SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
zateznistub

#21126 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zateznistub »

Meni stvarno nije jasan mozak koji opravdava žandarski nerad malom platom!

Ogromna većina raje radi za iste ili čak manje novce. Monteri u mojoj firmi se penju na dalekovodne stubove svaki cca 50 m visine i svaki da torba u glavi nece li mandrknut odozgo...i ko ga pita???
seoBIH

#21127 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by seoBIH »

Ne prdi. Posalji svoje dijete da radi za tu platu za par godina i da brani građane, a njega neka jebe država.
jao_situacije

#21128 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by jao_situacije »

VjecitiStudent wrote:
jao_situacije wrote: koliko je auta ukradeno i prevezeno u četnitet i koliko ima izlaza prema pc-u, ne znaju staviti 5 patrola na 5 izlaza nego ih svaki put ganjaju
Kanton Sarajevo, mjesto ugodnog življenja ...
U toku 2014. godine na području Kantona Sarajevo izvršeno je 825 krivičnih djela teških krađa motornih vozila, od čega su 222 ili 26,9% pronađena i vraćena (od strane policije MUP Kantona Sarajevo vraćeno je 75 vozila, MUP-a RS-a – 44, drugih MUP-ova – 25, uz novčanu nadoknadu – četiri i 74 vozila vlasnici su sami pronašli).
U cijeloj Federaciji:
OTUĐENJA MOTORNIH VOZILA
U 2014. godini, izvršeno je 1.208 krivicnih djela otuđenja motornih vozila, manje za 20 djela (1,6 %) u odnosu na uporedni period, od kojih je rasvijetljeno 60 (4,96%).
http://www.fup.gov.ba/wp-content/upload ... t-2014.pdf
pretpostavljao sam da je 50% u ks
hvala na inf
jao_situacije

#21129 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by jao_situacije »

shandrprcSA wrote:
jao_situacije wrote: koliko je auta ukradeno i prevezeno u četnitet i koliko ima izlaza prema pc-u, ne znaju staviti 5 patrola na 5 izlaza nego ih svaki put ganjaju
par puta sam postavio isto pitanje a nisam dobio odgovor pa evo i tebi cu...npr. ukradem auto i krenem tranzitom prema Vracama, kolege ti :D koje me prate s onim truljama od auta, jave da idem prema tebi :D koji si na razgranicenju...Izvoli pa me zaustavi a da je sve po zakonu,kako?
čuj kako će zaustaviti
kopirao sam do sad minimalno 5 puta zakonska ovlaštenja policije od pretresa zaustavljanja držanja osoba u pol. stanici do 6 sati bez da se ikoga obavijesti o tome korištenju vatrenog oružja smrtne sile palica elektrošokera legitimiranja i načina da se utvrdi identitet itd itd
zakon danas daje ogromne ovlasti policiji i prepisan je od zapadnih zemalja, šta misliš kako to francuzi rješavaju ?
ahh znam, kod njih u policiji rade a ne sjede u ugostiteljskim objektima i kladarama i znaju šta su im zakonska ovlaštenja, kod nas ni komesar policije to ne zna, a ne obični policajac.
JThomas

#21130 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by JThomas »

seoBIH wrote:Ne prdi. Posalji svoje dijete da radi za tu platu za par godina i da brani građane, a njega neka jebe država.
što se onda za svako mjesto u policiji prijavi ljudi koliko se prijavi i traže štele?

realno, običnom građaninu je svakodnevno glava u torbi mnogo više nego policajcu dok rade ovako kako rade.
zateznistub

#21131 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zateznistub »

seoBIH wrote:Ne prdi. Posalji svoje dijete da radi za tu platu za par godina i da brani građane, a njega neka jebe država.
Prvo, tata ti prdi
drugo
Niko nikoga nije za nos vukao ali fino nosati značku, pa na konto nje svako malo doručak, ručak i svata neto pride

A na ulici drota ni za lijeka...
L u c i f e r

#21132 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by L u c i f e r »

ako si se prifatio posla, radi ga jebo mu ti mater
shandrprcSA

#21133 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by shandrprcSA »

jao_situacije wrote:
shandrprcSA wrote:
par puta sam postavio isto pitanje a nisam dobio odgovor pa evo i tebi cu...npr. ukradem auto i krenem tranzitom prema Vracama, kolege ti :D koje me prate s onim truljama od auta, jave da idem prema tebi :D koji si na razgranicenju...Izvoli pa me zaustavi a da je sve po zakonu,kako?
čuj kako će zaustaviti
kopirao sam do sad minimalno 5 puta zakonska ovlaštenja policije od pretresa zaustavljanja držanja osoba u pol. stanici do 6 sati bez da se ikoga obavijesti o tome korištenju vatrenog oružja smrtne sile palica elektrošokera legitimiranja i načina da se utvrdi identitet itd itd
zakon danas daje ogromne ovlasti policiji i prepisan je od zapadnih zemalja, šta misliš kako to francuzi rješavaju ?
ahh znam, kod njih u policiji rade a ne sjede u ugostiteljskim objektima i kladarama i znaju šta su im zakonska ovlaštenja, kod nas ni komesar policije to ne zna, a ne obični policajac.
konkretno mi odgovori na moje pitanje
Cornholio_

#21134 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Cornholio_ »

zateznistub wrote:Meni stvarno nije jasan mozak koji opravdava žandarski nerad malom platom!

Ogromna većina raje radi za iste ili čak manje novce. Monteri u mojoj firmi se penju na dalekovodne stubove svaki cca 50 m visine i svaki da torba u glavi nece li mandrknut odozgo...i ko ga pita???
:thumbup:
jao_situacije

#21135 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by jao_situacije »

shandrprcSA wrote:
šta konkretno
policija izda naredbu zaustavi auto izađi iz auta ti ne poslušaš on primjeni silu
shandrprcSA

#21136 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by shandrprcSA »

jao_situacije wrote:
shandrprcSA wrote:
šta konkretno
policija izda naredbu zaustavi auto izađi iz auta ti ne poslušaš on primjeni silu
j**em ti filmove Umri Muski i ko ih snimi...
holowey

#21137 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by holowey »

shandrprcSA wrote:
jao_situacije wrote:
shandrprcSA wrote:
šta konkretno
j**em ti filmove Umri Muski i ko ih snimi...
sta mislis kako su onomad uhvatili junuza kecu? cekali da im se sam javi? ili jos prije toga gavrilovica iz novog sada? kad je iza rata bila slicna akcija? da hoce, tj da im takva naredba dodje "odozgo", prevrnuli bi svaki kamen da uhvate sve i jednog kriminalca... al' jbg takva vremena dosla da se sa krimosima treba bit' dobar :( nikad ne znas koji krimos kakvog politicara iza ledja ima :(
shandrprcSA

#21138 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by shandrprcSA »

holowey wrote: sta mislis kako su onomad uhvatili junuza kecu? cekali da im se sam javi? ili jos prije toga gavrilovica iz novog sada? kad je iza rata bila slicna akcija? da hoce, tj da im takva naredba dodje "odozgo", prevrnuli bi svaki kamen da uhvate sve i jednog kriminalca... al' jbg takva vremena dosla da se sa krimosima treba bit' dobar :( nikad ne znas koji krimos kakvog politicara iza ledja ima :(
upravo zbog ovog zadnjeg ne mozes porediti ono vrijeme sa ovim a iz iskustva meni bliskih ljudi ono sto pise u zakonu nije bas tako u praksi ;)
sema911s

#21139 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by sema911s »

Holoow

Ti ocekujes da dbeli zandar upotrijebi silu. Pistolj nesto tako...
Za pocetak mnogi zive jos u ratu I mrznji, I boli ih neka stvar za ove druge, ti mislis ko u filmu da preprijece auto izvuku tandzare I rokaju prestupnika,,, ti ljudi (bar njih 90%) nezna razlikovat auta(znaju za avudija, pasata renoa.. I djipa)

A ako vide sa taj bjegunac ide u malo boljem autu bjeze koliko gace mogu da podnesu... Il ako ga uspiju zaustavit cener rijesi problem...

A to sto navodis neka hapsenja bilo nekada... Zavrti film malo unazad koga je murja uhapsila.. Rijesila neku kriminalnu radnju..
JThomas

#21140 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by JThomas »

shandrprcSA wrote:
holowey wrote: sta mislis kako su onomad uhvatili junuza kecu? cekali da im se sam javi? ili jos prije toga gavrilovica iz novog sada? kad je iza rata bila slicna akcija? da hoce, tj da im takva naredba dodje "odozgo", prevrnuli bi svaki kamen da uhvate sve i jednog kriminalca... al' jbg takva vremena dosla da se sa krimosima treba bit' dobar :( nikad ne znas koji krimos kakvog politicara iza ledja ima :(
upravo zbog ovog zadnjeg ne mozes porediti ono vrijeme sa ovim a iz iskustva meni bliskih ljudi ono sto pise u zakonu nije bas tako u praksi ;)
i ti sad otkrio toplu vodu da vlast (pa i policija) može samo ne želi...
holowey

#21141 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by holowey »

JThomas wrote:
shandrprcSA wrote:
i ti sad otkrio toplu vodu da vlast (pa i policija) može samo ne želi...
cemu onda rasprava?
animus

#21142 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by animus »

shandrprcSA wrote:
predvidjeno al' "jezeve" mup ks nema...idemo dalje...
Jesi li bas siguran da nemaju. Ne kazem da svaka patrola to ima ali bas citav MUP KS da nema :-)
Ako je neko ko je u bjekstvu i puaco iz vatrenog oruzja onda mu se moze i odgovoriti oruzjem jer je to onda opravdana upotreba vatrene sile. Ako je "samo" bjegunac bez opasnosti po druge, onda ga se prati bez ugrozavanja zivota i jezevima zaustavlja ili ceka prilika da ga se zaustavi bez ugrozavanja zivota njega ili nekog drugog. Nisam drot ali znam da tako funkcionise.
Thorgerson

#21143 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Thorgerson »

Cornholio_ wrote:
zateznistub wrote:Meni stvarno nije jasan mozak koji opravdava žandarski nerad malom platom!

Kad ti je mala plata - das otkaz!

Kad ti je mala plata, a ti hladis jaja, to vide direktori - dobijes otkaz!

Nije njima mala plata. Nego i prevelika za posao koji (ne)rade.
Thorgerson

#21144 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Thorgerson »

Koliko znas osoba da su radili u policiji i da su dale otkaz zbog /nezadovoljstva oko plate/nezadovoljstva oko sefova/tezine posla/ itd.

Ja ih ne znam bas previse, tacnije ne znam nikoga. Ali eto mozda i postoje takve osobe.
animus

#21145 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by animus »

Thorgerson wrote:
Koliko znas osoba da su radili u policiji i da su dale otkaz zbog /nezadovoljstva oko plate/nezadovoljstva oko sefova/tezine posla/ itd.

Ja ih ne znam bas previse, tacnije ne znam nikoga. Ali eto mozda i postoje takve osobe.
Glupost je pricati da je kod policije mala plata jer imaju plate vece od drzavnog prosjeka kako za srednju skolu tako i za fakultet. Do para nije nego do raznih vrsta nezadovoljstava, od posla kojeg radi, odnosa unutar kolektiva, odnosa šefova, slabe drzave itd. Sve to utice na volju i moral zavisno kako ko vidi svoju ulogu.
ultima_palabra

#21146 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by ultima_palabra »

Policija ima prejak kolektivni ugovor, osnovnu platu (koja nije velika) oni mogu i uduplati, pogotovo ako su dosta na terenu.
zateznistub

#21147 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zateznistub »

animus wrote:
Thorgerson wrote:

Glupost je pricati da je kod policije mala plata jer imaju plate vece od drzavnog prosjeka kako za srednju skolu tako i za fakultet. Do para nije nego do raznih vrsta nezadovoljstava, od posla kojeg radi, odnosa unutar kolektiva, odnosa šefova, slabe drzave itd. Sve to utice na volju i moral zavisno kako ko vidi svoju ulogu.
Sve ovo sto si nabrojao, mogu i ja u svoje ime i za svoje radno mjesto napisati:
Od toga da imam za sefa osobu koja je preko veze dosla i nema blage veze sa onim cime se bavi firma, od toga da je lik dosao po nalogu generalnog i po citave dane igra igrica a bod i keficijent isti kao i kod mene koji sam ovdje skoro 20 godina.
O tezini ovog posla je iluzorno i pisati...
5 0 5

#21148 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by 5 0 5 »

kojeg god posla da se prihvatis, treba ga uraditi posteno. najbolje sto mozes. makar ga radio i za dzaba. ako si nezadovoljan, trazis drugi posao sa boljim uslovima.
vjesticanametli

#21149 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by vjesticanametli »

hih gunĐŽam i ja na muriju a godra sinoc kad povalise dilera komsiju i sve mu uzese a njega uz pokoju iza usiju odvedose hahahahaha nadam se da su ga sa zemljom sastavili :D ĐŽukela jedna dila ca. 2 god. i puca na sve oko sebe s vazdusnom puskom a u glavurdi niti jednog zuba :twisted:
uvijekIInikadI

#21150 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by uvijekIInikadI »

zateznistub wrote:Sve ovo sto si nabrojao, mogu i ja u svoje ime i za svoje radno mjesto napisati:
Od toga da imam za sefa osobu koja je preko veze dosla i nema blage veze sa onim cime se bavi firma, od toga da je lik dosao po nalogu generalnog i po citave dane igra igrica a bod i keficijent isti kao i kod mene koji sam ovdje skoro 20 godina.
O tezini ovog posla je iluzorno i pisati...
Jel Vedad Čengić? :D
Locked