Nokia Lumia & Windows Phone

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Quaresma

#2126 Re: Nokia Lumia

Post by Quaresma »

vecina lumia ima neizmjenjivu bateriju
AmADin_gospo

#2127 Re: Nokia Lumia

Post by AmADin_gospo »

Nefs-i Mulhima

#2128 Re: Nokia Lumia

Post by Nefs-i Mulhima »

Neformalno wrote:Moracu napisati i ovdje svoje utiske, temu redovno pratim ali jako slabo igdje pisem,,,,,,

Vlasnik 920 vec skoro 5 mjeseci.
Mane:
- nemogucnost smanjenja tona na dialeru, zvucniku, generalno sto je sve zajednicka jacina tona za sve (najavljen update koji rjesava)
- nemogucnost dodavanja dokumenata u mail, ovo me MNOGO nervira, nadam se da ce ispraviti uskoro, jer tel koristim u poslovne svrhe. Da ne bude zabune, moze dodati office doc iz offichub, ali vise doc nema sanse, pdf da ne pominjem
- file explorer, uuuf kako mi ovo samo nedostaje, ali znaci komplet fon da mogu roviti, ne samo tri foldera sa onim nekim beze explorerima
- search tipka, definitivan promasaj, neupotrebljiva za onu namjenu koju su zamislili
- task manager i killapp

pozz
1. updait gdr3 krajem januara popravlja ovo
2. mogu se dodati dokumenti PDF, doduse ide preko skydirvea

3. vjerovatno u gdr3 ali sigurno u 8.1 verziji
4. slazem se, medutim logican potez na americkom trzistu
5. gdr3

EDIT:
skontao pogresna slika da sam postavio :-)
Last edited by Nefs-i Mulhima on 28/12/2013 21:09, edited 1 time in total.
SA 071

#2129 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

AmADin_gospo wrote:
SA 071 wrote: Ma ja znam biti nekad po sat i više vremena na netu gledam klipove sa youtuba i surfam, čitam vijesti ali mi ne ode 20-25% baterije. Ako ti baterija brzo ide, zna to biti od neke aplikacije koja stalno vrti a da nisi ni svjestan toga. U background task pogasiš ono što ti ne treba (a zna biti puno toga popaljenog) i provjeri da li ti se mail stalno ažurira. Može se desiti da mail započne ažuriranje ali ima grešku i ne može završiti aktivnost, tako da to stalno vrti a ti i ne znaš. To se meni desilo. Isključio automatsko ažuriranje i baterija opet kao i prije 30 i koji sat (gore-dolje)...
ako si pratio ovu te,u, mogao si se uvjeriti da nisam neki bezvezni korisnik lumie nego se itekako dobro razumijem u OS i podesavanje istoga, te takodje, da sam ja ovde pisao uputstva kako se podesava telefon i koji se podzadinski procesi moraju a koji nemoraju ugasiti, tako da te molim da to uzmes u obzir kad me budes obucavao sta trebam. a sta ne trebam uraditi s telefonom.
na jaranovom samsungu s4 baterija za 8 sati surfanja i igranja padne s 100 na 60%. gabariti baterije su dovoljni da se u nju ugura mnogo vise od 2000mAh.
jedva cekam bracu kineze da naprave gold seriju baterija za ove lumije jer su ove fabricke preslabe.
E čuj ako si pratio ovu temu! Čuj pratio, pokrenuo temu, pokrenuo! :-D :-)

Šalu na stranu, znam da nisi od juče, ali fakat ako ti tako ide baterija, to nešto nije u redu ili sa baterijom, ili sa nekom aplikacijom. Na drugim telefonima to nije slučaj i nije uobičajeno, pa ti zato ovo i govorim. Možeš biti najveći stručnjak za telefon, ali ako je baterija otišla u helać, onda ti ne možeš napraviti ništa da je vratiš na staro. A to kod tebe da se za sat surfanja tako "svuče" nije normalno. A pokušao sam samo biti od pomoći. Ne zamjeri. LP... :)
Qler

#2130 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Ne znam, meni ukljuceni wifi, mobile data 3g, gps, dosta se koristi, pogotovo mailovi i internet, i baterija bude dan bez problema.. navece i onako ide na punjenje bez obzira koliko je ostalo, a rijetko i pogledam koliko je ostalo baterije..
newlevel

#2131 Re: AW: Nokia Lumia

Post by newlevel »

Maharadza wrote:
newlevel wrote:Korisnik sam androida, ali moram da priznam da mi se svidjaju ove nokie sa wp8, i pitanje je dana samo kad cu si jednu kupiti, da osjetim licno taj wp8, i ponajvise kvalitet nokie. No ti nedostaci me ponajvise odbijaju. Cuj ne mozes dodati file pri slanju mail, ali eto. Ali mi je glupo da tako govoris za android. Ja licno imam entry level telefon, nisu neke specifikacije, koristim niz aplikacija koje se konstantno azuriraju, i telefon ne steka. Mene samo zanima koji si ti to telefon koristio, i kako si ga koristio ? Cuj zaledi, gube se podaci, e ovo mi se nikad nije desilo.

Sent from my Nokia 3310
O tome ti pričam ba! Sumnjam da je to u rukama imalo androida da valja (duže od 5min.) kamo li ga koristilo svakodnevno a kudi i pljuje kao da je odron OS koji ne dominira tržištem sa preko 80% udjela! :roll:

Što se tiče WP8, ima to za android već odavno: https://play.google.com/store/apps/deta ... .launcher8

Bolji od "originala", podržava i widgets! :mrgreen:
Hvala za launcher :grin: idem probati.

Sent from my Nokia 3310
Neformalno

#2132 Re: Nokia Lumia

Post by Neformalno »

Samo da napisem ovim znalcima....
android koristio preko 6 mjeseci, dual 1.6, giga rama, 8 interne plus kartica....smece, nokia 5800 mi je brze radila....

od androida, da ne bude samo smece karistio.....s2, s3, galaxy tab, xperia sola, z1, huawdi,te jos nekih xperia kad ih ima pun k....
jebo te android, uzmes huawei i xperiu isto sve, samo ovome ljepse boje na display....

jednom rjecju, kriticno,,,a jos kad bi vas 10% znalo kakva mu je pozadina, za glavu bi se uhvatilo.... Nisu ni ovi ostali novi bolji, al jbg mozes vise paziti....

koliko je android smece, pomenucu samo jednu najjednostavniju i najpotrebniju stvar, NAVIGACIJA
Ko je ikada instalirao na vise razlicitih modela bice mu jasno, te ima tendenciju da sama prestane raditi,,,,
Nefs-i Mulhima

#2133 Re: Nokia Lumia

Post by Nefs-i Mulhima »

Cuj android smece... Allah selamet....

:sax:

EDIT:
naucite koristit uredaje kad vec kupite...
AmADin_gospo

#2134 Re: Nokia Lumia

Post by AmADin_gospo »

SA 071 wrote: E čuj ako si pratio ovu temu! Čuj pratio, pokrenuo temu, pokrenuo! :-D :-)

Šalu na stranu, znam da nisi od juče, ali fakat ako ti tako ide baterija, to nešto nije u redu ili sa baterijom, ili sa nekom aplikacijom. Na drugim telefonima to nije slučaj i nije uobičajeno, pa ti zato ovo i govorim. Možeš biti najveći stručnjak za telefon, ali ako je baterija otišla u helać, onda ti ne možeš napraviti ništa da je vratiš na staro. A to kod tebe da se za sat surfanja tako "svuče" nije normalno. A pokušao sam samo biti od pomoći. Ne zamjeri. LP... :)
drago mi je da se razumijemo ;)

ja sam navikao da mi baterija traje 3-4 dana, tako da nevidim potrebe da trajanje na 920ci usporedjujem s ajfonom koji takodjer ima sranje bateriju, ali ima nor.s motorolom razor maxx na koju moras bojler prikljuciti da se isprazni, al duplo je tanji od lumie a ima ogroman displej. sramota je da kinezi naprave gold bateriju za npr. N97icu koju sam imao koja je gabaritima manja od 920kine, a ima 3500mAh i ista na adresi u bosni kosta 14KM s postarinom.
ovako, gdje god krenem van grada s sobom moram nositi skulu staru 10 godina jer joj baterija traje 5 dana i nemoram moljakati po kaficima i benz. pumpama za uticnicu.
Quaresma

#2135 Re: Nokia Lumia

Post by Quaresma »

AmADin_gospo wrote:moze na svakom aparatu ;)
http://www.wpxbox.com/how-to-replace-th ... 920-video/
a bas ce ti kinezi napraviti neku jaku bateriju sa istim dimenzijama a da pritom i valja
vukojebina

#2136 Re: Nokia Lumia

Post by vukojebina »

Neformalno wrote:Samo da napisem ovim znalcima....
android koristio preko 6 mjeseci, dual 1.6, giga rama, 8 interne plus kartica....smece, nokia 5800 mi je brze radila....

od androida, da ne bude samo smece karistio.....s2, s3, galaxy tab, xperia sola, z1, huawdi,te jos nekih xperia kad ih ima pun k....
jebo te android, uzmes huawei i xperiu isto sve, samo ovome ljepse boje na display....

jednom rjecju, kriticno,,,a jos kad bi vas 10% znalo kakva mu je pozadina, za glavu bi se uhvatilo.... Nisu ni ovi ostali novi bolji, al jbg mozes vise paziti....

koliko je android smece, pomenucu samo jednu najjednostavniju i najpotrebniju stvar, NAVIGACIJA
Ko je ikada instalirao na vise razlicitih modela bice mu jasno, te ima tendenciju da sama prestane raditi,,,,
Oci moje lijepe, s androidom se ti ni u putu nisi sreo...cuj uzmes huewai i xperiu i sve ti isto...de zivotati otvori nam oci i reci u cemu je razlika kad uzmes bilo koji wp uredjaj, pa ni tu jadnu pozadinu ne mozes promijenit..kolko ono boja, jel 6 bjese da mozes promijenit??
Ko sto reko Maharadza, pa jedan obicni launcher na androidu ima vise mogucnosti nego cijeli Microsoft-ov ekosustav...plus ljepše i izgleda...
Juče mi momak dolazio da kupi 920-ku, kaze de vidim kako viber fercera, i naravno dobijes poruku ali ti nikakvog tona ni obavijesti da je dosla poruka, i momak se samo okrenu...jebo taj telefon... dok drugi na mjesec idu, kod wp ni naj banalnije stvari nisu moguce...

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
newlevel

#2137 Re: AW: Nokia Lumia

Post by newlevel »

Sigurno da oba OS_a imaju svoje mane, medjutim citam dosta o wp8, jer mi je prilicno interesantan. No ove nedostatke sto ljudi govore, mene kao nekog potencijalnog korisnika i ljubitelja nokie stvarno odbijaju od te platforme.

Sent from my Nokia 3310
mrsamras

#2138 Re: Nokia Lumia

Post by mrsamras »

Koristio sam i android i nisam bio zadovoljan.Dosta aplikacija je prestajalo raditi i to je cest problem na androidu.Cak taj nedostatak pada aplikacije u radu, koristi i program za zakljucavanje:
Image

Na WP taj problem nepostoji osim da nece da pokrene accuweather aplikaciju.
KAd se pojavio WP na nokiji, bio mi je bezveze, par puta sam gledao tel i nije mi se svidio.
KAd sam se zasitio problema sa androdiom i uposteno sa kvalitetom signala na samsungu, gdje je singal slabiji, ponovo se vratio na nokiju i kupio lumiju 1020 i ja prezadovoljan.

Ne znam zasto se toliko pljuje po WP a vjerujem da vecina win kao operativni sistem na laptopu, PC
vukojebina

#2139 Re: Nokia Lumia

Post by vukojebina »

Preko tapatalka otvori neki gif..boomm zatvori se program..preko explorera otvori klix desktop verziju, boom zatvori se program...whatsapp saljem vise slika, dok jedne salje, trazim drugih 10 za slanje, boomm zatvori se program..i kaže nema toga na wp...
I da, ne pljujem po wp-u, samo navodim ono sto vi vrlo neobjektivno izbjegavate da kažete...

mrsamras

#2140 Re: Nokia Lumia

Post by mrsamras »

MEni se to ne desaje, ali mi se desavalo na mob bilo koje platforme ako nema dovoljno RAM memorije.Jednostavno se zatvori IE.
Nemam razloga da izbjegajem bilo sta.Sve sto primjetim kazem.Ne nagovaram nikoga da prede sa jednog na drugi OS ali licno, nekoliko puta sam se oprzio kupujuci druge tel osim nokije.
Mozda sam previse nostalgican na nokiju 3510 :D
AmADin_gospo

#2141 Re: Nokia Lumia

Post by AmADin_gospo »

Quaresma wrote:
a bas ce ti kinezi napraviti neku jaku bateriju sa istim dimenzijama a da pritom i valja
procitaj ti malo recenzije "Gold" serije baterija koji kinezi prave ;)
iz licnog iskustva te mnogih mojih prijetelja koji su iste narucivali preko ebay-a, svi su vise nego prezadovoljni istina. fus zamjenska baterija za N97icu je 10 KM snage 1500mAh, dok je gold sa 3450 mAh s dostavom u BiH 14 KM. meni je na N97ici trajala po 7-10 dana, zavisno od koristenja istog.
sve su im baterije boli glava dobre. ako ti ikad bude trebala zamjenska za bilo koji telefon, neces se pokajati da si nabavis istu.
AmADin_gospo

#2142 Re: Nokia Lumia

Post by AmADin_gospo »

Quaresma wrote:
iz licnog iskustva te mnogih mojih prijetelja koji su iste narucivali preko ebay-a, svi su vise nego prezadovoljni istina. fus zamjenska baterija za N97icu je 10 KM snage 1500mAh, dok je gold sa 3450 mAh s dostavom u BiH 14 KM. meni je na N97ici trajala po 7-10 dana, zavisno od koristenja istog.
sve su im baterije boli glava dobre. ako ti ikad bude trebala zamjenska za bilo koji telefon, neces se pokajati da si nabavis istu.
Spacer

#2143 Re: Nokia Lumia

Post by Spacer »

Ti stvarno vjeruješ da kinez moze napraviti bateriju koja je fizički ista, a ima više od duplo kapaciteta od Nokie, Sony, LG.. ???
Stalker

#2144 Re: Nokia Lumia

Post by Stalker »

AmADin_gospo wrote:
Quaresma wrote:
I ovo da cujem da neko fali kineske baterije.Narucuvao sam kineske baterije od onih za mobitel do litijumskih celija,sve su isto lose bez obzira.Kinez jednostavno pise na njima razne gluposti GOLD,HIGH,4500mAh itd.Pisu nemoguce kapacitete za litijumske celije baterije,tipa 4900mAh a ne postoji veca od 3500mAh itd.Moja Lumia 920 sa stalno svim upaljenim bez ikakve stednje interneta,poslije 12 sati dugog dana, doceka punjenje sa preostalih 30-25 % baterije ,jos nikad nije pala nize
belami1111

#2145 Re: Nokia Lumia

Post by belami1111 »

vukojebina wrote:Preko tapatalka otvori neki gif..boomm zatvori se program..preko explorera otvori klix desktop verziju, boom zatvori se program...whatsapp saljem vise slika, dok jedne salje, trazim drugih 10 za slanje, boomm zatvori se program..i kaže nema toga na wp...
I da, ne pljujem po wp-u, samo navodim ono sto vi vrlo neobjektivno izbjegavate da kažete...

Ovo si sve slagao i za whatsup ( zadnji update šalje do 10 slika odjednom i niikad mi se nije srušio ) i za viber da nezvoni i za zatvarnje aplikacija i za klix i za sve si slagao neznam čemu toliko prosipanja laži jedina aplikacija koja neće da otvori je accuweter ali zato ima weterchanal bing weter itd... sve na lumia 820....plus na desetine instaliranja i deinstaliranja aplikacija i telefon radi isto od prvog dana tečno i bez zapinjanja.
I to tvoje mijenjanje slika na zaslonu na zaključani zaslon lumie ide slika koju hoćeš a i na početni ide sat i fantastična crno bijela gravura ti očigledno nisi probao windovs od verzije 7.8 i meni verzija 7.8 je bila žešće sranje ali 8.0 GDR3 ( nabcio ga preko win developer alata na 820 ) je sasvim druga priča....opet se pitam čemu ti toliko lažeš android je prvi ali wp sigurno dolazi
Imao sam i samsung advance i HTC one S i LG 4XHD sve android i sve je to u 5 deka ali lagati kao ti neznam zašto...
I juče jaran mi ima servis i prodaju mobitela i uze sebi lumiu 720 i malo je gledali kaže on meni " svega je bilo na servisu ali ni jedna lumia do sad zato je i ja uzeo sebi kaže 920 mi bila potešaka pa uzeo 720 i moram reći da je crna 720 naljepši telefon koi sam vidio ...

evo sa screenshot i dokaz da sve ono što si rekao da ne radi ipak radi...
http://imageshack.us/photo/my-images/849/gfg7.png/
http://imageshack.us/photo/my-images/30/pz4p.png/
http://imageshack.us/photo/my-images/844/yghj.png/
http://imageshack.us/photo/my-images/546/anyt.png/
http://imageshack.us/photo/my-images/440/z600.png/

izmeđuostalog i multitask i UC brouse
rudy81

#2146 Re: Nokia Lumia

Post by rudy81 »

belami1111 wrote:
vukojebina wrote:Preko tapatalka otvori neki gif..boomm zatvori se program..preko explorera otvori klix desktop verziju, boom zatvori se program...whatsapp saljem vise slika, dok jedne salje, trazim drugih 10 za slanje, boomm zatvori se program..i kaže nema toga na wp...

Ovo si sve slagao i za whatsup ( zadnji update šalje do 10 slika odjednom i niikad mi se nije srušio ) i za viber da nezvoni i za zatvarnje aplikacija i za klix i za sve si slagao neznam čemu toliko prosipanja laži jedina aplikacija koja neće da otvori je accuweter ali zato ima weterchanal bing weter itd... sve na lumia 820....plus na desetine instaliranja i deinstaliranja aplikacija i telefon radi isto od prvog dana tečno i bez zapinjanja.
I to tvoje mijenjanje slika na zaslonu na zaključani zaslon lumie ide slika koju hoćeš a i na početni ide sat i fantastična crno bijela gravura ti očigledno nisi probao windovs od verzije 7.8 i meni verzija 7.8 je bila žešće sranje ali 8.0 GDR3 ( nabcio ga preko win developer alata na 820 ) je sasvim druga priča....opet se pitam čemu ti toliko lažeš android je prvi ali wp sigurno dolazi
Imao sam i samsung advance i HTC one S i LG 4XHD sve android i sve je to u 5 deka ali lagati kao ti neznam zašto...
I juče jaran mi ima servis i prodaju mobitela i uze sebi lumiu 720 i malo je gledali kaže on meni " svega je bilo na servisu ali ni jedna lumia do sad zato je i ja uzeo sebi kaže 920 mi bila potešaka pa uzeo 720 i moram reći da je crna 720 naljepši telefon koi sam vidio ...

evo sa screenshot i dokaz da sve ono što si rekao da ne radi ipak radi...
http://imageshack.us/photo/my-images/849/gfg7.png/
http://imageshack.us/photo/my-images/30/pz4p.png/
http://imageshack.us/photo/my-images/844/yghj.png/
http://imageshack.us/photo/my-images/546/anyt.png/
http://imageshack.us/photo/my-images/440/z600.png/

izmeđuostalog i multitask i UC brouse

ne lazi :D radi I accuweather, meni barem
Nefs-i Mulhima

#2147 Re: Nokia Lumia

Post by Nefs-i Mulhima »

Zna malo vukojebina bacit suplje xd ipak treba temu odrzat u zivotu jahaha

Sent from my RM-821_eu_croatia_511 using Tapatalk
Afi Konan

#2148 Re: Nokia Lumia

Post by Afi Konan »

Koristio dosta android telefona skoro od same komercijalizacije istog, Par modela problem sa iznenadnim zakucavanjem ili restartom kao nekad na symbianu, dalje odoše u krasni k...c sa softverskim nadogradnjama kojih ima više nego epizoda Beverly Hills-a, dok bi hardverska struktura uređaja mogla bez problema pokrenuti u isto vrijeme Win7 ili OS X i Crysis na "high" ali jebeni android ne može da radi fluidno i da ne zajebava u bar 70% slučajeva. Ne hvalim WP jer ima određenih ograničenja od samog starta, pa čak i neke osnovne stvari jako nedostaju, ali radi bez problema sa daleko slabijom hardverskom konfiguracijom, što znači da se ove mane kod WP mogu itekako dobro ispraviti samo softverskom nadogradnjom. Mene lično najviše zanima baterija kao osnova, a ovo mazohističko superzadovoljstvo sa trajanjem baterije od dan-dva maksimalno me ne zanima. Dva telefona neću da nosam čisto iz principa niti da kupujem dodatne battery pack-ove, power storage i slične zajebancije.
Quaresma

#2149 Re: Nokia Lumia

Post by Quaresma »

bome meni se rusenje nije desavalo, bar koliko se sjecam

znam da mi je jednom tapatalk pao, ali to je jednom bilo, ono kad je bio vise nestabilan, sad je dobar za razliku na pocetku
isto sam imao problema sa jednom aplikacijom za dopisivanje, ali to je vise bilo do developera koji nisu u stanju da optimizuju aplikaciju
SA 071

#2150 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

Daj ba vukojebina, odvadi malo :-)

Tapatalk mi je par puta kod otvaranja klix foruma davao neku gresku, ali je to do klix-a, bar sam tako procitao. Kada se desi da se IE zatvori, od nekih 20-tak stranica koje otvaram samo se klix skrsi. Ako, i kada se IE skrsi, skrsi se od klixa. Do koga je onda? Sto se nijedna druga stranica ne zatvori.

Whatsapp, accuweather i sl. nisam imao nikada, ama bas nikada nikakvih problema, pa ni tih koje si ti ili neko drugi naveo.

Kod androida ako dodje do greske, ne zatvori se program nego jedno pola minute, a nekad i do 2-3 minute uredjaj "zaglavi". Mozes ga samo jebati tada.

To sto navodis pocetni zaslon na kojem "ne mozes mijenjati pozadinu", odnosno "moze samo u 6 boja", malo drugacije stvari stoje ili ti nisi skonto poentu. Prvo, moze se odabrati jedna od 20 boja. Drugo, pozadina se moze mijenjati kod screen savera, a kod pocetnog zaslona ne moze jer je koncept drugaciji nego kod androida. A to je vec stvar ukusa.

Mene recimo sada nervira onih 4,5,6,n pocetnih zaslona koje mozes postaviti, a nekada su mi bili ok. Ali kako sam se navikao na ovo, sada mi je to postalo zamorno. I kada uzmem android, pa pocnem traziti gdje sam sta "izvukao" na pocetni zaslon, prosto me zamara. Ovako sve imam na jednom sto mi treba, brzo skrolam do toga sto mi treba na strat meniju, a telefon nikada ne zakoci. Doduse, jos uvijek moram zrtvovati par sitnica koje jos nisu moguce (sto je sramota nakon 10-tak godina primjene istih), ali to su ipak samo sitnice. A i one ce biti otklonjene. Mada i da ih ne otklone, moj odnos prema ovom OS se nece promijeniti.

P.S. Citam na android temi o lagu sa otvaranjem kontakata kod S3. Pa nakon sto je jedan korisnik izvrsio instalacije nekih romova, flashovanje telefona i niz drugih "korektivnih zahvata" pita drugi korisnik uvazenog uredjaja ovog prvog je li sad lag otklonio, kaze mu ovaj prvi "nije u potpunosti, ali sada manje laga"! Ovo zarad objektivnog informisanja javnosti, posto vidim da ti smetaju nedostaci osnovnih stvari. A i ovo je jedna od najosnovnijih :-) :D
Post Reply