Zašto je potrebna religija?
- irac300
#2126 Re: Zašto je potrebna religija?
Samo da ka'em, Maje nisu nestale. Ne znam otkud nekome takvi podaci??? Maje i dan danas postoje, pun ih MeHiko. Tajna nestanka majanske civilizacije i umiranja njihovih gradova je davno razriješena. Klimatske promjene su glavni krivac za nestanak Maja (pod nestanak se smatra, nestajanje gradova i civilizacija, a ne ljudi). A novija istraživanja govore, da su u periodu ''odumiranja'' majanskih gradova dosta jak uticaj imali i Tolteci, narod koji je dodatno ''otjerao'' Maje na periferiju srednjoameričke civilizacije.
- Leo_alfa
#2127 Re: Zašto je potrebna religija?
Slucajno ne znaci nemoguce. Kada se stalno prica o sansama cime se zeli istaci kako je "mala" mogucnost da je sve nastalo slucajno ne govori se protiv tvrdnje da je sve nastalo slucajno, nego se toj tvrdnji daje sansa, nebitno koliko malena sansa ona postoji, samim tim postoji opravdan razlog postaviti ovakvu tvrdnju.
Kolike su sanse da nas je stvorio bog, da on uopste postoji? Koji su parametri po kojima bi izracunali te sanse?
Ukoliko se moze naci smislen razlog koji bi govorio o sansama tvrdnje da bog postoji i da nas je stvorio onda bi se ta tvrdnja mogla uzeti ozbiljno, ovako ne mogu je prihvatiti kao ozbiljnu tvrdnju.
Kolike su sanse da nas je stvorio bog, da on uopste postoji? Koji su parametri po kojima bi izracunali te sanse?
Ukoliko se moze naci smislen razlog koji bi govorio o sansama tvrdnje da bog postoji i da nas je stvorio onda bi se ta tvrdnja mogla uzeti ozbiljno, ovako ne mogu je prihvatiti kao ozbiljnu tvrdnju.
-
Chagalj
#2128 Re: Zašto je potrebna religija?
sigh wrote:Postujem tvoje napore Chagalj, ali hajde se ti jednom potrudi pa procitaj fino post bez histerije da kontru opalis. Da si to uradio, shvatio bi poentu mog posta. Uopste ne pricam o proteinima vec da sve ukazuje na to da nema viseg smisla za ljude. Nema dokaza da se ciljano desio Big Bang kako bi ljudi imali teren za dokazivanje svoje poslusnosti naredbama iz knjiga koje poticu iz perioda prije hiljadu godina. Ako imas podatke i teoriju za to, fino napisi naucni rad te ga predaj da se objavi. Ako prodje testiranje naucne zajednice. Odlicno, svi cemo ti cestitati i postati ces celebrity. Do tada, za mene samo postavljas podatke koji opet ne idu u prilog tvoje tvrdnje a i sumnjivog su porijekla.Chagalj wrote:zato sto to nauka ne podupire i ozbiljni naucnici ne podrzavaju to jer imaju dokazi protiv togasigh wrote:A sta fali tome da smo slucajno nastali. Zivot, priroda, svemir, realnost. Dogadjaj totalne slucajnosti, srece. Zivot se mozda razvio iz slucajno postavljenih uvjeta. Nasa egzistencija kao plod totalne srece. Dobijes onako fin broj godina da upoznas to sve sto je rodjeno tim slucajnim eventom. Realnost te obdarila jos svijescu da razmisljas o tome, dozivis emocije, da izlazis iz okvira koje je do tada postavila evolucija kao prirodni proces i spoznas cijelu slucajnost egzistencije. Nema posebnog viseg smisla nego samo no sto vidis oko sebe. Fascinantni svijet koji si dobio djaba da iskusis na odredjeno vrijeme. Sta fali tome. Zasto ti treba bolje. Zasto hoces vise ? Zasto izmisljati jos nesto pored ovog svijeta kad je ovaj vec sam po sebi divan i fascinantan. Uvijek mi je bilo glupo na religiji sto oduzima car ovom svijetu u fazonu kao da je samo prolazan.
evo ti sam se uvjeri u ovo naucnika sta kaze o sansi da se samo jedan protein stvori slucajno
to je jedan naspram 10^164
1/ (10^164)
zasto su onda vasa ateistiska uvjerenja o slucajnosti protiv nauke, jer kao sto mozes da vidis nauka ne podrzava da je to stvoreno slucajno
ima dokaza, ja sam postirao i prije ovaj video ali cu postirati opet,Nema dokaza da se ciljano desio Big Bang kako bi ljudi imali teren za dokazivanje svoje poslusnosti naredbama iz knjiga koje poticu iz perioda prije hiljadu godina.
upravo kaze da ako bi se Big bang desio drukcije za 1 naspram kvintilion 1 sa 18 nula
1/ 1000 000 000 000 000 000
ovaj broj kvintilion se sporedi sa svim zrncima u svim plazama svijeta, eto koliki je to broj, i kad bi samo jedno zrno od svih plaza svijeta sklonio i stavio u dzep, poremetilo bi se Big bang, razumijes li onda kolika je preciznost Big bang, sto nam jasno upucuje da je Big bang dizajniran i kalibriran u extremne preciznosti, a to onda povlaci za sobom da je to od Boga tvorca Big bang
kad smo kod Big bang
evo sta ti Bog kaze o Big bang:
Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna
cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode
sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati?
(Al-AnbiyaÕ, 30)
Mi smo nebo moći Svojoj sazdali, i Mi smo,
uistinu, oni koji ga šire.(Az-Zariyat, 47)
nebesa i Zemlja bili jedna
cjelina, pa smo ih Mi raskomadali
ovo je najjednostavniji opis Big bang teorije , jednostavnije od ovoga nemoze. samo mi nemoj postavljati pitanja otkud zemlja u Big bang kad nije zemlje bilo tad, eh pa niko nekaze da je zemljaovakva kakva je danas bila u big bang, nego ono sto vidis sad je bilo jedna cjelina, izvor mu je jedna cjelina koja je raskomadana explozijom. To je isto kao kad bi ti ja rekao ti si nekad bio u ocevima jajima, a ti kazes meni, budalo, kako cu biti u jajima a covjek sam od krvi i mesa, 1,80 m , a ja ti kazes, kao sto ti nisi tad bio u takvom stanju ni zemlja nije bila u ovakvom stanju za vrijeme big bang, nego si ti bio spermatozoid isto tako je zemlja bila atom, ili atomi od koje se poslije zemlja stvorila, tako isto si ti stvoren od tog spermatozoida.
Last edited by Chagalj on 09/09/2014 10:44, edited 1 time in total.
- Dozer
#2129 Re: Zašto je potrebna religija?
Chagalj...vidi nesto...Chagalj wrote: Allah kaze o prijasnjim narodima:
69. Vi ste kao i oni prije vas! Oni su jači od vas bili i više su blaga i djece imali i slatkim životom su živjeli, a i vi slatkim životom živite isto onako kao što su oni prije vas živjeli; i vi se upuštate u nevaljaštine kao što su se i oni upuštali. To su oni čija će djela biti poništena i na ovom i na onom svijetu; njima propast predstoji.
70. Zar do njih nije doprla vijest o onima prije njih: o narodu Nuhovu i o Adu, i o Semudu, i o narodu Ibrahimovu, i o stanovnicima Medjena, i o onima čija su naselja izvrnuta? Poslanici njihovi su im jasne dokaze donosili i Allah im nije učinio nikakvu nepravdu, nego su je oni sami sebi nanijeli.
cak sta vise Allah nam kaze da su prijasnji narodi imali veliko znanje do te mjere da su znali baratati sa teleportacijom
Allah kaze da je jedan od ucevnih ljudi iz sulejmanovog vremena rekao:
40. "A ja ću ti ga donijeti" – reče onaj koji je učio iz Knjige – "prije nego što okom trepneš". I kad Sulejman vidje da je prijesto već pored njega postavljen, uzviknu; "Ovo je blagodat Gospodara moga koji me iskušava da li ću zahvalan ili nezahvalan biti. A ko je zahvalan – u svoju je korist zahvalan, a ko je nezahvalan – pa, Gospodar moj je neovisan i plemenit.
prijestolje je bilo na razmaku od 2000 km, koliko je izmedju jeruzalema i Sabe u jemenu gdje se pijesto nalazilo, doneseno je u sekundi.
jeli moguca teleportacija?
Beam me up: Scientists say human teleportation is 'possible' as they transfer atoms three metres in groundbreaking experiment
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/ ... atoms.html
Michio Kaku o teleportaciji
Ne znam da li si svjestan toga, ali ovim citatima (za koje ja znam jer sam i ja, vjerovao ili ne, procitao Kur'an, ali i Bibliju, radoznalosti radi. Naravno, nemoj mi traziti da ti citiram bilo sta jer ja sam to samo procitao, ne izucavao i ucio), upravo se potvrdjuje i ovo sto ja govorim, odnosno da smo mi na neki nacin "instalirani" na ovu planetu. Ima tu evolucijskih rupa, jasno, ali sustina (i istina, ako bas hoces) moze imati samo 2 pravca:
- Ili smo ovdje "posijani" od strane neke daleko naprednije inteligencije (mozda kao neki ekperiment, ko ce ga znati...),
- Ili smo zaista nastali evolucijom bakterija, a onda su nas kroz vrijeme "instruirali", opet, pripadnici neke druge inteligencije, neuporedivo naprednije naravno.
E sad, pitanja za tebe (ali i druge), a koja proizilaze iz ovoga gore, su:
- Da se Kur'an (ili Bibilija, ili Tora, svejedno je) pisu, tj. nastaju danas, u ovo vrijeme, da li bi jezik i nacin pisanja bili cak i blizu onoga kakvi su trenutno u tim knjigama?
- Da li bi mnoge stvari u tim knjigama bile "objasnjene" i predstavljene na nacin kako sada jesu?
Upravo iz odgovora na ova pitanja (a odgovor je "Ne bi", sto je jasno svima) namece se upravo ono sto vec rekoh - neka puno naprednija inteligencija ko zna odakle (a vrlo vjerovatno odnekud iz Oriona) nas je posjecivala kroz vijekove.
Kako je nasa inteligencija prije 5000 godina (Tora) bila na jednom nivou, a onda prije 2000 (Biblija) na drugom, malo visem, i na kraju prije 1500 (Kur'an) na jos malo visem, upravo ta vanzemaljska inteligencija je kroz te knjige davala uputstva nama, ljudima, kako bismo trebali zivjeti, sta i kako raditi, ali i sifrovane odgovore na pitanja na koja ni danas ne znamo tacne odgovore. Ili, ipak, ne zelimo da ih shvatimo i prihvatimo onakvima kakvi jesu, nego se drzimo shvatanja svega toga od prije 1500-5000 godina...?
A upravo radi nivoa inteligencije tada, kad su ljudi imali neuporedivo vise nepoznanica o svijetu oko sebe nego je to slucaj danas, "postavka" s bogom na vrhu je bila jedina moguca. Ali, gledajuci na masu detalja koji se kroz to provlace, ja mislim da je bog, kao kategorija, u svemu tome bio samo paravan jer se tadasnjim ljudima, radi istorije prepune bozanstava i bogova, nije moglo tek tako reci da takvo nesto, zapravo, ne postoji, pa se sve i dalje baziralo na tome, ali uz dodatne instrukcije i nadu da ce ljudi kad tad to desifrovati i shvatiti.
Zasto se danas ne pojavi jos neki "poslanik"? Ja mislim da je to zato sto bismo danas bez ikakvih problema shvatili da se, ipak, radi o vanzemaljcu. U ono vrijeme bi ga, da je tako nesto rekao, vjerovatno nalozili.
Da li su te knjige djelo jedne te iste vrste - ja, licno, mislim da jesu. Ali, svaki "update" je nosio nesto drugo, vjerovatno naprednije u odnosu na prethodnu verziju, medjutim ljudi to nisu razumjeli na taj nacin pa su svaku knjigu posmatrali kao zasebnu, i to suprotstavljenu instrukciju. Cak ne iskljucujem ni da je svaka knjiga imala isti naziv, ali da smo mi, ljudi, to pretumbali i pokusali iskoristiti za neke svoje ciljeve (kontrolu drugih ljudi).
Da li je teleportacija moguca? Ja mislim da jeste, ali mi jos nemamo tehnologiju za tako nesto. A mozda i imamo, ali se krije. Postoje i teorije o paralelnim vremensko-prostornim dimenzijama, ali i njih trebamo dokazati. Neki zapisi, iz famoznog Bermudskog trougla npr.,, i te kako idu u prilog ovome.
Danas imamo i "cuda moderne tehnologije", tipa B117 - "nevidljivog" bombardera. Zvanicna verzija je da je taj avion konstruisan tako da odbija radarske signale. Medjutim, ovo je druga i naknadna verzija. Prva, koja je "procurila", bila je da je napravljen od materijala koji u stvari upijaju radarske signale, a taj materijal je samo dijelom kopija materijala od famoznog i vjecito zataskavog objekta iz slucaja Roosvel, iz '67.
- irac300
#2130 Re: Zašto je potrebna religija?
Jbt led, Chagalj vs Dozer = RAT SVJETOVA!
-
Chagalj
#2131 Re: Zašto je potrebna religija?
znaci ti tvrdis da je neka vanzemljaska vrsta dala nama Kuran? eh sad kad analiziramo Kuran, ama bas nista ne pise o tim vanzemaljcima, niti se uopste njima prirpisuje to nego samo prica o jednom Bogu. Ako su vanzemaljci to uradili, zasto barem nisu o sebi nesto napisali, kakva je poenta predati Kuran , nista o sebi ne napisati i onda predati svu odgovornost Bogu?????????Dozer wrote: Upravo iz odgovora na ova pitanja (a odgovor je "Ne bi", sto je jasno svima) namece se upravo ono sto vec rekoh - neka puno naprednija inteligencija ko zna odakle (a vrlo vjerovatno odnekud iz Oriona) nas je posjecivala kroz vijekove.
Kako je nasa inteligencija prije 5000 godina (Tora) bila na jednom nivou, a onda prije 2000 (Biblija) na drugom, malo visem, i na kraju prije 1500 (Kur'an) na jos malo visem, upravo ta vanzemaljska inteligencija je kroz te knjige davala uputstva nama, ljudima, kako bismo trebali zivjeti, sta i kako raditi, ali i sifrovane odgovore na pitanja na koja ni danas ne znamo tacne odgovore. Ili, ipak, ne zelimo da ih shvatimo i prihvatimo onakvima kakvi jesu, nego se drzimo shvatanja svega toga od prije 1500-5000 godina...?
nema logike nikako, ama bas nikako se ne uklapa tekst Kurana u teoriju da je Kuran od vanzemaljaca. ni jedan jedini dokaz nema.
cak sta vise, kako su ti vanzemljaci znali buducnost pa da daju inforomacije iz buducnosti u Kuran i poslaniku Muhammedu?
Meni logika kaze da jedino objasnjenje je Kuran je od sveznajuceg Boga koji je stvorio univerzum i nas. to je to.
i kad smo kod vanzemaljaca, kakve oni imaju koristi od propisa za zensku menstruaciju o koje nalazimo u Kuranu, zasto bi oni to pripisivali? kakve oni imaju koristi od toga?
Meni je nezamislivo da neki vanzemaljac posjeti nas i da manual oko zenske menstruacije i propisi sklapanja braka, razvod braka itd
Last edited by Chagalj on 09/09/2014 10:57, edited 1 time in total.
-
Bujrum majstore
#2132 Re: Zašto je potrebna religija?
Meni licno opcija vanzemaljaca ima smisla koliko i to da su Kuran, Bibliju i Toru pisali samo ljudi,
ne jedan covjek nego vise njih, objasnjavali sta su znali i kako su znali.
Ova druga opcija mi ima vise logike jer mi ideja zagrobnog zivota tj. vjecne kazne i nagrade ne ide u
kontekst za naprednijom inteligencijom od nase.
Il nisu znali kako drugacije da nas isprepadaju posteno?
ne jedan covjek nego vise njih, objasnjavali sta su znali i kako su znali.
Ova druga opcija mi ima vise logike jer mi ideja zagrobnog zivota tj. vjecne kazne i nagrade ne ide u
kontekst za naprednijom inteligencijom od nase.
Il nisu znali kako drugacije da nas isprepadaju posteno?
-
Bujrum majstore
#2133 Re: Zašto je potrebna religija?
Pogresno sam formulisao, izvini.sigh wrote:Ali od same smrti praviti toliki big deal za vlastiti zivot. Toliko toga mozes da vidis samo bivajuci na nasoj planeti, samo jedan nivo, pruzeno ti besplatno da cijeli svijet istrazuje, osjetis, dozivis. Tvoj um ti dopusta neograniceni broj zamisli, ideja, mastanja i ti se svjesno odlucis da to ogranicis nekakvim okvirom u kojem je to sve "samo prolazno". Ne razumijem toliku potrebu tracenja vremena s tim stvarima koje si nabrojao.Bujrum majstore wrote:Ego, strah od smrti, i onda fula stroga.
Ne strah od smrti nego frka oko prestajanja zivota.
I to bas ima veze sa tim sto ti pises, uzivanjem u zivotu.
- sigh
#2134 Re: Zašto je potrebna religija?
@Chagalj, ne kontam sta zelis reci. Jel zelis da kazes da je Big Bang bio takav sa svojim posljedicama da je omogucio uvjete za razvoj zivota na planeti koja je jedna od biliona i biliona nebeskih tijela. Vec sam ovdje pisao i bio sam izignorisan od vjernika. Mi mozemo biti lik koji je slucajno prezivio strijeljanje dok su ostali ubijeni. Samo sto mi postojimo ne znaci da ima visa sila iza toga vec slucajnost. Ta slucajnost nam daje privid smisla medjutim da je bilo drugacije ne bi mogli ni razmisljati o tome, kao sto ubijeni ne moze misliti o svojoj sreci sto nije upucan. I bezveze trosis vrijeme s tim videom, vidim odmah sta je dok procitam naslov 
-
nemezis
#2135 Re: Zašto je potrebna religija?
Ti ne razumiješ vjerovatnoću. Vjerovatnoća je bitna prije događaja, nakon događaja je nebitna. Kada se nesto desi, to se desilo, nebitno koja je vjerovatnoća bila da će se to desiti. Evo ti primjer loto 7/39. Vjerovatnoća za svaku kombinaciju je, mislim, 1 naspram 15 miliona, otprilike. Dakle, vjerovatnoća kaže da bi neka kombinacija trebala biti izvučena u 15 miliona izvlačenja. Prvo izvlačenje da neku kombinaciju, naprimjer 2 4 13 15 25 27 34. Dakle, ta navedena kombinacija je imala šansu 1 naspram 15 miliona a izvučena je u prvom izvlačenju. Sta ćemo sada? Reći da nije mogla biti izvučena slučajno jer je šansa bila mala?Chagalj wrote:zato sto to nauka ne podupire i ozbiljni naucnici ne podrzavaju to jer imaju dokazi protiv togasigh wrote:A sta fali tome da smo slucajno nastali. Zivot, priroda, svemir, realnost. Dogadjaj totalne slucajnosti, srece. Zivot se mozda razvio iz slucajno postavljenih uvjeta. Nasa egzistencija kao plod totalne srece. Dobijes onako fin broj godina da upoznas to sve sto je rodjeno tim slucajnim eventom. Realnost te obdarila jos svijescu da razmisljas o tome, dozivis emocije, da izlazis iz okvira koje je do tada postavila evolucija kao prirodni proces i spoznas cijelu slucajnost egzistencije. Nema posebnog viseg smisla nego samo no sto vidis oko sebe. Fascinantni svijet koji si dobio djaba da iskusis na odredjeno vrijeme. Sta fali tome. Zasto ti treba bolje. Zasto hoces vise ? Zasto izmisljati jos nesto pored ovog svijeta kad je ovaj vec sam po sebi divan i fascinantan. Uvijek mi je bilo glupo na religiji sto oduzima car ovom svijetu u fazonu kao da je samo prolazan.
evo ti sam se uvjeri u ovo naucnika sta kaze o sansi da se samo jedan protein stvori slucajno
1/ (10^164)
zasto su onda vasa ateistiska uvjerenja o slucajnosti protiv nauke, jer kao sto mozes da vidis nauka ne podrzava da je to stvoreno slucajno
Drugi primjer. Uzmi šaku pijeska i baci je. Kolika je vjerovatnoća bila da svako zrno pijeska padne bas na onu poziciju na koju je palo? Mala, ali se desilo. I sta sada, negirati slučajnost zbog male vjerovatnoće i reci da je čovjek redao zrno po zrno?
- sigh
#2136 Re: Zašto je potrebna religija?
Ma razumijem, krivo ti sto ides dok svi ostali ostajuBujrum majstore wrote:Pogresno sam formulisao, izvini.sigh wrote:Ali od same smrti praviti toliki big deal za vlastiti zivot. Toliko toga mozes da vidis samo bivajuci na nasoj planeti, samo jedan nivo, pruzeno ti besplatno da cijeli svijet istrazuje, osjetis, dozivis. Tvoj um ti dopusta neograniceni broj zamisli, ideja, mastanja i ti se svjesno odlucis da to ogranicis nekakvim okvirom u kojem je to sve "samo prolazno". Ne razumijem toliku potrebu tracenja vremena s tim stvarima koje si nabrojao.Bujrum majstore wrote:Ego, strah od smrti, i onda fula stroga.
-
Chagalj
#2137 Re: Zašto je potrebna religija?
pogledaj video pa ce ti se samo reci, neboj se , video ne ujedasigh wrote:@Chagalj, ne kontam sta zelis reci. Jel zelis da kazes da je Big Bang bio takav sa svojim posljedicama da je omogucio uvjete za razvoj zivota na planeti koja je jedna od biliona i biliona nebeskih tijela. Vec sam ovdje pisao i bio sam izignorisan od vjernika. Mi mozemo biti lik koji je slucajno prezivio strijeljanje dok su ostali ubijeni. Samo sto mi postojimo ne znaci da ima visa sila iza toga vec slucajnost. Ta slucajnost nam daje privid smisla medjutim da je bilo drugacije ne bi mogli ni razmisljati o tome, kao sto ubijeni ne moze misliti o svojoj sreci sto nije upucan. I bezveze trosis vrijeme s tim videom, vidim odmah sta je dok procitam naslov
-
Bujrum majstore
#2138 Re: Zašto je potrebna religija?
Ma ja, valja granat pos'o.sigh wrote:Ma razumijem, krivo ti sto ides dok svi ostali ostajuBujrum majstore wrote:
Pogresno sam formulisao, izvini.
- šatirana_ljubičica
#2139 Re: Zašto je potrebna religija?
:smajlikojizijeva:
-
Chagalj
#2140 Re: Zašto je potrebna religija?
pogresno razmisljas, vratimo se nazad u vrijeme, cak prije big bang, jeli to mozda bilo kvintilione i kvitilione big bang raznih , masa pokusaja dok nije Big bang ubo tacno kako treba pa se formirao zivot??? nije, znaci ovdje nemamo masa pokusaja dok nedobijemo pravi rezultat.nemezis wrote:Ti ne razumiješ vjerovatnoću. Vjerovatnoća je bitna prije događaja, nakon događaja je nebitna. Kada se nesto desi, to se desilo, nebitno koja je vjerovatnoća bila da će se to desiti. Evo ti primjer loto 7/39. Vjerovatnoća za svaku kombinaciju je, mislim, 1 naspram 15 miliona, otprilike. Dakle, vjerovatnoća kaže da bi neka kombinacija trebala biti izvučena u 15 miliona izvlačenja. Prvo izvlačenje da neku kombinaciju, naprimjer 2 4 13 15 25 27 34. Dakle, ta navedena kombinacija je imala šansu 1 naspram 15 miliona a izvučena je u prvom izvlačenju. Sta ćemo sada? Reći da nije mogla biti izvučena slučajno jer je šansa bila mala?Chagalj wrote:zato sto to nauka ne podupire i ozbiljni naucnici ne podrzavaju to jer imaju dokazi protiv togasigh wrote:A sta fali tome da smo slucajno nastali. Zivot, priroda, svemir, realnost. Dogadjaj totalne slucajnosti, srece. Zivot se mozda razvio iz slucajno postavljenih uvjeta. Nasa egzistencija kao plod totalne srece. Dobijes onako fin broj godina da upoznas to sve sto je rodjeno tim slucajnim eventom. Realnost te obdarila jos svijescu da razmisljas o tome, dozivis emocije, da izlazis iz okvira koje je do tada postavila evolucija kao prirodni proces i spoznas cijelu slucajnost egzistencije. Nema posebnog viseg smisla nego samo no sto vidis oko sebe. Fascinantni svijet koji si dobio djaba da iskusis na odredjeno vrijeme. Sta fali tome. Zasto ti treba bolje. Zasto hoces vise ? Zasto izmisljati jos nesto pored ovog svijeta kad je ovaj vec sam po sebi divan i fascinantan. Uvijek mi je bilo glupo na religiji sto oduzima car ovom svijetu u fazonu kao da je samo prolazan.
1/ (10^164)
Drugi primjer. Uzmi šaku pijeska i baci je. Kolika je vjerovatnoća bila da svako zrno pijeska padne bas na onu poziciju na koju je palo? Mala, ali se desilo. I sta sada, negirati slučajnost zbog male vjerovatnoće i reci da je čovjek redao zrno po zrno?
znaci imas jedan pokusaj i pogodi ako mozes, ali evo Bog je sa jednim pokusajem to uspio ,znaci
1 pokusaj a sansa je 1 naspram 1000 000 000 000 000 000
ako mozes vjerovatni da smo slucajno nastali onda i dalje vjeruj, nezasluzujes bolje
znaci ti ces prije vjerovati vjerovatnoci nego u Boga, u sve se vjeruje samo da se izbjegne vjerovanje u Boga nakon ocitih dokaza iz prirode i univerzuma od samih ateistickih naucnika, kad stanes pred Boga nakon smrti neces moci se pravdati nakon ovih dokaza u to sam siguran.Drugi primjer. Uzmi šaku pijeska i baci je. Kolika je vjerovatnoća bila da svako zrno pijeska padne bas na onu poziciju na koju je palo? Mala, ali se desilo. I sta sada, negirati slučajnost zbog male vjerovatnoće i reci da je čovjek redao zrno po zrno?
vidi ovo sta Bog kaze kako ce se ateisti osjecati kad stanu pred njih
Bog kaze u Kuranu:
25.Ima onih koji dolaze da te slušaju, ali Mi smo na srca njihova zastore stavili, da Kur’an ne bi razumjeli, i gluhim ih učinili, pa i ako bi sve dokaze vidjeli, opet u njih ne bi povjerovali. A kada ti dolaze da se s tobom raspravljaju, govore oni koji ne vjeruju: “To su samo izmišljotine naroda davnašnjih!”
26.Oni zabranjuju da se u Kur’an vjeruje, i sami se od njega udaljavaju, i sami sebe upropaštavaju, a da i ne primjećuju.
27.A da ti je vidjeti kako će, kad pred vatrom budu zadržani, reći: “Da nam je da povraćeni budemo, pa da dokaze Gospodara našeg ne poričemo i da vjernici postanemo!”
28.Ne, ne! Njima će očevidno postati ono što su prije krili; a kada bi i bili povraćeni, opet bi nastavili raditi ono što im je bilo zabranjeno, jer oni su doista lažljivci,
29.i rekli bi: “Nema života osim na ovome svijetu i mi nećemo biti oživljeni!”
30.A da ti je vidjeti kako će, kada pred Gospodarom svojim budu zaustavljeni i kad ih On upita: “Zar ovo nije istina?” – odgovoriti: “Jeste, tako nam Gospodara našeg!” – a i kako će On reći: “E pa iskusite onda patnju zbog toga što niste vjerovali!”
31.Oni koji ne vjeruju da će pred Allaha stati nastradaće kad im iznenada Čas oživljenja dođe, i reći će: “O, žalosti naše, šta smo sve na Zemlji propustili!”, i grijehe svoje će na leđima svojim nositi, a užasno je ono što će uprtiti!
Last edited by Chagalj on 09/09/2014 11:19, edited 1 time in total.
-
Bujrum majstore
#2141 Re: Zašto je potrebna religija?
Chagalj, Big Bangom nije nastao "zivot". 
A zivot na Zemlji se stvarao puno kasnije i to jako jako dugo, i bilo je tu i promasaja, tona izumrlih oblika zivota.
Vrlo vjerovatno ga ima jos negdje u univerzumu, samo je pitanje u kakvom obliku
jer mi gledamo "zivot" samo sa pozicije Zemlje i uslova na njoj,
ne mora znaciti da negdje u Univerzumu ne postoji oblik zivota kojem npr. nije potrebna voda.
Zivotu na Zemlji je potrebna, i to je to.
A zivot na Zemlji se stvarao puno kasnije i to jako jako dugo, i bilo je tu i promasaja, tona izumrlih oblika zivota.
ne mora znaciti da negdje u Univerzumu ne postoji oblik zivota kojem npr. nije potrebna voda.
Last edited by Bujrum majstore on 09/09/2014 11:19, edited 2 times in total.
- sigh
#2142 Re: Zašto je potrebna religija?
Ne ujeda, ali vec sam se dovoljno nonsensa u zivotu naslusao da bi padao na te fore iz ignorancije. Woow woow kako ovo, kako ono, nemamo pojma ali ne moze biti slucajno, mi smo specijalni, ateisti su u zabludi. Uvijek isto, nikad da se neko od tih likova potrudi da pruzi pravu smislenu pricu. Samo nedostatak znanja i imaginacije. Dosta mi je toga.Chagalj wrote:pogledaj video pa ce ti se samo reci, neboj se , video ne ujedasigh wrote:@Chagalj, ne kontam sta zelis reci. Jel zelis da kazes da je Big Bang bio takav sa svojim posljedicama da je omogucio uvjete za razvoj zivota na planeti koja je jedna od biliona i biliona nebeskih tijela. Vec sam ovdje pisao i bio sam izignorisan od vjernika. Mi mozemo biti lik koji je slucajno prezivio strijeljanje dok su ostali ubijeni. Samo sto mi postojimo ne znaci da ima visa sila iza toga vec slucajnost. Ta slucajnost nam daje privid smisla medjutim da je bilo drugacije ne bi mogli ni razmisljati o tome, kao sto ubijeni ne moze misliti o svojoj sreci sto nije upucan. I bezveze trosis vrijeme s tim videom, vidim odmah sta je dok procitam naslov
- sigh
#2143 Re: Zašto je potrebna religija?
Ljubicice, dobila si pitanje par stranica unaprijed. Volio bih cuti tvoje misljenješatirana_ljubičica wrote::smajlikojizijeva:
-
nemezis
#2144 Re: Zašto je potrebna religija?
Prvo, i ona kombinacija koju sam napisao je izvučena iz prve.Chagalj wrote:pogresno razmisljas, vratimo se nazad u vrijeme, cak prije big bang, jeli to mozda bilo kvintilione i kvitilione big bang raznih , masa pokusaja dok nije Big bang ubo tacno kako treba pa se formirao zivot??? nije, znaci ovdje nemamo masa pokusaja dok nedobijemo pravi rezultat.nemezis wrote:Ti ne razumiješ vjerovatnoću. Vjerovatnoća je bitna prije događaja, nakon događaja je nebitna. Kada se nesto desi, to se desilo, nebitno koja je vjerovatnoća bila da će se to desiti. Evo ti primjer loto 7/39. Vjerovatnoća za svaku kombinaciju je, mislim, 1 naspram 15 miliona, otprilike. Dakle, vjerovatnoća kaže da bi neka kombinacija trebala biti izvučena u 15 miliona izvlačenja. Prvo izvlačenje da neku kombinaciju, naprimjer 2 4 13 15 25 27 34. Dakle, ta navedena kombinacija je imala šansu 1 naspram 15 miliona a izvučena je u prvom izvlačenju. Sta ćemo sada? Reći da nije mogla biti izvučena slučajno jer je šansa bila mala?Chagalj wrote: zato sto to nauka ne podupire i ozbiljni naucnici ne podrzavaju to jer imaju dokazi protiv toga
1/ (10^164)
znaci imas jedan pokusaj i pogodi ako mozes, ali evo Bog je sa jednim pokusajem to uspio ,znaci
1 pokusaj a sansa je 1 naspram 1000 000 000 000 000 000
ako mozes vjerovatni da smo slucajno nastali onda i dalje vjeruj, nezasluzujes bolje
Drugo, kakve veze ima Bing Bang sa aminokiselinama?
Treće, ako hoćeš diskutovati, diskutuj, nemoj ti meni govoriti šta ja zaslužujem ili ne zasluzujem. Ako ne znaš šta reći, ne pričaj gluposti.
Četvrto, poradi da pismenosti.
- šatirana_ljubičica
#2145 Re: Zašto je potrebna religija?
koje pitanje?? ups, ja sam mislila da sam na temi ''kafa''sigh wrote:Ljubicice, dobila si pitanje par stranica unaprijed. Volio bih cuti tvoje misljenješatirana_ljubičica wrote::smajlikojizijeva:
-
Chagalj
#2146 Re: Zašto je potrebna religija?
znaci ti ces prije vjerovati vjerovatnoci nego u Boga, u sve se vjeruje samo da se izbjegne vjerovanje u Boga nakon ocitih dokaza iz prirode i univerzuma od samih ateistickih naucnika, kad stanes pred Boga nakon smrti neces moci se pravdati nakon ovih dokaza u to sam siguran.Drugi primjer. Uzmi šaku pijeska i baci je. Kolika je vjerovatnoća bila da svako zrno pijeska padne bas na onu poziciju na koju je palo? Mala, ali se desilo. I sta sada, negirati slučajnost zbog male vjerovatnoće i reci da je čovjek redao zrno po zrno?
vidi ovo sta Bog kaze kako ce se ateisti osjecati kad stanu pred Njega
Bog kaze u Kuranu:
25.Ima onih koji dolaze da te slušaju, ali Mi smo na srca njihova zastore stavili, da Kur’an ne bi razumjeli, i gluhim ih učinili, pa i ako bi sve dokaze vidjeli, opet u njih ne bi povjerovali. A kada ti dolaze da se s tobom raspravljaju, govore oni koji ne vjeruju: “To su samo izmišljotine naroda davnašnjih!”
26.Oni zabranjuju da se u Kur’an vjeruje, i sami se od njega udaljavaju, i sami sebe upropaštavaju, a da i ne primjećuju.
27.A da ti je vidjeti kako će, kad pred vatrom budu zadržani, reći: “Da nam je da povraćeni budemo, pa da dokaze Gospodara našeg ne poričemo i da vjernici postanemo!”
28.Ne, ne! Njima će očevidno postati ono što su prije krili; a kada bi i bili povraćeni, opet bi nastavili raditi ono što im je bilo zabranjeno, jer oni su doista lažljivci,
29.i rekli bi: “Nema života osim na ovome svijetu i mi nećemo biti oživljeni!”
30.A da ti je vidjeti kako će, kada pred Gospodarom svojim budu zaustavljeni i kad ih On upita: “Zar ovo nije istina?” – odgovoriti: “Jeste, tako nam Gospodara našeg!” – a i kako će On reći: “E pa iskusite onda patnju zbog toga što niste vjerovali!”
31.Oni koji ne vjeruju da će pred Allaha stati nastradaće kad im iznenada Čas oživljenja dođe, i reći će: “O, žalosti naše, šta smo sve na Zemlji propustili!”, i grijehe svoje će na leđima svojim nositi, a užasno je ono što će uprtiti!
-
Chagalj
#2147 Re: Zašto je potrebna religija?
a sta bi trebalo da nema smrti, pa da nam svima pakao bude ovdje i tijesno.Bujrum majstore wrote:Chagalj, Big Bangom nije nastao "zivot".
-
Bujrum majstore
#2148 Re: Zašto je potrebna religija?
Vidi, meni izgleda da vjernici radije nece pokusati razumjeti nesto, samo da bi vjerovali u Boga i zagrobni zivot.Chagalj wrote:znaci ti ces prije vjerovati vjerovatnoci nego u Boga, u sve se vjeruje samo da se izbjegne vjerovanje u Boga nakon ocitih dokaza iz prirode i univerzuma od samih ateistickih naucnika, kad stanes pred Boga nakon smrti neces moci se pravdati nakon ovih dokaza u to sam siguran.Drugi primjer. Uzmi šaku pijeska i baci je. Kolika je vjerovatnoća bila da svako zrno pijeska padne bas na onu poziciju na koju je palo? Mala, ali se desilo. I sta sada, negirati slučajnost zbog male vjerovatnoće i reci da je čovjek redao zrno po zrno?
- sigh
#2149 Re: Zašto je potrebna religija?
Strana 85, samo opustenošatirana_ljubičica wrote:koje pitanje?? ups, ja sam mislila da sam na temi ''kafa''sigh wrote:Ljubicice, dobila si pitanje par stranica unaprijed. Volio bih cuti tvoje misljenješatirana_ljubičica wrote::smajlikojizijeva:
-
Bujrum majstore
#2150 Re: Zašto je potrebna religija?
Kakav pakao?Chagalj wrote:a sta bi trebalo da nema smrti, pa da nam svima pakao bude ovdje i tijesno.Bujrum majstore wrote:Chagalj, Big Bangom nije nastao "zivot".
Ide li mahovina u pakao?
Nisam pricao o izumrlim vrstama covjeka (ako to ima) nego uopsteno o oblicima zivota koji su izumrli
a na temu tvog izlaganja da je Big Bang (Bog) stvorio zivot iz prve i bez promasaja.