Sufizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
asurbanipal

#2126 Re: Sufizam

Post by asurbanipal »

Janjicar

#2127 Re: Sufizam

Post by Janjicar »

Mašinac wrote:Evo nešto svježine u ovu sumornu svakodnevnicu

https://youtu.be/cyUVaIEXr00
Svaka cast za ovaj video (Y)

Inace ne pripadam dervišima ali njihova predavanja, smirenost i istinska vjera me fasciniraju.
Kikibombona

#2128 Re: Sufizam

Post by Kikibombona »

Kako ste raspolozeni za malo selefijskog humora!? :mrgreen:

Meni su simpaticni kada govore u sijama i sufijama. :mrgreen:

http://www.youtube.com/watch?v=0GmS7iODXOs

Kaze, 'to su sirine, to su dubine, to je...'. Kaze, 'sufije kazu, vi vehabije ste u plicaku, a mi smo u dubinama mora'. :lol: :lol: Kaze, 'nazalost, u sufizam najvise uranjaju inteligentni, obrazovani ljudi, doktori, magistri... pa tamo masu glavama, djuskaju...'. :D :D

Publika umire od smijeha, ne vjerujuci u sta sufije vjeruju ili ak' je nesto bas grozno prokomentarisu sa 'subhanalah'. :D

Kaze, ibn Tejmije je 'doktor za sufije', potpuno ih je raskrinkao (kao i druge sekte).

Cim im ukazes na paganstvo i novotarije, odmah si vehabija. :D

1.02.00 pa nadalje... :lol: :lol:
Euridika
Globalna šefica

#2129 Re: Sufizam

Post by Euridika »

ambienta wrote:@euridika , samo još jedni pitanje :

Jel broj svih od šejhova do tog jednog (Gawsa) uvijek isti (na svijetu) tj. kako sam nekad čuo 114.000 ?
Za ovo pitanje ne znam tačan odgovor. Ovu sam brojku čula u drukčijim kontekstima, pa ne bih napamet da lupam. U svakom slučaju, ako nađem precizan odgovor, javiću ga (ili će se možda javiti neko ko ga već zna).

Selam!
Kikibombona

#2130 Re: Sufizam

Post by Kikibombona »

Zijad Ljakic o Rumiju :D :D

asurbanipal

#2131 Re: Sufizam

Post by asurbanipal »

asurbanipal

#2132 Re: Sufizam

Post by asurbanipal »

Kikibombona wrote:Zijad Ljakic o Rumiju :D :D

Madonna o Rumiju... :mrgreen:

Kikibombona

#2133 Re: Sufizam

Post by Kikibombona »

Sta kaze Ljakic...

'sufije se razlikuju po udaljenosti od islama...'

:D :D
Mašinac

#2134 Re: Sufizam

Post by Mašinac »

Euridika wrote:

Jel broj svih od šejhova do tog jednog (Gawsa) uvijek isti (na svijetu) tj. kako sam nekad čuo 114.000 ?
Za ovo pitanje ne znam tačan odgovor. Ovu sam brojku čula u drukčijim kontekstima, pa ne bih napamet da lupam. U svakom slučaju, ako nađem precizan odgovor, javiću ga (ili će se možda javiti neko ko ga već zna).

Selam!
Vjerovjesnika je bilo 124 000.
Euridika
Globalna šefica

#2135 Re: Sufizam

Post by Euridika »

Mašinac wrote:
Euridika wrote:

Selam!
Vjerovjesnika je bilo 124 000.
Za ovaj podatak znam. Za onih 114.000 se obično veže podatak o ukupnom broju ashaba (Ensarija), ali vidjela sam i u drugim kontekstima. Hvala u svakom slučaju.
nemampojma0

#2136 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Nikako da se ova tema oporavi od naleta kojekakvih priča koje nisu za nju. Jedna molba, nemojte ovdje postavljati stvari koje nisu za tesavvufa. I za stvari prakticnog tesavvufa iliti tarikata ima tema tekije.
Za bolje poznavaoce tesavvufa jedno pitanje. Je li želja za Dženetom nefsanske prirode?
Selam.
Euridika
Globalna šefica

#2137 Re: Sufizam

Post by Euridika »

nemampojma0 wrote:Nikako da se ova tema oporavi od naleta kojekakvih priča koje nisu za nju. Jedna molba, nemojte ovdje postavljati stvari koje nisu za tesavvufa. I za stvari prakticnog tesavvufa iliti tarikata ima tema tekije.
Za bolje poznavaoce tesavvufa jedno pitanje. Je li želja za Dženetom nefsanske prirode?
Selam.
Selam!

Iskreno, meni nije jasno šta to jeste a šta nije priča vezana za tesavvuf, a izučavam ga već solidno vrijeme. I učenje o tarikatima, o počecima i osnivanju tarikata, svim vrlim sufijama je sastavni dio većine knjiga o tesavvufu. No, nebitno.

Odgovor na pitanje: da, smatra se nefsanskom željom. Jedina želja čistog ruha je za Stvoriteljem svih svjetova. Imaš tu i često citiranu misao (pripisuje se Rabiji Adeviji, r.a., ali i nekim drugim sufijama), koju ću parafrazirati: Bože moj, ako Ti robujem iz straha od Vatre, sprži me njome! Ako Ti robujem iz želje za Vrtom, učini mi ga zabranjenim! Ako Ti robujem samo radi Tebe, ne uskrati mi Svoju vječnu Ljepotu!
nemampojma0

#2138 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Euridika wrote:
nemampojma0 wrote:Nikako da se ova tema oporavi od naleta kojekakvih priča koje nisu za nju. Jedna molba, nemojte ovdje postavljati stvari koje nisu za tesavvufa. I za stvari prakticnog tesavvufa iliti tarikata ima tema tekije.
Selam.
Selam!

Iskreno, meni nije jasno šta to jeste a šta nije priča vezana za tesavvuf, a izučavam ga već solidno vrijeme. I učenje o tarikatima, o počecima i osnivanju tarikata, svim vrlim sufijama je sastavni dio većine knjiga o tesavvufu. No, nebitno.

Odgovor na pitanje: da, smatra se nefsanskom željom. Jedina želja čistog ruha je za Stvoriteljem svih svjetova. Imaš tu i često citiranu misao (pripisuje se Rabiji Adeviji, r.a., ali i nekim drugim sufijama), koju ću parafrazirati: Bože moj, ako Ti robujem iz straha od Vatre, sprži me njome! Ako Ti robujem iz želje za Vrtom, učini mi ga zabranjenim! Ako Ti robujem samo radi Tebe, ne uskrati mi Svoju vječnu Ljepotu!
Zašto nefs odvraća od onoga što vodi u Dženet?
Euridika
Globalna šefica

#2139 Re: Sufizam

Post by Euridika »

nemampojma0 wrote:
Euridika wrote:Odgovor na pitanje: da, smatra se nefsanskom željom. Jedina želja čistog ruha je za Stvoriteljem svih svjetova. Imaš tu i često citiranu misao (pripisuje se Rabiji Adeviji, r.a., ali i nekim drugim sufijama), koju ću parafrazirati: Bože moj, ako Ti robujem iz straha od Vatre, sprži me njome! Ako Ti robujem iz želje za Vrtom, učini mi ga zabranjenim! Ako Ti robujem samo radi Tebe, ne uskrati mi Svoju vječnu Ljepotu!
Da bi udovoljio sebi. Nefs je ovosvjetske prirode i želi upućivati samo na užitke ovog svijeta. S druge strane, umna i duhovna spoznaja su onosvjetske i u stalnom su sukobi sa ovozemaljskim. Zato nefs zna za postojanje onog svijeta, za kaznu i nagradu, a nagradu priželjkuje zbog svog egoizma, dok bi pritom da uživa i u slastima ovog.
nemampojma0

#2140 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Euridika wrote:
nemampojma0 wrote:
Euridika wrote:Odgovor na pitanje: da, smatra se nefsanskom željom. Jedina želja čistog ruha je za Stvoriteljem svih svjetova. Imaš tu i često citiranu misao (pripisuje se Rabiji Adeviji, r.a., ali i nekim drugim sufijama), koju ću parafrazirati: Bože moj, ako Ti robujem iz straha od Vatre, sprži me njome! Ako Ti robujem iz želje za Vrtom, učini mi ga zabranjenim! Ako Ti robujem samo radi Tebe, ne uskrati mi Svoju vječnu Ljepotu!
Da bi udovoljio sebi. Nefs je ovosvjetske prirode i želi upućivati samo na užitke ovog svijeta. S druge strane, umna i duhovna spoznaja su onosvjetske i u stalnom su sukobi sa ovozemaljskim. Zato nefs zna za postojanje onog svijeta, za kaznu i nagradu, a nagradu priželjkuje zbog svog egoizma, dok bi pritom da uživa i u slastima ovog.
I nefs dodje u koliziju sa sobom?
salik79

#2141 Re: Sufizam

Post by salik79 »

Euridika wrote:
nemampojma0 wrote:
A nefsul mutmainne?! :)
nemampojma0

#2142 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Selam Salik.
salik79

#2143 Re: Sufizam

Post by salik79 »

Alejkumu selam, nemampojma0.
Euridika
Globalna šefica

#2144 Re: Sufizam

Post by Euridika »

nemampojma0 wrote:I nefs dodje u koliziju sa sobom?
Sukob umnog i tjelesnog - dva vida duše. Dok se u potpunosti ne riješiš ovozemaljskih želja (a rijetki to uspiju), ti si u stalnom sukobu sa sobom. Želiš se okoristiti dunjalukom, a ne bi da time ugroziš šanse za ulazak u Džennet. De facto kalkuliraš.
nemampojma0

#2145 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Euridika wrote:
Sukob umnog i tjelesnog - dva vida duše. Dok se u potpunosti ne riješiš ovozemaljskih želja (a rijetki to uspiju), ti si u stalnom sukobu sa sobom. Želiš se okoristiti dunjalukom, a ne bi da time ugroziš šanse za ulazak u Džennet. De facto kalkuliraš.
Jel nefs tjelesni entitet?
Jel Poslanik a.s. bio riješen ovozemaljskih želja?
Euridika
Globalna šefica

#2146 Re: Sufizam

Post by Euridika »

salik79 wrote:A nefsul mutmainne?! :)
:)
U pravu si, nisam bila dovoljno precizna u prethodnim izlaganjima. Mislila sam na niže stepene duše, posebno nefsi-emmare (duša sklona zlu) i nefsi-levvame (duša koja samu sebe kori). Čim se dođe do stepena nefsi-mutmeinne (smirena duša), ovozemaljski nefs je ugušen, ali duša još nije završila svoj put (ali ga većina ni ne završi).
Euridika
Globalna šefica

#2147 Re: Sufizam

Post by Euridika »

nemampojma0 wrote:
Euridika wrote:
Ne baš tjelesni entitet, ali usko vezan s njim.
Jeste, od svih onih koje ga udaljavaju od Boga. Ali, on je bio na posebnom stupnju, tako da je i kod obavljanja ovozemaljskih aktivnosti uvijek bio u jedinstvu s Bogom.
nemampojma0

#2148 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Euridika wrote:
U pravu si, nisam bila dovoljno precizna u prethodnim izlaganjima. Mislila sam na niže stepene duše, posebno nefsi-emmare (duša sklona zlu) i nefsi-levvame (duša koja samu sebe kori). Čim se dođe do stepena nefsi-mutmeinne (smirena duša), ovozemaljski nefs je ugušen, ali duša još nije završila svoj put (ali ga većina ni ne završi).
Ovozemaljski nefs? Kakva je veza nefsa s ovo i onostranim, odnosno jel postoji ovozemaljski i "onozemaljski" nefs? Dalje, kod nefsi mutmeine, kažeš, nefs biva ugušen?
Mi ljudi smo skloni druge optužiti za koješta, kad upadnemo u situaciju u kojoj se ne osjećamo ugodno. Tako, ti mene optuži za nekakve kalkulacije, otprilike u nekom negativnom značenju ili griješim?
nemampojma0

#2149 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Ne baš tjelesni entitet, ali usko vezan s njim.
Jeste, od svih onih koje ga udaljavaju od Boga. Ali, on je bio na posebnom stupnju, tako da je i kod obavljanja ovozemaljskih aktivnosti uvijek bio u jedinstvu s Bogom.
Ova dva boldirana dijela nemaju isto značenje. Objasni.
Euridika
Globalna šefica

#2150 Re: Sufizam

Post by Euridika »

nemampojma0 wrote:
Euridika wrote:
Ovozemaljski nefs? Kakva je veza nefsa s ovo i onostranim, odnosno jel postoji ovozemaljski i "onozemaljski" nefs? Dalje, kod nefsi mutmeine, kažeš, nefs biva ugušen?
Mi ljudi smo skloni druge optužiti za koješta, kad upadnemo u situaciju u kojoj se ne osjećamo ugodno. Tako, ti mene optuži za nekakve kalkulacije, otprilike u nekom negativnom značenju ili griješim?
Ne, pobogu, ne optužujem nikog nizašta. Pričala sam općenito, samo nezgodno odabrah pisati u drugom licu jednine. Nisam ja ništa bolja od bilo koga, niti se neuzubillah stavljam u poziciju da sudim o nečijem stanju.
Nemam adekvatne termine za opisati onaj dio duše koji je sklon dunjaluku i onaj koji teži ahiretu, pa ih zato zovem ovozemaljski i onozemaljski nefs. Zapravo su dva dijela istog entiteta, kao i duh i tijelo.
Da, nefsi-mutmeinne je po definiciji stadij duše u kojem su pokoreni prohtjevi za dunjalukom, bilo da dolaze od nas samih, bilo da dolaze od vanjskih faktora ili šejtana.
Locked