @luciferno pa ja upravo o tome i govorim.... nisu svi obrazovani, amerika je ogromna zemlja (veca od evrope povrsinom, do urala naravno) i lako je stvoriti stereotipe na osnovu jednog mjesta.
i sta sad ako ce mama i sestra i pola porodice tvog muza glasati za mccaina samo zato sto je bijel? jel sad one sve zasluzuju da budu spaljenje na lomaci? i kod nas ljudi glasaju na slican nacin, ne svi, ali veliki dio. i ne samo kod nas vec svuda u svjetu. ja sam vec ranije rekla da ovo ispada da ce biti borba protiv ruralne amerike i progresivne i napredne amerike...
a sta ako i republikanci pobjede? hoce li to biti kraj svijeta, kraj amerike? nece, pa mccain je pet puta pametniji od busha i uostalom on je umjereni republikanac, palin je samo karta da se poveca njegova popularnost kod konzervativaca, i uspio je u tome, republikanci nisu jos izgubili igru.
naravno da bi demkorate bile bolje, ali rezultati nisu ni u pola od kriticne vaznosti kao recimo kod nas. samo se nadati da ce obamica ipak prevail. mislim da su ipak konzervativci u manjini u americi, a vidjet cemo koliko jos ima zivog rasizma....
sigurno nece biti spaljene na lomaci niti ce amerika biti poravnata sa zemljom, nema potrebe za pretjerivanjem, ali isto tako nemaju pravo kukati sto im je ekonomija ovakva ili onakva i jos puno toga. htjeli su busha drugi put, dobili su busha drugi put i zasluzili su ga :)...kada kazem "zasluzili su", to samo znaci "trazili ste, gledajte" isto kao sto i nasa raja zasluzuje vlast kakvu izabere i ovakvu situaciju zato sto vazda glasa za iste ili jos gore opste ne glasa. po svoj prilici, obamica nece prevagnuti. zivi bili pa vidjeli.
palinku ne smatram nikakvom kartom, ustvari nejasno mi je o kakim se tu konzervativcima prica, pa zena ima neudatu kcer koja je trudna, hem je jos i zena, pa uz sve to ima manje iskustva od samog obame. sta ja znam, mozda se definicija konzervativnog danas poklapa sa white trash.
i kao sto rekoh...ne smeta mi mccain kao mccain, ali ako je istina da je vec bolestan i star, recimo da postoje realne shanse da nakarminani pitbul postane prva zena (ne sto je zena, nego sto je onakva zena) na celu amerike. i onda opet dolazimo do onog famoznog "trazili ste, gledajte". ;-)
domi

#2127 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by domi »

Sve je jos uvijek neizvjesno, osim jedne stvari - a to je da je cika McCain zesci picharosh :D .
sam

#2128 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by sam »

joj draga luciferno...... ne moras ti meni objasnjavati ziva kakva je ekonomija u americi.... i naivno je misliti da ce demokrate ili republikanci okrenuti stvari na bolje preko noci u roku od mjesec dana. nismo u zemlji cuda. kad uporedjujes mccaina sa bushem, ocito je da ne pratis dovoljno americku politiku, pa nisam ni ja ekspert na tom polju, ali u poslednje vrijeme pratim sta se desava, procitala sam njegovu knjigu, vidjela par intervjua i covjek je podaleko od nepismenog kauboja. ne tvrdim da mi se svidja, naprotiv, ali nemam ni namjeru da ti objasnjavam u cemu se razlikuje politika njih dvojice, ako te toliko interesuje pogledaj angazman i jednog i drugog. da te podsjetim, ne moze se vjerovati svemu sto se vidi na televiziji i demokrate zasigurno imaju svoju propagandu.
ali za zapamtiti je da iako su republikanci -republikanci a demokrate - demokrate, svi su na kraju amerikanci. nisu smrtni neprijatelji, svi navijaju za manje-vise istu stvar, samo je pitanje kako doci do iste. ja licno preferiram put koji obama, pardon, obamica (sta fali da mu tepam??) ima na umu.
ali i dalje smatram neukusnim "trazili ste, gledajte", pa nisu svi trazili, jel se mozemo sloziti u ovome? jel to i mi svi odreda bosanci i hercegovci zasluzujemo ono sto imamo na politickoj sceni sada? ne mozes ti "prosvjetliti" nekoga ko citav zivot cuva stoku, zivi u ruralnoj sredini i zna za svoj traktor, svoju pusku ili sta ja znam (uz duzno postovanje za sve njih) preko noci. niti mozes ubjediti pola bosnjaka koji zive po takvim sredinama da ih srbi sutra nece sve poklati pa bolje da glasaju za nase, ili obrnuto ubjediti hrvate da ih nece balije ili obrnuto isto kod srba, zdruzeno ustase i balije, potpuno je nebitno. edukacija sine. i strpljenje. i razumjevanje. i evo, cini se stvari se mjenjaju, ne dovoljno brzo, ali se mic po mic mjenjaju. a to je zbog angazmana dobrih ljudi na svim stranama. pa jednako, ti mozes svojoj sister-in-law pojasniti da su kina i japan dvije razlicite zemlje bez da si nametljiva, mislim da bi to bilo bolje. najlakse je gurnuti stvari u stranu i reci, pih-seljacina. na kraju krajeva, niko nije rodjen kao demokrata ili dobar gradjanin, to se uci.
jos jednom "palinka nije nikakva karta" opet nemas bas pretjerano dobar uvid u situaciju, kako jez pruzi na uvid, popularnost zene samo raste, nije mccain bolan juce sa kruske pao. i za tvoju informaciju republikaci su toliko podjeljeni oko ovih izbora, mccain je rizikovao da izgubi sve zato sto ga konzervativci nisu gotivili (boze sto li?) tj. govorimo o proslom vremenu jer sad imamo sarah pa se situacija kod njih u potpunosti izmjenila. i to tvoje da se konzervatizam poklapa sa white trash ...... idi reci to konzervativcima koji godinama sjede u washington top uredima, bas me zanima jel se oni smatraju za white trash? ako je to slucaj, neko od nas dvije barata sa veoma pogresnom definicijom pojma "white trash" .
na kraju, nije mi namjera da se raspravljam sa tobom na ovoj temi, namjera mi je da analiziram desavanja u usa oko izbora.
ne ucestvujem previse na nasim temama zato sto mi je muka od netrpeljivosti i gluposti koje se neminovno pocnu prosipati na istim, a ujedno mislim da niko od ozbiljnijih ucesnika na ovoj temi ne bi zelio da se ova tema pretvori u niska pljuvanja po bilo kome. s toga sam ti i skrenula paznju na ono "zasluzuju...."
komentari tipa crncina nisu vrijedni momenta u kojem se procitaju a ne kamoli odgovora.

a za komentare tipa da ce pobjediti ovi ili oni.. nista se ne zna, jos je prerano....
a barakuda ce morati kad-tad stati pred kamere i novinarska pitanja, pa ne moze se izbjegavati press do podpredsjednicke diskusije... sinoc sam gledala komentare na to sta ocekivati od nje sa tom diskusijom i debatom sa biden. neko je rekao, i ima smisla, vecina pitanja se moze anticipate, tako da se sarah moze dobro pripremiti za tu debatu, bez da ispadne totalni neznalica. samo sto ce sve to biti nastrebano na pamet, bez razumjevanja bojim se. sigurna sam ipak da ce biden imati jokera u rukavu.... tacno, ako mccain pobjedi, da bog da mu bog dao lijepog zdravlja i zivota, ona je :-) ...... ali na kraju krajeva ljudi, nije predsjednik bilo koje drzave jedna osoba, predsjednik je institucija. savjetnici su cudo.
kad smo kod savjetnika.... nema nam karl love (ja ga zovem love jer je tako.... pozitivna licnost, bas kao da je dosao iz 60-tih, :-) :-) ) koji je to lik.... hahahahaha
jeza u ledja

#2129 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

sam wrote: mislim da su ipak konzervativci u manjini u americi, a vidjet cemo koliko jos ima zivog rasizma....
U Americi se 40% ljudi smatra konzervativnim, a samo 17% liberalnim. Neki dan sam vidio tu brojku, ne mogu se sad sjetiti vise gdje.

A popularnost Palinove, pa ja mislim da ona moze ici samo na dole. Samo je pitanje je li dva mjeseca dovoljno za to. Znate kako to ide, prvo odusevljenje, pa onda prezasicenost, na kraju 'joj sto me nervira ova'. Tako je bilo i sa Obamom i sa bilo kojim novim politicarem na sceni.
dallton

#2130 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by dallton »

jeza u ledja wrote:
sam wrote: mislim da su ipak konzervativci u manjini u americi, a vidjet cemo koliko jos ima zivog rasizma....
U Americi se 40% ljudi smatra konzervativnim, a samo 17% liberalnim. Neki dan sam vidio tu brojku, ne mogu se sad sjetiti vise gdje.

A popularnost Palinove, pa ja mislim da ona moze ici samo na dole. Samo je pitanje je li dva mjeseca dovoljno za to. Znate kako to ide, prvo odusevljenje, pa onda prezasicenost, na kraju 'joj sto me nervira ova'. Tako je bilo i sa Obamom i sa bilo kojim novim politicarem na sceni.
mislim da su ti podaci tacni, ali sama podjela na liberale i konzervativce ne prati glasacke linije niti su svi liberali za demokrate a ni svi konzervativci republikanci
sam

#2131 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by sam »

interesantni podatci.... mislila sam da je brojka manja.. .ali me podstaklo na razmisljanje - da li cu se ja izjasniti kao konzervativac ako recimo zivim u predgradju new yorka ili san franciska i nimalo mi se ne svidjaju trans, lesb, homo itd. i recimo nisam za istospolne brakove, ali recimo ipak mi se vise svidjaju demokrate? da li sam konzervativna ako sam religiozna, ali ne i netolerantna? ja se recimo smatram liberalom ali nisam bas za to da istospolni brakovi mogu usvajati djecu... da li sam onda i parcijalno konzervativna? recimo, ne znam ni da li sam za ili protiv istospolnih brakova... sve je relativno....
takodje, koliko ljudi ce u anketi reci da podrzava obamu a u stvari ne podrzavaju ga, jer nije bijel, ali se stide priznati da su rasisti? koliko ce ljudi koji bi inace glasali za bijelog demokratu glasati za bijelog republikanca? rasizam se gura pod tepih mozda, ili ne?

usput, ide hilary u kampanju against pitbull lipstick woman (tako je sad zovu poneki mediji, hahahaha)
evo isjecak iz londonskog times-a:

".....Clinton has been asked to concentrate on the working-class districts of Ohio, Pennsylvania and Michigan, where Palin will be competing fiercely for votes, and Florida, where women and Jewish voters may reject the Alaska governor’s Christian, conservative, anti-abortion message.

Clinton, who has lived through the women’s movement, intends to frame the race in terms of a double-barrelled McCain-Palin threat to issues that women care about such as the right to an abortion, equal pay and universal healthcare, according to the Florida congresswoman Debbie Wasserman Schultz.

As such, she will be joining the roster of prominent women deployed by Obama to such good effect against Clinton herself during the primary campaign. Politicians such as Kathleen Sebelius, the governor of Kansas, Claire McCaskill, the Missouri senator, and Janet Napolitano, the governor of Arizona, have made the case that women could in good conscience vote for Obama rather than Clinton.
Now they are using the same tactics against Palin."
luciferino

#2132 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by luciferino »

sam wrote:joj draga luciferno...... ne moras ti meni objasnjavati ziva kakva je ekonomija u americi.... i naivno je misliti da ce demokrate ili republikanci okrenuti stvari na bolje preko noci u roku od mjesec dana. nismo u zemlji cuda. kad uporedjujes mccaina sa bushem, ocito je da ne pratis dovoljno americku politiku, pa nisam ni ja ekspert na tom polju, ali u poslednje vrijeme pratim sta se desava, procitala sam njegovu knjigu, vidjela par intervjua i covjek je podaleko od nepismenog kauboja. ne tvrdim da mi se svidja, naprotiv, ali nemam ni namjeru da ti objasnjavam u cemu se razlikuje politika njih dvojice, ako te toliko interesuje pogledaj angazman i jednog i drugog. da te podsjetim, ne moze se vjerovati svemu sto se vidi na televiziji i demokrate zasigurno imaju svoju propagandu.
ali za zapamtiti je da iako su republikanci -republikanci a demokrate - demokrate, svi su na kraju amerikanci. nisu smrtni neprijatelji, svi navijaju za manje-vise istu stvar, samo je pitanje kako doci do iste. ja licno preferiram put koji obama, pardon, obamica (sta fali da mu tepam??) ima na umu.
ali i dalje smatram neukusnim "trazili ste, gledajte", pa nisu svi trazili, jel se mozemo sloziti u ovome? jel to i mi svi odreda bosanci i hercegovci zasluzujemo ono sto imamo na politickoj sceni sada? ne mozes ti "prosvjetliti" nekoga ko citav zivot cuva stoku, zivi u ruralnoj sredini i zna za svoj traktor, svoju pusku ili sta ja znam (uz duzno postovanje za sve njih) preko noci. niti mozes ubjediti pola bosnjaka koji zive po takvim sredinama da ih srbi sutra nece sve poklati pa bolje da glasaju za nase, ili obrnuto ubjediti hrvate da ih nece balije ili obrnuto isto kod srba, zdruzeno ustase i balije, potpuno je nebitno. edukacija sine. i strpljenje. i razumjevanje. i evo, cini se stvari se mjenjaju, ne dovoljno brzo, ali se mic po mic mjenjaju. a to je zbog angazmana dobrih ljudi na svim stranama. pa jednako, ti mozes svojoj sister-in-law pojasniti da su kina i japan dvije razlicite zemlje bez da si nametljiva, mislim da bi to bilo bolje. najlakse je gurnuti stvari u stranu i reci, pih-seljacina. na kraju krajeva, niko nije rodjen kao demokrata ili dobar gradjanin, to se uci.
jos jednom "palinka nije nikakva karta" opet nemas bas pretjerano dobar uvid u situaciju, kako jez pruzi na uvid, popularnost zene samo raste, nije mccain bolan juce sa kruske pao. i za tvoju informaciju republikaci su toliko podjeljeni oko ovih izbora, mccain je rizikovao da izgubi sve zato sto ga konzervativci nisu gotivili (boze sto li?) tj. govorimo o proslom vremenu jer sad imamo sarah pa se situacija kod njih u potpunosti izmjenila. i to tvoje da se konzervatizam poklapa sa white trash ...... idi reci to konzervativcima koji godinama sjede u washington top uredima, bas me zanima jel se oni smatraju za white trash? ako je to slucaj, neko od nas dvije barata sa veoma pogresnom definicijom pojma "white trash" .
na kraju, nije mi namjera da se raspravljam sa tobom na ovoj temi, namjera mi je da analiziram desavanja u usa oko izbora.
ne ucestvujem previse na nasim temama zato sto mi je muka od netrpeljivosti i gluposti koje se neminovno pocnu prosipati na istim, a ujedno mislim da niko od ozbiljnijih ucesnika na ovoj temi ne bi zelio da se ova tema pretvori u niska pljuvanja po bilo kome. s toga sam ti i skrenula paznju na ono "zasluzuju...."
komentari tipa crncina nisu vrijedni momenta u kojem se procitaju a ne kamoli odgovora.

a za komentare tipa da ce pobjediti ovi ili oni.. nista se ne zna, jos je prerano....
a barakuda ce morati kad-tad stati pred kamere i novinarska pitanja, pa ne moze se izbjegavati press do podpredsjednicke diskusije... sinoc sam gledala komentare na to sta ocekivati od nje sa tom diskusijom i debatom sa biden. neko je rekao, i ima smisla, vecina pitanja se moze anticipate, tako da se sarah moze dobro pripremiti za tu debatu, bez da ispadne totalni neznalica. samo sto ce sve to biti nastrebano na pamet, bez razumjevanja bojim se. sigurna sam ipak da ce biden imati jokera u rukavu.... tacno, ako mccain pobjedi, da bog da mu bog dao lijepog zdravlja i zivota, ona je :-) ...... ali na kraju krajeva ljudi, nije predsjednik bilo koje drzave jedna osoba, predsjednik je institucija. savjetnici su cudo.
kad smo kod savjetnika.... nema nam karl love (ja ga zovem love jer je tako.... pozitivna licnost, bas kao da je dosao iz 60-tih, :-) :-) ) koji je to lik.... hahahahaha
sam, zao mi je stvarno sto si morala pisati ovoliko, ali ja nisam i ne pada mi napamet da poredim busha i mccaina. da je meni malo tvoje tolerancije i zivaca, lako bih ja rijesila i kinu i japan. pokusali su i drugi, nije islo. jasno je kao dan da se mccain i citava republikanska kampanja ubishe od muke kako bi se ogradili od busha i bilo cega sto ima ikakve veze s njim. i jesmo sam, zasluzili smo ono sto nam se desava, a pristalica sam dobre stare "kakav narod, takva vlast". mozes me moralno razapeti, misljenje necu promijeniti. interesantno mi je kako si se toliko upalila oko republikanaca, kao da moj post dozivljavas kao licni napad na mccaina. evo, treci put ponavljam da mi se mccain cak i svidja. nisam rekla za tebe da je tvoja definicija pogresna, samo mi neke stvari nisu logicne. za mene biti konzervativan ne znaci nista lose. ljudi imaju svoje principe pa su prema definiciji za porodicne, tradicionalne vrijednosti...e sad, imamo zenu cija je neudata maloljetna kcerka trudna (tradicionalne vrijednosti???đe su???dobro, zadesilo se, ali...), a ta zena treba privuci konzervativce...ako ti vidish logiku u tome, ja zaista ne vidim. licemjerstvo mozda, losh rolemodel mozda, ali logiku nikako. uz sve to je i zena (primjer: neko je recimo konzervativan jer smatra da zena ne moze voditi drzavu - dobro, mozda je jos uz to i papcina na kvadrat). ne, ne izjednačavam konzervativce i white trash i nisi neminovno white trash ako glasash za republikance. zato i kažem, mislim da nece privuci konzervativce koliko white trash jer ce se upravo oni poistovjetiti sa njom (obicno ne glasaju, ali ce ovog puta glasati jer se boje obamice crnca). znas i sam da se ovdje radi o lovu na neodlucne. obama ce pokupiti sve crne glasove, mccain mora pod hitno naci glasove da se ujednaci...to mozda mogu biti zene generalno (cisto sumljam) ili odredjena grupacija zena (nesto mi je ovo vjerovatniji scenario nego privlačenje konzervativaca generalno).

nego ovako...u svakom slucaju, ovi izbori ce biti extra interesantni. znaju ljudi show od svega napraviti.
Lada

#2133 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by Lada »

Postaje sve zanimljivije.
Sarah Palin popularnija od Obame i McCaina

Prije mjesec dana većina Amerikanaca nije nikada čula za guvernerku Aljaske Sarah Palin, ali nakon govora na republikanskoj nacionalnoj konvenciji u kojem je prihvatila potpredsjedničku kandidaturu stranke, 58 posto američkih birača ima pozitivno mišljenje o njoj, pokazalo je u petak objavljeno ispitivanje Rasmussen Reportsa.

Među 58 posto ispitanih koji imaju povoljno mišljenje o Palin 40 posto ima jako povoljno mišljenje, dok među 37 posto onih s negativnim mišljenjem 18 posto ima jako nepovoljno mišljenje o 44-godišnjoj guvernerki.

Prije njezinog govora o prihvaćanju kandidature 52 posto je imalo povoljno mišljenje o njoj, dok prije semice dana 67 posto nije nikada čulo za nju, navodi Rasmussen.

Novi podaci govore o značajnom povećanju broja onih koji kažu da je McCain načinio pravi potez s izborom Palin, kao i broja onih koji smatraju da je Palin spremna postati predsjednicom SAD-a.

Općenito Palin ima nešto bolje ocjene od izbora Baracka Obame, koji je za potpredsjedničkog kandidata uzeo političkog veterana, senatora Joe Bidena.

Rezultat koji najviše zapanjuje jest da Palin s 58 posto ima veću stopu odobravanja od dvojice predsjedničkih kandidata. U petak ujutro Obama i McCain imali su stopu odobravanja po 57 posto, dok je Biden na začelju sa 48 posto.

Kod predodžbi o Sarah Palin postoji jaka stranačka podjela. Povoljno stajalište o njoj ima 89 posto republikanaca i 33 posto demokrata te 59 posto nezavisnih birača.

I po spolu postoji razlika u podršci, pa tako 65 posto muškaraca povoljno gleda na atraktivnu Palin, bivšu misicu, dok povoljno mišljenje o njoj ima 52 posto žena.

Rasmussenovo dnevno praćenje podrške predsjedničkim kandidatima, pokazuje da Obama zadržava prednost pred McCainom s 50 prema 45 posto glasova, prenosi Hina.

Razliku od četiri do osam posto glasova za Obamu pokazuju u petak i druga dnevna ispitivanja birača: Washington Post - Obama 49 posto, McCain 45 posto glasova; AP/Ipsos - Obama 47 posto, McCain 41 posto glasova i Gallup - Obama 50 posto i McCain 42 posto glasova.
jeza u ledja

#2134 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Lada wrote: Razliku od četiri do osam posto glasova za Obamu pokazuju u petak i druga dnevna ispitivanja birača: Washington Post - Obama 49 posto, McCain 45 posto glasova; AP/Ipsos - Obama 47 posto, McCain 41 posto glasova i Gallup - Obama 50 posto i McCain 42 posto glasova.
U petak? Ma kakvi. U petak je na Gallupu Obama imao samo 47%, a McCain 45%. Ra prednost od 8 posto je bila jos u ponedjeljak, prije odrzavanja konvencije Republikanaca. Nazalost, ni ovo nije konacna brojka jer ce se pravi 'rezultati' postkonvencijcske ankete znati tek u ponedjeljak, a moglo bi se vrlo lako desiti da McCain predje u vodjstvo, ili bar da se potpuno izjednaci, kao sto su bili pred pocetak konvencije Demokrata. Izgleda da su obje stranke dobile 'bounce' od nekih 5% nakon svojih konvencija, sto je otprilike historijski prosjek. Znaci vratili smo se na pocetak.

Sto se tice popularnosti Palinove, koja je kako spomenuse bila nepoznata prije 7 dana, to je instant popularnost koja samo moze ici na dole. To je neminovno. Ali, u sustini, ljudi glasaju izmedju McCaina i Obame, VP su manje vazni.
jeza u ledja

#2135 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Na Gallupu McCain poveo 3%.
The 51st State

#2136 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by The 51st State »

jeza u ledja wrote:
Lada wrote: Razliku od četiri do osam posto glasova za Obamu pokazuju u petak i druga dnevna ispitivanja birača: Washington Post - Obama 49 posto, McCain 45 posto glasova; AP/Ipsos - Obama 47 posto, McCain 41 posto glasova i Gallup - Obama 50 posto i McCain 42 posto glasova.
U petak? Ma kakvi. U petak je na Gallupu Obama imao samo 47%, a McCain 45%. Ra prednost od 8 posto je bila jos u ponedjeljak, prije odrzavanja konvencije Republikanaca. Nazalost, ni ovo nije konacna brojka jer ce se pravi 'rezultati' postkonvencijcske ankete znati tek u ponedjeljak, a moglo bi se vrlo lako desiti da McCain predje u vodjstvo, ili bar da se potpuno izjednaci, kao sto su bili pred pocetak konvencije Demokrata. Izgleda da su obje stranke dobile 'bounce' od nekih 5% nakon svojih konvencija, sto je otprilike historijski prosjek. Znaci vratili smo se na pocetak.

Sto se tice popularnosti Palinove, koja je kako spomenuse bila nepoznata prije 7 dana, to je instant popularnost koja samo moze ici na dole. To je neminovno. Ali, u sustini, ljudi glasaju izmedju McCaina i Obame, VP su manje vazni.
Grijesis, vrlo je popularna medju americkim biznismenima (citaj narodu) i to iz prostog razloga sto je ukinula sve moguce odredbe, kao guverner Aljaske, koje su sputavale eksploataciju prirodnih dobara.
JThomas

#2137 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by JThomas »

ne znam da li znate za ovu zajebanciju, u kojoj nažalost ima dosta istine...

Image
jeza u ledja

#2138 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

The 51st State wrote:
jeza u ledja wrote:
Grijesis, vrlo je popularna medju americkim biznismenima (citaj narodu) i to iz prostog razloga sto je ukinula sve moguce odredbe, kao guverner Aljaske, koje su sputavale eksploataciju prirodnih dobara.
Ha? :-)
The 51st State

#2139 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by The 51st State »

jeza u ledja wrote:
The 51st State wrote:
jeza u ledja wrote:
Ha? :-)
Pa gledaj to ovako, vrlo lako ce americki korporativni biznis napraviti dobar pr politicarima koji im omogucuju sto laksi profit, u tom smislu je i Palinova popularna.
hik--meta

#2140 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by hik--meta »

Monday, September 08, 2008
The Rasmussen Reports daily Presidential Tracking Poll for Monday shows John McCain with a statistically insignificant one-point lead over Barack Obama.

In the first national polling results based entirely on interviews conducted after the Republican National Convention, McCain attracts 47% of the vote while Obama earns 46%. When "leaners" are included, it’s McCain 48% and Obama 47%. Tracking Poll results are released at 9:30 a.m. Eastern Time each day and a FREE daily e-mail update is available.

Last Tuesday, Obama’s bounce peaked with the Democrat enjoying a six-percentage point advantage. Before the two conventions were held, Obama had consistently held a one or two point lead over McCain for most of August (see recent daily results).

McCain leads by four points among men while Obama leads by three among women. On Tuesday, when Obama’s lead peaked, he had a fourteen point advantage among women. Premium Members can review demographic crosstabs and all the data we collect--not just the portion we make public. Premium Members can also get an advance look at tracking poll results via the Daily Snapshot each morning.

Forty-one percent (41%) of voters say that they are certain they will cast their ballot for McCain and will not change their mind before November. Thirty-eight percent (38%) say the same about Obama. Overall, McCain is now viewed favorably by 60% of the nation’s voters while Obama earns positive reviews from 55% (see trends).

Throughout Election 2008, opinions have always been stronger about Obama than McCain. However, that gap is not as wide as it used to be. Thirty-seven percent (37%) of voters have a Very Favorable opinion of Obama while 27% have a Very Unfavorable view. For McCain, those numbers are now 29% Very Favorable and 20% Very Unfavorable.

Later today, polling data will be released showing which candidate voters see as most likely to reach across the aisle and work in a bipartisan manner. Also, now that the conventions are behind us, state-by-state polling has resumed and the first new state data will be released at 6:00 p.m. Eastern Time tonight.

For a variety of reasons, the Rasmussen Reports daily Presidential Tracking Poll is less volatile than some other polls and always shows a somewhat smaller convention bounce than reported by others. This is primarily because we weight our results by party identification (see methodology). Looking at the data before adjusting for partisan identification, the Republican convention appears to have created a larger surge in party identification than the Democratic convention the week before. If this lasts, it could have a significant impact on Election 2008.

Seventy-seven percent (77%) of Obama voters now say they are voting with enthusiasm for their candidate while 17% are primarily voting against the other candidate. For McCain, those numbers are 65% and 28% respectively. Before the Republican convention, just 54% of McCain voters were voting enthusiastically for him rather than simply voting against Obama.

Each Saturday morning, Rasmussen Reports reviews the key polls of the past week to learn What They Told Us.

The Rasmussen Reports Balance of Power Calculator currently shows Obama leading in states with 193 Electoral College votes while McCain leads in states with 183 votes (see Quick Campaign Overview). When leaners are included, it’s Obama 264, McCain 247 (see 50-State Summary).

Data from Rasmussen Markets currently gives Obama a 50.3% chance of winning in November. Other key stats of Election 2008 can still be seen at Obama-McCain: By the Numbers. Sign up for a free daily e-mail update.

Daily tracking results are collected via telephone surveys of 1,000 likely voters per night and reported on a three-day rolling average basis. The margin of sampling error—for the full sample of 3,000 Likely Voters--is +/- 2 percentage points with a 95% level of confidence. Results are also compiled on a full-week basis and crosstabs for the full-week results are available for Premium Members.

Like all polling firms, Rasmussen Reports weights its data to reflect the population at large. Among other targets, Rasmussen Reports weights data by political party affiliation using a dynamic weighting process. Our baseline targets are established based upon survey interviews with a sample of adults nationwide completed during the preceding three months (a total of 45,000 interviews). For September, the targets are 39.7% Democrat, 32.1% Republican, and 28.2% unaffiliated (see party trends and analysis). For the month of August, the targets were 40.6% Democrat, 31.6% Republican, and 27.8% unaffiliated.
i pored zenskog vp kandidata i palinovog relativno soft standa prema zakonima o abortusu koje je u zadnje vrijeme relativno liberalizirala na aljasci, obama jos uvijek puno bolje stoji kod zena od mccaina.
jeza u ledja

#2141 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

The 51st State wrote:
Pa gledaj to ovako, vrlo lako ce americki korporativni biznis napraviti dobar pr politicarima koji im omogucuju sto laksi profit, u tom smislu je i Palinova popularna.
Napisao si biznismeni = narod??!

USA Today/Gallup poll uradjen preko vikenda pokazuje 10% razlike u korist McCaina. McCain je u 'anketi anketa' prvi put od sredine aprila prestigao Obamu, sad vodi 1.8%. Prije samo 7 dana Obama je bio na +6%.
ahuseino

#2142 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ahuseino »

...So much for the VP selection effect...

Heckey - pitbull - lipstick - baracuda - mom je chudo jedno.

We'll see if it sticks...
jeza u ledja

#2143 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Sarah Palin ce NAPOKON uskoro imati svoj prvi intervju, nekad ove sedmice, za ABC. Vidjecemo kako su je pripremili za teska pitanja. Ja prosto ne mogu da zamislim smislene odgovore na pitanja spoljne politike, a znam da svi novinari jedva cekaju da je razbucaju ko dijete cokoladu.
Neki dan slusam Bidena kako prica o Iraku i kontam koliko znanje taj covjek ima, mislim cak vece i od Obame i McCaina, a da ne govorim Palinovu. Usutkao je Tom Brokawa savrsenim odgovorima na pitanja da li je 'surge' bila efektna, sta misli o abortusu i sl.

Veceras, sutra i prekosutra gledajte nastavak Obaminog intervjua za kretena O'Reillyja, sudeci po isjeccima koje sam gledao poprilicno je bio zustar razgovor.
Fair Life

#2145 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by Fair Life »

duplo
jeza u ledja

#2146 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Fair Life, to su old news.
Fair Life

#2147 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by Fair Life »

jeza u ledja wrote:Fair Life, to su old news.
Naravno...

'Europa magazin' "izlazi" jedanput mjesecno.
jeza u ledja

#2148 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Mislim to su old news na ovoj temi.

Ispostavilo se da su 'ploteri' bili poprilicni amateri i nisu predstavljali pravu opasnost.

S druge strane, slicno se desilo na konvenciji Republikanaca, neki je lik - anarhista htio uletiti na konvenciju opasan bombama ovako nesto, nemojte me uzet za rijec, ne znam detalje.
luciferino

#2149 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by luciferino »

ahuseino wrote:...So much for the VP selection effect...

Heckey - pitbull - lipstick - baracuda - mom je chudo jedno.

We'll see if it sticks...
a komicar Bill Maher kaze za Palinovu : "the maverick and the MILF"
nezavisni

#2150 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by nezavisni »

'How Obama lost the election' - malo duza, ali zanimljiva analiza
http://www.atimes.com/atimes/Front_Page/JI03Aa02.html

Inace, bio sam uvjeren u pobjedu McCainna i prije objave VP nominacija. Sada sve ukazuje na to da ce tako i biti.
Post Reply