Ukrajina
-
Maliodmene
#210951 Re: Ukrajina
Jesul zadovoljni Ukrajinci Bohdanom?
- Peacean
#210952 Re: Ukrajina
Biće da jesu s obzirom da ih dosta štancaju, valjda tako i manje zavise od stranaca.
- karanana
#210953 Re: Ukrajina
i sta kad je naprave?
- skrbavi-admin
#210954 Re: Ukrajina
- Peacean
#210955 Re: Ukrajina
Ma neće je ni praviti, samo žele da zaplaše zapadnjake da ne zatvaraju novčanike.
-
samoTEgledam
#210956 Re: Ukrajina
Topi se topi.
"Vladimir Putin potpisao je dekret o diferencijaciji plaćanja za povrede.
Podsjetimo, ranije je Ukazom predsjednika Ruske Federacije od 5. marta 2022. godine broj 98 utvrđena jednokratna isplata od 3 miliona za vojna lica koja su povrijeđena tokom SVO-a.
Sada će, prema novom predsjedničkom dekretu, visina plaćanja zavisiti od težine povrede (rane, traume, potres mozga). Njegova veličina će također biti do 3 miliona rubalja.
Ako se formulacija pravilno shvati, a nova uredba će uticati na prethodnu, tada će Vlada izraditi kriterijume za razlikovanje paušalnih isplata, što znači njihovo smanjenje za lakše i umereno povređene.
Drugim riječima, ako su ranije svi, bez obzira na težinu, jednako tražili 3 miliona rubalja, sada će, po svemu sudeći, samo teško ranjeni dobiti maksimalnu isplatu.
U svakom slučaju, potrebno je dodatno pojašnjenje od strane vlade."
"Vladimir Putin potpisao je dekret o diferencijaciji plaćanja za povrede.
Podsjetimo, ranije je Ukazom predsjednika Ruske Federacije od 5. marta 2022. godine broj 98 utvrđena jednokratna isplata od 3 miliona za vojna lica koja su povrijeđena tokom SVO-a.
Sada će, prema novom predsjedničkom dekretu, visina plaćanja zavisiti od težine povrede (rane, traume, potres mozga). Njegova veličina će također biti do 3 miliona rubalja.
Ako se formulacija pravilno shvati, a nova uredba će uticati na prethodnu, tada će Vlada izraditi kriterijume za razlikovanje paušalnih isplata, što znači njihovo smanjenje za lakše i umereno povređene.
Drugim riječima, ako su ranije svi, bez obzira na težinu, jednako tražili 3 miliona rubalja, sada će, po svemu sudeći, samo teško ranjeni dobiti maksimalnu isplatu.
U svakom slučaju, potrebno je dodatno pojašnjenje od strane vlade."
- karanana
#210957 Re: Ukrajina
ne kontam, ali ako je pozitivno, prihvatam.skrbavi-admin wrote: ↑13/11/2024 19:10da ti izgori kita u kurtonu dok budes guzio za 20 maraka
- Peacean
-
Crvene_brigade
#210959 Re: Ukrajina
Precizno uništavanje fašističke tehnike i opreme...
- Čitalac
#210960 Re: Ukrajina
New York Times: Ukrajini prioritet sigurnosna jamstva a ne oslobađanje teritorije.
Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump mogao bi ubrzati "raspored primirja" između Ukrajine i Rusije, a Kijev smatra da su u okviru mirovnog rješenja sigurnosna jamstva protiv ponovne ruske agresije važnija od oslobođenja okupiranih područja.
Pozivajući se na riječi neimenovanog ukrajinskog visokog dužnosnika, New York Times napominje da Ukrajina sada razmatra mogućnost "ubrzanog rasporeda pregovora", zbog čega dobivanje sigurnosnih jamstava nije manje važno od pitanja gdje će prolaziti linija prekida vatre. Dva visoka dužnosnika rekla su da zaštita ukrajinskih interesa u potencijalnim pregovorima "neće ovisiti o granicama, koje će vjerojatno biti određene neprijateljstvima", već o tome koja jamstva postoje za poštivanje primirja.
Tajnik parlamentarnog Odbora za nacionalnu sigurnost, obranu i obavještajne poslove Roman Kostenko rekao je u komentaru za NYT da bi se pregovori, ako do njih dođe, trebali temeljiti na sigurnosnim jamstvima. Istovremeno je dodao da se Ukrajina službeno neće odreći svojih teritorija pod ruskom okupacijom. Drugi visoki ukrajinski dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je: "Teritorijalno pitanje je izuzetno važno, ali to je ipak drugo pitanje. Prvo pitanje su sigurnosna jamstva."
Istodobno, visoki ukrajinski dužnosnik rekao je publikaciji da bi Kijev želio osigurati da linija prekida vatre ne šteti gospodarskom oporavku zemlje nakon rata, odnosno da ne ostavi industrijska područja preopasnima za ulaganja. Širina demilitarizirane zone također će biti ključni faktor, dodao je.
-
zigzag
#210961 Re: Ukrajina
Ovo mu je specijalitet kad ubode rgp granatu da probuši cijev haubice.
- JMGuti
#210962 Re: Ukrajina
@drndalo
Pa da rezimiramo, nema sile zabrinutih koji pišu o nikad jačoj Rusiji, sporazumima, potpisivanjima, već ima sila zabrinutih koji to misle ali ne govore otvoreno, ali ti znaš da oni to misle.
Iako sam ćorav, ja mislim da smo napokon našli demagoga koji možda, ali samo možda, parira liku i djelu forumskog statističara-kartografa koji u ovom trenutku vrlo vjerovatno bulji u karte.
Pa da rezimiramo, nema sile zabrinutih koji pišu o nikad jačoj Rusiji, sporazumima, potpisivanjima, već ima sila zabrinutih koji to misle ali ne govore otvoreno, ali ti znaš da oni to misle.
Iako sam ćorav, ja mislim da smo napokon našli demagoga koji možda, ali samo možda, parira liku i djelu forumskog statističara-kartografa koji u ovom trenutku vrlo vjerovatno bulji u karte.
- karanana
#210963 Re: Ukrajina
nisam skonto ovaj dio sa haubicama. sta ovo radi? leti oko nje i onda se vide neke rupe u cijevi ali se ne vidi da dron sa granatom detonira. kako probusi rupe jel bez potrosnje drona i granate?
jel one relativno male rupe bas sjebu haubicu?
-
zigzag
#210964 Re: Ukrajina
Nisam artiljerac ( bilo je i nas sa drugim VESom) ali čim su se fokusirali na štetu takve vrste, vjerovatno je efikasno.
-
kluz franjo
#210965 Re: Ukrajina
Jackass madness
Ne mogu jackass madneri nikako kartama oprostiti što im ne pokazuju ono što su sebi umislili.
I to već krajem treće godine od početka "trodnevo-sedmične spec.vojn,op.".
O "mađarskoj granici, Odesi, Kijevu i Harkivu" više ni ne sanjaju, a i Slovjansk i Kramatorsk im sve više postaju noćne more, a sve manje "vlažni snovi".
Zato im je Kupjansk postao novi Prizren... "dogodine..."
I naravno "karte im krive"...
Moroni. Višestruko dokazani.
Ne mogu jackass madneri nikako kartama oprostiti što im ne pokazuju ono što su sebi umislili.
I to već krajem treće godine od početka "trodnevo-sedmične spec.vojn,op.".
O "mađarskoj granici, Odesi, Kijevu i Harkivu" više ni ne sanjaju, a i Slovjansk i Kramatorsk im sve više postaju noćne more, a sve manje "vlažni snovi".
Zato im je Kupjansk postao novi Prizren... "dogodine..."
I naravno "karte im krive"...
Moroni. Višestruko dokazani.
-
Tyke
#210966 Re: Ukrajina
Sigurno da nece ostati bez zaliha, koliko god mi bili subjektivni i navijacki nastrojeni, jer ne ide to bas tako lagano kako ti zamisljas, ali vjerujem da ako se nastavi ovaj trend razbijanja i enormnog unistavanja ruske skalamerije da nece biti spremni u dogledno vrijeme kurciti se drugim vojnim silama i biti spremni za neke druge ratove i uplitanja jer protivnici imaju jasan uvid.drndalo wrote: ↑13/11/2024 12:35 Da (opet) odgovorim na Karananino pitanje o iscrpljivanju Rusa...
Niko normalan nije ocekivao da ce nestati mesa i zeljeza za godinu, dvije... Ali ni Rusi nisu ocekivali da nece imati za 27 godina zaliha...
Dakle, da ponovim. NIKADA VISE NECE RUSIJA IMATI VISE SVEGA NEGO 21.02.2022. Dakle, sve zalihe preostale, a koje nisu unistene za 70 god. CCCPa, i 20+ god. Rusije.
Ako gube koliko gube godisnje, a novih (tenkova) proizvedu <200 godisnje, meni je jasno da ce nestati zaliha. Samo je pitanje kada. Otud i sva sila "zabrinutih" koji su za potpisivanje... Jer Rusija "nikad nije bila jaca"... I pred Lisabonom su, na obalama rijeke Tezo (Tagus)...
Vikend ide, vikendu se nadam...
Sa druge strane bas smarate vas nekoliko sa tim izlizanim frazama i razmisljanjima "za Ukrajinu sam, ALI...", jer to jednoumlje i ogranicenost gledanja na neku situaciju nemojte nameteti svakome i ne cini vas ta subjektivnost kao takve pametnije i vece fanove u odnosu na druge. Perete bezvete.
Naravno da, ako nakon ovoliko vremena Ukri ne rade kontraofnazive, ne vracaju teritorij, ne vrse mobilizaciju i sve im se svelo na sadaku i kukanje na Zapad, Ameriku i njihove donacije, moramo imati dozu sumnje u neki ishod u obimo kojeg prizeljkujemo, a to je vracanje komplet okupirane teritorije i Krima u dogledno vrijeme. A narocito averziju na neki novi dejton kojeg su i nama nametnuli i ukopali nas jer smo mali i zavisimo od svega i svakog.
To je sasvim normalno poimanje i realno gledanje na stvari koje nam se serviraju iz Ukrajine, dok ne dodje do promjene i napretka. Ako dodje. A mozemo se samo nadati da hoce.
-
zigzag
#210967 Re: Ukrajina
Rezultat "uloženo-dobijeno" pokazuje na čemu je putinova rusija.
Pošto se to posmatra kao višekontinentalna sila onda je sve jasno.
Kakva je logika zamazivati oči nekakvim selima oko Donjecka i tražiti u tome pozitivni konačni rezultat za okupatora.
Niko i ne misli na ukrajinsko vojno čišćenje do istočne granice, prije ili kasnije će ići mirna reintegracija jer putin nije " ibrišimovićev vječnik".
Pošto se to posmatra kao višekontinentalna sila onda je sve jasno.
Kakva je logika zamazivati oči nekakvim selima oko Donjecka i tražiti u tome pozitivni konačni rezultat za okupatora.
Niko i ne misli na ukrajinsko vojno čišćenje do istočne granice, prije ili kasnije će ići mirna reintegracija jer putin nije " ibrišimovićev vječnik".
-
kluz franjo
#210968 Re: Ukrajina
@drndalo 'bem li ga.
Ja sam staro forumsko gunđalo, ali u mojoj knjižici ja ne mogu naći da si najavljivao i obećavao "hebanje majke Rusiji do Vladivostoka".
Ja u tvom forumskom opusu mogu pronaći samo jednu konstantnu poruku.
Parafraziram: Ukrajina već treću godinu "sadakaški" (eto čisto da ovaj kolega bude sretan) sjebava rutaljsko-četaljski san o "mađarskoj granici za tri sedmice".
Ako sam u pravu, slažem se sa tom porukom.
Ja sam staro forumsko gunđalo, ali u mojoj knjižici ja ne mogu naći da si najavljivao i obećavao "hebanje majke Rusiji do Vladivostoka".
Ja u tvom forumskom opusu mogu pronaći samo jednu konstantnu poruku.
Parafraziram: Ukrajina već treću godinu "sadakaški" (eto čisto da ovaj kolega bude sretan) sjebava rutaljsko-četaljski san o "mađarskoj granici za tri sedmice".
Ako sam u pravu, slažem se sa tom porukom.
- sagosen
-
A_A_AKCIJA
#210970 Re: Ukrajina
Pa jel' to poslije haman tri godine rata sada priznaješ da ne znaš kako radi kumulativna bojeva glava?
Zamisli tanki mlaz istopljenog metala od par metara kako probija čelik. To se dešava kada se aktivira RPG kumulativna mina na dronu.
Ko džedajski mač
E tako buše rupe na cijevima.
-
A_A_AKCIJA
#210971 Re: Ukrajina
E i ovo smo dočekali.
Leopard skida nekoliko tenkova i drugih vozila u direktnom obračunu
- sagosen
#210972 Re: Ukrajina
A onda su doletili Lanceti. Čisto da uvijek objektivni dežurni pisci na ovoj temi ne ostanu uskraćeni za nastavak obračuna.
- madner
#210973 Re: Ukrajina
Rusi stigli do Kupjanska, samo nije jasno da li je to bilo samo izvidjanje ili je negdje pukla linija ZSU. Par oklopnih vozila.
-
BiBi911
#210974 Re: Ukrajina
Zaboravio si napisat tanki mlaz mekanog metala, bakra,A_A_AKCIJA wrote: ↑14/11/2024 00:48Pa jel' to poslije haman tri godine rata sada priznaješ da ne znaš kako radi kumulativna bojeva glava?
Zamisli tanki mlaz istopljenog metala od par metara kako probija čelik. To se dešava kada se aktivira RPG kumulativna mina na dronu.
Ko džedajski mač
E tako buše rupe na cijevima.
koji je u tecnom stanju na temperaturi od 2000°C prodje kroz 600mm zeljaza sa cvrstocom od 550+ Brinell kao da ne postoji.
-
BiBi911
#210975 Re: Ukrajina
Pise negdje da je Leopard dejstvovao sa 2500m+, neki navode i da je bila veca udaljenost 3500m. Sto je za DM 53/63 opseg efektivnog djelovanja.A_A_AKCIJA wrote: ↑14/11/2024 00:49 E i ovo smo dočekali.
Simpa je vidjet Leoparda kako kao dedo mu svakih 5,5 sekundi podrigne na vatnike