Sirija vol. 2

Locked
Novak20

#21101 Re: Sirija vol. 2

Post by Novak20 »

SDF napreduje prema Deir ez Zoru i Rakki

Image

Image

Image

SAA napreduje istočno od Homsa. Oslobođeno selo Qasr Al-Hīr Al-Gharbi.

Image

Tulul as Sud
Image

Borbe na zapadu Palmire za brdo Jbel Qassoun i dvorac Al- Ma'any.
Image

Image

Image

https://www.almasdarnews.com/article/br ... g-palmyra/
Last edited by Novak20 on 07/03/2016 21:19, edited 1 time in total.
husein_kapetan

#21102 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

Maystor wrote:
husein_kapetan wrote:
Maystor wrote:Simultani napad (SAA+Hezbolah) na Palmiru i Karjatejn, uz punu zračnu podršku. Napredak u Palmiri sa zapadne strane.

Krajnji cilj operacije - Deir ez-Zur!
Majstore ina li kakvih naznaka djelovanja SAA po dubini autoputa M45.. ne znam koliko ce ovi u Raqqi moci izdrzati..
I.. maloprije postavih link sa Tigrovom slikom .. kazu friska..kao biva on vodi ove operacije oko Palmire..
promoviran u general-majora..
Koliko istine u tom moze biti?
Ja nisam našao, što opet ne znači da nema. Imam utisak da je ovo vrhunac, iako je primirje i stvari na izgled izgledaju smireno ... Mislim da je na sceni plan F ili G po Čelijevoj nomenklaturi.
SAA mora ići prema granicama, mislim na pustinju, prema Jordanu i Iraku (najnovija podvala tamo je ta neka nova fsa, pogledaj samo koliko patak lažirić skače od sreće).
Ovo će se završiti dealom velikih sila, zato SAA mora izaći na granice što prije. Amerikanci ne dozvoljavaju Iraku da Hašd učestvuje u bilo kakvim borbama oko Mosula. Pokušava se onemogućiti buduća osovina Teheran-Bagdad-Damask.
Turska je na prekretnici, mislim da su shvatili opasnost, ali u teškoj su situaciji. Davutoglu je tražio od Teherana da posreduje sa Rusijom, a zauzvrat nudio medijaciju sa saudijom.
Mislim da je sada vrijeme da se krene prema Deiru i da (bar negdje) SAA izađe na granicu sa Irakom. Po meni, to je važnije od Rake. Isil je gotov, to je samo pitanje vremena.
Ne znam kako ti vidiš ovo, da li dijeliš ovo razmišljanje?
Ako su poslali najsposobnijeg oficira na Palmiru to bi trebalo dovoljno govoriti.. iz tri razloga..
Strateski, zauzimanjem Palmire bi stvorili operativno-logisticke uslove za dalje napredovanje prema Deir Ezzoru..
Presjekli rute snadbjevanja primatima i zaledju Hame i Homsa
Favorizirali dalje napredovanje Nimra na istoku Aleppa
Tako da..
Ne mislim da trenutno imaju u planu izlazak na pomenute granice..
sarajevoxxxx

#21103 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Izgleda da je selo Al Ajs oslobođeno ili palo u ruke boraca opozicije.

Padom Al Ajsa mjesto Hadir u južnoj okolini Haleba bi se još više našlo na udaru boraca opozicije.
Ironmen

#21104 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Kikibombona wrote:Evandjelje po Cheliju! :D

Kiki imas li kakvih informacija o pomoci u oruzju od srane sirijske vlade kurdima u Hasaki i nekom dogovoru oko Zora ????
sarajevoxxxx

#21105 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Nakon prelaza Et-Tenef borci opozicije napreduju sjeverno od prelaza gdje su zauzeli uporište Isila Al Waar.
Em2r

#21106 Re: Sirija vol. 2

Post by Em2r »

Ironmen wrote:
Kikibombona wrote:Evandjelje po Cheliju! :D

Kiki imas li kakvih informacija o pomoci u oruzju od srane sirijske vlade kurdima u Hasaki i nekom dogovoru oko Zora ????
Pitaj patka on zna, ali nece da nam kaze :izet: :izet: :izet:
zrakomlat

#21107 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

Ironmen wrote:
sarajevoxxxx wrote:I u Halebu demonstracije. Veliki natpis "Odlazi"
#حلب اليوم ٧-٣-٢٠١٦
عودٌ على بدءْ "ارحل".
#Aleppo Today 7 March 2016
Turning Full Circle "Go Away"

https://m.facebook.com/LCCSy/photos/ms. ... &source=48

Koga nude kao zamjenu ili alternativu ko su ti ljudi koji bi trebali da vladaju sirijom Bagdadi i slicni njemu imajuli ovi ljudi svoga politickog prestavnika i sta je njihov cilj ????
Vijeće staraca sunitskih plemena
sarajevoxxxx

#21108 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Davutoglu ponudio prijedlog kojim bi se trajno riješio problem izbjeglica. Uskoro bi trebala početi zajednička konferencija za štampu. Turci su tražili tri stvari:

- Dodatne 3 milijarde eura
- Ukidanje viza za Turke od juna ove godine
- Za svaku izbjeglicu koja se vrati u Tursku da EU zauzvrat primi jednu.
DuckZz

#21109 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

DuckZz wrote:Pripadnici Al Nusre bi mogli danas napasti vladine položaje na jugu Aleppa. Pošto ovo ne krši primirje, možemo ocekivati zračne udare.

I zaista se to desilo.
Napali su mjesto "Eis" na jugu Aleppa.
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=35.99 ... 1&z=13&m=b

Izgleda da je napad propao jer nema nikakvih informacija... jedino što govore da su im nanjeli 10 000 gubitaka u ljudstvu ali to je već c/p tekst.
DuckZz

#21110 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

Hajmo opet.......

Pobunjenici će za par sati (možda) pokušat da zauzmu selo Dudijan na sjeveru Aleppa, koji je trenutno pod kontrolom ISIL-a.
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=36.63 ... 6&z=13&m=b
hellhammer

#21111 Re: Sirija vol. 2

Post by hellhammer »

sarajevoxxxx wrote:Asad jeste samo u Siriji, ali to ne umanjuje obim zla kojeg je počinio.

Selefije su širok pojam. U mnogim državama su najglasniji protivnici nasilja i daleko najviše ga osuđuju od svih drugih.

U Siriji po količini zla i mržnje ide režim i njegovi saveznici pa deset praznih mjesta pa tek onda svi ostali.
haha
sarajevoxxxx

#21112 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Nusra front i Džundul Aksa zauzeli selo i brdo Al Ajs u južnoj okolini Haleba.
Challenger__

#21113 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Image
Col. Suheil Al Hassan with his men near the front-lines with Daesh in Palmyra today (07/03/2016)
Co0l

#21114 Re: Sirija vol. 2

Post by Co0l »

Koji su to strucnjaci,jebo te zivot.Izgube Palmiru za dva sata i onda je godinu dana povracaju.
Maystor

#21115 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Co0l wrote:Koji su to strucnjaci,jebo te zivot.Izgube Palmiru za dva sata i onda je godinu dana povracaju.
Što bi reko Izet Fazlinović u jednoj epizodi LZN - porođajne muke!
Ja kad vidim naslov "Palmira" na provladinim sajtovima, obično preskočim, mrcvarenje čitalaca. Jebala ih više i Palmira i 500 kozojeba u njoj.
DuckZz

#21116 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

Pobunjenici napreduju prema T2 pumpnoj stanici u prov. Deir Ezora.
Image

Već 7 dana totalni media blackout :-) :-)
zrakomlat

#21117 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

sarajevoxxxx wrote:Davutoglu ponudio prijedlog kojim bi se trajno riješio problem izbjeglica. Uskoro bi trebala početi zajednička konferencija za štampu. Turci su tražili tri stvari:

Skromno :D
Klavikula

#21118 Re: Sirija vol. 2

Post by Klavikula »

sto se tice pobune u Raki jos se nista sa sigurnoscu ne moze reci. jedni tvrde da ima, drugi da nema.
navodno je dio stanovnistva se pobunio, pa je na njihovu stranu preslo i 200tinjak ISIL-ovaca. pobuna je pokusala biti ugusena, ali bez uspjeha. prvi navodno jos uvijek drze pet kvartova u grad. Al-Dareiyeh, al-Ramileh, al-Ferdows, al-Ajili i al-Bakri, o tim kvartovima je rijec, ako nekome nesto znaci :D
s druge strane, RBSS (Raqqa is Being Slaughtered Silently) tvrdi da tamo nema pobune. iako su ovi u rangu savoxovog radija Kul i Stepa mislim da su ovaj put upravu. nema slika, nema snimaka, nema niceg. vidjecemo.
________

iako je SAA evidentno dio snaga, nakon uspostavljanja primirja, okrenula prema ISIL-u, mislim da je glavnina i dalje prema pobunjenicima. ako su Tigra doveli na Palmiru onda je za ocekivati, ili se nadaju da ISIL ocekuje upravo tu i napad, mada kako rade u posljednje vrijeme, ne bi me iznenadilo da udare na nekom drugom pravcu.
________

pozdrav raja :kakoste:
Maystor

#21119 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

zrakomlat wrote:
sarajevoxxxx wrote:Davutoglu ponudio prijedlog kojim bi se trajno riješio problem izbjeglica. Uskoro bi trebala početi zajednička konferencija za štampu. Turci su tražili tri stvari:

Skromno :D
Pare im možda i daju, a od ukidanja viza nema ništa - najviše što mogu dobiti po tom pitanju je olakšavanje i ubrzavanje procesa izdavanja viza.
Maystor

#21120 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Mađarski premijer Viktor Orban odbacio je plan EU o raseljavanju migranata u zemlje Evrope iz Turske, rekao je danas portparol mađarske Vlade Zoltan Kovač.

"Mađarski premijer je uložio veto na taj plan koji predviđa raseljavanje migranata i tražilaca azila direktno iz Turske u Evropu", rekao je Kovač Rojtersu.

Orban je prošlog mjeseca predložio referendum o kvotama EU za migrante.

http://www.avaz.ba/clanak/223822/orban- ... izbjeglica

-------------
Eto na šta je spala babuskara Merkel, da joj i ovaj mađarski jado jebe mater :izet:
Čitalac

#21121 Re: Sirija vol. 2

Post by Čitalac »

DuckZz wrote:Pobunjenici napreduju prema T2 pumpnoj stanici u prov. Deir Ezora.
Image

Ovo bi moglo biti jedno od zanimljivijih dešavanja u poslednje vreme. Šteta što nema više informacija.
SA 071

#21122 Re: Sirija vol. 2

Post by SA 071 »

DuckZz wrote:Pobunjenici napreduju prema T2 pumpnoj stanici u prov. Deir Ezora.
Image

Ovi pobunjenici baš goloruki :)

Negi, izgleda da je ovo primirje i napravljeno da "pobunjenici" i SAA "otmu" od ISIL-a teritoriju, pa je sada trka ko će više uzeti kako bi u pregovorima imali jaču poziciju...
Čitalac

#21123 Re: Sirija vol. 2

Post by Čitalac »

Kurdish-dominated Syrian Democratic Forces took al-Ougla from ISIS, reaching near the outskirts of Deir Ezzor
Još ako je i ovo tačno, stvari se odvijaju brže nego što se očekivalo.
Zgoljo

#21124 Re: Sirija vol. 2

Post by Zgoljo »

Gledam kako Davutoglu uslovljava EU da ukoliko zele da Turska smanji broj izbjeglica prema Evropi da im moraju dati puno vise love za njihovo zbrinjavanje,da omoguce turskim drzavljanima bezvizni rezim sa EU,da ubrzaju prikljucenje Turske EU...
Ko zna kakvi su tu jos uslovi postavljeni,vjerovatno i kako ce se urediti Sirija,ko ce biti glavni itd.

A ovi kazu ma moze sve brate Ahmete,samo mandali kapije,ne mozemo sad odmah potpisivati ali mozemo cim javimo šefovima.

Kazem ja bice na kraju kako Turci kazu,jednostavno imaju puno kečeva u rukavu.
Zgoljo

#21125 Re: Sirija vol. 2

Post by Zgoljo »

I ko je zauzeo vise ISIL-ove teritorije nakon sto je ovima naredjeno da se rasformiraju,pobunjenici ili režim?
Locked