Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Mogy87

#21176 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Medobrundo25 wrote: 30/06/2020 18:23
Mogy87 wrote: 30/06/2020 16:42
laik1981 wrote: 30/06/2020 16:19
To je previse kompleksno i nemaju vremena da odgovore zasto tih ljudi nema u zvanicnim statistikama.. Vjerovatno zato sto bi ispalo da je procenat smrtnosti oko 0,1% umjesto 3-5% i procenat hospitalizacija 1% umjesto 10-15%.. Ti procenti bi se onda moglu uporedjivati sa procentima nekih drugih virusnih respiratornih infekcija, a to bi islo protiv teza kojima se vode svo ovo vrijeme.. Isto kao sto im je kompleksno odgovoriti zasto se virus nije sirio i zasto nije bilo udara na zdravstvene sisteme u Evropi u decembru prosle godine kada je dokazano prisustvo virusa u Evropi, a u Francuskoj je dokazan slucaj koji je obolio u decembru prosle godine i nije bio nulti slucaj.. Nemaju linkove da odgovore.. Bez linkova ne znaju funkcionisati..
To što ti misliš da se sve može banalizirati i da se kompleksne stvari za koje je potrebno minimalno 10 godina stručnog usavršavanja mogu sažeti u par rerčenica koje može svako razumjeti to ne znači da je to tačno.
Postavio si ovaj članak:
https://www.klix.ba/lifestyle/zdravlje/ ... /200630009
Ovo su odlične vijesti. Ali stvari nisu tako jednostavne. Znaš li ti razliku između reaktivacije memorijskih T ćelija i reaktivacije memorijskih B ćelija koje luče imunoglobuline? I zašto se ovo ne smatra serološkim testom? To što tebi neke stvari nisu logične ne znači da nisu takve već nemaš (izvini što ti ovako pišem) dovoljno predznanja da ih razumiješ. I ovo nije ona "ljekari su nedodirljivi" već jednostavno za raspravu o ovako kompleksnim temama koje pokušavate banalizirati je neophodan određeni nivo predznanja.
Ti ne odustajes? Otkud ti znas odakle su podaci? Prestani se praviti pametna/pametan jer to nisi. Opet zakljucujes na osnovu onoga sto ti mislis, tj zelis da bude istina. Pokusala/pokusao si mi milion puta replicirati , nemas potrebe. Podaci su sa
Da ti pomognem: podaci su objavljeni ovdje:
https://www.biorxiv.org/content/10.1101 ... noNAOUhtxE
https://news.ki.se/immunity-to-covid-19 ... 9qedRCO5AM
Sve sto znas je ad hominem. Razumijes li ti te podatke? Znas li odgovore na pitanja koja sam postavila?
Medobrundo25

#21177 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

Mogy87 wrote: 30/06/2020 18:27
To što ti misliš da se sve može banalizirati i da se kompleksne stvari za koje je potrebno minimalno 10 godina stručnog usavršavanja mogu sažeti u par rerčenica koje može svako razumjeti to ne znači da je to tačno.
Postavio si ovaj članak:
Ovo su odlične vijesti. Ali stvari nisu tako jednostavne. Znaš li ti razliku između reaktivacije memorijskih T ćelija i reaktivacije memorijskih B ćelija koje luče imunoglobuline? I zašto se ovo ne smatra serološkim testom? To što tebi neke stvari nisu logične ne znači da nisu takve već nemaš (izvini što ti ovako pišem) dovoljno predznanja da ih razumiješ. I ovo nije ona "ljekari su nedodirljivi" već jednostavno za raspravu o ovako kompleksnim temama koje pokušavate banalizirati je neophodan određeni nivo predznanja.
Ti ne odustajes? Otkud ti znas odakle su podaci? Prestani se praviti pametna/pametan jer to nisi. Opet zakljucujes na osnovu onoga sto ti mislis, tj zelis da bude istina. Pokusala/pokusao si mi milion puta replicirati , nemas potrebe. Podaci su sa
Sve sto znas je ad hominem. Razumijes li ti te podatke? Znas li odgovore na pitanja koja sam postavila?
Molim ds me se banuje, ali ti si dobro glupa osoba. Lp :thumbup:
Behem0th

#21178 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Behem0th »

Postavio si ovaj članak:
Vi ste mi najmocniji sto svakome ko nije uz vasu logiku odmah im prisijete ad hominem :roll:
Mogy87

#21179 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Medobrundo25 wrote: 30/06/2020 18:28

Molim ds me se banuje, ali ti si dobro glupa osoba. Lp :thumbup:
Može jedna suvisla rečenica o istraživanju koje su objavili naučnici sa Karolinska Instituteta iz Švedske? Samo jedna?
Mogy87

#21180 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Behem0th wrote: 30/06/2020 18:31

Vi ste mi najmocniji sto svakome ko nije uz vasu logiku odmah im prisijete ad hominem :roll:
Kako si mogao zaključiti koja je njegova logika kad sve što zna reći je da je neko glup/a i da se "pravi pametan" (to jeste ad hominem)?
Vela666

#21181 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Vela666 »

Mogy87 wrote: 30/06/2020 18:33
Kako si mogao zaključiti koja je njegova logika kad sve što zna reći je da je neko glup/a i da se "pravi pametan" (to jeste ad hominem)?
Od kada je uvreda reći nekome "ne pravi se pametan"
Onda nam je svim prosvjetnim uposlenicima ad hominem jedino što znaju, jer ga još ni jedno ne sretnuh a da nije učeniku bar jednom rekao "ne pravi se pametan"
Ali_G

#21182 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ali_G »

Mogy87 wrote: 30/06/2020 18:07
Ali_G wrote: 30/06/2020 17:49
daddy-kool wrote: 30/06/2020 17:16

Da bi se virus raširio, potrebno je imati rasijavanje na nekoliko žarišta, pa da uhvati maha. Većina ljudi prenese jednoj ili nijednoj osobi, pa je moguće da je bilo pojedinačnih slučajeva čiji su se lanci jednostavno ugasili.
Zarazen pacijent je vjerovatno danima prije hospitalizacije bio kuci. Imao kontakte. Isao nezasticenim ljekarima, laborantima, rtg. I sad niko od njih nije dobio virus.
Citava prica oko talijanske kataklizme se vezuje da je nulti pacijent sa simptomima lutao 2 dana po bolnici i zarazio sistem. Ja uopste ne sporim da je virus tu, da je i prilicno opasan. Al jednostavno nema elementarne logike stanje na terenu i ono sto se prezentuje od strane struke.
Moraš razlučiti dva momenta:
1. Kataklizma u Italiji (visoka smrtnost, pretpostavka da se jako lako prenosi)
2. Spoznaja da je smrtnost daleko niža (serološki testovi) i da se ne širi tako lako
Preporuke i mišljenja struke su se zaokrenuli za 180 stepeni u duhu novih saznanja. Niko više ne preporučuje rigorozne mjere i ne samo zbog ekonomije.
Evo balan primjer (anegdotalni, ali ilustrativan): kako objasniti da Dino Konaković (gledaj samo konstituciju, ne politiku), ima obostranu upalu pluća, a supruga je bez simptoma? Ovaj virus je zafrkan upravo jer nije logičan. Ali za to nisu odgovorni ljudi koji ga proučavaju i bore se s njim.
Kako ne preporucuje kad su Kinezi blokirali grad. Englezi razmisljaju o istom
Mogy87

#21183 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Ali_G wrote: 30/06/2020 18:47
Mogy87 wrote: 30/06/2020 18:07
Ali_G wrote: 30/06/2020 17:49

Zarazen pacijent je vjerovatno danima prije hospitalizacije bio kuci. Imao kontakte. Isao nezasticenim ljekarima, laborantima, rtg. I sad niko od njih nije dobio virus.
Citava prica oko talijanske kataklizme se vezuje da je nulti pacijent sa simptomima lutao 2 dana po bolnici i zarazio sistem. Ja uopste ne sporim da je virus tu, da je i prilicno opasan. Al jednostavno nema elementarne logike stanje na terenu i ono sto se prezentuje od strane struke.
Moraš razlučiti dva momenta:
1. Kataklizma u Italiji (visoka smrtnost, pretpostavka da se jako lako prenosi)
2. Spoznaja da je smrtnost daleko niža (serološki testovi) i da se ne širi tako lako
Preporuke i mišljenja struke su se zaokrenuli za 180 stepeni u duhu novih saznanja. Niko više ne preporučuje rigorozne mjere i ne samo zbog ekonomije.
Evo balan primjer (anegdotalni, ali ilustrativan): kako objasniti da Dino Konaković (gledaj samo konstituciju, ne politiku), ima obostranu upalu pluća, a supruga je bez simptoma? Ovaj virus je zafrkan upravo jer nije logičan. Ali za to nisu odgovorni ljudi koji ga proučavaju i bore se s njim.
Kako ne preporucuje kad su Kinezi blokirali grad. Englezi razmisljaju o istom
Kinu ne bih komentarisala jer je vrlo teško doći do realnih podataka. Engleska plaća cijenu odgađanja reakcije. Ja govorim o državama koje su širenje u svojim granicama stavile pod kakvu takvu kontrolu.
Mogy87

#21184 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Vela666 wrote: 30/06/2020 18:46
Mogy87 wrote: 30/06/2020 18:33

Od kada je uvreda reći nekome "ne pravi se pametan"
Onda nam je svim prosvjetnim uposlenicima ad hominem jedino što znaju, jer ga još ni jedno ne sretnuh a da nije učeniku bar jednom rekao "ne pravi se pametan"
Nije uvreda. Argumentovana je rasprava gdje razgovaramo o činjenicama, a ne o ljudima :thumbup:
laik1981

#21185 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

U Hrvatskoj je stopa smrtnosti daleko ispod 0,5-1%.. Sa tih 80000 slucajeva smrtnost kod hrvata je 0,13% i to do momenta kada je to istrazivanje uradjeno, tj. do 5.5., sto implicira da je danas, skoro dva mjeseca posle, ta stopa jos manja.. 0,5-1% je svjesno preuvelicavanje za 4-8 puta.. U Srbiji po ovom sto su objavili 0,06% smrtnost, al haj neka su sakrili jos toliko opet je to 0,12%.. U Belgiji koja je medju najpogodjenijim drzavama na broj stanovnika smrtnost 1,1%, od toga preko pola u starackim domovima i domovima za njegu onih kojima je tudja njega potrebna.. A jos su brojali kako niko na svijetu nije brojao
What's different about Belgium?
Belgian officials say they are counting in a way that no other country in the world is currently doing: counting deaths in hospitals and care homes, but including deaths in care homes that are suspected, not confirmed, as Covid-19 cases.

According to Belgium's latest official figures, out of 7,703 deaths, 53% have been in care homes.
https://www.washingtonpost.com/world/eu ... story.html

Brojcanici odrzavaju paniku i histeriju i zato ih mediji i koriste.. U realnosti je sve puno drugacije i 90% od informacija kojima su dizali paniku i histeriju su obicna laz.. Dio struke koji je stavljen na stub srama, koji je osudjivan, koji je nazivan teoreticarima zavjere je govorio istinu jos u martu.. Bilo je tu i virusologa i epidemiologa i iz Njemacke, Francuske, Amerike, a nekih i iz Makedonije, Hrvatske, itd.. Sjecam se videa one dvojice americkih ljekara i njihovog objasnjenja.. Svi redom osudjivani i optuzivani da sire dezinformacije, a govorili ono sto se danas ispostavlja kao istina.. Govorili o puno nizim stopama smrtnosti, o irelevantnosti brojeva koje brojcanici vrte.. Nauka koja je pod kontrolom WHO je lagala.. Stroge retsriktivne mjere koje su uvodili su bile nepotrebne i napravile ogromnu stetu..

Ovo oko objasnjenja oko transmisije u decembru i januaru u evropi ne treba ni komentarisati.. Postojali idealni uslovi za sirenje, temperature koje pogoduju virusu, masovno i ucestalo koristenje zatvorenih prostora, ogromne guzve u evropskim metropolama i ogromna cirkulacija putnika, kako evropskih tako i sa ostalih konktinenata.. I pored svega sasvim slucajno nije dolazilo do sirenja zaraze, do masovnoh umiranja i pucanja u zdravstvenim sistemima.. Nije bilo superprenosilaca ili cega li vec :-) .. Virus nestajao sam od sebe :-) , a danas u jednoj fabrici u Njemackoj se "preko noci" zarazi 1500 ljudi.. Ali ni jednog "pravog" naucnika na svijetu ne interesuje decembar i januar.. Za njih u evropi sve pocinje krajem februara i tu se sva prica zavrsava.. Nema se para da se kopa po ranijem periodu, svasta bi se moglo iskopati pa bi im restrikcije koje su preporucivali i koje su sjebale svjetsku ekonomiju i poremetile zivote ljudi mogle prisjesti..
daddy-kool

#21186 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

laik1981 wrote: 30/06/2020 19:32 U Hrvatskoj je stopa smrtnosti daleko ispod 0,5-1%.. Sa tih 80000 slucajeva smrtnost kod hrvata je 0,13% i to do momenta kada je to istrazivanje uradjeno, tj. do 5.5., sto implicira da je danas, skoro dva mjeseca posle, ta stopa jos manja.. 0,5-1% je svjesno preuvelicavanje za 4-8 puta.. U Srbiji po ovom sto su objavili 0,06% smrtnost, al haj neka su sakrili jos toliko opet je to 0,12%.. U Belgiji koja je medju najpogodjenijim drzavama na broj stanovnika smrtnost 1,1%, od toga preko pola u starackim domovima i domovima za njegu onih kojima je tudja njega potrebna.. A jos su brojali kako niko na svijetu nije brojao
IFR je 0,6-1,4% ovisno o demografskoj strukturi, zdravstvenom sistemu, generalnom zdravlju populacije, i sl. Ovo su brojevi koji su potvrđeni u Švicerskoj, Španiji, UK, Francuskoj, USA, Njemačkoj, itd, itd. Ovo su brojevi koji se koriste u naučnim radovima i sada su osnova za dalja istraživanja. To što u Hrvatskoj na osnovu seroloških studija gdje je specifičnost testova koje daju greške od 2% oni kažu da su imali 2% zaražene populacije zaista nije relevantno, a još manje je relevantno kada u Hr i Srbiji na osnovu tih problematičnih rezultata ekstrapoliraju neke ogromne brojeve zaraženih.

Da li je više vjerovatno da su brojevi iz Španije, Francuske, Njemačke, UK, ustvari relevantni, ili su to pak brojevi iz Srbije?

Svi naučnici u svijetu su upleteni u zavjeru, ali slobodarski narod predvođen Vučićem ima pravu istinu? :lol:

Njemačka svjesno ukopava svoju ekonomiju samo da zadrži privid opasnosti, jer eto zajebali se pa sad im neugodno? :-) :lol:

Amerika, kojoj je samo dolar svetinja, je zaustavila svoju zemlju 'nako, a opet će dijelove morati zaustavljati jer je narod kao i kod nas - hoj mi se hoj. Ali ne i to je zavjera jer oni kojim su pare najslađe će svjesno ići u gubitke zbog ...? :roll:

Ako neko ovako razmišlja onda stvarno nije upoznao kako svijet funkcioniše.
laik1981

#21187 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Ja ne znam gdje je gore nego u Belgiji sto se tice smrtnosti pa je kod njih, na osnovu njihovih istrazivanja seroloskim testiranjima, smrtnost 1,1%.. I da ne uzmemo u obzir kako su pripisivali covid kao uzrok smrti..
daddy-kool

#21188 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Ostavljen je interval pouzdanosti jer će tek dok se prašina slegne, pregleda sva statistika i prekobrojne smrti (Excess deaths) biti nešto jasniji mortalitet od Covida.

https://www.nytimes.com/interactive/202 ... eaths.html
These numbers undermine the notion that many people who have died from the virus may soon have died anyway.
tap3ah75

#21189 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tap3ah75 »

Jel tema BiH?
Manite se ostalih zemalja
GAU8

#21190 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Tuđi belaj vazda slađi..
Edin H.

#21191 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

daddy-kool wrote: 30/06/2020 20:33

Da li je više vjerovatno da su brojevi iz Španije, Francuske, Njemačke, UK, ustvari relevantni, ili su to pak brojevi iz Srbije?

Svi naučnici u svijetu su upleteni u zavjeru, ali slobodarski narod predvođen Vučićem ima pravu istinu? :lol:
:D
laik1981

#21192 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Jos jedna zanimljivost za rubriku "bosnjo zna najbolje"
http://ba.n1info.com/Svijet/a444283/Ces ... -FOTO.html
laik1981

#21194 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Pa zasto nemaju kisika?
DEMONIKA

#21195 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by DEMONIKA »

dječak sa šibicama wrote: 01/07/2020 00:35

nema kisika, u NP je haos
upravo sam poslala pm osobi sa fejsbuka koja je stavila taj video, čekam odgovor
na njegovom fejsbuku nema tog videa
oldtajmer

#21196 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by oldtajmer »

bas su u sandzaku najebali pravo

https://sandzakpress.net/240433-2/
DEMONIKA

#21197 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by DEMONIKA »

svugdje govna na vlasti
oldtajmer wrote: 01/07/2020 01:18 bas su u sandzaku najebali pravo

https://sandzakpress.net/240433-2/
DA NE ZNAM STA CU URADITI KADA GA VIDIM. I NIKAD MU HALALIT NEĆU OVOLIKE SMRTI NAŠIH SUGRAĐANA.
A VI NARODE ZNAJTE ŠTA VAM JE ČINITI.
ŽELIM OSTAVKU I ŽELIM ODGOVORNOST I TO KRIVIČNU ZA SVE OVE SMRTI ZBOG NEDOSTATKA OPREME I KADRA. TI SI KRIV, TI SI KRIV ZA SVE SMRTI POIMENICE. GROBARU SVOGA NARODA MEGO MAHMUTOVICU.
BlackRiver

#21198 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BlackRiver »

Gdje se mogu naci podaci o broju zarazenih po kantonima? Zanima me USK, nisam siguran da sam vidio bilo kakve podatke za USK proteklih dana.
Dodatno pitanje, je li moguce otici i testirati se bilo gdje u USK?
CPT

#21199 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by CPT »

laik1981 wrote: 01/07/2020 00:51 Pa zasto nemaju kisika?
ja pitanja... :roll:
tap3ah75

#21200 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tap3ah75 »

dječak sa šibicama wrote: 01/07/2020 00:35

nema kisika, u NP je haos
Ja ništa ne razumijem
Locked