Naveo sam primjer ljudi koji vjeruju u više bogova, jednog Boga, te ljudi "ko ne vjeruju niti u jednog", tačnije ne vjeruju da postoji uopšte Bog. Ne znam šta nije jasno.zijancer wrote:sta se inace podrazumijeva pod ''onima koji ne vjeruju niti u jednog''
Islam - pitanja i odgovori
- Plavo-bijeli
#2126 Re: Islam - pitanja i odgovori
-
zijancer
#2127 Re: Islam - pitanja i odgovori
nije jasno da li misle da se zivi samo jednom
- Plavo-bijeli
#2128 Re: Islam - pitanja i odgovori
Drugo pitanje, što sam razmišljao ovih dana. Ja koliko znam svi su šejtani džini (osim ako sam ja učio iz pogrešnih izvora). Eh sad me zanima ukolko su svi džini, te oni svi budu "zatvoreni" tokom ramazana, zar oni onda ne shvate tada "ko je Gospodar", te zašto se onda tada ne okrenu pravoj vjeri? Nedavno sam sanjao i meleke i šejtane i pričao sam sa jednim šejtanom, ja ga upitao da li on zna da postoji Allah dž.š on je rekao da zna, upitao sam ga, pa zašto ne slijedi/ne vjeruje u njega, on je nakon malo razmišljanja kao dreknuo se i grubim glasom rekao da" on to meni ne mora objašnjavati". Inače bio je sav crn, bez lica. Što se tiče meleka, njih nisam vidio, jer su bili u prostoriji do moje, a prijatelj koji je virio kroz kljucaonicu i slusao priču dvojice meleka mi je rekao da izgledaju kao da imaju kao bijelu odjeću, ali da ustvari to nije uopšte odjeća. Inače slušao ih je kako se šale o tome kako im se imena rimuju
.
-
zijancer
#2129 Re: Islam - pitanja i odgovori
hajde viri zahericu kroz kljucaonicu 
ili cevape
ili cevape
- Kroksica
#2130 Re: Islam - pitanja i odgovori
HadisLudzak wrote:Nego ??Kroksica wrote:Ovo na slici nije ajet.Ludzak wrote: I zamolio bih vas da mi objasnite ovaj ajet sa slike...
- Kroksica
#2131 Re: Islam - pitanja i odgovori
Plavo-bijeli wrote:Drugo pitanje, što sam razmišljao ovih dana. Ja koliko znam svi su šejtani džini (osim ako sam ja učio iz pogrešnih izvora). Eh sad me zanima ukolko su svi džini, te oni svi budu "zatvoreni" tokom ramazana, zar oni onda ne shvate tada "ko je Gospodar", te zašto se onda tada ne okrenu pravoj vjeri? Nedavno sam sanjao i meleke i šejtane i pričao sam sa jednim šejtanom, ja ga upitao da li on zna da postoji Allah dž.š on je rekao da zna, upitao sam ga, pa zašto ne slijedi/ne vjeruje u njega, on je nakon malo razmišljanja kao dreknuo se i grubim glasom rekao da" on to meni ne mora objašnjavati". Inače bio je sav crn, bez lica. Što se tiče meleka, njih nisam vidio, jer su bili u prostoriji do moje, a prijatelj koji je virio kroz kljucaonicu i slusao priču dvojice meleka mi je rekao da izgledaju kao da imaju kao bijelu odjeću, ali da ustvari to nije uopšte odjeća. Inače slušao ih je kako se šale o tome kako im se imena rimuju![]()
![]()
.
Simpaticno.
Bilo je nekih rasprava na ovu temu, meni jako zanimljive tj. zanimljiv mi Iblisov (Luciferov) status ili sta vec. On ne vjeruje u postojanje Boga, on zna, tako da se ne moze ili mozda moze(?) reci da je Iblis nevjernik.
- Plavo-bijeli
#2132 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zavisi šta se misli pod tim "nevjernik", ako se samo misli na to da ne vjeruje da Bog postoji, onda on nije nevjernik. 
- Ludzak
#2133 Re: Islam - pitanja i odgovori
Dobro, neka je.Kroksica wrote: Hadis
Hoćeš li mi objasniti šta kaže u tom hadisu ??
Šta je Allahov put ?? Borba protiv ateista, kršćana, mnogobožaca , ili ??
Znači čitajući ove hadise, oni ISIL-ovci su pravi vjernici onda. Oni se bore protic kršćana, ateista, a jedini problem im je što se bore i protiv samih muslimana.
- zagortenej
#2134 Re: Islam - pitanja i odgovori
ovaj čiko kaže da nevjernici (kafiri) nisu nemuslimani, nego oni koji (upo)znaju istinu, ali je ne prihvataju. zanimljivo, govori i o tome da ce i ateisti (mozda) u dzennet.Plavo-bijeli wrote:Zavisi šta se misli pod tim "nevjernik", ako se samo misli na to da ne vjeruje da Bog postoji, onda on nije nevjernik.
-
RNG_25
#2135 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ako ti šta znači, sam Kur'an za Iblisa kaže da je "bio od nevjernika"... I sasvim je moguće, usudio bih se reći i logično, da Iblis nije vjernik. Ali onda bi trebali definisati ko, odnosno šta je vjernik... a to mi se neda (a i ne znam).Kroksica wrote:![]()
Simpaticno.
Bilo je nekih rasprava na ovu temu, meni jako zanimljive tj. zanimljiv mi Iblisov (Luciferov) status ili sta vec. On ne vjeruje u postojanje Boga, on zna, tako da se ne moze ili mozda moze(?) reci da je Iblis nevjernik.
Iblis vjernik? Ne, bar kako ja razumijevam određene navode Kur'ana...
- zagortenej
#2136 Re: Islam - pitanja i odgovori
Kafir (Arabic: كافر kāfir; plural كفّار kuffār; feminine كافرة kāfirah) is an Arabic term (from the root K-F-R "to cover"), dakle, oni koji pokrivaju (Istinu) 
- Diwan
#2137 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ludzak wrote:"Allah će na Sudnjem danu odvojiti vjernike od Jevreja, Sabijaca, kršćana, poklonika vatre i mnogobožaca. Allah je, zaista, o svemu obaviješten."
"O vjernici, ne uzimajte za zaštitnike Jevreje i kršćane! Oni su sami sebi zaštitnici! A njihov je i onaj među vama koji ih za zaštitnike prihvati; Allah uistinu neće ukazati na pravi put ljudima kojio sami sebi nepravdu čine. Zato ti vidiš one čija su srca bolesna kako se žure da s njima prijateljstvo sklope..."
"O vjernici, borite se protiv nevjernika koji su u blizini vašoj i neka oni osjete vašu strogost!I znajte da je Allah na strani čestitih!"
Nek mi neko objasni ove ajete. Znači samo će dobri muslimani otići u taj neki dženet, a ova ostala vjera, a posebno mi ateisti ćemo se kuhati na vatri i piti ključalu vodu.![]()
I kada vam neko kaže da ste vi vjernici najveći štovatelji mržnje, odmah ga raspalite.
I zamolio bih vas da mi objasnite ovaj ajet sa slike...
Ovo nije vrijeđanje ni vjere, ni knjige. Nego već izdvajam ajete koji su napisani u istoj toj knjizi.
5:69. Uistinu, oni koji vjeruju, i oni koji su jevreji i Sabijci i kršćani - ko vjeruje u Allaha
i Dan posljednji i čini dobro - pa neće biti straha nad njima i neće oni žaliti.
slika koju si postavio - Nije to ajet, već 'hadis', koji naravno nema veze sa razumom, ali ima veze sa Buharijem
ima u tebi možda više vjere nego kod mnogih koji se deklarišu, who knows
- Ludzak
#2138 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ko je sad Buhari ?Diwan wrote:Ludzak wrote:"Allah će na Sudnjem danu odvojiti vjernike od Jevreja, Sabijaca, kršćana, poklonika vatre i mnogobožaca. Allah je, zaista, o svemu obaviješten."
"O vjernici, ne uzimajte za zaštitnike Jevreje i kršćane! Oni su sami sebi zaštitnici! A njihov je i onaj među vama koji ih za zaštitnike prihvati; Allah uistinu neće ukazati na pravi put ljudima kojio sami sebi nepravdu čine. Zato ti vidiš one čija su srca bolesna kako se žure da s njima prijateljstvo sklope..."
"O vjernici, borite se protiv nevjernika koji su u blizini vašoj i neka oni osjete vašu strogost!I znajte da je Allah na strani čestitih!"
Nek mi neko objasni ove ajete. Znači samo će dobri muslimani otići u taj neki dženet, a ova ostala vjera, a posebno mi ateisti ćemo se kuhati na vatri i piti ključalu vodu.![]()
I kada vam neko kaže da ste vi vjernici najveći štovatelji mržnje, odmah ga raspalite.
I zamolio bih vas da mi objasnite ovaj ajet sa slike...
Ovo nije vrijeđanje ni vjere, ni knjige. Nego već izdvajam ajete koji su napisani u istoj toj knjizi.
5:69. Uistinu, oni koji vjeruju, i oni koji su jevreji i Sabijci i kršćani - ko vjeruje u Allaha
i Dan posljednji i čini dobro - pa neće biti straha nad njima i neće oni žaliti.
slika koju si postavio - Nije to ajet, već 'hadis', koji naravno nema veze sa razumom, ali ima veze sa Buharijem![]()
ima u tebi možda više vjere nego kod mnogih koji se deklarišu, who knows
Ovdje pise da je poslanik muhamed rekao. Mozda nema smisla, ali ima kod mnogih islamskih sektasa.
- Plavo-bijeli
#2139 Re: Islam - pitanja i odgovori
- Kroksica
#2140 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zato i nisam upotrijebila termin ćafir.zagortenej wrote:Kafir (Arabic: كافر kāfir; plural كفّار kuffār; feminine كافرة kāfirah) is an Arabic term (from the root K-F-R "to cover"), dakle, oni koji pokrivaju (Istinu)
@RNG moze se reci da je bio nevjernik, jer nije vjerovao nego je znao. Isto mozemo reci i za meleke, ni oni ne vjeruju nego znaju. Nejse, Iblisov grijeh nije bio nevjerstvo nego oholost.
- zagortenej
#2141 Re: Islam - pitanja i odgovori
I kad rekosmo melecima: “Učinite sedždu Ademu!” Tad padoše na sedždu, izuzev Iblisa. Odbi i uzoholi se i bi od nevjernika (kafira).(2:34)
- Kroksica
#2142 Re: Islam - pitanja i odgovori
Buharija je lik koji je oko 200 godina nakon Poslanikove smrti sakupio pozamasni broj prica o Poslaniku i njegovom zivotu. Tako kazu.Ludzak wrote: Ko je sad Buhari ?
Ovdje pise da je poslanik muhamed rekao. Mozda nema smisla, ali ima kod mnogih islamskih sektasa.
- Kroksica
#2143 Re: Islam - pitanja i odgovori
zagortenej wrote:I kad rekosmo melecima: “Učinite sedždu Ademu!” Tad padoše na sedždu, izuzev Iblisa. Odbi i uzoholi se i bi od nevjernika (kafira).(2:34)
Ono sto hocu da kazem...Iblis nije bio ateista ali je bio cafir?
- Towelie
#2144 Re: Islam - pitanja i odgovori
Iblis je cak dovio Allahu swt i uslisana mu je dova.Kroksica wrote:zagortenej wrote:I kad rekosmo melecima: “Učinite sedždu Ademu!” Tad padoše na sedždu, izuzev Iblisa. Odbi i uzoholi se i bi od nevjernika (kafira).(2:34)![]()
Ono sto hocu da kazem...Iblis nije bio ateista ali je bio cafir?
- Kroksica
#2145 Re: Islam - pitanja i odgovori
Towelie wrote: Iblis je cak dovio Allahu swt i uslisana mu je dova.
Jah, i to.
- zagortenej
#2146 Re: Islam - pitanja i odgovori
Znaci Allah uslisava dove i kafirima?Kroksica wrote:Towelie wrote: Iblis je cak dovio Allahu swt i uslisana mu je dova.![]()
Jah, i to.
- Towelie
#2147 Re: Islam - pitanja i odgovori
Da, konkretna dova koju je Iblis uputio je primljena. Uostalom, Allah prima dovu mazluma pa makar bio i kafir.zagortenej wrote:Znaci Allah uslisava dove i kafirima?Kroksica wrote:Towelie wrote: Iblis je cak dovio Allahu swt i uslisana mu je dova.![]()
Jah, i to.
- zagortenej
#2148 Re: Islam - pitanja i odgovori
Iblis nije bio mazlum nego ohol, i Allah mu je primio dovu, i to da zavodi Njegove robove, zar to nije malo čudno? Čak Iblis kaže: ...gospodaru moj..., a kafir je...Towelie wrote:Da, konkretna dova koju je Iblis uputio je primljena. Uostalom, Allah prima dovu mazluma pa makar bio i kafir.zagortenej wrote: Znaci Allah uslisava dove i kafirima?
- nasa
#2149 Re: Islam - pitanja i odgovori
Mnogi ljudi vjeruju u Boga, a ipak krse propise i tako nakon sto pocine nesto lose dove Gospodaru...
Mislim da je iblis tako nesto, kjafir po djelima...
Mislim da je iblis tako nesto, kjafir po djelima...
- zagortenej
#2150 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ali Iblis je, nakon što je učinio prvo loše djelo (bio ohol), učinio drugo loše djelo (zamolio Allaha da mu da da zavodi ljude), nije tražio oprost, nego je rekao: “Pa zato što si me zaveo, sigurno ću im biti u zasjedi na putu Tvom pravom."