avaOshea wrote:vješalica wrote:avaOshea wrote:
Btw. Shipping se ne carini, ne znam ako nisi primjetio na kutiji kad dobiješ, nikada ne pise cijena shippinga, već cijena samo paketa,tako da oni ne mogu ni znati koliko je shipping bio.
to nije tačna konstatacija
ukupna vrijednost pošiljke se carini, ako ne piše ide paušalno ili katalogom
ovo paušalno je neka volja i teorija službenika
dakle i ako piše npr 30 eura + 5 shipping
taj paket je 35 eura i on se carini
Ne znam za tebe, ali ja sam do sada sto puta narucivala, i nikada ama baš nikada nije pisalo na kutiji cijena shippinga (OVO KONKRETNO ZA IHERB PRICAM), shodno tome, kako će carinik znati koja je cijena shippinga ? Mislim kako on može dokazati lupam plus tih 4 dolara shippinga kako kažeš da mu dođe na nekom listingu jel katalogu, , ako to ne piše na konkretno paketu /pošiljci, gdje stoje svi podaci o cijeni itd itd.... Ne razumijem se baš nešto puno u ove carinske poslove, pa ne mogu sada ni neku debatu voditi, ali eto, logički gledano, mislim da nije uredu da ako nešto ne piše konkretno na pošiljci, da se obračunava.
Ocigledno ne poznajes pojam carinjenje. Navedeno carinjenje nije vezano niti za jedan online servis ili kupovinu.
Carinska procedura se vodi na osnovu ukupne cijene paketa koji je usao na podrucije BIH. To znaci, u cijenu ulazi sam artikla, kao i cijena postarine.
Kako carina dolazi do vrijednosti artikla? Pa fino, ako naruci 10 osoba isti artikal imaju 10 istih cijena, ili barem u 1$. Druga opcija je katalog.
Treća opcija jeste slanje zahtjeva prema vama da im dostavite izvod iz banke, ili paypal, ili sa iherba. Na tim izvodima stoji citav iznos koji je plaćen i na osnovu toga se carini. Ne znaima ih da li je postarina 10 ili 100$, na kraju sve sumiraju i carine.
Slanje zahtjeva poštom se vrši svakodnevno. Nakon toga ti moraš poslati faxom tražene dokumente kako bi carina izršila postupak.
Btw, u carini ne rade glupi ljudi. Ima ih 10tak i barem njih 5 je informatički obrazovano. Nije tesko prebrojati artikle u kutiji, logovati se na iherb stranicu i provjeriti tačnu cijenu

. Btw, da to rade, koliko god smiješno zvučalo. Sve ovo pišem na osnovu iskustva, bio sam u carini, imao sam raspravu s njima zbog nečeg drugog. Ako ko želi lično da provjeri navedeno, Sarajevo, željeznička stanica, gdje se preuzkmaju paketi pa pravo i dolazite do njihovih ureda.
Primjera radi, dogovoris se sa prodavacem da cijena artikla bude 1$, a da cijena shippinga bude 100$ i po vasoj logici, carine nema? Da, prema ZAKONU carina se obracunava na gore pomenuti naicn.
kao sto kazes to vrijedi samo za iherb, a ovi sto pametuju a ne citaju sta im pises, sebi nek pametuju

Zbog kvočki kao što si ti, život ponekad bude težak. Kada nešto ubacite u glavu, pa kroz zid bi išle da to dokažete. Evo, javno obećavam ako dokažeš da se ne carini i poštarina, ja ti uplatim koliko god novca misliš da zaslužuješ jer si eto, kao u pravu.