Imaš li ti predstavu šta su ti ljudi iz Vlasenice, Srebrenice, Zvornika, Višegrada, Foče, Žepe..... prošli?Melbourne_Australia wrote:Znaci ponavljam, milion godina sam zivio u Australiji i nesto malo u Svedskoj..A vratio se ciku u Sarajevo prije 12 godina...Ljudi koji zive vani (uglavnom) i koji su tek otisli, iz psihickih razloga pljuju po BiH i kad treba i ne treba, zato sto im bude lakse leci uvece...Ne moze on pricati, jebem ti ovaj zivot i sve ovo ovdje, jer bi onda ispao budala zbog napustanja drzave..To je stara fora koju nasi dijasporci najvise koriste..Pljuj po BiH a moli Boga da dodje u BiH pa makar i na 7 dana..A penziju kad dobije u zemlji gdje je, eto ga odmah nazad...Jedino ovi nasi u USA su posteni i ne seru puno, oni uglavnom kazu iskreno, Australija uglavnom sera a pate, a najgori ovi sto su otisli u Njemacku zbog kokuzluka..I jos jedna stvar jako bitna, ne mozes ti ocekivati od covjeka koji je na primjer iz Varesa i koji je radio za 400 km, kad ode u Munich da prica kako je njemu dole bilo dobro...Ovo vazi za veliku vecinu manjih gradica po BIH...Nije isto kad ja iz Sarajeva pisem i neko iz Kladnja....One iz Vlasenice na primjer u Australiji nikad ali nikad ne mozes natjerati nazad ..Da im platis bruku, nema sansi...Ja razumijem to...Ja znam fakat puno ljudi iz Melbourne koji su se vratili u BIH..Ali velika vecina su Sarajlije , par Hercegovaca i znam Zenicana par i sto je meni zanimljivo znam 10 porodica u Gorazdu da su se vratili iz Australije,...Ali u Sarajevu znam jedno 30 porodica, koji su sve imali dole i vratili se, samo zbog zivotnog stila dole..
Samo se lud čovjek može vratiti na mjesto gdje si pobjegao od sigurnog klanja, plus da ostatak života gledaš svoje zamalo katile na slobodi koji su poklali i pobili desetine, stotine pa i više tvojih komšija.
Vidiš da i ti što su se vratili, vratili su se u Sarajevo, Goražde, Zenicu, Hercegovinu, gdje je sigurica bar što se sigurnosti tiče.
Jebeno je zanoćiti a kamoli živjeti u takvim sredinama gdje nikad ne znaš kad će se koji 'eroj napiti pa krenuti da kolje "turke".
Niko normalan se neće vratiti iz civilizacije u divljinu, ponajviše ljudsku.