GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sodom1

#21126 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Sodom1 »

Drugim rjecima mutna posla kao i sve u Bosni
k4mi

#21127 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by k4mi »

man_464 wrote:
k4mi wrote: Inace drzavna firma, a pogotovo firma sa historijom gubitaka i sumnjivih ugovora / nabavki, nikad ne bi smjela biti izuzeta od javnih nabavki.
Pod uslovom da nema nelojalnu konkurenciju.
Nema tu nikakvih uslova. Dok god trose budzetska sredstva javne nabavke su neophodne. I pored sistema javnih nabavki GRAS je uspio milione da potrosi na raznoraznim sumnjivim tenderima, a bilo je tu i direktnih kupovina u milionskim iznosima.

Problem sa konkurencijom (ili bolje receno sa JGS) se mora rijesiti na drugi nacin. U biti ovo sto mi danas imamo niti je konkurencija niti je JGS u nekoj normalnoj verziji. Vozi ko god hoce kako god hoce. Redovi voznje se ne postuju, jedni zbog manjka vozila ili vozaca drugi zbog toga sto im se ne isplati.
man_464 wrote: Tako je, Pola opštine Stari Grad i ostatak grada ispašta radi Sejari-ja. :thumbup:
znaci problemi poceli prosle godine do tada med i mlijeko u JGS?
trambusek88

#21128 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Jedno je sigurno, GRAS ima pravo na to, samo je pitanje da utvrde ima li konkurenciju.

A nabavka autobusa je transparentnija nego brojne javne nabavke. Plaćeni su 2-3x manje nego autobusi koji su nabavljeni preko tendera 2015.

Ima negdje svaki pojedinačni autobus koliko je koštao. Mrsko mi sad tražiti.

Što se tiče minibusa, problem je što je jako mali broj "Sarajevskih" minibusa na tržištu. Možda se proizvode još u Turskoj i ex Sovjetskom savezu.

Na našem tržištu su samo u toj klasi Isuzu i Otokar i to je problem, koju god posebnu specifikaciju tražili neki od ova dva proizvođača može uputiti žalbu.

GRAS godinama ima problem što se godinama niko ne javlja na tendere za dijelove za Ikarbus, i tu je bio potpisan direktni sporazum sa Ikarbusom, uz javnosti dostupnu cijenu za svaki dio.
Ali moralo se odustati i od toga.

Glupost je reći da ne postoji konkurencija u Sarajevu, ako ćemo direktno postoji direktna konkurencija na linijama gdje voze po dva prevoznika. Tako da GRAS ima pravo na izuzeće autobuskog i minibuskog sektora, po pitanju nabavke autobusa, minibusa, i dijelova za iste. Za ostale sektore, praonice, klince, palce, pa možda i tramvaje i trolejbuse vjerovatno nema
man_464

#21129 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

k4mi wrote: Nema tu nikakvih uslova. Dok god trose budzetska sredstva javne nabavke su neophodne. I pored sistema javnih nabavki GRAS je uspio milione da potrosi na raznoraznim sumnjivim tenderima, a bilo je tu i direktnih kupovina u milionskim iznosima...

...znaci problemi poceli prosle godine do tada med i mlijeko u JGS?
Onda i konkurencija ima da nabavi sa tenderom. Jer primaju naknade iz Budzeta a posluju samo komercijalno.

Nisu poceli sada, ali da Sejari nije opstruirao nabavku 25 minibusa zimus sada bi 40-45 minibusa radilo i linije bi bile 95% pokrivene. Uz to ti minibusi bi bili plaćeni dosta jeftinije nego preko tendera. Logicno sejariju vlasniku 54% centrotransa to nije odgovaralo jer bi ostao bez love od nabavke, a centrotrans bez mnogih linija na koji posluje komercijalno.
k4mi

#21130 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by k4mi »

man_464 wrote:
k4mi wrote: Nema tu nikakvih uslova. Dok god trose budzetska sredstva javne nabavke su neophodne. I pored sistema javnih nabavki GRAS je uspio milione da potrosi na raznoraznim sumnjivim tenderima, a bilo je tu i direktnih kupovina u milionskim iznosima...

Onda i konkurencija ima da nabavi sa tenderom. Jer primaju naknade iz Budzeta a posluju samo komercijalno.
pa i ne mora jer oni trose svoje pare. Da tacno je da oni dobiju naknadnu ali iz razloga sto moraju da postuju red voznje, cijenovni sistem itd. To sto oni ne postuju pravila a vjerujem uredno naplate subvencije je druga tema i nadam se da ce neko jednog dana krivicno da odgovara za to.
man_464 wrote:
Nisu poceli sada, ali da Sejari nije opstruirao nabavku 25 minibusa zimus sada bi 40-45 minibusa radilo i linije bi bile 95% pokrivene. Uz to ti minibusi bi bili plaćeni dosta jeftinije nego preko tendera. Logicno sejariju vlasniku 54% centrotransa to nije odgovaralo jer bi ostao bez love od nabavke, a centrotrans bez mnogih linija na koji posluje komercijalno.
Zbog cega bi bilo jeftinije bez tendera? Da li je moguce da imaju neki nedostatak koji ne bi prosao tendersku proceduru?

trambusek88 wrote: A nabavka autobusa je transparentnija nego brojne javne nabavke. Plaćeni su 2-3x manje nego autobusi koji su nabavljeni preko tendera 2015.
Da li su nabavljeni bez tendera? Ako jesu opet isto pitanje kao i gore.

trambusek88 wrote: Na našem tržištu su samo u toj klasi Isuzu i Otokar i to je problem, koju god posebnu specifikaciju tražili neki od ova dva proizvođača može uputiti žalbu.
Zasto traziti posebnu specifikaciju? Ako trazis naravno da pada tender. Trazenje posebne specifikacije je u biti prikriveno biranje pobjednika na tenderu. Ukoliko je i potrebna neka posebna specifikacija (npr. neki odredjeni dio na minibusu zbog konfiguracije terena ) onda se mora to pomno obrazloziti u tenderskoj dokumentaciji kako tender ne bi mogao biti oboren.
trambusek88 wrote:Glupost je reći da ne postoji konkurencija u Sarajevu, ako ćemo direktno postoji direktna konkurencija na linijama gdje voze po dva prevoznika. Tako da GRAS ima pravo na izuzeće autobuskog i minibuskog sektora, po pitanju nabavke autobusa, minibusa, i dijelova za iste. Za ostale sektore, praonice, klince, palce, pa možda i tramvaje i trolejbuse vjerovatno nema
Kad gledas sa aspekta da uzimaju dio profita, putnika i slicno onda mozemo nazvati konkurencijom. Kada se sjetimo na koji nacin je drugi prevoznik usao u sistem JGS (odnosno i nije u potpunosti usao) onda ovo nije konkurencija.

Doduse kad se ovoga sjetim ne bi me cudilo i da se namjerno tenderi pisu da ih je lagano oboriti.

Inace kad ste vas dvojica vec dobro upuceni znate li na koji nacin funkcionisu subvencije. Koliko novca KS uplacuje prevoznicima? Da li se racuna na osnovu linija, broju putnika ili nesto trece?

Ako ima i negdje online da se procita bilo bi dobro.
man_464

#21131 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

10 grasovih autobusa polovnih koji su kupljeni. 2015.

2x MAN NG 263
4x Neoplan centroliner N4421
1X MAN NG 313U
3x Mercedes Benz Citaro O530G

Su placeni ukupno 800.000 maraka. Smijesno. Tenderskom procedurom. Godista od 2002 do 2003....

26 plinskih autobusa su placeni od 25 do 40 hiljada po komadu. Ovisi. Bilo ih je razlicitih... Od onih iz 2001 do onih iz 2006.... Nabavljeni bez tendera....

Kombiji da su dosli bili bi placeni po 125.000 po komadu.... A Sejari je htio svoje po 160.000 da na tenderu progura. Ovi su bili 125.000 jer su sa Lagera. Ali su potpuno novi sa Euro 6 normom. Klima... Sve po ps. Samo su imali malo vise sjedala nego sto treba ali svakako po jedan red sjedala bi se demontirao.
Sodom1

#21132 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Sodom1 »

Mutna su to sve posla zna i sam ali opet volis da trubis jedno te isto.
puz_u_salati

#21133 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by puz_u_salati »

man_464 wrote:

.
Jao gluposti majko mila. Hajmo onda tom logikom i po tebi bi i telekom trebalo izuzeti zbog toga što ima konkurenciju? Isto tako i elektroprivredu?
Ma hajte molim vas.
To bi pokrenulo lavinu korupcije koju niko nikad zaustaviti ne bi mogao. Gras koristi MOJE pare koje plaćam kroz poreze i dokle god koristi MOJE pare a i pare svih nas NE SMIJE NITI MOŽE biti izuzet iz javnih nabavki niti imam bilo kakvu zakonsku ni moralnu obavezu kupovati bilo kakvu kartu jer ih ja a i svi mi finansiramo.
Centrotans je privatna i komercijalna firma koja se ne finansira iz budžeta i može kupovati šta god želi i kako god želi. Ovo je kapitalizam, ako nisi sposoban da vodiš posao ima ko hoće i ko zna. Ili privatizacija ili gašenje ali izuzimanje iz javnih nabavki ovakvog Grasa je suludo.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#21134 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by konektovan »

Gras treba ukinuti i tacka. Narod ce se nekako snaci.
trambusek88

#21135 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Tačnije plaćeni su od 20.000 (Neoplani sivi, 2001 godište) 39.000 (MAN Lion's City zglob 2006 godište)

Autobusi na CNG koje je GRAS kupio
Image

I prvi koji su došli, koje su radnici kupili odricanjem od toplog obroka.
Image

2015 su autobusi plaćeni u prosjeku 80.000KM, većinom 2002 godište.
man_464

#21136 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Ja više volim da MOJIM parama :lol: gras kupi 25 minibusa po 121.500KM (sad su jos ih snizili) nego da gras MOJIM parama plati po 160.000. Jer to su MOJE pare. A ja SVOJE ne trosim uzalud.

Dakle:
Tender: 10 autobusa 800.000
Bez tendera: 26 autobusa 780.000

Ja SVOJE pare cijenim i ne dam ih ni zbog kakvog tendera koji nas dodje dva puta skuplje i vise....

Sad ozbiljno.

Logicno da ne treba za sve GRAS izuzet iz procesa javne nabavke. To bi bilo suludo. Ali ako se utvrdi da je ovako lakse i manje para bolje nego da se uzalud bacaju pare iz Budzeta.

CENTROTRANS je privatnicko robovlasnicka kompanija koja radi samo za profit i samo komercijalno, ali se uporedo dotira iz Budžeta. Malo se informisi. Ja NE DAM SVOJE pare privatniku koji guli svoje vozace po 10 sati i tjera ih da sami popravljaju autobuse od svojih para i uz to plaća ih kao da se živi od have. Uz to na čelu imaju lika koji se zalaže da se zauvijek ukinu ugovori na neodređeno da bi mogao u svakom treutnku dati nekome otkaz.
trambusek88

#21137 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Građani koji ovise od javnog prijevoza bi pretpostavljam više voljeli da se od njihovih para odmah kupe vozila, i oprave, nego da čekaju novi tender, i tako u beskonačnost.

A ministarstvo saobraćaja možda i namjerno raspisuje ovako tendere koje Sejari obara.
Kad je GRAS zadnji put raspisao tender Sejari je prošao i pobjedio, pa sam minirao tu svoju pobjedu, jer nisu dostavili dokumentaciju kako treba.
+Ti minibusi iz prethodne nabavke loše su se pokazali u GRAS-u, jedan čak izgorio.

Ako neko s protekcijom države hoće da pere pare, praće ih i sa tenderom i bez tendera, a građani koji čekaju prevoz ispaštaju.
Baš boli briga onog što žuri na posao dali će neko prati pare, i hoće li se nabaviti sa ili bez tendera. Njemu je samo bitno da za svoj pošteno plaćeni kupon dobije prevoz!

Problem su i neki tenderi na koje se niko ne javlja, naveo sam već dijelove za Ikarbus IK-206 o čemu je bilo riječ i na skupštini KS krajem prošle godine.
Nekoliko mladih autobusa je sahranjeno zbog toga.
puz_u_salati

#21138 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by puz_u_salati »

man_464 wrote:.

CENTROTRANS je privatnicko robovlasnicka kompanija koja radi samo za profit i samo komercijalno, ali se uporedo dotira iz Budžeta. Malo se informisi. Ja NE DAM SVOJE pare privatniku koji guli svoje vozace po 10 sati i tjera ih da sami popravljaju autobuse od svojih para i uz to plaća ih kao da se živi od have. Uz to na čelu imaju lika koji se zalaže da se zauvijek ukinu ugovori na neodređeno da bi mogao u svakom treutnku dati nekome otkaz.
Kod vas ako nije javašluk onda je robovlasništvo. Čudna neka logika.
Ako vozač ne pazi i uništava vozila (kao vozači grasa) logično je da on popravlja i snosi troškove. Ko radi marljivo i savjesno taj uživa u centrotransu i sličnim firmama. U Njemaćkoj se smatra nesposobnim onaj koji radi u državnoj firmi i ljudi se stide da kažu gdje rade. Ko je normalan, savjestan i sposoban tome nije teško bilo gdje da radi.
man_464

#21139 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

U NjemaĆkoj je sramota raditi za Deutsche bahn....

Sram te može biti ako radiš u Državnoj firmi.

#grohotomsesmijem

Al čuj. Vozaci uništavaju vozila Ahahahahahahahahaha.
U pauzi ponesu 10ak raznih boja markera pa ispisuju imena po sjedalima i plafonima, pa malo sjeku tapacirung, pa slome koji rukohvat, i onda krenu na liniju.

Svemir nije jedina beskonačna stvar... (Ostatak znate.)
puz_u_salati

#21140 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by puz_u_salati »

Ma ja. Putnici sile motore pa otkazuju i nerijetko se i zapale. A možda i Sejari to radi. Ma ja, uvijek neko drugi kriv.
oldtajmer

#21141 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by oldtajmer »

jel proradila trola :?:
trambusek88

#21142 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

oldtajmer wrote:jel proradila trola :?:
Najvjerovatnije će u petak proraditi.
anonimus03

#21143 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by anonimus03 »

A kad ce proraditi trola za otoku?
insaneinthebrain

#21144 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by insaneinthebrain »

Kakav je ovo krkljanac na Ilidzi. Ne rade tramvaji :?
trambusek88

#21145 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

anonimus03 wrote:A kad ce proraditi trola za otoku?
U petak bi trebale sve linije proraditi.
anonimus03

#21146 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by anonimus03 »

trambusek88 wrote:
anonimus03 wrote:A kad ce proraditi trola za otoku?
U petak bi trebale sve linije proraditi.

Super, hvala :thumbup:
nlt

#21147 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by nlt »

man_464 wrote:U NjemaĆkoj je sramota raditi za Deutsche bahn....

Sram te može biti ako radiš u Državnoj firmi.

#grohotomsesmijem

Al čuj. Vozaci uništavaju vozila Ahahahahahahahahaha.
U pauzi ponesu 10ak raznih boja markera pa ispisuju imena po sjedalima i plafonima, pa malo sjeku tapacirung, pa slome koji rukohvat, i onda krenu na liniju.

Svemir nije jedina beskonačna stvar... (Ostatak znate.)
hahahah ode na pauzu, pa ode na kraj autobusa i napiše tm, 1921, manijaci, rulof, adna volim te itd itd....
onda uzmu čakiju pa bodu po sjedištima da se malo oslobode stresa
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#21149 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by konektovan »

Koliko su stari, nije nikakvo cudo.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#21150 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by liaar »

Vidi što ih Avaz fino prca :mrgreen:

Inače, radi se o autobusu koji je donacija - hedija grada Istanbula ovom saobraćajnom preduzeću i građanima KS.
Post Reply