Na stranu zajebancija, ali đe ti vidiš neko likovanje u Mostaru. Ravnodušnost i likovanje su različiti pojmovi. Ne možeš očekivati da netko bude zabrinut zbog toga što se urušava 25-godišnji hdz-ovski komunistički raj za odabrane. Svakome prema njegovim potrebama, a potrebe su bogami bile velike, te stan, vikendica, te stan u Zagrebu, te kakav privatni obrt dok teče plata u firmi u kojoj si nominalno zaposlen (naravno sve ovo samo za odabrane)......jebi ga, perpetum mobile još nije izmišljen.Hafis wrote:Vi i vaši stavovi me baš i ne iznenađujete. I ne očekujem drugačije razmišljanje.
Čudi me samo likovanje u Mostaru zbog moguće propasti Aluminija. Jedan složen problem od kojeg sviju može zaboliti glava, sveli su na problem Hrvata, to jest logike ''nek crkne krava u komšije''. A ne kontaju da to nije (hrvatska) komšijska krava već krava svih nas koji izravnio ili neizravno živimo zahvaljujući i tim mrvicama industrije koja još nije propala uz ovom gradu.
Mostar nema granice na Bulevaru i odavno je jedan jedinstven ekonomski prostor, u kojem vrijedi sveprihvaćeno pravilo ponude i potražnje, kako roba, tako ljudi i usluga. Da ne govorim koliko bi ljudi bilo neizravno pogođeno s gašenjem firme, ne mislim samo na Hrvate. Odavno ne vidjeh prljavije i nehumanije kampanje i to od strane ljudi koji ama baš nisu u poziciji da se bilo kome i zbog bilo čega rugaju.
Aluminij Mostar
Moderator: anex
-
palermo
#2126 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
- horkesh
#2127 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Odabrani dijelovi sjajnog propagandnog uratka.
I poslije već ne znam ti kojeg po redu ovakvog objektivnog teksta, neko se čudi što je ljudima potpuno svejedno ako se Aluminij ugasi?
Kako shvatiti ovu nesuptilnu poruku da je Aluminij odraz odnosa snaga Bošnjaka i Hrvata? Da su, po autoru, Bošnjaci predodređeni jirgetiti po rudnicima, a Hrvati ubirati plate od 3+ tisuće maraka? Naravno, svaka pobuna Bošnjaka protiv ovakve paradigme treba shvatiti kao sukob naroda.
Sunce ti žarko.
tl;dr Ako Bošnjaci ne daju Aluminiju jeftiniju struju, to je dokaz da Bošnjaci žele sukobe s Hrvatima. Ako Aluminij propadne, nije kriv ni menadžment, ni negativno poslovanje, a naročito nije kriv HDZ - kriva je Vlada FBiH.Kako se zabijaju posljednji čavli u lijes mostarskog Aluminija
Dok se posljednjim naporima strpljenja i energije pokušava spasiti posrnuli mostarski gigant, političko Sarajevo vodi pravi specijalni rat protiv Aluminija.
Ako to pak ne uspiju, onda si ne želi dopustiti na bilo koji način da je iz ponora izvuče zapadna kompanija te joj želi namijeniti propast. Današnji razgovori Vlade i Glencorea unaprijed su kontaminirani podvalama takve politike koja preko pokušaja slamanja Aluminija vidi i priliku zadati udarac hrvatskoj politici i Hrvatima u BiH.
Dogodi li se crni scenarij i Aluminij u utorak ostane bez napajanja električnom energijom, to će značiti kompletnu propast jer bi se ćelije bez napajanja strujom “zamrznule” s metalom nakon čega se više nikada ne bi mogle pokrenuti. U tome slučaju Vlada Federacije BiH riskira preuzeti na sebe odgovornost da izazove štetu veću od pola milijarde KM i dovede u neizvjesnost 900 obitelji radnika Aluminija.
Unatoč tome što su upregli poluge moći kako bi dokazali da su arapski investitori jedina ozbiljna opcija, a Glencore traži samo jeftiniju cijenu električne energije, stvarno stanje je posve drukčije. Jedina ozbiljna ponuda zapravo je ona švicarskog konzorcija koji doslovno čini uslugu Vladi, radnicima i cijeloj zajednici da kupi šest mjeseci vremena kako bi se pokušalo naći prihvatljivije rješenje kako bi kompanija nastavila raditi. I to je više nego “fair deal”.
Iz EGA-e za Večernjak nisu potvrdili ni demantirali da su zainteresirani za Aluminij koji je puno više od jedne kompanije. To je odraz odnosa snaga u FBiH, položaja Bošnjaka i Hrvata. Danas će se znati nastavljaju li politike i dva naroda sukobe.
I poslije već ne znam ti kojeg po redu ovakvog objektivnog teksta, neko se čudi što je ljudima potpuno svejedno ako se Aluminij ugasi?
Kako shvatiti ovu nesuptilnu poruku da je Aluminij odraz odnosa snaga Bošnjaka i Hrvata? Da su, po autoru, Bošnjaci predodređeni jirgetiti po rudnicima, a Hrvati ubirati plate od 3+ tisuće maraka? Naravno, svaka pobuna Bošnjaka protiv ovakve paradigme treba shvatiti kao sukob naroda.
Sunce ti žarko.
- studiorum_tuzlaensis
#2128 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Predlažem da se postave barikade na mostovima u Mo, jer pobogu... Aluminij to zaslužuje..
- Alfons Kauders
#2129 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Zbog ovakvih tekstova i retorike, meni nije svejedno - bilo mi je svejedno, ali zbog ovih nacionalističkih bljuvotina navijam da ih ugase, i to hard reset - bez kontrolisanog gašenja ćelija...horkesh wrote:Odabrani dijelovi sjajnog propagandnog uratka.
tl;dr Ako Bošnjaci ne daju Aluminiju jeftiniju struju, to je dokaz da Bošnjaci žele sukobe s Hrvatima. Ako Aluminij propadne, nije kriv ni menadžment, ni negativno poslovanje, a naročito nije kriv HDZ - kriva je Vlada FBiH.Kako se zabijaju posljednji čavli u lijes mostarskog Aluminija
Dok se posljednjim naporima strpljenja i energije pokušava spasiti posrnuli mostarski gigant, političko Sarajevo vodi pravi specijalni rat protiv Aluminija.
Ako to pak ne uspiju, onda si ne želi dopustiti na bilo koji način da je iz ponora izvuče zapadna kompanija te joj želi namijeniti propast. Današnji razgovori Vlade i Glencorea unaprijed su kontaminirani podvalama takve politike koja preko pokušaja slamanja Aluminija vidi i priliku zadati udarac hrvatskoj politici i Hrvatima u BiH.
Dogodi li se crni scenarij i Aluminij u utorak ostane bez napajanja električnom energijom, to će značiti kompletnu propast jer bi se ćelije bez napajanja strujom “zamrznule” s metalom nakon čega se više nikada ne bi mogle pokrenuti. U tome slučaju Vlada Federacije BiH riskira preuzeti na sebe odgovornost da izazove štetu veću od pola milijarde KM i dovede u neizvjesnost 900 obitelji radnika Aluminija.
Unatoč tome što su upregli poluge moći kako bi dokazali da su arapski investitori jedina ozbiljna opcija, a Glencore traži samo jeftiniju cijenu električne energije, stvarno stanje je posve drukčije. Jedina ozbiljna ponuda zapravo je ona švicarskog konzorcija koji doslovno čini uslugu Vladi, radnicima i cijeloj zajednici da kupi šest mjeseci vremena kako bi se pokušalo naći prihvatljivije rješenje kako bi kompanija nastavila raditi. I to je više nego “fair deal”.
Iz EGA-e za Večernjak nisu potvrdili ni demantirali da su zainteresirani za Aluminij koji je puno više od jedne kompanije. To je odraz odnosa snaga u FBiH, položaja Bošnjaka i Hrvata. Danas će se znati nastavljaju li politike i dva naroda sukobe.
Sunce ti žarko.
Blokirali izgradnju autoputa, pet godina se čeka na Počitelj... Blokirali prostorni plan FBiH i masu drugih stvari kroz njega, npr. blok elektrane u Tuzli. Doduše, sad nam taj blok neće ni trebati, jer nećemo imati kome prodavati struju, pa nije neka šteta...
- studiorum_tuzlaensis
#2130 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
I bolje, propast aluminija za neizgradnju smrdljive TE u Tuzli. Good deal.
-
daddy-kool
#2131 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Ja ne znam ni zašto se zajebaju sa Aluminijem, zar nije bolje uzeti struju ispod cijene "političkom Sarajevu" pa je direktno preprodati na svjetskoj pijaci. Ni sirovine, ni troškova, ni zagađenja. A ako ovi odbiju potegnuti ugroženost nacionalnog interesa.
-
gidra
#2132 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
kako ih je lijepo gledati i slušati kako kmeče a 'vamo na drugoj strani:horkesh wrote:Odabrani dijelovi sjajnog propagandnog uratka.
Sunce ti žarko.
Sastanak predstavnika Glencorea i Vlada FBiH bez premijer Novalića,
Bošnje boli karna, otišo nam fadil na kupanje neđe izgleda
https://ero.tel/bih/sastanak-predstavni ... -novalica/
-
155_mm
#2133 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
vidim i hafiz je sinhronizovan sa HDZ medijima. znaci "mrznja bosnjaka prema hrvatima ce unistiti aluminij"

- Kejn
#2134 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Nema džabne muslimanske struje i tačka ko sto bi rekli iz Nase stranke
-
155_mm
#2135 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
ovi sastanci vlade i Glencorea je za raju. pravi pregovori se vode drugdje. i tamo je fadil. a tema nije ni cijena struje ni buduci vlasnik nego je li covic spreman da plati koliko se trazi da mu skinu ovaj kamen oko vrata zvani aluminij.
-
A_A_AKCIJA
#2136 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Al fakat, što Mile ne uleti?
BiH je jedinstven ekonomski prostor. Niko ne sprječava da EPRS ponudi podžaba struju.
Đe je zapelo? Ako je to tako razuman deal, što Mile ne omasti brke i još pogura koalicione partnere? Još Rusi, eeeee! Pa to je win win situacija
Mislim, prodaju većinski vlasnici udio Rusima, Mile i HEP ukopčaju struju.. u čemu je problem? Me kontam? Ako je sve tako jednostavno, pa završite poso.
BiH je jedinstven ekonomski prostor. Niko ne sprječava da EPRS ponudi podžaba struju.
Đe je zapelo? Ako je to tako razuman deal, što Mile ne omasti brke i još pogura koalicione partnere? Još Rusi, eeeee! Pa to je win win situacija
Mislim, prodaju većinski vlasnici udio Rusima, Mile i HEP ukopčaju struju.. u čemu je problem? Me kontam? Ako je sve tako jednostavno, pa završite poso.
- SaraFina
#2137 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Kad se završi "Alminiji saga" udariti na EPHB. Obavezno.
- Alfons Kauders
#2138 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Pa ja. Ako nećemo imati energetiku, nećemo ni Aluminij. Jednostavna računica...studiorum_tuzlaensis wrote:I bolje, propast aluminija za neizgradnju smrdljive TE u Tuzli. Good deal.
Da su htjeli riješiti energiju za Aluminij, danas bi imali barem jedan novi blok u Tuzli, i još jedan u Kaknju ili Banovicima. No, pošto neće, onda neće biti ni struje.
- black
#2139 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
i zvace se Al-muminijAlfons Kauders wrote:Šta će tek reći ako ISIL kupi Aluminij...
-
Ci-Nick
#2140 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
https://www.vecernji.ba/vijesti/fbih-ga ... tu-1330580
Kako se laže,
kako se činjenice ne iznose na pravi način,..
Zašto Aluminij plaća 78 eura a Mittal 42 eura,.. pa valjdo zato što Mittal uredno plaća svoje račune i daje bankovnu garanciju a Aluminij ostaje dužan.
Aluminj kupuje kratkoročno bez ugovora jer nema bankovne garancije,..a tu je cijena uvijek paprena.
Eto Bošnjaci su podjelili plijen, oni su stvorili Elektroprivredu Herceg Bosne,..
,.. još mala pa će tvrditi da je naša ideja "dvije škole pod jednim krovom".
Grijeh je pomoći im ili bolje rečeno pomoći im u prevari.
https://zurnal.info/novost/22236/rusi-p ... i-aluminij
Kako se laže,
Zašto Aluminij plaća 78 eura a Mittal 42 eura,.. pa valjdo zato što Mittal uredno plaća svoje račune i daje bankovnu garanciju a Aluminij ostaje dužan.
Aluminj kupuje kratkoročno bez ugovora jer nema bankovne garancije,..a tu je cijena uvijek paprena.
Eto Bošnjaci su podjelili plijen, oni su stvorili Elektroprivredu Herceg Bosne,..
Grijeh je pomoći im ili bolje rečeno pomoći im u prevari.
https://zurnal.info/novost/22236/rusi-p ... i-aluminij
-
155_mm
#2141 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
pa za onih nekoliko stotina miliona vise nego sto ga sleduje pri raspodjeli novca izmedju entiteta bi trebao pomoci. jer to i dobija uz pomoc covicevih ministara finansija.A_A_AKCIJA wrote:Al fakat, što Mile ne uleti?
Đe je zapelo? Ako je to tako razuman deal, što Mile ne omasti brke i još pogura koalicione partnere? Još Rusi, eeeee! Pa to je win win situacija![]()
ali samo aluminiju treba energija citave elektrane gacko. ako to da, sta ce on jadan. jos kad slovenci dodju po onu milijardu za TE ugljevik koji su financirali a zauzvrat im je terbalo isporucivati struju.
samo sto je micko zaboravio za tu isporuku. u stvari i da je htio ne bi mogao jer bi i on onda ovisio o "muslimanskoj struji".
- Kikibombona
#2142 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Mater im jebem u zvalje, banda lopovska.daddy-kool wrote:https://ero.tel/gospodarstvo/direktor-d ... -aluminij/Hafis wrote:Vi i vaši stavovi me baš i ne iznenađujete. I ne očekujem drugačije razmišljanje.
Čudi me samo likovanje u Mostaru zbog moguće propasti Aluminija. Jedan složen problem od kojeg sviju može zaboliti glava, sveli su na problem Hrvata, to jest logike ''nek crkne krava u komšije''. A ne kontaju da to nije (hrvatska) komšijska krava već krava svih nas koji izravnio ili neizravno živimo zahvaljujući i tim mrvicama industrije koja još nije propala uz ovom gradu.
Mostar nema granice na Bulevaru i odavno je jedan jedinstven ekonomski prostor, u kojem vrijedi sveprihvaćeno pravilo ponude i potražnje, kako roba, tako ljudi i usluga. Da ne govorim koliko bi ljudi bilo neizravno pogođeno s gašenjem firme, ne mislim samo na Hrvate. Odavno ne vidjeh prljavije i nehumanije kampanje i to od strane ljudi koji ama baš nisu u poziciji da se bilo kome i zbog bilo čega rugaju.
Srce i duša, srce i duša...Direktor Dražen Pandža: Ne želim sutra u ponoć reći – Zbogom, Aluminij!
Kakve posljedice bi proizvelo gašenje kompanije?
– Zadnjih sam dana pogledao komentare i izvještaje pojedinih medija. Ono što me boli kao čovjeka i građanina jest tolika količina mržnje prema Aluminiju i ljudima koji u njemu rade. Nevjerojatna količina medijskih informacija i komentara koji odišu s toliko nesnošljivosti da se ponekad zapitam je li Thomas Hobbs bio u pravu kada je rekao da je čovjek čovjeku vuk, ili hijena u našem slučaju. Tko u ovoj državi može profitirati gašenjem Aluminija, ja ne znam. Ali znam da ono što izgubimo ne možemo nadoknaditi financijski, 56 milijuna davanja za mrežarine, obnovljive izvore energije, NOS, carine, poreze, doprinose… Znam da će nestankom nas nestati i duša Hercegovine i srce Mostara. Kakav će to biti rezultat za ljude i koliko će životnih drama tu nastati i nestati, strah me je i pomisliti. Užasavam se od pomisli. Ne želim u utorak izići pred radnike i reći – Laka ti noć i zbogom, dragi naš Aluminij!
Radnici Aluminija neka odu u prostorije HDZ-a i najebu im se majke lopovske.
...
Da je to normalan narod, mozda bih zalio radi ove situacije. Al' kada dopustas da te vlast jebe (potkrada), dok sutis i za nju glasas, ne zasluzujes nista dobro.
I ovo je samo jedna propast u nizu, buducnost je totalno crna. E jebo vam Covic sve od - do.
- horkesh
#2143 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Glencore se povukao iz pregovora, sad reče ministar.
- Alfons Kauders
#2144 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Mah, kao što se Aluminij "gasi" svaka tri mjeseca, tako se i Glencore "povlači" svakih par mjeseci...horkesh wrote:Glencore se povukao iz pregovora, sad reče ministar.
- black
#2145 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
ŽELIM DA UPOZNAM BH ŽIVALJ SA FIRMOM "ALUMINIJ" MOSTAR ČIJI RADNICI ZBOG NEPLAĆANJA NAŠE STRUJE SADA TRAŽE POMOĆ OD DRŽAVE JER TOJ ISTOJ DRŽAVI ZAKLJUČNO SA 30. 09. 2018. GODINE, TJ. NAMA, DUGUJU VEĆ 287 MILIONA MARAKA...
Prosječna plata u Aluminiju Mostar:
Neproizvodni dio 2016.g - 2.859 KM, 2018.g - 3.134 KM.
Proizvodni radnici 2016.g - 3.433 KM, 2018.g -2.989 KM.
Ukupan dug Aluminija zaključno sa 30. septembrom 2018. godine iznosio je 287 miliona KM.
Traže spas?
Plaća bivšeg direktora Aluminija, Mije Brajkovića a kasnije i Ive Bradvice iznosila 20.000 KM. Ostali direktori Aluminija
Mladen Galić (9.423 KM),
Željko Boras (9.091 KM).
Aluminij je 2005. godine donio odluku da se Brajkoviću isplati iznos od 100.000 eura na ime nagrade.
U izvještaju stoji da je na temelju kopije uplatnica utvrđeno da je Miji Brajkoviću 10. janura 2006. godine uplaćeno 195.583 KM na tekući račun, kao i 68,970 posto poreza na dodatna primanja u iznosu od 134.893,60 KM. Dvije godine poslije, 19. oktobra 2007. godine, Nadzorni odbor Aluminija odlučio je ponovo nagraditi Brajkovića te mu isplatiti iznos od 100.000 eura na ime nagrade do 31. januara 2008. godine.
I sada traže pomoć u poslovanju??? OD KOGA???
- moa
#2146 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
HOCU JEFTINIJU STRUJU ZA MOJ STAN!!!
-
glockov kolac
-
155_mm
#2148 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
i sta mislite, hoce li ga ugasiti u ponoc kako su najavili ili ce u 23:59 doci spas.
- spreca
#2149 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
i njima do jaja...gasi taj rasadnik korupcije i idemo daljehorkesh wrote:Glencore se povukao iz pregovora, sad reče ministar.
- spreca
#2150 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
ma to treba gasiti odmah i ne cekati ponoci,jer ta sorta ce uvijek traziti jos i jos i nikada nece reci hvala jer to neznaju....do kada vise da finansiramo Covicevu armiju uhljeba a jedva bi docekali da se BiH raspadne155_mm wrote:i sta mislite, hoce li ga ugasiti u ponoc kako su najavili ili ce u 23:59 doci spas.