Vidi se kolika hvala, a zoves ga cetnickom pudlicom.pemanapemani wrote:Hvala mu za angažman u odbrani domovine.BHCluster wrote:Jast zato Forto ispred kantona Sarajevo dogovara pazi sad suradnju u oblasti kulture.pemanapemani wrote:
Komso i njegovi iz SDA na vlasti frtalj vijeka i nisu u stanju izvrsiti pritisak na koalicione partnere da se prizna bosanski jezik.
Sta ce Forto pausal, posjetio Radojcica koji je tamo na nekom 300-om mjestu u velikosrpskom esalonu.
Trebao je kao patriot Komso odmah kod prvog cetnickog vojvode na raport.
Komso top.
Forto flop.
![]()
![]()
P.S. Red je da se stavi slika Komse sa Michel i Barakom.Samo na kojem ce se jeziku sporazumijevati kad znamo da bosanskog jezika tamo neJma.
![]()
![]()
Komšić je, kako se priča u kuloarima, naučio Fortu kako da komunicira sa njegovim koalicionim partnerima. Sad, na kojem se jeziku sporazumijevaju može odgovoriti predsjednik Komšić. Moguće da ga je njegov haver četnički vojvoda Vučić naučio kako da se sporazumjeva sa njegovim pudlicama u BiH.
Ne znam Senade.
P.S. Red je da argumentovano okačiš slogan - Budimo dobre komšije.
![]()
Željko Komšić - Komšo
- BHCluster
#2126 Re: Željko Komšić - Komšo
-
pemanapemani
#2127 Re: Željko Komšić - Komšo
Jebo ga ti, čitaj sa razumijevanjem, nisam Komšića nazvao četničkom pudlicom, nego SNSD, Komšićevog koalicionog partnera. Komšić je u priči haver četničkog vojvode.BHCluster wrote:
Vidi se kolika hvala, a zoves ga cetnickom pudlicom.`BTW Forto je je bio u BL prije neo ovi odose za Beograd, sigurno je i Erdogan Vuciceva pudlica.
Komšić je u strukturama vlasti na državnom nivou od 2006. godine. Šta je učinio po pitanju priznavanja bosanskog jezika u manjem entitetu?
Porediti Fortu, koji je premijer KS 9 mjeseci, sa Komšićem 2006., je nebulozno i bezobrazno.
Prije toga ambasador u Beogradu.
Više BiH 2006., nego danas. Ima dana kada supruga nema za kruh i mlijeko.
U tom grmu leži zec i piški u tutu.
Ma hajte molim vas.
P.S. Da se razumijemo, bolje Komšić nego Čović.
Opet, to nije smetnja da još jednom ponoviš kako je Forto podržao Banja Luku. Onu istu BL u koju, zajedno sa Širokim Brijegom, trebaju ići sve građanske stranke, osim Komšića i trabanata.
- BHCluster
#2128 Re: Željko Komšić - Komšo
Moja greska, vamo hvala a onda isao na raport cetnicom vojvodi cetnickom vojvodi. Ima smisla.pemanapemani wrote:Jebo ga ti, čitaj sa razumijevanjem, nisam Komšića nazvao četničkom pudlicom, nego SNSD, Komšićevog koalicionog partnera. Komšić je u priči haver četničkog vojvode.BHCluster wrote:
Vidi se kolika hvala, a zoves ga cetnickom pudlicom.`BTW Forto je je bio u BL prije neo ovi odose za Beograd, sigurno je i Erdogan Vuciceva pudlica.
Komšić je u strukturama vlasti na državnom nivou od 2006. godine. Šta je učinio po pitanju priznavanja bosanskog jezika u manjem entitetu?
Porediti Fortu, koji je premijer KS 9 mjeseci, sa Komšićem 2006., je nebulozno i bezobrazno.
Prije toga ambasador u Beogradu.![]()
Ma hajte molim vas.
Opet, to nije smetnja da još jednom ponoviš kako je Forto podržao Banja Luku. Onu istu BL u koju, zajedno sa Širokim Brijegom, trebaju ići sve građanske stranke, osim Komšića i trabanata.
-
pemanapemani
#2129 Re: Željko Komšić - Komšo
Na vlasti od 2006., i nikako nije imao priliku da bilo šta učini po pitanju bosanskog jezika u manjem entitetu?BHCluster wrote:Moja greska, vamo hvala a onda isao na raport cetnicom vojvodi cetnickom vojvodi. Ima smisla.pemanapemani wrote:Jebo ga ti, čitaj sa razumijevanjem, nisam Komšića nazvao četničkom pudlicom, nego SNSD, Komšićevog koalicionog partnera. Komšić je u priči haver četničkog vojvode.BHCluster wrote:
Prije toga ambasador u Beogradu.![]()
Ma hajte molim vas.
Opet, to nije smetnja da još jednom ponoviš kako je Forto podržao Banja Luku. Onu istu BL u koju, zajedno sa Širokim Brijegom, trebaju ići sve građanske stranke, osim Komšića i trabanata.Dok je on bio na vlasti i ambasador u Srbiji gdje su drugi bili? Pogubili se negdje, sta bi? Ta nije on u podrumu vlagu snifao. Cuj sta je uradio po pitanju bosanskog jezikka u manjem entitetu? Sta su ono ingerencije predsjednistva a i sta ima raditi kad je Fortic isao da dogovara saradnju na polju kulture samo cije. Prije nego sto krenes pjeniti opet o nekom povljanju niko Fortu nje tjerao da tako nesto radi, niko nije tjrao Kojović da trazi "minimalnim, da tako kažem, zajedničkim imeniteljm o stvarima koje su se događale '92-'95" po tzv "rs-u, i zapadnoj Hercegovini (septembru) srto nije ispunio obecanje, niko nije tjerao Falatara da se pogubi sa BiH politicke scene kao sto se pojavio izgleda jadnik kontao da je to neki reality show.
Hajde što nije ništa učinio, nego je koalirao i surađivao sa onima koji su zabranili bosanski jezik. Mogao je barem beknuti koju o bosanskom jeziku kada je 4 godine grijao fotelju u Parlamentu. Jok, ono cmizdri na tv kako mu žena nema za kruh i mlijeko, a on prima platu od 5000+KM.
Niko nije tjerao Komšića da prepusti HDZ sve hrvatske kvote i uđe sa njima u koaliciju.
Onda se nakon dugih 13 godina treba pljuvati Fortu i Falatara, jer su kao oni krivi zbog bosanskog jezika u manjem entitetu.
Znači, 13 godina suradnje sa najgorim kriminalnim i polufašističkim ološem pada u vodu nakon jednog sastanka Forte i Radojčića.
Prepuštanje svih hrvatskih kvota HDZ, koalicija i najava nove koalicije pada u vodu, jer je Falatar sjeo na old timer traktor u Ljubuškom.
Ma hajte molim vas.
- BHCluster
#2130 Re: Željko Komšić - Komšo
Cuj na vlasti od 2006, a DF formiran u aprilu 2013? Kakve su ingerencije predsjednistva tu ces naci i odgovor za bosnaski jezik.pemanapemani wrote:
Na vlasti od 2006., i nikako nije imao priliku da bilo šta učini po pitanju bosanskog jezika u manjem entitetu?
Hajde što nije ništa učinio, nego je koalirao i surađivao sa onima koji su zabranili bosanski jezik. Mogao je barem beknuti koju o bosanskom jeziku kada je 4 godine grijao fotelju u Parlamentu. Jok, ono cmizdri na tv kako mu žena nema za kruh i mlijeko, a on prima platu od 5000+KM.![]()
Niko nije tjerao Komšića da prepusti HDZ sve hrvatske kvote i uđe sa njima u koaliciju.
Onda se nakon dugih 13 godina treba pljuvati Fortu i Falatara, jer su kao oni krivi zbog bosanskog jezika u manjem entitetu.
Znači, 13 godina suradnje sa najgorim kriminalnim i polufašističkim ološem pada u vodu nakon jednog sastanka Forte i Radojčića.
Prepuštanje svih hrvatskih kvota HDZ, koalicija i najava nove koalicije pada u vodu, jer je Falatar sjeo na old timer traktor u Ljubuškom.
Ma hajte molim vas.![]()
- Kejn
#2131 Re: Željko Komšić - Komšo
Moj predsjednik

Do Tokia i dalje...

Do Tokia i dalje...
- JohnnyS
-
Novak20
#2133 Re: Željko Komšić - Komšo
Uhljeb i nehljeb, ljevičar koji zapuca u Japan na nekakvu krunidbu se opet oglasio.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zeljko- ... /191028154
Ono što je za Ž.K. dobro, očito je loše po BiH, a vrijeme će pokazati tko je u pravu.
HDZ je u ovom slučaju kriv što traži rješenje po kojem bošnjačkim glasovima biran Komšić i ala Komšić neće zastupati bh Hrvate na njihovu štetu. Sve ostalo je ubleha, a priča o trakama na rukama glasača i posebnim kutijama je zlonamjerno podmetanje fašizma drugome.Zašto još nemamo vlast u FBiH? Ko je tu veći krivac, HDZ ili SDA?
Da sam politički analitičar rekao bih da su pojednako krivi, jer je ovdje jako popularno sve relativizirati. Svi su isto krivi. To je popularno govoriti. Međutim, bit ću nepopularan pa reći da je HDZ više kriv, jer ono što oni traže je nemoguće na sljedećem nivou, isto kao kad bi za formiranje Vijeća ministara SDA uslovljavala SNSD ukidanjem RS-a ili u obrnutom smjeru da Bošnjaci iz entiteta RS prestanu sa pričom o genocidu ukoliko se želi formiranje Vijeća ministara. Dakle, nešto što je nemoguće, zaista je nemoguće. Trake na rukama glasača, te posebna biračka kutija za Hrvate te biračka kutija za Bošnjake, Srbe i ostale u FBiH, nisu moguće. Ako to još nekome treba posebno objašnjavati, onda taj neko ima ozbiljan problem sa samim sobom.
Sve presude ES se mogu provesti na različite načine potpuno demokratski ali uz izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona. Izborne jedinice, elektori, posredno biranje. Mogućnosti su velike da vuk bude sit i ovce na broju. Naravno, kuja koja laje radi sebe neće predložiti ništa konkretno, realno i provedivo jer mu položaj SDA privjeska odgovara.Gotovo cijeli prošli mandat prošao je u priči nametanja teme izmjena Izbornog zakona. HDZ ponovo nameće to pitanje u pregovorima. Šta je konačno rješenje? Kako ćete građanima odgovoriti za dugogodišnji status quo? Je li rješenje moguće?
Ta njihova priča završila je potpunom katastrofom, i pred domaćom i pred međunarodnom javnosti. Dodatno je demontiralo Mišljenje Evropske komisije, u kojem je samo potvrđeno ono što smo nazad nekolike godine govorili, odnosno da su ove pominjane zasebne biračke kutije sa stanovišta demokratskog poretka i zapadne civilizacije, potpuno nemoguće. HDZ uzalud želi proći glavom kroz zid. Međutim, neka i dalje nastave udarati glavom u zid.
Rješenje naravno postoji. Provesti sve presude Evropskog suda za ljudska prava po preporukama i mjerama iz Mišljenja EK. Znam da to ne odgovara HDZ-u ali isto tako znam da generalno imaju problema sa poštivanjem presuda međunarodnih sudova. Otuda imaju i problem i sa Mišljenjem EK i presudama iz Strazbura koje su komplementarne sa njihovim političkim vizijama kao što je crkva u dvorištu Fate Orlović komplementarna sa legalnosti.
Tko mu je kriv što pravne mehanizme nije pokrenuo 2006 ? Komšo je navodno pravnik koji je imao priliku da u tri mandata obnaša najveću funkciju u državi i da sjedi kao panj četiri godine u Parlamentu BiH. On je obećavao u predizbornoj kampanji da će ovo sve riješiti ali obećanje se izgubilo u alkoholnim isparenjima pa su svi drugi krivi i odgovorni, a on nije. ma hajte, molim vas.Da li ćete pokrenuti rješavanje otvorenih pitanja s Hrvatskom, pored Peljeskog mosta tu je pitanje imovine, naknade za korištenje vode iz Buškog jezera, sigurnosna pitanja, Trgovsku gora...?
Već ranije sam govorio da ta sva ta otvorena pitanja s Republikom Hrvatskom treba rješavati u paketu. Do sada su povučeni potezi po tim pitanjima, naročito oko pitanja imovine. Ti problemi opterećuju odnose između dvije države još od osamostaljenja, i oni se moraju rješavati. Bili su prisutni i onda kad nisam bio u Predsjedništvu..Kažem to jer se često ide sa spinom kao da ti problemi imaju veze sa mojim izborom, što je potpuna besmislica. U prošlom sazivu su gurani pod tepih. Onog trenutka kad smo na njih ukazali, rečeno je da narušavamo odnose. Neću pristati na logiku da je šutnja o tome, i nečinjenje izraz dobrih odnosa, kako se to nekad pokušavalo, jer BiH u takvoj situaciji gubi. Smatram da moramo pokušati spasiti što se može u tome smislu, ali isto tako sa strane Hrvatske, koja nam je kako kažu njeni lideri najveći mogući prijatelj, mora postojati spremnost na kompromise. Ako toga ne bude, ima i drugih mehanizama. Pravnih prije svega.
Ne znam Senade. Što bi ti na mom mjestu ?Ukoliko SDA pokrene priču o promjeni vlasti i Kantonu Sarajevo hocete li biti uz SDA u skladu s ugovorom o koalicionom djelovanju?
Šta znači ako SDA pokrene priču? Opozicija bilo gdje u svijetu, u bilo kojoj državi, bilo kojem kantonu, općini, uvijek pokreće priču o promjeni vlasti, pa tako i kantonalna SDA opozicija. Ne vidim da je ovo neki specifičan slučaj. Međutim, ako me pitate hoće li DF rušiti Vladu KS, reći ću vam da neće. To sam uostalom više puta rekao. Nećemo spašavati Vladu KS ali nećemo je ni rušiti, iako znamo da bi tzv. Bh.blok da je situacija obrnuta, to bez razmišljanja uradio. Uostalom, to nije propisano nikakvim koalicionim ugovorima.
Od momenta kada je mimo dogovora sa "ljevicom" najavio svoju kandidaturu za člana Predsjedništva bilo je jasno čiji je igrač Ž.K. Što Bakir misli, Ž.K. govori. Samo u tom govoru nema radnika, nezaposlenih, ekonomije, privrede, socijale što bi trebao biti predmet interesiranja iskrenog ljevičara koji bi skromno iskoristio priliku da na općinskom i kantonalnom nivou vlasti napravi nešto pozitivno za građane i sve kategorije koje su site visoke politike s aspekta privjeska.Kako danas, nešto više od godinu dana nakon izbora gledate na poziciju ljevice u BiH? Smatrate li da će se ljevica u BiH ujediniti, iako svjedočimo trendovima sve većeg ustitnjavanja? Iz Bh bloka poručuju da imaju uspješan projekat i da će se širiti. Kako danas gledate da činjenicu da ste izašli iz te priče?Jeste li se pokajali ili biste isto uradili?
Ta pozicija je, ma kako to nekome zvučalo, realna. Kako se ono što nazivate ljevicom, postavilo prema aktuelnim izazovima, tako i danas stoji. Ako bismo uzeli da je ljevica sve lijevo od centra, (što je također upitno) onda mogu da kažem da je zbog političkog slijepila pojedinih lidera, tih uslovno rečeno stranaka lijevo od centra, propuštena prilika da one budu nosioci ključnih političkih procesa, da budu nezaobilazne u donošenju ključnih odluka. Mogli smo imati najmanje premijera FBiH. Međutim, pojedini lideri tih stranaka su imali više povjerenja u lokalne tajkune koji se odmeću u svojevrsno autonomaštvo nego uopće u ljude sa lijevo - građanskog spektra. Takvi su da bi prikrili tu svoju kratkovidu politiku, počeli u visokim tonovima da osuđuju sve druge koji ne misle da lijevo građanske opcije mogu sa takvima graditi lijevu i građansku politiku.
Nama je prije tog ujedinjenja potrebna prije svega jedna ozbiljna diskusija, o tome šta je to ljevica danas. Politička, ideološka, pa i akademska diskusija. Nažalost i sam taj pojam ljevice je diskreditiran u očima građana Bosne i Hercegovine. Ljevica mora biti otvorena prema građanskoj većini, a ne zadovoljavati se podrškom manjine, te tu podršku manjine favorizirati u nekom vrijednosnom smislu, kao da su neki glasači dobri a neki loši. Ne kažem da sam u svemu, glede toga upravu. Međutim, dobar dio toga što nazivate ljevicom, prvo mora rasčistiti neke stvari sa sobom, pa da bi onda razgovarali.
Primjera radi, moraju prvo prestati da stavljaju u kontrapoziciju lijevu ideju i patriotizam, jer su to ujedno i politički temelji države Bosne i Hercegovine, za koju su se 1943. izborili lijevi patrioti. Barem toliko trebaju, da ne govorim o tome kako neki misle da je sasvim uredu slaviti 9. januar i dovoditi ga u istu ravan sa 1. martom, da iste vrijednosti baštine neki mijatovići i Slaviša Šućur, Miro Lazović i drugi, da smo im mi iz DF-a, kako govore, a zbog odluke da budemo dijelom vlasti, nacionalisti, a neki iz RS-a koji otvoreno veličaju Dražu Mihailovića, zamislite, građanska opcija. Kad rasčiste te stvari sa sobom, onda se mogu i sa DF-om ujedinjavati. Do tada, kao što rekoše, dva smo svijeta različita.
Najavili su ekspanziju po manjem bh. entitetu i u dijelovima gdje suvereno vlada HDZ. Izašli su sa platformom o traženju najmanjeg zajedinčkoog imenitelja i traženju kompromisa oko prošlosti, odnosno kompromisa oko presuda međunarodnih sudova, što je besmislica. Nismo vidjeli da su im se unatoč tome odazvali oni koje su prizivali. E pa vidite, mi takav kompromis nećemo da tražimo, pa kud puklo da puklo. Njima sretno. Pokajali se nismo što smo izašli iz tzv. Bh.bloka. Kada smo to uradili, jer smo uvidjeli da će se to samo svesti na prisustvo u vlasti na nivou kantona i da nećemo moći sudjelovati u političkim procesima na nivou države izašli smo iz te priče. Vi se svakako, kao i svaki građanin sjećate one političke grmljavine na nas iz DF-a a koja je dolazila iz tzv. Bh.bloka, o tome kako smo tobože poletili za stolicama i tome slično. Evo prošlo je od toga dosta vremema, pa mi nismo kako su tvrdili razgrabili stolice, nego smo i dalje ostali pri tome da se vlast može formirati samo i jedino na bazi poštivanja odluka i zakona institucija BiH, čemu je primjer ANP. S druge strane, oni su se nadali da ćemo mi tu popustiti. Jadno ih je bilo i slušati kako to govore. Sada šute, ne pričaju više o tome kako smo ušli u vlast zbog stolica, nego tobože podržavaju dostavljanje ANP-a, nadajući se potajno da ćemo mi tu bitku izgubiti. Poručujem im, nećemo je izgubiti. To je dobro za BiH, a loše za njih. Uopće gledano, žalosno je sto su se doveli u takvu poziciju u kojoj je samo nešto što je loše po BiH, dobro po njih. U tome dobra nema.
Ono što je za Ž.K. dobro, očito je loše po BiH, a vrijeme će pokazati tko je u pravu.
- BHCluster
#2134 Re: Željko Komšić - Komšo
Jos samo da znas sta su ingerencije clana Predsjednistva Bosne i Hercegovine gdje bi ti kraj bio. 
-
pemanapemani
#2135 Re: Željko Komšić - Komšo
Kako Komšić ne priča o ekonomiji i socijali?
Čovjek bukvalno plače na udarnom tv terminu i priča kako ima dana kada supruga nema novaca da kupi kruh i mlijeko.
Nakon takvog emotivnog govora o ekonomiji i socijali, dođe neko i kaže da naš ljevičar Komšo nikad ne spominje ekonomiju, socijalnu politiku i siromašne.
Ma hajte molim vas.

Čovjek bukvalno plače na udarnom tv terminu i priča kako ima dana kada supruga nema novaca da kupi kruh i mlijeko.
Nakon takvog emotivnog govora o ekonomiji i socijali, dođe neko i kaže da naš ljevičar Komšo nikad ne spominje ekonomiju, socijalnu politiku i siromašne.
Ma hajte molim vas.
-
Novak20
#2136 Re: Željko Komšić - Komšo
Potrudi se objasniti ingerencije člana Predsjedništva SDA privjesku.BHCluster wrote:Jos samo da znas sta su ingerencije clana Predsjednistva Bosne i Hercegovine gdje bi ti kraj bio.
Ja znam što su i znam što je obećavao Ž.K. u svojim predizbornim kampanjama. Od 2006. BiH sa ovom 1/3 Predsjedništva BiH nije pomakla korak naprijed.
- BHCluster
#2137 Re: Željko Komšić - Komšo
Kad Covic moze biti privjesak Dodiku i nije ti problem sto bi to bio Komsic?Novak20 wrote:Potrudi se objasniti ingerencije člana Predsjedništva SDA privjesku.BHCluster wrote:Jos samo da znas sta su ingerencije clana Predsjednistva Bosne i Hercegovine gdje bi ti kraj bio.
Ja znam što su i znam što je obećavao Ž.K. u svojim predizbornim kampanjama. Od 2006. BiH sa ovom 1/3 Predsjedništva BiH nije pomakla korak naprijed.
-
Haman2
#2138 Re: Željko Komšić - Komšo
Po mom mislkenju najobjektivniji clan Predsjednistva BiH. Dazferovic nekako tvrd, hladan i nedovljno komunikativan. Dodik pricalica, danas prica jedno a sutra drugo ovisno gdje se nalazi. Puno obecava malo realizira. Komsic mi je nekako najkompletniji.
- Point.
#2139 Re: Željko Komšić - Komšo
Kako bi ti, hdzovac, napravio IZ da je vama po volji? Kako bi izveo recimo na dan izbora, Jozo sa petog i Mirza sa četvrtog sprata iz Viteza idu glasati, kako ih razdvojiti da ovaj glasa samo za Hrvata a ovaj za Bošnjaka? Kako? Eto daj konkretan prijedlog.Novak20 wrote:Uhljeb i nehljeb, ljevičar koji zapuca u Japan na nekakvu krunidbu se opet oglasio.
HDZ je u ovom slučaju kriv što traži rješenje po kojem bošnjačkim glasovima biran Komšić i ala Komšić neće zastupati bh Hrvate na njihovu štetu. Sve ostalo je ubleha, a priča o trakama na rukama glasača i posebnim kutijama je zlonamjerno podmetanje fašizma drugome.Zašto još nemamo vlast u FBiH? Ko je tu veći krivac, HDZ ili SDA?
Da sam politički analitičar rekao bih da su pojednako krivi, jer je ovdje jako popularno sve relativizirati. Svi su isto krivi. To je popularno govoriti. Međutim, bit ću nepopularan pa reći da je HDZ više kriv, jer ono što oni traže je nemoguće na sljedećem nivou, isto kao kad bi za formiranje Vijeća ministara SDA uslovljavala SNSD ukidanjem RS-a ili u obrnutom smjeru da Bošnjaci iz entiteta RS prestanu sa pričom o genocidu ukoliko se želi formiranje Vijeća ministara. Dakle, nešto što je nemoguće, zaista je nemoguće. Trake na rukama glasača, te posebna biračka kutija za Hrvate te biračka kutija za Bošnjake, Srbe i ostale u FBiH, nisu moguće. Ako to još nekome treba posebno objašnjavati, onda taj neko ima ozbiljan problem sa samim sobom.
.
-
Novak20
#2140 Re: Željko Komšić - Komšo
.
Last edited by Novak20 on 30/10/2019 00:22, edited 1 time in total.
-
Novak20
#2141 Re: Željko Komšić - Komšo
Prvo, nisam hdzovac, a nisam ni ovca bošnjačke politike.Point. wrote:Kako bi ti, hdzovac, napravio IZ da je vama po volji? Kako bi izveo recimo na dan izbora, Jozo sa petog i Mirza sa četvrtog sprata iz Viteza idu glasati, kako ih razdvojiti da ovaj glasa samo za Hrvata a ovaj za Bošnjaka? Kako? Eto daj konkretan prijedlog.Novak20 wrote:Uhljeb i nehljeb, ljevičar koji zapuca u Japan na nekakvu krunidbu se opet oglasio.
.
Drugo, ta Komšićeva priča o trakama na ruci i posebnim kutijama je gadost kojom svjesno dehumanizira bh Hrvate i stavlja im metu na čelo veze nema sa istinom i prijedlozima HDZ. Da se ja pitam, promijenio bih Ustav BiH, a shodno tome i Ustav F BiH po kojoj bih izbrisao etničku odrednicu kandidata za članove Predsjedništva. Svi se mogu prijaviti kao kandidati za člana Predsjedništva.
Dakle, jedan član se bira iz RS, dva iz F BiH. Što se F BiH tiče i IZ, prihvatljiv mi je prijedlog HDZ o tri izborne jedinice u F BiH koje ne podrazumijevaju trake i posebne kutije. Ja bih kao manjinac iz bošnjačke izborne jedinice imao izbor da glasam za koga hoću i kako mi je ćeif. Ako imaš po bh Hrvate bolji prijedlog, slobodno ga napiši.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/hdz-bih ... /170308096
- Point.
#2142 Re: Željko Komšić - Komšo
Eh nisi hdzovac a podržavaš njihovu politiku. Mojne meni toga.Novak20 wrote:
Prvo, nisam hdzovac, a nisam ni ovca bošnjačke politike.
Drugo, ta Komšićeva priča o trakama na ruci i posebnim kutijama je gadost kojom svjesno dehumanizira bh Hrvate i stavlja im metu na čelo veze nema sa istinom i prijedlozima HDZ. Da se ja pitam, promijenio bih Ustav BiH, a shodno tome i Ustav F BiH po kojoj bih izbrisao etničku odrednicu kandidata za članove Predsjedništva. Svi se mogu prijaviti kao kandidati za člana Predsjedništva.
Dakle, jedan član se bira iz RS, dva iz F BiH. Što se F BiH tiče i IZ, prihvatljiv mi je prijedlog HDZ o tri izborne jedinice u F BiH koje ne podrazumijevaju trake i posebne kutije. Ja bih kao manjinac iz bošnjačke izborne jedinice imao izbor da glasam za koga hoću i kako mi je ćeif. Ako imaš po bh Hrvate bolji prijedlog, slobodno ga napiši.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/hdz-bih ... /170308096
Ja sad ne kontam tebe, izbrisao bi etničku odrednicu kandidata al bi imao etničke odrednice izbornih jedinica?
Pa imaš i sad izbor da glasaš za koga hoćeš i kako ti ćejf. I zašto još više dijeliti BiH sa novim izbornim jedinicama, i to još na etničkoj osnovi? I zašto tu podjelu hdz ne prenese i na manji entitet? 49% države jedna IJ a 51% tri IJ. Nadam se da si svjestan da je jedini HDZ razlog kmečanja za novim IZ to da za sebe i isključivo tu stranku obezbijede vladavinu do Sudnjeg Dana, jer je svima poznato da u bh Hrvata opozicija ne postoji. Što je jadno i tužno, zapravo.
-
Novak20
#2143 Re: Željko Komšić - Komšo
Mojne nime gato. Kada sam glasao za SDP, moj glas su prodali SDA. Iz toga slijedi da sam do 2011. podržavao politiku SDA i bio sdaovac.Point. wrote: Eh nisi hdzovac a podržavaš njihovu politiku. Mojne meni toga.
Ja sad ne kontam tebe, izbrisao bi etničku odrednicu kandidata al bi imao etničke odrednice izbornih jedinica?
Pa imaš i sad izbor da glasaš za koga hoćeš i kako ti ćejf. I zašto još više dijeliti BiH sa novim izbornim jedinicama, i to još na etničkoj osnovi? I zašto tu podjelu hdz ne prenese i na manji entitet? 49% države jedna IJ a 51% tri IJ. Nadam se da si svjestan da je jedini HDZ razlog kmečanja za novim IZ to da za sebe i isključivo tu stranku obezbijede vladavinu do Sudnjeg Dana, jer je svima poznato da u bh Hrvata opozicija ne postoji. Što je jadno i tužno, zapravo.
Podržavam ovaj prijedlog HDZ kao realan i dugoročan način rješavanja političke krize u BiH. Naravno, u slučaju usvajanja prijedloga, HDZ bi trebao ponuditi ustupke u smislu ograničavanja instituta vitalnog nacionalnog interesa u DN na ono što on objektivno jeste.
Brisanje etničke odrednice kandidata za člana Predsjedništva BiH bi riješilo pitanje presuda Sejdić-Finci i sličnih, a etničke odrednice izbornih jedinica riješilo bi mogućnost da bh Hrvate predstavlja lik koji se trudi da ih politički obespravi dok u isto vrijeme srpskoj politici ne može odbiti pera. Pošto se zbog postojanja entiteta RS etničke odrednice u BiH neće izgubiti, dalje političko obespravljivanje bh Hrvata ne bi automatizmom pretvorilo BiH u građansku državu i ne bi riješilo ništa osim pretvaranja BiH u dvoentitetsku i dvoetničku državu sa istim problemima kao i sada sa još jačim tendencijama ka separatizmu. Kako entiteta RS, tako i dijela Hercegovine i Bosne u kojem su bh Hrvati većina.
Podjela manjeg entiteta na izborne jedinice jednostavno nema smisla ni opravdanja obzirom da je RS koncipiran sa jednim nivoom vlasti manje od F BiH i da u RS nažalost nema dijelova u kojima su većina B/H.
HDZ je u periodu 2000. - 2006. bio klinički mrtav, a HNS od 2000. - 2010. Zahvaljujući prije svega bošnjačkoj politici, uzurpatorima poput Komšića, Edima itd, političkim likovima koji prikriveno i otvoreno rade u interesu SDA poput Lagumdžije, uzurpatorima izborne volje bh Hrvata poput Lijanovića, ustaša iz HSP, nekadašnje NHI i td, bh Hrvati trenutno nemaju drugog izlaza. Ukoliko ne žele izgubiti i ovo malo političkih prava koje imaju i politički preživjeti u BiH uz egzodus kakav imaju, osuđeni su na podupiranje NHI i HDZ.
To jeste jadno i tužno ali trenutno i jedino moguće da se ovo malo hrvatskih glasova ne rasipa u neslozi. Promjenama IZ koje bi omogućile da bh Hrvati bez straha od preglasavanja biraju svoje predstavnike u Predsjedništvo i DN, šansu bi dobile i druge stranke na političkoj pijaci.
-
pemanapemani
#2144 Re: Željko Komšić - Komšo
Od brisanja etničkog predznaka do toga da se hrvatski glasovi ne rasipaju u neslozi.
Kako taj ugroženi HDZ nikad nije izgubio u ZHK, PK i Kantonu 10. Kako se na tom nivou ne pokaže famozni pluralizam. Nema Bošnjaka, nema Srba, a i Hrvata sve manje i opet HDZ.
Smeta što se preko Lagumdžije i Komšića isporučivalo SDA, ali ne smeta što se preko HDZ isporučuje Dodiku i četničkom vojvodi Vučiću (Čović: "dragi Aco, mi ćemo slijediti Srbiju...").
Smeta 5 od 17 anti HDZ Hrvata u Domu naroda FBiH, a ne smeta 8 od 8 nelegitimnih Hrvata u Vijeću naroda RS.
I naravno, diranje manjeg entiteta ne dolazi u obzir i nema smisla.
S jedne strane najveća politička ubleha i lijenčina epskih razmjera- Komšić, a sa druge strane provelikosrpski kriminalci iz HDZ.
Ne znam Senade, stvarno ne znam.
Kako taj ugroženi HDZ nikad nije izgubio u ZHK, PK i Kantonu 10. Kako se na tom nivou ne pokaže famozni pluralizam. Nema Bošnjaka, nema Srba, a i Hrvata sve manje i opet HDZ.
Smeta što se preko Lagumdžije i Komšića isporučivalo SDA, ali ne smeta što se preko HDZ isporučuje Dodiku i četničkom vojvodi Vučiću (Čović: "dragi Aco, mi ćemo slijediti Srbiju...").
Smeta 5 od 17 anti HDZ Hrvata u Domu naroda FBiH, a ne smeta 8 od 8 nelegitimnih Hrvata u Vijeću naroda RS.
I naravno, diranje manjeg entiteta ne dolazi u obzir i nema smisla.
S jedne strane najveća politička ubleha i lijenčina epskih razmjera- Komšić, a sa druge strane provelikosrpski kriminalci iz HDZ.
- Point.
#2145 Re: Željko Komšić - Komšo
I opet dolazimo do te tačke. Ne bira narod svoje predstavnike nego se bira iz reda tog i tog naroda.Novak20 wrote:Mojne nime gato. Kada sam glasao za SDP, moj glas su prodali SDA. Iz toga slijedi da sam do 2011. podržavao politiku SDA i bio sdaovac.Point. wrote: Eh nisi hdzovac a podržavaš njihovu politiku. Mojne meni toga.
Pa imaš i sad izbor da glasaš za koga hoćeš i kako ti ćejf. I zašto još više dijeliti BiH sa novim izbornim jedinicama, i to još na etničkoj osnovi? I zašto tu podjelu hdz ne prenese i na manji entitet? 49% države jedna IJ a 51% tri IJ. Nadam se da si svjestan da je jedini HDZ razlog kmečanja za novim IZ to da za sebe i isključivo tu stranku obezbijede vladavinu do Sudnjeg Dana, jer je svima poznato da u bh Hrvata opozicija ne postoji. Što je jadno i tužno, zapravo.![]()
Podržavam ovaj prijedlog HDZ kao realan i dugoročan način rješavanja političke krize u BiH. Naravno, u slučaju usvajanja prijedloga, HDZ bi trebao ponuditi ustupke u smislu ograničavanja instituta vitalnog nacionalnog interesa u DN na ono što on objektivno jeste.
Brisanje etničke odrednice kandidata za člana Predsjedništva BiH bi riješilo pitanje presuda Sejdić-Finci i sličnih, a etničke odrednice izbornih jedinica riješilo bi mogućnost da bh Hrvate predstavlja lik koji se trudi da ih politički obespravi dok u isto vrijeme srpskoj politici ne može odbiti pera. Pošto se zbog postojanja entiteta RS etničke odrednice u BiH neće izgubiti, dalje političko obespravljivanje bh Hrvata ne bi automatizmom pretvorilo BiH u građansku državu i ne bi riješilo ništa osim pretvaranja BiH u dvoentitetsku i dvoetničku državu sa istim problemima kao i sada sa još jačim tendencijama ka separatizmu. Kako entiteta RS, tako i dijela Hercegovine i Bosne u kojem su bh Hrvati većina.
Podjela manjeg entiteta na izborne jedinice jednostavno nema smisla ni opravdanja obzirom da je RS koncipiran sa jednim nivoom vlasti manje od F BiH i da u RS nažalost nema dijelova u kojima su većina B/H.
HDZ je u periodu 2000. - 2006. bio klinički mrtav, a HNS od 2000. - 2010. Zahvaljujući prije svega bošnjačkoj politici, uzurpatorima poput Komšića, Edima itd, političkim likovima koji prikriveno i otvoreno rade u interesu SDA poput Lagumdžije, uzurpatorima izborne volje bh Hrvata poput Lijanovića, ustaša iz HSP, nekadašnje NHI i td, bh Hrvati trenutno nemaju drugog izlaza. Ukoliko ne žele izgubiti i ovo malo političkih prava koje imaju i politički preživjeti u BiH uz egzodus kakav imaju, osuđeni su na podupiranje NHI i HDZ.
To jeste jadno i tužno ali trenutno i jedino moguće da se ovo malo hrvatskih glasova ne rasipa u neslozi. Promjenama IZ koje bi omogućile da bh Hrvati bez straha od preglasavanja biraju svoje predstavnike u Predsjedništvo i DN, šansu bi dobile i druge stranke na političkoj pijaci.
Srpskoj politici bi se moglo odbiti pera da HDZ otvoreno ne radi sa srpskom politikom. Zašto HDZ ne zadire u RS kada insistira na trećoj IJ? Zašto HDZ-u ne smeta Emil Vlajki kao predstavnik Hrvata a smeta Željko? Odgovor se nazire, ali eto ti odgovori. Evo ti si nabrojao i Lijanovića, HSP, ovi oni i sve ih svrstavaš u neke anti Hrvate a jedino HDZ kao prave i jedine legitimne predstavnike bh Hrvata. HDZ je upravo osmislio ovu klimu i politiku da su samo HDZ Hrvati legitimni a svi ostali nelegitimni, uzrupatori itd. Jednoumlje. Ništa drugo do jednoumlje.
Ali kako u praksi provesti HDZ prijedlog? Kako u sredinama sa mješanim stanovništvom, recimo Mostar, G Vakuf i slično u praksi izvesti izbore a da Amir samo zbog imena dobije jedan glasački listić a Ante drugi glasački listić? I ako Amir zaokruži Dragana hoće li mu glas biti poništen ili ako Ante glasa za Džafera, Bakira ili who ever?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#2146 Re: Željko Komšić - Komšo
Stjepan Mesić za Klix.ba: Komšić je civilizacijski iskorak, a Kolinda neprihvatljiva
Pogrešna je to politička procjena Zagreba. Izbor člana Predsjedništva iz hrvatskog korpusa, Željka Komšića, je trebalo iskoristiti za dobru saradnju između jedne i druge zemlje. Dogodio se jedan civilizacijski pomak, iskorak, što neki jednostavno ne razumiju. Civilizacijski iskorak da ljudi nisu glasali samo kao na popisu stanovništva prema svom nacionalnom izboru već su glasali prema projektu. Za mnoge je Komšić bio taj koji je nudio jedan civilizirani pristup, nudio je jednu novu opciju za Bosnu i Hercegovinu. Odgovor iz hrvatske koji je dobio je bio sasvim drugi", ustvrdio je.
-
Hafis
#2147 Re: Željko Komšić - Komšo
Stipe stari uvlakač.
Čovjek voli da ga vole i u stanju je izjaviti što god treba da bi postigao taj cilj.
Šteta, mogao je i onaj fes iz Gradačca natakariti za ovaj intervju.
Možda u nekom ponovljenom intervjuu za Slobodnu Bosnu ili Faktor.
Čovjek voli da ga vole i u stanju je izjaviti što god treba da bi postigao taj cilj.
Šteta, mogao je i onaj fes iz Gradačca natakariti za ovaj intervju.
Možda u nekom ponovljenom intervjuu za Slobodnu Bosnu ili Faktor.
-
Novak20
#2148 Re: Željko Komšić - Komšo
pemanapemani wrote:Od brisanja etničkog predznaka do toga da se hrvatski glasovi ne rasipaju u neslozi.![]()
I naravno, diranje manjeg entiteta ne dolazi u obzir i nema smisla.![]()
Smiješno.
Isto se može spočitati i bošnjačkim kantonima gdje pored bošnjačkog pluralizma uglavnom vlada SDA. A i Bošnjaka je sve manje. Tek su se sada zaholcali u odlasku. A plan je bio povratak, rahat patnja i jaka demografija koja omogućava širenje Bošnjaka po BiH. Plan se izjalovio sa Komšom ili bez njega zemlja osta pusta i prazna. Možda se to iz Sarajeva ne vidi ali u manjim sredinama se vidi itekako.
Druga stvar, stvarnu koaliciju SDA/SDP+ustaše i kriminalci porediš sa izjavom koju nekorektno i skraćeno parafraziraš. Rezultat Komšićevog (ne)djelovanja jeste promjena političkih odnosa i približavanje s i h politika u konkretnim slučajevima i parcijalnim interesima, bez tog "pro" ovaj-onaj. Neka se dogovore bošnjačka i hrvatska politika oko zajedničkog interesa, ova druga više neće biti "prosrpska" nego "probošnjačka".
Meni u DN F BiH ne smeta ni 5 ni 15 anti HDZ Hrvata. Smeta mi što je u očima VP i bošnjačke politike 5 jednako 1/3 od 17, Što K Goražde sa 23 Hrvata bira Edima u DN, što je Edimov glas jednak kao glas onog kojeg bira županija sa 36.000 Hrvata. Što Goražde (23 (0,1%) Hrvata – sa 4.842 (39,41%) glasa) izglasa Komšića. Dok je tako, ćeraćemo se što reče Hafis. Kako znamo i umijemo.
Manjem entitetu bošnjačka politika ne može ništa sada i u narednih 50 godina. Pogotovo ne može ništa bez potpore hrvatske politike koju želi uništiti odnosno podrediti sebi i svom interesu. Rekoh već, Željko je tu tek politički katalizator u SDA projekciji da problem hrvatske politike riješi na sljedećim općim izborima.
Da li će SDA uspjeti ?
Ne znam Senade. Eto, što bi ti da si na mom mjestu ?
- BHCluster
#2149 Re: Željko Komšić - Komšo
pemanapemani wrote:Od brisanja etničkog predznaka do toga da se hrvatski glasovi ne rasipaju u neslozi.![]()
- BHCluster
#2150 Re: Željko Komšić - Komšo
A SDA je najbolji strateski partner HDZ-u.Novak20 wrote:pemanapemani wrote:Od brisanja etničkog predznaka do toga da se hrvatski glasovi ne rasipaju u neslozi.![]()
Ne znam Senade, stvarno ne znam.![]()
Smiješno.
Isto se može spočitati i bošnjačkim kantonima gdje pored bošnjačkog pluralizma uglavnom vlada SDA. A i Bošnjaka je sve manje. Tek su se sada zaholcali u odlasku. A plan je bio povratak, rahat patnja i jaka demografija koja omogućava širenje Bošnjaka po BiH. Plan se izjalovio sa Komšom ili bez njega zemlja osta pusta i prazna. Možda se to iz Sarajeva ne vidi ali u manjim sredinama se vidi itekako.
Druga stvar, stvarnu koaliciju SDA/SDP+ustaše i kriminalci porediš sa izjavom koju nekorektno i skraćeno parafraziraš. Rezultat Komšićevog (ne)djelovanja jeste promjena političkih odnosa i približavanje s i h politika u konkretnim slučajevima i parcijalnim interesima, bez tog "pro" ovaj-onaj. Neka se dogovore bošnjačka i hrvatska politika oko zajedničkog interesa, ova druga više neće biti "prosrpska" nego "probošnjačka".
Meni u DN F BiH ne smeta ni 5 ni 15 anti HDZ Hrvata. Smeta mi što je u očima VP i bošnjačke politike 5 jednako 1/3 od 17, Što K Goražde sa 23 Hrvata bira Edima u DN, što je Edimov glas jednak kao glas onog kojeg bira županija sa 36.000 Hrvata. Što Goražde (23 (0,1%) Hrvata – sa 4.842 (39,41%) glasa) izglasa Komšića. Dok je tako, ćeraćemo se što reče Hafis. Kako znamo i umijemo.
Manjem entitetu bošnjačka politika ne može ništa sada i u narednih 50 godina. Pogotovo ne može ništa bez potpore hrvatske politike koju želi uništiti odnosno podrediti sebi i svom interesu. Rekoh već, Željko je tu tek politički katalizator u SDA projekciji da problem hrvatske politike riješi na sljedećim općim izborima.
Da li će SDA uspjeti ?
Ne znam Senade. Eto, što bi ti da si na mom mjestu ?