Republika Turska

Post Reply
bh.tornjak

#21126 Re: Republika Turska

Post by bh.tornjak »

JThomas wrote:opet nije ni erdogan naslijedio švedsku nego zemlju gdje svakih 15-20 godina vojska napravi uspjeli udar, smijeni izabranu vlast i isto pohapsi milion-dva ljudi. turska je tu malo bolja od rusije. tu prave, efektivne demokratije teško da će biti ikad.
o tome i govorim....
Zapad je aminovao svaki puc u Tr (doduse kao i svuda u svijetu gdje im je to bilo u interesu) a bilo ih je koliko hoces...
i svaki put je Tr nazadovala.

da Erdogan ima svojih "zumbula" to stoji...ali ne treba zaboraviti ni to da turci jos nisu zreli za neku potpunu demokratiju tako da se mora s njima malo cvrsce.
Point.

#21127 Re: Republika Turska

Post by Point. »

bh.tornjak wrote:
jbg...kako god ga smatrao ovakvim ili onakvim iza sebe tj. iza godina dok je on s svojom partijom na vlasti napravio je mnogo toga ...sto onima prije njega nije uspjelo za dugo veci period...

zapadu su pogodovali nekadasnji klimoglavci koji su sutke radili ono sto im se naredi dok im je zemlja propadala....

a sto se tice onih hapsenja poslije pokusaja "drzavnog udara", postavo bih samo jedno pitanje:

Sta bi u takom slucaju uradili npr. USA,GB,FRA,GER ili bilo koja druga zemlja na planeti zemlji...??

"Mozda bi rekli....nije vam uspjelo...hajd sam ponovo....!!!"
Nema nikakvih dokaza da mu je onaj Gulen izašta kriv, lik je jednostavno izmislio neprijatelja od nekadašnjeg prijatelja i nije isključeno da je sam režisirao puč da bi ostao na vlasti.
JThomas

#21128 Re: Republika Turska

Post by JThomas »

za sam puč je sve moguće. ali neprijateljstvo izmislio nije, nego naprosto "prijateljstva" u ime moći i vlasti nikad ne traju.
asker

#21129 Re: Republika Turska

Post by asker »

Zar nije sam Trump neki dan kritikovao Obaminu administraciju sto su uskratili Tursku za Patriot sisteme, te rekao da je logicno da sad uzima Ruske?

I ovo za namjesteni puc je ipak smijesno. U zemlji gdje se to desava svake prestupne godine, bas ovaj je namjesten.

I da, diktator ne gubi izbore nikad i nigdje, jer je on, jel, diktator. I to je prilicno glupa tvrdnja.
Point.

#21130 Re: Republika Turska

Post by Point. »

Za puč je se može postaviti pitanje ko je najviše profitirao od njega tsj vjerovatno stoji iza njega. Lik pohapsio haman pola države, mi suđenja ništa samo ti si gulenovac haj u tvorza. Protjerao lik jedno Haksn Sukura. Ma mrš u pm brkatu.
TAFKAP

#21131 Re: Republika Turska

Post by TAFKAP »

Ameri blokiraju isporuku 100 F35 vojnih aviona, već su poslali Turske pilote, koji su bili na obuci na novim avionima u USA, nazad u Tursku.
bh.tornjak

#21132 Re: Republika Turska

Post by bh.tornjak »

TAFKAP wrote:Ameri blokiraju isporuku 100 F35 vojnih aviona, već su poslali Turske pilote, koji su bili na obuci na novim avionima u USA, nazad u Tursku.
Nista sto do sada nije vidjeno....
Mocnim drzavama pase kada treba orvoreno trziste...kad im ne pase onda blokiraj...uvedi sankcije...uvedi carine tj. Povecaj ....razlog se uvijek nadje
kad im treba rat....i tu se ndje razlod....tamo diktatura....ovamo ljudska prava....gore sloboda ovoga ili onoga...qutza palca...

Kroz medije ee to provlaci par mjeeeci...onda slijedi bombardovanje i ubijanje deeetina hiljada ljudi,zena djece....i sve u ime njihovih prava i sloboda :-) :-)
asker

#21133 Re: Republika Turska

Post by asker »

Missile Dispute

Trump blames Obama. Top U.S. officials have spent months warning Turkey that moving forward with a plan to procure a sophisticated Russian air defense system would trigger harsh sanctions and jeopardize Ankara’s participation in the F-35 fighter jet program. But sitting next to Turkish President Recep Tayyip Erdogan ahead of a bilateral meeting at the G20 summit in Japan this weekend, President Donald Trump struck a conciliatory note, blaming the Obama administration for the dispute.

“We have a complicated situation because the President was not allowed to buy the Patriot missiles,” Trump said, referring to the Raytheon-built alternative to the Russian S-400 the administration offered Turkey late last year. “So he buys the other missile and then, all of a sudden, they say, ‘Well, you can now buy our missile.’ You can’t do business that way.”
Matzan

#21134 Re: Republika Turska

Post by Matzan »

Kupiće Turci Su-35, vjerovatno bez kill switch opcije i miran Bosfor. 8)
славянин

#21135 Re: Republika Turska

Post by славянин »

Matzan wrote:Kupiće Turci Su-35, vjerovatno bez kill switch opcije i miran Bosfor. 8)
Kako to logika ide , nisu htjeli bez ovog sa s400 da im prodaju bez kill switcha a sada kada se sudaraju glavama prodat ce im bez kill switcha :lol:

Ne znam sto se uopste petljaju sa Turskom, treba pustiti Erdogana da ga zagrli putin a Iran da mu dahce za vratom u regionalnom takmicenju.Evropa moze uvijek rastresti ekonomski Tursku tako da nema tu neke frke.

Mada mislim da nece Erdo jos dugo... sve izgleda super ali neprijatelja je stvorio brdo u Turskoj jos je ujedinio i nacionaliste... skinut ce ga ako ga prije toga ne rokne neko.
asker

#21136 Re: Republika Turska

Post by asker »

славянин wrote:
Matzan wrote:Kupiće Turci Su-35, vjerovatno bez kill switch opcije i miran Bosfor. 8)
Kako to logika ide , nisu htjeli bez ovog sa s400 da im prodaju bez kill switcha a sada kada se sudaraju glavama prodat ce im bez kill switcha :lol:

Ne znam sto se uopste petljaju sa Turskom, treba pustiti Erdogana da ga zagrli putin a Iran da mu dahce za vratom u regionalnom takmicenju.Evropa moze uvijek rastresti ekonomski Tursku tako da nema tu neke frke.

Mada mislim da nece Erdo jos dugo... sve izgleda super ali neprijatelja je stvorio brdo u Turskoj jos je ujedinio i nacionaliste... skinut ce ga ako ga prije toga ne rokne neko.
Citaj bolan, covjek je napisao Su-35

:)
славянин

#21137 Re: Republika Turska

Post by славянин »

asker wrote:
славянин wrote:

Citaj bolan, covjek je napisao Su-35

:)
Joj dobro si :lol: moja greska... su 35 f 35 sta su se zakacili na to 35 :D , pripisat cemo ovo pospanosti.
asker

#21138 Re: Republika Turska

Post by asker »

славянин wrote: Joj dobro si :lol: moja greska... su 35 f 35 sta su se zakacili na to 35 :D , pripisat cemo ovo pospanosti.
:wink:
bh.tornjak

#21139 Re: Republika Turska

Post by bh.tornjak »

славянин wrote:

ne vjerujem da ce Europa ...ali Ameri se trude....
europi nije u interesu zbog onih plinovoda putem kojih ce se europa dijelom snadbijevati plinom,itd...
a upravo ti plinovodi su amerima trn u oku....oni bi radije tusili ukapljiceni plin europi (po skupljoj cijeni)

sve ono sto se izvjestava i predstavlja javnosti nije ni blizu istine....
bh.tornjak

#21140 Re: Republika Turska

Post by bh.tornjak »

славянин wrote: Joj dobro si :lol: moja greska... su 35 f 35 sta su se zakacili na to 35 :D , pripisat cemo ovo pospanosti.
jbt...zapeli oko nekih slova....
de,ba...slovo ovo....slovo ono.....isti vrag :D
славянин

#21141 Re: Republika Turska

Post by славянин »

bh.tornjak wrote:
ne vjerujem da ce Europa ...ali Ameri se trude....
europi nije u interesu zbog onih plinovoda putem kojih ce se europa dijelom snadbijevati plinom,itd...
a upravo ti plinovodi su amerima trn u oku....oni bi radije tusili ukapljiceni plin europi (po skupljoj cijeni)

sve ono sto se izvjestava i predstavlja javnosti nije ni blizu istine....
A nisam ni mislio da je u Evropi u cilju , nego ako se bas Turska presteluje u Rusku sferu i krene da pravi belaje sa grckom i oko kipra, ekonomija turske je tesko vezana za evropu tako da Amerika recimo svojim sankcijama moze malo uzdrmati Tursku ali definitivno ne pritisnuti toliko da krene u ekonomski krah dok Eu kada bi recimo zabranila uvoz/izvoz , prelete aviona preko teritorije, pristanak brodova u luke itd... to bi bila katastrofa za tursku ekonomiju.

Nema teorije da Amerika moze podmiriti EU potrebe za plinom, Rusi su krenuli sa gradnjom naftovoda i plinovoda aktivno nakon sukoba sa Ukrajincima tj. prije ove eskalacije kada su se svadjali oko plina pa ukrajinci ono oce ovako onako ili ce zavrnuti.Amerika pokusava da uzme dio trzista plina jer smatra da Rusija koristi isti kao alatku za politicki pritisak itd.. nije to nesto sto je toliko bitno ekonomski amerima.
славянин

#21142 Re: Republika Turska

Post by славянин »

bh.tornjak wrote:
Jes potato patato :lol: bjaz trebaju kakva kreativnija imena kao eu dati typhoon rafale ili sta :D
asker

#21143 Re: Republika Turska

Post by asker »

славянин wrote:
bh.tornjak wrote:
Jes potato patato :lol: bjaz trebaju kakva kreativnija imena kao eu dati typhoon rafale ili sta :D
Vec dali, Flanker i Lightning......................al ti ne citas :-D
славянин

#21144 Re: Republika Turska

Post by славянин »

Flanker je nato dezignacija za su 35 jel ? rusi su dali ime sukhoi 35 kreativni kao uvijek. Lightning se i nije bas zakacilo za f35 ..

PS: I ostali ovi F ovi imaju imena jelde ? Ja samo znam za tomcata :D kako idu ostala ?
asker

#21145 Re: Republika Turska

Post by asker »

славянин wrote:Flanker je nato dezignacija za su 35 jel ? rusi su dali ime sukhoi 35 kreativni kao uvijek. Lightning se i nije bas zakacilo za f35 ..

PS: I ostali ovi F ovi imaju imena jelde ? Ja samo znam za tomcata :D kako idu ostala ?
Falcon/Viper, Super Hornet, Raptor...................gogolaj hebiga
славянин

#21146 Re: Republika Turska

Post by славянин »

Valja sad amerima korektorom zastavicu brisat :lol:

Image
(evo sta je sada ovo zovu ga i joint strike fighter, koliko to imena ima :D )
The 51st State

#21147 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

Turci idu u pravcu zaokruzivanja odbrambene indistrije, tako ce nekad. I avion samostalno proizvoditi. Kandidata za know how prosljediti ne manjka.
Dio dogovora za s400 je bio I transfer tehnologije, tako da su im ameri dzaba patriote Dali ovi nakon toga ne bi prihvatilii iste. Amerima niko nije kriv sto je Putin posteniji biznismen u dogovaranju, ko zna kakvih ce se ustupaka morati nadavati da tursku vrate potpuno u svoju sferu uticaja.
madner

#21148 Re: Republika Turska

Post by madner »

Zaokruzuju zadnjih 50 godine, fali jos samo par sitnica. Uglavnom ih drze na nivou 1990, a f35 je potpuni promasaj.
The 51st State

#21149 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

madner wrote:Zaokruzuju zadnjih 50 godine, fali jos samo par sitnica. Uglavnom ih drze na nivou 1990, a f35 je potpuni promasaj.
pa dobro, imaju world class dronove, fregate, tenkove, helikoptere, raketno naoruzanje, optoelektroniku, sve iz domace proizvodnje, bas ih drze..., toliko nemaju da su obesmislili kurdsku gerilu sa domacom tehnikom.
idu na samostalan avion, laki nosac aviona i domaci pvo sistem, kontam da se nemaju cega sramotiti kada su te aktivnosti u pitanju.
Haris.ba

#21150 Re: Republika Turska

Post by Haris.ba »

Dino34 wrote:A zašto bi amerima smetalo to što turska ima s-400?
Evo razbijam glavu i ne naumpada mi nijedno drugo objašnjenje osim da ih želi držati slabima.
Zato sto izbija novac firmi koja prozvodi patriot.
Post Reply