GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
man_464

#21076 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Niko pare ne vraća. Nikad nisu ni isporučene grasu.

Ja nemam nista protiv. Nek sve preuzmu. Ali, samo ako vaze kuponi. Inace sam protiv. Ako bude komercijalno.

A ja kako će. Oni samo znaju komercijalno svaka 2 sata.
dresdener78

#21077 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Najhitnije je potrebna kompletna sanacija pruge od Ilidže do Skenderije, to je opće poznata činjenica, ali da navedem primjere iz drugih gradova ranije iza "gvoždene zavjese" šta se vozila tiče:

Grad Katowice u južnom dijelu Poljske, u aglomeraciji Gornja Silesija (oko 2 miliona stanovnika, sistem +- 300 km tramvajskih međugradskih pruga) naručuje oko 40 novih tramvaja od poljskog proizvođača PESA. Cijena je negdje oko 4 miliona KM za vozilo od 30-32 metara dužine, poređenja radi moram da navedem cijene npr. novih tramvaja za Berlin koje koštaju oko 6 miliona KM po komadu.

Image

Češki grad Ostrava (oko 300 000 stanovnika) je naručio nekih 40 tramvaja od proizvođača STADLER, sklapaju se u fabrici u susjednoj Polsjkoj.
Dužina 25 metara, dvodijelno sto posto niskospodno vozilo, cijena navodno +- 2 miliona KM po komadu.

Image

Image

Image
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#21078 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by konektovan »

Bio sam u Ostravi prošle godine, tramvaji su im k'o i naše skode ckd, samo malo bolje ofarbani.
Inace, ja sam veliki fan zagrebackog ZET-a. :thumbup:
Ne znsm koja je cijena istog.
man_464

#21079 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Jane, ovaj Stadler ne izgleda loše, čak šta više, za te pare, nije ni preskup, mislim nama bi svakako trebao barem u trodijelnoj izvedbi radi kapaciteta,... Onako, malo sam bacio oko, not bad. Kad bi se makar 10 ovakvih ubacilo, moglo bi se postupno onda obnavljati.

Što se tiče Končar Crotrama. Hm, bio sam, vozio se. Moram priznati da su mi se svidjeli, i da mogu parirati mnogim Europskim proizvođačima. Imaju oni svojih boljki, ali koji to tramvaj nema, svaki ima nešto da je fuš. (Osim lohnera :mrgreen: ). Ali to vozilo nije za naše pruge, on ide na 1000mm, a naš kolosijek je 1435mm. Zapravo, (nek me isprave ako griješim), Končar je bio i započeo razvoj tramvaja za standardni kolosijek 1435mm, označen kao NT 2400/2500, ovi sadašnji u ZG su NT 2200/2300... Ali propalo je sve, čak se i Sarajevo spominjalo kao test-poligon takvog vozila.

Meni se lično najviše viđaju Bombardier vozila, Izvedbe za Berlin, a posebno zbog liverije bečka verzija... No to je skupa igračka za nas.
puz_u_salati

#21080 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by puz_u_salati »

man_464 wrote:Jane, ovaj Stadler ne izgleda loše, čak šta više, za te pare, nije ni preskup, mislim nama bi svakako trebao barem u trodijelnoj izvedbi radi kapaciteta,... Onako, malo sam bacio oko, not bad. Kad bi se makar 10 ovakvih ubacilo, moglo bi se postupno onda obnavljati.

Što se tiče Končar Crotrama. Hm, bio sam, vozio se. Moram priznati da su mi se svidjeli, i da mogu parirati mnogim Europskim proizvođačima. Imaju oni svojih boljki, ali koji to tramvaj nema, svaki ima nešto da je fuš. (Osim lohnera :mrgreen: ). Ali to vozilo nije za naše pruge, on ide na 1000mm, a naš kolosijek je 1435mm. Zapravo, (nek me isprave ako griješim), Končar je bio i započeo razvoj tramvaja za standardni kolosijek 1435mm, označen kao NT 2400/2500, ovi sadašnji u ZG su NT 2200/2300... Ali propalo je sve, čak se i Sarajevo spominjalo kao test-poligon takvog vozila.

Meni se lično najviše viđaju Bombardier vozila, Izvedbe za Berlin, a posebno zbog liverije bečka verzija... No to je skupa igračka za nas.
:lol:

Kome ba novi tramvaji? Za dva dana bi bili uništeni. Nismo mi narod za to. Ili stari Čeh ili ukinuti tramvaj. Bez veze bi bacili pare. Rulof bi to sve sredio po kratkom postupku.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#21081 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Matijevic_Vlado »

puz_u_salati wrote:
man_464 wrote:Jane, ovaj Stadler ne izgleda loše, čak šta više, za te pare, nije ni preskup, mislim nama bi svakako trebao barem u trodijelnoj izvedbi radi kapaciteta,... Onako, malo sam bacio oko, not bad. Kad bi se makar 10 ovakvih ubacilo, moglo bi se postupno onda obnavljati.

Kome ba novi tramvaji? Za dva dana bi bili uništeni. Nismo mi narod za to. Ili stari Čeh ili ukinuti tramvaj. Bez veze bi bacili pare. Rulof bi to sve sredio po kratkom postupku.
Zna li se ko je Rulof imenom i prezimenom mater jebo?
puz_u_salati

#21082 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by puz_u_salati »

Matijevic_Vlado wrote:
puz_u_salati wrote:

Zna li se ko je Rulof imenom i prezimenom mater jebo?
Da mi ga je vidjeti na djelu, mater h3bo svoju ali jok. Može njega policija za 24 sata naći samo nek raspiše nagradu od 1000KM onome ko im kaže ime i prezime. Danas za 1000KM i brat bi ga izdao.
man_464

#21083 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

puz_u_salati wrote:

I to je tačno, nažalost.
Thorgerson

#21084 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Thorgerson »

Mogli smo komotno dobiti 3 ili 4 nova tramvaja, umjesto toga dobit cemo 10-ak novih stanica. Jer ono, to je najbitnije. Il nebitno 6-7 polovnih tramvaja. Znam da se za 10-ak miliona ne moze uraditi nesto puno, ali mogli su te pare obnoviti prugu. Pa koliko kod km dosta.

Ili ne znam...

Mislim kao laik, zadnje sto bih radio oko tramvajskog saobracaja jeste uredjenje stanica. :-) :run:

Naplativost karti se mogla povecati na drugi nacin.

- Obezbjediti da se karta moze kupiti na svakoj stanici, za pocetak. Automat, ubacim novac, dobijem kartu.

- Vremenske / elektronske karte (ovo sa komercijalom je odlicna stvar, napunis kartu preko neta i vozas se) a ne u 21 vijeku stampati kupone i objavljivati da ljudi dolaze po njih i guzvaju se...pa nisu 60-te. :(

- diferencirane cijene, ne znam, ja i dalje mislim da bi vise raje kupovalo karte ako ne bi morali za 2 stanice platiti kao i za 22. Mozda grijesim.
konektovan

#21085 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by konektovan »

Ja sam se oduševio nedavno u Zagrebu, koristeci gradski prevoz po prvi put. Uvijek sam sa autom išao, pa nisam imao priliku koristiti tramvaj, autobus. Uzimao sam kartu, koja košta 4 kn i vazi 30 minuta, tramvaj ili bus. Posmatrajuci putnike, veliki procenat ih kupuje kartu u poredjenju sa nasim. Recimo, voznja od aerodroma do Zagreba autobusom, skoro do centra, traje nekih 25 minuta i košta 4 kn. Jeftino, zar ne?! :mrgreen:
vješalica

#21086 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

konektovan wrote:Ja sam se oduševio nedavno u Zagrebu, koristeci gradski prevoz po prvi put. Uvijek sam sa autom išao, pa nisam imao priliku koristiti tramvaj, autobus. Uzimao sam kartu, koja košta 4 kn i vazi 30 minuta, tramvaj ili bus. Posmatrajuci putnike, veliki procenat ih kupuje kartu u poredjenju sa nasim. Recimo, voznja od aerodroma do Zagreba autobusom, skoro do centra, traje nekih 25 minuta i košta 4 kn. Jeftino, zar ne?! :mrgreen:
a minus holdingov iznosi koliko miliončića kuna?????
ja se oduševila :lol:
konektovan

#21087 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by konektovan »

vješalica wrote:
konektovan wrote:Ja sam se oduševio nedavno u Zagrebu, koristeci gradski prevoz po prvi put. Uvijek sam sa autom išao, pa nisam imao priliku koristiti tramvaj, autobus. Uzimao sam kartu, koja košta 4 kn i vazi 30 minuta, tramvaj ili bus. Posmatrajuci putnike, veliki procenat ih kupuje kartu u poredjenju sa nasim. Recimo, voznja od aerodroma do Zagreba autobusom, skoro do centra, traje nekih 25 minuta i košta 4 kn. Jeftino, zar ne?! :mrgreen:
Koliki je naš minus???? :mrgreen:
vješalica

#21088 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

Uh mene...nije milioncica kuna vec milijardi kuna....hvala na digresiji :D
konektovan

#21089 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by konektovan »

vješalica wrote:Uh mene...nije milioncica kuna vec milijardi kuna....hvala na digresiji :D
Ali zato gradski prevoz redovan, uredan, i moderan, sve isto kao i kod nas, samo obrnuto. :mrgreen:
Kinaski

#21090 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Kinaski »

vješalica wrote:
Zar ti nisi musko
Roccohljup

#21091 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Roccohljup »

bože dragi....
SARAJEVO

Samo kod nas: Građani glavnog grada BiH gurali trolejbus
Avaz.ba
prije 56 minuta
A
A
A
16
1 / 4

Image

Nezadovoljstvo građana Sarajeva uslugom javnog gradskog prijevoza već je ispričana priča. Neredovne linije, zapušteni, stari i prljavi tramvaji, trolejbusi, autobusi, visoke cijene karti...pritužbi je mnogo.

No, da uvijek može i gore, pokazala je i današnja slika iz centra Sarajeva, gdje je trolejbus stao nasred prometne raskrsnice pa ga je nekolicina građana "pogurala".

Sve je zabilježio naš fotoreporter, a gužva koja je nastala zbog kvara trolejbusa, još nije normalizirana.
dresdener78

#21093 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Roccohljup wrote:bože dragi....
SARAJEVO

Avaz.ba
prije 56 minuta
A
A
A
16
1 / 4

Image

Nezadovoljstvo građana Sarajeva uslugom javnog gradskog prijevoza već je ispričana priča. Neredovne linije, zapušteni, stari i prljavi tramvaji, trolejbusi, autobusi, visoke cijene karti...pritužbi je mnogo.

No, da uvijek može i gore, pokazala je i današnja slika iz centra Sarajeva, gdje je trolejbus stao nasred prometne raskrsnice pa ga je nekolicina građana "pogurala".

Sve je zabilježio naš fotoreporter, a gužva koja je nastala zbog kvara trolejbusa, još nije normalizirana.
Ovo je ustvari jedna "uobičajena" pojava i u "boljim" uvjetima, novinar nema pojma o tehnici.

Naime, na križanju kontaktne mreže trolejbusa i tramvaja moraju biti ugrađene izolirane dionice dužine par metara da ne dolazi do kratkog spoja. Vozila prolaze takva mjesta bez napona onako brzinom koju su prikupili prije tog mjesta. U slučaju ako je EKSTREMAN AUTOMOBILSKI SAOBRAĆAJ, i ako trolejbus / tramvaj mora neplanirano zaustaviti baš na mjestu gdje je oduzimač struje (pantograf, trole) u kontaktu sa izoliranim mjestom bez struje, vozilo ne može da ide dalje.

Budimpešta:
Image
Pilsen:
Image

Jedan moj poznanik koji radi kao vozač trolejbusa u Budimpešti kaže da je to decenijama bila česta pojava posebno na trolejbuskim linijama koje prelaze preko kružnog bulevara Nagykörút gdje ima ogroman saobraćaj automobila te tramvaja svake 2-3 minute. Otkako su nabavili nove trolejbuse sa akumulatorima, onda vozač može da upali akumulatore i ne mora moliti putnike da malo guraju.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#21094 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Matijevic_Vlado »

Logovan wrote::lol: :roll: :run:
Jel ti jos uvijek smijesno i nakon sto je covjek objasnio? :mrgreen:
Logovan

#21095 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Logovan »

Matijevic_Vlado wrote:
Ma smiješno mi je što uvijek gledamo kvarove.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#21096 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Pitar sa Kariba »

BadBoy

#21097 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by BadBoy »

Matijevic_Vlado wrote:
Iskreno, meni je smiješno ovo rješenje pa bilo ono u Budimpešti, Pragu ili Sarajevu. Apsolutno mi nije jasno kako je tehničko rješenje u kojem vozilo ostaje bez pogona na najkritičnijim mjestima u vrlo realnim scenarijima (gužve na raskrsnicama su pristune u SVIM gradovima u svijetu) ustaljena i prihvaćena praksa.
drug_profi

#21098 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

Koliko ja znam oni stari trolejbusi su imali svoj neki akumulator sa kojim su mogli preći kraću dionicu bez napajanja iz mreže. Sve radi ovog problema, kao i sklanjanja sa ceste u slučaju nestanka struje.
Za ove donirane ne znam.
man_464

#21099 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

dresdener78 wrote:
Roccohljup wrote:bože dragi....
SARAJEVO

Avaz.ba
prije 56 minuta
A
A
A
16
1 / 4

Image

Ovo je ustvari jedna "uobičajena" pojava i u "boljim" uvjetima, novinar nema pojma o tehnici.

Naime, na križanju kontaktne mreže trolejbusa i tramvaja moraju biti ugrađene izolirane dionice dužine par metara da ne dolazi do kratkog spoja. Vozila prolaze takva mjesta bez napona onako brzinom koju su prikupili prije tog mjesta. U slučaju ako je EKSTREMAN AUTOMOBILSKI SAOBRAĆAJ, i ako trolejbus / tramvaj mora neplanirano zaustaviti baš na mjestu gdje je oduzimač struje (pantograf, trole) u kontaktu sa izoliranim mjestom bez struje, vozilo ne može da ide dalje.

Budimpešta:
Image
Pilsen:
Image

Jedan moj poznanik koji radi kao vozač trolejbusa u Budimpešti kaže da je to decenijama bila česta pojava posebno na trolejbuskim linijama koje prelaze preko kružnog bulevara Nagykörút gdje ima ogroman saobraćaj automobila te tramvaja svake 2-3 minute. Otkako su nabavili nove trolejbuse sa akumulatorima, onda vozač može da upali akumulatore i ne mora moliti putnike da malo guraju.
Sekcioner... Zakocio i motke ostale na mjestu izoliranom bez napona. Dresdener sve lijepo objasnio. I tramvajem se može desiti isto.
trambusek88

#21100 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

drugi profil wrote:Koliko ja znam oni stari trolejbusi su imali svoj neki akumulator sa kojim su mogli preći kraću dionicu bez napajanja iz mreže. Sve radi ovog problema, kao i sklanjanja sa ceste u slučaju nestanka struje.
Za ove donirane ne znam.
Ne postoje donirani trolejbusi u Sarajevu, to je sektor koji ni iza rata nije imao donacije osim 2 Škode 21tr, i od donacije napravljena 2 Šeala u Energoinvestu.

Inače svi trolejbusi u Sarajevu imaju benzinske motore od 45-50KS, al nema benzinske pumpe u trolejbuskom depou.
Post Reply