Irak

Post Reply
Challenger__

#2126 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Ali nisu Amerikanci poslali tu poruku nego teheranske pudlice pod komandom as Sadra jr. Poslali su vrlo jasnu poruku sunnitima u Iraku. Na koju ovi sada salju svoj odgovor.
Ne mogu da vjerujem šta pišeš. Sadr je, tipujem, mimo majke Amerike stajao i iza drugog ritualnog ubistva, onog Gadafijevog... :-)

_____

Čovječe, sve je to jedan jedinstven rukopis sa kojim ni šijje ni sunni nemaju blage veze.
Challenger__

#2127 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

OK. Neka uđe u zapisnik da sam se složio sa Antičeom (033) i Japinčugom u negativnoj ocjeni novonastale pojave. Ostalo je razmimoilaženje oko rukopisa.

____

Lijep pozdrav ekipi.
mirsek

#2128 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by mirsek »

Ovran wrote:
mirsek wrote: Ajd mi molim te objasni kako Iran koji nije nikoga napao zadnjih 200 godina sprijecava vecinski sunitske zemlje da napadu izrahell ?
Neces valjda reci da bi Iran branio izrahell ili opstruirao napad na njega ??? :?
Iran vec dugo nije u onim granicama koje vidis na mapi tako da vjerovati da je Iran van ovih aktuelnih ratova je smijesno.
Opet mi nisi odgovorio kako Iran odmaze vecinski sunitskim zemljama da nesto urade protiv izrahella.
Iran je nesto uradio preko hezbulaha 2006.
Da vidimo sta mogu sunitske zaljevske monarhije.
Umjesto da se koncetrisu na cioniste, pogotovo zbog konteksta koji jevreji imaju u svetoj knjizi, ovdje se forsira dokazivanje ko je veci musliman ili ko jeste a ko nije musliman a na terenu se zbog toga ubijaju milioni ljudi i gube se nevini zivoti dok se cionisti smiju u pozadini i zadovoljno trljaju ruke.
Dok saudija otovoreno promovise napad na iran da ne bi dobili A. bombu Iran iskljucivo promovise napad i unistenje izrahella a ne sjecam se da je nekad promovisao napad na bilo koju zaljevsku monarhiju ili podsticao podjele medju muslimanima.
Imaju kritiku od mene sto arape ne smatraju ljude vrijedne spomena ali to nije kontekst suni/šija vec njihova ufuranost da su arijevska rasa.
Svidja mi se njihova mudrost u odnosu na arapsku preveliku emotivnost i temperament a steta bi bilo da se ne sjedine u zajednicki sveopsti anticionisticki front.
Last edited by mirsek on 30/06/2014 16:38, edited 2 times in total.
Objektivni navijac

#2129 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Objektivni navijac »

Vladine snage su u potpunosti deratizirale Univerzitet u Tikritu,priblizavaju se bivsoj US bazi Speicher. Napreduju na svim pravcima prema Tikritu,upotrebljavajuci helikoptere,tenkove i artiljeriju. US dronovi dostavljaju obavjestajne podatke neprekidno.
Vrse se vojno-obavjestajne pripreme za odbranu Jordana od direktnoga napada ISIL-a,kao i od agenata spavaca. Jordanska avijacija je u punoj pripravnosti. US je obecao punu pomoc i suradnju.
Kikibombona

#2130 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Objektivni navijac wrote:Vladine snage su u potpunosti deratizirale Univerzitet u Tikritu,priblizavaju se bivsoj US bazi Speicher. Napreduju na svim pravcima prema Tikritu,upotrebljavajuci helikoptere,tenkove i artiljeriju. US dronovi dostavljaju obavjestajne podatke neprekidno.
Vrse se vojno-obavjestajne pripreme za odbranu Jordana od direktnoga napada ISIL-a,kao i od agenata spavaca. Jordanska avijacija je u punoj pripravnosti. US je obecao punu pomoc i suradnju.
Ma razbit ce ih na proste faktore samo da se jos malo konsoliduju.
Lincoln-Burrows

#2131 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Lincoln-Burrows »

Kao i u Siriji vladine snage su ispočetka izgubile velik dio teritorija jer su bile nespremne i
nepripremljene za građanski rat. Stvari će se polako odvijati kao u Siriji, znači ako ne bude
neke strane intervencije čeka ih dugotrajan sukob.
Opetja033

#2132 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Objektivni navijac wrote:Vladine snage su u potpunosti deratizirale Univerzitet u Tikritu,priblizavaju se bivsoj US bazi Speicher. Napreduju na svim pravcima prema Tikritu,upotrebljavajuci helikoptere,tenkove i artiljeriju. US dronovi dostavljaju obavjestajne podatke neprekidno.
Izvor?
Objektivni navijac

#2133 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Objektivni navijac »

Opetja033 wrote:
Izvor?
Interni dnevni briefing :D
HM 2011

#2134 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by HM 2011 »

Osim Ban Ki Moona, mase portala koji prenose vijesti, par likova - od kojih i ja ispadoh budala - nigdje validnog propisa da je ratovanje zabranjeno u mjesecu Ramazanu - jeste u mjesecu Muhharemu - ali nije u Ramazanu.....

Nema pa nema - i ja još napadoh čovjeka koji mi tvrdi da nema.....

Čovjek izvini - pogriješio sam - ti si bio upravu - jer ja zaista ne mogu da nađem propis da je ratovanje zabranjeno u mjesecu Ramazanu - a čak sam i pitao učenije od mene iz te oblasti i isti su mi potvrdili - "koliko ja znam i ono šta ja znam - nije zabranjeno".....

Pa Vi vidite kolika sam ja neznalica - tolika da bi u svom nezannju i milijarde muslimana mogao izvesti iz vjere usred Ramazana...

Usput istraživajući o svetim mjesecima - dođoh do zaključka da su kao sveti mjeseci opisana 4 mjeseca - ali Ramazana - NIGDJE ! i to mi je čudno.... Nešto ima i u suri El - Bekare ali upućuje na mjesec Muhharem.....

U svakom slučaju oprostite mi - a usput sam i iskustveno naučio lekciju o pričanju o onome o čemu pojma nemam......

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Usput u mjesecu Muhharemu je izričito zabranjeno ratovanje ali hajde.....

Još jednom izvinjavam se zbog dubine svog nezanja - ali ujedno i protestujem što oni koji su malo učeniji iz te oblasti NE PROGOVARAJU NITI JEDNE NA TEMU....

-------------------------

I dalje sam stava da se bezveze poubijaše....
dječak sa šibicama

#2135 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by dječak sa šibicama »

Challenger__ wrote:
Opetja033 wrote:Amerikanci su cak trazili da se odgodi pogubljenje upravo zbog datuma i upravo svjesni simbolicnog ponizenja...
Stari moj, nadam se da ne vjeruješ u ovo šta pišeš.
Nemoj tako, dobri Amerikanci su i Osamino tijelo bacili u okean, cisto da mu grob nebi bio svetiste :oops:

Kako su oni dobri i pazljivi.

Jedino sto tijelo nije vidio nitko, osim americkih vojnika, ali detalji, detalji...
Ovran

#2136 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Ovran »

mirsek wrote: Opet mi nisi odgovorio kako Iran odmaze vecinski sunitskim zemljama da nesto urade protiv izrahella.
Iran je nesto uradio preko hezbulaha 2006.
Da vidimo sta mogu sunitske zaljevske monarhije.
Umjesto da se koncetrisu na cioniste, pogotovo zbog konteksta koji jevreji imaju u svetoj knjizi, ovdje se forsira dokazivanje ko je veci musliman ili ko jeste a ko nije musliman a na terenu se zbog toga ubijaju milioni ljudi i gube se nevini zivoti dok se cionisti smiju u pozadini i zadovoljno trljaju ruke.
Dok saudija otovoreno promovise napad na iran da ne bi dobili A. bombu Iran iskljucivo promovise napad i unistenje izrahella a ne sjecam se da je nekad promovisao napad na bilo koju zaljevsku monarhiju ili podsticao podjele medju muslimanima.
Imaju kritiku od mene sto arape ne smatraju ljude vrijedne spomena ali to nije kontekst suni/šija vec njihova ufuranost da su arijevska rasa.
Svidja mi se njihova mudrost u odnosu na arapsku preveliku emotivnost i temperament a steta bi bilo da se ne sjedine u zajednicki sveopsti anticionisticki front.
Otvoreno Iran nista ne radi sve se to odvija iza zavjesa pred ocima sunitskog dijela i bas zbog toga su tako opasni. Vjerovati da Arapi danas, u ovakvom stanju nesto mogu uraditi po pitanju Izraela je smijesno. Marionete dakle ne mogu i nece uraditi nista protiv Izraela, potreban je neko s naznakama kicme na celu, do tad Izrael je miran.

Sto se tice Irana, njihov nacin rusenja saha je vrijedan hvale i tu lezi primjer i pouka za sve muslimane svijeta. Ali njihova zabludjelost u akidi je razlog zbog kojeg nikad ne moze biti mira izmedu siija i sunita. I ne treba ocekivati da i jedna strana pokusa nesto kontra Izraela dok se ne obracuna s drugom. Ako priznas da je Hezbollah pod kontrolom Irana, sto jeste, onda moras priznati da je Iran direktno "pokusao" i protiv sunita u komsiluku, jos i znacajnije neg' protiv Izraela.
Last edited by Ovran on 30/06/2014 18:59, edited 1 time in total.
Lincoln-Burrows

#2137 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Lincoln-Burrows »

dječak sa šibicama wrote:
Challenger__ wrote: Stari moj, nadam se da ne vjeruješ u ovo šta pišeš.
Nemoj tako, dobri Amerikanci su i Osamino tijelo bacili u okean, cisto da mu grob nebi bio svetiste :oops:

Kako su oni dobri i pazljivi.

Jedino sto tijelo nije vidio nitko, osim americkih vojnika, ali detalji, detalji...
Osama ničim nije rukovodio a vjerojatno se nije služio ni modernim tehnologijama,
takav čovijek nije bio realna prijetnja za SAD, ta vijest o smaknuću je trebala samo razljutiti
njegove pristaše, koji je širi razlog ne znam ali sigurno postoji.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2138 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Truba »

joj kad se sjetim one histerije i anti alkaida propagande 2001 i 2002
te bin ladena kao da je njegova smrt važan događaj za sigurnost svijeta
a kasnije je sve splasnulo :D
HM 2011

#2139 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by HM 2011 »

Militantna grupa ISIL, koja je proglasila halifat, odnosno islamsku državu na teritorijima u Iraku i Siriji, objavila je petogodišnji plan za globalnu dominaciju. Plan je prikazan na karti sa jasnim obrisima teritorija koje militanti i njihov vođa Abu Bakr al-Bagdad planiraju da osvoje, a u njih je spada Srbija, BiH i Hrvatska.

Osim balkanskih država, Austrije, Mađarske i dijela Ukrajine, halifat bi trebalo da obuhvata i Španiju, Bliski istok, sjevernu Afriku i veliko područje Azije, a u njemu bi vladali strogi šerijatski zakoni, prenosi "Kurir".

Al-Baghdad proglašen je halifom Ibrahimom i vođom "svih muslimana u svijetu", a grupacija je muslimane pozvala da "iskažu vjernost" novom vladaru te "odbace demokraciju i ostalo smeće sa zapada". Nakon proglašenja halifata, ISIL je promijenio ime u "Islamska država".

Podsjetimo, na čelu ISIL je nemilosrdni, ali i misteriozni Abu Bakr al-Bagdadi, kojeg su mnogi već prozvali novim Osamom bin Ladenom, a Amerikanci nude 10 miliona dolara za njegovu glavu. Opisuju ga kao izrazito ambicioznog nasilnika vrhunskih taktičkih sposobnosti, ali o njemu kao osobi poznatih detalja nema mnogo.

Objavljene su tek dvije njegove fotografije, a i njihova autentičnost se dovodi u pitanje, s obzirom da se Baghdadi navodno rijetko otkriva i sopstvenim suborcima, kojima se obraća skrivajući lice maskom. Zbog toga je jedan od njegovih nadimaka i "Nevidljivi šeik".

Osim što krije lice, često se i lažno predstavlja tako da je postao neuhvatljiv.

"Uhapsili smo ili ubili barem šest ljudi koji su nosili njegovo ime. On je kao utvara koja se stalno negdje drugdje ukazuje. Više nisam siguran šta je o njemu istina, a šta izmišljotina", izjavio je nekadašnji zapovjednik britanskih specijalnih vojnih snaga ser Grjem Lamb i dodaje da Bagdad kao jedna osoba možda ni ne postoji.

Inače, ISIL je osnovan 2004. godine i odmah tada je postao pridružena članica al-Kaide. U međuvremenu je preuzeo kontrolu nad svim al-Kaidinim operacijama u Iraku, ali u februaru je centrala terorističke mreže koju je osnovao Osama bin Laden objavila da ne želi imati nikakve veze s Bagdadijevom grupom.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2140 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Truba »

kent kil idea
ideje su vječne
jastuk1

#2141 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jastuk1 »

HM 2011 wrote:
Kako bezveze? Izmanipulisani? Pa ne može neko biti 10 godina izmanipulisan non stop.

Stvar je jasna glede ekonomije i prava u Iraku - suniti od pada Sadama nemaju više nikakvu državu. Manje više se to odnosi i na sunite u Siriji. Iračka vlada ih je totalno majorizirala, puno veća prava proteklih godina imaju Kurdi nego Arapi suniti, koji su 2006/7 etnički očišćeni sa mješanih terena i iz dobrog dijela Bagdada.

Tako da se ne ubijaju bezveze, jer Iračka vojska (sada samo šijtske garde) želi da sačuva teritoriju gdje su suniti većina. Zato sad i idu kontranapadi, da se povrate naftna polja na sunitskoj teritoriji. Znači nikako nije bezvveze, već s vezom za rasurse.

Sunitska Plemena su milslila da im je budućnost ostanak u Iraku, pa je nastalo veliko ubijanje 2006/7. Nakon što su ugušili prethodnu pobunu tada, naravno Iračke vlasti su ih "momački"izigrale. Zato plemena ovaj put više nisu na strani Iračke vojske.

Sad je na sceni je klasička borba sa teritoriju i resurse na teritoriji. Ništa dugo. Suniti više ne žele da budu dio države u kojoj su potpuno obespravljeni, već više od 10 godina. U međuvremeni se javila i Devla kao pokušaj vezivanja i objedinjavanja sunitskih plemena. Kao faktor koji ako je dobro organizovan može da im ponudi puno više od Iračke države u kojoj ionako nikada neće imati nikakva prava. Ako im 2006/7 to nije bilo jasno - sad definitivno jeste.

A ove priče o nekoj globalnoj dominaciji države koja još nema kontrolu ni na teritoriji koju kao kontroliše - na kakve vi apsurdne patke sjedate, to više nije ni smiješno ni žalosno.
Opetja033

#2142 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Objektivni navijac wrote:
Opetja033 wrote:
Izvor?
Interni dnevni briefing :D
Nigdje nisam uspio naci bilo kakav izvor koji govori o tome da su Malikijeve trupe napreduju u Tikritu. Doduse izgleda da je onaj dan ostala grupica vojnika na prostoru Univerziteta ali ti su u potpunosti odsjeceni od ostatka svijeta i nezamislivo je da oni mogu bilo gdje napredovati.
Valjda je tokom dana bio pokusaj iz baze iracke vojske (bivsa US Speicher koju spominjes) da se probiju do njih ali im nije poslo za rukom, vraceni su nazad. A borbe se vode u juznim predgradjima. Malikijeva pojacanja stizu u Samarru i odatle ce valjda krenuti na Tikrit po treci put.
Dakle mimo dijela univerzitetskog kampusa oni nisu uspjeli uzeti bilo sta. A ovi koji se nalaze u kampusu su u potpunosti odsjeceni od ostatka vojske.
Sve u svemu: netacno je da su u potpunosti okupirali kampus
a pogotovo je netacno da napreduju iz kampusa prema bilo kojem dijelu bilo cega.

Da, pokusali su iz baze doci do njih (a ne obratno) ali je napad odbijen.

Izvori:
http://www.theglobeandmail.com/news/wor ... e19388206/
http://www.globalpost.com/dispatch/news ... -militants

Pozivaju se na: Xinhua (kineska drzavna novinska agencija) i AP.

I da, u Tikritu uopce nema pripadnika ISIS-a. Kompletan grad je pod kontrolom sunnijskih plemena.
HM 2011

#2143 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by HM 2011 »

jastuk1 wrote:
HM 2011 wrote:
Kako bezveze? Izmanipulisani? Pa ne može neko biti 10 godina izmanipulisan non stop.

Stvar je jasna glede ekonomije i prava u Iraku - suniti od pada Sadama nemaju više nikakvu državu. Manje više se to odnosi i na sunite u Siriji. Iračka vlada ih je totalno majorizirala, puno veća prava proteklih godina imaju Kurdi nego Arapi suniti, koji su 2006/7 etnički očišćeni sa mješanih terena i iz dobrog dijela Bagdada.

Tako da se ne ubijaju bezveze, jer Iračka vojska (sada samo šijtske garde) želi da sačuva teritoriju gdje su suniti većina. Zato sad i idu kontranapadi, da se povrate naftna polja na sunitskoj teritoriji. Znači nikako nije bezvveze, već s vezom za rasurse.

Sunitska Plemena su milslila da im je budućnost ostanak u Iraku, pa je nastalo veliko ubijanje 2006/7. Nakon što su ugušili prethodnu pobunu tada, naravno Iračke vlasti su ih "momački"izigrale. Zato plemena ovaj put više nisu na strani Iračke vojske.

Sad je na sceni je klasička borba sa teritoriju i resurse na teritoriji. Ništa dugo. Suniti više ne žele da budu dio države u kojoj su potpuno obespravljeni, već više od 10 godina. U međuvremeni se javila i Devla kao pokušaj vezivanja i objedinjavanja sunitskih plemena. Kao faktor koji ako je dobro organizovan može da im ponudi puno više od Iračke države u kojoj ionako nikada neće imati nikakva prava. Ako im 2006/7 to nije bilo jasno - sad definitivno jeste.

A ove priče o nekoj globalnoj dominaciji države koja još nema kontrolu ni na teritoriji koju kao kontroliše - na kakve vi apsurdne patke sjedate, to više nije ni smiješno ni žalosno.
to ćeš čitati u novinama sutra to ti je sa weba avaza....

evo ti i link....

http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... o-halifata

----------------------------------------------------------------

Eh sad ovo mi malo razjašnjava stvari - Sunitska plemena bi kontrolu nad resursima i svoje političko uređenje.... VIde šansu u Islamic State-u - uzimajući u obzir implikacije koje Islamic State ima na komplet situaciju a koje sam već opisao - na kraju bi mogli ispasti žrtvena jagnjad za "oslobađanje o parapolitičkih okova naroda arapskih država" - odnosno svi legitimne države iz okruženja mogle bi se okrenuti prema njima sa svih strana pravdajući to ostvarivanjem cilja sekularizacije, borbe protiv terorizma, bla bla.......

Veza već postoji - dio Sirije i dio Iraqa protiv dijela 100 i više od 100 godišnjih oligarhija Bliskog istoka ?

Vrlo riskantno - ludo riskantno - i nadasve vrlo opasno po njih same....

He who dares wins - što bi rekao Trotter Sr. - a to je jedna komedija u kojoj su se na kraju pobijedili - tj. obogatili se i to tako što su prodali vazu koja je cijelo vrijeme borbe za bogatstvo stojala u njihovoj kući.....
It_is_a_Leclerc

#2144 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by It_is_a_Leclerc »

Ovi obnavljaju halifat, a svi skupa kad se saberu, nisu u životu pročitali šest knjiga. :lol: :lol:

Polupismena bagra koja će se razbježati kao miševi čim Amerikancima dosad ovo natezanje s njima.
Ovran

#2145 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Ovran »

It_is_a_Leclerc wrote:Ovi obnavljaju halifat, a svi skupa kad se saberu, nisu u životu pročitali šest knjiga. :lol: :lol:

Polupismena bagra koja će se razbježati kao miševi čim Amerikancima dosad ovo natezanje s njima.
Zar postoje ovako naivni ljudi, Boze dragi?? :shock:
jastuk1

#2146 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jastuk1 »

HM 2011 wrote:
Eh sad ovo mi malo razjašnjava stvari - Sunitska plemena bi kontrolu nad resursima i svoje političko uređenje.... VIde šansu u Islamic State-u - uzimajući u obzir implikacije koje Islamic State ima na komplet situaciju a koje sam već opisao - na kraju bi mogli ispasti žrtvena jagnjad za "oslobađanje o parapolitičkih okova naroda arapskih država" - odnosno svi legitimne države iz okruženja mogle bi se okrenuti prema njima sa svih strana pravdajući to ostvarivanjem cilja sekularizacije, borbe protiv terorizma, bla bla.......
Pa jeste - i to je jedan od mogućih ishoda. Da teritorije koje naseljavaju Suniti u Iraku i Siriji razgrabe drugi. Ali pazi - to je moguće samo ako ovi koji bi ih napali žele potpuno etničko čišćenje. Šijti su u velikoj mjeri povećali prostor u Bagdadu u etničkom čišćenju. Ne znam kakvi su im apetiti da se sele i šire dalje na sjever. Očigledno prilični jer su sav kadar u Iračkoj policiji u sunitskim gradovima bili šijti, a vojska miješana, pod vodstvom šijta. Kurdi, ne misli da bi sada htjeli da se šire. Ušli su u Kirkuk koji je napustila Iračka vojska i to bi im trebalo biti dosta.

Sad htjevi ne htjeli sunitska plemena moraju biti sa Devlom. Druga solucija im je sa plemena međusobno ratuju, ali i to je manje više teritorijalno razgraničeno. Mogu i ratovati protiv Devle ali s kojim ciljem? Može li plemenski vođa osnovat državu? Možda se i to desi... Ko zna. Pošto je bio veliki vakum sunitskog liderstva - taj vakum popunila Devla. Bilo bi čudo ustvari da se ovako nešto nije desilo, uzimajući u obzir smjene događaja samo ovih zadnjih samo 20 godina.

Postoje naravno i drugačiji scenariji, ako bismo mašti na volju...

Po mom mišljenju ovo je klasična borba za resurse. Suniti bi da povrate teritoriju gdje su još uvijek većina, Šijti bi da povrate kontrolu nad sunitskim dijelovima u Iraku jer su oni onda opet glavni da kontrolišu većinski sunitske dijelove, tako da to je manje više to.

Čak mislim da je i u Ukrajini klasična borba za resurse. Borbe tamo se vode baš na onim terenima gdje se planira veliko izvlačenje nafte i plina iz škriljaca (shale oil). Pošto proces pravi ekološku katastrofu (podzemne vode budu potpuno zagađane, i česti su plitki ali umjereni i jakizemljetresi) valja to stanovništvo prvo očistiti sa te teritorije... :(
jiji

#2147 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jiji »

It_is_a_Leclerc wrote:Ovi obnavljaju halifat, a svi skupa kad se saberu, nisu u životu pročitali šest knjiga. :lol: :lol:

Slažem se ,samo će dati razloga Amerima za nove invazije.
HM 2011

#2148 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by HM 2011 »

jiji wrote:

Invazija je izgleda mala maca šta se njima sprema...
jiji

#2149 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jiji »

HM 2011 wrote:
jiji wrote:

Invazija je izgleda mala maca šta se njima sprema...
Slažem se,malo su se previše razmahali.
dječak sa šibicama

#2150 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by dječak sa šibicama »

Halifat do Beca? :lol:

A mogu misliti kako im umiru od smijeha njihovi pravi sefovi u Washingtonu... da mi je biti muha na zidu u toj sobi.
Post Reply