SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
- JThomas
#21176 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
znači policija odgovara za svoj rad tužiocima?
- animus
#21177 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Ne znam na sta ciljas, jeli ides na to da jedni druge cuvaju ili nesto drugo.je li ikad ijedan tužilac pozvao na odgovornost ijednog policajca, policijskog šefa, komesara, ministra?
Uglavnom to su posebne institucije, nezavisne u svom radu i ne moze on pozivati na odgovornost policijskog sluzbenika. Ako ima zamjerki na rad onda moze redovnim putem podnijeti prijavu, tužbu ili sta vec. Nedavno je bilo ono prepucavanje SIPE i Tuzilastva BiH preko medija. Tu je bio pravi rat i vidio si kakvi su odnosi izmedju njih. Optuzivali su jedni druge javno ali nema tu pozivanja na odgovornost. Ako imas saznanja za krivicno djelo onda podneses prijavu i drugi organ to zavrsi, nebitno jeli u pitanju kriminal tuzioca ili policajca. U Tuzli je nedavno pohapseno nekoliko policajca, cini mi se i komesar da je u pitanju, bili dokazi za kriminal i cao glavnom covjeku policije a prije par godina je bilo i u Bihacu isto tako.
-
Naslovnica
#21178 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Potpismg wrote:Jasno je da bez strogog sankcionisanja tužilaštva i sudova od strane VSTV zbog nerada i sporosti a često i jako sumnjivih odluka rad policije je u drugom planu.
Jer ako se uzme u obzir ovoliki broj povratnika v vršenju KD, i se takva lica stalno vraćaju pred sudije, a ovi ih opet blago kažnjavaju, jasno je da je sud posredno saučesnik u svemu.
Isto se odnosi i na tužioce, ali u drugom smislu.
- JThomas
#21179 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
sve je to jedna neodvojiva cjelina kojom upravlja politika.
-
mg
#21180 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Predsjednici vodećih stranaka, molim lijepo. I naravno dva struĆnjaka Zukić i Sarajlić!JThomas wrote:sve je to jedna neodvojiva cjelina kojom upravlja politika.
- zateznistub
#21181 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Tačno!JThomas wrote:sve je to jedna neodvojiva cjelina kojom upravlja politika.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#21182 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
pa ako su nezavisni ko će ih onda pozvati? ja, ti, Jthomas na forumu, ili oni koji gube predmete zbog njih?animus wrote:Ne znam na sta ciljas, jeli ides na to da jedni druge cuvaju ili nesto drugo.je li ikad ijedan tužilac pozvao na odgovornost ijednog policajca, policijskog šefa, komesara, ministra?
Uglavnom to su posebne institucije, nezavisne u svom radu i ne moze on pozivati na odgovornost policijskog sluzbenika. Ako ima zamjerki na rad onda moze redovnim putem podnijeti prijavu, tužbu ili sta vec. Nedavno je bilo ono prepucavanje SIPE i Tuzilastva BiH preko medija. Tu je bio pravi rat i vidio si kakvi su odnosi izmedju njih. Optuzivali su jedni druge javno ali nema tu pozivanja na odgovornost. Ako imas saznanja za krivicno djelo onda podneses prijavu i drugi organ to zavrsi, nebitno jeli u pitanju kriminal tuzioca ili policajca. U Tuzli je nedavno pohapseno nekoliko policajca, cini mi se i komesar da je u pitanju, bili dokazi za kriminal i cao glavnom covjeku policije a prije par godina je bilo i u Bihacu isto tako.
naravno da svi optužuju jedni druge, ali bez konkretnih dokaza, jer zbog konkretnosti se ovdje leti. svi ne valjaju, svi su loši, sve je fuj, i svi se slažu da je tako. a kada se konkretno prozove imenom i prezimenom onda...
problem koji postoji sa sigurnosnom situacijom u gradu nije posljedica formalno-pravnih blokada, nego raznoraznih političkih pritisaka i sitnih interesa. ko misli da može bez političkog pritiska to da se razriješi, grdno se vara. ali opet ostaje činjenica da u svakom konkretnom slučaju sud je taj koji podvlači crtu na svaki slučaj i može imenovati krivca za neuspjeh slučaja. ili sud, ili tužilac.
da ne govorim o bezobraznim nagodbama samo da predmet što prije završi, iako ima sve prikupljene dokaze i sasvim dovoljno osnova za traženje veće kazne.
da se ne mimoiđemo, nipošto ne branim policiju. samo mislim da je nerealno očekivati da će se policija promijeniti nabolje i da će oni valjda tražiti bolji rad pravosuđa. nerealno je jer je policija takva institucija gdje pojedinac ne dolazi mnogo do izražaja. jedini pojedinci su tu komesar i ministar, strogo politički kontrolisane osobe.
puno je izvjesnije da će se pojaviti nekoliko savjesnih pojedinaca u pravosuđu koji bi mogli planinu pomjeriti.
- JThomas
#21183 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
za sud ne postoji uspjeh ili neuspjeh slučaja, postoje oslobađajuća, odbijajuća i osuđujuća presuda. da sud svoju vlastitu oslobađajuću presudu nazove "neuspjehom slučaja" i prozove "krivce" za to? jel tebi jasno šta bi to značilo?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#21184 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
da se počinju baviti svojim poslom? to bi inače bila katastrofa epskih razmjera obzirom na profesionalnost i predanost ovakvih sudova.
znam na šta ciljaš, i do mene je, traljavo sam pisao.
ali siguran sam i da si razumio ono što sam htio poentirati, a to je da se kad je sitna buranija u pitanju svi drže slova zakona onoliko koliko moraju da opravdaju platu. poenta je da neko mora povući. grupa nikad neće.
znam na šta ciljaš, i do mene je, traljavo sam pisao.
ali siguran sam i da si razumio ono što sam htio poentirati, a to je da se kad je sitna buranija u pitanju svi drže slova zakona onoliko koliko moraju da opravdaju platu. poenta je da neko mora povući. grupa nikad neće.
- animus
#21185 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Ima tu citav sistem koji je zamisljen da prati rad policije. Imamo nezavisni odbor za izbor i pracenje rada komesara, tijelo koje cine civili, ugledni gradjsdani i strucnjaci, bar je tako zamisljeno. Imamo disciplinsku komisiju koju bi koliko znam opet trebali vecinom ciniti civili, nezavisni u radu. Ne znam koliko to funkcionise u stvarnosti ali ispitivanje odgovornosti svakog policajca je predvidjeno, bar na papiru. Interesantno je da je nadzor predvidjen bas ljudima koji nemaju veze sa policijom. Isto tako je predvidjeno i za tuzioce i sudije samo preko VSTV-a gdje vecinom sjede opet ljudi koji ne rade u tim institucijama ali ipak imaju neku vezu sa pravosudjem.
U biti ja niti branim niti napadam policiju nego samo kazem da imaju glavnu ulogu a time i odgovornost u borbi protiv kriminala. Oni vjerovatno i najbolje funkcionisu ali ni blizu kako bi trebalo. Sud je trenutno tu najlosiji sa svojom politikom izricanja kazni ali i tuzilastvo nije puno bolje sa nestrucnoscu gdje ima padaju predmeti a sklapaju nagodbe gdje su cisti slucajevi. Kad se tu jos ubaci korupcija i politicki uticaj ispada upravo ovako kako nam i jeste.
Pojedinci mogu pogurati promjene, to je istina ali je problem sto ti pojedinci cesto budu samo pijuni koji se koriste za neke druge prikrivene ciljeve. Obicni pojedinci koji guraju planine a nemaju neku vrstu zastite plate veliku cijenu za svoje postupke.
Po meni je glavni uzrok ovog stanja u kojem se nalazimo nekompetentnost na svim pozicijama. Ljudi rade posao koji ne znaju i kojeg su dobili jer su imali nekog da ih pogura a prije toga ih je tako neko isto gurao i na fakultetu. To su te neke ratno-rodjacke i ostale interesne veze koje nas pojedose. U biti cista korupcija, jednostavno receno.
U biti ja niti branim niti napadam policiju nego samo kazem da imaju glavnu ulogu a time i odgovornost u borbi protiv kriminala. Oni vjerovatno i najbolje funkcionisu ali ni blizu kako bi trebalo. Sud je trenutno tu najlosiji sa svojom politikom izricanja kazni ali i tuzilastvo nije puno bolje sa nestrucnoscu gdje ima padaju predmeti a sklapaju nagodbe gdje su cisti slucajevi. Kad se tu jos ubaci korupcija i politicki uticaj ispada upravo ovako kako nam i jeste.
Pojedinci mogu pogurati promjene, to je istina ali je problem sto ti pojedinci cesto budu samo pijuni koji se koriste za neke druge prikrivene ciljeve. Obicni pojedinci koji guraju planine a nemaju neku vrstu zastite plate veliku cijenu za svoje postupke.
Po meni je glavni uzrok ovog stanja u kojem se nalazimo nekompetentnost na svim pozicijama. Ljudi rade posao koji ne znaju i kojeg su dobili jer su imali nekog da ih pogura a prije toga ih je tako neko isto gurao i na fakultetu. To su te neke ratno-rodjacke i ostale interesne veze koje nas pojedose. U biti cista korupcija, jednostavno receno.
- JThomas
#21186 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
lupio si. nije to uloga i posao suda u demokratskom društvu niti se sud smije stavljati na jednu od ravnopravnih strana u postupku.
svi se slažu da neko mora povući i da se stvari moraju mijenjati. ali isto tako svi misle da je taj neko - neko drugi, a da oni rade najbolje što može u datim okolnostima. druga institucija, drugi resor, druga grana vlasti, policija da je pravosuđe, pravosuđe da je policija i tako u krug. isto kao i sa smanjenjem administracije, svi se slažu da treba, samo nemoj da počne od mene i mojih.
svi se slažu da neko mora povući i da se stvari moraju mijenjati. ali isto tako svi misle da je taj neko - neko drugi, a da oni rade najbolje što može u datim okolnostima. druga institucija, drugi resor, druga grana vlasti, policija da je pravosuđe, pravosuđe da je policija i tako u krug. isto kao i sa smanjenjem administracije, svi se slažu da treba, samo nemoj da počne od mene i mojih.
- Reglan
#21187 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
0:4 je li ga ovo policajac nogom u guzicu
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#21188 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
trebali bi i ovdje staviti crveni tepih
- Dr. Kuca
#21189 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Mom kolegi kojem je opljackana kuca policajci rekli eto sjedi u auto i malo se provozaj, snimaj i prijavi ima li sta sumnjivo.
ovaj poludio.
- animus
#21190 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Da nije zalosno bilo bi smijesno. To je taj kadar koji je zalutao u policiju i kojeg treba nabiti nogom u guz...Dr. Kuca wrote:Mom kolegi kojem je opljackana kuca policajci rekli eto sjedi u auto i malo se provozaj, snimaj i prijavi ima li sta sumnjivo.![]()
ovaj poludio.
A u isto vrijeme imas masu nezaposlenih skolovanih ljudi koji ne mogu dobiti sansu u toj policiji jer nemaju nekog da ih pogura.
-
VjecitiStudent
#21191 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Svi ti "nezavisni" odbori i odborići koje svojom rukom izabire SDA.animus wrote:Ima tu citav sistem koji je zamisljen da prati rad policije. Imamo nezavisni odbor za izbor i pracenje rada komesara, tijelo koje cine civili, ugledni gradjsdani i strucnjaci, bar je tako zamisljeno. Imamo disciplinsku komisiju koju bi koliko znam opet trebali vecinom ciniti civili, nezavisni u radu. Ne znam koliko to funkcionise u stvarnosti ali ispitivanje odgovornosti svakog policajca je predvidjeno, bar na papiru. ...
- animus
#21192 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Znam. Nekad SDA, nekad SDP, uglavnom nije onako kako je zamislio onaj ko nam je donio taj sistem. Boljeg trenutno nema ali se moze natjerati ovaj da bolje funkcionise tj. da se odvoji policija od politike. Kad se to desi vjerovatno cemo biti vec par godina clan EU. Sta ces kad je Balkan neplodno tlo za demokratiju.VjecitiStudent wrote:Svi ti "nezavisni" odbori i odborići koje svojom rukom izabire SDA.animus wrote:Ima tu citav sistem koji je zamisljen da prati rad policije. Imamo nezavisni odbor za izbor i pracenje rada komesara, tijelo koje cine civili, ugledni gradjsdani i strucnjaci, bar je tako zamisljeno. Imamo disciplinsku komisiju koju bi koliko znam opet trebali vecinom ciniti civili, nezavisni u radu. Ne znam koliko to funkcionise u stvarnosti ali ispitivanje odgovornosti svakog policajca je predvidjeno, bar na papiru. ...
- DaffyDuck
#21193 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Daj Boga ti, demokratija je bajka za malu djecu. Kakva crna demokratija i ljudska prava 
- biske
#21194 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
vlasnici će se potruditi da, u 2015. godini, po broju pronađenih vozila prestignu MUP.VjecitiStudent wrote:
Kanton Sarajevo, mjesto ugodnog življenja ...
U cijeloj Federaciji:U toku 2014. godine na području Kantona Sarajevo izvršeno je 825 krivičnih djela teških krađa motornih vozila, od čega su 222 ili 26,9% pronađena i vraćena (od strane policije MUP Kantona Sarajevo vraćeno je 75 vozila, MUP-a RS-a – 44, drugih MUP-ova – 25, uz novčanu nadoknadu – četiri i 74 vozila vlasnici su sami pronašli).
OTUĐENJA MOTORNIH VOZILA
U 2014. godini, izvršeno je 1.208 krivicnih djela otuđenja motornih vozila, manje za 20 djela (1,6 %) u odnosu na uporedni period, od kojih je rasvijetljeno 60 (4,96%).
http://www.fup.gov.ba/wp-content/upload ... t-2014.pdf
- golfiista
- Truba
#21196 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
klasično svratište
- Truba
#21197 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
sjećam se kad su mi se neki forumaši smijali kad sam rekao da je udarac profesionalnog boksera ravan pokušaju ubistva ili skoro pa odmah ubistvo ako udari nekog slabijeg
sad je aktualan smiješni video irac boxer protiv rulje u instambulu
ste vidjeli kako lik pada od jednog udarca... još ga nije nešto ni zakačio
-
made_in_sarajevo
#21198 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Odavno se zna,svako ko trenira nesto i upotrijebi silu koja je veca od napada najebat ce,a zavisno od povreda ce ga teretiti i tuziti. Davno nekad jedan trener je pozvan u policiju da napise izjavu kakav je jedan lik kojeg su napali na ulici,a ovaj kick box trenirao i polomio ih. Razlog ovaj trenira i zna i mora kontrolisati udarce i silu,a klosari ne moraju,zasticeni ko medjediBlack swan wrote:sjećam se kad su mi se neki forumaši smijali kad sam rekao da je udarac profesionalnog boksera ravan pokušaju ubistva ili skoro pa odmah ubistvo ako udari nekog slabijeg
- insaneinthebrain
-
L u c i f e r
#21200 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Ko zbode one djevojku sinoc, zbodem mu staru cunom...