Ukrajina

Post Reply
Challenger__

#21226 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

To je prošlost oko koje se negdje manje, a negdje više možemo složiti. Ovdje pričamo o eventualnom angažmanu vrlo sumnjivih grupacija u Ukrajini i mogućim posljedicama.

____

Da, zaboravi...
5 0 5

#21227 Re: Ukrajina

Post by 5 0 5 »

Challenger__ wrote:To je prošlost oko koje se negdje manje, a negdje više možemo složiti. Ovdje pričamo o eventualnom angažmanu vrlo sumnjivih grupacija u Ukrajini i mogućim posljedicama.

____

Da, zaboravi...
sa cim se slazes?
dječak sa šibicama

#21228 Re: Ukrajina

Post by dječak sa šibicama »

Eki Shishanijevi vehabosi sa Kavkaza dolaze u Ukrajinu? :D

Sto ce ih FSB nafatati, ko zeceve. Ima da bude

General War

#21229 Re: Ukrajina

Post by General War »

Otprilike sta ce biti pogodjeno novim sankcijama, i posljedice:

Details of the EU sanctions are expected to emerge on Tuesday but the gas sector is not affected. Major state-owned oil firms are included such as Rosneft, which is already targeted by US measures.

Russia has warned that it could block international flights through its airspace if the EU goes ahead with new measures.

Diplomats say the new package will target Russian oil companies Rosneft and Transneft and the petroleum unit of state gas monopoly Gazprom.

Their access to financial markets will be restricted - a serious matter for Rosneft, which last month asked the Russian government for a $42bn (£25.2bn) loan.

Analysis: Andrew Walker, BBC economics correspondent
Rosneft calls itself the leader of the Russian petroleum industry. That makes it a very important player in the European Union's energy market. About 90% of the crude oil used in the EU is imported and Russia is, by a large margin, the biggest supplier.

The sanctions don't appear to directly affect that relationship. They would prevent Rosneft raising money in European financial markets.

But as crude oil is mainly transported by sea, if the trade were disrupted any losses from Russian suppliers could potentially be replaced. It would almost certainly be more expensive, but it could be done, up to a point.

Gas is another story, which may explain why Gazprom's main business is reported not to be on the new sanctions list. Russian gas is delivered to Europe by pipeline. There is a trade in gas transported by sea, but it would be very difficult to compensate for a major disruption of supplies from Russia.

The sanctions would also expand the visa bans and asset freezes on Russian officials and entities, including separatist leaders in Ukraine.

Earlier Russian Prime Minister Dmitry Medvedev warned that Moscow would respond "asymmetrically" to further sanctions.

A Russian airspace ban "could drive many struggling airlines into bankruptcy", he told a Russian daily.

http://www.bbc.com/news/world-europe-29114297
General War

#21230 Re: Ukrajina

Post by General War »

dječak sa šibicama wrote:Eki Shishanijevi vehabosi sa Kavkaza dolaze u Ukrajinu? :D

Sto ce ih FSB nafatati, ko zeceve. Ima da bude

'Oce... :-)
Nemo tite ti samo po filmovima..druga strana ih ima na tone i nisu bas ugodni...i nista ne pokazuju osim divljastva a nista ne dokazuju.
Challenger__

#21231 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

- U okolini Zaporožja pronađena deponija amputiranih udova ukrajinskih vojnika.

Ni manje ni više nego tona ruku i nogu... :-)
Kaligula I

#21232 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

5 0 5 wrote:
Kaligula I wrote:...ukrajinski rat jedino ima veze sa američkim intersima koji su globalno ugrozeni...zato danas Ukrajina i ratuje...samo ne shvaćaju da ratuju za američke interese i ciljeve...najblaže rečeno, Ukrajinci su pretvoreni u korisne idiote...
Gledam neki dan program na AlJ. o momku koji je preživio rat u sirotištu na Bjelavama, a koji je krenuo da traži biološku majku. Pa kad se sastao sa biološkom rodbinom, koji su neki seljaci sa planine, koji su ga, opet, haman na samom početku sastanka, počeli uvjeravati kako je "Clinton nagovorio Aliju da započne rat i da mu je zauzvrat obećao muslimansku državu". Pa su tako "muslimani krivi za rat jer su povjerovali clintonovim lažima." A čovjek govori nazad, "ja sam Bosanac, Sarajlija. Znam šta sam preživio. "
Pogledaj program ako nisi. Poučan je.
...žalim zbog sudbine nesretnog mladića, ali ja njegovu sudbinu doživljavam kao posljedicu zaključka njegove biološke rodbine...i ja se slažem s tim njegovim rođacima, jer smatram da ideja o razbijanju Jugoslavije nije krenula iznutra nego izvana, a koja je kreirana u svjetskim centrima moći neoliberalnog imperijalizma, kao što su London, Vašington, Berlin itd, itd...

...znam da ovaj moj stav mnogi dočekuju na nož, ali što da se radi...ja ću da ga se držim i vjerujem u njega sve dotle dok me ne razuvjere...ista je stvar sa Ukrajinom...na svijetu je, pa čak i u samoj Americi, sve više i više onih ljudi koji dolaze do takvog zaključka...

...evo, recimo, američki analitičar Paul Craig Roberts tvrdi, na bazi svojih saznanja, da su mnogi nezaposleni građani u Ukrajini bili plaćeni da izigravaju demonstrante...a gle ovo; Otvoreno društvo zaklade Soroš, od 1988. g. velikodušno dijelilo novčanu pomoć prozapadni orjentiranim sindikalcima, novinarima, nevladinim organizacijama za zaštitu ljudskih prava, pobornicima kapitalizma i raznoraznim udrženjima koji su bili za destabilizaciju SFRJ...zar ti se ne čini da je ovo isti rukopis, ista ideja i isti cilj?...
Co0l

#21233 Re: Ukrajina

Post by Co0l »

Ko nas,bre,zavadi!?
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#21234 Re: Ukrajina

Post by pici »

koja budalaština...tih neupućenih seljaka...

George Herbert Walker Bush (Milton, Massachusetts, 12. juni 1924), bio je 41. predsjednik SAD-a (1989-1993).

Rođen pod imenom William Jefferson Blythe III, Clinton je bio 42. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Njegov prvi mandat je započeo 20. januara 1993.
Klinton nagovorio aliju na rat :lol: :lol: :lol: :lol: :mrgreen:
vivaldi

#21235 Re: Ukrajina

Post by vivaldi »

General War wrote:Otprilike sta ce biti pogodjeno novim sankcijama, i posljedice:Details of the EU sanctions are expected to emerge on Tuesday but the gas sector is not affected. Major state-owned oil firms are included such as Rosneft, which is already targeted by US measures.
pa i tokom hladnog rata gas je tekao, mada generalno zajebana situacija.

zapadu su sankcije jedino oruzje i moraju ih ovoliko razblazivati da bi imali nekakav redoslijed poteza i zadrzali kakvu takvu mogucnost da se stvari ne otmu kontroli, a s druge strane imas ruse koji imaju kulturu patnje..
siponja

#21236 Re: Ukrajina

Post by siponja »

salik79 wrote:
Challenger__ wrote:Daj Salik, dolaziš iz tekije i znaš jako dobro šta je jezik metafore.
Metafora, u ovom slucaju i kontekstu, ti nikako nije prikladna. Radi tebe ti govorim :)
ne rezumiješ ti njega, to ti je batin značenje. :lol:
insomnia78

#21237 Re: Ukrajina

Post by insomnia78 »

Kaligula I wrote:
5 0 5 wrote:
Kaligula I wrote:...ukrajinski rat jedino ima veze sa američkim intersima koji su globalno ugrozeni...zato danas Ukrajina i ratuje...samo ne shvaćaju da ratuju za američke interese i ciljeve...najblaže rečeno, Ukrajinci su pretvoreni u korisne idiote...
Gledam neki dan program na AlJ. o momku koji je preživio rat u sirotištu na Bjelavama, a koji je krenuo da traži biološku majku. Pa kad se sastao sa biološkom rodbinom, koji su neki seljaci sa planine, koji su ga, opet, haman na samom početku sastanka, počeli uvjeravati kako je "Clinton nagovorio Aliju da započne rat i da mu je zauzvrat obećao muslimansku državu". Pa su tako "muslimani krivi za rat jer su povjerovali clintonovim lažima." A čovjek govori nazad, "ja sam Bosanac, Sarajlija. Znam šta sam preživio. "
...ja ću da ga se držim i vjerujem u njega sve dotle dok me ne razuvjere...
Da si se kao musliman zatekao 92-e u Visegradu brzo bi te Lukić, a mozda i Strelkov licno razuvjerio

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
Challenger__

#21238 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Mi nismo Donbas, mi smo Donbabve :-D

Image

izvor - LINK
General War

#21239 Re: Ukrajina

Post by General War »

vivaldi wrote:
General War wrote:Otprilike sta ce biti pogodjeno novim sankcijama, i posljedice:Details of the EU sanctions are expected to emerge on Tuesday but the gas sector is not affected. Major state-owned oil firms are included such as Rosneft, which is already targeted by US measures.
pa i tokom hladnog rata gas je tekao, mada generalno zajebana situacija.

zapadu su sankcije jedino oruzje i moraju ih ovoliko razblazivati da bi imali nekakav redoslijed poteza i zadrzali kakvu takvu mogucnost da se stvari ne otmu kontroli, a s druge strane imas ruse koji imaju kulturu patnje..
Naravno, naivno je ocekivati da ce neko sebi granu prerezati na kojoj sjedi a da ne napravi prvo nesto sto ce ublaziti pad...zapad je uvjek bio promisljen...malim koracima ali prema cilju. gas im treba...na drugoj strani gledajuci koliko je zajebana situacija je da i Ukrajina moze precvikat dotok gasa prema evropi ako osjeti da nesto ne ide u njihovu korist.
General War

#21240 Re: Ukrajina

Post by General War »

Challenger__ wrote:Mi nismo Donbas, mi smo Donbabve :-D

Image

izvor - LINK
Image

A Mi nismo opolcelci...mi smo opolčetnici :lol:
vivaldi

#21241 Re: Ukrajina

Post by vivaldi »

General War wrote:Naravno, naivno je ocekivati da ce neko sebi granu prerezati na kojoj sjedi a da ne napravi prvo nesto sto ce ublaziti pad...zapad je uvjek bio promisljen...malim koracima ali prema cilju. gas im treba...na drugoj strani gledajuci koliko je zajebana situacija je da i Ukrajina moze precvikat dotok gasa prema evropi ako osjeti da nesto ne ide u njihovu korist.
nisam mislio na to. ako zapad uvede neke drasticne sankcije rusiji, tu je onda kraj price i razgovora, zapad je u tom slucaju ostao bez poslejdnjeg aduta jer za razliku od lbiije, iraka, afganistana, srbije..rusima ne mogu prijetiti vojnom intervencijom.

a u scenariju totalnih sankcija onda bi i rusi skinuli rukavice i vise ne bi bila vijest da ima rusa medju pobunjenicima, vec da ima pobunjenika medju rusima. druga stvar, kijev je samo 200 kilometara od bjeloruske granice, a rsui tamo vec imaju neke jedinice. to znaci da je u roku od sat, dva u dometu obicn artiljerije (vjerovatno je na to mislio putin kada je neki dan rekao da moze brzo zauzeti kijev - bas je rekao kijev, a ne ukrajinu).

a ne bi vjerovatno vise bila u pitanju samo ukrajina. pocele bi onda opet vjerovatno preseljeavanje nuklearki po svim meridijanima, od bliskog istoka do latinske amerike.

to je totalno sranje, zato i sumnjam da ce to do toga doci, mada s druge strane nemam ideju ni kako bi se ovo uopste moglo zavrsiti. dugo sam mislio da je cilj samo krim, da su na istok posli samo da bi se mogli vratiti i da ce to prodat ko kompromis u fazonu vratili smo istok, zadrzacemo krim, ali sam ocigledno pogresno mislio :D
Challenger__

#21242 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Šta je uzrok krize u Ukrajini? Nerazumno pogrešna ambicija Zapada da vidi Ukrajinu apsorbiranu u EU i NATO.

Image
It cannot be said often enough that what triggered the crisis was not Mr Putin’s desire to restore the boundaries of the Soviet Union, but the ludicrously misguided ambition of the West to see Ukraine absorbed into the EU and Nato."
izvor - The Telegraph

_____

Toliko o "unisonom stavu 'zapada' " od autora Telegrafa do nekadašnjeg člana Reganove administracije.
Challenger__

#21243 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

vivaldi wrote:(vjerovatno je na to mislio putin kada je neki dan rekao da moze brzo zauzeti kijev - bas je rekao kijev, a ne ukrajinu).
Mala primjedba. To je Barossova izmišljotina. Demantovano.
General War

#21244 Re: Ukrajina

Post by General War »

vivaldi wrote:
General War wrote:Naravno, naivno je ocekivati da ce neko sebi granu prerezati na kojoj sjedi a da ne napravi prvo nesto sto ce ublaziti pad...zapad je uvjek bio promisljen...malim koracima ali prema cilju. gas im treba...na drugoj strani gledajuci koliko je zajebana situacija je da i Ukrajina moze precvikat dotok gasa prema evropi ako osjeti da nesto ne ide u njihovu korist.
nisam mislio na to. ako zapad uvede neke drasticne sankcije rusiji, tu je onda kraj price i razgovora, zapad je u tom slucaju ostao bez poslejdnjeg aduta jer za razliku od lbiije, iraka, afganistana, srbije..rusima ne mogu prijetiti vojnom intervencijom.

a u scenariju totalnih sankcija onda bi i rusi skinuli rukavice i vise ne bi bila vijest da ima rusa medju pobunjenicima, vec da ima pobunjenika medju rusima. druga stvar, kijev je samo 200 kilometara od bjeloruske granice, a rsui tamo vec imaju neke jedinice. to znaci da je u roku od sat, dva u dometu obicn artiljerije (vjerovatno je na to mislio putin kada je neki dan rekao da moze brzo zauzeti kijev - bas je rekao kijev, a ne ukrajinu).

a ne bi vjerovatno vise bila u pitanju samo ukrajina. pocele bi onda opet vjerovatno preseljeavanje nuklearki po svim meridijanima, od bliskog istoka do latinske amerike.

to je totalno sranje, zato i sumnjam da ce to do toga doci, mada s druge strane nemam ideju ni kako bi se ovo uopste moglo zavrsiti. dugo sam mislio da je cilj samo krim, da su na istok posli samo da bi se mogli vratiti i da ce to prodat ko kompromis u fazonu vratili smo istok, zadrzacemo krim, ali sam ocigledno pogresno mislio :D
OK, slazem se...ovo za krim sto spominjes..mislim da si bio u pravu sa takvim razmisljanjem, ali (po mom misljenju) izgleda da Putin je u zadnjem casu podlegao svom egu (da ne moze bas sve dobiti) jer su pobunjenici prakticno bili sabijeni u cosak...nije dozvolio zavrsetak ATO i krahom pobunjenika...sad vec ima problem.
General War

#21245 Re: Ukrajina

Post by General War »

Challenger__ wrote:Šta je uzrok krize u Ukrajini? Nerazumno pogrešna ambicija Zapada da vidi Ukrajinu apsorbiranu u EU i NATO.

Image
It cannot be said often enough that what triggered the crisis was not Mr Putin’s desire to restore the boundaries of the Soviet Union, but the ludicrously misguided ambition of the West to see Ukraine absorbed into the EU and Nato."
izvor - The Telegraph

_____

Toliko o "unisonom stavu 'zapada' " od autora Telegrafa do nekadašnjeg člana Reganove administracije.
Dobro ja I? Zapad i NATO apsorbuje sve evropske zemlje pa i ukrajinu ukljucujuci i Srbiju i BiH...odnosno radije bih rekao obratno da te zemlje teze ulasku u EU...pa i NATO...(oni su ti sto odredjuju uslove) a, hoce li i tu Rusija intervenisati granatama i ocepljenjem svih srba koji pricaju ruski?.... :-)
Kaligula I

#21246 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

insomnia78 wrote:
Kaligula I wrote:
5 0 5 wrote:
...ja ću da ga se držim i vjerujem u njega sve dotle dok me ne razuvjere...
Da si se kao musliman zatekao 92-e u Visegradu brzo bi te Lukić, a mozda i Strelkov licno razuvjerio

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
...Lukić i Strelkov su samo posljedica, ali ja govorim o uzroku...a uzrok je želja za globalnom dominacijom i upravljanjem iz jednog centra...da nije bilo ciljeva i planova NLI, MFO i KSK, dakle ne bi bilo ni domaćih nacionalističkih govana, a da nije bilo njih ne bi bilo ni pokolja među slavenskim narodima, primarno nad Bošnjacima-muslimanima...meni zvuči vrlo logično...
General War

#21247 Re: Ukrajina

Post by General War »

Kaligula I wrote:
...Lukić i Strelkov su samo posljedica, ali ja govorim o uzroku...a uzrok je želja za globalnom dominacijom i upravljanjem iz jednog centra...da nije bilo ciljeva i planova NLI, MFO i KSK, dakle ne bi bilo ni domaćih nacionalističkih govana, a da nije bilo njih ne bi bilo ni pokolja među slavenskim narodima, primarno nad Bošnjacima-muslimanima...meni zvuči vrlo logično...
Pa nije Soros ili CIA placla Lukica ili Strelkova...izgleda da su njih placali i indoktrinirali antiglobalisti i predvodnici multipolarnog slobodarskog svijeta :zzzz: ...znaci nacionalisticka govna su bila tu samo su cekala povod...odnosno odrijesene ruke, povod im nije ni trebao...naslo bi se vec nesto...
Kaligula I

#21248 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

pici wrote:koja budalaština...tih neupućenih seljaka...

George Herbert Walker Bush (Milton, Massachusetts, 12. juni 1924), bio je 41. predsjednik SAD-a (1989-1993).

Rođen pod imenom William Jefferson Blythe III, Clinton je bio 42. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Njegov prvi mandat je započeo 20. januara 1993.
Klinton nagovorio aliju na rat :lol: :lol: :lol: :lol: :mrgreen:
...ne samo Aliju, nego sve nacionalističke lidere sa tla bivše Juge...nije ih nagovorio bukvalno, kako to ti shvataš, nego ih je 'naguzio' onako diplomatski, džentlmenski...što bi se nardoski reklo 'bacio im košćuru'...i naravno ne samo Klinton nego cijela družina koja fura taj projekt...zar ti nije nimalo čudno da se jedna Jugoslavija, koja je nekoliko puta bila jača od svake svoje članice pojedinačno, nije mogla održat na svjetskoj političkoj pozornici, a da to uspijeva ogriscima od država?...jeste čudno, ali i objašnjivo...Jugoslavija je bila zemlja sa kičmom i stavom i koja se kao takva nije dala pod noge NLI, dok su se ove karikature od država stavile u službu tog istog imperijalizma i zahvaljujući tome opstaju, istina gmižući i pužući, ali opstaju...
vivaldi

#21249 Re: Ukrajina

Post by vivaldi »

General War wrote:izgleda da Putin je u zadnjem casu podlegao svom egu (da ne moze bas sve dobiti) jer su pobunjenici prakticno bili sabijeni u cosak...nije dozvolio zavrsetak ATO i krahom pobunjenika...sad vec ima problem.
pa moguce i to, al ipak u svjetskoj politici ima previse nelogicnosti sto je rezultat prije svega mog (obicnog covjeka) neznanja i i naravno cijelog niza nedostupnih i tajnih podataka.

kompletna frka u ukrajini mi je nelogicna. nedavno sam gledao na nekom hrvatskom kanalu emisiju o putinu. nije naravno hrvatska emisija, vec samo prevod :D

emisija je vrlo svjeza 2-3 godine max i prica o usponu putina na vlast, al su sagovornici giganti, nema jacih - svi redom bivsi ili aktuleni ministri, savjetnici, sekretar, sefovi kabineta..hrpa neobjavljenih snimaka, a uporedo razgovaraju i sa americkim sagovornicima, isto najvece face. pricaju na iste teme, price se podudaraju, nema pogresnih intepretacija i to djeluje dosta ubjedljivo.

uglavnom tu npr prvi put cujem da onu noc kada su maeri napali talibane nakon napada u njujorku, 2 talibana u istu noc se predala ruskim granicarima u tadzikistanu (nisam ni znao da ih tamo ima), da su rekli da ih licno mula omar salje i da zele podrsku rusije za borbu protiv amera (kukvalno isti scenario ko 80-ih al obrnuto).

taj ruski ministar vice da su ne samo odbili ponudu vec da su amerima ustupili svoje obavjestajne podatke o talibanima..

nakon toga kondoliza rajs, koja je valjda inace bila strucnjak za rusiju, kaze u kameru "tada sam zaista shvatila da je hladni rat gotov"..

sve u svemu, i jedni i drugi su zvucali kao da su veliki problemi ispeglani, da saradjuju bolje nego ikad, i pritom ponavljam da je emisija svjeza, nije stara 30 godina..

i onda se odjednom desi ukrajina i preko noci svijet dodje na ivicu novog hladno rata. kako? zasto? stvarno nemam nikakvu pretpostvaku
Challenger__

#21250 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

- Iako zaključeno primirje ima jedan mnogo širi kontekst, zapažam da postoje lokalni elementi, na obje strane, koji žele da ga sruše. Riječ je o "Jukama" i "Cacama" na obje strane koji su nezadovoljni primirjem, svako iz svojih razloga. Među Novorusima je to jedan Mozgovoj, koji kontrira Aleksandru Zaharčenku koji ima sve veću moć ne samo u Donjecku... Neki dan su nepoznata lica pokušala da na njega izvrše atentat. Sa druge strane to su brojne paravojne formacije kao što su Azov oligarha Kolomojskog...

Stičem utisak da su ovih dana, i Porošenko i Zaharčenko i Putin na istim pozicijama.

Ali, đavo ne spava, jeli.
Post Reply