Ugradnja plina, cijena, papirologija

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
NediM17

#2126 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

Malo ti FlashLube-a trosi. Treba da ide 1ml po litru gasa, znaci otprilike duplo vise. Digni potenciometar za jedan zub, pa prati.
Naslovnica

#2127 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

beco wrote:Image

Image

Juce imao redovni servis na 20000 km (Toyota Auris 1.6 valvematic)

Ovaj mali filter (na 2 slici je novi) je pun ovih malih ljuspica bio. Pretpostavljam nečistoće plina.
Upravo sam se vratio iz Darkoma, problem sam opisao ma prethodnim stranama.
Uglavnom, nakon ugradnje novog isparivača (Tomasetto), do danas, ukupno sam prešao 4k km. Problem se počeo javljati na otprilike 2-2,5k km nakon ugradnje (svi filteri novi).
Skinu danas poklopac gdje se nalazi filter isparivača, unutra katastrofa. Pun ovih ljuspica, kao grafi nekakav, veze nemam. Pun ko šipak.
Ukorili su me što sam sipao na HIFI.
Uglavnom, slijedećih nekoliko rezervoara ću sipati na Petrolu (ovaj na Dobrinji mi je blizu), pa ću sam odvrnuti poklopac isparivača i provjeriti ima li ovih ljuspica.
Od danas je HIFA definitivno prekrižena, taman da im gorivo bude duplo jeftinije od konkurencije.
Zna za Bajram dati 10kpf popusta, a prodaje smeće. Sram ih bilo!
NediM17

#2128 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

Meni jucer u pola preticanja iz trece, na oko 4500k rpm prebaci na benzin... Kontam nesto se zacepilo... Danas pri ukljucivanju na AC namjerno ga pokusao isprovocirati, 2. 6k rpm, treca 6k rpm, ostade i ide na plinu bez greske. Vjerovatno isprivac blago postopan i bice sve gore. Pratim situaciju, al sad za sad ga ne otvaram jer ipak radi sve ok.
Naslovnica

#2129 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

Meni je tako počelo, jednom, pa onda sve ćešće, na kraju haman neće nikako gasa na plin.
Uglavnom, čekam ponedjeljak da vidim kako će se ponašati na AC. Kada je lik otvorio filter isparivača, nisam mogao da vjerujem šta vidim - PUN ovih ljuspica.
Naslovnica

#2130 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

Ka'e da su stotine metara bakrenih cijevi instalacije izmijenjali, začepe, ne mogu da probiju začepljenje.
Pitam ga gdje da onda sipam, šta preporučuje?
Ka'e Nešković, Nestro. 8-)
I ja budala što pitam, mogao sam znati odgovor. :lol:
NediM17

#2131 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

Nisam pametan Naslovnice jebem li ga...

Zadnje filtere sam promijenio poslije 15kkm, posto je plinska instalacija izasla iz garancije, pa sam na svoju ruku izjednacio servisni interval gasa i auta.
Nikakvih problema nisam imao, niti se sta zacepilo za tih 15kkm, a mislim da nijedan jedini tank nije bio mimo Hife. E hajde sad budi pametan.

Ovi trenutni filteri presli 2kkm, jucer me gurnu na benzin... Misterija. Praticu situaciju, ali mi je interesantno da sam ga danas provocirao namjerno i da je ostao na plinu sve vrijeme.
Naslovnica

#2132 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

Ma garant bude dobrih tura, a bude i ovih đubretarskih.
Simptomatično mi je što sam na HIFI nasuo jedno 50% tankanja, ostalo EP Čengić Vila, Petrol Zenica i Petrol Rajlovac. Te 3, 95% tankova.
Jedan od ova 3 je loš, ili 2 ili sva 3. Uglavnom, ako se ne može više vjerovati ni skupljem Petrolu i EPeu, onda fakat čovjek više ne zna gdje da natoči
drug_profi

#2133 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

Naslovnica wrote:Ka'e da su stotine metara bakrenih cijevi instalacije izmijenjali, začepe, ne mogu da probiju začepljenje.
Pitam ga gdje da onda sipam, šta preporučuje?
Ka'e Nešković, Nestro. 8-)
I ja budala što pitam, mogao sam znati odgovor. :lol:
Ja sam proslo auto vozio na plin nekih 65.000.
Sipao uglavnom proming i gasprom. Nisam ima problema.
drug_profi

#2134 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

Na novom sam imao hifu najcesce. Nedavno servis. Kaze gdje god sipas - promijeni!
Sad sipam umax i proming. A bice i gasprom jer su dosli pameti.
the_hooligan_ec

#2135 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by the_hooligan_ec »

Astra h 1.6 ugrađen sistem procesor je stag 4plus naime prije 25 dana mi se počelo dešavati kad sam nesto kleme skidao na autu da vozim na plin pa najednom na pokazivaču počne blinkati kao ne moze da uhvati i prebaci na benzin a nema zvučnog signala nikakvog. Onda najednom ponovo prebaci na plin pa kako ja vozim malo jaci gas on opet prebaci na benzin. Dotad je sve normalno radilo samo sam uradio zamjenu filtera u Lovatu.. Zovem Njegoša pravi se lud neće da me primi da pogleda. Zna li neko sta moze biti. Kad upalim samo na plin onda normalno radi ali svaki 30 sec pišti nešto
Naslovnica

#2136 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

the_hooligan_ec wrote:Astra h 1.6 ugrađen sistem procesor je stag 4plus naime prije 25 dana mi se počelo dešavati kad sam nesto kleme skidao na autu da vozim na plin pa najednom na pokazivaču počne blinkati kao ne moze da uhvati i prebaci na benzin a nema zvučnog signala nikakvog. Onda najednom ponovo prebaci na plin pa kako ja vozim malo jaci gas on opet prebaci na benzin. Dotad je sve normalno radilo samo sam uradio zamjenu filtera u Lovatu.. Zovem Njegoša pravi se lud neće da me primi da pogleda. Zna li neko sta moze biti. Kad upalim samo na plin onda normalno radi ali svaki 30 sec pišti nešto
Izvini, a kod koga si ugradio plin?
the_hooligan_ec

#2137 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Naslovnica wrote:
the_hooligan_ec wrote:Astra h 1.6 ugrađen sistem procesor je stag 4plus naime prije 25 dana mi se počelo dešavati kad sam nesto kleme skidao na autu da vozim na plin pa najednom na pokazivaču počne blinkati kao ne moze da uhvati i prebaci na benzin a nema zvučnog signala nikakvog. Onda najednom ponovo prebaci na plin pa kako ja vozim malo jaci gas on opet prebaci na benzin. Dotad je sve normalno radilo samo sam uradio zamjenu filtera u Lovatu.. Zovem Njegoša pravi se lud neće da me primi da pogleda. Zna li neko sta moze biti. Kad upalim samo na plin onda normalno radi ali svaki 30 sec pišti nešto
Izvini, a kod koga si ugradio plin?
Nisam. Ja bivši vlasnik prošle godine u Lovato Njegoš sad već nije Lovato nego drugačije al nebitno zovem ga lafo mu gužva svaki put.
Naslovnica

#2138 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

Izvini što možda malo skrenuh temu...nevjerovatno mi je da je kod njih rađena ugradnje i da te tako voza. Niđe veze. :roll:
the_hooligan_ec

#2139 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Naslovnica wrote:Izvini što možda malo skrenuh temu...nevjerovatno mi je da je kod njih rađena ugradnje i da te tako voza. Niđe veze. :roll:
3-4 dana uzastopno zovem sve mu lafo gužva evo od tad vozim. Na benzin
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2140 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by konektovan »

Koliko bi otprilike koštala ugradnja pl. sistema za chevrolet aveo sedan 2010 1.2 ???? Negdje ovdje u Sarajevu.....??? :mrgreen:
beco

#2141 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by beco »

NediM17 wrote:Nisam pametan Naslovnice jebem li ga...

Zadnje filtere sam promijenio poslije 15kkm, posto je plinska instalacija izasla iz garancije, pa sam na svoju ruku izjednacio servisni interval gasa i auta.
Nikakvih problema nisam imao, niti se sta zacepilo za tih 15kkm, a mislim da nijedan jedini tank nije bio mimo Hife. E hajde sad budi pametan.

Ovi trenutni filteri presli 2kkm, jucer me gurnu na benzin... Misterija. Praticu situaciju, ali mi je interesantno da sam ga danas provocirao namjerno i da je ostao na plinu sve vrijeme.
A je li ti prije prebacivanja na plin bio kao asthmatican (kao sto je bio kod mene)?

Ja isao kod Darke, pitao ga za one prstenove, napade me lik haman da ne slušam šarlatane majstore :D

Uglavnom onaj mali filter opet promjenili, nije nesto sad bio puno zacepljen, i cijevi mi od rezervara do motora propuhao, tu je pod pritiskom oblak onih ljuspica izletio.
Rekao da ne sipam na Hifi.

Fazon je sto se ovaj problem ne moze pouzdano provocirati, kad se pojavi recimo na autoputu onda ga ima, ali onda propuse i nestane.
drug_profi

#2142 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

konektovan wrote:Koliko bi otprilike koštala ugradnja pl. sistema za chevrolet aveo sedan 2010 1.2 ???? Negdje ovdje u Sarajevu.....??? :mrgreen:
Mali ti motor baš. Cijena je standardno između 850 i 1200 zavisi koji sistem uzmeš. Plus atest. Mislim da bi ti bio zadovoljan i sa jeftinijim.
Nazovi servis pa upitaj, to ti je najbolja opcija.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2143 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by konektovan »

drug_profi wrote:
konektovan wrote:Koliko bi otprilike koštala ugradnja pl. sistema za chevrolet aveo sedan 2010 1.2 ???? Negdje ovdje u Sarajevu.....??? :mrgreen:
Mali ti motor baš. Cijena je standardno između 850 i 1200 zavisi koji sistem uzmeš. Plus atest. Mislim da bi ti bio zadovoljan i sa jeftinijim.
Nazovi servis pa upitaj, to ti je najbolja opcija.
Nije moj autić,... :mrgreen:
Svakako da ce se zvati neki servisi da se provjeri cijena, ali pošto vas plinaša ima poprilicno, rekoh, da uberemo kakvav koristsn info :mrgreen: pošto je nedjelja. :mrgreen:
Koji sistemi se preporucuju, sta je najbolje, odnos cijene kvalitete???
drug_profi

#2144 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

Ja sam imao LPG tech na proslom autu, a on spada medju ove jeftinije. Vozio 5 godina i 65.000 km. Jednom me jedna dizna zahebavala, a druga kao nije bas najbolja i ja zamijenio sve 4 da ne mislim. 80 maraka ukupno. Redovni servisi na cca. 12.000-15.000 km po 30 KM.
Kod Darkoma ugradio, kod njega i dolazio kad sta zahebava (pomenute dizne), sve rjesavano odmah, ili najkasnije sutra.
NediM17

#2145 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

beco wrote: A je li ti prije prebacivanja na plin bio kao asthmatican (kao sto je bio kod mene)?

Ja isao kod Darke, pitao ga za one prstenove, napade me lik haman da ne slušam šarlatane majstore :D

Uglavnom onaj mali filter opet promjenili, nije nesto sad bio puno zacepljen, i cijevi mi od rezervara do motora propuhao, tu je pod pritiskom oblak onih ljuspica izletio.
Rekao da ne sipam na Hifi.

Fazon je sto se ovaj problem ne moze pouzdano provocirati, kad se pojavi recimo na autoputu onda ga ima, ali onda propuse i nestane.
Auto je prije prebacivanja na benzin ubrzavao najnormalnije, samo pisak gasnog uredjaj i nastavio preticanje na benzinu.
Sve je toliko dobro podeseno, da plinski uredjaj ne pisti, ne bih ni skontao da je auto nastavio voziti na benzinu.
Auto ne smije gubiti dah u bilo kojem slucaju, smije prebaciti na benzin (ako dodje do pada pritiska gasa iz nekog razloga, bio to prazan rezervoar, zacepljenje...), ali upravo ovako kao kod mene, da to i ne osjetis.

Rekao bih da su ti softverska podesavanja losa, jer se prebacivanje na benzin mora desiti prije nego li dodje do bilo kakvih stucanja i posrtanja.
Dakle, vjerovatno malo treba smanjiti toleraniju uredjaja na nizak pritisak, odnosno treba podesiti uredjaj da prebacuje na benzin vec pri nesto visem pritisku, dok do posrtanja i stucanja nije ni doslo. Naravno, ako nema nikakvih zacepljenja (sto je skoro sigurno uzrok tvog problema) ni bilo kakvih drugih problema sa sistemom, do automatskog prebacivanja sa gasa na benzin ne bi smjelo doci osim u slucaju praznog rezervoara gasa.

Sarlatani ili ne, meni je jedan od njegovih majstora izvadio spiralice, kaze ne trebaju.

I cinjenica jeste da i bez njih sve radi kao sat, sluze samo za sto bolje provodjenje toplote izmedju zida isparivaca gdje kola rashladna tecnost i gasa, medjutim zacepljaju se lako zbog loseg gasa i zbog svog dizajna. A ja se slazem da neki tamo inzenjer nije budala i nije ih bezveze stavio.

Bilo kako bilo, bitno da sve radi kako treba.
Suzuki i Zavoli rade kao sat, i osim tog jednom sporadicnog prebacivanja na benzin kod preticanja nisam imao vise nikakvih problema.
beco

#2146 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by beco »

Nedime

Mazda Tribute negdje 2003 ili 2004 V6 mislim 3.0 nisam siguran, kakva je za plina? Ima mi kolega pa razmislja da ugradi. Koliko znam to je Ford od glave do pete.
NediM17

#2147 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

Ako je auto u dobrom stanju i ako ga misli jos zadrzati kod sebe, zasto ne.
Ovo boldirano je najbitnije, jer auto mora raditi savrseno na benzin da bi uradio konverziju na plin, sve drugo je glavobolja u najavi, naglasavam to jer je auto stariji.

Motor, interesantno, ima hidraulicne podizace sto je pozitivna stvar. Iza tog motora stoji Ford, tako da bih ja u slucaju ugradnje gasa za svaki slucaj stavio jos i kapalicu za ventile, makar obicnu mehanicku.

Za sistem, da se nadje neki kompromis, moze se ici sa LPG Techom, OMVL diznama, i nekim boljim isparivacem, Tomasetto, Zavoli...
amar1994

#2148 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by amar1994 »

Tacno ,nema taj V6 problema sa plinom ako je ispravan.

Cak i oni stariji K 1.8 i 2.0 V6 motori dobro trpe plin.
sale07

#2149 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by sale07 »

Kakvi su ovi "novi" benzinci s ugradnjom plina, 2010 godiste pa gore.
Mozel se na te motore ugradjivati plin, interesuje me jer razmatram kupovinu vozila pa da znam i to.
Imal negdje lista koji motori podrzavaju koji ne, ili nesto tako slicno.
drug_profi

#2150 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

sale07 wrote:Kakvi su ovi "novi" benzinci s ugradnjom plina, 2010 godiste pa gore.
Mozel se na te motore ugradjivati plin, interesuje me jer razmatram kupovinu vozila pa da znam i to.
Imal negdje lista koji motori podrzavaju koji ne, ili nesto tako slicno.
Pa pitaj konkretno koji motor te zanima. Ima ih koji mogu, i koji ne mogu.
Post Reply