Za predane Allahu dž.š.

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
korektno

#2126 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by korektno »

Kur'ansko pravilo; "Donesite dokaz ako istinu govorite"
Znanje se stječe učenjem pred učenim ljudima, trebaju godine da se slegne i godine truda, znoja i odricanja. Evo jedan hadis koji između ostalog govori o ovoj temi;

Od Ebu Derda'a, radijallahu anhu, prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ''Ko se zaputi na put radi stjecanja znanja, Allah će mu olakšati put (koji vodi) ka Džennetu. Uistinu meleki podmeću svoja krila onome ko traži znanje iz zadovoljstva zbog onoga što čini, a oprost za učenjaka traži sve ono što je na nebesima i Zemlji, pa čak i ribe u vodi. Prednost učenjaka nad pobožnjakom je kao prednost (svjetlosti) mjeseca nad ostalim zvijezdama. Učenjaci su nasljednici poslanika. Poslanici u nasljedstvo nisu ostavljali ni zlatnike ni srebrenjake, već su ostavljali znanje, pa ko ga uzme, uzeo je nešto vrlo vrijedno.'' (Ebu Davud, br. 3641, Tirmizi, br. 3682, Ibn Madže, br. 223, Ahmed, 5/196, i drugi, sa dobrim lancem prenosilaca)
Idemedosumom

#2127 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Idemedosumom »

Sjeti se ajeta koji govore o događaju kada je Sulejman a.s. zatražio od svojih velikana da mu što prije donesu prijesto.

Pa Ifrit ponudi da ga donese prije nego što Sulejman a.s. ustane, međutim, onaj koji posjeduje ilum iz knjige ga donese za vrijeme treptaja oka, i tako impresionira moćnog Sulejmana.

Vezano za tog evliju, u Ibn Abbasovom tefsiru stoji: "One with whom was knowledge of the Scripture, one who knew Allah's greatest name"...

Također ne bi bilo loše da pročitaš malo o hazreti Hidru.
korektno

#2128 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by korektno »

Evo iz tefsira Ibn Kesira ;)
"A ja ću ti ga donijeti", reče onaj koji je učio iz knjige. Ibn-Abbas kaže: "On je Asif, pisar Sulejmanov, a bio je njegov drug i prijatelj koji je znao najuzvišenije Allahovo ime. (Rekao sam: "Kažu da je to Džibril, a.s., a kažu također da je to bio melek koga je Allah, dž.š., dao Sulejmanu, a.s., da ga pomogne njime. Također kažu da je to bio Sulejman lično, kao da je on smatrao Ifrita isuviše sporim, pa mu je rekao da će mu ga on donijeti prije nego što on uspije da to izgovori, tj. i prije nego što okom trepne. Ja preferiram mišljenje da je to bio Sulejman, a.s., lično, jer je on bio Allahov Poslanik i kralj; nije mogao biti neko od njegovih podanika da zna Knjigu bolje od njega. A onaj koji posjeduje znanje iz Knjige, zar je moguće da bude neko od njegovih podanika ili pisara? Pa zar je mogao neko od njih da posjeduje veću moć nego što ju je posjedovao sam Sulejman, a.s. I kako to može biti kad je Allah, dž.š., uslišao molbu Sulejmanovu: "I daruj mi vlast kakvu niko, osim mene, neće imati! Ti, uistinu, bogato daruješ." (38:35), pa kao može da njegov pisar bude jači od njega, zar snaga nije najvažniji faktor vladavine, naročito zbog toga što je on bio poslanik koga je Allah, dž.š., podupro mudžizama? Samo je po sebi razumljivo da Sulejman poznaje upute iz Knjiga i to na početku i prije svih članova njegovog kraljevstva, inače u njegovom kraljevstvu bi bio neko ko je vredniji i bolji za poslanstvo i vladanje od njega!!! SubhanAllah, kako to da je Asif posjedovao znanje o Knjizi, a da Sulejman to nije znao!? Pa ako to nije bio Sulejman, a.s., onda je sigurno bio Džibril, a.s., ili je to bio neki drugi melek, daleko od toga da je to mogao biti neko od njegovih podanika, a Allah najbolje zna.)
-kraj citata
zijancer

#2129 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by zijancer »

čime se zasluži takav status?
korektno

#2130 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by korektno »

zijancer wrote:čime se zasluži takav status?
Kakav status?
korektno

#2131 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by korektno »

Evo jako dobar tekst o kerametima (nadnaravnim pojavama koje Uzvišeni Allah daje pojedinim ljudima)
https://islamqa.info/en/175604
Idemedosumom

#2132 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Idemedosumom »

Poenta je bila da Allah svojom voljom određene robove časti kerametima, kao npr. ilmom.

Reakcija Sulejmana a.s. upućuje na to da on do tog trenutka nije bio svjestan Asifovog ilma, što nužno ne mora značiti da sam Sulejman a.s. to isto znanje nije posjedovao, a Allah najbolje zna.

Ako idalje imaš nedoumica, pročitaj o događaju između hazreti Hidra i Musa a.s:
"Tad nađoše roba između robova Naših kojem smo dali milost Našu, i poučili ga od Nas znanjem."
korektno

#2133 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by korektno »

Slučaj Hidra nije dokaz da danas hodaju po dunjaluku evlije neke specijalne koje imaju "tajna" znanja. Za svako znanje (a posebno šerijatsko) moraš se dosta potruditi, nije dovoljno samo biti pobožan.
zijancer

#2134 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by zijancer »

znači trudom?
Idemedosumom

#2135 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Idemedosumom »

Tražio si dokaz, ja sam postavio dokaze iz Kur'ana časnog.

Ako to za tebe nije dovoljno, to je do tebe, nije do mene :wink:
korektno

#2136 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by korektno »

Idemedosumom wrote:Tražio si dokaz, ja sam postavio dokaze iz Kur'ana časnog.

Ako to za tebe nije dovoljno, to je do tebe, nije do mene :wink:
https://youtu.be/Y0DFDoEEtaU
Evo koga zanima od 13:30 dr. Safet Kuduzović odgovara na šubhu (sumnju) pojedinih sektaša, koji su na svoju ruku razumjeli taj "dokaz" što si spomenuo.
korektno

#2137 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by korektno »

Posebno je interesantan ovdje govor jednog od najvećih muhadisa, Ibn Hadžera, rahimehullah, za one koji govore da uzimaju znanje direktno od Allaha, kaže za takve da su nevjernici po koncezusu svih nebeskih religija.
Idemedosumom

#2138 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Idemedosumom »

Ja sam svjestan kakav je stav kod vehabija :wink:
korektno

#2139 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by korektno »

Isti video, od 20:46 govor o "skrivenom znanju"
https://youtu.be/Y0DFDoEEtaU
korektno

#2140 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by korektno »

Idemedosumom wrote:Ja sam svjestan kakav je stav kod vehabija :wink:
Ibn Hadžer "vehabija"?
Idemedosumom

#2141 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Idemedosumom »

Kuduz-paša
korektno

#2142 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by korektno »

Šejhul-islam Ibn Kajjim, rahimehullah, u komentari riječi Uzvišenog Allaha: “O vjernici, ne dižite glasove svoje iznad Vjerovjesnikovog glasa i ne razgovarajte s njima glasno, kao što glasno jedan s drugim razgovarate, da ne bi bila poništena vaša djela, a da vi i ne primijetite”, rekao je: “Pa ako podizanje glasa iznad glasa Allahovog Poslanika uzrokuje poništavanje djela, pa šta tek onda reći o davanju prednosti njihovim mišljenjima, i njihovim razumima, i njiihovim ukusima, i njihovoj politici, i njihovim spoznajama, nad onim sa čime je došao Allahov Poslanik, i izdizanju iznad njega? Zar to nije prioritetnije da bude razlogom poništavanja djela?”
(I’lamul-muvekiin, 1/41)
Idemedosumom

#2143 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Idemedosumom »

Kada vam odgovara njegovo mišljenje, citirate Ibn Hadžera, rahimehullah.

Međutim, kada je u pitanju posjećivanje Poslanikovog s.a.v.a. mezara ili antropomorfizam, onda se vratite Ibn Tejmiji i Ibn Kajjimu :lol:
korektno

#2144 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by korektno »

Idemedosumom wrote:Kada vam odgovara njegovo mišljenje, citirate Ibn Hadžera, rahimehullah.

Međutim, kada je u pitanju posjećivanje Poslanikovog s.a.v.a. mezara ili antropomorfizam, onda se vratite Ibn Tejmiji i Ibn Kajjimu :lol:
Ko mi?
Ibn Hadžer je šejhul islam, ali to nikako ne znači da je bezgriješan.
Antropomorfizam???
Idemedosumom

#2145 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Idemedosumom »

Naravno da nije bezgriješan, vehabije su tu da nam ukažu gdje je i po kojim pitanjima zastranio :wink:
korektno

#2146 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by korektno »

Idemedosumom wrote:Naravno da nije bezgriješan, vehabije su tu da nam ukažu gdje je i po kojim pitanjima zastranio :wink:
Svima nama sudi Kur'an i Sunnet, a ne puki govor učenjaka/pojedinca. Ibret je u dokazu.
Idemedosumom

#2147 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Idemedosumom »

Svako će, kako bi opravdao svoje postupke, pronaći nekakav hadis. S Kur'anom to već mnogo teže ide.
korektno

#2148 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by korektno »

Nije tačno. Najviše sekti se poziva na ajete koje tumače po vlastitim strastima/nahođenjima. Zato je jedini izlaz u slijeđenju Kur'ana i Sunneta po razumijevanju prvih ispravnih generacija, koje je Uzvišeni Allah pohvalio u Kur'anu i Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u (sahih) hadisima.
Idemedosumom

#2149 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Idemedosumom »

korektno wrote:...a ne puki govor učenjaka/pojedinca.
Učenjaci/pojedinci su ti koji su klasificirali hadise, i to preko 200 godina nakon Poslanikove s.a.v.a. smrti.
korektno

#2150 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by korektno »

Idemedosumom wrote:
korektno wrote:...a ne puki govor učenjaka/pojedinca.
Učenjaci/pojedinci su ti koji su klasificirali hadise, i to preko 200 godina nakon Poslanikove s.a.v.a. smrti.
Samo ti pucaj po svom, nećeš daleko stići boreći se protiv hadisa, jer boriš se protiv islama. Uzvišeni Allah čuva Sunnet kao što čuva i Kur'an, sve je to Objava od Gospodara i bez Sunneta mi nemamo vjere.
Post Reply