INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2126 Re: Poskupljenja

Post by konektovan »

Naslovnica wrote: 17/02/2022 21:34 Haj što je babura 7 KM, ali zašto je mladi luk 7.5KM?

:lol:
Pa valjda zato što je mladi. :mrgreen:
Naslovnica

#2127 Re: Poskupljenja

Post by Naslovnica »

konektovan wrote: 17/02/2022 21:35
Naslovnica wrote: 17/02/2022 21:34 Haj što je babura 7 KM, ali zašto je mladi luk 7.5KM?

:lol:
Pa valjda zato što je mladi. :mrgreen:
:D
:run:
JohnnyS

#2128 Re: Poskupljenja

Post by JohnnyS »

Možemo li samo pobrojati koliko od ovih "treba obrađivati zemlju", "svi bi živjeli u gradu", "kako ih nije dram po tim parama prodavati krompir/maline/jabuke/mlijeko" namjerava u dogledno vrijeme zamijeniti prljav gradski zrak i bezvezne uredske poslove za čist zrak na selu i pare koje padaju s neba u poljoprivredi?
geralt

#2129 Re: Poskupljenja

Post by geralt »

JohnnyS wrote: 17/02/2022 21:45 Možemo li samo pobrojati koliko od ovih "treba obrađivati zemlju", "svi bi živjeli u gradu", "kako ih nije dram po tim parama prodavati krompir/maline/jabuke/mlijeko" namjerava u dogledno vrijeme zamijeniti prljav gradski zrak i bezvezne uredske poslove za čist zrak na selu i pare koje padaju s neba u poljoprivredi?
Mislim da tema "Cijena stanova all about" daje odgovor na tvoje pitanje :D
tindbe

#2130 Re: Poskupljenja

Post by tindbe »

JohnnyS wrote: 17/02/2022 21:45 Možemo li samo pobrojati koliko od ovih "treba obrađivati zemlju", "svi bi živjeli u gradu", "kako ih nije dram po tim parama prodavati krompir/maline/jabuke/mlijeko" namjerava u dogledno vrijeme zamijeniti prljav gradski zrak i bezvezne uredske poslove za čist zrak na selu i pare koje padaju s neba u poljoprivredi?
Ja uzgajam sebi više od polovine potrebnog voća i povrća, i toliko mi ide na onu stvar kad mi neko kaže nešto tipa "blago tebi, imaš svoje", "zovi iduće godine kad se bude sijalo"...
A kad zovem i kad se uhvatim posla, nikog nema. Svima mrsko guzice podić cent. Čak par sati godišnje nemaju vremena da zaliju sa mnom kad je suha zemlja. A dam im uvijek raznih proizvoda/plodova.
Država filozofa i demagoga.
citroen xm

#2131 Re: Poskupljenja

Post by citroen xm »

Valjda znaš da promjena života iz korjena nije laka. Nije lako otići sa sela u grad posle 30-40 godina, niti iz grada u selo. Ja sam čitav život u gradu, a smijem se kladiti da bi se lakše odlučio da odem na selo nego što bi čovjek koji je čitav život na selu odlučio da tu i ostane. I sigurno bi manje kukao. Ljudi misle da u gradu cvjetaju ruže i da je sve lako ako ne moraš više musti kravu.
dječak sa šibicama

#2132 Re: Poskupljenja

Post by dječak sa šibicama »

Sta cu ja na selu, rodjen u gradu zivio u gradu cijeli zivot, na selu mogu samo turisticki ne sto sam ja nesto bolji nego zato sto nemam pojma o tom zivotu. Niti znam sta je zlatica niti znam kako se muze krava, kako se sije sen`ca niti kako se pravi puter u stapu.

Da znam, mozda bi nekad i otisao. Ko ima nekakav pocetni kapital, da kupi stado ovaca, par krava junica, koke nisu skupe, pa lagano. Na kraju krajeva to je i zdraviji zivot, ovo kako mi zivimo u gradu nije zdravo, hrana nezdrava zrak nezdrav stres ubitacan, ako neko misli da je to kvalitetan zivot onda je u zabludi.

Inace Dubravska visoravan kod Stoca i Capljine, oduvijek je bila poznata kao jugoslovenska kalifornija, najbolja kombinacija plodne zemlje i odgovarajucih temperatura u cijeloj Jugi, nakon makedonskih nizija.
Sprecansko polje, nekad je na tamo bila najveca farma junica u SFRJ, upijeva.

Nije da nemamo predispozicije, nego je ovo postala drzava za sadaku. Sjedi cekaj ko ce ti sta poslati, malo mahni, ukradi, nesto smuljaj, potplati, izmajmunisi, snadji se, ko umije njemu dvije.
nepass1

#2133 Re: Poskupljenja

Post by nepass1 »

citroen xm wrote: 17/02/2022 19:55 Dođeš tako u grad pa budeš portir, moderno rečeno sekjuriti za platicu 7-8 pa neka i 9 stoja. Pa i žena negdje u granapu počne raditi za 6 stoja. Pa se nakupi eto i 1500 KM. Pa onda iznajmiš stan i kirija i režije ti pojedu 500-600 KM. Pa onda sa dvoje djece razvlačiš mjesec dana 8-9 stoja na školu, treninge, prevoz i hranu. To sve pod uslovom da prvi mjesec oboje nađu posao i ne zaduže se dodatno. Ali eto lijepo ti je jer možeš gledati tv kada stigneš od obaveza.

Danas izgleda sramota biti domaćin. :run:
Pa mozes na more, pa penzija, pa zdravstveno pihhh

Mislim da vecina tako razmislja, cim docu sa sela a Bgm i ostanu.
Mene jebe sto nemam selo, imam od punca jedino da mi prepise koji dunum :D
Tako da ne znam nista raditi. A najvise bih volio selo, kucica, zidovi od tri metra, upozorenje ko pridje da ce biti upucan i tako zivotariti
Bloo
Globalna šefica

#2134 Re: Poskupljenja

Post by Bloo »

dječak sa šibicama wrote: 17/02/2022 23:36 Niti znam sta je zlatica niti znam kako se muze krava, kako se sije sen`ca niti kako se pravi puter u stapu.
youtube?
:run:
:D
_Reds_

#2135 Re: Poskupljenja

Post by _Reds_ »

nepass1 wrote: 17/02/2022 23:50
citroen xm wrote: 17/02/2022 19:55 Dođeš tako u grad pa budeš portir, moderno rečeno sekjuriti za platicu 7-8 pa neka i 9 stoja. Pa i žena negdje u granapu počne raditi za 6 stoja. Pa se nakupi eto i 1500 KM. Pa onda iznajmiš stan i kirija i režije ti pojedu 500-600 KM. Pa onda sa dvoje djece razvlačiš mjesec dana 8-9 stoja na školu, treninge, prevoz i hranu. To sve pod uslovom da prvi mjesec oboje nađu posao i ne zaduže se dodatno. Ali eto lijepo ti je jer možeš gledati tv kada stigneš od obaveza.

Danas izgleda sramota biti domaćin. :run:

Tako da ne znam nista raditi. A najvise bih volio selo, kucica, zidovi od tri metra, upozorenje ko pridje da ce biti upucan i tako zivotariti
Prodaj stan u gradu, ionako je na selu sve jeftinije po 5-6 puta, negdje i 10, mislim na nekretnine.
-Chesterfield-

#2136 Re: Poskupljenja

Post by -Chesterfield- »

citroen xm wrote: 17/02/2022 22:52
Valjda znaš da promjena života iz korjena nije laka. Nije lako otići sa sela u grad posle 30-40 godina, niti iz grada u selo. Ja sam čitav život u gradu, a smijem se kladiti da bi se lakše odlučio da odem na selo nego što bi čovjek koji je čitav život na selu odlučio da tu i ostane. I sigurno bi manje kukao. Ljudi misle da u gradu cvjetaju ruže i da je sve lako ako ne moraš više musti kravu.
Ti imaš pogrešnu predstavu o selu. Većina seljaka niti drži stoku niti obrađuje zemlju. Rade ljudi u firmama.
Plaćaju sve kao i u ljudi gradu, od namirnica struje, vode, smeća...
Loša strana života ne selu je udaljenost firme, ljekara, banke... loša putna infrastruktura, internet, centralno grijanje, vodovod, struja...
nepass1

#2137 Re: Poskupljenja

Post by nepass1 »

_Reds_ wrote: 18/02/2022 00:34
nepass1 wrote: 17/02/2022 23:50

Prodaj stan u gradu, ionako je na selu sve jeftinije po 5-6 puta, negdje i 10, mislim na nekretnine.
Nisam se ovog uopste dosjetio :thumbup:
ElRe

#2138 Re: Poskupljenja

Post by ElRe »

tindbe wrote: 17/02/2022 22:52
A kad zovem i kad se uhvatim posla, nikog nema.
U proljeće se vikendima šeta po BiH, izleti do mora, Hercegovine. To je trend.
Ko će tada raditi :-D
elk

#2139 Re: Poskupljenja

Post by elk »

Znaci da se nije jos ogladnilo.
Suzie Q

#2140 Re: Poskupljenja

Post by Suzie Q »

dječak sa šibicama wrote: 17/02/2022 23:36 Sta cu ja na selu, rodjen u gradu zivio u gradu cijeli zivot, na selu mogu samo turisticki ne sto sam ja nesto bolji nego zato sto nemam pojma o tom zivotu. Niti znam sta je zlatica niti znam kako se muze krava, kako se sije sen`ca niti kako se pravi puter u stapu.

Da znam, mozda bi nekad i otisao. Ko ima nekakav pocetni kapital, da kupi stado ovaca, par krava junica, koke nisu skupe, pa lagano. Na kraju krajeva to je i zdraviji zivot, ovo kako mi zivimo u gradu nije zdravo, hrana nezdrava zrak nezdrav stres ubitacan, ako neko misli da je to kvalitetan zivot onda je u zabludi.

Inace Dubravska visoravan kod Stoca i Capljine, oduvijek je bila poznata kao jugoslovenska kalifornija, najbolja kombinacija plodne zemlje i odgovarajucih temperatura u cijeloj Jugi, nakon makedonskih nizija.
Sprecansko polje, nekad je na tamo bila najveca farma junica u SFRJ, upijeva.

Nije da nemamo predispozicije, nego je ovo postala drzava za sadaku. Sjedi cekaj ko ce ti sta poslati, malo mahni, ukradi, nesto smuljaj, potplati, izmajmunisi, snadji se, ko umije njemu dvije.
sestra i ja jedne godine bile na selu na zimovanju. Poznanici iz sela nas pozvali na druzenje, zasjelo se do kasno. Negdje pred zoru kaze meni sestra: "Idi kuci tvoja je reda da nalozis vatru". Svi oko nas su popadali od smijeha. Mi u cudu pitale zasto se smiju. Na selu vatru lozi prvi koji ustane, od 7 do 77. Poslije toga mjesec dana je njima bila zajebancija cija je reda da napoji konja, da pomuze kravu itd.

To je ta razlika prvenstveno u razmisljanju, nacinu zivota, bez omalovazavanja ili potcjenjivanja.
citroen xm

#2141 Re: Poskupljenja

Post by citroen xm »

-Chesterfield- wrote: 18/02/2022 00:40
Ti imaš pogrešnu predstavu o selu. Većina seljaka niti drži stoku niti obrađuje zemlju. Rade ljudi u firmama.
Loša strana života ne selu je udaljenost firme, ljekara, banke... loša putna infrastruktura, internet, centralno grijanje, vodovod, struja...
Nemam ja nikakvu predstavu, ja imam direktan dodir sa puno ljudi koji žive na selu i na čijim sam imanjima bio. Tačno je da neki rade u gradu i da im je to dodatni izvor prihoda. Ali većina ili skoro svi koje znam imaju stoku i itekako koriste sve prednosti sela, pa tako i prikupljanje ogrijeva. Hoćeš reći da neko na selu plaća plin ili struju za grijanje? Nema od toga ništa.
crveni_makovi

#2142 Re: Poskupljenja

Post by crveni_makovi »

citroen xm wrote: 18/02/2022 12:08
Nemam ja nikakvu predstavu, ja imam direktan dodir sa puno ljudi koji žive na selu i na čijim sam imanjima bio. Tačno je da neki rade u gradu i da im je to dodatni izvor prihoda. Ali većina ili skoro svi koje znam imaju stoku i itekako koriste sve prednosti sela, pa tako i prikupljanje ogrijeva. Hoćeš reći da neko na selu plaća plin ili struju za grijanje? Nema od toga ništa.
Zavisi gdje je selo i koje selo. Moji prvi susjedi na selu kupuju nešto drva za ogrijev a većina ih krade drva iz naše, državne ili šume drugih privatnih vlasnika koji odavno ne obilaze svoju zemlju iz raznih razloga. Obavezno ovih dana kad idem čistiti livadu sretnem par susjeda koji mi ničim izazvani pričaju Markove konake odakle vuku drva, kako im je ovaj ili onaj vlasnik rekao da mogu sjeći njegovu šumu. Desi se da im ponekad i ljudi iz zagrobnog života poručuju šta mogu koristiti. Za više susjeda znam da oduvijek kradu struju prespajanjem žica na satu. Meni su zadnjih mjeseci računi za struju zbog posebnih potreba bili uglavnom preko 200 maraka mjesečno i to je sve uredno plaćeno. Infrastrukturu za plin nemamo, internet je solidan, putna infrastruktura predobra (prepovoljna za lopove koji dolaze iz svih krajeva i uvijek s razlogom strahujemo kad imamo tele hoće li biti tu ujutro). Odvoz za smeće se plaća (i mi se zadnjih godina puno trudimo da proizvodimo manje smeća i da pametno upravljamo svojim otpadom) a vodu uglavnom svi imamo zasad svoju. Kraj je bogat prirodnim izvorima vode i od izvora do kuće smo u fazama i decenijama kopali i proveli svoje cijevi u svoje bazene koje smo sami izgradili svojim radom i sredstvima. I to će biti tako dok nam neko ne odluči privatizovati izvore vode.
Niko osim nas nema goveda u blizini. Par ljudi ima po par kokica. U čitavom selu koje je prilično naseljeno i ima puno porodica i djece ima ukupno goveda da se može na prste dvije ruke nabrojati. Par ljudi ima stada ovaca. Većina ljudi oko nas već godinama ne čisti nekadašnje pašnjake i sve je prilično zaraslo u šumu. Nama svi daju da kosimo i koristimo štagod želimo ali džaba ti sve što ti daju kad nema radne snage. Možeš uraditi u toku 24 sata samo onoliko koliko možeš.
madesa

#2143 Re: Poskupljenja

Post by madesa »

meni je najgore sto svakodnevno dizu cijene. Prije 7 dana kiseljak 0,5 bio je 0,7kf , jucer 0,80 :lol:
-Chesterfield-

#2144 Re: Poskupljenja

Post by -Chesterfield- »

citroen xm wrote: 18/02/2022 12:08
Plaćam ja struju, grijem se na klimu. Doduše imam i peć na drva. A drva kupujem pocijepana. U planu mi je da potpuno odustanem od drva.
Ti si izgleda bio u nekom planinskom selu?

Image
citroen xm

#2145 Re: Poskupljenja

Post by citroen xm »

Bio sam u više sela, neka su bliža gradu od pola gradskih naselja. A neka su daleko od grada i po 20-30 km i ne znam nikoga da se grije na struju. Imaju ljudi imanja, svoje šume, a usput se snalaze na milion načina. Imaju ljudi i kotlovnice i centralno grijanje u kući. Sve je povoljnije od struje ili plina u gradu. Ja nemam u stanu nikakvu alternativu, sve što potrošim moram platiti, a život u gradu nije povoljan. Još ko nema svoju imovinu, tome ne bih bio u koži.
vjeshalica

#2146 Re: Poskupljenja

Post by vjeshalica »

Hah juce u Klonzumu mrkva 1,00KM, danas 1,70.
Msm razumijem da he neka akcija ali tolike oscilacije fkt
Cista pljackarenja nista drugo,kakva inflacija i kurci
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2147 Re: Poskupljenja

Post by Truba »

Da selo valja ne bismo vam dolazili u gradove ovako masovno
emotivac

#2148 Re: Poskupljenja

Post by emotivac »

Nije za ovu temu, al' kad već pričate o životu u gradu ili selu, u grad se ne bih nikad preselio, ne dam ovog mira i slobode ni za kakve pare. A živim 3 KM do grada, za 5 do 10 minuta mogu doći, a ovdje gdje jesam imam sve :thumbup: :bih:
JohnnyS

#2149 Re: Poskupljenja

Post by JohnnyS »

Black swan wrote: 18/02/2022 15:42 Da selo valja ne bismo vam dolazili u gradove ovako masovno
Slažem se, ovdje svi idealiziraju (pogotovo ovi ćaršijaneri) život na selu, a ja što znam ljudi da su orali i kopali od četiri ujutro dok su strudirali samo da se maknu sa sela.
vjeshalica

#2150 Re: Poskupljenja

Post by vjeshalica »

Black swan wrote: 18/02/2022 15:42 Da selo valja ne bismo vam dolazili u gradove ovako masovno
Selo je idealno al da je sve na gotovs.
Posto nije, nisu ljudi svjesni posla i brige tamo
Pogotovo ko ima veci fond hajvana i da posadi
Falja frezat,kositi,đubre traziti,hajvana namirit,sisat ovce,veterinar da obidje,slagat sjeno za zime,pa ako ofulas idi ko budala kupuj,idi u kradju drva pa cijepanje itd...neki odmor ljeti ti propadne irgateci nizasta,pa kupi kravu pa zakolji pa susi,pa malo prodaj,pa mlijeko....jbg sve sam vidjela znam kako ide
Ko ima nesto solidno malo,da moze saditi bez stoke(jer je obaveza) moze solidno za svoje potrebe namire napraviti,a borovnice su zakon(iako se mora rano raniti dok sunce ne izadje) :mrgreen:
Post Reply