Windows 10

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
crnivrag

#2126 Re: Windows 10

Post by crnivrag »

aditon wrote:hvala na odg.

Pošto su mi automatski update, očito je da ću morati iste isključiti jer će povući update a obzirom da je sve tako, možda je bolje sačekati neki fix tog anneversary updata nego isti sad skidati jer stvarno nemam vremena da se oko sistema zezam ako nešto pođe "po zlu"

EDIT: @ crnivrag svakako ću pročitati tekst s linka koji si ostavio ali me zanima samo da li je cortana sad dostupna za naše podneblje ovim updateom, iko...bilo ko? :D
Cortana je dostupna i ako koristiš sistem lokaliziran na engleski, sa novim update-om ćeš imati mogućnost da odabereš engleski govorni jezik.

Cortana još uvijek nije dostupna na balkanskim jezicima.
typeOnegative

#2127 Re: Windows 10

Post by typeOnegative »

instalirao anniversary pocetkom mjeseca kad je izasao , nikakvih problema. Većina poboljsanja je ispod haube , primjetio sam brze paljenje , adblock radi na edge . zadovoljan
Maharadza

#2128 Re: Windows 10

Post by Maharadza »

typeOnegative wrote:instalirao anniversary pocetkom mjeseca kad je izasao , nikakvih problema. Većina poboljsanja je ispod haube , primjetio sam brze paljenje , adblock radi na edge . zadovoljan
Također na posljednjoj verziji odavno i bez ikakvih problema! :thumbup:
semirsar

#2129 Re: Windows 10

Post by semirsar »

Maharadza wrote:
typeOnegative wrote:instalirao anniversary pocetkom mjeseca kad je izasao , nikakvih problema. Većina poboljsanja je ispod haube , primjetio sam brze paljenje , adblock radi na edge . zadovoljan
Također na posljednjoj verziji odavno i bez ikakvih problema! :thumbup:
uvijek u toku, u trendu, uvijek najnovije stvari :mrgreen:
nikad nista ne steka nit zasteka. :thumbup:
valjuga

#2130 Re: Windows 10

Post by valjuga »

http://www.ebay.com/itm/Microsoft-Offic ... Swwo1XerAU

Ako neko zna zašto je ovo ovako jeftino.U čemu je kvaka??
Ja tražim da kupim I Win10 I Office 2016 pa sam sad na belaju, ne kontam ove cijene nikako. :? :?
Pa ako neko ima prijedlog neka proslijedi link ili odgovor na gore postavljeno pitanje.
Hvala unaprijed :thumbup: :kiss:
zippoo87

#2131 Re: Windows 10

Post by zippoo87 »

valjuga wrote:http://www.ebay.com/itm/Microsoft-Offic ... Swwo1XerAU

Ako neko zna zašto je ovo ovako jeftino.U čemu je kvaka??
Ja tražim da kupim I Win10 I Office 2016 pa sam sad na belaju, ne kontam ove cijene nikako. :? :?
Pa ako neko ima prijedlog neka proslijedi link ili odgovor na gore postavljeno pitanje.
Hvala unaprijed :thumbup: :kiss:
ja bi ovo preskocio sa ebaya
ovakve stvari se kupuju sa drugih sajtova
osim ako ti ne treba u poslovne svrhe,idi na narodnu verziju ili idi na office 365 pretplatu na godisnjem nivou
Rugafet

#2132 Re: Windows 10

Post by Rugafet »

Ovaj Edge je u odnosu na mozillu avion u svakom smislu, jos kad mu 'naprave' dovoljno addonsa nema mu ravnog.
valjuga

#2133 Re: Windows 10

Post by valjuga »

Pa sa kojih drugih sajtova,ja stvarno ne znam.Probao sam na Reddit kontaktirat 3 ili 4 sellera i nijedan ne odgovara ima 7 dana pa sam i njih prekrižio.
kolegione

#2134 Re: Windows 10

Post by kolegione »

aditon wrote:ne znam, toliko su mišljenja podijeljena da se čovjek stvarno zapita da li je update poboljšanje ili problem.

Koje su to najveće izmjene ovim updateom odnosno šta je najbolje što s njim dolazi u savršenim okolnostima, dakle kad sve radi kako treba?
Dobijas ubuntu BASH, dobijas bolji notification bar, dobijas nove teme, defender bolji i u principu mnogi ljudi funkcionise okej, nego ovi kojima ne funkcionise se zale.
Qler

#2135 Re: Windows 10

Post by Qler »

Nije bas vezano za windows :D ali ako ko hoce kupiti prodajem svoju Logitech Wave wireless tastaturu.. pa eto :)
aditon

#2136 Re: Windows 10

Post by aditon »

kolegione wrote:
aditon wrote:ne znam, toliko su mišljenja podijeljena da se čovjek stvarno zapita da li je update poboljšanje ili problem.

Koje su to najveće izmjene ovim updateom odnosno šta je najbolje što s njim dolazi u savršenim okolnostima, dakle kad sve radi kako treba?
Dobijas ubuntu BASH, dobijas bolji notification bar, dobijas nove teme, defender bolji i u principu mnogi ljudi funkcionise okej, nego ovi kojima ne funkcionise se zale.
http://www.howtogeek.com/248177/whats-n ... ry-update/
ovo je link koji je @crnivrag ostavio a iz kojeg se može vidjeti obim izmjena koje se dobivaju ovim updateom. U svakom slučaju na papiru sve izgleda super. Update ću prije ili kasnije instalirati, ali u principu mi se ne žuri. To što se ljudi žale siguno nije jer nemaju pametnije posla, a očito je da se na 1607 buildu još treba poraditi, dok svi nebudu zadovoljni, update nije za sve update.
kolegione

#2137 Re: Windows 10

Post by kolegione »

aditon wrote:
ovo je link koji je @crnivrag ostavio a iz kojeg se može vidjeti obim izmjena koje se dobivaju ovim updateom. U svakom slučaju na papiru sve izgleda super. Update ću prije ili kasnije instalirati, ali u principu mi se ne žuri. To što se ljudi žale siguno nije jer nemaju pametnije posla, a očito je da se na 1607 buildu još treba poraditi, dok svi nebudu zadovoljni, update nije za sve update.
Ja ti odgovorih a nisam shvatio da je to retoričko pitanje, fakat je anniversary update dobar, meni na 4-5 uređaja radi bez greške (na kojima sam ja propratio update) naravno kvaka je u tome da su mahom flagship laptopi DELL LENOVO iz 2015 i PC mi je totalno okej.
Naravno ljudi sigurno imaju poteškoća, ali zašto bi čekao, instaliraj vidi i ako ti nije okej uradi downgrade :)
aditon

#2138 Re: Windows 10

Post by aditon »

kolegione wrote:
aditon wrote:
Ja ti odgovorih a nisam shvatio da je to retoričko pitanje, fakat je anniversary update dobar, meni na 4-5 uređaja radi bez greške (na kojima sam ja propratio update) naravno kvaka je u tome da su mahom flagship laptopi DELL LENOVO iz 2015 i PC mi je totalno okej.
Naravno ljudi sigurno imaju poteškoća, ali zašto bi čekao, instaliraj vidi i ako ti nije okej uradi downgrade :)
sad sam baš pročitao ovaj tekst iz linka iznad u kojem je uglavnom pobrojano šta je sve novo. Zaista mnogo toga, a naročito mi se sviđa ovaj dio s otvorenim kodom - ubuntu. Definitivno ću uraditi update, račnar mi je poprilično nov a ako i bude problema, jbg rješavat ću ih, ne bi bilo prvi put :D nekako se ovom update sada više radujem nego čitavoj desetki kad je trebala izaći :D
kolegione

#2139 Re: Windows 10

Post by kolegione »

aditon wrote:
sad sam baš pročitao ovaj tekst iz linka iznad u kojem je uglavnom pobrojano šta je sve novo. Zaista mnogo toga, a naročito mi se sviđa ovaj dio s otvorenim kodom - ubuntu. Definitivno ću uraditi update, račnar mi je poprilično nov a ako i bude problema, jbg rješavat ću ih, ne bi bilo prvi put :D nekako se ovom update sada više radujem nego čitavoj desetki kad je trebala izaći :D
Javi nam kako je prošlo i da li sve "frcera" :)
Radar71

#2140 Re: Windows 10

Post by Radar71 »

treba li obrisati stari windows ili nesto poslije updatea
crnivrag

#2141 Re: Windows 10

Post by crnivrag »

Radar71 wrote:treba li obrisati stari windows ili nesto
Ako si siguran da sve radi kako treba i ne misliš se vraćati nazad na staru verziju, onda možeš obrisati Windows.old folder putem Clean disk opcije u okviru properties-a za lokalni disk.

Stari Windows.old folder zauzima od 15-20 GB na lokalnom disku.
Radar71

#2142 Re: Windows 10

Post by Radar71 »

Ok
Hvala vraže
nookey

#2143 Re: Windows 10

Post by nookey »

štopa li kome Mozzila? Mislim da nije do win10 nego do Mozzile kako su najavili da će postepeno ukidati podršku za Flashplayer ali eto reko da vidim ima li još ko problema...
Radar71

#2144 Re: Windows 10

Post by Radar71 »

nookey wrote:štopa li kome Mozzila? Mislim da nije do win10 nego do Mozzile kako su najavili da će postepeno ukidati podršku za Flashplayer ali eto reko da vidim ima li još ko problema...
zna zalediti
basicm

#2145 Re: Windows 10

Post by basicm »

Smije li se ovdje pitati kako instalurati 10 "narodnu verziju" i aktivirati je?

Sent from my iPhone using Tapatalk
TheWatcher

#2146 Re: Windows 10

Post by TheWatcher »

Radar71 wrote:
nookey wrote:štopa li kome Mozzila? Mislim da nije do win10 nego do Mozzile kako su najavili da će postepeno ukidati podršku za Flashplayer ali eto reko da vidim ima li još ko problema...
zna zalediti

i mene chrome zezao vratio staru verziju win 10 :skoljka:
aditon

#2147 Re: Windows 10

Post by aditon »

nemam problema niti s jednim browserom a koristim i chrome i firefox.

Neki dan sam ručno nadogradio windows na 1607, prvi utisci su pozitivni. Ono čega sam se plašio je da nakon nadogradnje neće sve biti kako treba, međutim za sada sve radi perfektno ali još uvjek sam u fazi testiranja te stare fajlove windowsa neću brisati još neko vrijeme. Cortana sada radi i radi zaista perfektno bez obzira što želi sve da zna o meni (da ne kažem da me prate :lol: )Primjetio sam da se računar brže gasi dok je podizanje sistema identično kao i do sada. u prosjeku 16-17 sekundi. U odnosu na 1511, ova nadogradnja značajno više rama koristi u stand by stanju, te sada 2,2 gige rama je iskorišteno kad niti jedna druga aplikacija nije otvorena u odnosu na 1,5 giga na 1511 buildu. Defender je dosta unaprijeđen i sve u svemu, zadovoljan sam kako sve to izgleda. Nego, kako pristupiti otvorenom kodu-ubuntu jer sam prije nadogradnje vidio da je to sad jedna od galvnih novosti.
crnivrag

#2148 Re: Windows 10

Post by crnivrag »

aditon wrote:nemam problema niti s jednim browserom a koristim i chrome i firefox.

Neki dan sam ručno nadogradio windows na 1607, prvi utisci su pozitivni. Ono čega sam se plašio je da nakon nadogradnje neće sve biti kako treba, međutim za sada sve radi perfektno ali još uvjek sam u fazi testiranja te stare fajlove windowsa neću brisati još neko vrijeme. Cortana sada radi i radi zaista perfektno bez obzira što želi sve da zna o meni (da ne kažem da me prate :lol: )Primjetio sam da se računar brže gasi dok je podizanje sistema identično kao i do sada. u prosjeku 16-17 sekundi. U odnosu na 1511, ova nadogradnja značajno više rama koristi u stand by stanju, te sada 2,2 gige rama je iskorišteno kad niti jedna druga aplikacija nije otvorena u odnosu na 1,5 giga na 1511 buildu. Defender je dosta unaprijeđen i sve u svemu, zadovoljan sam kako sve to izgleda. Nego, kako pristupiti otvorenom kodu-ubuntu jer sam prije nadogradnje vidio da je to sad jedna od galvnih novosti.
Čudno ovo po pitanju RAM-a, jer evo ja koristim najnoviji build pa mi u standby-u troši samo 0.9 GB RAM-a:

Image

Image

Image

S tim da sam ja ugasio sve startup procese i aplikacije koje nisu direktno vezane za sistem, i jedina aplikacija koja mi se "podiže" sa sistemom je antivirus/antispyware/firewall.
typeOnegative

#2149 Re: RE: Re: Windows 10

Post by typeOnegative »

crnivrag wrote:
aditon wrote:nemam problema niti s jednim browserom a koristim i chrome i firefox.

Neki dan sam ručno nadogradio windows na 1607, prvi utisci su pozitivni. Ono čega sam se plašio je da nakon nadogradnje neće sve biti kako treba, međutim za sada sve radi perfektno ali još uvjek sam u fazi testiranja te stare fajlove windowsa neću brisati još neko vrijeme. Cortana sada radi i radi zaista perfektno bez obzira što želi sve da zna o meni (da ne kažem da me prate [emoji38] )Primjetio sam da se računar brže gasi dok je podizanje sistema identično kao i do sada. u prosjeku 16-17 sekundi. U odnosu na 1511, ova nadogradnja značajno više rama koristi u stand by stanju, te sada 2,2 gige rama je iskorišteno kad niti jedna druga aplikacija nije otvorena u odnosu na 1,5 giga na 1511 buildu. Defender je dosta unaprijeđen i sve u svemu, zadovoljan sam kako sve to izgleda. Nego, kako pristupiti otvorenom kodu-ubuntu jer sam prije nadogradnje vidio da je to sad jedna od galvnih novosti.
Čudno ovo po pitanju RAM-a, jer evo ja koristim najnoviji build pa mi u standby-u troši samo 0.9 GB RAM-a:

Image

Image

Image

S tim da sam ja ugasio sve startup procese i aplikacije koje nisu direktno vezane za sistem, i jedina aplikacija koja mi se "podiže" sa sistemom je antivirus/antispyware/firewall.
To je zbog RAM managementa samog Windowsa. Troši onoliko koliko ima na raspolaganju.. Kad "skonta" da ima vise ram-a , onda se vise i raskalaši haha , baš kao i npr mozilla.. Na 8 gb mi je samo ff znao popapati 1,5 - 2 GB..

Sent from my GT-I8262 using Tapatalk
crnivrag

#2150 Re: RE: Re: Windows 10

Post by crnivrag »

typeOnegative wrote: To je zbog RAM managementa samog Windowsa. Troši onoliko koliko ima na raspolaganju.. Kad "skonta" da ima vise ram-a , onda se vise i raskalaši haha , baš kao i npr mozilla.. Na 8 gb mi je samo ff znao popapati 1,5 - 2 GB..

Sent from my GT-I8262 using Tapatalk
Mislim da je tu problem zapravo u hibridnom boot-u (https://www.techopedia.com/definition/2 ... -windows-8), odnosno po defaultu je na sistemima Windows 8 i Windows 10 omogućeno to hibridno brzo podizanje sistema, gdje se pri gašenju sadržaj kernela i memorije spašava u poseban file koji se ponovo koristi pri podizanju sistema.

Odnosno sistem se zapravo nikada istinski i ne gasi, osim prilikom restarta.

Zato u task manageru kod većine korisnika "Up time" iznosi nekoliko dana.

Međutim ja sam ugasio tu opciju odmah po instalaciji sistema, pa mi se sad npr. sistem podiže punu minutu, ali se RAM memorija isprazni prilikom gašenja kompjutera.

Ovu opciju je moguće isključiti na sljedećoj putanji: Control Panel -> Power Options -> (sa lijeve strane odabrati) Choose what the power buttons do -> U novom prozoru odabrati: Change settings that are currently unavailable -> i onda skinuti kvačicu sa opcije: Turn on fast startup (recommended).
Post Reply