RUSIJA

Post Reply
Challenger__

#2126 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

Drvenija87

#2127 Re: RUSIJA

Post by Drvenija87 »

Challenger__ wrote:
I oni imaju svoga M. Jusufspahica. :bolesna:
SSSR je zapostavio.

Pogledajmo sto kazu normalni ljudi o ruskim bolesnim ambicijama kroz historiju.
asurbanipal

#2128 Re: RUSIJA

Post by asurbanipal »

Challenger__ wrote:

:thumbup:
asurbanipal

#2129 Re: RUSIJA

Post by asurbanipal »

zgembomaratonac wrote:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Koji šamar zapadnjacima. Ali. ko zna - Zna...
nosara

#2130 Re: RUSIJA

Post by nosara »

Evropa je u šoku nakon što je Gazprom poručio Briselu da počne da gradi gasne cijevi prema Turskoj, jer od 2020. godine preko Ukrajine neće biti nikakvog tranzita.

Šef Gazproma Alexei Miller poručuje da će "Turski tok" biti jedina ruta za izvoz ruskog gasa koji se sada isporučuje tranzitom preko Ukrajine.

"Evropljani trebaju već danas da počnu da grade gasovode. U protivnom, ta količina gasa može otići na druga tržišta" - upozorava Miller.

Nakon pregovora u Moskvi 14. januara, evropski komesar za energetiku i potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič bio je, prema sopstvenom priznanju, "veoma začuđen" objavom Gazproma.

Ruski stručnjaci tvrde da Gazprom ima puno pravo da definiše svoju strategiju razvoja oko pitanja transporta gasa.

Gazprom ne odustaje od izvoza gasa u Evropu i poštovat će sve obaveze, ali ne želi više da koristi usluge Ukrajine kao tranzitne zemlje.

Zato je EU, koja je pravila smetnje za realizaciju Južnog toka, predložene da i sama sudjeluje u rješavanju problema.

:evil:
Drvenija87

#2131 Re: RUSIJA

Post by Drvenija87 »

asurbanipal wrote:
zgembomaratonac wrote:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Koji šamar zapadnjacima. Ali. ko zna - Zna...
Jeftin pokusaj pridobijanja muslimanskog svijeta od teskog alkosa Kadirova.Ko cita stranice sa Kavkaza bit ce mu mnogo jasnije o cemu je rijec.Zloupotrebljava islam u svoje privatne svrhe. Deset dana ouci mitinga slao je proglas svakom punoljetnom stanovniku da se mora odazvati i da ih ceka transport do Groznog. Slicno je bilo i u Dagestanu od Putinovih agenata FSB-a.A i novca ponestaje.Nema vise dzakova iz Moskve da se Kadirov moze razasipati po svadbenim veseljima.Tako isto ,mnoge kompanije sheika i svi privatni letovi iz Saudije , UAE i Kuvajta za Grozni su obustavljeni.
nosara

#2132 Re: RUSIJA

Post by nosara »

Drvenija87 wrote: Jeftin pokusaj pridobijanja muslimanskog svijeta od teskog alkosa Kadirova.Ko cita stranice sa Kavkaza bit ce mu mnogo jasnije o cemu je rijec.Zloupotrebljava islam u svoje privatne svrhe. Deset dana ouci mitinga slao je proglas svakom punoljetnom stanovniku da se mora odazvati i da ih ceka transport do Groznog. Slicno je bilo i u Dagestanu od Putinovih agenata FSB-a.A i novca ponestaje.Nema vise dzakova iz Moskve da se Kadirov moze razasipati po svadbenim veseljima.Tako isto ,mnoge kompanije sheika i svi privatni letovi iz Saudije , UAE i Kuvajta za Grozni su obustavljeni.
Stranice s Kavkaza... :lol:
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#2133 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

nosara wrote:
Drvenija87 wrote: Jeftin pokusaj pridobijanja muslimanskog svijeta od teskog alkosa Kadirova.Ko cita stranice sa Kavkaza bit ce mu mnogo jasnije o cemu je rijec.Zloupotrebljava islam u svoje privatne svrhe. Deset dana ouci mitinga slao je proglas svakom punoljetnom stanovniku da se mora odazvati i da ih ceka transport do Groznog. Slicno je bilo i u Dagestanu od Putinovih agenata FSB-a.A i novca ponestaje.Nema vise dzakova iz Moskve da se Kadirov moze razasipati po svadbenim veseljima.Tako isto ,mnoge kompanije sheika i svi privatni letovi iz Saudije , UAE i Kuvajta za Grozni su obustavljeni.
:D :D :D :thumbup:
Drvenija87

#2134 Re: RUSIJA

Post by Drvenija87 »

nosara wrote:
Da,privatne stranice i blogovi od obicnih ljudi,a ne od bradatih militanata.Pokusaj Putina da im stane na kraj jos uvijek ne uspijeva.

''Zakon koji je Putin potpisao 3.novembra na nacionalnoj razini vrlo učinkovito oponaša taktiku progona rodbine koja se već duže vrijeme sprovodi u Čečeniji pod vođstvom Kremljinovog pristalice Ramzana Kadirova. Vatchagayev kaže da je pomenuta taktika učinila Čečeniju „najmirnijom republikom u regiji“, što je u oštroj suprotnosti sa Dagestanom i Ingušetijom.

Vatchagayev kaže da se Kremljin nada da će taj uspjeh ponoviti u čitavoj regiji.
„Vladimir Putin je odlučio sprovesti čečenske mjere u čitavom Sjevernom Kavkazu. Zakon je gotovo potpuno usmjeren na Sjeverni Kavkaz protiv naoružanih militanata,“ kaže on.

Vatchagayev dodaje da je zakon nejasan jer „rodbina“ i „bliski poznanici“ mogu značiti „čitav klan“ u većinskoj islamskoj republici kao što je Čečenija.

Analitičari kažu da se zakon potpuno uklapa u novi, puno strožiji način borbe sa pobunama.

Andrei Soldatov, osnivač web stranice agentura.ru koja prati sigurnosne službe kaže da su i oni uočili odmak od dosadašnje metode poticija pobunjenika na predaju.

„Taktike koje sigurnosne službe danas koriste su potpuno drugačije nego prije godinu dana. Prije godinu dana su kombinirali specijalne operacije sa nespecijalnim operacijama, kao što je poticanje ljudi na predaju i rehabilitaciju. Izgleda da su ove aktivnosti sada potpuno zaustavljene u gotovo svim republikama Sjevernog Kavkaza i da se koristi samo oštar pristup.“

Međutim, Soldatov nije toliko uvjeren da će ove metode donijeti željene rezultate u Sjevernom Kavkazu zbog različitih lokalnih uvjeta.

„Mislim da ovisi o tome o kojoj republici govorimo. Jedna je stvar to da se u Čečeniji svi boje Kadirova i njegovih ljudi. U tom slučaju bi ova taktika kratkoročno mogla biti učinkovita. Međutim, smatram da je situacija u Dagestanu potpuno drugačija. Tamo sigurnosne snage gube bitku za srca i razum stanovnika. I stoga bi ovakve mjere mogle samo povećati osjećaj razočarenja,“ zaključuje Soldatov.
AliceInChains

#2135 Re: RUSIJA

Post by AliceInChains »

JohnnyS wrote:
haos1 wrote:smijesni ste vi sto govorite protiv rusije, a rusija je objavljivanje karikatura muhameda zabranila zakonom, stitite zapad koji se ismijava sa vasom vjerom... jel tako da je to dvolicno?

U Rusiji je objavljivanje karikatura poslanika Muhameda ilegalno

Srećom, ima nas koji govorimo protiv Rusije, a da smo totalno ravnodušni prema toj zabrani. Dapače, jedan od razloga što govorimo protiv Rusije je što stalno uvode neke nove zabrane...
Kad se radi o Rusiji, onda se ne postavljaju ozbiljna pitanja i oni muslimani kao nisu istiniti muslimani, jer su kao izmanipulisani sa strane Rusije? Vecina zapadnih medija i politicara trazi razlog radikalizacije muslimana u samoj islamskoj vjeri i mrtvo hladni, vise nesvjesno, bacaju u kos sve muslimane, i stavljaju sistemski pod sumnju sve zapadne muslimane (nije mi namjera staviti u kos sve zapadne drzave), umjesto da se zapitaju (a pogotovo Francuska nakon ovog tragicnog slucaja), dali su mozda i oni sa njihovim profulanim politickim i vojnim akcijama zadnje decenije, koje su rezultirale u razaranju mnogih uredenih muslimanskih drzava, takoder krivi za radikalizaciju muslimana i generalno povecanoj odbojnosti muslimana (pogotovo bliskog istoka i Afrike) prema zapadu? Vrlo rijetko ko u zapadu dode na ideju da okrivljuje svoje zapadne lidere za nastanak groznog IS-a, zar ne, iako je zapad igrao najvecu ulogu oko njene formacije i naoruzanja?

Ali najvaznije pitanje, koje se barem meni postavlja je sljedece:
Ko daje za pravo zapadu, da diktira ostalom svijetu (u ovom slucaju muslimanskom svijetu) svoje vrijednosti i da postavlja granicu onoga sto se smije, i sto se ne smije (npr. u ovom slucaju: gdje lezi granica za ismijavanje/omalovazavanje jedne vjere, sta se smatra pod ismijavanjem i omalovazavanjem i dali je iskljucivo zapad legitimiran/zaduzen, da o tom pitanju odluci)?
Zar su Putin i njegov pijun Kadirov krivi, sto su muslimani Kavkaza izasli na proteste, a ne slucajno muslimanska kultura, pogotovo u bliskom istoku, koja ne dozvoljava ismijavanje poslanika? Zasto je Francuskoj nakon onog groznog cina sa strane radikalnih majmuna bilo potrebno ponovo provocirati islamski svijet (ili barem dio islamskog svijeta) sa novom karikaturom?

Razmisljanje ljudi u zapadu je otprilike ovako: 'Ja sam prosvjecen. Ismijavam kao katolik/bivsi katolik/ateista sta i koga hocu, pa i svog poslanika, zasto onda nebi mogao muslimanskog?' Naravno se razum za to razmisljanje moze ocekivati od muslimana, koji zive u zapadu i koji su dio zapadnog sistema, ali se sa tim nece smanjiti globalni konflikt izmedu zapada i muslimanskog svijeta.

Jucer su u Nigeru radikalni muslimani uzeli kao povod novu karikaturu i zapalili sve zivo, na cemu je krst visio. Jadan cin, koji treba takoder osuditi! Samo se nadam nakon ovih sramnih desavanja, da ce pametni ljudi zapada (pa i mi Bosnjaci, koji takoder pripadamo zapadnoj kulturi) malo mucnuti glavom i postaviti slicna pitanja :(

Btw. Jugoslavija kao multinacionalna drzava (dok je jos bila zdrava) je po meni imala najbolje rijesenje za sve vjere.
Last edited by AliceInChains on 20/01/2015 14:25, edited 3 times in total.
AliceInChains

#2136 Re: RUSIJA

Post by AliceInChains »

.
asurbanipal

#2137 Re: RUSIJA

Post by asurbanipal »

nosara wrote:

Kavkaski emirat, ko zna možda i "halifat". Made in CIA, Mossad, Saudija... :lol: :lol: :lol:
Ali Kemal

#2138 Re: RUSIJA

Post by Ali Kemal »

nosara wrote:
A prenose Vijesti Ummeta :lol:
JohnnyS

#2139 Re: RUSIJA

Post by JohnnyS »

AliceInChains wrote:
JohnnyS wrote:
haos1 wrote:smijesni ste vi sto govorite protiv rusije, a rusija je objavljivanje karikatura muhameda zabranila zakonom, stitite zapad koji se ismijava sa vasom vjerom... jel tako da je to dvolicno?

U Rusiji je objavljivanje karikatura poslanika Muhameda ilegalno

Srećom, ima nas koji govorimo protiv Rusije, a da smo totalno ravnodušni prema toj zabrani. Dapače, jedan od razloga što govorimo protiv Rusije je što stalno uvode neke nove zabrane...
Kad se radi o Rusiji, onda se ne postavljaju ozbiljna pitanja i oni muslimani kao nisu istiniti muslimani, jer su kao izmanipulisani sa strane Rusije? Vecina zapadnih medija i politicara trazi razlog radikalizacije muslimana u samoj islamskoj vjeri i mrtvo hladni, vise nesvjesno, bacaju u kos sve muslimane, i stavljaju sistemski pod sumnju sve zapadne muslimane (nije mi namjera staviti u kos sve zapadne drzave), umjesto da se zapitaju (a pogotovo Francuska nakon ovog tragicnog slucaja), dali su mozda i oni sa njihovim profulanim politickim i vojnim akcijama zadnje decenije, koje su rezultirale u razaranju mnogih uredenih muslimanskih drzava, takoder krivi za radikalizaciju muslimana i generalno povecanoj odbojnosti muslimana (pogotovo bliskog istoka i Afrike) prema zapadu? Vrlo rijetko ko u zapadu dode na ideju da okrivljuje svoje zapadne lidere za nastanak groznog IS-a, zar ne, iako je zapad igrao najvecu ulogu oko njene formacije i naoruzanja?

Ko daje za pravo zapadu, da diktira ostalom svijetu (u ovom slucaju muslimanskom svijetu) svoje vrijednosti i da postavlja granicu onoga sto se smije, i sto se ne smije (npr. u ovom slucaju: gdje lezi granica za ismijavanje/omalovazavanje jedne vjere, sta se smatra pod ismijavanjem i omalovazavanjem i dali je iskljucivo zapad legitimiran/zaduzen, da o tom pitanju odluci)?
Zar su Putin i njegov pijun Kadirov krivi, sto su muslimani Kavkaza izasli na proteste, a ne slucajno muslimanska kultura, pogotovo u bliskom istoku, koja ne dozvoljava ismijavanje poslanika? Zasto je Francuskoj nakon onog groznog cina sa strane radikalnih majmuna bilo potrebno ponovo provocirati islamski svijet (ili barem dio islamskog svijeta) sa novom karikaturom?

Razmisljanje ljudi u zapadu je otprilike ovako: 'Ja sam prosvjecen. Ismijavam kao katolik/bivsi katolik/ateista sta i koga hocu, pa i svog poslanika, zasto onda nebi mogao muslimanskog?' Naravno se razum za to razmisljanje moze ocekivati od muslimana, koji zive u zapadu i koji su dio zapadnog sistema, ali se sa tim nece smanjiti globalni konflikt izmedu zapada i muslimanskog svijeta.

Jucer su u Nigeru radikalni muslimani uzeli kao povod novu karikaturu i zapalili sve zivo, na cemu je krst visio. Jadan cin, koji treba takoder osuditi! Samo se nadam nakon ovih sramnih desavanja, da ce pametni ljudi zapada (pa i mi Bosnjaci, koji takoder pripadamo zapadnoj kulturi) malo mucnuti glavom i postaviti slicna pitanja :(

Btw. Jugoslavija kao multinacionalna drzava (dok je jos bila zdrava) je po meni imala najbolje rijesenje za sve vjere.

Ali nameće se također i pitanje, također bitno, ko daje za pravo ostalim djelovima svijeta (u ovom slučaju muslimanskim zemljama) da diktiraju Zapadu što će i kako raditi u zapadnim zemljama? Meni su te karikature bezveze, ne mogu reći da imam neki osjećaj gađenja prema istima, već mi je baš svejedno, nisam ih doživljavao, jebalo mi se i za te novine i za tu ku*čevu satiru. Ali, pomisao da moram sebi uskraćivati bilo što jer će to potaknuti nekog divljaka na nasilje mi je duboko uznemiravajuća. Da nema karikatura taj pomračeni um bi našao drugi razlog, evo vidiš da Boko Haram kolje ljude jer djecu u školu šalju.
zgembomaratonac

#2140 Re: RUSIJA

Post by zgembomaratonac »

JohnnyS wrote:ko daje za pravo ostalim djelovima svijeta (u ovom slučaju muslimanskim zemljama) da diktiraju Zapadu što će i kako raditi u zapadnim zemljama? Meni su te karikature bezveze, ne mogu reći da imam neki osjećaj gađenja prema istima, već mi je baš svejedno, nisam ih doživljavao, jebalo mi se i za te novine i za tu ku*čevu satiru. Ali, pomisao da moram sebi uskraćivati bilo što jer će to potaknuti nekog divljaka na nasilje mi je duboko uznemiravajuća
Svi globalni i lokalni igrači treba da se pomire sa tim da su prošla vremena kada su mogli da kontrolišu islam preko lidera koje su sami napravili. Gotovo je sa tim! Islam je moćna energija koja se oslobodila i kojom ne mogu da se igraju - Muftija Zukorlić:
http://sandzakpress.net/izjava-muftije- ... televizije
AliceInChains

#2141 Re: RUSIJA

Post by AliceInChains »

JohnnyS wrote:
AliceInChains wrote:
JohnnyS wrote:

Ali nameće se također i pitanje, također bitno, ko daje za pravo ostalim djelovima svijeta (u ovom slučaju muslimanskim zemljama) da diktiraju Zapadu što će i kako raditi u zapadnim zemljama? Meni su te karikature bezveze, ne mogu reći da imam neki osjećaj gađenja prema istima, već mi je baš svejedno, nisam ih doživljavao, jebalo mi se i za te novine i za tu ku*čevu satiru. Ali, pomisao da moram sebi uskraćivati bilo što jer će to potaknuti nekog divljaka na nasilje mi je duboko uznemiravajuća. Da nema karikatura taj pomračeni um bi našao drugi razlog, evo vidiš da Boko Haram kolje ljude jer djecu u školu šalju.
Ta me karikatura niti zanima, niti vrijeda. Da se ja pitam, postupio bi uvezi vjere k'o Tito: Privatna stvar - samo kod kuce/u bogomolji, i dovidenja!

Ali se buniti, zato sto su se tamo neki u Kavkazu usudili ustati za prava vjerske manjine u Francuskoj (tj. protiv ismijavanja njihovog poslanika).....halo ba! Jedna Angela Merkel ode oficijelno soliti pamet jednom Putinu, Xi Jinpingu i ostalim uvezi tretmana njihove manjine. Neke zapadne zemlje pod mantrom ugrozenosti manjine ili vecine vojno upadaju u suverene drzave (nezavisno, dali opravdano ili neopravdano).

Taj protest mozes shvatiti kao znak, da nas tamo neki ne vide kao moralnu instancu, ili oazu slobode, kao sto im se mi namecemo. I taj znak bas dolazi od ljudi iz Cecenije, koje MI, zapad, toliko srdacno podrzavamo u borbi protiv Putinove diktature/Ruskog okupatora.

Uostalom i nije lose za polozaj manjine u zapadu, da neko kritizira malo i zapad uvezi nekih dogadaja, isto kao sto je to i obrnuto slucaj i definitivno nuzno.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2142 Re: RUSIJA

Post by pici »

samo za šaHiste s fHoruma...prepoznat će se :mrgreen:

"Glavni problem Rusije je Putin"

Iako je situacija ozbiljna, popularnost Putina ne opada, naprotiv ona je na 85 posto, mada neki analitičari govore da bi ova kriza mogla označiti ‘početak njegova kraja’.

"Govoriti o popularnosti autoritarnih predsednika vrlo je dvosmislena stvar. Hitler i Staljin su takođe bili izuzetno popularni. Verujte mi da bi i 1944. godine Hitler dobio izbore s ogromnom prednošću. Rusija je prešla kritičnu tačku i ljudi više ne obraćaju pažnju na činjenicu da je Putin glavni problem. Navikli se i ne razmišljajući pristaju na to da Putin nema alternativu. Konačno, on je na vlasti već 15 godina i mnogi mladi Rusi ne znaju ni za koga drugog. S druge strane, kod Rusa, pogotovo u provinciji, prisutan je još uveek jak sovjetski mentalitet. Kad vas anonimno nazovu telefonom i pitaju za koga biste glasovali, aktivira se ta ‘sovjetska sklopka’ i ljudi kažu: - ‘Putin’ bez razmišljanja. Mene ne zanima onih 84 odsto koji mu daju glas nego se divim onim 16 odsto koji su protiv! Ankete u autokratiji o samom autokratu su vrlo upitne. U trenutku aneksije Krima, kada je bio jak nacionalni i patriotski zanos, rast Putinove popularnosti bio je logičan, pa i u SAD-u je na početku iračke intervencije Bušu porastao rejting. Tada se malo ko zapitao koja je cena Krima i da račun mora kad-tad biti ispostavljen. Jesu li Nemci 1938. ili 1939. razmišljali o maju 1945? Ne! Tako je bilo i u Rusiji sada. No kada počnu problemi i dolazi naplata, onda se pređašnje greške teško priznaju. Zato je danas teško dati objektivnu analizu raspoloženja ruskog društva. No ipak moramo imati na pameti jednu činjenicu - kad je Rusija u pitanju, treba gledati samo brojke u Moskvi. To je središte “ruskog sveta” i tamo se sve događa. I kako bude u Moskvi biće i u Rusiji. Nema veze šta misle ljudi u Irkutsku ili na Uralu, pa čak i u Sankt Peterburgu".

Za krizu Rusi optužuju Baraka Obamu i Angelu Mekrel, a ne Putina.

"Putin kontroliše dosta toga. Televiziju, deo štampanih medija, ali on ne može kontrolisati kako će ljudi reagovati na rast cena i kurs! Pitanje je samo kada će se u glavama ljudi početi ‘spajati’ u jednu tačku - Krim, sankcije, rast cena, pad rublje i Putin. Moguće ubrzo. Pogotovo u Moskvi, gde se već stabilizovao srednji sloj koji ima materijalne, ali i političke potrebe kojih se nije lako odreći u ime Putina".

Može li sadašnja situacija nauditi Putinu?

"Ako privreda i dalje bude padala, ako sankcije pogode veliki broj ljudi, teško da će moći držati uzde vlasti kao do sada. Kad je Putin u pitanju, imamo dve vesti - dobru i lošu. Vest je da će Putin ‘večno’ ostati u Kremlju. Loša strana toga je da mi ne znamo do kada, ali dobra vest je da to ne zna ni on! Stvar je u tome da diktature padaju neočekivano. Nikada ne znaš šta može biti pokretač ili inicijator njihovog urušavanja. Ne mora to biti Krim, to može biti nešto, možda banalno, što će izvući ljude na ulicu ili ih naterati da na izborima glasaju drugačije. Postoje latentni razlozi za to, kriza je u atmosferi ali šta će izbiti na površinu nikad ne znate. Bunt dolazi spontano".

Mislite da je moguć ruski ‘Majdan’?

"Vidite, niko nije mogao predvideti ni prvi ni drugi Majdan u Ukrajini. Došao je spontano, mada su svi preduslovi postojali. ‘Majdan’ se asocira i simbolizira s političkim potrebama i idejama. To je revolucija dostojanstva. Za to u Rusiji nema potencijala, ali za protest koji će biti protiv sadašnje vlasti - to ima! No dok je u Ukrajini bunt bilo ‘za’ - 2004. ‘za’ pravedne izbore , a 2013. ‘za’ Evropu, eventualni ruski Majdan nužno će biti ‘protiv’. Naime, eventualni ruski bunt može biti samo ‘protiv Putina’, a ne ‘za’ nešto. To ‘za’ će doći tek kasnije, nakon Putina. Treba videti kako će se stvari razvijati tokom ove, 2015. godine jer pogoršanje situacije može dovesti do nekog događaja, neke ‘inicijalne kapisle’ koja će izazvati promene. No moramo biti oprezni jer s jedne strane imamo protest protiv Putina, a s druge je zamka - mi ne znamo što će doći nakon Putina. Nismo sigurni. Deo ljudi u Rusiji, pa i u Evropi, pribojava se gorega. To je legitimno razmišljanje, ali lično mislim da se to ne može dogoditi. Putin je predugo na vlasti. To nije dobro. Da se nije vraćao na vlast 2012, imao bi u istoriji bolju poziciju nego što će je imati nakon svog odlaska. Sumnjam da mu odlazak više može biti trijumfalan".

Neki analitičari u Rusiji smatraju da se Putin više mora pribojavati ‘dvorskog puča’ nego eventualnog narodnog bunta.

"Rusija je imala ‘dvorske prevrate’ u svojoj istoriji i u carizmu i u komunizmu. Setimo se puča protiv cara Pavla ili decembarskog ustanka protiv cara Aleksandra, pa dvorske borbe nakon Staljina i smena Hruščova. No tada prevratnici moraju biti na čistom oko tri stvari - što s carem ili generalnim sekretarom, pa kakav je legitimitet vlasti sledećeg dana i ima li kontinuiteta ili se on menja. Ako postoje u Kremlju pučisti, oni moraju znati što će s Putinom, pa kakav bi bio legitimitet njihove vlasti. No ovde treba znati jednu činjenicu - velika većina ljudi iz njegovog okruženja koji bi, hipotetički, mogli nešto pokušati, uglavnom su svesni da bez njega ne mogu opstati ni jedan jedini dan. Mogućnost za dvorski prevrat protiv Putina ne vidim. Ne vidim na vidiku političku snagu koja bi se odvažila i reskirala takav potez".

A što je s oligarsima, za koje se tvrdi da su zbog sankcija izgubili više od 50 milijardi dolara.

"Oligarsi bliski Putinu zavise od njema. Da, izgubili su puno. Možda će i još više, ali sumnjam da oni imaju želju, a pogotovo potencijala da se na taj drastični način suprotstave Putinu. Oni će pokušati uticati na njega da popusti, da se nagodi sa Zapadom i slično. Oni su takođe svesni da bi bez Putina mogli postati žrtve. Onaj koji dođe nakon Putina, bez obzira kako, morat će se pozabaviti poslovanjem njegovih oligarha. I to zato da utvrdi vlastiti legitimitet".
:thumbup: vako to vidi najveČi UM i ŠaHista današnjiCe :thumbup:
Drvenija87

#2143 Re: RUSIJA

Post by Drvenija87 »

Ali Kemal wrote:
nosara wrote:
A prenose Vijesti Ummeta :lol:
Vijesti Ummeta je sad preuzela Ramzanova ludacka garnitura iz Groznog uz obavezno ''Allahu Snackbar''.Komotno mogu sa Bilalom Bosnicem. :run:
Medjutim to Asadovim ljubimcima poput Ali Kalia i Asubarnipala uopce ne smeta, dok su god pod Putinovom sferom uticaja ,samo da se naivni muslimani krve izmedju sebe.
Procitani ste.
Last edited by Drvenija87 on 21/01/2015 07:03, edited 4 times in total.
Drvenija87

#2144 Re: RUSIJA

Post by Drvenija87 »

Sadašnja Rusija nema saveznike kao što ih ima Evropa, ni snagu koju ima Kina, ni železnu religiju koju slede Arapi. Ona pred svetom stoji sama kao nekakva „tajanstvena zverka“ koju, što jednom davno reče Tjutčev, ni Aboridžini ne razumeju. Za poslednjih 300 godina ljudi su se od nje odvikli, zaboravili je, ali sada nam je pružena prilika da je ponovo upoznamo. To se u prvom redu odnosi na nas, pomalo demoralisane potomke Čaadajeva. Naravno, ako se tovariši u međuvremenu ne predomisle i ne odustanu od svojih namera.

Artemij Troicki, Новая газета,
Prevod s ruskog Haim Moreno
Peščanik.net
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2145 Re: RUSIJA

Post by pici »

Cijena nafte u BiH nastavlja s padom: Uštede na punom rezervoaru i do 40 KM
Nakon što je tokom prethodnih mjeseci došlo do kontinuiranog pada cijena nafte, iz Ministarstva trgovine Federacije BiH za Anadolu Agency (AA) su potvrdili da bi u narednom periodu moglo doći do dodatnog pada cijena naftnih derivata. Već sada vozači automobila u BiH na punom rezervoaru mogu uštedjeti i do 40 KM.
spasiBa BaBo putin :thumbup: :bih:
LDLT

#2146 Re: RUSIJA

Post by LDLT »

http://www.theguardian.com/world/2015/j ... ce-adviser

Saudi Arabia can last eight years on low oil prices, says former adviser

:lol: :lol: :lol:
Ono kad arapski šeici imaju glavnu riječ i utjecaj koliko je jaka i moćna Rusija
AliceInChains

#2147 Re: RUSIJA

Post by AliceInChains »

pici wrote:samo za šaHiste s fHoruma...prepoznat će se :mrgreen:

"Glavni problem Rusije je Putin"

Iako je situacija ozbiljna, popularnost Putina ne opada, naprotiv ona je na 85 posto, mada neki analitičari govore da bi ova kriza mogla označiti ‘početak njegova kraja’.

"Govoriti o popularnosti autoritarnih predsednika vrlo je dvosmislena stvar. Hitler i Staljin su takođe bili izuzetno popularni. Verujte mi da bi i 1944. godine Hitler dobio izbore s ogromnom prednošću. Rusija je prešla kritičnu tačku i ljudi više ne obraćaju pažnju na činjenicu da je Putin glavni problem. Navikli se i ne razmišljajući pristaju na to da Putin nema alternativu. Konačno, on je na vlasti već 15 godina i mnogi mladi Rusi ne znaju ni za koga drugog. S druge strane, kod Rusa, pogotovo u provinciji, prisutan je još uveek jak sovjetski mentalitet. Kad vas anonimno nazovu telefonom i pitaju za koga biste glasovali, aktivira se ta ‘sovjetska sklopka’ i ljudi kažu: - ‘Putin’ bez razmišljanja. Mene ne zanima onih 84 odsto koji mu daju glas nego se divim onim 16 odsto koji su protiv! Ankete u autokratiji o samom autokratu su vrlo upitne. U trenutku aneksije Krima, kada je bio jak nacionalni i patriotski zanos, rast Putinove popularnosti bio je logičan, pa i u SAD-u je na početku iračke intervencije Bušu porastao rejting. Tada se malo ko zapitao koja je cena Krima i da račun mora kad-tad biti ispostavljen. Jesu li Nemci 1938. ili 1939. razmišljali o maju 1945? Ne! Tako je bilo i u Rusiji sada. No kada počnu problemi i dolazi naplata, onda se pređašnje greške teško priznaju. Zato je danas teško dati objektivnu analizu raspoloženja ruskog društva. No ipak moramo imati na pameti jednu činjenicu - kad je Rusija u pitanju, treba gledati samo brojke u Moskvi. To je središte “ruskog sveta” i tamo se sve događa. I kako bude u Moskvi biće i u Rusiji. Nema veze šta misle ljudi u Irkutsku ili na Uralu, pa čak i u Sankt Peterburgu".

Za krizu Rusi optužuju Baraka Obamu i Angelu Mekrel, a ne Putina.

"Putin kontroliše dosta toga. Televiziju, deo štampanih medija, ali on ne može kontrolisati kako će ljudi reagovati na rast cena i kurs! Pitanje je samo kada će se u glavama ljudi početi ‘spajati’ u jednu tačku - Krim, sankcije, rast cena, pad rublje i Putin. Moguće ubrzo. Pogotovo u Moskvi, gde se već stabilizovao srednji sloj koji ima materijalne, ali i političke potrebe kojih se nije lako odreći u ime Putina".

Može li sadašnja situacija nauditi Putinu?

"Ako privreda i dalje bude padala, ako sankcije pogode veliki broj ljudi, teško da će moći držati uzde vlasti kao do sada. Kad je Putin u pitanju, imamo dve vesti - dobru i lošu. Vest je da će Putin ‘večno’ ostati u Kremlju. Loša strana toga je da mi ne znamo do kada, ali dobra vest je da to ne zna ni on! Stvar je u tome da diktature padaju neočekivano. Nikada ne znaš šta može biti pokretač ili inicijator njihovog urušavanja. Ne mora to biti Krim, to može biti nešto, možda banalno, što će izvući ljude na ulicu ili ih naterati da na izborima glasaju drugačije. Postoje latentni razlozi za to, kriza je u atmosferi ali šta će izbiti na površinu nikad ne znate. Bunt dolazi spontano".

Mislite da je moguć ruski ‘Majdan’?

"Vidite, niko nije mogao predvideti ni prvi ni drugi Majdan u Ukrajini. Došao je spontano, mada su svi preduslovi postojali. ‘Majdan’ se asocira i simbolizira s političkim potrebama i idejama. To je revolucija dostojanstva. Za to u Rusiji nema potencijala, ali za protest koji će biti protiv sadašnje vlasti - to ima! No dok je u Ukrajini bunt bilo ‘za’ - 2004. ‘za’ pravedne izbore , a 2013. ‘za’ Evropu, eventualni ruski Majdan nužno će biti ‘protiv’. Naime, eventualni ruski bunt može biti samo ‘protiv Putina’, a ne ‘za’ nešto. To ‘za’ će doći tek kasnije, nakon Putina. Treba videti kako će se stvari razvijati tokom ove, 2015. godine jer pogoršanje situacije može dovesti do nekog događaja, neke ‘inicijalne kapisle’ koja će izazvati promene. No moramo biti oprezni jer s jedne strane imamo protest protiv Putina, a s druge je zamka - mi ne znamo što će doći nakon Putina. Nismo sigurni. Deo ljudi u Rusiji, pa i u Evropi, pribojava se gorega. To je legitimno razmišljanje, ali lično mislim da se to ne može dogoditi. Putin je predugo na vlasti. To nije dobro. Da se nije vraćao na vlast 2012, imao bi u istoriji bolju poziciju nego što će je imati nakon svog odlaska. Sumnjam da mu odlazak više može biti trijumfalan".

Neki analitičari u Rusiji smatraju da se Putin više mora pribojavati ‘dvorskog puča’ nego eventualnog narodnog bunta.

"Rusija je imala ‘dvorske prevrate’ u svojoj istoriji i u carizmu i u komunizmu. Setimo se puča protiv cara Pavla ili decembarskog ustanka protiv cara Aleksandra, pa dvorske borbe nakon Staljina i smena Hruščova. No tada prevratnici moraju biti na čistom oko tri stvari - što s carem ili generalnim sekretarom, pa kakav je legitimitet vlasti sledećeg dana i ima li kontinuiteta ili se on menja. Ako postoje u Kremlju pučisti, oni moraju znati što će s Putinom, pa kakav bi bio legitimitet njihove vlasti. No ovde treba znati jednu činjenicu - velika većina ljudi iz njegovog okruženja koji bi, hipotetički, mogli nešto pokušati, uglavnom su svesni da bez njega ne mogu opstati ni jedan jedini dan. Mogućnost za dvorski prevrat protiv Putina ne vidim. Ne vidim na vidiku političku snagu koja bi se odvažila i reskirala takav potez".

A što je s oligarsima, za koje se tvrdi da su zbog sankcija izgubili više od 50 milijardi dolara.

"Oligarsi bliski Putinu zavise od njema. Da, izgubili su puno. Možda će i još više, ali sumnjam da oni imaju želju, a pogotovo potencijala da se na taj drastični način suprotstave Putinu. Oni će pokušati uticati na njega da popusti, da se nagodi sa Zapadom i slično. Oni su takođe svesni da bi bez Putina mogli postati žrtve. Onaj koji dođe nakon Putina, bez obzira kako, morat će se pozabaviti poslovanjem njegovih oligarha. I to zato da utvrdi vlastiti legitimitet".
:thumbup: vako to vidi najveČi UM i ŠaHista današnjiCe :thumbup:
Uporediti Putina sa Staljinom i Hicom, koji su sistematicno potamanili milione ljudi u Evropi, je ipak malo degutantno, barem zasad. Cini mi se, kad bi neki nacista sutra izvalio, da se Tito (posto je bio donekle autoritaran, zar ne) slobodno moze uporediti sa navedenim licnostima iz WW2 , neki bi i to gHovno pojeli.

Najbolja izjava mu je ova: "Pitanje je samo kada će se u glavama ljudi početi ‘spajati’ u jednu tačku - Krim, sankcije, rast cena, pad rublje i Putin." Znaci, oni ljudi, koji mijesaju kruske sa jabukama, bez ikakve refleksije, zasto se neke stvari desavaju istovremeno, su demokratski osvjesteni. :mrgreen: Fenomenalan lik....u nekim zapadnim drzavama bi mu ta filozofija i prosla, ne zato sto mislim, da su ljudi gluplji, nego zato sto sam misljenja, da su Rusi politicki osvjesteniji.

Cini mi se, da najveci sahista sa njegovom demagogijom nije ostao bezveze samo najveci sahista. Vecina Rusa ga nije fermala ni prije ovih dogadaja oko Ukrajine. I samo onako, da se zna: Ni on se nije stidio, izaci na proteste, zajedno sa Ruskim desnicarima.

I usput, sta misli posteni milijarder Chodorkowski o Putinu? :mrgreen:
AliceInChains

#2148 Re: RUSIJA

Post by AliceInChains »

LDLT wrote:http://www.theguardian.com/world/2015/j ... ce-adviser

Saudi Arabia can last eight years on low oil prices, says former adviser

Ono kad arapski šeici imaju glavnu riječ i utjecaj koliko je jaka i moćna Rusija
Sve je to fino. I kad bi Rusija igrala igru u zadatim okvirima i dopustila, da vegetira do 2017, propala bi.

Nego, preporucujem malo vise objektivnosti. Uzmi kao primjer Ukrajinu i zaboravi cijelu pricu oko nje, onda ce ti biti jasno, da kad se dvije sile svadaju, zakoni se naglo promjenjuju, ili ne postuju.

Moje skromno misljenje: Rusija je zasad od strane zapada dobro pritisnuta finansijski i vrijeme naglo tece. Moze biti, da ce Rusi postupiti malo radikalnije po nekim pitanjima, dok jos imaju finansijskog prostora za manevriranje.
prog321

#2149 Re: RUSIJA

Post by prog321 »

AliceInChains wrote: Moje skromno misljenje: Rusija je zasad od strane zapada dobro pritisnuta finansijski i vrijeme naglo tece. Moze biti, da ce Rusi postupiti malo radikalnije po nekim pitanjima, dok jos imaju finansijskog prostora za manevriranje.

Zapad nema cime da pritisne Rusiju osim napada na valutu preko svojih financijskih centara u Londonu i New Yorku.
Rusija je manje zaduzena od vecine zapadnih zemalja. A niska cijena nafte isto pogadja Ameriku kao i Rusiju.
Co0l

#2150 Re: RUSIJA

Post by Co0l »

:lol:
Post Reply