Avionske nesrece

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Crvena Tifoza

#2126 Re: Avionske nesrece

Post by Crvena Tifoza »

archi_a wrote:Pa zar se vrata ne otvaraju na ukucavanje sifre koju samo piloti znaju ? Nije valjda na kljuc i baglamu ? Objektivno ga je mogao i herz opalit ..... A ovaj ne moze da udje.

Otvaraju, ali opet mora dobiti dozvolu iz cockpita da uđe.

Glup sistem.

Jutros sam slušao onog pilota što je spustio avion u Hudson, i kaže da su vrata dizajnirana za sve scenarije osim izgleda ovog. :roll: Previše se povjerenja daje pilotima. Jbg
agent_zero

#2127 Re: Avionske nesrece

Post by agent_zero »

Zviz wrote:Ja se kladim da ce sada napraviti neki specijalni kljuc koji ce imati kapiten in co. u slucaju istog slucaja. da mogu otkljucati vrata jedan drugom u slucaju da jedan okine skorz na skroz. A sto ce biti veselo raditi skupa, u jednu ruku zalostno. Trebo se na onoj slici prevrnuti odma a ne vako i neduzne zbog idiotluka odvest dragima.
Nije to rješenje jer može i kapetan/commander of flight biti poremećena osoba.

Jedno od rješenja je povećati broj kabinskog/kokpit osoblja na 3 ili još bolje 4. Da je neko s ovim idiotom ostao u kokpitu, pitanje je da li bi se ovo desilo.
insomnia78

#2128 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

archi_a wrote:by Crvena Tifoza » 26/03/2015 13:57
Malo je glup ovaj sistem vrata da se nikako ne može otvoriti osim po odobrenju iz cockpita. Mislim da će sad ovo sve ponovo dizajnirati.

Upravo to. U slucaju nesvjesti ili smrti onog unutra, Allahimanet.
Vrata se u tom slicaju mogu otvoriti sifrom koju ima posada
Nemogu se otvoriti jedino ako pilot namjerno onemoguci tu opciju
graue_maus

#2129 Re: Avionske nesrece

Post by graue_maus »

Ridjobrki wrote:
archi_a wrote:Pa zar se vrata ne otvaraju na ukucavanje sifre koju samo piloti znaju ? Nije valjda na kljuc i baglamu ? Objektivno ga je mogao i hertz opalit ..... A ovaj ne moze da udje.
Pa eto, prema hrvatskim novinarima je ovaj iznutra podbočio štokrlu. :roll:
:lol: gdje nadje stokrlu u kabini .......
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#2130 Re: Avionske nesrece

Post by Zviz »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Zviz wrote:Ja se kladim da ce sada napraviti neki specijalni kljuc koji ce imati kapiten in co. u slucaju istog slucaja. da mogu otkljucati vrata jedan drugom u slucaju da jedan okine skorz na skroz. A sto ce biti veselo raditi skupa, u jednu ruku zalostno. Trebo se na onoj slici prevrnuti odma a ne vako i neduzne zbog idiotluka odvest dragima.
Što je najgore neće piloti imati povjerenja jedni u druge, uvijek će postojati tračak sumnje da ovaj drugi može napraviti ovakvu glupost. Po meni pod hitno mora biti neki mehanizam za otvaranje vrata što opet donosi mogućnost da se zloupotrijebi od strane terorista i otmičara.
Specijalni kljuc je rijesenje, problem je to sto je ono skakljivo kolega kolegi gleda preko ramena. Mozda i nije, sta ja znam kako su prije ovog ili sad kako gledaju jedan na drugog.

Ja kad se sjetim samo 80ih u zraku. Tad si imao pravo jela u avionu. Aerodorimi imali one ormare za stvari, ono kao je presjedanje pa da odes malo do grada imas ona box i zakljucas, gotovo 90% avio komanija nije imalo limit na koferima, a one koje su ako me papmcenje prati si maogao komotno 2-3 kofera povuc. Nije bilo interneta. Onaj jedan ekran na avionu i gleda film :D Ljudi cekali u redu na teleonima :D milina bila. Hrana na svakom aerodormu bilo sve gora i gora zavisi od koliko presjedanja. A cijene su bile skoro duplo vece nego danas, nije guzve neke bilo i milina. Ja danas samo letim sa ovim drzavnim i to samo tri kompanije imam gdje skupljam one bodove.
archi_a

#2131 Re: Avionske nesrece

Post by archi_a »

insomnia78 wrote:
archi_a wrote:by Crvena Tifoza » 26/03/2015 13:57
Malo je glup ovaj sistem vrata da se nikako ne može otvoriti osim po odobrenju iz cockpita. Mislim da će sad ovo sve ponovo dizajnirati.

Upravo to. U slucaju nesvjesti ili smrti onog unutra, Allahimanet.
Vrata se u tom slicaju mogu otvoriti sifrom koju ima posada
Nemogu se otvoriti jedino ako pilot namjerno onemoguci tu opciju
Kako god, pravo glup sistem ? Razlog vise da se brinem kad letim. :(
swanfilter

#2132 Re: Avionske nesrece

Post by swanfilter »

Laik sam pa me zanima zasto se do sada nije posegnulo za kamerama u kabini i pred ulazom?
SportLux

#2133 Re: Avionske nesrece

Post by SportLux »

Ovo je dobar sistem protiv otmicara,a kopilot ako je planirao da srusi avion to sto je pilot otisao do wc-a mu je bila samo olaksavajuca okolnost,da nije, on bi otisao pa ga u povratku spucao u glavu i zatvorio,tako da...
Matzan

#2134 Re: Avionske nesrece

Post by Matzan »

Crvena Tifoza wrote:
Tomahawk11 wrote:Sta kaze crna kutija? Ima li kakav konkretan snimak desavanja?
Pilot izašao iz cockpita, i kad se pokušao vratiti nije mu copilot odobrio ulazak. Pilot je prvo 'kulturno' kucao, i onda je pokušavao da provali neko vrijeme. I onda je prestao kad je skontao da ne može ništa. Narod je tek počeo vrištati par sekunda prije udara.

Ovaj primjer jasno pokazuje kako nije moguće napraviti savršen mehanizam da preduprijedi sve moguće situacije i uzroke, kvarove, ljudski faktor, itd.
Agencije koje se bave sigurnošću letenja godinama proučavaju iskustva sa letenja i kritičnih situacija, kao i padova letjelica da bi se umanjio procenat dešavanja istih, ali nikad se neće moći napraviti ni savršen avion, kao ni savršen auto, ni savršen brod....
Ni čovjek nije savršen (čast izuzecima sa ovog foruma :) ).
Ridjobrki

#2135 Re: Avionske nesrece

Post by Ridjobrki »

zashtitar wrote:sve vise informacija da je tip presao na islam
Ako i nije, hoće posthumno. :wink:
galamdzinica

#2136 Re: Avionske nesrece

Post by galamdzinica »

Da mu je stvarno to bio cilj mislim da bi makar rekao nešto tipa Allahu ekber ili slično... Ali šutnja tokom 10 minuta, apsolutni muk, meni to ukazuje na ponašanje manijaka.
shake69

#2137 Re: Avionske nesrece

Post by shake69 »

Matzan wrote:
Crvena Tifoza wrote:
Tomahawk11 wrote:Sta kaze crna kutija? Ima li kakav konkretan snimak desavanja?
Pilot izašao iz cockpita, i kad se pokušao vratiti nije mu copilot odobrio ulazak. Pilot je prvo 'kulturno' kucao, i onda je pokušavao da provali neko vrijeme. I onda je prestao kad je skontao da ne može ništa. Narod je tek počeo vrištati par sekunda prije udara.

Ovaj primjer jasno pokazuje kako nije moguće napraviti savršen mehanizam da preduprijedi sve moguće situacije i uzroke, kvarove, ljudski faktor, itd.
Agencije koje se bave sigurnošću letenja godinama proučavaju iskustva sa letenja i kritičnih situacija, kao i padova letjelica da bi se umanjio procenat dešavanja istih, ali nikad se neće moći napraviti ni savršen avion, kao ni savršen auto, ni savršen brod....
Ni čovjek nije savršen (čast izuzecima sa ovog foruma :) ).
Dobro to, stoji, i ja htjedoh isto natipkati, ali vrata kokpita!? Nije li pilot, koji je, je li, pretpostavljeni/sef kopilotu, taj koji bi trebao , recimo da i s vana nekako moze uci u kokpit i preduprijediti ovo sto se desilo, kako nam istraga sugerira? Meni ovo malo cudno.
groove

#2138 Re: Avionske nesrece

Post by groove »

ovdje su objasnili kako ide procedura otvaranja vrata. od 2:40
Last edited by groove on 26/03/2015 14:24, edited 1 time in total.
OldMayor

#2139 Re: Avionske nesrece

Post by OldMayor »

Djaba i tri cetiri pilota, teoretski opet postoji mogucnost za ovako nesto. Jer i ovo sada je bilo teoretski. Dakle, nije ni to rjesenje.

Nema rjesenja za ovo, sta evo i da je usao pilot, ovaj ako je htio srusiti avion sigurno ne bi reko joj izvini kolega evo ti preuzmi odoh ja popit kafu, izvini jos jednom, eh da pozuri jer samo sto nismo udarili u brdo. Vidimo se.
Matzan

#2140 Re: Avionske nesrece

Post by Matzan »

galamdzinica wrote:Da mu je stvarno to bio cilj mislim da bi makar rekao nešto tipa Allahu ekber ili slično... Ali šutnja tokom 10 minuta, apsolutni muk, meni to ukazuje na ponašanje manijaka.
Saznaće oni da je učio "u sebi". :wink:
agent_zero

#2141 Re: Avionske nesrece

Post by agent_zero »

OldMayor wrote:Djaba i tri cetiri pilota, teoretski opet postoji mogucnost za ovako nesto. Jer i ovo sada je bilo teoretski. Dakle, nije ni to rjesenje.

Nema rjesenja za ovo, sta evo i da je usao pilot, ovaj ako je htio srusiti avion sigurno ne bi reko joj izvini kolega evo ti preuzmi odoh ja popit kafu, izvini jos jednom, eh da pozuri jer samo sto nismo udarili u brdo. Vidimo se.
Ne bih se složio s tobom... Nije ništa savršeno, ali opet veći broj posade daje koliku toliku sigurnost da je makar od njih 3-4 dvoje normalno i mogu spriječiti akt jednog idiota i maloumnika.

Svi ključevi i drugačiji mehanizmi otvaranja vrata idu na ruku potencijalnim terorističkim aktivnostima.

P.S. Opet su potvridili informaciju koju sam ja napisao, da je u 10:41:04h avion se srušio. Dakle u roku od 10min.
Last edited by agent_zero on 26/03/2015 14:31, edited 1 time in total.
galamdzinica

#2142 Re: Avionske nesrece

Post by galamdzinica »

Matzan wrote:
galamdzinica wrote:Da mu je stvarno to bio cilj mislim da bi makar rekao nešto tipa Allahu ekber ili slično... Ali šutnja tokom 10 minuta, apsolutni muk, meni to ukazuje na ponašanje manijaka.
Saznaće oni da je učio "u sebi". :wink:
Ko zna kakva su ovo posla, najlakše je okriviti ljudski faktor. Ne znam kakva je procedura, što ne objave snimku crne kutije ili transkript? Mada je i to lahko lažirati.
Nedoumica

#2143 Re: Avionske nesrece

Post by Nedoumica »

a pominjani Mirage fighter jet koji je poslan u pomoć na kraju nije ništa vidio, kako shvatih?
OldMayor

#2144 Re: Avionske nesrece

Post by OldMayor »

agent_zero wrote:
OldMayor wrote:Djaba i tri cetiri pilota, teoretski opet postoji mogucnost za ovako nesto. Jer i ovo sada je bilo teoretski. Dakle, nije ni to rjesenje.

Ne bih se složio s tobom... Nije ništa savršeno, ali opet veći broj posade daje koliku toliku sigurnost da je makar od njih 3-4 dvoje normalno i mogu spriječiti akt jednog idiota i maloumnika.

Svi ključevi i drugačiji mehanizmi otvaranja vrata idu na ruku potencijalnim terorističkim aktivnostima.

P.S. Opet su potvridili informaciju koju sam ja napisao, da je u 10:41:04h avion se srušio. Dakle u roku od 10min.
Pa kad opet bude sranje, sta cemo onda? Najbolje nek ih 10 bude u kabini, ko neka komisija...
Matzan

#2145 Re: Avionske nesrece

Post by Matzan »

Pa ljudi moji, neće samo posadu vozati tamo-vamo? :roll:
Kompanije gledaju kako da što više uštede, išlo se dotle da zakidaju po 1 maslinu iz salate da bi se uštedilo.
In 1987 American Airlines saved $40,000 by removing 1 olive from each salad served in first class.
Last edited by Matzan on 26/03/2015 14:37, edited 1 time in total.
insomnia78

#2146 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

Nedoumica wrote:a pominjani Mirage fighter jet koji je poslan u pomoć na kraju nije ništa vidio, kako shvatih?
Pa sta da vidi?
On je poslan tek kad je avion nesto sa radara
Helikopter zandarmerije je nasao mjesto nesrece petnestak minuta poslije
galamdzinica

#2147 Re: Avionske nesrece

Post by galamdzinica »

Počela lufthansina pressica. Da vidimo šta će da kažu.
insomnia78

#2148 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

galamdzinica wrote:Počela lufthansina pressica. Da vidimo šta će da kažu.
Prenosite, nisam u kuci, ne mogu gledati ni na telefonu :D dosta sto forumam
NeenaSa

#2149 Re: Avionske nesrece

Post by NeenaSa »

Pratim n-tv.
Znaci , co-pilot namjerno. :(
Ne kontam, al' fakat ne kontam, mentalni sklop suicida i povesti nevine. :(
Tomahawk11
Globalni moderator

#2150 Re: Avionske nesrece

Post by Tomahawk11 »

Hajd razumijem rijesio da se ubije (mada ni to ne opravdavam), pa mogao si se na 101 nacin ubiti, a da unesrecis tolike ljude, da ih ne povuces za sobom i ostavis toliko nesrece iza sebe. To je vec bolest, to je strasan sebicluk! Baci se s mosta, upucaj se, skoci sa zgrade, al jok...zabiti avion sa 150 putnika :(
Post Reply