Ukrajina

Čitalac

#211026 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Postavljanje sistema ranog upozoravanja koji je Izrael dostavio Ukrajini u završnoj je fazi, kaže ambasador Kornijčuk.
Izrael je Ukrajini već dostavio sve što joj je potrebno za postavljanje sustava ranog upozoravanja i njegovo pokretanje je u završnoj fazi, rekao je veleposlanik Ukrajine u Izraelu Yevhen Korniychuk tijekom Kijevskog židovskog foruma.
Prema njegovim riječima, dio izraelskog sustava već koristi ukrajinska vojska - konkretno, govorimo o trodimenzionalnim radarima proizvedenim u Izraelu. Korniychuk je također rekao da je ukrajinski predsjednik ponudio suradnju izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu po pitanju uništavanja iranskih dronova.
"Vidimo da su naša dva rata vrlo snažno povezana. Imamo zajedničke partnere i zajedničke neprijatelje - Iran i njegove opunomoćenike, uz potporu Ruske Federacije. Ogromne zalihe ruskog oružja, svježe proizvedenog prošle godine, raspoređene su u Libanonu. Ne bih se iznenadio da se tamo sutra nađu i sjevernokorejske rakete jer su to dijelovi iste osovine zla", dodao je ukrajinski veleposlanik.
dr_Evil

#211027 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

drug_profi wrote: 14/11/2024 14:14 Budimo realni, niko nije očekivao da će Ukrajina izdržati dugo.
Ja sam msilio da će to biti mjesec-dva, dok se regularna vojska ne desetkuje do mjere da više ne može pružati organizovan otpor.
Nakon toga sam pretpostavio da će biti partizanije neko vrijeme i da će sve da se smiri u roku godinu do dvije.

Tako da procjene od 2022 i nisu relevantne za danas. Važnije je danas biti realan i otprilike skontati šta je u čijoj moći.
Ukrajina još uvijek nije napravila ono što je trebala prije 30 mjeseci, a bez čega im nema opstanka.

Ali od starta sam bio siguran da je ovo veliki ruski zajeb, bez obzira što će dobiti Ukrajinu, izgubiće sve ostalo.
Ja sam ocekivao da ce Ukrajina izdrzati dugo. 3-5 godina tacnije. Ocekivao sam i jos uvijek ocekujem da ce rat zavrsiti Daytonskim sporazumom gdje Krim ostaje ruski, a stvara se genocidni RS sa dobrim dijelom postojece Ukrajine. Znaci copy paste agresije na nasu zemlju.

Ostaje zamrznuti sukob koji zapravo odgovara i Putlerovcima na istoku i Cionistima na zapadu, mrznja medju slavenima koja ostaje za 10 generacija, i neostavareni snovi o novom Ruskom carstvu i preuzimanju rimske krune nazad na istok. Mogucnost kreiranja novog sukoba preko noci kad bilo koja od strana osjeti da ponovo ima supremaciju.

Znam da se ne slazete, previse ste krvi, znoja i truda prosuli na ovu temu. Mozda i ja grijesim, vrijeme ce pokazati, mozda Ukri dobiju sve pa oslobode se, a neko kepeca zbode.
karanana

#211028 Re: Ukrajina

Post by karanana »

haha, vidi ovih ne-zabrinutih sto se laganini vade. dze je onaj demagog njofra koji puno kaze a nista ne kaze sto me stalno zajebavo za kupjansk. cim su oni uletili sada pa makar i bilo tacno da su ovi prvi jusrisnici unisteni, to znaci da su na pragu i da je to zavrseno. nazire se jedan veliki kotlic nad kramatorskom i slavjanskom. ako rat nastavi, za jedno godinu bi borbe za ova zadnja dva grada u donjecku mogle biti u toku. u martu bi rusi mogli uci u dnjepro oblast i vidjecemo dokle misle tamo gorat prema pavlogradu ili dnjepru. mogli bi krenuti i sa juga prema zpaorozju i zaista izbiti i uzeti citavu lijevu obalu dnjepra ali to ako rat potraje jos nekoliko godina.

ukrajina je imala jedan vrlo vrlo mali vremenski period kad je mozda i imala 5-10% sanse za veliku pobjedu, a to je raspad rusa u harkivu i velika kontra gore. ili nije mogla ili nije znala kako da iskoristi onaj veliki raspad. stala je gdje je stala i cekala da se rusi opamete, prilagode i pregrupisu, da naprave odbrambene linije a i da se pripreme za dalje guranje tehnicki i mesno. i to je otprilike bilo to.
JMGuti

#211029 Re: Ukrajina

Post by JMGuti »

drndalo wrote: 14/11/2024 13:42 Nadam se da ti je sad lakse kad si mi se nagovorio, i izbacio to iz sebe...
Evo ti vidiš tu silu ljudi koje nema. Statističar-kartograf vidi da je madner negirao da je crnomorska flota prepolovljenja, iako ovaj to nije negirao. Kod njega razumijem, promjene u vidu zbog konstantnog buljenja u karte. I mene to uvijek čini sretnim jer vam se mogu nagovoriti i izbaciti to iz sebe. Baš baš.
drndalo

#211030 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Drago mi je da pomognem barem tebi.
Crvene_brigade

#211031 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Najnovija vijest: Ukrajina doista razmatra nuklearnu opciju. Procurili detalji tajnog brifinga, Kijev je nadohvat bombe kakva je bačena na Nagasaki. Visokorangirani zapadni vojni dužnosnici smatraju da je Zelenski spreman pokušati 'apsolutno sve'

Ukrajina bi mogla razviti rudimentarnu nuklearnu bombu u roku od nekoliko mjeseci ako Donald Trump povuče američku vojnu pomoć, navodi se u brifingu pripremljenom za ukrajinsko Ministarstvo obrane o kojem piše londonski The Times.

Ukrajina bi bila u stanju brzo izgraditi osnovni uređaj od plutonija s tehnologijom sličnom bombi “Fat Man” bačenoj na Nagasaki 1945. godine, stoji u izvješću. “Stvaranje jednostavne atomske bombe, kao što su to učinile Sjedinjene Države u okviru projekta Manhattan, ne bi bio težak zadatak 80 godina kasnije”, stoji u dokumentu.

Dovoljno plutonija za stotine bojevih glava

Budući da nema vremena za izgradnju velikih postrojenja potrebnih za obogaćivanje urana, Ukrajina bi se umjesto toga morala osloniti na korištenje plutonija ekstrahiranog iz istrošenih gorivnih šipki, uzetih iz nuklearnih reaktora. Kijev još uvijek kontrolira devet operativnih reaktora i ima značajno znanje o nuklearnoj tehnologiji, unatoč tome što se 1996. godine Ukrajina odrekla trećeg najvećeg nuklearnog arsenala na svijetu.

Izvješće kaže koje citira Times kaže: “Težina reaktorskog plutonija dostupnog Ukrajini može se procijeniti na sedam tona… Značajan arsenal nuklearnog oružja zahtijeva mnogo manje materijala… količina materijala dovoljna je za stotine bojevih glava s taktičkom snagom od nekoliko kilotona.” Takva bi bomba imala otprilike jednu desetinu snage Fat Mana, zaključuju autori dokumenta. “To bi bilo dovoljno da se uništi cijela ruska zračna baza ili koncentrirana vojna, industrijska ili logistička postrojenja.”

Točna snaga takvog oružja bila bi nepredvidiva jer bi se u bombi koristilo različite izotope plutonija, rekao je autor izvješća, Oleksij Jižhak, s ukrajinskog Nacionalnog instituta za strateške studije, vladinog istraživačkog centra koji djeluje kao savjetodavno tijelo predsjedničkog ureda. Tehnologija potrebna za izradu bombe je zahtjevna, ali Ukrajina ima stručnjake koji su to u stanju izvesti, navodi se u brifingu.

Ukrajina razmatra povlačenje iz strateškog sporazuma

Prošlog mjeseca predsjednik Volodimir Zelenski rekao je Donaldu Trumpu da će Ukrajini trebati nuklearno oružje kao jamstvo sigurnosti ako se spriječi njezino pridruživanje NATO-u, čemu se oštro protivi ruski predsjednik Vladimir Putin. Zelenski je kasnije rekao da je mislio kako ne postoji alternativno sigurnosno jamstvo za njegovu zemlju, a ukrajinski dužnosnici od tada poriču da Kijev razmatra ponovno nuklearno naoružavanje.

Rad o mogućnosti izrade takvog oružja, koji je objavio Centar za studije o vojsci, pretvorbi i razoružanju, utjecajni ukrajinski vojni think tank, poslan je zamjeniku ministra obrane Ukrajine. Novinari Timesa primijetili su da se u radu postavlja pravnu osnovu na temelju koje bi se Ukrajina mogla povući iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT).

Ratifikacija Sporazuma bila uvjetovana sigurnosnim jamstvima koja su 1994. godine Budimpeštanskim memorandumom dali SAD, UK i Rusija. U sporazumu je navedeno da će Ukrajina predati svoj nuklearni arsenal od 1734 strateške bojeve glave, dok su joj ostale potpisnice obećale zaštitu. “Kršenje memoranduma koje je počinila nuklearno naoružana Ruska Federacija daje formalne temelje za povlačenje iz NPT-a i moralne razloge za preispitivanje nenuklearnog izbora napravljenog početkom 1994.”, navodi se u radu.

Ukrajinci strahuju od gulaga

Pogled na stanje na bojištu pokazuje zbog čega bi Kijev mogao povući potpis sa strateškog ugovora potpisanog u Bukureštu. Ruske trupe hvataju zamah napredujući u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini, dok Trump obećava smanjiti američku vojnu pomoć ako Kijev ne pristane na mirovne pregovore s Putinom. Bryan Lanza, bivši Trumpov savjetnik, već je rekao da će Ukrajina morati predati Krim. Ovoga je tjedna sin novog predsjednika, Donald Trump Jr, grubo ismijao Zelenskog objavom na X: “Imate 38 dana od gubitka džeparca”, napisao je.

Ukrajinske snage uvelike ovise o američkom oružju i svako smanjenje njegovog dotoka, a kamoli potpuno prekidanje, imalo bi katastrofalne posljedice na bojnom polju. To je potaknulo Ukrajince da potraže način kako uzeti stvari u svoje ruke.

“Morate shvatiti da se suočavamo s egzistencijalnim izazovom. Ako Rusi zauzmu Ukrajinu, milijuni Ukrajinaca bit će ubijeni”, rekao je Valentin Badrak, direktor centra koji je izdao znanstveni rad o nuklearnom naoružavanju. “Milijuni Ukrajinaca radije bi se suočili sa smrću nego otišli u gulage.” Times naglašava da je Badrak podrijetlom iz Irpina, grada u kojem su Rusi mučili i ubijali civile.

‘Zelenski je spreman pokušati apsolutno sve’

Zapadni stručnjaci vjeruju da će Ukrajini trebati najmanje pet godina da razvije nuklearno oružje i odgovarajuće sredstvo za njegovo dostavljanje do cilja, ali Badrak inzistira na tome da su znanstvenici iz njegove zemlje manje od godinu dana odaljeni od izrade vlastitih balističkih projektila. “Za šest mjeseci Ukrajina će moći pokazati da ima sposobnost korištenja balističkih projektila dugog dometa: imat ćemo projektile koji mogu letjeti 1000 kilometara”, rekao je Badrak.

Hamish de Bretton-Gordon, bivši zapovjednik Združene kemijske, biološke, radiološke i nuklearne pukovnije Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je za Times da Ukrajina “sigurno” ima tehničko znanje i iskustvo te praktična sredstva za proizvodnju nuklearnog oružja. “Trump će to primiti na znanje, jer je posljednja stvar koju želimo više nuklearne proliferacije i bilo kakva vrsta nuklearnog udara u Europi, bilo ukrajinskog bilo ruskog”, dodao je.

Bretton-Gordon dodao je kako vjeruje da je Zelenski spreman pokušati “apsolutno sve”.

Bi li UK pomogao Kijevu u razvoju nuklearnog oružja?

Svjatoslav Juraš, aktivni ukrajinski vojnik i zastupnik u parlamentu, rekao je za Times Radio: “Trenutno je prilično teško govoriti o nuklearnom oružju, kad nam treba toliko drugih vrsta naoružanja neophodnih za odbijanje stalnih ruskih prijetnji… Moramo se usredotočiti na raspoloživa sredstva kako bismo pokušali zaštititi što je više moguće života tijekom ove kušnje.”

Jižak i Badrak tvrde da bi, ako SAD napusti Ukrajinu, Britanija mogla poštovati svoju sigurnosnu obvezu prema Budimpeštanskom sporazumu pomažući Ukrajini da razvije nuklearno oružje za odvraćanje vanjskih prijetnji, s obzirom na to da London nema konvencionalna sredstva koja bi spriječila Rusiju da pregazi Ukrajinu.

Prag je u Pavlohradu

Jižak vjeruje da bi prag nakon kojeg bi počeo razvoj programa nuklearnog naoružanja bio dolazak Putinovih trupa do grada Pavlohrada, vojno-industrijskog središta udaljenog oko stotinu kilometara od sadašnje crte fronta. Kada bi Rusi zauzeli taj grad, postojao bi realan rizik da neka od najvećih ukrajinskih središta, poput Dnjepra i Harkova, padnu u ruske ruke prije nego što Kijev stigne razviti nuklearno oružje.

“Bio sam iznenađen poštovanjem koje Sjedinjene Države iskazuju prema ruskoj nuklearnoj prijetnji. Možda će nas to koštati poraza u ratu”, rekao je Jižak. “Oni tretiraju nuklearno oružje kao neku vrstu Boga. Pa je možda vrijeme da se i mi pomolimo istom Bogu.”

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova očekivano je zanijekalo da Kijev može razviti nuklearno oružje, ističući svoju predanost NPT-u. “Ne posjedujemo, ne razvijamo i ne namjeravamo stvoriti nuklearno oružje”, rekao je Heorhij Tihi, glasnogovornik ministarstva, u izjavi za medije.

https://www.telegram.hr/vijesti/ukrajin ... -nagasaki/
Ironmen

#211032 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

Price oko Kupjanska koje se vrte danas i juce su klasinci medijski clic bait, rusi su stigli do obronaka samog grada i to je to, srbijanska mitologija ce biti posebno aktivna kako se nastave borbe za Kupjansk jer je u ruskoj mitologiji Kupjansk sveti grad iz nekih razloga radi WW2 bas kao sto je bio i Bahmut, sam Kupjansk je pao prije 3 mjeseca kada su rusi uspjeli da zauzmu Sinkivku i sve utvrde oko istinke, Sinkivka vam je ono sa video spotova Zlenskog i Sirskog kada obilaze betonske rovove u koje je skrhano bog sami zna koliko miliona dolara.

Opet cu ponoviti ako Ukrajina zeli nastaviti ovaj rat dzaba i sva pomoc zapada bez totalne mobilizacije vojno sposobnih muskaraca, ovako samo imamo mrcvarenje iz dana u dan.

U krajnost ide i to sto Njemacka vraca ruse kuci jer im je stigao poziv za vosjku i odbija im azilante, neki buduci kmaz od kancelara prije 2 dana izjavi da ce poslati Ukrajini Tauruse da se sravni Moskva, da bi odma Putin bacio 4 hipersonicne rakete na Kijev 8 mrTvih 30 ranjenih, kad dodamo jos na to pobjedu budale Trumpa i njegovog sina koji ukida za 30-tak dana dzeparac Zelenskom sama je misterija u kojem smjeru ide ovaj ratm dzaba i nedostatak ruskog mesa iz Sibira i Gulaga kada dole sjeverokoreanci koji ratuju za saku rize.

Rat traje vec 3 godine zemlje EU i dalje imaju 30 tenkova u skladistu i mizernu proizvodnju naoruzanja, osim Poljske i baltickih zemalja niko ovaj rat ne svaca ozbiljno i cuvaju ekonomiju a sve puca preko ledja Ukrajine.
Čitalac

#211033 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Kurahove, reportaža Ukrajinske Pravde.

Bernardinac

#211034 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

U Hanti-Mansijskom autonomnom okrugu povećao se broj poginule djece u požarima.

“Od početka godine u okrugu je registrovano 1.787 požara u kojima je poginulo 45, a povrijeđeno 60 osoba. U poređenju sa istim periodom prošle godine, bilježimo porast smrtnih slučajeva za 18,4%, a smrtnost djece porasla je za skoro 50%”, rekao je Kugui.

Rekao je da se nekoliko nedavnih tragedija dogodilo zbog djece bez nadzora. Konkretno, 3. novembra požar u stambenoj zgradi u Hanti-Mansijsku odnio je život četverogodišnjeg djeteta koje je ostalo samo u stanu. U drugom slučaju, 4. novembra, četiri osobe, uključujući dvoje djece, umrle su u seoskoj kući u Surgutu.
Inače ova regija ima 1,7 mil. ljudi a velika je kao Francuska.

U 2012. godini, većina (51%) nafte proizvedene u Rusiji dolazila je iz Hanti-Mansijskog autonomnog okruga, dajući regiji veliki ekonomski značaj u Rusiji i svijetu.

Daješ pola ukupne nafte a imaš 1787 požara i 45 mrtvih od kojih i djeca bez nadzora a godina još nije završila?

Mogu pozlatiti svaku kuću ali jok. Treba Putinu, on pravi bolji i pravedniji Svijet.
Svi će biti sretni i napredni kao u rusiji, sjevernoj koreji...
Crvene_brigade

#211035 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Strašni gubici fašističkog agresora u propalom napadu. + 18...
Spoiler
Show
Cossack

#211036 Re: Ukrajina

Post by Cossack »

karanana wrote: 14/11/2024 15:09 haha, vidi ovih ne-zabrinutih sto se laganini vade. dze je onaj demagog njofra koji puno kaze a nista ne kaze sto me stalno zajebavo za kupjansk. cim su oni uletili sada pa makar i bilo tacno da su ovi prvi jusrisnici unisteni, to znaci da su na pragu i da je to zavrseno. nazire se jedan veliki kotlic nad kramatorskom i slavjanskom. ako rat nastavi, za jedno godinu bi borbe za ova zadnja dva grada u donjecku mogle biti u toku. u martu bi rusi mogli uci u dnjepro oblast i vidjecemo dokle misle tamo gorat prema pavlogradu ili dnjepru. mogli bi krenuti i sa juga prema zpaorozju i zaista izbiti i uzeti citavu lijevu obalu dnjepra ali to ako rat potraje jos nekoliko godina.

ukrajina je imala jedan vrlo vrlo mali vremenski period kad je mozda i imala 5-10% sanse za veliku pobjedu, a to je raspad rusa u harkivu i velika kontra gore. ili nije mogla ili nije znala kako da iskoristi onaj veliki raspad. stala je gdje je stala i cekala da se rusi opamete, prilagode i pregrupisu, da naprave odbrambene linije a i da se pripreme za dalje guranje tehnicki i mesno. i to je otprilike bilo to.
Vidi ti karinane rusofila sto se otkri u jednom postu :mrgreen:
Last edited by Cossack on 14/11/2024 19:21, edited 1 time in total.
karanana

#211037 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Cossack wrote: 14/11/2024 19:14
karanana wrote: 14/11/2024 15:09 haha, vidi ovih ne-zabrinutih sto se laganini vade. dze je onaj demagog njofra koji puno kaze a nista ne kaze sto me stalno zajebavo za kupjansk. cim su oni uletili sada pa makar i bilo tacno da su ovi prvi jusrisnici unisteni, to znaci da su na pragu i da je to zavrseno. nazire se jedan veliki kotlic nad kramatorskom i slavjanskom. ako rat nastavi, za jedno godinu bi borbe za ova zadnja dva grada u donjecku mogle biti u toku. u martu bi rusi mogli uci u dnjepro oblast i vidjecemo dokle misle tamo gorat prema pavlogradu ili dnjepru. mogli bi krenuti i sa juga prema zpaorozju i zaista izbiti i uzeti citavu lijevu obalu dnjepra ali to ako rat potraje jos nekoliko godina.

Vidi karinane rusofila sto se otkri u jednom postu :mrgreen:
nisi ti dobro pratio ovu temu. ja sam otkriven rusofil odavno a ne sa ovim postom.
Cossack

#211038 Re: Ukrajina

Post by Cossack »

karanana wrote: 14/11/2024 19:21
Cossack wrote: 14/11/2024 19:14

Vidi karinane rusofila sto se otkri u jednom postu :mrgreen:
nisi ti dobro pratio ovu temu. ja sam otkriven rusofil odavno a ne sa ovim postom.
Jbg. nisam no lifer da visim na temi. Drago mi je da si napokon izašao iz klozeta :mrgreen:
geoxx

#211039 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

Nisi ti rusofil vec depresivni smarac.

Ako ja svaki dan bulaznim da ce u Zemlju sutra udariti meteor i on udari nakon 30 godina, onda ja nemam nikakvo govoriti “jesam vam reko”.

Tako i ti sa tim svojim kvaziprognozama.
zigzag

#211040 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Da ga hoće staviti u kotlić samo radi karanane :lol: :lol:

Ja stvarno ne znam čemu ovo više. Jutros kažem rat radi ruskog obraza ali ovo je rat i da rusi dokažu da niko ne može protiv njihove tvrdoglavosti. Kao ginućemo ko muhe ali ćemo napredovati.

I oni će se ovako ganjati po ovih par ovih oblasti dok se boje ne rastope. Bez ikakvog smisla.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#211041 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Neka perspektiva: 30 razloga zašto američki predsjednički izbori možda neće upropasti Ukrajinu

PittsburghLiberal za Daily Kos
Četvrtak, 14. novembar 2024.

Image

Među brojnim izljevima tuge i užasa neposredno nakon prošlotjednih izbora bila je široko rasprostranjena i naglašena tvrdnja da bi Trumpov povratak na dužnost osudio Ukrajinu na propast i odlučio tekući rat u korist Vladimira Putina.

Iako je očito do točke očitosti da je Trump prijateljski nastrojen prema Putinu i neprijateljski raspoložen prema Ukrajini iz niza razloga o kojima smo veći dio proteklih 9 godina govorili na ovaj ili onaj način, te da smanjenje ili prestanak SAD-a mogu samo negativno utjecati na pravednu borbu Ukrajine za opstanak, problem s "vrućim tvrdnjama" je u tome što su one proizvod emocija i osjećaja, a ne činjenica i argumentirane analize.

Moje je uvjerenje da Ukrajina ima vjerojatnu – a možda čak i razumnu – šansu da održi svoju neovisnost uz pomoć sile oružja, čak i uz Trumpov povratak na vlast . Slično kao i članak koji sam napisao prošli tjedan nudeći razloge zašto bi fašizam mogao propasti u Sjedinjenim Državama, ovaj esej nastoji iznijeti konkretne razloge zašto nije sve izgubljeno za našu braću i sestre u Ukrajini.

Prije nego što ih skiciram i iznesem svoje argumente, želim se obratiti izravno mračnoj gomili koja bi me nazvala naivnom i izvan dodira sa stvarnošću. Razumijem kao i svi drugi da je, kada ste tjeskobni i depresivni, teško pokušati zauzeti pogled na situaciju koji je pozitivniji od vaših prevladavajućih emocija. Mi, ali i cijeli svijet, neupitno se nalazimo u najopasnijem razdoblju moderne povijesti. Mnogo se loših stvari može dogoditi, a ako se i dogodi, bit će doista jako, jako loše. Tvrditi da se najgore možda neće dogoditi izričito nije isto što i tvrditi da se neće dogoditi. Umjesto toga, to je puko uvođenje alternativnih mogućnosti.

Ispod je 30 razloga da mislite da Ukrajina nije osuđena na propast zbog drugog Trumpovog "predsjedništva":
  1. Ruska invazija, za koju se očekivalo da će uspjeti za tri dana, uskoro ulazi u treću godinu. Nema naznaka da je Ukrajina na rubu političkog ili vojnog kolapsa.
  2. Oružane snage Ruske Federacije su pogođene korupcijom i nekompetentnošću na svim razinama od početka sukoba. To je dovelo do – i nastavit će dovesti do – značajnih gubitaka u ljudstvu i materijalu koje je Putinu sve teže zamijeniti.
  3. Nesposobnost i teški gubici rađaju nesposobnošću i teškim gubicima. Kako obučeni i iskusni ljudi ginu, a prvoklasna oprema biva uništena, ruska borbena moć postaje još više smanjena, tako da će obnovljeni ofenzivni napori vjerojatno biti još krvaviji i skuplji.
  4. Premda su ruske opsežne predratne zalihe otpornog oružja poput krstarećih i balističkih projektila uzrokovale značajnu kolateralnu štetu i civilne žrtve, iz niza razloga koji su izvan dosega ovog članka, Rusija nije bila u mogućnosti paralizirati ukrajinsko zapovjedništvo i komunikacijsku ili logističku infrastrukturu koja koristi oružje dugog dometa.
  5. Rusija je značajno iscrpila svoje zalihe naprednog dalekometnog oružja i dok nastavlja proizvoditi zamjenske, ono nije dostupno u količini potrebnoj za provođenje učinkovite strateške kampanje bombardiranja. Nadalje, ukrajinska protuzračna obrana sada je mnogo bolja nego što je bila na početku sukoba, tako da višegodišnji nedostatak naprednog dalekometnog oružja u Rusiji postaje još akutniji.
  6. Putinova teorija pobjede počiva na dugotrajnoj podršci Zapada Ukrajini, a zatim korištenju iscrpljujućeg rata za pokoravanje zemlje. Čak i ako u potpunosti postigne ovo prvo, u što imamo razloga sumnjati, nemamo dokaza da on nanosi vojne gubitke Ukrajini po njemu povoljnom tečaju.
  7. Ukrajinske oružane snage dokazale su da su odlučne i sposobne. Sve su bolje obučeni. Nadalje, bore se za svoje domove, obitelji i slobodu. Nema poticaja za predaju ili pregovore o miru pod uvjetima povoljnim za Rusiju.
  8. Teški gubici tijekom početne invazije natjerali su Putina da objavi djelomičnu mobilizaciju rezervista. Mnogi od tih vojnih obveznika od tada su potrošeni u skupom pozicijskom ratovanju. Dok bi daljnje novačenje s vremenom stvorilo značajnu rusku borbenu moć, Putin vjerojatno vjeruje da bi društvena i ekonomska cijena daljnje motivacije ugrozila njegovu moć.
  9. Mobilizacija i tajni napori da se muškarci prisile na borbu pomogli su da se rat prenese u šire rusko društvo i probiju režimski veo propagande. Mnogi Rusi znaju da rat ne ide tako dobro kako se prikazuje.
  10. Ukrajina prima znatnu pomoć od naših europskih saveznika i drugih zemalja diljem svijeta koje simpatiziraju za njezin opstanak, uključujući nekoliko značajnih modernih, prvolinijskih oružanih sustava. Trumpov potez da zaustavi američku vojnu pomoć i ne ostavi Ukrajinu bez pristupa kvalitetnoj zapadnoj opremi.
  11. Ukrajina je započela domaću proizvodnju topničkih granata od 155 mm, standardnog NATO kalibra, te je uložila u svoju obrambenu industrijsku bazu. Njemački proizvođač oružja Rheinmetall trenutno tamo gradi tvornice oružja. Sposobnost Ukrajine da obnovi vlastiti arsenal sada je bolja nego što je bila tijekom prvih mjeseci rata.
  12. Proći će više od dva mjeseca prije nego što Trump položi prisegu. To daje svim relevantnim akterima – Bidenu, Zalenskom i našim europskim saveznicima – vremena da poduzmu konkretne korake za jačanje ukrajinske sigurnosti. To također daje vremena ukrajinskoj vojsci i stanovništvu da se pripreme za prekid američke pomoći, ako dođe. Konačno, daje nam vremena da intenzivno lobiramo za nastavak vojne pomoći.
  13. Rusija nije pokazala sposobnost vođenja uspješnog manevarskog ratovanja protiv odlučnog protivnika, već se radije zadovoljila strategijom trošenja znatne borbene moći kako bi ostvarila taktičke teritorijalne dobitke. Čak i kad bi američka pomoć prestala, vrlo je mala vjerojatnost da bi uspjeli pokrenuti ofenzivu koja bi rezultirala dramatičnom i trenutnom promjenom vojne situacije.
  14. Kad bismo ovlastili Ukrajinu da koristi rakete ATACMS koje smo dostavili – kao i krstareće rakete Storm Shadow koje su dostavili Britanci i Francuzi – Ukrajina bi vjerojatno mogla značajno degradirati rusku borbenu moć i/ili uništiti vrijedne vojne ciljeve dublje unutar Rusije, ometajući tako sposobnost Rusije da održi i obnovi svoju borbenu moć.
  15. Iako je sama MAGA pro-Putin, "tradicionalni" republikanci su dugo bili žestoko protiv Rusije. Nadalje, naša stalna podrška Ukrajini značajan je izvor prihoda za američke obrambene tvrtke, od kojih mnoge imaju značajne operacije u crvenim državama. Razumno je očekivati ​​da snažno lobiraju kako bi održali protok pomoći, a time i prihoda.
  16. Europska potpora Ukrajini nudi odličan povrat ulaganja, bez obzira na moralna uvjerenja i političke imperative. Vojna pomoć izravno slabi Rusiju, povećava europsku političku moć i stvara neprocjenjivo borbeno iskustvo i operativne uvide. To su razlozi zbog kojih će se europska pomoć vjerojatno nastaviti, a možda čak i povećati.
  17. Vojna oprema koju smo osigurali, iako je moderna i sposobna, nije niti posebno moderna niti posebno sposobna – europska i druga strana pomoć je usporedive kvalitete i sposobnosti; Ukrajina se ne oslanja na "superoružje" koje samo mi možemo pružiti.
  18. Oslanjanje Rusije na Sjevernu Koreju u pružanju streljiva i ljudstva jasan je znak pritiska koji je rat stavio na Rusiju. Podrška Sjeverne Koreje Rusiji stvorila je izglede za potporu Južne Koreje Ukrajini. Južna Koreja ima vrlo razvijenu obrambenu i elektroničku industriju.
  19. Povlačenje potpore iz Ukrajine - slično napadu na NATO - košta Trumpa političkog kapitala izvan njegove baze i ne dobiva doslovno ništa zauzvrat. Sad kad je izabran i ne može se ponovno kandidirati, Putin i njegova pomoć su mu manje vrijedni. Trump nije tip koji uzvraća usluge iz osobne lojalnosti ili obveze.
  20. Trump će imati pune ruke posla sa svojim brojnim drugim zlim planovima, a vanjska politika daleko manje odjekuje kod njegovih glasača nego njegova domaća agenda mržnje i terora.
  21. Opskrba Izraela velikim količinama oružja uz proizvoljno odbijanje potpore Ukrajini stvara očigledan otvor za kritiziranje Trumpovog brižljivog odnosa s Putinom.
  22. Za razliku od Putina, koji mora voditi računa o troškovima rata i posebno opsežnijoj mobilizaciji, Ukrajina može mobilizirati mnogo veći udio svog stanovništva i primijeniti vrste ratnih pogodnosti kao što su racionalizacija, nacionalizacija proizvodnih sredstava, i zaduživanje koje će pomoći održati njezin vojni potencijal.
  23. Za pobjedu Ukrajina samo ne smije izgubiti. Putinovi maksimalistički ciljevi zahtijevaju osvajanje cijele zemlje i svladavanje onoga što će vjerojatno biti dobro organizirana i široko rasprostranjena pobuna.
  24. U Rusiji postoje značajni nedostaci radne snage, a što jače Putin forsira regrutaciju i što više žrtava bude u Rusiji, to će radna snaga biti veći pritisak. Time se riskira stvaranje samoojačavajuće spirale nadnica-cijena-inflacija koja ograničava njegovu praktičnu sposobnost eskalacije.
  25. Putin neće upotrijebiti nuklearno oružje, unatoč tome što zvecka oružjem i tvrdi suprotno. Čak i kad su SAD izvan jednadžbe, Britanija i Francuska održavaju vjerodostojna nuklearna sredstva odvraćanja i svijet neće samo stajati po strani dok nuklearna sila podjarmljuje nenuklearnu silu.
  26. Budući da ukrajinske oružane snage nisu zaokupljene skrivanjem korupcije i nekompetentnosti na svim razinama, i zato što se njihove operacije ne oslanjaju na katastrofalne žrtve, njihova sposobnost inoviranja, prilagodbe i institucionalizacije najboljih praksi je bolja od ruske. Jednostavno rečeno, oni su daleko bolje pozicionirani da iskoriste prilike.
  27. Ako bi rat eskalirao toliko da bi se količina ne-američke vojne pomoći povećala ili da bi zemlje NATO-a postale aktivne zaraćene strane u sukobu, nema sumnje da bi zapadne snage i oružje značajno nadmašili rusku vojsku u njezinoj trenutnoj snazi , oslabljeno stanje.
  28. Putin se oslanja na oligarhe kako bi ostao na vlasti, i iako su ih represija i intrige u palači do sada držale u redu, ovaj rat je bio veliki udarac za njihove financije.
  29. Autoritarni režimi često pate od problema "pucanja u glasnika" u kojem se kritične informacije i poštene procjene ne guraju u lanac zapovijedanja. To čak i kompetentne vođe sprječava u donošenju razumnih odluka. Ti faktori nisu prisutni u Ukrajini.
  30. Ruska agresija vrlo je vjerojatno da će rezultirati daljnjom brutalizacijom civila i ratnim zločinima što može pomoći da javno mnijenje ostane na strani Ukrajine.
Ako Rusija, nasuprot tome, treba prevladati, to će biti zato što:
  • Ima znatno superiornije resurse u smislu ljudi i industrijskih kapaciteta, a samim time i veći vojni potencijal. Međutim, potrebna je politička volja, raspoloženje javnosti i vrijeme da bi se ovaj potencijal razvio u moć.
  • Ispravlja svoje najgore primjere korupcije, nesposobnosti i nefunkcionalnosti i počinje voditi rat iscrpljivanja s manje izraženom neravnotežom žrtava.
  • Godine ratovanja visokog intenziteta na kraju su slomile odlučnost ukrajinskog naroda. Vjerujem da je ovo malo vjerojatan scenarij (i takav da se u povijesti nije često događao), ali ostaje moguć.
Opstanak Ukrajine je – i uvijek je bio – prije svega ovisan o spremnosti ukrajinskog naroda da se žrtvuje i umre za nju. Sve dok postoji volja za borbom, pobjeda je realan ishod. Iako američki predsjednik može igrati ulogu u sukobu - pozitivnu ili negativnu - vjerujem da smo prošli točku da sve ovisi o brzini i prirodi našeg odgovora.

*Glavni cilj Rusije je dobiti formalno priznanje svog prava na Krim. Kontrolu Krima smatraju glavnim prioritetom - bez Krima ne mogu kontrolirati Crno more, a bez kontrole Crnog mora nemaju ni izdaleka sigurne tople vodene luke.

Ostatak rata je u biti samo način da se Ukrajina natjera da popusti tom zahtjevu, plus da dobije kontrolu nad opskrbom vodom i tampon koji će NATO barem donekle držati udaljen od Krima.
--

Ovaj rat je natjecanje dviju država. Jedna država ima mnogo više ljudi i resursa od druge. U tome ovaj rat podsjeća na Američki građanski rat 1861.-65., kada je samo Massachusetts imao veću industrijsku proizvodnju od cijele Konfederacije.

Kao i onaj rat, i ovaj je rat iscrpljivanja. Ukrajina možda nanosi više žrtava Rusima nego što Rusija nanosi Ukrajini, pogotovo jer Rusija napada, a Ukrajina se brani. Ali koliko dugo Ukrajina može podnositi svoje gubitke prije nego što bude prisiljena tražiti mir? Imajte na umu da koliko god streljiva i oružja dobiva sa zapada, postoji samo toliko Ukrajinaca sposobnih za borbu, a nema desetaka tisuća stranaca koji hrle u zemlju da se bore za nju. Ima ih, budite sigurni, ali ni približno dovoljno.

Ratovi iscrpljivanja obično okrvave zemlje u bijelo. Štoviše, one nagrizaju i volju za borbom građana koji prežive. Nitko u poraženoj Konfederaciji nije želio povući se u planine i boriti se u gerilskom ratu; niti je itko u poraženoj Njemačkoj ili Japanu 1945. vodio gerilske operacije protiv pobjedničkih saveznika. Gubitnici u oba rata bili su dobro i istinski poraženi i krotko su dopustili pobjednicima da im nametnu svoje uvjete.

Što ovaj rat dulje bude trajao, veća je vjerojatnost da će završiti potpunom ruskom pobjedom, bez odlučne intervencije sa zapada koja sada izgleda vrlo malo vjerojatna. Politika Bidenove administracije da Ukrajincima pruži dovoljno pomoći da produži rat, ali ne dovoljno da im donese pobjedu, bila je pogreška. Budući da će Trumpova Amerika vjerojatno okrenuti leđa Europi, a europske sile će se vjerojatno međusobno posvađati kad se to dogodi, izgledi Rusije u ovom ratu nikad se nisu činili svjetlijima.

50+
Spoiler
Show
Last edited by Hame_ on 14/11/2024 21:38, edited 1 time in total.
zigzag

#211042 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Mogo je to u 3-4 razloga objasnit. 30 ko kastrov govor.
Crvene_brigade

#211043 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Putinovi fašisti se sahranjuju u masovne grobnice. Stravični gubici fašističkog agresora...

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#211044 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Ovaj rat je natjecanje dviju država. Jedna država ima mnogo više ljudi i resursa od druge. U tome ovaj rat podsjeća na Američki građanski rat 1861.-65., kada je samo Massachusetts imao veću industrijsku proizvodnju od cijele Konfederacije.

Kao i onaj rat, i ovaj je rat iscrpljivanja. Ukrajina možda nanosi više žrtava Rusima nego što Rusija nanosi Ukrajini, pogotovo jer Rusija napada, a Ukrajina se brani. Ali koliko dugo Ukrajina može podnositi svoje gubitke prije nego što bude prisiljena tražiti mir? Imajte na umu da koliko god streljiva i oružja dobiva sa zapada, postoji samo toliko Ukrajinaca sposobnih za borbu, a nema desetaka tisuća stranaca koji hrle u zemlju da se bore za nju. Ima ih, budite sigurni, ali ni približno dovoljno.

Ratovi iscrpljivanja obično okrvave zemlje u bijelo. Štoviše, one nagrizaju i volju za borbom građana koji prežive. Nitko u poraženoj Konfederaciji nije želio povući se u planine i boriti se u gerilskom ratu; niti je itko u poraženoj Njemačkoj ili Japanu 1945. vodio gerilske operacije protiv pobjedničkih saveznika. Gubitnici u oba rata bili su dobro i istinski poraženi i krotko su dopustili pobjednicima da im nametnu svoje uvjete.

Što ovaj rat dulje bude trajao, veća je vjerojatnost da će završiti potpunom ruskom pobjedom, bez odlučne intervencije sa zapada koja sada izgleda vrlo malo vjerojatna. Politika Bidenove administracije da Ukrajincima pruži dovoljno pomoći da produži rat, ali ne dovoljno da im donese pobjedu, bila je pogreška. Budući da će Trumpova Amerika vjerojatno okrenuti leđa Europi, a europske sile će se vjerojatno međusobno posvađati kad se to dogodi, izgledi Rusije u ovom ratu nikad se nisu činili svjetlijima.

Komentar.
Ironmen

#211045 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

karanana

#211046 Re: Ukrajina

Post by karanana »

ja reko hametov komentar. nisam vidio link.
Romanija

#211047 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

geoxx wrote: 14/11/2024 19:26 Nisi ti rusofil vec depresivni smarac.

Ako ja svaki dan bulaznim da ce u Zemlju sutra udariti meteor i on udari nakon 30 godina, onda ja nemam nikakvo govoriti “jesam vam reko”.

Tako i ti sa tim svojim kvaziprognozama.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Crvene_brigade

#211048 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Najnovija vijest: “Pentagon: US will send aid packages to Ukraine every week to ensure that all remaining $7.1 billion in aid is disbursed before President Biden leaves office.”

drug_profi

#211049 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

O ovom se sve vise prica, i ako je vec tako moramo zakljuciti da je proces vec poceo.
Crvene_brigade

#211050 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Polja smrti fašističkih agresora. + 18...
Spoiler
Show
Post Reply