PC gamerske konfiguracije
Moderator: Benq
- mobsterc
#2126 Re: PC gamerske konfiguracije
Aha, a 490x negdje oko 2000 po tvojoj racunici?
- avaks
#2127 Re: PC gamerske konfiguracije
@Free
Stavi ti kućište za 600KM na PIK pa vidi kako će ići, ne gubiš ništa vala... Malo ga opuši, picni (kablove središ), pa koju fotku i ćus...
Što se tiče profesionalnih kartica, zaboravi na gaming a znaš i sam koliko koštaju jbg. Znači idi na što jači procesor i minimalno 16GB rama a ostalo po potrebi da uklopiš u budžet i onda samo čekaj grafiku da bude u nekoj normalli sa cijenama. Nikakvih 1000KM za 480ku ako najavljuju 200$ vani, znači kod nas bi mogla da bude max 600-700KM ako ne i jeftinije, vrijeme će nam reći.
GTX 960 ti se ne isplati ispred 950ke, možeš čak i 750ti uzeti ako si baš loš sa budžetom. Neki moj kont jbg. Ti opet vidi šta ćeš i kako ćeš.
Sretno!
Stavi ti kućište za 600KM na PIK pa vidi kako će ići, ne gubiš ništa vala... Malo ga opuši, picni (kablove središ), pa koju fotku i ćus...
Što se tiče profesionalnih kartica, zaboravi na gaming a znaš i sam koliko koštaju jbg. Znači idi na što jači procesor i minimalno 16GB rama a ostalo po potrebi da uklopiš u budžet i onda samo čekaj grafiku da bude u nekoj normalli sa cijenama. Nikakvih 1000KM za 480ku ako najavljuju 200$ vani, znači kod nas bi mogla da bude max 600-700KM ako ne i jeftinije, vrijeme će nam reći.
GTX 960 ti se ne isplati ispred 950ke, možeš čak i 750ti uzeti ako si baš loš sa budžetom. Neki moj kont jbg. Ti opet vidi šta ćeš i kako ćeš.
Sretno!
-
AmirBaa
#2128 Re: PC gamerske konfiguracije
Dajte koji savjet za kuciste
http://www.olx.ba/artikal/21107375/ms-b ... g-kuciste/ ovo ima najbolje karakteristike (barem ja mislim) ali da mi je naci neko do 200 km a da izgleda malo mocnije 
- aditon
#2129 Re: PC gamerske konfiguracije
AmirBaa wrote:Dajte koji savjet za kucistehttp://www.olx.ba/artikal/21107375/ms-b ... g-kuciste/ ovo ima najbolje karakteristike (barem ja mislim) ali da mi je naci neko do 200 km a da izgleda malo mocnije
Sve je stvar ukusa, meni lično Versa serija od Thermaltake-a se sviđa, mada stvarno ima dobrih i najbitnije funkcionalnih kučišta i u tom tvom cjenovnom rangu. Ne znam u kojim se rasponima Versa serija kreće ali to mogu ostaviti link čisto da vidiš kako izgleda.
http://www.thermaltake.com/chassis.aspx
Ali na kraju dana, najbitnije je šta je unutar samog kučišta
Iskreno, taj link što si ostavio, meni i to kučišet nije loše, minimalističko je i ima svoje prednosti.
-
Free Spirit
#2130 Re: PC gamerske konfiguracije
Što se mene tiče svako kućište je kul ako znam da je unutra zvijer
Apsolutno mi vala svejedno, meni i ovo sa tvog linka ekstra izgleda 
E kad smo već kod pik-a, ko je po vama najpouzdaniji od ovih prodavača? Čini mi se Wimax i mickey imaju najbolje cijene u odnosu na ostale?

E kad smo već kod pik-a, ko je po vama najpouzdaniji od ovih prodavača? Čini mi se Wimax i mickey imaju najbolje cijene u odnosu na ostale?
Ma tako nekako će najvjerovatnije i biti, strpit se još malo, uzet i7 i protegnut se za grafu koliko stignem. Hvala na prijedlozimaavaks wrote:Neki moj kont jbg. Ti opet vidi šta ćeš i kako ćeš.
Sretno!
- avaks
#2131 Re: PC gamerske konfiguracije
Kupovao sam u par navrata od Mikija i samo pohvale imam. 
-
AmirBaa
#2132 Re: PC gamerske konfiguracije
Hvala momci, onda ovo kupujem
prvi put od mickey-a ali sam i ja cuo sve pohvale, skroz profesionalno i odlicna roba
past ce neka slika kad napokon sastavim ovu konfiguraciju 
-
GaRGa
#2133 Re: PC gamerske konfiguracije
za 2 stoje mozes uzet nesto od NZXT
http://www.olx.ba/artikal/17032946/nzxt-lexa-s-black/
http://www.olx.ba/artikal/12400887/nzxt ... lack-novo/
http://www.olx.ba/artikal/20473630/kuci ... black-red/
http://www.olx.ba/artikal/21116392/kuci ... -blueline/
http://www.olx.ba/artikal/21626485/nzxt-s340-white/
http://www.olx.ba/artikal/17032946/nzxt-lexa-s-black/
http://www.olx.ba/artikal/12400887/nzxt ... lack-novo/
http://www.olx.ba/artikal/20473630/kuci ... black-red/
http://www.olx.ba/artikal/21116392/kuci ... -blueline/
http://www.olx.ba/artikal/21626485/nzxt-s340-white/
- jogurt_
#2134 Re: PC gamerske konfiguracije
Obraduj nasAmirBaa wrote:Hvala momci, onda ovo kupujemprvi put od mickey-a ali sam i ja cuo sve pohvale, skroz profesionalno i odlicna roba
past ce neka slika kad napokon sastavim ovu konfiguraciju

- jogurt_
#2135 Re: PC gamerske konfiguracije
INTEL XEON E7 V4 Broadwell-EX
24 cores, 60M Cache, 2.20 GHz

http://ark.intel.com/products/93790/Int ... -8890%20v4
24 cores, 60M Cache, 2.20 GHz

http://ark.intel.com/products/93790/Int ... -8890%20v4
- ferratilis
#2137 Re: PC gamerske konfiguracije
Ovdje se dosta priča o konfama, al mi treba pomoć vezana za periferiju. Koristim Steelseries Siberia V2 slušalice i Logitech C270 webcam. Siberia su odlične slušalice, ali je mikrofon smeće, nakon više od godinu dana korištenja skoro da i ne radi i od početka korištenja je imao užasan šum. Mikrofon of web kamere je deset puta bolji, ali i on nije nešto posebno.
Može li neko ko se razumije preporučiti dobre postavke za mikrofone i kakav headset kupiti. Razlog zašto ne želim stolni mikrofon je što ne želim da se čuje zvuk tastature i miša dok pričam. Danas gledam na piku, lik iz Tz prodaje Samson c01U profi mikrofon sa postoljem i pop filterom za 150KM ali nezz šta da mislim o tome, možda ako to kupim i dalje ću imati šum. Svaki prijedlog je dobrodošao
EDIT: zaboravih napomenuti da je ovaj webcam USB i mikrofon nema ama baš nikakvog šuma, tako da mislim da analogne slušalice možda kupe neki napon od napojne (550W u mom slučaju) pa možda to prouzrokuje šum, al nisam siguran
Može li neko ko se razumije preporučiti dobre postavke za mikrofone i kakav headset kupiti. Razlog zašto ne želim stolni mikrofon je što ne želim da se čuje zvuk tastature i miša dok pričam. Danas gledam na piku, lik iz Tz prodaje Samson c01U profi mikrofon sa postoljem i pop filterom za 150KM ali nezz šta da mislim o tome, možda ako to kupim i dalje ću imati šum. Svaki prijedlog je dobrodošao
EDIT: zaboravih napomenuti da je ovaj webcam USB i mikrofon nema ama baš nikakvog šuma, tako da mislim da analogne slušalice možda kupe neki napon od napojne (550W u mom slučaju) pa možda to prouzrokuje šum, al nisam siguran
-
GaRGa
#2138 Re: PC gamerske konfiguracije
Sennheiser ili AGK headset
-
Free Spirit
#2139 Re: PC gamerske konfiguracije
Dok ne nabaviš nešto kvalitetno, snimi WOmic program na računar i mobitel, povežeš to dvoje preko USB kabla i koristiš mikrofon od slušalica telefonaferratilis wrote:Ovdje se dosta priča o konfama, al mi treba pomoć vezana za periferiju. Koristim Steelseries Siberia V2 slušalice i Logitech C270 webcam. Siberia su odlične slušalice, ali je mikrofon smeće, nakon više od godinu dana korištenja skoro da i ne radi i od početka korištenja je imao užasan šum. Mikrofon of web kamere je deset puta bolji, ali i on nije nešto posebno
- Maharadza
- aditon
#2141 Re: PC gamerske konfiguracije
Da, zvjer, ali preskupa zvjer. Mislim da se jednaka uživancija može postići i na bitno jeftinijim karticama.Maharadza wrote:ASUS GTX 1080 ROG STRIX REVIEW!
http://www.kitguru.net/components/graph ... ra-rgb-oc/
Zvijer!
Mislim da nema opravdanja za toliko veliku cijenu, pogotovo ovdje kod nas u prosjeku na piku 1600 KM...
- Qler
#2142 Re: PC gamerske konfiguracije
RX480
za vise od duplo manje para, odlična grafička...
-
GaRGa
#2143 Re: PC gamerske konfiguracije
ma ubica je ova 1080.... pogotovu u dx12....

- avaks
#2144 Re: PC gamerske konfiguracije
Overkill za sve 1080p ekrane pa čak i 1440p (sasvim dovoljna 1070 koliko sam upratio).
Osim ako ne igraš na 4K onda se apsolutno ne isplati za sada, za budućnost je ok ulaganje ako imaš love na bacanje.
Fakat se čeka RX 480 pa da vidimo odnos cijena/performanse
Osim ako ne igraš na 4K onda se apsolutno ne isplati za sada, za budućnost je ok ulaganje ako imaš love na bacanje.
Fakat se čeka RX 480 pa da vidimo odnos cijena/performanse
- ferratilis
#2145 Re: PC gamerske konfiguracije
Za ljude koji imaju Asus matične ploče, da li koristite neke od Asusovih aplkacija, ima naprimjer ova USB 3.1 boost, piše da dosta ubrzava protok podataka pa me zanima isplati li se instalirati ili je samo lafina? Hvala.
- SanskiBiser
#2146 Re: PC gamerske konfiguracije
kod mene je Asus M5A97 R2.0 ploca, koristim Fan Xpert po meni najkorisnija aplikacija, Network iControl (koristan jer ne moram pauzirati torente da bi neka druga aplikacija mogla ici bez gusenja na net, automatski prednost/prioritet za bandwith se daje aktivnom on screen programu), AI Charger+ i USB Boost 3.0 (mada mi ne treba ali mozda zatrebaferratilis wrote:Za ljude koji imaju Asus matične ploče, da li koristite neke od Asusovih aplkacija, ima naprimjer ova USB 3.1 boost, piše da dosta ubrzava protok podataka pa me zanima isplati li se instalirati ili je samo lafina? Hvala.
- aditon
#2147 Re: PC gamerske konfiguracije
Imam istu ploču i morat ću probati Network iControl. Iako meni surfanje netom ili pregledanje videa na yt i prilikom dl-a torrenta radi normalno. Ali u svakom slučaje nije na odmet imati i taj sowtware. Inače ne koristim niti jedan software koji isporučuju uz ovu ploču.SanskiBiser wrote:kod mene je Asus M5A97 R2.0 ploca, koristim Fan Xpert po meni najkorisnija aplikacija, Network iControl (koristan jer ne moram pauzirati torente da bi neka druga aplikacija mogla ici bez gusenja na net, automatski prednost/prioritet za bandwith se daje aktivnom on screen programu), AI Charger+ i USB Boost 3.0 (mada mi ne treba ali mozda zatrebaferratilis wrote:Za ljude koji imaju Asus matične ploče, da li koristite neke od Asusovih aplkacija, ima naprimjer ova USB 3.1 boost, piše da dosta ubrzava protok podataka pa me zanima isplati li se instalirati ili je samo lafina? Hvala.) jer imam eksterni HDD 3.0 usb za backup i kod testova sa ukljucenim i iskljucenim USB Boost nije bilo razlike u brzini, kasnije sam nasao da bi taj boost radio kako treba da spojeni uredjaj mora da podrzava tj. da ima hardversku podrsku za UASP protokol sto moj Transcend eksterni HDD nema. A koliko se sjecam testova koje sam netu gledao dobitak tj. ubrzanje je oko 20-25%...
nego sanski biseru, da li bi ti stavio na cooler masterovu PSU B700 npr 390X ili fury x. Koliko sam vidio ova RX 480 traži manje snage te bi s te strane bila bolja opcija za ovu napojnu. Procesor 8350 koji također ima značajnu potrošnju energije se nalazi na gore pomenutoj ploči.
- SanskiBiser
#2148 Re: PC gamerske konfiguracije
aditon wrote:Imam istu ploču i morat ću probati Network iControl. Iako meni surfanje netom ili pregledanje videa na yt i prilikom dl-a torrenta radi normalno. Ali u svakom slučaje nije na odmet imati i taj sowtware. Inače ne koristim niti jedan software koji isporučuju uz ovu ploču.SanskiBiser wrote:kod mene je Asus M5A97 R2.0 ploca, koristim Fan Xpert po meni najkorisnija aplikacija, Network iControl (koristan jer ne moram pauzirati torente da bi neka druga aplikacija mogla ici bez gusenja na net, automatski prednost/prioritet za bandwith se daje aktivnom on screen programu), AI Charger+ i USB Boost 3.0 (mada mi ne treba ali mozda zatrebaferratilis wrote:Za ljude koji imaju Asus matične ploče, da li koristite neke od Asusovih aplkacija, ima naprimjer ova USB 3.1 boost, piše da dosta ubrzava protok podataka pa me zanima isplati li se instalirati ili je samo lafina? Hvala.) jer imam eksterni HDD 3.0 usb za backup i kod testova sa ukljucenim i iskljucenim USB Boost nije bilo razlike u brzini, kasnije sam nasao da bi taj boost radio kako treba da spojeni uredjaj mora da podrzava tj. da ima hardversku podrsku za UASP protokol sto moj Transcend eksterni HDD nema. A koliko se sjecam testova koje sam netu gledao dobitak tj. ubrzanje je oko 20-25%...
nego sanski biseru, da li bi ti stavio na cooler masterovu PSU B700 npr 390X ili fury x. Koliko sam vidio ova RX 480 traži manje snage te bi s te strane bila bolja opcija za ovu napojnu. Procesor 8350 koji također ima značajnu potrošnju energije se nalazi na gore pomenutoj ploči.
iControl ostavis na Auto, cekiras Set the current network program as the highest priority, kod mene je bez iControl bilo problema kad torenti idu na punoj brzini, jednostavno nisam mogao otvoriti stranicu sa browserom ili pustiti video na YT morao sam rucno podesiti limite na torent klijentu da bi barem u 360p mogao gledati video na YT, a mozes se fino podesiti prioritete pojedinacno za svaku aplikaciju High, Medium, Low preko EZ Profile opcije u iControl...
Pa to ti je Entry Level naponska ali trebalo bi da radi ok i sa 390X i 8350 - unutar garantnog roka naravno tj. sve dok radi unutar ATX standardnih specifikacija.
- aditon
#2149 Re: PC gamerske konfiguracije
ti si vjerovatno na telecomovom internetu, jer i meni se to dešavalo dok sam na telecomu bio da kad su torrenti uključeni, jednostavno imaju prioritet i cijeli signal povuku, tako da uporedo nisam mogao ni surfati a kamo li yt gledati. Pretpostavljam da telecom ima veze s tim obzirom kako sam na telemach prešao tih problema nemam.
Što se napojne tiče, jeste entry level ali je i brend međutim kad sabereš potrošnju pojednačno komponenti dođeš do cifre blizu 700W koliko je ova i snažna. Dakle, može ali uvijek ima ono ali... Htio sam i tvoje mišljenje čuti a i svi drugi s kojima sam razgovarao otprilike se slažu da može uz dozu opreza. Međutim ja ne volim kalkulisati kod hardware-a već biti siguran. Dakle, dobro bi bilo iznaći bar još 300 KM za napojnu...
Što se napojne tiče, jeste entry level ali je i brend međutim kad sabereš potrošnju pojednačno komponenti dođeš do cifre blizu 700W koliko je ova i snažna. Dakle, može ali uvijek ima ono ali... Htio sam i tvoje mišljenje čuti a i svi drugi s kojima sam razgovarao otprilike se slažu da može uz dozu opreza. Međutim ja ne volim kalkulisati kod hardware-a već biti siguran. Dakle, dobro bi bilo iznaći bar još 300 KM za napojnu...
- SanskiBiser
#2150 Re: PC gamerske konfiguracije
jasta prioritet uzme i ne daaditon wrote:ti si vjerovatno na telecomovom internetu, jer i meni se to dešavalo dok sam na telecomu bio da kad su torrenti uključeni, jednostavno imaju prioritet i cijeli signal povuku, tako da uporedo nisam mogao ni surfati a kamo li yt gledati. Pretpostavljam da telecom ima veze s tim obzirom kako sam na telemach prešao tih problema nemam.
Da uz dozu opreza, ne bi trebao overklok raditi recimo, cim bi vidio da ti se ugasi PC pod punim opterecenjem morao bi razmisljati da mijenjas napojnu, ja sam nedavno uzeo Corsair RM750X , za 240 +10 KM postarine preko PIK, to ti je premium class napajanje i nasljednik RM serije, za te pare vjerovatno best bang for a buck a koliko je kvalitetno dovoljno ti je znati da je sa 7 godina garancije na kompletnu seriju Corsair produzio garanciju na 10 godina. Poslije mene odmah drug uzeo isto koji ima R9 390 Strix jer mu se sa starim napajanjem gasio comp cim bi pokrenuo neku igru. Ventilator se ne pali dok ne povuce se preko 350 W ili ako je temperatura takva da treba da ga rashladi, cak po testovima sto je toplije to je veca efikasnost pod opterecenjem, a voltage ripple ima fantastican znaci za overklok odlicno. (ventilator se zavrti kod butovanja na par sekundi tako da se na taj nacin moze provjeriti ispravnost istog
E sad da bi vidio koja je razlika izmedju recimo Bronze i Gold+ dovoljno je da ti navedem ovaj primjer iz prve ruke, kod mene je comp spojen na UPS 650VA, znaci oko 350 W, kad se vuce preko 350W pocne pistati brzo i onda znas da imas 10ak sekundi prije nego se ugasi, Sa starim napajanjem Silverstone 550 W Bronze 80, pokrenem Fallout 4 igram 10 minuta i pocne pistati UPS i ugasi komp i onda moram ici preko 1000VA APC LIne-R korektora napona a posto mi cesto nestaje struje tokom dana na par minuta UPS mi je daleko komfornije rjesenje. Stavim ovo novo napajanje i PC spojen preko istog UPS vise se uopste ne gasi kad igram Fallout 4 , cak sam radio testove startujem FL4 i Prime 95 small FFT istovremeno i opet se ne gasi UPS sto znaci da je potrosnja unutar 350 W. FX6300 na 4.1 sa 1.39v core je negdje oko 110 W a R9 270X oko 180W znaci to je oko 300W i taman HDD, memorija, SSD, ploca uklopi se sve do 350 W...samo staro napajanje je da bi dalo tih 350W vuklo je znatno vise iz mreze, a buka koju je pravilo pod opterecenjem i temperatura su subjektivno duplo vece bile nego sto su sad sa novim napajanjem, mogao bi fenirati kosu koliko je topao zrak bio i zagrije mi kuciste a ovo sad - mlako sve - i pod najvecim opterecenjem