Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
kluz franjo

#21101 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

tvsabina wrote:
Banksy wrote:

Dennis Gratz neće prihvatiti kandidaturu za drugi mandat na mjestu predjsednika Naše stranke
Predsjednik Naše stranke Dennis Gratz najavio je danas da neće prihvatiti kandidaturu za drugi mandat na poziciji stranačkog predsjednika.
Dobra vijest, samo ukoliko stranku, sada i formalno, preuzme Kojović. Svakako sve nosi na svojim leđima.
Ako se Peđa kandiduje sigurna sam da će suvereno pobijediti.

Ako Peđa pobijedi Naša Stranka će u potpunosti postati liberalna a ono "socijal" će služiti samo za pisanje i svrstavanje prema nekoj "ljevici"....
Ako Peđa pobijedi očekujem nastavak dosljednosti i političke ispravnosti....

To je dobra vijest. Ljevica je u Bosni i Hercegovini završila , prevaziđena je i sve intimne želje naroda o jakoj socijalnoj državi su samo mašta u periodu koji je pred nama....

Nacionaliste mogu pobijediti jedino liberali a NS je na dobrom putu da okupi što više liberala , socijalista i sve one koji nacionalizam žele vidjeti sa brojem glasova na ivici cenzusa....

Dakle Peđa.....sretno....
Dozvolićeš da se složimo oko nekih teza, ali isto tako siguran sam da ćeš mi dati prostora i za djelimično neslaganje.
Naravno da očekujem da NS nastavi politiku dosljednosti i političke ispravnosti. Ali prije toga očekujem od NS-a da stane na stranu SLABIH i OBESPRAVLJENIH.
Naravno da smatram da padina na Bjelašnici nije JAVNI INTERES (liberalno), ali smatram da RVI, neratni invalidi i porodilje zahtjevaju posebnu pažnju društva (socijalno i ljevičarski).
Uvjeren sam da ŽENE kao većinski dio populacije nemaju politički značaj koje bi morale imati.
Imajući sve naprijed navedeno u vidu, smatram da bi dvojno rukovodstvo NS imalo najviše smisla. I ideološki i sa aspekta zastupljenosti.
Saka

#21102 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Saka »

kluz franjo wrote:Dozvolićeš da se složimo oko nekih teza, ali isto tako siguran sam da ćeš mi dati prostora i za djelimično neslaganje.
Naravno da očekujem da NS nastavi politiku dosljednosti i političke ispravnosti. Ali prije toga očekujem od NS-a da stane na stranu SLABIH i OBESPRAVLJENIH.
Naravno da smatram da padina na Bjelašnici nije JAVNI INTERES (liberalno), ali smatram da RVI, neratni invalidi i porodilje zahtjevaju posebnu pažnju društva (socijalno i ljevičarski).
Uvjeren sam da ŽENE kao većinski dio populacije nemaju politički značaj koje bi morale imati.
Imajući sve naprijed navedeno u vidu, smatram da bi dvojno rukovodstvo NS imalo najviše smisla. I ideološki i sa aspekta zastupljenosti.
E ako ćeš dvojno onda mora trojno. :) A onda opet imamo problem gendera i ostalih. Doduše Sabina je bila "ostala", ona bi mogla biti tri u jedan (žena, Bošnjakinja i Ostala). :D
Pedja Kojovic

#21103 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Predlozen sam za kandidata za predsjednika Nase stranke na predstojecem kongresu.
Zahvaljujem na povjerenju i prihvatam za zadovoljstvom.

p.k.
VjecitiStudent

#21104 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by VjecitiStudent »

Saka wrote:
kluz franjo wrote:Dozvolićeš da se složimo oko nekih teza, ali isto tako siguran sam da ćeš mi dati prostora i za djelimično neslaganje.
E ako ćeš dvojno onda mora trojno. :) A onda opet imamo problem gendera i ostalih. Doduše Sabina je bila "ostala", ona bi mogla biti tri u jedan (žena, Bošnjakinja i Ostala). :D
Sabina je i moj favorit, jedino je ona bila na tečaju u Londonu za "mladog lidera", ostali nemaju potrebne kvalifikacije :oops:
Banksy

#21105 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

Saka wrote: E ako ćeš dvojno onda mora trojno. :) A onda opet imamo problem gendera i ostalih. Doduše Sabina je bila "ostala", ona bi mogla biti tri u jedan (žena, Bošnjakinja i Ostala). :D
:lol:
VjecitiStudent

#21106 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by VjecitiStudent »

DENNIS GRATZ ZA VIJESTI.BA :ZA DUGOROČNI RAZVOJ STRANKE VAŽNO JE DA POJEDINAC NE POSTANE VEĆI OD IDEJE
http://www.vijesti.ba/intervjui/268428- ... IDEJE.html
:-)
Banksy

#21107 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

Da ne čitam, jel ovo nešto na Peđinu adresu ... :D
fosna2014

#21108 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by fosna2014 »

Pedja,

kakvo je stanje NS-a u USK?
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#21109 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

Pedja Kojovic wrote:Predlozen sam za kandidata za predsjednika Nase stranke na predstojecem kongresu.
Zahvaljujem na povjerenju i prihvatam za zadovoljstvom.

p.k.
Peđa - čestitam na kandidaturi.

Ona mi govori da stranka ostaje na putu utemeljenog rasta , principa i dosljednosti bez obzira što će vući liberalno a liberalizam ne mogu i ne želim da shvatam u ekonomskom i socijalnom smislu. To je paradoks bh.politike , glasati za ljude sa kojima se politički ne slažete zbog - ljudi i dosljednosti.

Ne treba biti veliki mudrac da se prognozira Vaša sigurna i ubjedljiva pobjeda na tim izborima.
Sretno ! :thumbup:
VjecitiStudent

#21110 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by VjecitiStudent »

Banksy wrote:Da ne čitam, jel ovo nešto na Peđinu adresu ... :D
Ko nađe ideju, 100 eura od mene.
komandant mark

#21111 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by komandant mark »

Dennis Gratz neće prihvatiti kandidaturu za drugi mandat na mjestu predjsednika Naše stranke
Predsjednik Naše stranke Dennis Gratz najavio je danas da neće prihvatiti kandidaturu za drugi mandat na poziciji stranačkog predsjednika.
Cestitke Gratzu na najboljoj odluci tokom mandata!
kluz franjo

#21112 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Peđa,
želim Vam skrenuti pažnju na neke tačke dnevnog reda predstojeće SKS http://skupstina.ks.gov.ba/najave/sjednica/3925 (uz ponavljanje moje konstatacije da Skupština ne radi svoj ustavom definisani posao, već služi kao "protočni bojler" IZVRŠNE vlasti).
- Nacrti zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju sadrže odredbe koje su u najmanju ruku upitne sa aspekta prikupljanja i pohranjivanja podataka o osobnom statusu učenika i isti nisu konzistentni sa podacima koji se prikupljaju i čuvaju u vezi nastavnog osoblja. S obzirom da se radi NACRTIMA zakona, najmanje što od vas (NS-zastupnika) mogu očekivati, jeste da u javnu diskusiju uključite i državnu agenciju za zaštitu ličnih podataka.
- Izvještaji o zaduženju kantona (koji su trebali biti na dnevnom redu PRIJE izbora) otkrivaju prilično visoke efektivne kamatne stope zaduženja, sa odgođenim djelovanjem grejs perioda i činjenicom da je "šerijatski" kredit kod BBI banke puno skuplji od "komercijalnih" kredita kod drugih banaka.
Pitam se, odakle pare BBI da kupi Šipadovu nekretninu u centru Sarajeva?
PS: I dalje nemamo izvještaj kako je budžetski "poslovao" KS u 2014.
crno_sa_zlatnim

#21113 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by crno_sa_zlatnim »

Koaj je svrha člana63.g- kako je moguće da fizičko lice na zahtjev traži podatke i da mu se isti ustupe na korištenje/analizu ili zloupotrebu?
Ovdje je evidentno srozavanje drzavnih ustanova od predškolskog do visokog obrazovanja kako bi se otvorio i osigurao prostor privatnim ustanovama. Sektor obrazovanja u KS je u posljednjih nekoliko godina bio prepušten na milost i nemilost savjetnicima, koji su na osnovu svojih ličnih simpatija/animoziteta donoslili klix odluke. Činjenica je da i DF preko Sivre želi da dodatno ovlada teritorijem u cilju zapošljavanja i svih drugih mogućnosti koje se otvaraju u ovoj oblasti.
Usotalom, šta drugo i očekivati od ovakve vlade i Skupštine KS sa završenim DIF-om i kupljenim diplomama u Travniku i Kiseljaku.
VjecitiStudent

#21114 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by VjecitiStudent »

kluz franjo wrote:Peđa,
želim Vam skrenuti pažnju na neke tačke dnevnog reda predstojeće SKS http://skupstina.ks.gov.ba/najave/sjednica/3925 (uz ponavljanje moje konstatacije da Skupština ne radi svoj ustavom definisani posao, već služi kao "protočni bojler" IZVRŠNE vlasti).
- Nacrti zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju sadrže odredbe koje su u najmanju ruku upitne sa aspekta prikupljanja i pohranjivanja podataka o osobnom statusu učenika i isti nisu konzistentni sa podacima koji se prikupljaju i čuvaju u vezi nastavnog osoblja. S obzirom da se radi NACRTIMA zakona, najmanje što od vas (NS-zastupnika) mogu očekivati, jeste da u javnu diskusiju uključite i državnu agenciju za zaštitu ličnih podataka.
- Izvještaji o zaduženju kantona (koji su trebali biti na dnevnom redu PRIJE izbora) otkrivaju prilično visoke efektivne kamatne stope zaduženja, sa odgođenim djelovanjem grejs perioda i činjenicom da je "šerijatski" kredit kod BBI banke puno skuplji od "komercijalnih" kredita kod drugih banaka.
Pitam se, odakle pare BBI da kupi Šipadovu nekretninu u centru Sarajeva?
PS: I dalje nemamo izvještaj kako je budžetski "poslovao" KS u 2014.
365 076 km je NS dobila iz raznih budžeta u prošloj godini. To je iznos kojeg je dobila sama stranka, bez paušala, plata i komisijskih naknada koje dodatno sljeduju poslanike i koji će u ovoj godini biti još veći, zbog većeg osvojenog komada vlasti.

Gdje su "rješenja", njihovi stručnjaci, "mladi lideri", volonteri, ..., nego treba inspiraciju po forumima kupiti, ko što se već jednom desilo sa Radeljašem.
Pedja Kojovic

#21115 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

franjo kluz&crno-sa-zlatnim

Ocigledno je oba nacrta zakona sadrze odredbe delikatne prirode a koje se ticu licnih podataka o ucenicima i nastavnicima.
Predlagac u materijalu istice da su nacrti radjeni u skladu sa zakon koji regulise zastitu licnih podataka gradjana.
Clan 63. G, odnosno, spominjanje fizickog lica sa sluzbenim ovlastima sasvim sigurno zahtijeva dodatno objasnjenje.
Iskreno, ja ne vidim na koji nacin odredbe ovog zakona - koje se podjednako primjenjuju u javnim i privatnim skolama - favoriziraju privatne.
Precizna evidencija ove vrste moze biti vrlo korisna za mnoge oblasti - obrazovnu, socijalnu, itd.

Infomacija o zaduzenosti kantona (kao i infomacija o preuzetim kreditima) je...voda ispod mosta.
O njoj se moze diskutovati, ali nema glasanja.
Nazalost, federalni Zakon o budzetima je u prosloj godin iizmjenio pojedine odredbe koje regulisu odobravanje kredita.
Nove odredbe dopustaju izvrsnoj vlasti da bez ucesca Skupstine/parlamenta implementiraju kredite koji su apstraktno odobreni usvajanjem budzeta ukoliko je kreditno zaduzenje "najavljeno" na prihodovnoj strani.

p.k.
kluz franjo

#21116 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

VjecitiStudent wrote:
kluz franjo wrote:Peđa,
želim Vam skrenuti pažnju na neke tačke dnevnog reda predstojeće SKS http://skupstina.ks.gov.ba/najave/sjednica/3925
Gdje su "rješenja", njihovi stručnjaci, "mladi lideri", volonteri, ..., nego treba inspiraciju po forumima kupiti, ko što se već jednom desilo sa Radeljašem.
Vječiti,
ti i ja se skoro u potpunosti slažemo glede potrebe konstantnog kritičnog praćenja i evidentiranja (ne)rada "zastupnika naroda" - skupština, vlada itd. (a glasao, ne glasao, oni te predstavljaju).
Ti i ja se samo, a uz puno međusobno uvažavanje, razlikujemo u pristupu u pogledu tzv. "građanskog aktivizma". Ti si više za onu varijantu stalne kritike - što je totalno legitimno i u našem društvu i više nego neophodno. Ja samo dodajem jednu proaktivnu nijansu u čitavu priču. Ono što ti nazivaš nečijim "kupljenjem inspiracije", za mene je MOJA želja da neki zakon, pod čiji "udar" će doći moje dijete, bude što kvalitetniji.

A evo sada konkretno u vezi gore navedenog nacrta zakona.
Nacrt predviđa da se u osnovnim školama vode elektronske evidencije o velikom broju ličnih podataka učenika, koji uključuju i podatke o socijalnom, imovinskom i zdravstvenom stanju djece i određeni broj ličnih podataka o roditeljima/starateljima.
1. Zašto mora u nekoj školskoj elektronskoj evidenciji da stoji "dijete razvedenih roditelja" ili npr. "dijete u vanbračnoj, istospolnoj zajednici"?
Ja baš nešto ne vjerujem u apsolutnu stručnost i povjerljivost direktora škola.

Nacrt predviđa "Rokovi čuvanja podataka u evidencijama, odnosno u EMIS sistemu uređuju se posebnim aktom" tj. aktom Ministarstva.
2. Osim podataka ime/prezime, dat. rođenja i jmbg, kao i podataka o školskom uspjehu, čemu elektronsko čuvanje podataka o socijalnom i materijalnom statusu učenika nakon završetka osnovnog školovanja?
Spavajte mirno, ministar Kazazović će detalje razraditi?!

Nacrt zakona obuhvata npr. i podatke nacionalnost, zdravstveno stanje učenika?!, dok za nastavno osoblje ti podaci nisu relevantni???

Pitanje je upućeno Peđi, ne iz želje da se kandidiram za "inspiraciju godine", već iz dva razloga (prvi sam naveo u mom pitanju - imaju zastupnike koji mogu predlagati amandmane i glasati o ovom nacrtu).
Drugi razlog leži u činjenici da je jedan od osnova politike svih liberalnih stranaka i pitanje ODNOSA DRŽAVE PREMA LIČNIM PODACIMA GRAĐANA.
Ili da citiram National Security Agency-NSA u SAD-u: "Precizna evidencija mailova, sms-ova i druge elektronske komunikacije građana, MOŽE biti vrlo korisna za mnoge oblasti - odbrambenu, sigurnosnu, itd."
Sorry, opet sam bio malo opširniji.
VjecitiStudent

#21117 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by VjecitiStudent »

Za skoro svaki zakon bude i javna rasprava, kad možeš uputiti sve svoje primjedbe.
Ali ovim dobro plaćenim stranačkim ljeziljebovićima posao raditi ...
Pedja Kojovic

#21118 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

franjo kluz

Sve sto se nabrojali je i meni privuklo paznju, pa i jos par detalja.
Na sjednici cemo pokusati korigovati nacrt kako bi kvalitetniji dokument otisao u javnu raspravu.
A naravno, u javnoj raspravi, djelovati amandmanima.

Generalno, podrzavam uspostavu databasa korisnika za razlicite segmente u drustvu, pogotovo ukoliko se radi o budzetskim korisnicima.
Podaci koji se traze, po mom misljenju, imaju relevantnost za donosenje pojedinih odluka - pa i o statusu bracne zajednice iz koje dolazi dijete.
Privatnost, odnosno, pristup i upotreba tih podataka(ukljucujuci lokaciju i vrijeme) ce, kao sto i sami rekoste biti regulisana pravilnikom ministarstva.
Posebnu cemo paznju obratiti na taj akt jer, po nasem misljenju, mora biti vrlo precizan, imati sistem kontrole i predvidjeti najostrije sanskcije za zloupotrebu.

p.k.
kluz franjo

#21119 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

O odgovornosti i savjesnosti u radu državnih i javnih organa najilustrativnije govori hodogram, kako je uopšte došlo do ovog nacrta zakona - http://www.azlp.gov.ba/rjesenja/Archive ... ageIndex=1

-Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH (AZLP) po službenoj dužnosti već u januaru 2013. usmjerava svoje aktivnosti na elektronsku obradu ličnih podataka u osnovnim i srednjim školama KS.
"O izvršenom uvidu u sadržaj Internet stranice http://www.emis.edu.ba sa priloženim ispisom sadržaja istog sačinjena je Službena zabilješka br. 03-1-37-3-101-1/13 od 30.01.2013, koja je uložena u spis predmeta.
U cilju potpunog i točnog utvrđivanja činjeničnog stanja Agencija je izvršila izvanredni inspekcijski nadzor u sjedištu Ministarstva, u ulici Reisa Džemaludina Čauševića br.1, u Sarajevu, o čemu je sačinjen Zapisnik broj: 03-1-37-3-101-4/13 EM od 17.04.2013.

Dana 28.03.2014. (godinu dana nakon zapisnika !?) AZLP BiH donosi R J E Š E NJ E

I. Nalaže se Ministarstvu za obrazovanje, znanost i mlade Kantona Sarajevo da predloži izmjene propisa kojima bi se na učinkovit način osigurala zakonita obrada osobnih podataka učenika i nastavnika putem web aplikacije „EMIS“ ili da prekine obradu osobnih podataka na takav način.

II. Ministarstvo za obrazovanje, znanost i mlade Kantona Sarajevo dužno je izvršiti naloženu upravnu mjeru i dostaviti dokaze o tome Agenciji za zaštitu osobnih podataka u BiH u roku od 12 mjeseci dana od dana prijema ovog rješenja.(!?)"

Da bi Ministarstvo tek 04.03.2015. (netom prije isteka roka) uputilo ovaj prijedlog Vladi, a ako se usvoji nacrt, ide u javnu raspravu 30 dana, pa onda u fromi prijedloga opet na skupštinu i tek onda još tri mjeseca za izradu podzakonskih akata za sprovedbu zakona.

U prevodu, od momenta kada je država zvanično primjetila osnove sumnje nezakonitog djelovanja države prema građanima, do momenta kada država to svoje nezakonito djelovanje konačno "stavi" u zakonske okvire, proći će bez ikakvih sankcija 2,5 - 3 godine!!
U takvim okolnostima, a po pitanju ovog nacrta zakona smatram opravdanim zahtjev da se takvoj državi da samo onaj minimum podataka koji su neophodni za izdavanje javnih isprava (svjedočanstava i diploma).
kluz franjo

#21120 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Imamo težak dan danas.
Ali i pored toga - prava porodlija u FBiH- S. Čudić - DA
Raspored javnih prihoda u FBiH - E. Forto - DA
Zdravstvena i ekološka zaštita u TK - Z. Karadžin - DA
Zakon o radu FBiH - D. Gratz - DA

Volim sve što voli Dino Konakonić - P. Kojović - ??!!

Ne sa mnom, nek' broje balone, nek' uz kaficu prebrojavaju privatizacijske certifikate i zaraženu djecu, nek' prebrojavaju ugrize pasa lutalica...

Ja ne mogu da volim sve što Dino voli, a ko voli nek' izvoli!!

Pozivam sve članove NS, pozivam sve simpatizere NS, ako pronađete ijednu kritiku Peđe Kojovića na lik i djelo Dine Konakovića onda glasajte za P.K. za šefa stranke.
Po mom mišljenju, ko glasa za P.K., glasa za akademsku čestitost Dine Konakovića. Ko glasa za Kojovića, glasa za Konakovićeva poimanja o NO i UO.
VjecitiStudent

#21121 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by VjecitiStudent »

:shock:
zippoo87

#21122 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

kluz franjo wrote:Imamo težak dan danas.
Ali i pored toga - prava porodlija u FBiH- S. Čudić - DA
Raspored javnih prihoda u FBiH - E. Forto - DA
Zdravstvena i ekološka zaštita u TK - Z. Karadžin - DA
Zakon o radu FBiH - D. Gratz - DA

Volim sve što voli Dino Konakonić - P. Kojović - ??!!

Ne sa mnom, nek' broje balone, nek' uz kaficu prebrojavaju privatizacijske certifikate i zaraženu djecu, nek' prebrojavaju ugrize pasa lutalica...

Ja ne mogu da volim sve što Dino voli, a ko voli nek' izvoli!!

Pozivam sve članove NS, pozivam sve simpatizere NS, ako pronađete ijednu kritiku Peđe Kojovića na lik i djelo Dine Konakovića onda glasajte za P.K. za šefa stranke.
Po mom mišljenju, ko glasa za P.K., glasa za akademsku čestitost Dine Konakovića. Ko glasa za Kojovića, glasa za Konakovićeva poimanja o NO i UO.
povezivati Pedju K. i Dinu K. mozes jedino u Kantonu Sarajevo...ostalo ti nema nikave veze
Gratz je u Parlamentu,Forto u DOmu Naroda
i ne kontam ovo povezivanje...to sto Pedja ne pljuje po Dini K. na svakom koraku,ne znaci da se slaze sa njim ili da ne vidi sta radi njegova stranka
uostalom...mislim da ti savrseno dobro znas kako se i ko vuce konce u stranci tipa SDA...i Dino je tu samo jos jedna marioneta a i toga je Pedja svjestan
pumica

#21123 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by pumica »

Zasto je marioneta? Da bi se zbrinuo imovinski? Marioneta preko nasih ledja ...

Jos trebam da ga zalim :?
zippoo87

#21124 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

pumica wrote:Zasto je marioneta? Da bi se zbrinuo imovinski? Marioneta preko nasih ledja ...

Jos trebam da ga zalim :?
nisam u tom smislu mislio
nego da igra kako mu drugi kazu a to da svi politicari taj svoj "rad" debelo naplate...to je tacno
tako da D.K. da je i najbolji personalno,to ne bi dolazilo do izrazaja jer provodi politiku koju drugi kreiraju
biske

#21125 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by biske »

Svaka čast za ovo: Ćudić: Kompaniji Gold Mignon zabraniti distribuciju hrane do daljnjeg!!!

http://www.klix.ba/vijesti/bih/cudic-ko ... /150429069

Insistirati da sve institucije raskinu ugovore, tražiti da se preispitaju svi tenderi na kojima je izabran ovaj dobavljač.
Locked