Citroen All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
amar1994

#2126 Re: Citroen All About

Post by amar1994 »

Optimist wrote:
amar1994 wrote: Eclusive sa 2.0hdi 150ks je zakon , njega nisam uspio naci kad sam kupovao polovnjaka 8)
Nisi ni Mazdu uzeo sa 2.0 motorom vec sa istim 1.6 koji ide u C4. Skoro uvijek ima po par komada C4 sa najjacim paketom opreme.
nisam , u medju vremenu mucno glavom i shvatio da mi ne treba jaci :) , a nema mazda 2.0 , ima 2.2 150 i 185ks , nije to za mene :mrgreen:
ado-šampion

#2127 Re: Citroen All About

Post by ado-šampion »

Ja nisam dovodio u pitanje ni upravljivost ni stabilnost (mada kec dere guzove A3 u obomu :D ), jednostavno po meni Audi vs BMW je nesto kao Samsung vs iPhone: Kad gledas testove sigurno bi uzeo Samsung, onda kad jednom uzmes iPhone u pocetku te neke stvari strasno nerviraju, ali kad se naviknes zamijenio bi samo za drugi iPhone. :-) To je nesto sto se zove X faktor, sto recimo ja ocekujem da proizvod ima kad platim vise (ako to moguce dobiti negdje), i po meni na osnovu ono malo sto sam probao (u cjenovnom rangu koji mene interesuje), Audi ga nema. Naravno da neces sve ostalo pretpostaviti X faktoru (sto mnogi rade) ali ako su dva proizvoda objektivno tu negdje, jedan ima X faktor, drugi ne, meni je to presudno.

A danas je autoindustrija postala toliko blend da svi kopiraju jedni druge i auta se u objektivnim mjerilima vrlo vrlo malo razlikuju. Uzmi 10 auta neke klase istog cjenovnog ranga i priblizno slicnog godista pocetka proizvodnje, objektivno izmedju najgoreg i najlosijeg po objektivnim mjerilima ima 5% razlike. Evo sad uzmi da kupujes novo auto srednje klase, ima tema, prelistaces 20 testova i vidjeces da jedino Passat blago odskace, i poslije njega 4-5 modela je u 5 deka, i onda poslije tih jos 4-5 malo starijih modela koji su isto u 5 deka. Haj odaberi sebi auto. :D A onda uzmi prodaje rezultate i vidjeces da bas nisu toliko male razlike. Pitanje: Gdje su razlike? :-)
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#2128 Re: Citroen All About

Post by mali_milojica »

ado-šampion wrote:Ja nisam dovodio u pitanje ni upravljivost ni stabilnost (mada kec dere guzove A3 u obomu :D ), jednostavno po meni Audi vs BMW je nesto kao Samsung vs iPhone: Kad gledas testove sigurno bi uzeo Samsung, onda kad jednom uzmes iPhone u pocetku te neke stvari strasno nerviraju, ali kad se naviknes zamijenio bi samo za drugi iPhone. :-) To je nesto sto se zove X faktor, sto recimo ja ocekujem da proizvod ima kad platim vise (ako to moguce dobiti negdje), i po meni na osnovu ono malo sto sam probao (u cjenovnom rangu koji mene interesuje), Audi ga nema. Naravno da neces sve ostalo pretpostaviti X faktoru (sto mnogi rade) ali ako su dva proizvoda objektivno tu negdje, jedan ima X faktor, drugi ne, meni je to presudno.

A danas je autoindustrija postala toliko blend da svi kopiraju jedni druge i auta se u objektivnim mjerilima vrlo vrlo malo razlikuju. Uzmi 10 auta neke klase istog cjenovnog ranga i priblizno slicnog godista pocetka proizvodnje, objektivno izmedju najgoreg i najlosijeg po objektivnim mjerilima ima 5% razlike. Evo sad uzmi da kupujes novo auto srednje klase, ima tema, prelistaces 20 testova i vidjeces da jedino Passat blago odskace, i poslije njega 4-5 modela je u 5 deka, i onda poslije tih jos 4-5 malo starijih modela koji su isto u 5 deka. Haj odaberi sebi auto. :D A onda uzmi prodaje rezultate i vidjeces da bas nisu toliko male razlike. Pitanje: Gdje su razlike? :-)
U rati kod leasing kuce. Za Passat ces dobiti najpovoljniju,a posto to vecinom kupuju firme (npr u DE 9 od 10 prodatih Passata su kupile firme) onda nema puno dileme.
UterivacDugoga

#2129 Re: Citroen All About

Post by UterivacDugoga »

ado-šampion wrote: Evo sad uzmi da kupujes novo auto srednje klase, ima tema, prelistaces 20 testova i vidjeces da jedino Passat blago odskace, i poslije njega 4-5 modela je u 5 deka, i onda poslije tih jos 4-5 malo starijih modela koji su isto u 5 deka. Haj odaberi sebi auto. :D A onda uzmi prodaje rezultate i vidjeces da bas nisu toliko male razlike. Pitanje: Gdje su razlike? :-)
Ja fakat volim Passata kao vozilo,jednostavno je napravljen tako da se cijelog svog vijeka dere,pocev od kravatasa pa kad mu vakat dodje do pijacara kako ih popularno zovu.
Salu na stranu fino je auto. Ali brate dragi mene,kao jednog od VW fanova je uzasno pocelo nervirati copy/paste interijera.
Neki dan gledam B8 onaj Hybrid.Malo moderniji copy/paste ovoga mog B6 sto ga zimi kotrljam.

I onda kontas,pa dobro,isplati li se kupovati "novo" nesto,a u biti dobijes samo ljepse zapakovano...
citroen xm

#2130 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Eno VW na kratko obustavio proizvodnju Pasata zbog pada potražnje.
condy

#2131 Re: Citroen All About

Post by condy »

UterivacDugoga wrote:
ado-šampion wrote: Evo sad uzmi da kupujes novo auto srednje klase, ima tema, prelistaces 20 testova i vidjeces da jedino Passat blago odskace, i poslije njega 4-5 modela je u 5 deka, i onda poslije tih jos 4-5 malo starijih modela koji su isto u 5 deka. Haj odaberi sebi auto. :D A onda uzmi prodaje rezultate i vidjeces da bas nisu toliko male razlike. Pitanje: Gdje su razlike? :-)
Ja fakat volim Passata kao vozilo,jednostavno je napravljen tako da se cijelog svog vijeka dere,pocev od kravatasa pa kad mu vakat dodje do pijacara kako ih popularno zovu.
Salu na stranu fino je auto. Ali brate dragi mene,kao jednog od VW fanova je uzasno pocelo nervirati copy/paste interijera.
Neki dan gledam B8 onaj Hybrid.Malo moderniji copy/paste ovoga mog B6 sto ga zimi kotrljam.

I onda kontas,pa dobro,isplati li se kupovati "novo" nesto,a u biti dobijes samo ljepse zapakovano...
Da uzmem @adin fol :D

To ti je kao kad mijenjaš mobitele. Kad prelaziš recima sa Samsunga S6 na S7, mala je razlika, al kad prelaziš sa S4 na S7, tad ima itekako razlike. Tako je izgleda postalo i sa automobilima, još ako pogode sa određenom linijom, onda je maksimalno razvlače i nakon nekih cca do 7 godina neće ići sa novom linijom. Rade to i premijumi, BMW, Audi...pa pogledaj interijer BMW X1, X3 i BMW 1, 3, čak su većinu interijera iz manjih samo ubacili u ove x modele, ili između Audija A6 i Q7 ili A4 i Q5 ili A3 i Q3...A cijena BMW X3 je toliko visoka, kao i Q5, da nema nikakvog opravdanja da dijele istu unutrašnjost sa drugim modelima...al, može im se.
ado-šampion

#2132 Re: Citroen All About

Post by ado-šampion »

Ma nije moja poenta bila u Passatu, poenta je bila u tome da su svi ostali objekitivno u 5% razlike. Recimo ako je na testu max 2500, Passat dobije 2250, pa onda ide krug gdje se 4-5 njih nagura izmedju 2000 i 2100 (Superb, Talisman, Mondeo, Optima, ...) i onda 4-5 njih malo starijih (tipa 508, Insignija) izmedju 1900 i 2000. Znaci vecina modela slicnog godista, tj. iste generacije, je bukvalno u 5% objektivno (naravno tu su uracunati i troskvi), ostalo je subjektivno. Dizajn, imidz, itd. Biranje auta ispade da biraj sto novije i to je to.

A ova prica gore sto sam pisao se itekako odnosi i na Passata. Na nekoj temi sam pisao u garazi stoji X5 2004. godiste od jarana i nov Passat pored njega, ne bi covjek nikad rekao da je medju modelima preko 10 godina razlike. Totalno blend auto.

Sto se tice trzista, Passat je u prva tri kvartala 2016. u EU zabiljezio pad od 4% u odnosu na isto razdoblje u 2015. medjutim u srednjoj klasi je i dalje neprikosnoven, jer ih se u odnosu na prvog pratioca (Superb) prodalo 2,5 puta vise. Medjutim, ako se uzmemo i premium midsize segement, u odnosu na kraj 2015. godine preskocili su ga i A4 i Serija 3 ako racunamo i podmodele (A5 i Serija 4), jer su zabiljezili rast (posebno Audi).

Sto se tice fazona s mobitelima :D , razlika je sto autu raste kilometraza. :) I ne moze uzeti novog Passata 6 ili 7. :D
Dzontra_Volta

#2133 Re: Citroen All About

Post by Dzontra_Volta »

Otišla i ova tema u neku stvar kad se počelo pričati o Vau-Vau vozilima ovdje. :run:
NediM17

#2134 Re: Citroen All About

Post by NediM17 »

x faktor sa 115ks. :lol:

karina a ne x faktor. treba biti realan pa reci da je to najjadniji bmw od citave flote.

dobro te ado, bas je bilo lijepo dok te nije bilo.

tuzno je sto mislis da vozis naku masinu samo zato sto imas grb sa propelerom na haubi, a svaki novi 2.0 pa i 1.6 dizel ce te unistiti bilo kad i bilo gdje.

ali dobro, razlika je, sto jest jest.

Image
Image
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2135 Re: Citroen All About

Post by konektovan »

NediM17 wrote:x faktor sa 115ks. :lol:

karina a ne x faktor. treba biti realan pa reci da je to najjadniji bmw od citave flote.

dobro te ado, bas je bilo lijepo dok te nije bilo.

tuzno je sto mislis da vozis naku masinu samo zato sto imas grb sa propelerom na haubi, a svaki novi 2.0 pa i 1.6 dizel ce te unistiti bilo kad i bilo gdje.

ali dobro, razlika je, sto jest jest.

Image
Image

Zahebo si se ti, kod adeta je noviji model, facelift. ;-) :D
NediM17

#2136 Re: Citroen All About

Post by NediM17 »

Ovaj jel? :-) :lol:

Image

Pa osim sto nije nikakav trkac pravo je ruzan. Ovaj kec kojeg sam postavio iznad je meni bas lijep :thumbup: , dok je ovaj Adukin teski promasaj, da ne bude da hejtujem BMW u globalu.

http://www.olx.ba/artikal/23282772/citr ... sive-plus/

Je li ovo taj lelujavi Citroen? Kakva masina jebo te i Audi i BMW i Mercedes.
citroen xm

#2137 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Brutalno dobar.
amar1994

#2138 Re: Citroen All About

Post by amar1994 »

NediM17 wrote: http://www.olx.ba/artikal/23282772/citr ... sive-plus/

Joj smeca :D :P , gledaj sta je auto za te pare :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

http://www.olx.ba/artikal/22983643/vw-g ... ine-sport/

Premium unutrasnjost i osjecaj za feeling , a uz to najjednostavnija na svijetu :oops:

I opet ce se naci neko da kaze , da je ovo cetvrtasto bolje :-) :run:

Btw. odlican kruzer 8) :thumbup:
Last edited by amar1994 on 27/01/2017 19:43, edited 1 time in total.
direstraits0078

#2139 Re: Citroen All About

Post by direstraits0078 »

Warning, warning, sampinjon alert.

Image
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2140 Re: Citroen All About

Post by konektovan »

NediM17 wrote:Ovaj jel? :-) :lol:

Image

Pa osim sto nije nikakav trkac pravo je ruzan. Ovaj kec kojeg sam postavio iznad je meni bas lijep :thumbup: , dok je ovaj Adukin teski promasaj, da ne bude da hejtujem BMW u globalu.

http://www.olx.ba/artikal/23282772/citr ... sive-plus/

Bio je ovaj cile, nedavno u servisu 206. Jedna turbina nije funkcionisala, ona mala, belaj kako je skinuti i gdje servisirati. Na kraju, pravac Uzice. A auto je perverzija.
insomnia78

#2141 Re: Citroen All About

Post by insomnia78 »

Hollandeov predsjednicki bibi
Image
Citroën DS5 Hybride
condy

#2142 Re: Citroen All About

Post by condy »

V6 je zakon....radi ko benzinac...@amare pozuri pobjece taj C5 :mrgreen:
NediM17

#2143 Re: Citroen All About

Post by NediM17 »

Zna li ko sta vise reci o ovom 3.0 bi-turbo motoru? Cije je ubrizgavanje, lanac, remen, neki poznati problemi? Mjenjac? Duplo kvacilo? Ovjes, je li pouzdana ta hidraulika ili moze glava da zaboli?

U globalu je li od ove ladje moze zaboliti glava, a vjerujem da moze, najvise zbog toga jer je previse egzotican u nasem podrucju.
mali_milojica

#2144 Re: Citroen All About

Post by mali_milojica »

NediM17 wrote:Zna li ko sta vise reci o ovom 3.0 bi-turbo motoru? Cije je ubrizgavanje, lanac, remen, neki poznati problemi? Mjenjac? Duplo kvacilo? Ovjes, je li pouzdana ta hidraulika ili moze glava da zaboli?

U globalu je li od ove ladje moze zaboliti glava, a vjerujem da moze, najvise zbog toga jer je previse egzotican u nasem podrucju.
Radjen u kooperaciji sa Jaguarom/Land Roverom.
3 generacija CR ubrizgavanja. Siemens.
Razvod je cini mi se preko remena :roll:
Mjenjac klasicni automatski,nije bog zna sta po pitanju performansi. Vjerovatno Aisin.
Mislim da bi tu hidraulika mogla biti najmanji problem.
NediM17

#2145 Re: Citroen All About

Post by NediM17 »

To Milojice!

Znas li cije je ubrizgavanje? Ja samo BOSCH-u vjerujem. :mrgreen:

Strasan auto, samo moras imati uvijek par milja sa strane u steku za ovakav auto.
Da trazim nesto ovakvo, odmah bi ga kupio, pa kud puklo da puklo.

EDIT: Vidim editovao si u medjuvremenu podatak o ubrizgavanju. Siemens je dobar osim sto je ofalio sa puNpa diznom.
amar1994

#2146 Re: Citroen All About

Post by amar1994 »

condy wrote:V6 je zakon....radi ko benzinac...@amare pozuri pobjece taj C5 :mrgreen:
Dobar je , al ja zacrtao u glavi skyactive 2 bez svjecica :P :oops: , nadam se da cu preci na Mz6 , taman za porodice :) 8-)
direstraits0078

#2147 Re: Citroen All About

Post by direstraits0078 »

NediM17 wrote:To Milojice!

Znas li cije je ubrizgavanje? Ja samo BOSCH-u vjerujem. :mrgreen:

Strasan auto, samo moras imati uvijek par milja sa strane u steku za ovakav auto.
Da trazim nesto ovakvo, odmah bi ga kupio, pa kud puklo da puklo.

EDIT: Vidim editovao si u medjuvremenu podatak o ubrizgavanju. Siemens je dobar osim sto je ofalio sa puNpa diznom.
Siemens vrti pola miliona bez problema, i pumpa i dizne. Sasvim na nivou Bosch ubrizgavanja.
NediM17

#2148 Re: Citroen All About

Post by NediM17 »

Ne znam sta bih ti rekao. Za Bosch nisam cuo nikada da su imali problema na malim kilometraza. Za Siemens svi znamo za fulu sa PD brizgaljkama na VW-u, a znam i 1.6 TDI Siemens CR da ima problema sa diznama.

A Delphi, to je prica za sebe kakvo je smece.

Znam za slucaj gdje se na 2.9 CRDi govnetu od motora sa smecem od DELPHI ubrizgavanjem istopio klip jer je injektor ostao zakovan u otvorenom polozaju.
mali_milojica

#2149 Re: Citroen All About

Post by mali_milojica »

NediM17 wrote:Ne znam sta bih ti rekao. Za Bosch nisam cuo nikada da su imali problema na malim kilometraza. Za Siemens svi znamo za fulu sa PD brizgaljkama na VW-u, a znam i 1.6 TDI Siemens CR da ima problema sa diznama.

A Delphi, to je prica za sebe kakvo je smece.

Znam za slucaj gdje se na 2.9 CRDi govnetu od motora sa smecem od DELPHI ubrizgavanjem istopio klip jer je injektor ostao zakovan u otvorenom polozaju.
Na hard testu Auto Bilda Alfe 159 sa 2.4 motorom se slicno desilo i izgorio klip. Mjenjali motor. Iako su sami priznali da su skontali da se nesto desilo,izveli auto na autoput i sjebali ga. Naravno udarili su Alfi minus :D
Mislim da se desilo na ispod 20k km. Dizna Bosch :D

Malo je smijesno da sa takvim autom i takvim motorom imas slabe performanse (mislim na C5 3.0 HDI). U C5 taj motor ima 450nm i vjerovatno je ogranicen zbog mjenjaca,dok zadnje verzije tog motora u Jaguaru idu i do 700nm.
NediM17

#2150 Re: Citroen All About

Post by NediM17 »

Ne kazem da nije moguce. Ali generalno koliko ja znam i koliko imam iskustava sto vlastitih, sto bliskih ljudi, sto slusanja majstorskih prica, BOSCH je Tito.
Post Reply