Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
rovac13

#21126 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Ja bih svima savjetovao da budu oprezni sa lg cak i sa onim sto pise u spec.Ako sam ja pojeo gofno ne moraju svi :)

Kod mene na -5 bila mrtva,puse hladno,a trosi struju.Placena 1500 km u to vrijeme.Iako je pisalo da ima nakav kapacitet 4 kw tako nesto,u stvarnosti na -5 to je bilo nula bodova.

Kad sam uzeo umjesto nje daikin jeftini model placen 900 km .....koji na papiru nema puno snage........ali je bio preporod.....posle lg ovaj daikin na -15 puse haman vrelo 😂
rovac13

#21127 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Ima li za taj lg ozbiljnijih podataka za procitat,osim tog nazivnog kapaciteta iz kojeg ne vidimo bogzna sta.

Za taj hitachi nadjih lako tablicu,koja izgleda odlicno.Izgleda da ti kilogrami izgleda nisu dzaba nabacani unutra 😁

Nema puno 12ki sposobnih izbaciti 4kw na -15......hardver izgleda sposoban.

Image
Hajlac

#21128 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Hajlac »

rovac13 wrote: 07/08/2024 20:39 Ja bih svima savjetovao da budu oprezni sa lg cak i sa onim sto pise u spec.Ako sam ja pojeo gofno ne moraju svi :)

Kod mene na -5 bila mrtva,puse hladno,a trosi struju.Placena 1500 km u to vrijeme.Iako je pisalo da ima nakav kapacitet 4 kw tako nesto,u stvarnosti na -5 to je bilo nula bodova.

Kad sam uzeo umjesto nje daikin jeftini model placen 900 km .....koji na papiru nema puno snage........ali je bio preporod.....posle lg ovaj daikin na -15 puse haman vrelo 😂
Na koliko stepeni je bila rejtirana za grijanje i da li su pravi strucnjaci/majstori detaljno pregledali i testirali sve, od reverzibilnog i espanzionog ventila preko ispravnosti kompresora do kolicine plina u sistemu i pritisaka u toku rada?
Na na svakom koraku tj. dijelu sistema se provjere temperature cijevi, pritisci i onda lako utvrdi gdje je mozda djelomicno blokiran gas, gdje se mozda djelomicno vraca natrag, da li je kompresor djelomicno defektan (propusta gas tj. nepotpuno kompresuje) itd.
Pretpostavljam neki stari LG model, tipa do -7 ili -10C rejtiran.
Last edited by Hajlac on 07/08/2024 20:54, edited 2 times in total.
Hajlac

#21129 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Hajlac »

rovac13 wrote: 07/08/2024 20:44 Ima li za taj lg ozbiljnijih podataka za procitat,osim tog nazivnog kapaciteta iz kojeg ne vidimo bogzna sta.

Za taj hitachi nadjih lako tablicu,koja izgleda odlicno.Izgleda da ti kilogrami izgleda nisu dzaba nabacani unutra 😁

Nema puno 12ki sposobnih izbaciti 4kw na -15......hardver izgleda sposoban.
Gdje i ti i ovi iz Hitachi klana vidite da sam dati model preporucivao kao klimu za grijanje zimi?
:-)
Ova tema se ne zove "toplotne pumpe" ili "grijanje na klimu" ;-)
rovac13

#21130 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Nisam ja nikom od vas nista prigovorio.

Kad vec raspravljate o lg i hitachi.
Rekoh da bacim pogled o cemu pisete.

Nadjoj za hitachi,i izgleda dobro,super.
Jos da nadjemo za lg pa da vidimo o cemu se pise.
last mohicans

#21131 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by last mohicans »

Jeste dosadni, eno moja 9ka Gorenja od kako joj očistih filtere, odnese,jbt. 13 ljeto gazi. Dzaba uzeh drugu :mrgreen:
rovac13

#21132 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Da bili su majstori.
Sve smo probali.Izbacili stari gas,vakumirali,napunili na vagu tacno grama kolko pise na njoj.

Dok je u plusu mjerenja su ok......a kad ode u minus prdne u fenjer......kad izadje iz minusa opet mjerenja ok.

Mjerenja su inace ista ona koja smo sami sebi nekad mjerili pa ubacivali u jednacinu.

Samo sto ono imaju program u koji ubacis podatke o temp usisa,temp izduva,povlacenju struje u watima.....pa izadje automatski sve

Elem......nikad vise lg u moju kucu.

A nemam nista protiv ako neko zeli.
Najvise lg oko mene ima instalirano.....i niko se ne moze lijepo grijat na njih.
skupljac_zeljeza

#21133 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by skupljac_zeljeza »

Hajlac wrote: 07/08/2024 20:46
Gdje i ti i ovi iz Hitachi klana ...
Ja sam iz Mitsubishi klana. :mrgreen: A o Hitachiju ću kada bude zima. Za hlađenje neki još koriste i on/off klime.
Hajlac

#21134 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Hajlac »

skupljac_zeljeza wrote: 07/08/2024 20:59
Ja sam iz Mitsubishi klana. :mrgreen: A o Hitachiju ću kada bude zima. Za hlađenje neki još koriste i on/off klime.
Ma Mitsu ne mere ni prismrdit Vivaxu.

:mrgreen:
rovac13

#21135 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Sta bi sa daisekai ???

Bas me zanima kako bi ti bio zadoviljan sa kinezom midea gree itd.....u onom tvom utopljenom stancicu kad krene grijanje sa 1000w i brze bolje se ugasi vec na 800w i pauza traje satima dok ponovo krene.

To bi bilo interesantno........posle daisekai koji modulira vrhunski na stotinjak wati i po cio dan bez pauze odrzava.

Danas ima svega na trzistu......mozete citat godinama i necete naucit puno o njima.

Na svemu se stedi.Sve dolazi nekvalitetnije a skuolje 😁
Hajlac

#21136 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Hajlac »

rovac13 wrote: 07/08/2024 20:57 Da bili su majstori.
Sve smo probali.Izbacili stari gas,vakumirali,napunili na vagu tacno grama kolko pise na njoj.
Dok je u plusu mjerenja su ok......a kad ode u minus prdne u fenjer......kad izadje iz minusa opet mjerenja ok.
Mjerenja su inace ista ona koja smo sami sebi nekad mjerili pa ubacivali u jednacinu.
Samo sto ono imaju program u koji ubacis podatke o temp usisa,temp izduva,povlacenju struje u watima.....pa izadje automatski sve
Elem......nikad vise lg u moju kucu.
A nemam nista protiv ako neko zeli.
Najvise lg oko mene ima instalirano.....i niko se ne moze lijepo grijat na njih.
Da li su to uradili u moemntu dok je bio minus vani?
I kakve temperature cijevi te pritiske im je tada izbacila? Rezultati testiranja nikako nisu mogli biti unutar normalnih vrijednosti ako se tako ponasala u smislu neizbacivanja nikakve toplote uprkos max vrtnji kompresora.

Koji je to bio model i na koliko C je bila rejtirana?
Hajlac

#21137 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Hajlac »

rovac13 wrote: 07/08/2024 21:03 Sta bi sa daisekai ???

Bas me zanima kako bi ti bio zadoviljan sa kinezom midea gree itd.....u onom tvom utopljenom stancicu kad krene grijanje sa 1000w i brze bolje se ugasi vec na 800w i pauza traje satima dok ponovo krene.

To bi bilo interesantno........posle daisekai koji modulira vrhunski na stotinjak wati i po cio dan bez pauze odrzava.

Danas ima svega na trzistu......mozete citat godinama i necete naucit puno o njima.

Na svemu se stedi.Sve dolazi nekvalitetnije a skuolje 😁
Ma SKVP-E Made in Japan odlicno radi i dan danas.

Takve sad kostaju preko 3 - 3,5 milje :shock:

Za ozbiljno grijanje nikad ne bih poletio na neku kinesku, ma koliko na papiru bila izvikana.

Prvi japanci i korejci koji uvedu ovaj sistem ultralakog ciscenja napravice TOP dobitnu kombinaciju i dobrog grijanja i zdravijeg + efikasnijeg hladjenja.

Dzaba ti ha 18-ka ha 24-orka za hladjenje prostora kad se ventilator totalno zagusi naraslom budji - prestane duvati zrak taman da je podesis na daljincu na 18C :lol:
Last edited by Hajlac on 07/08/2024 21:19, edited 1 time in total.
skupljac_zeljeza

#21138 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Hajlac wrote: 07/08/2024 21:01
skupljac_zeljeza wrote: 07/08/2024 20:59
Ma Mitsu ne mere ni prismrdit Vivaxu.

:mrgreen:
Dok je Mitsa i Daikina Kinezi će morati se boriti da opstanu u igri. Zato treba reći....hvala Japancima što nas Kinezi ne pate. :mrgreen:
rovac13

#21139 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Nije bila bukvalno mrtva da nema nista.

Nego je pad bio toliko drastican da na -5 postane toliko slabo da nema smisla koristiti.

Taj posao nije radjen na minusu.
Ali smo mjerenja radili u razlicitim uslovima.

Tanko slabo,kao i kod svih komsija.
Nije to za grijanja.

Ko zeli grijanje nema potrebu se zezat s ovim pored fujitsu mits daikin toshiba pa i hitachi izgleda
rovac13

#21140 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Ja sam imao srecu da sam prvo kupio nocriu pa onda naletio na tebe prije 12 godina.

Kolko si kenjao po njoj da nisam uzeo pobjegao bi od nje 😂

Ali gotovo vec uzeo i sta bude bice.
A ispala je jedna od boljih kupivina u zivotu.
Grijanje cijele kuce,skoro dzaba,kvarova 0,seevisa 0 i dan danas.

Tako da .....moje iskustvo meni kaze neka japanaca....lg nema potrebe cackati mecku
Hajlac

#21141 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Hajlac »

rovac13 wrote: 07/08/2024 21:18 Nije bila bukvalno mrtva da nema nista.

Nego je pad bio toliko drastican da na -5 postane toliko slabo da nema smisla koristiti.

Taj posao nije radjen na minusu.
Ali smo mjerenja radili u razlicitim uslovima.

Tanko slabo,kao i kod svih komsija.
Nije to za grijanja.

Ko zeli grijanje nema potrebu se zezat s ovim pored fujitsu mits daikin toshiba pa i hitachi izgleda
To je najveci propust tih servisera, a i tebe sto nisi insistirao da dodju iskljucivo kad naleti jak minus nekoliko dana. Drugim rijecima - kad se problem jedino i desava.
Ne rece koji je bio model.

Moguce da su te stare modele lose projektovali - da pri nizim temperaturama freon u kondenseru vanjske nije dostizao potrebne razlike u temperaturi naspram vanjskih ozbiljnijih minusa, i samim tim nije mogao preuzeti na sebe iole dovoljnu kolicinu toplotne energije iz zraka da bi vamo na unutrasnjoj dobio topao isparivac.
Hajlac

#21142 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Hajlac »

rovac13 wrote: 07/08/2024 21:22 Ja sam imao srecu da sam prvo kupio nocriu pa onda naletio na tebe prije 12 godina.

Kolko si kenjao po njoj da nisam uzeo pobjegao bi od nje 😂

Ali gotovo vec uzeo i sta bude bice.
A ispala je jedna od boljih kupivina u zivotu.
Grijanje cijele kuce,skoro dzaba,kvarova 0,seevisa 0 i dan danas.

Tako da .....moje iskustvo meni kaze neka japanaca....lg nema potrebe cackati mecku
Sad malo ti kakis.

Prije da sam preporucivao vise Mitsubishije i Toshibe + parapetne naspram Nocrie, nego bas pljuvao po njoj samoj :-)
Nidje veze prica.
A da je takav koncept imao buducnost, valjda bi i danas bilo koliko hoces takvih klima i medju drugim proizvodjacima nazivno 14-ki ili 18-ki s cudovisnim dimenzijama unutrasnje jedinice kakvu ima taj Fujitsu model...

Pa ugodnije i tise ce velik prostor ugrijati kvalitetna parapetna/podna klima nego taj uragan na dva metra visine :-)
rovac13

#21143 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Nisam ja ni mislio da bi se mi nekad slozili oko neceg.Ja ne mislim ds si u pravu.Ali to nebi trebala bit tema.

Nije propust servisera,licno sam mjerio sve,na plus vanjskoj,kad je napunjena tacno na mjeru,bilo ok,uz nekih 1kw struje izbaci 3-4 kw toplote zavisno od uslova to je ok......ali pade na -5 i uzas......posle ponovo na plusu sve ok.......u poredjenju sa fujitsu daikin mitsama koje sam isto mjerio ,lg je bio uzas za grijanje.

Moj lg je kuoljen davno ,zaboravio sam nesto kao s12 pa jos nesto posle neka slova.Nije valjao.Komsije imaju drugacije modele ne valjaju za grijanje.Rodjak ima cijelu kucu pokrio sa nakim p12en i p18en ni oni ne valjaju za grijanje itd......ja se nebi u to upustao.......a ako ti zelis uredu,cak cu ti i palceve drzat.

Mene zivo zanima kako rade novi fujitsu,jer neki imaju lg kompresore.Vidio sam kako radi fujitsu 14-18 lmc i svidja mi se kako radi,ali u njoj je mits twin ugradjen 😂

Nisam skontao sta je problem bio sa nocriom.Prestala se proizvodit ,dosao novi model nocria x mislim da je jos aktuelna,jedini problem je sto je kostala 5000km sad vjerovatno i vise sve je poskupilo.Ja sam svoju uhvatio za 1900 km tolko danas kostaju klimice od 25 kg :)

Za toliko para nije se moglo dobit vise muzike.Sad poslije 12 godina ne moram citat spec da bi to znao.Prije sam imao lg i mislio sam da klime ne mogu grijat dobro kad je minus.Pa sam iz straha trazio da probam jos sta mocno.Fujitsu me i ubijedio da moze.

Posle sam uzeo daikin,koji je igracka za fujitsu,ali je bio jeftin,i modulirao je skoro kao skupe toshibe,bez pauza,tiho lagano,i nju koristimo vise nego nocriu,samo kad zazimi jako onda fujitsu preuzme glavnu rijec.

Elem......znam da si imao top model toshibe.....pa mi cudno da uopce pricas o lg u :)
Hajlac

#21144 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Hajlac »

rovac13 wrote: 08/08/2024 00:46
Nije propust servisera,licno sam mjerio sve,na plus vanjskoj,kad je napunjena tacno na mjeru,bilo ok,uz nekih 1kw struje izbaci 3-4 kw toplote zavisno od uslova to je ok......ali pade na -5 i uzas......posle ponovo na plusu sve ok.......
Jasno sam se referisao na taj proces testiranja ("taj posao") tj. pokusaja dijagnosticiranja kvara/defekta od strane majstora - naravno da jeste propust sto nisu dosli onda kad tj. u kakvim vremenskim uslovima ti se manifestovao problem, nego dosli za toplog vremena kad je normalno radila...
Dakle ne propust u montiranju, vakumiranju bla bla nego los proces dijagnostike kvara.
Pravi a/c majstor ce lupam ako klijent prijavi neki problem vezano za defrost, doci pa sacekati koliko god treba dok sistem ne ode ponovo u defrost i TADA dijagnosticirati kako se ponasa...
rovac13 wrote: 08/08/2024 00:46 Za toliko para nije se moglo dobit vise muzike.Sad poslije 12 godina ne moram citat spec da bi to znao.Prije sam imao lg i mislio sam da klime ne mogu grijat dobro kad je minus.Pa sam iz straha trazio da probam jos sta mocno.Fujitsu me i ubijedio da moze.

Posle sam uzeo daikin,koji je igracka za fujitsu,ali je bio jeftin,i modulirao je skoro kao skupe toshibe,bez pauza,tiho lagano,i nju koristimo vise nego nocriu,samo kad zazimi jako onda fujitsu preuzme glavnu rijec.

Elem......znam da si imao top model toshibe.....pa mi cudno da uopce pricas o lg u :)
E vidis, za razliku od tebe, ja sam se dobro obavijestio kad sam prije 15 godina kupovao klimu i za grijanje, i LG mi u startu nisu bile u opticaju nego iskljucivo japanci kojima su se i tada uveliko grijali u nordijskim zemljama.
Niti sam se obazirao na to koje klime se ugradjuju okolo ovdje.

Tako da ti je dosta poglupa ta prica o grijanju LG-om i pokusaji shukanja na personalnom nivou zbog nekih animoziteta i frustracija ;-)

A da si odmah u startu kupio twin rotary Mitsu ili Toshibu umjesto tog cudovista Nocrie, danas bi tu klimu koristio stalno (pa i na minus 10) umjesto kao za-ne-daj-boze pricuvnu kako ti sad skuplja prasinu zimi...

Opet pitam - gdje sam ja to ovaj LG model preporucivao za grijanje :?: :?: :?:

Nego, moze li jos koja debilna usporedba LG 12-ke s Hitachi 18-kom 1000 KM skupljom i njenom, zaboga, duplo tezom vanjskom :lol:

Jos jednom postavljam pitanje vizavi shupljaka o velicini vanjske jedinice kao najbitnijem argumentu pri odabiru all-around klime (dakle NE toplotne pumpe): kako to da poturana Hitachi Takai ima manji kapacitet cak i u hladjenju
4,2 kW vs 4,0 kW hl.
a puno joj teza i veca vanjska?
Last edited by Hajlac on 08/08/2024 08:20, edited 5 times in total.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#21145 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by gentoo »

Predlazem da razmjenite brojeve i konverzaciju nastavite na Whatsapp o tom ciji je veci.

I da.. ova tema se zvala "Grijanje na Inverter..." ali ju je neko preimenovao pa se sad zove tako kako se zove gdje dodju padobranci kojima je vruce 25 dana godisnje i daj juce prijedlog da se ohladi sto prije.
Hajlac

#21146 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Hajlac »

gentoo wrote: 08/08/2024 08:06 Predlazem da razmjenite brojeve i konverzaciju nastavite na Whatsapp o tom ciji je veci.

I da.. ova tema se zvala "Grijanje na Inverter..." ali ju je neko preimenovao pa se sad zove tako kako se zove gdje dodju padobranci kojima je vruce 25 dana godisnje i daj juce prijedlog da se ohladi sto prije.
Mene licni animoziteti i shukanja ne doticu, a kao padobranac je upao bas taj lik jer:

- nit je vidio/procitao da NISAM preporucivao ovaj LG model za grijanje
- nit je vidio/procitao (i REAGOVAO, kao jelte glavni korektiv i znalac na temi) da likovi porede babe i zabe (vezano za tezinu vanjske)
a upao i odmah krenuo s ad hominem napadima i shukanjima.

Mahalasko ponasanje.

Pa ti onda fino trazi da se naziv teme vrati na Grijanje na Inverter :)

Dotad, na temi se razgovara generalno o klimama, dakle i o koristenju ljeti, tako da zaista nema potrebe ovim doajenima teme i guruima da odmah iskacu s Hitachi modelima namijenjenim za grijanje (nordijski), i s nesuvislim "argumentima", na prvi spomen neke LG ili slicne klime :)

Puno bi konstruktivnije bilo da su doajeni i gurui prokomentarisali ono zbog cega sam i napisao inicijalni post:

1) inovativni nacin usmjeravanja hladnog zraka
2) inovativni nacin ciscenja unutrasnje jedinice
3) znacaj twin rotary kompresora u klimama.

Ali ocito nista od toga. :-)
skupljac_zeljeza

#21147 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Hajlac wrote: 08/08/2024 08:10
Dotad, na temi se razgovara generalno o klimama...
Tako je i bilo do sada kada se tema zvala Grijanje pa se pričalo i o ponašanju na hlađenju i o mogućnostima za grijanje i uvijek se tražio best buy. Nema samo klima za grijanje i samo za hlađenje i to je nemoguće izbjeći u priči o njima. U godini se hladiš cca 2 mjeseca i to ne svaki dan, pa ti onda 2 mjeseca možda ne trebaju nikako i griješ se svaki dan 8 mjeseci. Imaju tu izuzeci isključivanja dok je na poslu ili vikendom ili....

Hitachi Takai je uzet onako kao primjer kako se može uštedjeti hiljada do dvije ako bi htio Mits FT ili LN ili neko ograničio budžet za to, a ipak bi japanski kvalitet. Optimizovana za grijanje, ali može i da hladi ta dva mjeseca ili najviše tri. Pošto struja skuplja naravno da se traži ušteda na godišnjem nivou pa da li ćeš više uštedjeti u tri meseca rada ili u osam? Meni tu ne trebaš objašnjavati jer imam iskustvo kačenja pa skidanja nakon jedne sezone pa kačenja drugih i ja sam tu lekciju platio. Lično grijem preko 120 m2 i za to sam prije klima koristio 7 radijatora nekih 25 godina od kojih ima i od 2m i od 1,5m i onih od 1m i sada te radijatore treba da zamijeni jedna do dvije klime i da ostane isti ugođaj kao sa radijatorima od buke do ugrijanosti svih djelova približno ujednačeno. Pa neće da može bez traganja kako to bar približiti.
Hajlac

#21148 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Hajlac »

skupljac_zeljeza wrote: 08/08/2024 09:27
Hajlac wrote: 08/08/2024 08:10
Dotad, na temi se razgovara generalno o klimama...
Tako je i bilo do sada kada se tema zvala Grijanje pa se pričalo i o ponašanju na hlađenju i o mogućnostima za grijanje i uvijek se tražio best buy. Nema samo klima za grijanje i samo za hlađenje i to je nemoguće izbjeći u priči o njima. U godini se hladiš cca 2 mjeseca i to ne svaki dan, pa ti onda 2 mjeseca možda ne trebaju nikako i griješ se svaki dan 8 mjeseci. Imaju tu izuzeci isključivanja dok je na poslu ili vikendom ili....

Hitachi Takai je uzet onako kao primjer kako se može uštedjeti hiljada do dvije ako bi htio Mits FT ili LN ili neko ograničio budžet za to, a ipak bi japanski kvalitet. Optimizovana za grijanje, ali može i da hladi ta dva mjeseca ili najviše tri. Pošto struja skuplja naravno da se traži ušteda na godišnjem nivou pa da li ćeš više uštedjeti u tri meseca rada ili u osam? Meni tu ne trebaš objašnjavati jer imam iskustvo kačenja pa skidanja nakon jedne sezone pa kačenja drugih i ja sam tu lekciju platio. Lično grijem preko 120 m2 i za to sam prije klima koristio 7 radijatora nekih 25 godina od kojih ima i od 2m i od 1,5m i onih od 1m i sada te radijatore treba da zamijeni jedna do dvije klime i da ostane isti ugođaj kao sa radijatorima od buke do ugrijanosti svih djelova približno ujednačeno. Pa neće da može bez traganja kako to bar približiti.
:thumbup:

Nemas podno-parapetne, sve klime su ti zidne?

Ispod tog stana/prostora neko zivi/grije?

Takai 12-ka ima grijac tacne+kompresora i od koliko C se pale? Slabo ima detaljnih informacija na netu o tom modelu, a to je adut koji svaki proizvodjac reklamira odmah u startu u osnovnim specifikacijama.

"Hitachi Takai outdoor unit heater" nista ne izbacuje...

P.S. Ubjedljivo najvise klima se i dalje prodaje za koristenje ljeti a ne za grijanje, jer ljudi pretezno imaju drugi oblik grijanja (radijatori, konvektori, plinske peci itd.), tako da mi je preglupo ovakvo ponasanje na temi gdje se za apsolutno sve poturaju klime namijenjene i optimizirane primarno za grijanje :-)

Nije sve u tezini vanjske jedinice - sto smo jasno vidjeli usporedbom kapaciteta onog LG modela i Takai.
Ima "nesto" i u kompresoru, kondenserima i isparivacima, ventilatorima...
mobsterc

#21149 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by mobsterc »

Pa sta smo 'jasno' vidjeli ziv bio :D
Samo marketing... Da si pogledao tabelu koju je rovac okacio, vidio bi mozda i kapacitet od 4.6kW...
Nije bitna tezina vanjske, bitno je sta napise lg.
Takai nema grijac tacne. Posto bi da guras pricu o hladjenju, objasnjeno ti je vise puta (pokusano) da nema nikakve potrebe gledati klime od 2000 kada ce i taj alleasy pro koji ti se svidio odraditi identican posao za 1200.
Tako je, apsolutno ima 'nesto' u svemu tome, samo lg tu nema sta da trazi :wink:
Hajlac

#21150 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Hajlac »

mobsterc wrote: 08/08/2024 10:05 Pa sta smo 'jasno' vidjeli ziv bio :D
Samo marketing... Da si pogledao tabelu koju je rovac okacio, vidio bi mozda i kapacitet od 4.6kW...
Nije bitna tezina vanjske, bitno je sta napise lg.
Manipulises podacima.

TACNO je odredjeno svim proizvodjacima pri kojoj temperaturi vanjskog zraka i unutrasnjeg zraka se vrse STANDARDIZIRANA testiranja za definisanje specifikacija odredjenog modela koji se pusta na trziste.

Da je tako kako pokusavas 'provuci', onda bi se prvi Hitachi pohvalio kapacitetom hladjenja od 4,6 kW umjesto 4 kW koliko su naveli.
Ne bi tebi prepustili reklamiranje. :D

Ne mozes uzeti proizvoljno s one tabele rubriku u kojoj pise najvise kW predane snage i onda tvrditi na pri tim PROIZVOLJNIM uslovima za tu odabranu rubriku LG daje manje kW kad i ne znas koliko daje pri tim proizvoljno odabranim uslovima :-)
Hitachi kaze da Takai 12 daje max 4 kW a onaj LG model s twin rotary kompresorom daje max 4,2 kW u rezimu hladjenja (i to s puno laksom i manjom vanjskom, posto to stalno navodite kao glavni adut), pri jednakim uslovima rada, i jedna tada trosi xy kW struje a druga xy kW. Sve to se izmjeri, zapise i ubaci u specifikacije. Tu nema mjesta manipulacijama.

Tacno se zna na koliko stepeni vanjskog zraka i unutrasnjeg inicijalne temperature se testiraju klime.

Pa naravno da i ova LG daje vise od 4,2 kW pri nekim drugacijim od standardiziranih ambijentalinih uslova - dakle povoljnijim u smislu prenosa toplotne enegrije, ali niko nije lud na taj nacin pokusavati usporedjivati klime... :-)
Post Reply