Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
vivax

#2126 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivax »

ljutiajvar wrote:Hvala drugi profil,

Ne vjerujem da mi treba bas profesionalna pomoc i nema nista lose u tome da se covjek uci strpljenju. A sto se tice vojnog roka, guliti krompir mogu i kod kuce.

Hocu da kazem, osjecam da mi malo fali da uspijem. Tacno osjetim, ali mi treba samo neko ko je slicno prosao sto se emocija tice.

Hvala
Slican sam primjer.Pusio 10 godina i pokusavao sve nesto kratko dan-dva.Zadnji put prestao pusiti 4 mjeseca i kao sto rece drugi profil.Mislio sam da me puskom nije niko mogao natjerati da je zapalim...jer mi se bas gadila..Elem sve to opet sam poceo .. jedna po jedna i kupim ja cigare...svjestan sam da m ubija..ali znam da cu prestati diminjati... u to sam siguran..u naredni mjesc dana opet idem sa pokusajem...i ubjedjen sam da je ovo zadnji pokusaj...to sa strpljenjem ti stvara jos veci pritisak u glavi.. psihicki teret..nema veze strpljenje sa tim...nemoj nigdje zuriti jer ima dosta vremena...neka ti je u podsvijesti da ce proci i te krize i zlja za cigarom..ali neka ti je to u podsvijesti samo onda kad ti ona prahne...nemoj stalno misliti na nju..jer onda opet te vuce...neka ti je sretno...a i meni..

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
Psn

#2127 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Psn »

@ljutiajvar .. mislim da ovde na forumu ima malo ljudi koji su dugo bivsi pusaci i koji "dezuraju" i koji su imali indentican problem kao ti sada, pa da ti kazu pravu stvar odmah.
Sa druge strane, svi ostali su ovde prosli, ne isto, ali slicno i fazu depresije i relapsa i ponovnog prestajanja.
A depresiju mozes osetiti i prvog dana, i desetog i posle godinu dana i posle pet.. ali sve to nije razlog zbog koga bi ponovo zapalio - jer te depresija nece ubiti, a nece ni trajati ceo zivot. Dok pusenje hoce i jedno i drugo.
Tako da, dobro kaze @drugi profil - prestatii mozes samo kad odlucis - jer, cim odlucis - ti si vec prestao. I dokle god tvoja odluka traje - trajace i prestanak. S'tim da "odluka - ne pusiti" i "ideja - ne pusjiti" nisu isto. Prvo uspeva, drugo samo mozda. Gde si ti?
Ok, kapiram da te depresija stiska i da te ona sputava.. ali, ako neces pusiti.. ne znam postoji li drugi nacin osim - stisnuti zube.

Itd. Itd. Itd.

Nego, hajdemo mi ovako.. mani depresiju, mani prekosutra, mani ti sad sve to..
.. mozes li ti danas (ili sutra) ne zapaliti 24h?
Da mi krenemo prvo odatle.
Da ne palis, a kad ti se neki simptom javi - da ga izneses ovde.
A?
shmizlica

#2128 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

i čitav dan kontam, a šta ima veze ako jednu izdimim........još nisam, valjda i neću....... :cry:
Psn

#2129 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Psn »

@vivaks .. a ti me jesi iznenadio povratkom. Mada, desilo ti se "bas na vreme". 4-ti mesec je uglavnom mesec "povratnika".
Sad ces ponovo 4, pa da preskocis prethodnu rupu, pa jos 4 preko :)
Ali, "olaksavajuca okolnost" je sto sad iskustva imas.. pa bi trebalo i da sve to brze i podmazanije ide :)
Psn

#2130 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Psn »

shmizlica wrote:i čitav dan kontam, a šta ima veze ako jednu izdimim........još nisam, valjda i neću....... :cry:
Ha-ha, pa nema veze.. za zdravlje - nece te ubiti jedna.
Ali, ako sad dopustis sebi jednu.. sto si jednu ne bi dopustila i prekosutra?
Kazes (prekosutra) - sto sad ne bih jednu - pa prekljuce sam i nista mi nije bilo, eto, pusila nisam u medjuvremenu.
A onda dani izmedju - postaju sati.
A zivot je dugacak.

Vidis li zasto ne dopustiti sebi sad tu jednu?
Ta jedna te nece drzati "Haj" ostatak zivota. Vec samo 5-10 minuta. I sta posle? Jos jednu?
vivax

#2131 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivax »

Psn wrote:@vivaks .. a ti me jesi iznenadio povratkom. Mada, desilo ti se "bas na vreme". 4-ti mesec je uglavnom mesec "povratnika".
Sad ces ponovo 4, pa da preskocis prethodnu rupu, pa jos 4 preko :)
Ali, "olaksavajuca okolnost" je sto sad iskustva imas.. pa bi trebalo i da sve to brze i podmazanije ide :)
Ma bit ce to sve uredu.Sad znam sta me sjebalo prvi put.Drugi put nece sigurno.Samo cekam pravi momenat da bacim.A on se blizi...

ljutiajvar

#2132 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ljutiajvar »

@Psn @vivaks

Hvala vam.

@drugi profil je u neku ruku u pravu. Mozda je sve ovo faza formiranja odluke. Mislim da mi je posebno problematicno jer ako prestanem, znam da je nikada necu vise zapaliti. U nekom sam krugu, i sto je najludje od svega osjetim da ja to mogu, da mi nedostaje ono "aha" i da cu uspjeti bez obzira na intenzitet odvikavanja . Mozda sam opterecen neuspjelim "pokusajima" prestanka....a mozda sam samo p**ka.

Pokusat cu 24 sata i javim simptome.

Hvala svima.
vivax

#2133 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivax »

ljutiajvar wrote:@Psn @vivaks

Hvala vam.

@drugi profil je u neku ruku u pravu. Mozda je sve ovo faza formiranja odluke. Mislim da mi je posebno problematicno jer ako prestanem, znam da je nikada necu vise zapaliti. U nekom sam krugu, i sto je najludje od svega osjetim da ja to mogu, da mi nedostaje ono "aha" i da cu uspjeti bez obzira na intenzitet odvikavanja . Mozda sam opterecen neuspjelim "pokusajima" prestanka....a mozda sam samo p**ka.

Pokusat cu 24 sata i javim simptome.

Hvala svima.
Ili nindža ili mindža..xD

Psn

#2134 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Psn »

@vuvax .. ha, pa da. Nekako mi se cini da prestao nije samo onaj ko o tome ne razmislja. I naravno, ne mislim za "razmisljanje" tipa - mogao bih nekad.. Pa se ponovo seti do godine i kaze - mogao bih nekad.. :)

Ma, bice ga :D
Psn

#2135 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Psn »

vivax wrote: Ili nindža ili mindža..xD
Ma, @ljutiajvar sa njegovim treningom strpljenja i ne pomeranjem ni jednog misica - vise lici na Nindju :D

Nego Ljuti.. ajde, ajde - idemo na 24ku.. pa da vidimo sta tu toliko strasno ima :)
A to - sta cu posle celoga zivota, ako ne pusim - obicno bude - sta li sam ja radio celoga zivota dok sam pusio, kad tek sad zivim..
vivace

#2136 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

Psn wrote:
vivace wrote:ja sam na 3. danu zybana...pa cekam drugu nedelju za potpuno ostavljanje. :)
Eeeee vivace.. da ti nisam u kozi :) Ne zbog ostavljanja, nego zbog nacina ostavljanja.
Za dve nedelje koliko sad cekas da ugasis poslednju cigaretu - ti bi vec bila bivsi pusac.. sve "muke" bi bile u proslom vremenu i ti bi bila cigarette-free :D
Ali, apsolvirali smo to. Tako si odlucila i ok - gotovo sad. Ko zna - mozda treca-sreca ovog puta :)
Nego, reci mi kako taj Zyban.. sad pijes i onda sta - prestanes i.. ne osecas potebu? Tegobe? .. Ne znam kako funkcionise.
pijes 150 miligrama prva 3 dana po jenu uvece ili ujurtu,pa onda nastavljas dalje po 150 mil. ujurtu i 150 uvece i tako dve nedelje , a u drugoj nedelji zakazes dan kad prestajes da pusis...i posle jos 7 sedmica pijes zyban. zyban ne izaziva zavisnost. posto si pšrestao da pusis jos neko vereme ga pijes i posle vise nista.
ne osecas tegobe prilikom ostavljanja pusenja. sa zybanopm sam pšrestajala da pusim 2 puta po 3 godine. valjda cu sad koncno ostaviti te mrske cigarete. javicu vam kako mi ide. danas sam tek na 4- danu. :)

mnogo se plasim da cu se ugojiti jos vise. imam ionako 20 kila viska, a kad se ostavlja ,covek se obicno ugoji.
Psn

#2137 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Psn »

@vivace .. pa tako sam nesto ja i pretpostavljao da deluje, nego nisam nikog pitao do sada. Hvala.
A za gojenje.. Pa, ako se unose kalorije, a cigarete jedan deo "pojedu".. jedino da posle smanjis kalorije koje sad unosis. Ne ni da ostanes na istom, a nikako jos i da povecas. Onda ima logike da se neces ugojiti po prestanku..

Nista, javljaj :)
ljutiajvar

#2138 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ljutiajvar »

@Psn

Odlucio sam od ponedjeljka, necu ici na 24 h , nego idem koliko god mogu makar mi bilo tesko, makar bio nepodnosljiv prema svima, depresivan i nesretan (znam duboko u sebi da je ispravna odluka). Znam da odvikavanje nije događaj nego proces koji jednostavno mora da odradi svoje. Pišem onda sve simptome :-) . Neka igra počne...
ljutiajvar

#2139 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ljutiajvar »

@vivace

Zelim ti srecu, mene je bilo strah uzeti zyban radi nus pojava ( koliko sebe poznajem dobio bih cijeli spektar nus pojava).
Neko je spominjao bugarski "tabex" za koje sam cuo sve najbolje i na biljnoj su osnovi i nema nus pojava. Ali nema ih niko u BiH, pa mi je peglativno naručivati... Dok ih naručim već mogu prestati ....
drug_profi

#2140 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Nemojte ljudi misliti da vam treba neka pomoc farmacije ili medicine za prestanak.
NE TREBA!

Vjerujte u sebe i vjerujte u svoju odluku. Kako ste poceli tako i prestanite. Sve sto treba jeste da se oduprete zelji da zapalite.
Bice malo tesko prvih par dana, ali svaki dan sve lakse. Nemojte da pokleknete pred klasicnim opravdanjima tipa: to mi je jedini ceif ili od necega se mora umrijeti...
Zajebite to. To u vasoj podsvijesti progovara ovisnik.
ka0406

#2141 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ka0406 »

Dobar dan... po prvi put ostavljam cigare. Do sada nikad nisam ni pomislila niti sam zelila pokusati. MM nagovarao da zajedno probamo, ma nema sanse... spremna ostaviti sve, ali nisam mogla zamisliti zivot bez cigarete. E onda, malo po malo pocnem gledati na cigaru kao neprijatelja, cesto se dovedem u priliku da me stid sto pusim. I tako, moja zadnja cigareta ugasena u utorak navecer. Srijeda prvi dan bez... jedva pregurala... danas vec malo lakse... pitam se kako ce biti sutra?
HaHaHa2

#2142 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by HaHaHa2 »

ka0406 wrote:Dobar dan... po prvi put ostavljam cigare. Do sada nikad nisam ni pomislila niti sam zelila pokusati. MM nagovarao da zajedno probamo, ma nema sanse... spremna ostaviti sve, ali nisam mogla zamisliti zivot bez cigarete. E onda, malo po malo pocnem gledati na cigaru kao neprijatelja, cesto se dovedem u priliku da me stid sto pusim. I tako, moja zadnja cigareta ugasena u utorak navecer. Srijeda prvi dan bez... jedva pregurala... danas vec malo lakse... pitam se kako ce biti sutra?
iz iskustva, jos lakse :wink: :thumbup:
drug_profi

#2143 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

ka0406 wrote:Dobar dan... po prvi put ostavljam cigare. Do sada nikad nisam ni pomislila niti sam zelila pokusati. MM nagovarao da zajedno probamo, ma nema sanse... spremna ostaviti sve, ali nisam mogla zamisliti zivot bez cigarete. E onda, malo po malo pocnem gledati na cigaru kao neprijatelja, cesto se dovedem u priliku da me stid sto pusim. I tako, moja zadnja cigareta ugasena u utorak navecer. Srijeda prvi dan bez... jedva pregurala... danas vec malo lakse... pitam se kako ce biti sutra?
Kako god da bude, izdrzi jer sve ce to proci. Imaj na umu zasto si odlucila prestati i nemoj da se prevaris pa da zapalis "samo jednu".
Psn

#2144 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Psn »

ljutiajvar wrote:@Psn

Odlucio sam od ponedjeljka, necu ici na 24 h , nego idem koliko god mogu makar mi bilo tesko, makar bio nepodnosljiv prema svima, depresivan i nesretan (znam duboko u sebi da je ispravna odluka). Znam da odvikavanje nije događaj nego proces koji jednostavno mora da odradi svoje. Pišem onda sve simptome :-) . Neka igra počne...

Ako, ako :)

Ja rekoh 24h za pocetak. Jer, kako god, kreces od prvog sata.. pa tako do punog dana. A sutradan - do pune nedelje :)
Sve u svemu (a i ostali) - 3 dana je "borba". 20-tak posle je za dostignuti. A onda je istorija.
Ono, ja ne volim da sve to predstavljam kao buducu borbu, tugu, mucenje, patnju.. jer se onda stvara stah i optrerecenje i pre pocerka.
Ali, da nije prijatno - nije. Ali i da prolazi - prolazi.
Sta znam - Nicorette ili sl. ako se nekom bas-bas iskomplikuje. Ako i nije tako neprijatno - samo napred "na suvo" i pregurati te tri nedelje.
Kazem - ako treba - skaci, vristi, trci.. ili pak samo cuti, spavaj po ceo dan.. ma - svejedno. To je najgore samo tad - u startu tih par dana. Posle ostaje samo se naviknuti na novi nacin zivota kao ne pusac. Tu tih neprijatnih kriza vise nema.

Itd. Itd. Prodje sve. A onda mnogi vide da u stvari i nije bio smak sveta :)
Last edited by Psn on 14/02/2013 14:08, edited 1 time in total.
shmizlica

#2145 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

i tako ja juče zapalih onu ''hajd' jednu ću'' i otad se naljutih i sad neću više nijednu iz inata :x
Dokle će me inat držati ja, trenutno, ne znam al' za sad drži :-)
ka0406

#2146 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ka0406 »

Joj, super ste ... bas mi drago sto ste ogovarali. Ja sam isto pocela dan, dva , tri ... tko zna. Ne smijem sebi reci zauvjek da ne stvorim kontra efekt. Ali i jucer sam bila ponosna na sebe. Prvi put nakon sigurno 11 godina da sam izdrzala cijeli dan bez cigare. Da ne govorim da sam uvijek racunala na onaj sat prije nego trebam izici iz kuce kako bi popila kavu i zapalila par komada...I jucer i danas sam popila kavu prije posla, ali sada umacem kocku, umjesto da palim cigaru.... heheheh .... proci ce valjda i ovo .
shmizlica

#2147 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

:thumbup:
ka0406

#2148 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ka0406 »

shmizlica wrote:i tako ja juče zapalih onu ''hajd' jednu ću'' i otad se naljutih i sad neću više nijednu iz inata :x
Dokle će me inat držati ja, trenutno, ne znam al' za sad drži :-)

Mene upravo to plasi... ali kada vidim kroz sta prolazim danas i jucer ... i da sve to moramo samo zbog te "jedne" ... evo ja ti se pridruzujem , pa cemo se inatiti zajedno :)
ljutiajvar

#2149 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ljutiajvar »

@Psn

Hvala ti, ipak idem od ponedjeljka, jer mi ( zvuci cudno) stres pomaze kada necu da pusim, okupira me posao, a najgore je kada sam sam. Zato sam osmislio plan za 2 sedmice, sta sve trebam kuci uraditi, od popravka uticnica pa nadalje :) . Zena mi je prepustila suđe i čišćenje toaleta :)

PS: Ima li gdje ikonica za papuču ?
Psn

#2150 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Psn »

shmizlica wrote: Dokle će me inat držati ja, trenutno, ne znam al' za sad drži :-)
A, jesi opicena :)
Drzite se zajedno (inat i ti), pa cete stici valjda daleko 8), a :evil: ostaviti iza sebe.. kao - budi tu, sad cemo se mi vratiti :)

ps. A evo je i @ka0406.. sad vas je troje.. cela ekipa :D

pps. Ljuti .. kad god resis.. bitno da jesi resio. A za ikonicu papuca - ne znam.
Samo pazi da ne bude posle - Dragi, bi li zapalio par komada, pa da opet ostavljas pisenje, kao onomad.. :lol:
Post Reply