Ne znam stvarno, samo znam da mi je ovaj veteran pricao da kada je ovaj poginuo izmedju onih kucica preko puta skole tad su se samo rasuli svi, kaze i kao izvukli su ga jedva. Ne sjecam se bas ali msm da je cak jedan i ostao tj da su ga borci ABiH nasli i da su bili iznenadjeni opremom sto je nosio, od prsluka, sistema veze ali znam da mi je spominjao neke kuke za izvlacenje, kao imali su alke neke na koje se zakaci sajla ako su ranjeni da se izvlace.sumirprimus wrote:rus?llull wrote:I onda je mrmot zamotao cokoladu ...crazy_diamond wrote:Nisu arkanovci bili ni glineni golubovi, al nisu bili neka prehebena jedinica, to se najbolje pokazalo u novembru 92. kada je srusen mit o arkanu i njegovim tigrovima, veliki pushing dozivjeli su u pokusaju zauzimanja celica,sam arkan u tv intervju je to priznao
Nakon pokolja u bijeljini i drugim mjestima dosao je red na celic, ali tu je naisao na otpor i fasovali su posteno, a taj poraz mu nisu nanijele nikakve nase elitne jedinice nego mjestani obicni uz nesto pomoci iz okoline, nakon sto su fakticki usli u celic, u borbama prsa u prsa bukvalno arkanovcima se suprostavio lokalni hodza, nacelnik sa pistoljem, jedna zena sa papovkom je ostala upamcena,dosta starijih ljudi i lovaca... takvi ljudi su zaustavili arkana licno i njegove komandose junachine
Da su bili grupa kriminalaca i uhljupa jesu, da nisu imali neke posebne vojne osobine nisu, ali da su ih zaustavili hodza, zena sa papovkom i nacelnik ne pije vode.
Tu je stradalo negdje oko 4-5 arkanovaca, kako se sjecam dvojica u koritu Gnjice iz Frigosa a mislim da se kljucni momenat dogodio na raskrscu kod skole u Celicu kada je tu poginuo jedan od bitnijih boraca i to znam bas iz prve ruke jer mi je pricao direktni ucesnik borbe na strani ABiH, znam da je bio fasciniran time da su jurili svi da izvuku tog poginulog.
U napadu je ucestvovalo nekih tridesetak arkanovaca i neke lokalne jedinice kao sto su izvidjaci IB korpusa i Vojna Policija.
Izvinjavam se na off-u.
Deblokada Sarajeva???
-
llull
#2126 Re: Deblokada Sarajeva???
-
crazy_diamond
#2127 Re: Deblokada Sarajeva???
Jest rus vladimir je otegao papke u celicu, arkanov neki major mislim kojeg je dosta zaliosumirprimus wrote:rus?llull wrote:I onda je mrmot zamotao cokoladu ...crazy_diamond wrote:Nisu arkanovci bili ni glineni golubovi, al nisu bili neka prehebena jedinica, to se najbolje pokazalo u novembru 92. kada je srusen mit o arkanu i njegovim tigrovima, veliki pushing dozivjeli su u pokusaju zauzimanja celica,sam arkan u tv intervju je to priznao
Nakon pokolja u bijeljini i drugim mjestima dosao je red na celic, ali tu je naisao na otpor i fasovali su posteno, a taj poraz mu nisu nanijele nikakve nase elitne jedinice nego mjestani obicni uz nesto pomoci iz okoline, nakon sto su fakticki usli u celic, u borbama prsa u prsa bukvalno arkanovcima se suprostavio lokalni hodza, nacelnik sa pistoljem, jedna zena sa papovkom je ostala upamcena,dosta starijih ljudi i lovaca... takvi ljudi su zaustavili arkana licno i njegove komandose junachine
Da su bili grupa kriminalaca i uhljupa jesu, da nisu imali neke posebne vojne osobine nisu, ali da su ih zaustavili hodza, zena sa papovkom i nacelnik ne pije vode.
Tu je stradalo negdje oko 4-5 arkanovaca, kako se sjecam dvojica u koritu Gnjice iz Frigosa a mislim da se kljucni momenat dogodio na raskrscu kod skole u Celicu kada je tu poginuo jedan od bitnijih boraca i to znam bas iz prve ruke jer mi je pricao direktni ucesnik borbe na strani ABiH, znam da je bio fasciniran time da su jurili svi da izvuku tog poginulog.
U napadu je ucestvovalo nekih tridesetak arkanovaca i neke lokalne jedinice kao sto su izvidjaci IB korpusa i Vojna Policija.
Izvinjavam se na off-u.
Spomenuo sam da su celicki borci imali nesto pomoci sa strane, al da su lovci,hodza i nacelnik ucestvovali to nije zahebancija, i Ajka s papovkom takodje heh
-
sumirprimus
#2128 Re: Deblokada Sarajeva???
bizi ba krejzi..
nije to tako kako ti mislis.
nije to tako kako ti mislis.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#2129 Re: Deblokada Sarajeva???
u pravu si glede ovoga...bio sam gore 1993 i nikada na jednom mjestu nisam vidio više naše vojske a istovremeno je sve padalo kao kula od karata. Obično na ovaj fol...kad se utvrdimo i odbijemo napad ostave jedne te iste ljude po 10-15 dana bez smjene i ljudi popizde i pokupe se sa linije....normalno kako ostane rupa na jednom djelu tako se čitava linija povlači po desetine kilometara nazad sve dok se nije došlo do Malog polja i nije se imalo gdje daljeSarajmen wrote:Slažem se, boba je falila da VRS u potpunosti realizuje planirano iz operacije mislim da se zvala ''Lukavac 1993'' . Od Rudog do Igmana je sve padalo, bio je to njihov najbolje izvedeni manevar i to je činjenica. Izlaskom dijela jedinica iz Sarajeva kroz tek prokopani tunel, prebacivanjem i uključivanjem 17-te krajiške i 7-me muslimanske direktno u bočni protivudar, kao i ultimatum delegacije bosanske Vlade o prekidu mirovne konferencije u Ženevi, pa i naredba Karadzića da se stane... zaustavljena je VRS . Bježanija najvećeg dijela tadašnjih armijskih pripadnika sa igmanskog ratišta je činjenica. Ravna izdaji. Jer je VRS sa snagama od nekoliko bataljona razbila i natjerala na povlačenje i bijeg snage jačine od 3 do 5 hiljada branilaca. Kukavički su u povlačenju stizali do Jablanice i Zenice, a u Mostar ni slučajno.
Tunel je imao neprocjenjiv značaj. Ali hajde, to vrijeme i okolnosti već možemo na temama o Žuči i odbrani Igmana 1993.
Pošto je moja jedinica krpila rupe od Rogoja preko Treske, Bjelke pa do Igmana i + krpili srednju Bosnu i Hecegovinu kad se zagužvalo sa HVO-om, kraj ljeta 1993. godine smo dočekali sa po 10-12 operativno sposobnih vojnika po vodu
-
llull
#2130 Re: Deblokada Sarajeva???
Izvinjavam se za off, jer sam spomenut ... nastavicu da pratim i citam temu ... jer jednostavno ne poznajem dogadjaje u Sarajevu i okolini. Sve sto znam sam procitao na ovom forumu.
-
taxidriver
#2131 Re: Deblokada Sarajeva???
@Sarajmen,
Hoces li da počnem sa "mesom" jel vakat ?
Pozdrav domovini!
Hoces li da počnem sa "mesom" jel vakat ?
Pozdrav domovini!
- Dozer
#2132 Re: Deblokada Sarajeva???
Haj', vala... Osini. Pocni s onim izmedju nasih glava 
- agent_zero
#2133 Re: Deblokada Sarajeva???
Dakle, 72. specijalna brigada VJ:

@Sarajmen
Tačno, postoji taj klip gdje su oni u bazi i onda navečer po mraku ih prebacuju autobusima.

@Sarajmen
Tačno, postoji taj klip gdje su oni u bazi i onda navečer po mraku ih prebacuju autobusima.
- agent_zero
#2134 Re: Deblokada Sarajeva???
Ovdje neki od sudionika pišu o toj akciji i razlozima pokretanja iste, naravno radi se o forumu s one strane linije: http://forum.crveneberetke.com/viewtopi ... 9&start=20
Zna li neko šta je danas tačno na tom lokalitetu?
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#2135 Re: Deblokada Sarajeva???
ma jebo specijalce ljudi moji ja bih samo volio da znam ko je bio onaj lik na vezi Noćna ptica ćiju-ćiju tup 
-
oridjidji
#2136 Re: Deblokada Sarajeva???
Ma fino je objasnio stanje nase armije Divjak u onome svome Feljton knjizi "Ne pucaj". Kakva deblokada, to je bila misaona imenica do kraja rata.
-
Bodkin
#2137 Re: Deblokada Sarajeva???
Ja ne mogu da otvorim. Jos neko?agent_zero wrote:Ovdje neki od sudionika pišu o toj akciji i razlozima pokretanja iste, naravno radi se o forumu s one strane linije: http://forum.crveneberetke.com/viewtopi ... 9&start=20
-
PM72
#2138 Re: Deblokada Sarajeva???
Nije ništa.Betonska građevina koja je dobro izrešetana (moja malenkost je bila na tom lokalitetu u junu 1995).Nalazi se na pola puta između Poljina i džamije na Kobiljoj glavi.Iznad nje je Sjenička kosa i vila onog poganca Al Šidija.agent_zero wrote:Ovdje neki od sudionika pišu o toj akciji i razlozima pokretanja iste, naravno radi se o forumu s one strane linije: http://forum.crveneberetke.com/viewtopi ... 9&start=20
Sam objekat je ogroman.Dva sprata dužine nekih 150 metara i širine 20-tak.Na samom ćošku prema Sjeničkoj kosi nalazi se i treći sprat koji je manjih dimenzija i u njemu je bila osmatračnica.Koliko znampripadnici 72-ge brigade VJ su ga popušili tu i na Orahovom brijegu,koji se nalazi naspram medicinskog centra na Betaniji.Dijeli ih samo jedna blaga dolina a sam medicinski centar je na uzvišenju i ima dobar pregled prema Poljinama,Sjeničkoj kosi,nizovima,Hotonju,kućama Šućura odakle se polazila ona njihova čuvena magistrala...zato su ga i probali napasti.Da su ga zauzeli,imali bi otvoren put da ulete na Kobilju glavu a Bosnalijek im je bio "pod nosom".
- agent_zero
#2139 Re: Deblokada Sarajeva???
Ispravi me ako griješim, ali pretpostavljam da je to ovaj objekat:PM72 wrote:Nije ništa.Betonska građevina koja je dobro izrešetana (moja malenkost je bila na tom lokalitetu u junu 1995).Nalazi se na pola puta između Poljina i džamije na Kobiljoj glavi.Iznad nje je Sjenička kosa i vila onog poganca Al Šidija.agent_zero wrote:Ovdje neki od sudionika pišu o toj akciji i razlozima pokretanja iste, naravno radi se o forumu s one strane linije: http://forum.crveneberetke.com/viewtopi ... 9&start=20
Sam objekat je ogroman.Dva sprata dužine nekih 150 metara i širine 20-tak.Na samom ćošku prema Sjeničkoj kosi nalazi se i treći sprat koji je manjih dimenzija i u njemu je bila osmatračnica.Koliko znampripadnici 72-ge brigade VJ su ga popušili tu i na Orahovom brijegu,koji se nalazi naspram medicinskog centra na Betaniji.Dijeli ih samo jedna blaga dolina a sam medicinski centar je na uzvišenju i ima dobar pregled prema Poljinama,Sjeničkoj kosi,nizovima,Hotonju,kućama Šućura odakle se polazila ona njihova čuvena magistrala...zato su ga i probali napasti.Da su ga zauzeli,imali bi otvoren put da ulete na Kobilju glavu a Bosnalijek im je bio "pod nosom".

-
PM72
#2140 Re: Deblokada Sarajeva???
Da,to je taj objekat.
-
zigson
#2141 Re: Deblokada Sarajeva???
moze li neko ucrtati,ako nije frka, na ovoj slici gdje su bili njihovi rovovi,te garaze i pravac napada, ako je bio tu ili skontao po prici od lika ALFA1 sa foruma crveneberetke
- agent_zero
#2142 Re: Deblokada Sarajeva???
Ako uvećaš sliku na google maps, vide se linije koje liče na tranšeje između centra i te vile od onog krelca.
A najsmješnije u cijeloj priči je kako im je taj komandir zalutao skroz u Šipsku ulicu.
A najsmješnije u cijeloj priči je kako im je taj komandir zalutao skroz u Šipsku ulicu.
-
zigson
#2143 Re: Deblokada Sarajeva???
eh ni meni to nije jasno kuda je on natrefio pa se naso u sipskojagent_zero wrote:Ako uvećaš sliku na google maps, vide se linije koje liče na tranšeje između centra i te vile od onog krelca.
-
PM72
#2144 Re: Deblokada Sarajeva???
Oni su udarili na dva pravca,Orahov brijeg i medicinski centar.zato vas to buni.
Desno od zaokruženog objekta je Sjenička kosa.Sjenička kosa je u stvari vrh brdašceta u kojem su bili bunkeri i tranšeji pod zemljom.Kad sad gledam one američke fimove kako se šopaju sa japancima - sjenička kosa me podsjeti upravo na to.Samo si mogao vidjeti rupu u zemlji iz koje se zapuši.Nisi mogao vidjeti rova nego samo rupe u zemlji a tranšeji su bili zatrpani pa su četnici prolazili kao kroz tunel.Nisi ga mogao pogoditi ni snajperom niti tromblonom.Imali su oklopnu podršku sa Poljina (tenk i samohotka),tenka kod Šućura kuća i tenka sa Kromolja (desno).Minobacači su bili na Kormolju i iza Sjeničke kose.Haubice i teži minobacači na vrhu Poljina.Sav prostor ispred bunkera bio je miniran a mi smo durbinima gledali PROM-ove na kolčićima i zategnute žice.Između medicinskog centra i Sjeničke kose vodio je uski asfaltni put (sad su ga proširili za guzonje) i njime su četnici došli do medicinskog centra.
Prostor ispred (na crtežu je to iznad - sa onim poprečnim uličicama i načičkanim kućama) bio je livada i vodila je na Orahov brijeg.Sad je tu naselje a nekad je bilo samo nekoliko kuća i vikendica.Sjećam se da su jednu od tih kuća zvali "Ticina kuća".U jednoj garaži bio je bestrzajni top iz kojeg su povremeno dejstvovali po medicinskom centru.Onda smo mi opleli po toj garaži iz garonje i PM-ova (nekih 300 metara daljine) i dobro je izrešetali.Bilo nam plaho drago ali smo se ubrzo pokajali.Tenk iz Šućura kuća (na karti je to iznad gdje je ono veliko slovo "U") je po nama istresao kompletno punjenje u nekih desetak minuta.A možete samo predpostaviti kako je kad tenkovska opali u betonsku halu.Skačeš po metar.Sve je bilo dobro dok nije počeo koristiti pancirne granate.Onda je bio spektakl.Pošto je bio mrak,prvo su ispaljivali svjetleće granate sa padobranom.A tenkista roka jednu za drugom.Mislili smo da će doći do pješadijskog napada pa smo se razletjeli na sve strane.Srećom,to je bila samo opomena da se ne zajebavamo sa puškicama.I bili smo fini,niko više metka nije opalio.
Desno od zaokruženog objekta je Sjenička kosa.Sjenička kosa je u stvari vrh brdašceta u kojem su bili bunkeri i tranšeji pod zemljom.Kad sad gledam one američke fimove kako se šopaju sa japancima - sjenička kosa me podsjeti upravo na to.Samo si mogao vidjeti rupu u zemlji iz koje se zapuši.Nisi mogao vidjeti rova nego samo rupe u zemlji a tranšeji su bili zatrpani pa su četnici prolazili kao kroz tunel.Nisi ga mogao pogoditi ni snajperom niti tromblonom.Imali su oklopnu podršku sa Poljina (tenk i samohotka),tenka kod Šućura kuća i tenka sa Kromolja (desno).Minobacači su bili na Kormolju i iza Sjeničke kose.Haubice i teži minobacači na vrhu Poljina.Sav prostor ispred bunkera bio je miniran a mi smo durbinima gledali PROM-ove na kolčićima i zategnute žice.Između medicinskog centra i Sjeničke kose vodio je uski asfaltni put (sad su ga proširili za guzonje) i njime su četnici došli do medicinskog centra.
Prostor ispred (na crtežu je to iznad - sa onim poprečnim uličicama i načičkanim kućama) bio je livada i vodila je na Orahov brijeg.Sad je tu naselje a nekad je bilo samo nekoliko kuća i vikendica.Sjećam se da su jednu od tih kuća zvali "Ticina kuća".U jednoj garaži bio je bestrzajni top iz kojeg su povremeno dejstvovali po medicinskom centru.Onda smo mi opleli po toj garaži iz garonje i PM-ova (nekih 300 metara daljine) i dobro je izrešetali.Bilo nam plaho drago ali smo se ubrzo pokajali.Tenk iz Šućura kuća (na karti je to iznad gdje je ono veliko slovo "U") je po nama istresao kompletno punjenje u nekih desetak minuta.A možete samo predpostaviti kako je kad tenkovska opali u betonsku halu.Skačeš po metar.Sve je bilo dobro dok nije počeo koristiti pancirne granate.Onda je bio spektakl.Pošto je bio mrak,prvo su ispaljivali svjetleće granate sa padobranom.A tenkista roka jednu za drugom.Mislili smo da će doći do pješadijskog napada pa smo se razletjeli na sve strane.Srećom,to je bila samo opomena da se ne zajebavamo sa puškicama.I bili smo fini,niko više metka nije opalio.
-
junior3
#2145 Re: Deblokada Sarajeva???
Haha pm što znaš opisati svaka ti čast, nikako te nije išlo sa tenkovima. 
-
PM72
#2146 Re: Deblokada Sarajeva???
Ma šuti,prije par godina kad su naši pobjedili na nekoj utakmici neko mi ispred zgrade bacio topovski udar a ja zasp'o.Skočio sam uvis baš kao i te večeri prije 20 godina...
jebo sam mu mater i njemu i reprezentaciji.
-
junior3
#2147 Re: Deblokada Sarajeva???
Pripazi se igra BiH i večeras.
-
zigson
#2148 Re: Deblokada Sarajeva???
Hvala PM72
Ja sam bio malo pomjesao strane pa me to bunilo.
-
taxidriver
#2149 Re: Deblokada Sarajeva???
@Sarajmen & Dozer
zadovoljstvo mi je vidjeti da ste veseli i zdravi!
"Meso" za podjelit' a ima i "za kasnije".
72. nastala fuzijom nekoliko jedinica prije svega dijelovi DiO GS i DiO Prve armijske. Sastav profesionalan i sa dosta iskustva.Tada je Stupar bio major po cinu i bio zapovjednik DiO u Butilama, dok je Todorovic tada bio zapovjednik PTJ koja je bila u sastavu jedinice VP JNA u Viktor Bubnju.
Sadasnji predsjednik boracke organizacije rs-a Savcic je bio zapovjednik DiO GS u Pancevu do odlaska u VRS. Kasnije znamo njegov ratni put, Zastitni pukGS.
Toliko o zapovjednom kadru jedinica posebne namjene koji se pominju.
Upotreba jedinice ovog ranga i ove namjene je diskreciono pravo KOMADANTA i to je nesto sto govori koliko je bila vazna odluka o napadu i jedinici koja ce biti upotrjebljena. 72. je upotrjebljena i sve je bilo kao po Uputstvu! Ali...
Stari ""Hamo na spratu bio budan vidio ih kako se ubacuju i "milina ih bilo gledat kako prolaze ko' guje klizu kad puzu" ... pusti li ih da udju i pobili ih uglavnom rucnim bombama. Fatalni gubici i krah akcije u koju su puno puno ulagali nade. Blizi zadatak upadne grupe je bio ovladati objektom "Betanija institut" a onda stvoreni preduslovi bili dovoljni za dalju eksploataciju uspijeha....
Ono sto mogu odgovorno tvrditi da je u prvoj godini rata AKTIVNO (citaj.skakali sa linije na liniju, zacepljavali rupe,vracali izgubljeno,napadali i ostalo...u zargonu "odradjivali"
) bilo 500 do 600 boraca OS BIH (zna se ko je bio u sastavu OSBIH).
Stup, Otes,Azici,Doglodi,Zlatiste,Trg,Zuc,Dobrinja,Aerodromsko,Igman ... To je ono sto je cinjenica i to je fakt. Respektujem svakog ko je bio po bilo kom osnovu u sastavu OS BIH i svaku gradjanku i gradjanina opkoljenog grada koji je sa nama dijelio sudbinu svakog dana.
Ponosan sam sto sam bio dio ovih 500.
Pozdrav domovini!
zadovoljstvo mi je vidjeti da ste veseli i zdravi!
"Meso" za podjelit' a ima i "za kasnije".
72. nastala fuzijom nekoliko jedinica prije svega dijelovi DiO GS i DiO Prve armijske. Sastav profesionalan i sa dosta iskustva.Tada je Stupar bio major po cinu i bio zapovjednik DiO u Butilama, dok je Todorovic tada bio zapovjednik PTJ koja je bila u sastavu jedinice VP JNA u Viktor Bubnju.
Sadasnji predsjednik boracke organizacije rs-a Savcic je bio zapovjednik DiO GS u Pancevu do odlaska u VRS. Kasnije znamo njegov ratni put, Zastitni pukGS.
Toliko o zapovjednom kadru jedinica posebne namjene koji se pominju.
Upotreba jedinice ovog ranga i ove namjene je diskreciono pravo KOMADANTA i to je nesto sto govori koliko je bila vazna odluka o napadu i jedinici koja ce biti upotrjebljena. 72. je upotrjebljena i sve je bilo kao po Uputstvu! Ali...
Stari ""Hamo na spratu bio budan vidio ih kako se ubacuju i "milina ih bilo gledat kako prolaze ko' guje klizu kad puzu" ... pusti li ih da udju i pobili ih uglavnom rucnim bombama. Fatalni gubici i krah akcije u koju su puno puno ulagali nade. Blizi zadatak upadne grupe je bio ovladati objektom "Betanija institut" a onda stvoreni preduslovi bili dovoljni za dalju eksploataciju uspijeha....
Ono sto mogu odgovorno tvrditi da je u prvoj godini rata AKTIVNO (citaj.skakali sa linije na liniju, zacepljavali rupe,vracali izgubljeno,napadali i ostalo...u zargonu "odradjivali"
Stup, Otes,Azici,Doglodi,Zlatiste,Trg,Zuc,Dobrinja,Aerodromsko,Igman ... To je ono sto je cinjenica i to je fakt. Respektujem svakog ko je bio po bilo kom osnovu u sastavu OS BIH i svaku gradjanku i gradjanina opkoljenog grada koji je sa nama dijelio sudbinu svakog dana.
Ponosan sam sto sam bio dio ovih 500.
Pozdrav domovini!
- exliberal-ex
#2150 Re: Deblokada Sarajeva???
Ja sam imao slicno iskustvo, samo sto tenk nije udarao po nama nego je dosao skoro do naseg rova i onda pucao preko nas, mi ga nevidimo jel je bio preko brezuljka ,nemozes mu nista (doduse nismo ni imali nista) svaki put kad opali nas detonacija pobaca u rovu ko vrece brasna...i tako par sati ispali par pa se povuci, ponovo izadje pa udri...cijelo vrijeme radi cujes ga kako grmi...zigson wrote:Hvala PM72Ja sam bio malo pomjesao strane pa me to bunilo.
Tad sam prvi put vidio kako covjek puce u sekundi ( mislim na zivce), morali smo ga zavezat jer je poludio skroz od buke i straha...nemozes izac napolje pokrivaju sve minobacacima, a transeju smo mogli samo korisit po noci kad nas nisu mogli vidjet....