Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Challenger__

#2126 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Challenger__ »

piupiu wrote:Moj jedini pokušaj muzičkog stihoklepstva desio se u osnovnoj školi, kad smo morali napraviti pjesmicu po uzoru na Šuberta, Mocarta il' Bramsa. Ne mogu vam sada otpjevati, ali stihovi su savršno rasporedjeni - i u isto vrijeme bezvremenski ..... :oops:

:josipalisac:

Paoooooo jeeeeee prviiiiiiiii snijeeeeeeeeeg
Ne čuje seeeeeeeeee zujanje pčelice
Zabijelioooo se brijeeeeeeeeeeg
Ne pjevajuuuuuuuuu višeee ptiičiiiiiiiceeeeee

Ah, snijeeeeeeeg, ah, snijeeeeeeeg
Ah, taj bijeeeeliiiiii snijeeeeeg
Pravićemo snješka, pravićemo snješka
Ah, snijeeeeeeg, ah, snijeeeeeeg,
Ah, taj bijeeeeeliiiii snijeeeeeg
Pravićemo snješka, neka nam se smješka. :D

2X

Ima još ... ali mislim da je ovo sasvim dovoljno da se shvati kakav je prirodni talenat čučao u malom kanarincu. :diva:

Znači, čista poezija. :oops:
:mrgreen:

:kiss:

:oops:
Krokodajl

#2127 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Krokodajl »

Daaa, orgulje

Uživo zvuče doista strašno i sablasno ali i odlično u isto vrijeme, nažalost nisam nikada slušao Bacha na orguljama uživo, bila je to neka crkvena muzika :roll: :roll:

eh tango tango

A Valcer :D

@Piupiu ne smijem komentirati shoganai, išćeraće me sa teme :D :D
piupiu

#2128 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Challenger__ wrote:O-kej. Hajmo sad pravi instrument:
Vidju k'o doš'o! :shock: :P :kiss:
Connaisseur Karlin

#2129 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Connaisseur Karlin »

sad mi je krivo sto ne napravih fotke biibiloteka koje posjetih :D od danas ih pocinnjem foktati :kiss:
Connaisseur Karlin

#2130 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Krokodajl wrote:Daaa, orgulje

Uživo zvuče doista strašno i sablasno ali i odlično u isto vrijeme, nažalost nisam nikada slušao Bacha na orguljama uživo, bila je to neka crkvena muzika :roll: :roll:

@orgulje jesu grozne :shock: :D

hajd da cujemo misjenje o shogani,nece piupiu nista,on je dobrica :-D
piupiu

#2131 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Krokodajl wrote:A Valcer :D
Može na 'repeat' do sudnjega dana! :izet:
:lol:

Šta ćeš, tak'a nam sudbina... :oops: :D

P.S. Ma, haj' ti malo, neće oni ni skontati. :D
Challenger__

#2132 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Challenger__ »

Krokodajl wrote:Daaa, orgulje

Biće da se hvalim, a ne hvalim se istina živa...

Uz osnovnu/srednju školu išao sam i u muzičku, sa zadovoljstvom. Još kao klinac otkidao na Bacha i njegove invencije. Jedno ljeto, na Jadranu, kao desetogodišnji sarajevski klinac predveče prolazim pored samostanske crkve i čujem zvuk orgulja... Uđem, pogledam gore i slušam otvorenih usta nekog anonimnog izvođača... Priđe mi jedan crnomanjast čovjek, mrk i pita "šta me to zanima". Ja kažem, "orgulje". "Hoću da sviram". "Molim?". "HOĆU DA SVIRAM". "Znaš da sviraš"?. "Znam". "U redu, hajde za menom..." Da, tako je rekao, "za menom".

Popnemo se na geleriju, predstavi me nekom Nijemcu koji je svirao za svoju dušu i lik mi ustupi orgulje.

Zanijemli su slušajući klinca, koji sa lakoćom izvodi kompleksne invencije, koji "ne ide" samo po klavijaturi već i po pedalama.

Od tada je galerija bila moja, svako veče, svako ljeto kada bih svratio, do smrti mrkog čovjeka.

Zvao se, da ronija bude veća, fra Radovan.
Krokodajl

#2133 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Krokodajl »

Shoganai je skraćenica od neke druge riječi, to je više žargonski izraz ali upravo opisuje to "ništa se tu ne može uraditi".

Eh... to nije kao kod nas kada kažemo "šta se sad može", Japanci tu riječ uglavnom koriste u situacijama kada nešto mogu uraditi, ali to bi značilo da će ići ili protiv društva, ili odluka većine.

Kako oni nikada ne gledaju ličnu korist nego korist zajednice u mnogim situacijama će reći shoganai, kada su nemoćni da nešto urade ne jer ne mogu uraditi već jer bi to značilo žrtvu koju bi drugi ljudi morali da podnesu.

Mnogo filozofije stoji iza te riječi, ali to opet ide u domen japanske kulture kao "nadnaravne".

Da pokušam objasniti na primjeru Sizifa, ali da imate 4 Sizifa Japanca.

trojica guraju kamen jer misle da je ispravno, četvrti gura iako zna da neće postići ništa.
On će reći shoganai, on zna da to što radi nema smisla, ali kako rade drugi i on će to raditi, jer je u interesu društva da to radi.
Možda pogrub primjer, ali u tom kontekstu :D

To se isto može i na primjeru drugog svjetskog rata objasniti, mnogi Japanci su svjesni pogrešaka koje su radili, bili su toga svjesni i tada, ali shoganai, šta se može, do kraja hrabro i čvrsto :-D
Drugačije vjerovatno ne bi ni opstali tamo da im nije takvog razmišljanja.

@Chelli :thumbup:

edit:

evo gledam na wiki sada.
The Japanese phrase shikata ga nai, or "it can't be helped," indicates cultural norms over which one has little control... This notion of suffering in part stems from shikata ga nai: failing to follow cultural norms and social conventions led to a life of little choice but endurance of suffering
dakle skraćenica od shikata ga nai.
Last edited by Krokodajl on 20/10/2016 17:50, edited 1 time in total.
Vipera berus

#2135 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Vipera berus »

Dok Connaisseur Karlin čeka piupiu...

Krokodajl je kriv što me podsjetio...

Moj prvi susret sa staklenom harfom i staklenom harmonikom :lol: bio je tražeći ''Dance of the Sugar Plum Fairy" iz Nutcracker

Connaisseur Karlin

#2136 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

ooooooooooooo ,zaboravih reci jos nesto u vezi knjiga:

dobila sma katalog o knjigama: " 20015-2015 books CHALLENGED OR BANNED " :D u skolama ( svih uzrast, i bibilotkama ) :D

Npr. dvije knjige su vezane za prezivljavanje djece u Afganistanu tokom rata,a druga knjiga je o osobi koja radi u skolskoj bibiloteci u Iraku. Puno zabranjenih knjiga su vezan za homo o trangender populaciju. Druga kategorija challenged books: je vezana za amerikcu istoriju.
Zabranj knjiga u Europi ( frnacsuka italija) : Taxier Ophelie, " Jean has two moms - Jean a deux mamans; U jedonj skoli u Pensilvaniji su izbirzalis knigu sa redovnog plana i progrma acitanja Avantrue Haklberi Fina ,jer se ponavlja previse rijec N-word :D
Vipera berus

#2137 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Vipera berus »

Connaisseur Karlin wrote:... U jedonj skoli u Pensilvaniji su izbirzalis knigu sa redovnog plana i progrma acitanja Avantrue Haklberi Fina ,jer se ponavlja previse rijec N-word :D
Ne samo u Pensilvaniji.
Haklberi Fin je do danas je jedna od najčešće osporavanih knjiga u SAD. Ona zauzima 14. mjesto na listi “Top 100 zabranjenih knjiga 2000 – 2009”. Zamjerke se najviše odnose na reč “nigger”, koja se u knjizi javlja preko 200 puta. Neki misle i da su Afroamerikanci prikazani stereotipno, rasno neosjetljivo, ili baš rasistički.

Zbog iste riječi zabranjivan je krimi roman Agathe Christie ''Ten Little Niggers'' (Deset malih crnaca), pa roman Harriet Beecher-Stowe ''Uncle Tom's Cabin'' (Čiča Tomina koliba)...
Connaisseur Karlin

#2138 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Vipera berus wrote:
Connaisseur Karlin wrote:... U jedonj skoli u Pensilvaniji su izbirzalis knigu sa redovnog plana i progrma acitanja Avantrue Haklberi Fina ,jer se ponavlja previse rijec N-word :D
Ne samo u Pensilvaniji.
Haklberi Fin je do danas je jedna od najčešće osporavanih knjiga u SAD. Ona zauzima 14. mjesto na listi “Top 100 zabranjenih knjiga 2000 – 2009”. Zamjerke se najviše odnose na reč “nigger”, koja se u knjizi javlja preko 200 puta. Neki misle i da su Afroamerikanci prikazani stereotipno, rasno neosjetljivo, ili baš rasistički.

Zbog iste riječi zabranjivan je krimi roman Agathe Christie ''Ten Little Niggers'' (Deset malih crnaca), pa roman Harriet Beecher-Stowe ''Uncle Tom's Cabin'' (Čiča Tomina koliba)...
a morma priznati,ovakve zabrane su besmislene,jer je dovoljno ponzavati mjesto i vrijeme pisanja dogadjaja , a meni je Mark Twain jedn od najdrazih pisaca iz djetinjstva ,a i danas :-D
piupiu

#2139 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Karaoke kultura ili zašto je 'cool biti glup' ...

Prvo, rahmetli 'babo punka' u establišment-fazi o karaoke kulturi i kultu amatera (punku, seksu i banalnosti) ... punk kao Malcolmov odgovor na shoganai. :D

... pa Dubravka o karaoke ljudima i komunističkom kultu amaterizma ...
Ugrešić u knjizi precizno pokazuje što su, a što ne, tko su, a tko ne “karaoke ljudi”. “Karaoke-ljudi su sve drugo do revolucionari, kreatori novoga ili ljudi koji će promijeniti svijet, oni su obični ljudi, konzumenti i konformisti. Pa ipak, svijet se mijenja i obični ljudi sudjeluju u tome. U samom temelju karaoke kulture založeno je egzerciranje anonimnog ega uz pomoć igara simulacije.”

“LJUDE DANAS VIŠE ZANIMA BIJEG OD SEBE SAMIH, NEGO SPOZNAVANJE SVOGA AUTENTIČNOGA JA. JA JE U MEĐUVREMENU POSTALO DOSADNO, I PRIPADA NEKOJ DRUGOJ KULTURI. MOGUĆNOSTI TRANSFORMACIJE, METAMORFOZE I TELEPORTACIJE U NEŠTO DRUGO ILI NEKOGA DRUGOGA PUNO SU ZANIMLJIVIJE OD ROVANJA PO JASTVU. KULTURA NARCIZMA IZMUTIRALA JE U KARAOKE KULTURU, ILI JE NAPROSTO NJEZINA KONZEKVENCIJA.”

...

U eseju se Ugrešić prisjeća i kulture amaterizma u vrijeme komunizma. Komunizam je u sebi imao, inherentno, amatersku kulturu, ideju da će jednog dana svi pisati, svi slikati, svi raditi stvari koje vole, svi stvarati, i u komunističkoj praksi je to i postojalo; postojali su kino-klubovi, amaterski foto-klubovi, radionice, domovi kulture su nicali posvuda, postojali su amaterski bendovi, cijela škola hrvatskih konceptualista je izašla iz kino-klubova. Ta kultura se ustvari ugasila, ona više ne postoji, a autorica se igra s tezom da je komunizam umro, ali su pobijedili amateri koji su preplavili cijeli svijet. Teza je, kako je i sama ustvrdila: “Zaoštrena, ali zabavna”.

http://www.najboljeknjige.com/content/v ... ewsID=1059
piupiu

#2140 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Challenger__ wrote:Biće da se hvalim, a ne hvalim se istina živa...
Pa, Chelli, ti si wunderkind! :shock: :thumbup:
piupiu

#2141 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

medvjed23 wrote:ne razumijete vi....

Image
Nastavimo u duhu punka ...

:oops: :D :run:
Krokodajl

#2142 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Krokodajl »

Image

Image

Vrangelov otok, Rusija :thumbup:

http://englishrussia.com/

Na ovoj stranici ima dosta fotografija iz Rusije, SSSR i i država nastalih raspadom SSSR.
Sve fino tematski obrađeno, a stranica je i dosta ažurna.
medvjed23

#2143 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

piupiu wrote:
medvjed23 wrote:ne razumijete vi....

Image
Nastavimo u duhu punka ...

:oops: :D :run:
pratim i dižem :D
piupiu

#2144 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Image
Stereotip kaže da je slikar plaha duša u dugom kaputu, koja bez sumnje bradata i cijepljena od svakodnevice sjedi u kakvoj mračnoj sobi s jabukama na stolu, zadubljena u vlastite misli. Moguće da za neke slikare to vrijedi, no Michelangelo Merisi da Caravaggio je sušta suprotnost. Godinama se zna da je riječ o genijalnom nasilniku koji se šetao Rimom prijeteći kako će „svima pržiti jaja u ulju“, no nakon više od četiri stoljeća bogati policijski dosjei otkrivaju nam nove detalje o ovom genijalnom baroknom slikaru, rimskom uličnom razbijaču i ubojici

http://www.lupiga.com/vijesti/nasilni-u ... i-stoljeca
piupiu

#2145 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

medvjed23 wrote:pratim i dižem :D
Ma, ne valja ti ovaj kontrapunkt, nije Tomi ni do koljena. :oops:

A ljudi fino gore Baha stavili za nauk. C, c, c... :lol: :kiss:
medvjed23

#2146 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

doduše, ne mogu s tomom ovi što meću drogu u heroin
Challenger__

#2147 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Challenger__ »

piupiu wrote:
Ma jok, samo sam bio radoznalo, darovito dijete. Nego znaš šta... Nešto mi govori da mi je Džoni (Kliiiiz ) možda bio ili prvi nastavnik klavira ili dirigent. I sad, ako sam u pravu (šanse su fifti-fifti), vidi ludila.

Ponovo se sreli - na forumu.

8)
fatamorgana

#2148 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by fatamorgana »

Challenger__ wrote:
piupiu wrote:
Ma jok, samo sam bio radoznalo, darovito dijete. Nego znaš šta... Nešto mi govori da mi je Džoni (Kliiiiz ) možda bio ili prvi nastavnik klavira ili dirigent. I sad, ako sam u pravu (šanse su fifti-fifti), vidi ludila.

8)
Jesul' bile dvoglave il' troglave invencije? Ove prve svira i onaj mali na Ferhadiji, ove druge su već nešto! :wink:
John Cleese

#2149 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by John Cleese »

Challenger__ wrote:
piupiu wrote:

8)
Zovem se Ognjen Bomostar... i htio bih ostati anoniman :D :lol:
Challenger__

#2150 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Challenger__ »

John Cleese wrote:Zovem se Ognjen Bomostar... i htio bih ostati anoniman :D :lol:
:kiss:

Znao sam. Hoću u hor opere, treba mi za dušu i za bonus money.

:wink:

p.s.

To stay in touch, p.p. he he.
Post Reply