Bosanska piramida Sunca
Moderator: Chloe
- Macuser
@galaksija
To sto ti pitas, to nema nikakve veze sa postojanjem ili nepostojanjem piramida. To je potplacivanje, to je kupovina nekoga. Hoces mozda da znas da li bi se neko prodao za milion eura? To je vrlo individualno. Postoje ljudi koji su ubijali po Bosni (Sreberenica) za nekoliko maraka. Da li bi ti nesto slicno radio za milion eura?
To sto ti pitas, to nema nikakve veze sa postojanjem ili nepostojanjem piramida. To je potplacivanje, to je kupovina nekoga. Hoces mozda da znas da li bi se neko prodao za milion eura? To je vrlo individualno. Postoje ljudi koji su ubijali po Bosni (Sreberenica) za nekoliko maraka. Da li bi ti nesto slicno radio za milion eura?
-
_galaksija
Bez teksta.Ovo se dvoje ne moze porediti!!!Poredis Srebrenicu sa piramidom.Smjesno.Eto dokle smo dosli.Macuser wrote:@galaksija
-
_galaksija
Znam ja sta je nemoralno ,ali isto tako znam sta najvise uspjeva kod ljudi,a ti pricaj sta hoces...na zalost...ali `PARA VRTI TAMO GDJE BURGIJA NE MOZE`Macuser wrote:Ne! Ne poredim (gluho bilo). Hocu da ti pokazem koliko je tvoje pitanje neugodno. Potkupljivanje ljudi je nemoralno.
- Macuser
- Sinapsa
jeste care u tome je fazon...Znanje nije sebi dao dzaba ovaj nick....nije se uclanio dzaba samo radi piramide....nije to bas slucajno da je ovaj covjek (pametan, visokoobrazovan covjek sa dugogodisnjim radnim stazom, kojemu bi se sa malo truda i ime i prezime moglo izresersirati) dao toliko komentara na ovu temu kao da mu se radi o .......car-x wrote:npr. znanje?!!znanje wrote:Ako je tek "nešto" tj. ako nisi ni sam siguran da je piramida, zar ne bi i ti više volio da to nešto ispituju kvalifikovani stručnjaci, a ne ovaj (makar i samoproglašeni) "ekspert za piramide"?Goran_35 wrote:Jednostavno,sve ono sto je rekao,i sto je prikazano u saopstenjima za stampu,je dovoljno da povjerujem da se ispod povrsine krije nesto.
znaci u tome je fazon..
Da je malo manje arogantan, malo manje autista, malo manje emotivno vezan za ovu temu, malkice vise objektivan (a ne moze jer je subjekt) mogao bi ga covjek znatno vise razumjeti i uvaziti.
Diskusija mu nije jaca strana, jer on ovdje nije prvenstveno radi piramide nego radi sebe. Ko mu je kriv kada je svojim arogantnim, omalovazavajucim stilom, ne samo na ovom forumu nego i prije ovoga foruma, kada je krenula sva ova prica o piramidi, onemogucio normalnu diskusiju i koegzistenciju.
Kao da ne zna da je inteligentnijom strategijom mogao da pridobije ljude i uspijesno relativira piramidu...kol´ko tol´ko.
Da je on toliko siguran u svoje tvrdnje (koje ce se mozda i tacnim ispostaviti...to se ne zna) nebi ovoliko i neumorno galamio...vec bi rekao ROVITE!!! tamo gdje se srednjevjekovnoj nekropoli ne moze nauditi i ukljucio bi se u nadgledanje iskopavanja.....
Ali posto nije 100% siguran, jer ne moze biti, onda galami i galamice do proljeca. Bude li mu srece a nekima nesrece galamice i dalje ali onda ne preko ovoga foruma...ima tu i boljih metoda za profiliranje....
- Sinapsa
airman1 wrote:Raja mojih godina se dobro sjeca Prajsa i Troje u Gabeli. Nije u pitanju da li ima piramide ili ne u pitanju je da ce za tako smjelu tvrdnju sigurno citava naucna i "naucna" zajednica da skoci i povice "ubleha". Pa ce da se sve osporava. Meni je licno to sve zabavno, ako ima piramide, super, provuci koridor C 5 blizu Visokog, napavi hotele i razvaljuj, a ako nema piramide, pa jedino se Osmanagic tu obrukao i niko vise. Kao sto neko rece njegova je lova i njegova reputacija, ne vidim zasto bi se neko palio oko toga. Mislim pristojna diskusija i tako to, u ostalom koliko nas je ovdje ustinu kvalifikovano da takvu tvrdnju osporava ili podrzava? Naravno ni Osmanagic nije arheolog svjetskog glasa ali nije to bio ni Sliman kad je "otkrio" Troju u Turskoj! Niti jedan etablirani strucnjak nece rizikovati svoju "reputaciju" i sam objaviti tako bombasticne i spekulativne tvrdnje, nit ce otvoreno podrzati nekoga ko to tvrdi. Ali da se nekakv svetski priznati arheolog pojavio u Visokom, naoruzan svim najmodernijim "alatima" koliko nasih "naucinh" radnika bi se utrkivalo da mu se uvuce dajuci mu podrsku? Treba se malo odmaknuti i pustiti covjeka da radi, pa ako ima nesto super, ako nema opet super.
stav vrijedan citiranja....airman1 wrote:Najveci neprijatelj napretka je sujeta i tastina naucnika, zacementiranih u vlastite ideje i ono sto su naucili u skoli. Sama ideja piramide je apsolutno nebitna, ono sto je bitno je stav oficijelne nauke spram novina. Kada je Prajs ustvrdio da se Troja nalazi u Gabeli najvece osude su dolazile od arheologa iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Naravno jedna takva bombasticna izjava ce sigurno izazvati mnoge kontroverze, medjutim cinjenica da je oficijelna nauka, koja je nekad bila osnov napretka i razvoja civilizacije, postala izuzetno konzervativna u pogledu bilo kakvih opservacija od strane amatera. Smijesno je ovdje navoditi primjere ljudi koji su bez formalnog obrazovanja u struci postigli epohalna otkrica u nauci. Dapace, mislim da oficijelna nauka moze, u velkoj mejri zahvaliti svoj danasnji polozaj tim "amaterima" koji su, ne obaziuruci se na konvencije istandarde isli naprijed, a narocito tamo gdje se oficijelna nauka nije usudjivala ici zbog straha od "blamaze" u slucaju eventuialnog neuspjeha. Uostalom ko god je makar i povrsno studirao, bio je u stanju sagledati sav jad i cemer "oficijelnih" naucnih radnika, njihovu aroganciju i uzak pogled na svijet. Samo zato sto je ideja fantasticna ne znaci da je i nemoguca. Medjutim mi (Bosanci) smo takvi, mi smo ili za ili protiv, bez cinjenica ili usprotiv cinjenicama. Jer, bojim se sve da Osmanagic iskopa citavu piramidu, prepunu kojekavih cudesa da bi i dalje bio osporavan, samo zato jer je nije neko drugi pronasao. Nasa posla.
-
Prenj
Porediti i dovoditi Osmanagica i Schliemanna u isti kontekst je apsolutno neprimjereno iz vise razloga.
Npr. Schliemanna je prvo proveo tri godine na iskopavanju i istrazivanju mjesta gdje je pronadjena Troja, pa je tek onda napisao knjigu, dok je kod Semira sve upravo obratno.
Evo kako izgleda i ostatak biografije ... pa uporedite.
Npr. Schliemanna je prvo proveo tri godine na iskopavanju i istrazivanju mjesta gdje je pronadjena Troja, pa je tek onda napisao knjigu, dok je kod Semira sve upravo obratno.
Evo kako izgleda i ostatak biografije ... pa uporedite.
Schliemann was the son of a poor pastor. A picture of Troy in flames in a history book his father had given him when he was seven years old remained in his memory throughout his life and sustained his fervent belief in the historical foundations of the Homeric poems. At the age of 14 he was apprenticed to a grocer, and it was in the grocer's shop that he heard Homer declaimed in the original Greek. After several years in the shop, ill health forced him to leave, and he became a cabin boy on a ship bound from Hamburg to Venezuela. After the vessel was wrecked off the Dutch coast, he became office boy and then bookkeeper for a trading firm in Amsterdam. He had a passion and a flair for languages, as well as a remarkable memory; these factors, combined with great energy and determination, enabled him to learn to read and write fluently between 8 and 13 languages--accounts vary, but his competence certainly included Russian and both ancient and modern Greek.
In 1846 his firm sent him to St. Petersburg as an agent. There he founded a business on his own and embarked, among other things, on the indigo trade. In 1852 he married Ekaterina Lyschin. He made a fortune at the time of the Crimean War, mainly as a military contractor. In the 1850s he was in the United States and became a U.S. citizen, retaining this nationality for the rest of his life. Returning to Russia he retired from business at the age of 36 and began to devote his energies and money to the study of prehistoric archaeology, particularly the problem of identifying the site of Homeric Troy. To train himself, he travelled extensively in Greece, Italy, Scandinavia, Germany, and Syria and then went around the world, visiting India, China, and Japan (he wrote a book about the last two countries). He also studied archaeology in Paris.
In 1868 Schliemann took his large fortune to Greece, visiting Homeric sites there and in Asia Minor, and the following year he published his first book, Ithaka, der Peloponnes und Troja ("Ithaca, the Peloponnese, and Troy"). In this work he argued that Hisarlk, in Asia Minor, and not Bunarbashi, a short distance south of it, was the site of Troy and that the graves of the Greek commander Agamemnon and his wife, Clytemnestra, at Mycenae, described by the Greek geographer Pausanias, were not the tholoi (vaulted tombs) outside the citadel walls but lay inside the citadel. He was able to prove both theories by excavation in the course of the next few years
-
_galaksija
Hej bledoliki citala sam ja Mesu jos kad si ti izgovarao ba-ba i ma-maMacuser wrote:Postoji granica (bar za normalne ljude) koja se ne moze preci. Preporucujem: Mesa Selimovic - Tvrdjava.
Glavni lik, Ahmet Sabo, ostaje moralno cist do stepena egzistencijalne traume.
- Macuser
Meni je, sasvim normalno, da ti vjerujes u piramidu. Eto, recimo, ti ne znas nista o meni, ni kako izgledam, ni gdje zivim, ni koliko sam star, a vec, arogantno, a priori, tvrdis da si Selimovica citala prije mene. Mislim, na osnovu CEGA, donosis takav zakljucak?_galaksija wrote:Hej bledoliki citala sam ja Mesu jos kad si ti izgovarao ba-ba i ma-mato je samo lik iz knjige,navedi mi nesto realnije.
-
_galaksija
Pa meni licis na nekog malisana ,djelujes tako,bez ljutis.OK?Macuser wrote:Meni je, sasvim normalno, da ti vjerujes u piramidu. Eto, recimo, ti ne znas nista o meni, ni kako izgledam, ni gdje zivim, ni koliko sam star, a vec, arogantno, a priori, tvrdis da si Selimovica citala prije mene. Mislim, na osnovu CEGA, donosis takav zakljucak?_galaksija wrote:Hej bledoliki citala sam ja Mesu jos kad si ti izgovarao ba-ba i ma-mato je samo lik iz knjige,navedi mi nesto realnije.
-
cernica
MINIMIZIRANJE – RECEPT ZA PONIZAVANJE I ZABRANJIVANJE
Veoma je cest slucaj, a I na temi ovog foruma se jasno vidi, da protivnici (nekog ili neceg) ukoliko zele ostvariti svoje ciljeve ili opravdati svoje teorije I ideje, svjesno idu na minimiziranje npr. likova protiv kojih jesu.
U ovom slucaju meta je Semir Osmanagic. On se sasvim pozrtvovano stavio ispred svih u Fondaciji kako bi pokupio svu “vatru” sa svih strana. On, vi I mi sasvim dobro znamo da iza Fondacije stoji znatan broj vrsnih strucnjaka, kulturnih radnika I organizacija koji ce u skoro vrijeme preuzeti odgovornost da su na prvoj strani I linijama Fondacije.
Semir je, kako sam kaze, samo inicijator neceg sto ne pripada njemu licno, nego je cijeli Projekat, kao sto su I ciljevi Fondacije, od visokog drzavnog I naucnog znacaja.
NA FORUMU SE PRIAMIDE NE MOGU DOKAZATI
Na forumu se ne moze nista dokazivati. Jedino sta je moguce je to da se pametuje, nadmudruje itd. Apsurdno je pozivati na bojkot protiv Semira I sugestirati da se radi o samo jednom covjeku. Fraze tipa “pojedinci ili grupe ljudi”, “sekte”, “amateri I zanesenjaci” itd. su uobicajeno pravilo za ponizavanje I pozivanja na bojkot.
FONDACIJA NIJE SAMO JEDAN COVJEK
Fondacija je ozbiljna organizacija/institucija koja okuplja clanove visokog obrazovanja, svih profila, iz zemlje I inostranstva. Ne morate vi vjerovati da li postoje gradjevine ispod brda, ne morate nista pomagati. Mi ne trazimo od vas ni podrsku, nego jedino sto ocekujemo od vas (ako moze)jeste samo malo strpljenja i mrvica tolerancije i objektivnosti.
prijatelski pozdrav svima
Veoma je cest slucaj, a I na temi ovog foruma se jasno vidi, da protivnici (nekog ili neceg) ukoliko zele ostvariti svoje ciljeve ili opravdati svoje teorije I ideje, svjesno idu na minimiziranje npr. likova protiv kojih jesu.
U ovom slucaju meta je Semir Osmanagic. On se sasvim pozrtvovano stavio ispred svih u Fondaciji kako bi pokupio svu “vatru” sa svih strana. On, vi I mi sasvim dobro znamo da iza Fondacije stoji znatan broj vrsnih strucnjaka, kulturnih radnika I organizacija koji ce u skoro vrijeme preuzeti odgovornost da su na prvoj strani I linijama Fondacije.
Semir je, kako sam kaze, samo inicijator neceg sto ne pripada njemu licno, nego je cijeli Projekat, kao sto su I ciljevi Fondacije, od visokog drzavnog I naucnog znacaja.
Na forumu se ne moze nista dokazivati. Jedino sta je moguce je to da se pametuje, nadmudruje itd. Apsurdno je pozivati na bojkot protiv Semira I sugestirati da se radi o samo jednom covjeku. Fraze tipa “pojedinci ili grupe ljudi”, “sekte”, “amateri I zanesenjaci” itd. su uobicajeno pravilo za ponizavanje I pozivanja na bojkot.
Fondacija je ozbiljna organizacija/institucija koja okuplja clanove visokog obrazovanja, svih profila, iz zemlje I inostranstva. Ne morate vi vjerovati da li postoje gradjevine ispod brda, ne morate nista pomagati. Mi ne trazimo od vas ni podrsku, nego jedino sto ocekujemo od vas (ako moze)jeste samo malo strpljenja i mrvica tolerancije i objektivnosti.
prijatelski pozdrav svima
-
cernica
MINIMIZIRANJE – RECEPT ZA PONIZAVANJE I ZABRANJIVANJE
prijateljski pozdrav svima
- kekec
Da li su ovo argumenti?horoz wrote:... Pa već smo na 87. stranici i mi, piramidaši, pišemo o obliku, stranama svijeta, vještačkoj strukturi, geološkim analizama, satelitskim snimcima, podzemnim prolazima... Osnovana je fondacija, osnovaće se i međunarodni savjet, postoje planovi za ovu i naredne godine, znači neko nešto radi i ulaže napore...
Jedna druga situacija:
Desila se pljacka banke u Zagrebu.
Utvrdjeno je da je osoba XY dva sata prije pljacke bila u banci. (argument)
Policija, na osnovu ovog argumenta, smatra da je osoba XY svojim boravkom u banci vrsila "osmatranje terena",
utvrdjivala potrebne cinjenice za izvrsenje pljacke i da je direktno povezana sa pljackom, odnosno da pripada
grupi koja je izvrsila pljacku.
Da li je policija u pravu. Da li se osoba XY moze optuziti za pljacku.
Moze, ali sta bi rekao sud? "Zbog nedostatka dokaza, XY se proglasava nevinim.
U slucaju piramida ne postoji sud.
Postoji samo vrijeme, koje ce tacno pokazati istinu, a i ukazati na "greske u postupku".
Do "kopaca" je kada ce prava istina izaci na povrsinu. A, s obzirom na sve fondacije,
komisije, dozvole i sl. cini mi se da im se ne zuri.
"Sta se to iza brda valja",
"Dal´su piramide il´pretvorbe nove neke..."
-
Propast1
bas bi volio znati da li ovde na forumu ima bas onih koji vjeruju u te piramide i koji su to razlozi zbog kojih u to vjeruju?
ponekad ovde svratim nebi li cuo kakav takav argument za piramide, ali nikad nista. A balon od piramide postaje sve veci.
I posto sigurno mnogi ovde to prate jedno pitanje: Da li je ikada poslije vijesti novinarke Aide za AP koju su prenijeli svjetski mediji o piramidi u Visokom ikada iko ozbiljan napisao bilo kakvu vijest?
Ako jeste, bilo bi interesantno vidjeti sta je to (link mozda?), a ako nije onda .... je sve vec napisano
ponekad ovde svratim nebi li cuo kakav takav argument za piramide, ali nikad nista. A balon od piramide postaje sve veci.
I posto sigurno mnogi ovde to prate jedno pitanje: Da li je ikada poslije vijesti novinarke Aide za AP koju su prenijeli svjetski mediji o piramidi u Visokom ikada iko ozbiljan napisao bilo kakvu vijest?
Ako jeste, bilo bi interesantno vidjeti sta je to (link mozda?), a ako nije onda .... je sve vec napisano
-
cernica
IZVOD IZ INTERVJU-A SA SEMIROM OSMANAGICEMJEDAN OD… wrote: cernice, vidim da te prsti svrbe, rado bi nam rekao, pa hajde vec jednom, kazi slobodno - ti si druga violina te fondacije. mozda si cak upravo ti i otkrio sve ove piramide? kazi, bolan, otvoreno, svoji smo - ionako smo ga vec dovoljno naprdili na ovoj temi; kazu nema vece intime nego kad ljudi jedni pred drugima mogu otvoreno... sve reci
11. Koji tim stručnjaka će raditi na iskopavanjima?
JEZGRO TIMOVA JE SLIJEDECE: U GEOLOSKOM NADZORU IMAMO ISKUSNOG GEOLOGA NADJIJU NUKIC IZ SARAJEVA, DOKTORA GEOLOSKIH NAUKA STJEPANA CORICA IZ AUSTRIJSKOG GEOLOSKOG DRUSTVA, GEOLOGA IBRICU PERISTIJA IZ CRNE GORE I MLADOG GEOLOGA NEDIMA JUKICA IZ TUZLE.
U ARHEOLOSKOM TIMU SU SEAD PILAV KOJI JE DIPLOMIRAO ARHEOLOGIJU NA UNIVERZITETU U SVEDSKOJ, SILVANA COBANOV KOJA JE ZAVRSILA ARHEOLOGIJU U ZADRU I SASA JANKOVIC KOJI JE STUDIRAO ARHEOLOGIJU U BEOGRADU. OD STRANACA IMAMO TIM ISKUSNIH ARHEOLOGA KAO STO SU: RICHARD ROYCE IZ AUSTRALIJE, ALLYSON MCDAVID IZ SAD, CHRIS MUNDLIGLER IZ KANADE, MARTIN ANER IZ AUSTRIJE. LISTA NIJE KONACNA I JOS CE SE MIJENJATI I DOPUNJAVATI DO POCETKA PROLJETNOG ISTRAZIVANJA.
Intervju u cijelosti mozete procitati na…
http://www.visocko-oko.co.ba/pocetna.shtml
-
Prenj
Citam ja intervju .... sve do ovog dijela gdje Semir kaze za sebe ....
"ZA EKSPERTNO OKO VISE NIJE BILO SUMNJE: KAMENI MEGALITI GRADE STEPENASTU PIRAMIDU VISOKU 220 METARA, A OBRADJENE PLOCE ARHITEKTONSKOG PJESCARA SU POPLOCALE PRILAZNI PLATO."
... i onda me je izdalo strpljenje.
Mozda pokusam poslije da se vratim ovom humoristicnom stivu.
-
quark
Našla sam do sada najbolje, nezavisno, naučno istraživanje o bosanskim piramidama:
http://vrisak.info/index.php?option=com ... 5&Itemid=1
http://vrisak.info/index.php?option=com ... 5&Itemid=1
- terapija
Nisam nikada citirao, ali evo da probam kako ovaj "Button" radi...cernica wrote:MINIMIZIRANJE – RECEPT ZA PONIZAVANJE I ZABRANJIVANJE
Cernica, vidim, mnogo se stavljas u zastitu g. Semira O. kao i cijelog Projekta, ili kako se ves nazivaju aktivnosti oko istrazivanja bosanskih piramida. Volio bih samo da posteno odgovoris zbog cega to radis? Siguran si da piramida postoji. Ja, iskreno receno, ne vjerujem u to, iako bi malo ko od mene bio sretniji, da zaista nekim cudom Visocica nije brdo nego piramida. Ako si toliko siguran, zasto onda jednostavno ne kuliras??
Hocu reci, niko ti ne moze uzeti nista, ko se zadnji smije najsladje se smije i.t.d.
Trazis, zatim, toleranciju, strpljenje i objektivnost. Zasto za pocetak ne budes ti taj koji ce, umjesto da zajedno sa drugom stranom samo zaostrava konflikt, popustiti? (Znas ono pametniji popusta...) Kazes piramida je tu, pa OK onda, ionako mozes samo dobiti, cemu ovo ubijedjivanje?
Sta meni ovdje najvise smeta, jeste to da nikada jos nisam cuo da se osniva neka fondacija s ciljem sponzoriranja naucnih istrazivanja prije nego se iznesu na vidjelo cvrsti, ponavljam CVRSTI dokazi. Ko (normalan) je jos spreman (posteno) investirati u nesto sto visi u zraku? A o pisanju knjige o necemu za sto se jos sa sigurnoscu ne zna da postoji (a ne radi se o SF romanu) da i ne govorimo
Ako je zaista istina sve sto si do sada pisao, zelim ti samo da malo racionalnije sagledas cinjenice.
Pozdrav svima, u nadi da nam se ipak neko cudo desi (ne mora to biti piramida)
terapija