Ukrajina

Bernardinac

#210826 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

madner wrote: 09/11/2024 17:09 Trump da bi natjerao Rusiju na pregovore mora stvoriti prijetnju poraza. Ne ovo sto je Biden radio, da ce biti skupo, nego poraz.

Da li ce to uraditi tako sto ce oboriti cijenu nafte ili dostavom oruzja, to je do administracije ali Ukraina treba zaokret u strategiji.

Samo intelektualni kepeci jos vjeruju da su na dobroj putanji.
Ovo boldano je istina. Ne može drukčije.

Hoće li se desiti neka eskalacija za još ovo malo vladavine Joa, vidit ćemo?

Ako se desi, Trump će reći "nisam ja Allaha mi, ludi Joe je to, ja sam za mir i pregovore i sl" :D
elcaliente

#210827 Re: Ukrajina

Post by elcaliente »

Ja mislim da ce Trump kao prvi vanjskopoliticki uspjeh napraviti primirije u Ukrajini. Nece zavrsiti rat ali primirije napraviti.
On ce se sa Putinom nesto dogovoriti, Zelinski se nista ne pita.

Treba mu mir u Ukrajini da bi smirio bliski istok.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#210828 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Invazijski tenk T-80BV neutraliziran pogotkom Javelin ATGM. Kurakhovsk regija
Spoiler
Show
*Izgori tip ko Indira Gandhi.
dječak sa šibicama

#210829 Re: Ukrajina

Post by dječak sa šibicama »

Rusija nece pristati na primirje, nema od toga nista. Ne dok napreduju na svim frontovima, nemaju razloga, primirje odgovara samo Ukrajini koja se povlaci i gubi rat.

Iako Zelenski trazi sve nazad pa i Krim, morace dati jos nesto Rusiji da bi ova pristala na kraj rata.

Ili da Trump posalje tri puta vise oruzja i novca Ukrajini nego Bidenova administracija pa da Ukrajina uspostavi ravnotezu na frontu, a koliko je to realan scenario nije tesko zakljuciti.
skrbavi-admin

#210830 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

Hame_ wrote: 09/11/2024 17:30 25. zasebna Sičeslavska zrakoplovna brigada. Pucanje glave dronom na usamljenog ruskog vojnika.
Spoiler
Show
ala roknu glavurda ko luben'ca :D
boga mi eto sa lopatama u akciju :lol:
zigzag

#210831 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

dječak sa šibicama wrote: 09/11/2024 17:41 Rusija nece pristati na primirje, nema od toga nista. Ne dok napreduju na svim frontovima, nemaju razloga, primirje odgovara samo Ukrajini koja se povlaci i gubi rat.

Iako Zelenski trazi sve nazad pa i Krim, morace dati jos nesto Rusiji da bi ova pristala na kraj rata.

Ili da Trump posalje tri puta vise oruzja i novca Ukrajini nego Bidenova administracija pa da Ukrajina uspostavi ravnotezu na frontu, a koliko je to realan scenario nije tesko zakljuciti.
Ja ne znam jeste li vi svi na mjestu.

Kaže "traži Zelenski..."

Halo ba, to je teritorija međunarodno priznate države. Nije privatno vlasništvo. Okupator se mora povući.
dječak sa šibicama

#210832 Re: Ukrajina

Da, kao sto se Turska povukla sa Cipra, ili Izrael sa Zapadne Obale.

Ne mora se nista, kad imas snagu oruzja.
skrbavi-admin

#210833 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

zigzag wrote: 09/11/2024 17:45 teritorija međunarodno priznate države
ja ne znam jesi l u toku - al u toku su globalni ratovi bez ikakvih pravila medjunarodnog poretka i genocidi..... :D
sve je to u redu i ja razumijem o cemu pricas - ali medjunarodnog prava vise nema sefe..... samo ko ima jacu batinu.....
elcaliente

#210834 Re: Ukrajina

Post by elcaliente »

dječak sa šibicama wrote: 09/11/2024 17:41 Rusija nece pristati na primirje, nema od toga nista. Ne dok napreduju na svim frontovima, nemaju razloga, primirje odgovara samo Ukrajini koja se povlaci i gubi rat.

Pa mora imati nesto sa cim ce pritisnuti Putina da napravi kompromis.
Naravno da Rusija nikada nece vratiti terotoriju i da joj je vazan ne ulazak Ukrajine u Nato.

Oko toga ce graditi plan.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#210835 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Potvrđeno...

Bidenova administracija ukinula je de facto zabranu američkim vojnim izvođačima da se upućuju u Ukrajinu kako bi pomogli vojsci te zemlje u održavanju i popravci sistema naoružanja koje su dostavili SAD, posebno borbenih zrakoplova F16 i protuzračnih odbrambenih sistema Patriot, rekao je dužnosnik koji je izravno upoznat s planom za CNN.

Nova politika, odobrena ranije ovog mjeseca prije izbora, omogućila bi Pentagonu da da ugovore američkim tvrtkama rad u Ukrajini po prvi put od ruske invazije 2022. Dužnosnici su rekli da se nadaju da će ubrzati održavanje i popravke oružanih sistema koje koristi Ukrajinska vojska.

:thumbup:
Last edited by Hame_ on 09/11/2024 17:51, edited 1 time in total.
elcaliente

#210836 Re: Ukrajina

Post by elcaliente »

zigzag wrote: 09/11/2024 17:45

Ja ne znam jeste li vi svi na mjestu.

Kaže "traži Zelenski..."

Halo ba, to je teritorija međunarodno priznate države. Nije privatno vlasništvo. Okupator se mora povući.
To oko medzunarodnog priznanja ovoj ili ono drzavo se moze sutra rijesiti u UN.
Pa odjednom sve ono sto su okupirali moze biti u granicama Rusije. Nema tu pravila, ako imas power.
geoxx

#210837 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

Trump se daleko precijenio sa tim postizanjem mira. Standardno populisticko baljezganje bez plana i osnova, a tek sad ce biti pritisak.

Zapravo njegov rok od 24 sata je vec istekao.
zigzag

#210838 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

skrbavi-admin wrote: 09/11/2024 17:48
ja ne znam jesi l u toku - al u toku su globalni ratovi bez ikakvih pravila medjunarodnog poretka i genocidi..... :D
sve je to u redu i ja razumijem o cemu pricas - ali medjunarodnog prava vise nema sefe..... samo ko ima jacu batinu.....
Koji globalni ratovi sa ciljem poništenja druge države?

Palestina nije globalni rat i nažalost nije država.
dječak sa šibicama

#210839 Re: Ukrajina

Nece on nista uraditi za 24 sata ali ako zavrne pipu, Kijev ce pristati na sve sto Moskva trazi.

I onda ce biti mir.

Iako Trump nije budala pa da popusti Putinu i radi sve sto ovaj hoce, ali ocigledno mu Ukrajina nije bitna koliko neka druga pitanja, pa ce napraviti dil u kojem Kijev svakako gubi.

Ne znam ni zasto se ocekuje da Trump zavrce ruku Moskvi, naprotiv, zavrtace ruku Kijevu. I to moze raditi kako god pozeli.
zigzag

#210840 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Kako će zavrnut ruku ? Da im kaže povucite se do dnjepra i napustite Harkov. :D
geoxx

#210841 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

dječak sa šibicama wrote: 09/11/2024 17:55 Nece on nista uraditi za 24 sata ali ako zavrne pipu, Kijev ce pristati na sve sto Moskva trazi.

I onda ce biti mir.

Iako Trump nije budala pa da popusti Putinu i radi sve sto ovaj hoce, ali ocigledno mu Ukrajina nije bitna koliko neka druga pitanja, pa ce napraviti dil u kojem Kijev svakako gubi.

Ne znam ni zasto se ocekuje da Trump zavrce ruku Moskvi, naprotiv, zavrtace ruku Kijevu. I to moze raditi kako god pozeli.
Ukrajina ce od ove administracije dobiti jos puno oruzja po osnovu ranije odluke Kongresa. Mogu i oni razvlaciti. Ako idemo na to da se da sta Rusi traze.

Ali pazi, da SAD pritisnu Ukrajinu da se povuku iz aneksiranih oblasti je malo previse. Ja mislim da bi i najradikalnije Trumpove jastrebove poput MTG bilo malo sramota.

Da se prihvati trenutno stanje i pravno i fakticki, ja ne znam zasto bi Rusija na to pristala, jer osim sto napreduju, Ukrajina drzi dijelove koji su de iure Rusija.

Da se nesto zamrzne, ne vidim zasto bi Rusija na to pristala kad su oni u momentumu.

Manje vise to su 3 opcije. Nijedna nije pretjerano realna, sto znaci da se radi o populistickom baljezganju.

I na kraju, ako ce on pritisnuti Ukrajinu da udovolji Rusima i tako postigne mir, to nije uspjeh. To mogu i ja, nije to pamet i sposobnost.
Hame_

#210842 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Tadić: Ni Donald Trump ne zna što ce napraviti Donald Trump

Nuklearni fizičar i bivši saborski zastupnik Tonči Tadić gostovao je u N1 Studiju uživo kod našeg Igora Bobića s kojim je analizirao pobjedu Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima.
dječak sa šibicama

#210843 Re: Ukrajina

Pa ne, samo je razlika u tome da Kijev moze pritisnuti, Moskvu ne moze.

Kijevu zatvori dotok para i oruzja i ovi moraju htjeli ne htjeli, popustati.

Ne znam kakav ce dogovor biti, to znaju oni, sta je uopste cilj Rusije sta oni zele.

Ako mu je cilj zaustaviti rat, kao sto kaze. Ili da se nastavi rat, ali Trump je svoj plan za Ukrajinu predstavio u stilu "demokrate su krivi za taj rat" i treba krenuti sa tih postavki njegovog razmisljanja. Nije jednom rekao da se on sa Moskvom lako dogovori, a sta to moze znaciti nego ispunjavanje nekih Putinovih zelja, recimo Ukrajina nece u NATO.
Peacean

#210844 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

skrbavi-admin

#210845 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

zutalj ce gledat samo pare zaradu i interes od procjene stanja rata i IDJMT u Ukrajini..... to je sve - nema romantike, nema politike, cisti pragmatizam, zarada, profit, i to je to......
skrbavi-admin

#210846 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

zigzag wrote: 09/11/2024 17:54
skrbavi-admin wrote: 09/11/2024 17:48
Koji globalni ratovi sa ciljem poništenja druge države?

Palestina nije globalni rat i nažalost nije država.
Kakve ti to informacije imas molim te? :-) To neka cetnicka mantra da ni Kosovo nije drzava ili BIH :zzzz:

Palestine, officially the State of Palestine,[ii][e] is a country in the southern Levant region of West Asia recognized by 146 out of 193 UN member states.
drug_profi

#210847 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Americki interes nije da Rusija uzme Ukrajini teritorij.
Zato sto ce to imati velike posljedice za percepciju USA kao sile, kao saveznika, kao partnera.

U toku je rušenje svjetskog poretka, deamerikanizacija, koju su pokrenuli Rusi, Iran, itd.

Ako ja vidim da bi povlacenje USA i ostavljanje na cjedilu nacije koja se bori za nezavisnost bilo kontraproduktivno za opstanak amerike kao globalne supersile, onda to jos bolje vide u Pentagonu, a oni ce to objasniti narandzastom.

Da, pritisnuce Rusiju, ali ce im prvo ponuditi mir na trenutnim pozicijama, sto ce ovi odbiti.
Ne znam kako ce zavrsiti rat, ali to sigurno nece biti po Putinovim zeljama.

I jos nesto. Ako se USA povuce, nece Evropa, a nece ni Ukrajina dici ruke. Rat ce se nastaviti na ocigled i sramotu Trumpa.
I ubrzo cemo dobiti jos jednu nuklearnu silu.
Kakva bi samo to bila katastrofa za imidz USA i Trumpa.
Hame_

#210848 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Ukrajinski pilot bespilotne letjelice gleda kako ruska oklopna vozila udaraju u minsku barijeru u regiji Kursk. Objavljeno 8. novembra 2024.
Spoiler
Show
Čitalac

#210849 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Komanda Jug: Očekuje se manja ruska ofanziva.
Oružane snage Ukrajine očekuju da će Rusi uskoro početi aktivno jurišati na naše položaje na jednom od područja fronte, najopasniji su smjer Vremovski i područje Huliaipole, izjavio je Vladislav Vološin, glasnogovornik Obrambenih snaga Jug.
"Prema našim obavještajnim podacima, ruske postrojbe aktivno se pripremaju za jurišne operacije u određenim područjima. Dovukli su pojačanja, dopunili streljivo, provode zračno i inženjerijsko izviđanje naših položaja, odnosno pripremaju se za napad, ali radi se o manjoj ofenzivi. Najopasnija su područja u smjeru naselja Levadne i Rivnopil te okolica Huliaipola. Osim toga, u obalnom području na lijevoj strani Dnjepra, gdje se nalazi Kamianske, neprijatelj također koncentrira određeni broj snaga i sredstava za daljnje jurišne operacije", rekao je Vološin.
Hame_

#210850 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Ukrajinski dronovi napadaju vojarne ruske vojske u blizini Novočerkaska, Rostovska regija, u noći s 3. na 4. novembar. Pojavile su se snimke posljedica RU POV-a / objavljene 9. novembra 2024.
Spoiler
Show
Post Reply