Egipat (pročitati prvi post)

Post Reply
Co0l

#2126 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:Da, ima tu još nešto što nije za ignorisati...

- Riječ je o latentnom antagonizmu između Jevreja u Izraelu i izraelske dijaspore, prije svega cionističkih lobista. Jedno je praviti šeme u Londonu i New Yorku, a nešto sasvim drugo živjeti to na svojoj koži. U tome je razlika između AIPAC-ove ljubavi prema MB i otvorenog animoziteta Benjamina Natanjahua i ekipe prema njima. U početku su se sa tim pomirili (kao i Saudijci), ali su sa Damaskom (vremenom) počeli da se distanciraju od nekih globalnih šema koje očigledno ne piju vode.

A sve u skladu sa onim što sam napisao o Damasku kao geopolitičkom žarištu i njegovim posljedicama.
Ama kakav AIPAC-ova ljubav prema MB,procita li ti sta je upravo na tu temu na prethodnoj stranici napisano kako je AIPAC reagovao kad je americki senator predlozio da se obustavi vojna pomoc egipatskoj vojsci nakon masakara pristalica MB-a koje je ta vojska izvrsila:
zlata wrote: When Senator Rand Paul, Republican of Kentucky, proposed an amendment halting military aid to Egypt, the influential American Israel Public Affairs Committee sent a letter to senators on July 31 opposing it, saying it “could increase instability in Egypt and undermine important U.S. interests and negatively impact our Israeli ally.” Statements from influential lawmakers echoed the letter, and the Senate defeated the measure, 86 to 13, later that day."
E sad,jedino ako Debka tvrdi drugacije,onda mora da je tako :).
Abu Sakkar

#2127 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Abu Sakkar »

Challenger__ wrote:Polako Amoninan, polako. Pokušavamo da skontamo kako jeste, a ne kako bi mi željeli da bude. Ovo nije PDF "ljubav" nego polit'ka i analit'ka, ba.

:wink:
Ja bgm ne želim da bude ovako kako mislim, pa i siguran porpično da jeste. Volio bi da me neko ubjedi da nije i da ima neka ddruga relacija, solucija. Ali s ovim teorijama koje nudiš, bgm teško.
Challenger__

#2128 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Co0l wrote:E sad,jedino ako Debka tvrdi drugacije,onda mora da je tako :).
Ne, ne kažem tako. Kažem da kadar sužavaš i fizički i vremenski. Pričam o favorizovanju MB-a još od događanja u Libiji, pa preko Sirije, pa potom Egipta 2011. Ti stalno ideš od kraja previđajući jedan veliki vremenski raspon i stavove i promjene stavova u vremenu. To što se DANAS AIPAC postavlja tako, ne treba uopšte da čudi. MB, Iskorišteni, odbačeni.

_________

Da se sada vratim na kadar. Kadar sadrži jednu jasnu sliku: Wall Street-u i Vašigtonu više niko ne vjeruje, a sve manje ih se ljudi boji. Sve drugo su toponimi: juče Damask, danas Kairo a sutra _______ .

Budimo IZNAD događaja.

Image

Ciao.
jeza u ledja

#2129 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jeza u ledja »

mujke82 wrote:

Samo cu ti ovo reci: Poslanik sallallahu `alejhi wa salam je rekao: Ucenjaci su naslijdnici vjerovjesnika.

Samostalno učenje – Opasna bolest današnjice
Autor: `Alim Sâlih bin Fauzân el-Fauzân
Izvor: http://www.alfawzan.ws
Šejh-ul-Islâm Muhammed bin ‘Abdil-Vehhâb je rekao:
”Ne oslanjaj se svojom vjerom na knjige i one koji sebi pripisuju znanje.”
Ne oslanjaj se potpuno na knjige. Ne oslanjaj se na njih. One sadrže ono što je istina i ono što nije. Zato se ne oslanjaj na knjige. Umjesto toga upućuj na učenjake sa duboko utemeljenim znanjem. Nemoj znanje uzimati samo iz knjiga. Neki ljudi memorišu tomove knjiga i tekstova bez da razumiju njihovo značenje jer nisu studirali sa učenjacima koji objašnjavaju njihova značenja. Postoji rizik da će ih pogrešno razumjeti. To je opasno. Ne oslanjaj se na ove knjige. Knjige su samo sredstvo za znanje. Nemoj se oslanjati na njih pri tvom traženju znanja. Sve knjige nisu ispravne. Čak i ako su ispravne tvoje je razumijevanje ograničeno. Razumijevanje varira čak i ako je knjiga ispravna. Zar Havâridži nisu zalutali a istovremeno su memorisali Kur’ân i učili ga noću dok su stajali u namazu i klanjali? Ali oni nisu razumjeli značenja Kur’âna, niti su uzimali znanje od učenjaka. Razdvojili su se od ashaba i zadovoljili se da sami čitaju i razumiju Kur’ân. Zato je bilo kako je bilo.
Ovo je opasna bolest današnjice. Da osoba misli da zna je opasna bolest današnjice kod nas, upravo to da se znanje uzima iz knjiga ili od onih među ljudima koji misle da znaju i od početnika. Ovo je opasno i za pojedinca i za društvo. On će izaći i davati fetve, objašnjavati Kur’ân ili Sunna i odvoditi ljude u zabludu.
Ovo mi je nesto najlegendarnije sto sam procitao. :lol: :lol:

Znate...citanje knjiga i njihovo tumacenje je opasna bolest danasnjice. :oops: Bolje je, znate, da vam neko drugi to protumaci, kao na primjer, da morate slusati vase vladare, nebitno da li su pravedni ili ne. :oops:

Ovo je klasican primjer pripadnosti kultu, ko oni scientolozi ili kako vec. Ono ce nama da kaze sta treba i kako treba!

@ mujke, zamolio bih te da mi se ne obracas. :oops:
jeza u ledja

#2130 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jeza u ledja »

Challenger__ wrote:
Budimo IZNAD događaja.

Image
Je li ovo slicica iz tvog nekog omiljenog stiva ili video-igrice? :lol:
Abu Sakkar

#2131 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Abu Sakkar »

Izrael je uvijek bio protiv MB-a, uvijek. Zašto, jer im ne mogu vjerovati da će poštovati famozni dogovor čim više ne moraju. A morali su u prvim godinama, dok ne raščiste sa feleulom na svim nivoima. Druga razlog, MB je dao zalet ostalim islamistima u regionu koji su tada više nego ikad postali prijetnja njihovim najjačim saveznicima u arapskom svijetu, Jordanu prije svih.

SAD je pak, bar ova administracija imala neki drugi pogled na to sve. Neokonzervativci već su druga priča, eno ih slave ubistva MB-a po Egiptu.
Egipat je idelan primjer da ponekad inetersi i politike SAD-a i Izrael anisu baš kompatibilne do kraja.
Last edited by Abu Sakkar on 20/08/2013 01:47, edited 1 time in total.
Co0l

#2132 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:
Ne, ne kažem tako. Kažem da kadar sužavaš i fizički i vremenski. Pričam o favorizovanju MB-a još od događanja u Libiji, pa preko Sirije, pa potom Egipta 2011. Ti stalno ideš od kraja previđajući jedan veliki vremenski raspon i stavove i promjene stavova u vremenu. To što se DANAS AIPAC postavlja tako, ne treba uopšte da čudi. MB, Iskorišteni, odbačeni.

_________

Da se sada vratim na kadar. Kadar sadrži jednu jasnu sliku: Wall Street-u i Vašigtonu više niko ne vjeruje, a sve manje ih se ljudi boji. Sve drugo su toponimi: juče Damask, danas Kairo a sutra _______ .

Budimo IZNAD događaja.

Ciao.
Pa da,tako je najlakse,skakat od vremenskog razdoblja do vremenskog razdoblja,birat u tome ono sto ti se uklapa u teoriju a ostalo zanemarivati a kad se ono prvo prestane uklapat objasnjavati to nekim novim teorijama i tako u nedogled :) :kiss:
sarajevoxxxx

#2133 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Co0l wrote:
Challenger__ wrote:

_________

Budimo IZNAD događaja.

Ciao.
Pa da,tako je najlakse,skakat od vremenskog razdoblja do vremenskog razdoblja,birat u tome ono sto ti se uklapa u teoriju a ostalo zanemarivati a kad se ono prvo prestane uklapat objasnjavati to nekim novim teorijama i tako u nedogled :) :kiss:
- Čeliju se po'ebale zavjere. Trenutno ulaže nadljudske napore da to sve ukroti.
Challenger__

#2134 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Ne boj se Kuleru, ne boj se novoga, ne boj se godinama moj Kuleru.

:lol: :lol: :lol:

Sve će bit' u redu.

("Nego, vjeruj mi Kuleru... Više volim jednostavnog a pobožnog vehabiju, nego ove zapadnjačke cinike. Bože sačuvaj, kakav svijet...")
Challenger__

#2135 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Ooo, Sa'voxe, oči moje... Polako, nadoćeš sa vremenom. Nego, ako misliš da sam u nečemu nedosljedan, pitaj. Za tebe (plemenitog, neravnodušnog, punog empatije) uvijek tu.
Challenger__

#2136 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

I tako to... Nakon procesa fuzije, imamo prosec fizije (fisije) a pojedinci to nazivaju "teorijom zavjere".

Abu Sakkar

#2137 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Abu Sakkar »

Nego, šta bi s onim klovnovima Tamarodom?
Challenger__

#2138 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Abu Sakkar wrote:Nego, šta bi s onim klovnovima Tamarodom?
Oni nisu to. Oni su agensi u procesu fisije.

Image

Abu Sakkar

#2139 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Abu Sakkar »

:lol:

bjež' budalo :lol:
jeza u ledja

#2140 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jeza u ledja »

:gunjastajl:

Boje se rastopise.
Co0l

#2141 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:Ne boj se Kuleru, ne boj se novoga, ne boj se godinama moj Kuleru.

Sve će bit' u redu.

("Nego, vjeruj mi Kuleru... Više volim jednostavnog a pobožnog vehabiju, nego ove zapadnjačke cinike. Bože sačuvaj, kakav svijet...")
Ulazem Jokera :-D

Image
Abu Sakkar

#2142 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Abu Sakkar »

Saudijska ulema, njih 54 učenjaka, izdali su saopštenje/fetvu o dešavanjima u Egiptu. Ukratko, ono što se desilo u Egiptu zovu državnim udarom - direktno u kontradikciji sa stavom KSA - koji su orkestrirali svjetske i regonalne sile, osuđuju ubistva demostranata...itd..

http://www.saaid.net/fatwa/f131.htm

:shock:
asurbanipal

#2143 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by asurbanipal »

Abu Sakkar wrote:Saudijska ulema, njih 54 učenjaka, izdali su saopštenje/fetvu o dešavanjima u Egiptu. Ukratko, ono što se desilo u Egiptu zovu državnim udarom - direktno u kontradikciji sa stavom KSA - koji su orkestrirali svjetske i regonalne sile, osuđuju ubistva demostranata...itd..

Ne gine im bičevanje... :D
tesanj

#2144 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by tesanj »

Abu Sakkar wrote:Saudijska ulema, njih 54 učenjaka, izdali su saopštenje/fetvu o dešavanjima u Egiptu. Ukratko, ono što se desilo u Egiptu zovu državnim udarom - direktno u kontradikciji sa stavom KSA - koji su orkestrirali svjetske i regonalne sile, osuđuju ubistva demostranata...itd..

Sve u dogovoru. :mrgreen: Peru krvave ruke svojih nalogodavaca.
Abu Sakkar

#2145 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Abu Sakkar »

Oni nemaju potrebe prati ruke, njihove nisu krvave.

S druge strane ovo te može u zatvor odvesti. Ili se ne sjećaš Sahve 90ih? :wink:
madner

#2146 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by madner »

Abu Sakkar wrote:
madner wrote:Puste zelje.
Nije to želja, to je što kažu u Džibutiju educated guess. Ništa spekularno odmah, i vjerovatno duže od ovog roka, znaš ono ko valjak kad ga ućeifi dok asfaltira ulicu. E, tako.
To se kaze popuslic na cijeloj liniji.
Sa ovom lovom ce podkupiti Egipatsku populaciju, MB ce postati krivac za ekonomski debalk post Mubaraka a drzava i narod ce imati unutrasnjeg neprijatelja za obracun. To je tako providna igra da mi nije jasno kako MB to nije skontao, no haj.
Abu Sakkar

#2147 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Abu Sakkar »

madner wrote:
Abu Sakkar wrote:
madner wrote:Puste zelje.
Nije to želja, to je što kažu u Džibutiju educated guess. Ništa spekularno odmah, i vjerovatno duže od ovog roka, znaš ono ko valjak kad ga ućeifi dok asfaltira ulicu. E, tako.
To se kaze popuslic na cijeloj liniji.
Sa ovom lovom ce podkupiti Egipatsku populaciju, MB ce postati krivac za ekonomski debalk post Mubaraka a drzava i narod ce imati unutrasnjeg neprijatelja za obracun. To je tako providna igra da mi nije jasno kako MB to nije skontao, no haj.
Ma haveru, trebaće milijarde i miljarde samo da Egipat nastavi plutati. džaba ba ove "donacije" bez prihoda od turizma i Sueza, to je danas imaš, sutra nemaš, progutala centralan banka. Samo inflaciju da uspore. Neće narod od toga vidjeti feninga.

Da, to im je plan od početka. MB je bio jako naivan što je uopšte krenuo u ovo avanturu i ukazao povjerenje vojsci. Trebali su se držati što dalje od ovog sranja. Pustiti neke druge levate da ih fealaul ishadri. Davno sam o tome pisao, još dok su bili aktuelni predsjednički izbori, trebali su onog levata Baradeija pustiti da se kandiduje za predsjednika i dati mu podršku. npr. Čovječe, oni su onim ustavom dali veća ovlaštenja vojsci nego što je imala u doba Mubaraka :-)

Ovako, nakon 25 januara, kad su legli u krevet s vojskom izgubili su dosta povjerenja na ulici, mimo svoje baze naravno.

Sve bitne instuticije, od armije do policijskih i obavještajnih struktura su ostaele netaknute u čvrstoj ruci feleoula. Kao i mediji... Iskreno ja sam očekivao sličan rasplet.
madner

#2148 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by madner »

Pa bice prihodi i od jednog i od drugog. Ni EU ni SAD nece uskratiti pomoc na duge staze iz jednostavnog razloga sto ne zele da Egipat postane Saudijski igrac.
Matematika je jasna, bice ekonomsko blagostanje u poredjenju sa prosle dvije godine.

Ono sto su trebali uraditi jeste da prihvate nove izbore, ali uz iste da naprave referendum za novi ustav. Ovako idu na volej, tj. vec su otisli.
Abu Sakkar

#2149 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Abu Sakkar »

Zašto ne bi dopstili to? Pa bio je saudijski igrač prošlih 30 godina :)
madner

#2150 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by madner »

Ma kakvi, igrali su u istom timu ali na istoj razini.
Post Reply