Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ned071

#21076 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

Kako sad to? Zar nije izmijenjen zakon?
johntra

#21077 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by johntra »

Ko u Sarajevu radi ispravljanje felgi najbolje? Vidim na piku samo jedan iz KS ima oglas, neki lik u Ilijašu...Ima li toga još?
Jedna alu felga mi je malo iskrivljena sa unutrašnje strane...
lavic

#21078 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by lavic »

johntra wrote:Ko u Sarajevu radi ispravljanje felgi najbolje? Vidim na piku samo jedan iz KS ima oglas, neki lik u Ilijašu...Ima li toga još?
Imaju "Braca" u Rajlovcu i servis, vulkanizer, prodaja auta u Lukacici. Ja radio kod oba i ovaj u Lukavici je bolje uradio.
vjeshalica

#21079 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by vjeshalica »

Nanox7 wrote:Do koliko se % smijiu zatamniti stakla? A da policija ne zeza?
Ima pravilnik pa procitaj
Svi seru na drzavu policiju i sistem
A 90% ljudi nije procitalo Zakon niti Pravilnik makar ovaj o dimenzijama uknosivosti itd itd....jer su to izmedju ostalog pravila ponasanja...
kabal1337

#21080 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

johntra wrote:Ko u Sarajevu radi ispravljanje felgi najbolje? Vidim na piku samo jedan iz KS ima oglas, neki lik u Ilijašu...Ima li toga još?
Autocentar River na tranzitu
beni-bu-man

#21081 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by beni-bu-man »

Ned071 wrote:Kako sad to? Zar nije izmijenjen zakon?
sta sad kazu :?
amar1994

#21082 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Image
Ned071

#21083 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

beni-bu-man wrote:
Ned071 wrote:Kako sad to? Zar nije izmijenjen zakon?
sta sad kazu :?
Pa nedavno je napisano ovdje da je ukinuta zabrana...
Kataklinger

#21084 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Kataklinger »

Mora li se mijenjati set kvacila prilikom zamjene plivacujeg zamajca? U pitanju je Peugeot 308, dizel. Kvacilo je savrseno, iste tvrdoce i reakcije kao i kad je auto bilo novo ali auto povremeno zatrese prilikom kretanja, cak je nekad potrebno i malo vise gasa uz pustanje kvacila (kao kod benzinca)? Pretpostavljam da zamajac polako daje simptome da je pred rikavelu. Koliko bih otprilike jos mogao voziti kilometara uz ovakve simptome? Vidim od proizvodjaca su dominantni Luk i Sachs ako se ne varam, koji biste preporucili? Da li je moguce postici istu tvrdocu/mekocu kvacila nakon ugradnje zamjenskog seta (u slucaju da se mora sve mijenjati)? Jbt kad skontam ovo je investicija od 1200KM.
Qler

#21085 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qler »

To su ti ljepote dizela :) sve sto si ustedio na gorivu iskihat ces na dijelove :)

I ako moras dati vise gasa da krenes, ja mislim da je tebi i lamela pri kraju....
johntra

#21086 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by johntra »

kabal1337 wrote: Autocentar River na tranzitu
Hvala, to mi je blizu taman.
nivla

#21087 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nivla »

Kataklinger wrote:Mora li se mijenjati set kvacila prilikom zamjene plivacujeg zamajca? U pitanju je Peugeot 308, dizel. Kvacilo je savrseno, iste tvrdoce i reakcije kao i kad je auto bilo novo ali auto povremeno zatrese prilikom kretanja, cak je nekad potrebno i malo vise gasa uz pustanje kvacila (kao kod benzinca)? Pretpostavljam da zamajac polako daje simptome da je pred rikavelu. Koliko bih otprilike jos mogao voziti kilometara uz ovakve simptome? Vidim od proizvodjaca su dominantni Luk i Sachs ako se ne varam, koji biste preporucili? Da li je moguce postici istu tvrdocu/mekocu kvacila nakon ugradnje zamjenskog seta (u slucaju da se mora sve mijenjati)? Jbt kad skontam ovo je investicija od 1200KM.
nista se ne mora ali nije lose sve zamijeniti, zamajac se moze sam kupiti kao sto se moze kupiti i set kvacila posebno, tvoje je da procijenis ali ako ce ti ostati 300-400 km sto da ne, isplati ti se rizikovati
meni opet nekako djeluje po tvom opisu da korpa nije dobra tako da je najbolje da ti to neko dobro pregleda i kaze sta je
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#21088 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Kataklinger wrote:Mora li se mijenjati set kvacila prilikom zamjene plivacujeg zamajca? U pitanju je Peugeot 308, dizel. Kvacilo je savrseno, iste tvrdoce i reakcije kao i kad je auto bilo novo ali auto povremeno zatrese prilikom kretanja, cak je nekad potrebno i malo vise gasa uz pustanje kvacila (kao kod benzinca)? Pretpostavljam da zamajac polako daje simptome da je pred rikavelu. Koliko bih otprilike jos mogao voziti kilometara uz ovakve simptome? Vidim od proizvodjaca su dominantni Luk i Sachs ako se ne varam, koji biste preporucili? Da li je moguce postici istu tvrdocu/mekocu kvacila nakon ugradnje zamjenskog seta (u slucaju da se mora sve mijenjati)? Jbt kad skontam ovo je investicija od 1200KM.

Nedavno je jedan kolega uradio zamjenu seta kvacila sa fiksnim zamajcem, za peugeot 307 1.6 hdi 80 kw, i kaze da nikakve razlike nema u odnosu na set sa plivajucum koji je bio u autu prije toga. U nekom servisu u lukavici uradio, cini mi se da je platio oko 500 KM.
A od majstora za peugeote, generslno najvise preporuka kad je kvacilo u pitanju, ide za valeo, svi kazu da je bolji od luk i sachs kvacila..
ChMar

#21089 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ChMar »

Korpa ti je vjerovatno otisla. E sad, s takvom korpom ako kreces kako treba mozes preci 50.000 KM a da se nista ne desi, a mozes imati i problem vrlo brzo, nikad se ne zna. Isto tako, majstor kad skine korpu moze ti reci da je dobra, pa da je namontira ponovo i da imas isti problem. Kod korpe se cesto desi da su zubi na njoj citavi, ali da su vrhovi okaljeni sto dovodi do losijeg hvatanja. Tako da nije bitno sto opticki dobro izgleda, moze i dalje da pravi probleme.

Sto se tice povezanosti zamjene zamajca i seta kvacila. Osim sto imaju slican vijek trajanja, zamjena se preporucuje zbog troskova. Jer ako ih mijenjas odvojeno to su ti 2 skidanja kompletnog motora i mjenjaca, sto kosta itekako. Uglavnom toplo preporucujem da ako ces voziti auto i dalje da zamijenis i jedno i drugo.
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#21090 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by RagibUzoriti »

konektovan wrote:

Nedavno je jedan kolega uradio zamjenu seta kvacila sa fiksnim zamajcem, za peugeot 307 1.6 hdi 80 kw, i kaze da nikakve razlike nema u odnosu na set sa plivajucum koji je bio u autu prije toga. U nekom servisu u lukavici uradio, cini mi se da je platio oko 500 KM.
A od majstora za peugeote, generslno najvise preporuka kad je kvacilo u pitanju, ide za valeo, svi kazu da je bolji od luk i sachs kvacila..
120 hiljada auto preslo nakon izmjene plivajuceg zamajca na fiksni. Kvacilo dosta mekse,osim toga absolutno nikakvih negativnih pojava nije bilo i nema.

A sad neka pametnjakovici pocnu onu pricu tipa:sta ti znas, nisu inzinjeri budale...
Kataklinger

#21091 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Kataklinger »

Ja sam rekao da nekad moram dat malo vise gasa, u sustini u vecini slucajeva auto normalno krece, kao i kad je bio nov. Ali eto da budem precizniji, u 10 kretanja, mozda se to desi jednom ili max-maxova dva puta, da zatrese i "zatrazi" malo vise gasa na kretanju od 0. Tako da nije nista otislo, al daje znakove da bi moglo u dogledno vrijeme prNut u fenjer.
nivla

#21092 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nivla »

Kataklinger wrote:Ja sam rekao da nekad moram dat malo vise gasa, u sustini u vecini slucajeva auto normalno krece, kao i kad je bio nov. Ali eto da budem precizniji, u 10 kretanja, mozda se to desi jednom ili max-maxova dva puta, da zatrese i "zatrazi" malo vise gasa na kretanju od 0. Tako da nije nista otislo, al daje znakove da bi moglo u dogledno vrijeme prNut u fenjer.
ma korpa, moze prnut danas a mozes preci jos 100000 da ne ode, ja ne bih dirao dok ne ode, za svaki slucaj provjeri sa mehanicarom kojem vjerujes
Throttle

#21093 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Pa ako će skidat mjenjač ja bih to sve zamijenio i miran je dok je auto kod njega, mislim na to ako korpa zeza
amar1994

#21094 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Ljudi gdje odlozit kante od ulja i kociono ulje :run: ,ne zelim da bacam u kontejner :thumbup:
nivla

#21095 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nivla »

amar1994 wrote:Ljudi gdje odlozit kante od ulja i kociono ulje :run: ,ne zelim da bacam u kontejner :thumbup:
to obicno odlozi mehanicar u ono bure, eh sad gdje oni voze, valjda ima neko ko to skuplja, vidi s nekim servisom u blizini da to preuzme
kante od ulja su valjda plastika/metal to moze u kontejner
amar1994

#21096 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

nivla wrote:
amar1994 wrote:Ljudi gdje odlozit kante od ulja i kociono ulje :run: ,ne zelim da bacam u kontejner :thumbup:
to obicno odlozi mehanicar u ono bure, eh sad gdje oni voze, valjda ima neko ko to skuplja, vidi s nekim servisom u blizini da to preuzme
kante od ulja su valjda plastika/metal to moze u kontejner
:thumbup:
Ne more,fino nacrtano na plasticnoj kantici da se ne baca :D

Kociono mi je najgore,govno se malo prosulo u podrumu i odma sranje napravilo na metalnoj sipci pored :-)
nivla

#21097 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nivla »

amar1994 wrote: :thumbup:
Ne more,fino nacrtano na plasticnoj kantici da se ne baca :D

Kociono mi je najgore,govno se malo prosulo u podrumu i odma sranje napravilo na metalnoj sipci pored :-)
hos da vidim s komsijama mislim da oni to spaljuju u toku zime :run:
amar1994

#21098 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

nivla wrote: hos da vidim s komsijama mislim da oni to spaljuju u toku zime :run:
:lol: :lol:

ginem svaku zimu od takvih :run:
amar1994

#21099 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Qler

#21100 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qler »

RagibUzoriti wrote:
konektovan wrote:

120 hiljada auto preslo nakon izmjene plivajuceg zamajca na fiksni. Kvacilo dosta mekse,osim toga absolutno nikakvih negativnih pojava nije bilo i nema.

A sad neka pametnjakovici pocnu onu pricu tipa:sta ti znas, nisu inzinjeri budale...
Pa kad su budale... Veze nemaju ljudi. Stavljaju neke katalizator, egr, dpf sranja, sve to po čupati treba. I klimu izvaditi od nje samo oboliš :)
Post Reply