Eksponencijalni rast je bio polovinom mjeseca marta pa možda do početka aprila. Ovo sada je u najgorem slučaju neki polinomni rast, jer je u svakom slučaju veći od linearnog. Ali sve su upitanju pojedini klasteri, koji kada se "ubodu" djeluju kao neki nagli porast broja inficiranih i nakon toga opet opadabiglebovski wrote: ↑29/06/2020 19:16Pa kolika je ta rata za kovid pa da izračunamo, ako je ovo što smo do sada imali eksponencijalni rast? Eksponencijalni rast je, koliko ja razumijem, ovo što sam objasnio, linearni bi bio prvi dan jedan, drugi dan još jedan, treći dan još jedan i tako dalje. Ili nije tako?breba wrote: ↑29/06/2020 18:57Cijenim pokusaj pomoci kolezi, ali zasto uzimas 100 posto kao ratu porasta funkcije? Ko je ikad rekao da je dnevna rata dupliranja za kovid 100%biglebovski wrote: ↑29/06/2020 17:58 Evo ja da probam umjesto kolege da predstavim šta bi značio eksponencijalni rast:
Dan 1. 1 slučaj, dan 2. 2 slučaja, dan 3. - 4 slučaja, dan 4. - 8, dan 5. - 16, dan 6. - 32, dan 7. - 64, dan 8. - 128, dan 9. - 256, dan 10. - 512, dan 13. - 1024, dan 14. 2028, dan 15. 4056, dan 16. 8112, dan 17. 16 224, dan 18. 32 448, dan 19. 64.896, dan 20. 129 792, dan 21. 259.584, dan 22.519 168 slučajeva, dan 23. 1.038.336, dan 24. 2.076.672, te dan 25. 4 miliona 153 hiljade. U slučaju eksponencijalnog rasta, dvadeset četvrtog dana bi svi trebali biti zaraženi u BiH.
“Linearan rast je rast u svakom koraku za isti iznos. Eksponencijalni rast je rast u svakom koraku za jednak postotak, na primjer za 100 posto, odnosno udvostručavanje”
...![]()
Kompleksno što jest jest ali ovo oko kovida u suštini, sve neka predviđanja, proročanstva, matematika, fizika, struka-bruka...
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- GAU8
#21076 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
-
laik1981
#21077 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Zasto je zatrpavanje teme rasprava o jednom od kljucnih pitanja.. Nemoj izbjegavati odgovor za decembar.. Interesuje me tvoje misljenje, kao i misljenje ostalih o tome.. Temu i onako zatrpavamo svim i svacim i trosimo dosta vremena tu.. Nije to nista kompleksno ako imamo snage da izadjemo iz svoje zone komfora i pocnemo razmisljati malo sire.. Ovo je forum, mjesto gdje mozemo iznijeti svoje misljenje kako god da je ono.. Nije ovo neki naucni forum koji mijenja neke spoznaje koje ce uticati na citavo covjecanstvo.. Ovo je samo forum..Mogy87 wrote: ↑29/06/2020 20:10Ne mozemo diskutovati ako ne citas linkove koje ti neko postavi. Ovo je kompleksna tema. Ne moze se nakucati u postu, a glupo je zatrpavati dugim odgovorima.laik1981 wrote: ↑29/06/2020 19:56Zajebano je kad dodjes u situaciju da iz clanaka ucis sta je eksponencijalni rast.. Sto se samog clanka tice procitao sam ga.. Cisto nagadjanje kao i mnogo puta do sada.. Da bi ovo nagadjanje imalo smisla trebali bi da znaju precizniji broj zarazenih.. Ovo sto se svakodnevno objavljuje je broj pozitivnih koji su testirani, a ne i pravi broj pozitivnih u realnosti.. Slicno kao kad referencu za neko poredjenje i racunanje uzmes 2-3000 pozitivno testiranih u Hrvatskoj, a njih u stvarnosti do 5.5. bilo 80000..
Nikako da dobijem odgovor od bilo koga od vas sto brojite iz dana u dan sta je sa tom cifrom od 80000 onih koji su prebolovali ovo do maja u Hrvatskoj.. Gdje su oni u statistikama i odredjivanjima stope smrtnost i procentu hospitalizacija?
Razumijem i to izbjegavanje odgovora.. Ne zelite izaci iz svoje zone komfora, vec vam se 90% argumentacije svodi na ono sto govore oni koji svakih sedam dana poricu ranije receno..
Transmisija virusa u evropi prisutna od decembra.. Mjera nije bilo, a nije bilo povecane smrtnosti i udara na zdravstvene sisteme.. Probajte to objasniti, dati neko svoje misljenje, pa moze i neko naucno istrazivanje koje to objasnjava, naravno, ako takvo istrazivanje postoji..
Glupo vam je raspravu svoditi na neki licni nivo.. Bar je glupo na forumu..
Evo odgovora na tvoje pitanje koji je sadrzan u linku koji sam ti postavila prije par dana gdje si rekao da ne zelis citati.
Da, rezultati seroloskih testova se itekako koriste pri procjeni situacije:
"Ono što se zatim dogodilo bilo je neočekivano probijanje prve linije obrane u Italiji. Virus se zatim počeo širiti Europom znatno većom brzinom od one na koju su upućivali prvi podaci iz Kine. Usto, procjene stope umiranja temeljem dijeljenja broja umrlih sa svima potvrđeno zaraženima u Kini i Italiji bile su u tom trenutku između 3% i čak 6%. Epidemiolozi su temeljem svojih znanja o virologiji i iskustvima iz prethodnih epidemija i dalje očekivali da bi broj stvarno zaraženih trebao biti desetak ili više puta veći od broja potvrđeno zaraženih. Time bi i stopa umiranja među svim zaraženima trebala biti puno manja od 3-5%. Moja procjena s početka ožujka, temeljena na osobnim predviđanjima svih tridesetak potrebnih parametara, bila je oko 0,5% do 1,0%. Ona se s vremenom doista i pokazala točnom, ali tek dva mjeseca poslije. Bilo je to nakon što su provedena prva istraživanja testovima koji su dokazivali prisutnosti protutijela u krvi i time omogućila procjenu broja stvarno zaraženih. Međutim, sredinom ožujka jedino što smo mogli sigurno znati bilo je da oko 3% do 5% potvrđeno zaraženih umire. Broj stvarno zaraženih nismo mogli znati jer tada nismo imali serološke testove. Usto, vidjeli smo da se virus širi znatno brže no što su prvi izračuni iz Kine sugerirali.
Drugi nagli zaokret epidemiološke struke nastupio je otprilike između drugog i četvrtog tjedna karantene, tj. između kraja ožujka i sredine travnja. Tek tada smo dobili tri dugoočekivane vijesti. Najprije smo doznali dobnu strukturu umrlih u Kini i Italiji. Radilo se najčešće o vrlo starim i već prethodno bolesnim osobama. Zatim su testovi seroprevalencije u nekoliko zemalja pokazali da je broj stvarno zaraženih doista bio desetak puta veći od broja pozitivno testiranih, što je donijelo veliko olakšanje. I treće, broj umrlih u zemljama koje su iskusile gotovo slobodno širenje virusa, poput nekih saveznih država u SAD-u, nije bio ni približno tako velik koliko je mogao biti da je stopa umiranja doista bila 3-5%. Zahvaljujući tim trima novostima o virusu, sredinom travnja je daljnje planiranje borbe s pandemijom epidemiolozima bilo olakšano. Da je stopa umiranja doista bila 3-5%, morali bismo dulje ostati u karanteni, vjerojatno sve do kraja svibnja. Nakon toga bismo morali pribjegavati prilično kreativnim mjerama zaštite da bismo izbjegli velik broj žrtava. Međutim, sa stopom umiranja od oko 0,5-1%, koja i dalje nije nimalo bezazlena, ipak smo stekli znatno više opcija. Zato su epidemiolozi učinili nov veliki zaokret i relativno brzo nakon toga ublažili su mjere"
Sto se tice decembra, itekako imam misljenje, ali tako kompleksnu stvar nije moguce nakucati za par minuta.
Izvinjavam se ostalim zbog zatrpavanja teme.
-
daddy-kool
#21078 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ovo i ja mislim, biće određenih povećanja, i ona će se zbog načina širenja u klasterima dešavati skokovito, ali će se taj rast na neki način i samoregulisati jer se narod prepadne pa počne više paziti.GAU8 wrote: ↑29/06/2020 20:23
Eksponencijalni rast je bio polovinom mjeseca marta pa možda do početka aprila. Ovo sada je u najgorem slučaju neki polinomni rast, jer je u svakom slučaju veći od linearnog. Ali sve su upitanju pojedini klasteri, koji kada se "ubodu" djeluju kao neki nagli porast broja inficiranih i nakon toga opet opada
Po mojoj procjeni, nama u BiH je ključno da ne prelazimo 200-220 zaraženih dnevno po nekoliko dana uzastopno, jer nakon toga bi se stvar mogla potpuno oteti kontroli, pošto ne bi više bili u stanju da registrujemo povećanja do eventualnog kolapsa zdravstvenog sistema.
-
Mogy87
#21079 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Zatrpavanje je ako ti kopiram clanak/studiju za koju mogu ostaviti samo link. Ko zeli otvorice ko ne zeli nece. Ovako moj tekst zauzima pola stranice.laik1981 wrote: ↑29/06/2020 20:25Zasto je zatrpavanje teme rasprava o jednom od kljucnih pitanja.. Nemoj izbjegavati odgovor za decembar.. Interesuje me tvoje misljenje, kao i misljenje ostalih o tome.. Temu i onako zatrpavamo svim i svacim i trosimo dosta vremena tu.. Nije to nista kompleksno ako imamo snage da izadjemo iz svoje zone komfora i pocnemo razmisljati malo sire.. Ovo je forum, mjesto gdje mozemo iznijeti svoje misljenje kako god da je ono.. Nije ovo neki naucni forum koji mijenja neke spoznaje koje ce uticati na citavo covjecanstvo.. Ovo je samo forum..Mogy87 wrote: ↑29/06/2020 20:10Ne mozemo diskutovati ako ne citas linkove koje ti neko postavi. Ovo je kompleksna tema. Ne moze se nakucati u postu, a glupo je zatrpavati dugim odgovorima.laik1981 wrote: ↑29/06/2020 19:56
Zajebano je kad dodjes u situaciju da iz clanaka ucis sta je eksponencijalni rast.. Sto se samog clanka tice procitao sam ga.. Cisto nagadjanje kao i mnogo puta do sada.. Da bi ovo nagadjanje imalo smisla trebali bi da znaju precizniji broj zarazenih.. Ovo sto se svakodnevno objavljuje je broj pozitivnih koji su testirani, a ne i pravi broj pozitivnih u realnosti.. Slicno kao kad referencu za neko poredjenje i racunanje uzmes 2-3000 pozitivno testiranih u Hrvatskoj, a njih u stvarnosti do 5.5. bilo 80000..
Nikako da dobijem odgovor od bilo koga od vas sto brojite iz dana u dan sta je sa tom cifrom od 80000 onih koji su prebolovali ovo do maja u Hrvatskoj.. Gdje su oni u statistikama i odredjivanjima stope smrtnost i procentu hospitalizacija?
Razumijem i to izbjegavanje odgovora.. Ne zelite izaci iz svoje zone komfora, vec vam se 90% argumentacije svodi na ono sto govore oni koji svakih sedam dana poricu ranije receno..
Transmisija virusa u evropi prisutna od decembra.. Mjera nije bilo, a nije bilo povecane smrtnosti i udara na zdravstvene sisteme.. Probajte to objasniti, dati neko svoje misljenje, pa moze i neko naucno istrazivanje koje to objasnjava, naravno, ako takvo istrazivanje postoji..
Glupo vam je raspravu svoditi na neki licni nivo.. Bar je glupo na forumu..
Evo odgovora na tvoje pitanje koji je sadrzan u linku koji sam ti postavila prije par dana gdje si rekao da ne zelis citati.
Da, rezultati seroloskih testova se itekako koriste pri procjeni situacije:
"Ono što se zatim dogodilo bilo je neočekivano probijanje prve linije obrane u Italiji. Virus se zatim počeo širiti Europom znatno većom brzinom od one na koju su upućivali prvi podaci iz Kine. Usto, procjene stope umiranja temeljem dijeljenja broja umrlih sa svima potvrđeno zaraženima u Kini i Italiji bile su u tom trenutku između 3% i čak 6%. Epidemiolozi su temeljem svojih znanja o virologiji i iskustvima iz prethodnih epidemija i dalje očekivali da bi broj stvarno zaraženih trebao biti desetak ili više puta veći od broja potvrđeno zaraženih. Time bi i stopa umiranja među svim zaraženima trebala biti puno manja od 3-5%. Moja procjena s početka ožujka, temeljena na osobnim predviđanjima svih tridesetak potrebnih parametara, bila je oko 0,5% do 1,0%. Ona se s vremenom doista i pokazala točnom, ali tek dva mjeseca poslije. Bilo je to nakon što su provedena prva istraživanja testovima koji su dokazivali prisutnosti protutijela u krvi i time omogućila procjenu broja stvarno zaraženih. Međutim, sredinom ožujka jedino što smo mogli sigurno znati bilo je da oko 3% do 5% potvrđeno zaraženih umire. Broj stvarno zaraženih nismo mogli znati jer tada nismo imali serološke testove. Usto, vidjeli smo da se virus širi znatno brže no što su prvi izračuni iz Kine sugerirali.
Drugi nagli zaokret epidemiološke struke nastupio je otprilike između drugog i četvrtog tjedna karantene, tj. između kraja ožujka i sredine travnja. Tek tada smo dobili tri dugoočekivane vijesti. Najprije smo doznali dobnu strukturu umrlih u Kini i Italiji. Radilo se najčešće o vrlo starim i već prethodno bolesnim osobama. Zatim su testovi seroprevalencije u nekoliko zemalja pokazali da je broj stvarno zaraženih doista bio desetak puta veći od broja pozitivno testiranih, što je donijelo veliko olakšanje. I treće, broj umrlih u zemljama koje su iskusile gotovo slobodno širenje virusa, poput nekih saveznih država u SAD-u, nije bio ni približno tako velik koliko je mogao biti da je stopa umiranja doista bila 3-5%. Zahvaljujući tim trima novostima o virusu, sredinom travnja je daljnje planiranje borbe s pandemijom epidemiolozima bilo olakšano. Da je stopa umiranja doista bila 3-5%, morali bismo dulje ostati u karanteni, vjerojatno sve do kraja svibnja. Nakon toga bismo morali pribjegavati prilično kreativnim mjerama zaštite da bismo izbjegli velik broj žrtava. Međutim, sa stopom umiranja od oko 0,5-1%, koja i dalje nije nimalo bezazlena, ipak smo stekli znatno više opcija. Zato su epidemiolozi učinili nov veliki zaokret i relativno brzo nakon toga ublažili su mjere"
Sto se tice decembra, itekako imam misljenje, ali tako kompleksnu stvar nije moguce nakucati za par minuta.
Izvinjavam se ostalim zbog zatrpavanja teme.
Nisam rekla da ti necu odgovoriti za decembar vec da trenutno nisam u mogucnosti jer ce odgovor biti poduzi.
-
laik1981
#21080 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Shvatam ja to, ali nema smisla da maltene na dnevnoj bazi dobijamo kontradiktorne informacije.. Njihove greske su poprilicno skupe..Mediji to koriste kako im odgovara.. Ostavljeno je ljudima da odlucuju kome vise da vjeruju.. Ja govorim generalno.. 99% ljudi procita na klixu nesto i misli to je to, a ono za dva sata neki clanak iz drugog izvora koji to sve opovrgava..BadBoy wrote: ↑29/06/2020 20:19Samo prestani gledati sve tako crno-bijelo ili istina-laž. Nije laž ako si na početku imali jedan set zaključaka, a onda kasnijim saznanjima opovrgnuli ta saznanja. To je nauka. Tako radi naučni metod.laik1981 wrote: ↑29/06/2020 20:13Znam ja dobro sta sam rekao.. Kontekst je bio sta ih imam citati kada danas pricaju jedno, sutra drugo i cesto su od samog pocetka kontadiktorni.. Kakav je smisao u citanju takvih informacija.. Govorili su i da ne treba nositi maske, da ne treba zatvarati granice, da asimptomatski rijetko prenose virus.. Sta sve nisu rekli pa porekli.. Dio struke ovako, dio onako.. Jedni oslabio virus, drugi nije oslabio.. Sta je istina, a sta laz? Kome vjerovati, a kome ne? Nsa kraju krajeva dosta stveri i ne pokusavaju objasniti, nego ostavljaju prostor za spekulacije..
Isto kao sto su najavljivali desetine hiljada mrtvih kod nas bez restriktivnih mjera.. A danas dva mjeseca bez restriktivnih mjera mi imamo ovo sto imamo.. Sami su krivi sto su izgubili kredibilitet i sto im ljudi vise nista ne vjeruju.. Sada imamo drugu krajnost u postivanju bilo kakvih preporuka zbog njihovih kontradiktornosti svako malo..
-
pinturicchio
#21081 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Opet se pominje argument "100 hiljada mrtvih" i "izgubljeno povjerenje naroda". Šta je trebalo da se desi, da budemo Bergamo pa da se danas u prodavnici nosi maska i poštuje distanca? Zar je to stvarno tako veliki problem?
-
BadBoy
#21082 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
To je drugi par opanaka. To je problem modernog populističkog društva koje nema koncentracije da čita bila šta duže od prosječnog tweeta ili FB statusa. Mediji to savršeno koriste. Mediji su veliki problem. Sedam velikih medijskih kuća drži gotovo sve medije na svijetu (među njima je najgori Rupert Murdoch). Ali to je totalno druga tema.laik1981 wrote: ↑29/06/2020 20:36
Shvatam ja to, ali nema smisla da maltene na dnevnoj bazi dobijamo kontradiktorne informacije.. Njihove greske su poprilicno skupe..Mediji to koriste kako im odgovara.. Ostavljeno je ljudima da odlucuju kome vise da vjeruju.. Ja govorim generalno.. 99% ljudi procita na klixu nesto i misli to je to, a ono za dva sata neki clanak iz drugog izvora koji to sve opovrgava..
Isto kao sto su najavljivali desetine hiljada mrtvih kod nas bez restriktivnih mjera.. A danas dva mjeseca bez restriktivnih mjera mi imamo ovo sto imamo.. Sami su krivi sto su izgubili kredibilitet i sto im ljudi vise nista ne vjeruju.. Sada imamo drugu krajnost u postivanju bilo kakvih preporuka zbog njihovih kontradiktornosti svako malo..
Ali "borba" protiv medija ne sastoji se u tome da ne vjeruješ naučnicima i strukama. Korištenje glave ne znači da vjeruješ alternativnim youtube kanalima.
Korištenje mozga znači da ideš na primarne izvore nauke i sam čitaš, učiš, rezonuješ i kritički razmišljaš. Ako se pojavi novo istraživanje koje opovrgava ranija saznanja, kritički razmišljaj zašto je to tako. Kakav je npr. dizajn studije? Da li je uzorak reprezentativan i dobro "složen"? Da li su autori postavili dobru hipotezu? Da li su dobro kontrolisali ostale faktore? Itd itd.
Ali samo tako zaključiti da naučnici lažu samo zato što su došli do novih saznanja koja opovrgavaju ranija je apsurdno. Nauka ne funkcioniše tako.
Evo ti još jedan plastičan primjer: Einsten je donekle "opovrgnuo" Newton-ovu fiziku, ali to ne znači da je Newton lagao ili da su njegova otkrića bila laž. Zahvaljujući Newtonu smo otišli na mjesec. Einsten je to samo "doradio" svojom teorijom relativiteta (a onda i ostali naučnici kasnije kroz razvoj polja kvantne fizike).
DISCLAIMER za fizičare na temi: gornji primjer Einstena i Newtona je totalno pojednostavljene situacija u svrhu dočaravanja nauke i naučnog razvoja
Last edited by BadBoy on 29/06/2020 20:50, edited 2 times in total.
-
Mogy87
#21083 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
A koliko bi kostalo da je smrtnost zaista bila 3-5% koliko su upucivali podaci iz Kine i Italije? Da se zaista prenosi povrsinama na kojima moze ostati 7 dana? Jer to su bili prvobitni podaci kojim su raspolagali. Ti ljudi su odgovorni za milione ljudskih zivota. I hvala bogu da su bar u vecini Evrope ljudski zivoti jos uvijek vrijedni vise od novca. Mislis da je Merkel zaustavila Njemacku tek onako? Sta mislis koju odgovornost ima na primjer ovaj covjek koji ne samo da savjetuje Njemacku vec ih sve zemlje prate?laik1981 wrote: ↑29/06/2020 20:36Shvatam ja to, ali nema smisla da maltene na dnevnoj bazi dobijamo kontradiktorne informacije.. Njihove greske su poprilicno skupe..Mediji to koriste kako im odgovara.. Ostavljeno je ljudima da odlucuju kome vise da vjeruju.. Ja govorim generalno.. 99% ljudi procita na klixu nesto i misli to je to, a ono za dva sata neki clanak iz drugog izvora koji to sve opovrgava..BadBoy wrote: ↑29/06/2020 20:19Samo prestani gledati sve tako crno-bijelo ili istina-laž. Nije laž ako si na početku imali jedan set zaključaka, a onda kasnijim saznanjima opovrgnuli ta saznanja. To je nauka. Tako radi naučni metod.laik1981 wrote: ↑29/06/2020 20:13
Znam ja dobro sta sam rekao.. Kontekst je bio sta ih imam citati kada danas pricaju jedno, sutra drugo i cesto su od samog pocetka kontadiktorni.. Kakav je smisao u citanju takvih informacija.. Govorili su i da ne treba nositi maske, da ne treba zatvarati granice, da asimptomatski rijetko prenose virus.. Sta sve nisu rekli pa porekli.. Dio struke ovako, dio onako.. Jedni oslabio virus, drugi nije oslabio.. Sta je istina, a sta laz? Kome vjerovati, a kome ne? Nsa kraju krajeva dosta stveri i ne pokusavaju objasniti, nego ostavljaju prostor za spekulacije..
I jos nesto: ljudi koji su donosili odluke itekako su mislili na ekonomiju. Ali ne na nivou kafica i granapa. Uracunali i pad potrosnje koju bi visoka smrtnost donijela. I trosak dodatnih mjera koje bi bile neminovne da je Evropa postala Bergamo.
https://www.theguardian.com/world/2020/ ... -interview
Last edited by Mogy87 on 29/06/2020 20:49, edited 1 time in total.
-
daddy-kool
#21084 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Da proširim, neće biti drugog vala jer ovaj virus nije sezonski, suzbija se isključivo ljudskim ponašanjem (NFI = non-pharmaceutical interventions aka "mjerama"), što znači da ako se suzbije on se vraća kada se mjere potpuno popuste. Može se držati po kontrolom ako se neke mjere konstantno primjenjuju. Virus neće nestati pa se ponovo pojaviti sezonski kao na primjer gripa.daddy-kool wrote: ↑29/06/2020 15:56 Iako bi se složio sa njom da neće biti drugog vala, jer ovaj virus nije sezonski nego će njegovo širenje ovisiti o ljudskom ponašanju.
Kad nema efikasnog suzbijanja virusa mjerama onda imamo jedan konstantan val.

Lockdown i mjerama se drži virus suzbijen:

- GAU8
#21085 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ako se kojim slučajem zakuha, ali vjerujem da neće, nosit će junaci samoinicijativno i po dvije maske jednu preko druge...pinturicchio wrote: ↑29/06/2020 20:42 Opet se pominje argument "100 hiljada mrtvih" i "izgubljeno povjerenje naroda". Šta je trebalo da se desi, da budemo Bergamo pa da se danas u prodavnici nosi maska i poštuje distanca? Zar je to stvarno tako veliki problem?
-
biglebovski
#21086 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kakve bi ove linije bile da su u aprilu, 14 sedmica (102 hiljade testova), testirali kao i u 25 sedmici, u junu mjesecu, skoro pa milion i osamsto hiljada testova....daddy-kool wrote: ↑29/06/2020 20:45Da proširim, neće biti drugog vala jer ovaj virus nije sezonski, suzbija se isključivo ljudskim ponašanjem (NFI = non-pharmaceutical interventions aka "mjerama"), što znači da ako se suzbije on se vraća kada se mjere potpuno popuste. Može se držati po kontrolom ako se neke mjere konstantno primjenjuju. Virus neće nestati pa se ponovo pojaviti sezonski kao na primjer gripa.daddy-kool wrote: ↑29/06/2020 15:56 Iako bi se složio sa njom da neće biti drugog vala, jer ovaj virus nije sezonski nego će njegovo širenje ovisiti o ljudskom ponašanju.
Kad nema efikasnog suzbijanja virusa mjerama onda imamo jedan konstantan val.
Lockdown i mjerama se drži virus suzbijen:
![]()
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nc ... 02020.html
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nc ... index.html
I koje mjere se trebaju, po tebi, konstantno primjenjivati i do kada će sve to da traje? I ko će to sve da plati:)))
Last edited by biglebovski on 29/06/2020 21:01, edited 1 time in total.
-
daddy-kool
#21087 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa kakve bi bile?biglebovski wrote: ↑29/06/2020 20:56 Kakve bi ove linije bile da su u aprilu, 14 sedmica (102 hiljade testova), testirali kao i u 25 sedmici, u junu mjesecu, skoro pa milion i osamsto hiljada testova....
-
laik1981
#21088 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@BadBoy Nisi ti mene shvatio.. Neko sigurno laze.. Ako jedan epidemiolog kaze jedno, a drugi za pola sata kontrira tom prvom iznoseci dijametralno suprotno misljenje.. Onaj kaze virus oslabio jer imamo bolju situaciju na terenu, manje hospitalizacija i blaze klinicke slike, a drugi za sat kaze nije istina da je oslabio.. 99% ljudi ne kopa po izvornim naucnim istrazivanjima.. Niti imaju vremena, niti volje.. Mediji sve to prezentuju.. Mediji su od ovog i napravili apokalipsu, krajnost zbog koje su ljudi poceli histerisati.. Kada se apokalipticne najave nisu ostvarile ljudi sirom svijeta izgubili povjerenje i otisli u suprotnu krajnost, ponasajuci se kao da nicega nema..
Pokusavam pricati realno, a ne predstavljati se nekim strucnjakom kako se mnogi ovdje pokusavaju predstaviti..
Pokusavam pricati realno, a ne predstavljati se nekim strucnjakom kako se mnogi ovdje pokusavaju predstaviti..
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#21089 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Da li je iko od forumaša pričao uživo (fizički ne preko medija) sa teško oboljelim/preboljelim od korone?
Neki dan pričamo, niko direktno ni uživo ni neuživo nije, pa reko da pitam malo šire.
Dalje, gotovo svi smo imali teške simptome gripe krajem januara ili u februaru. Npr. sam sam kašljao sigurno dvije sedmice februara zorile, bez temperature. Samo suhi kašalj ujutro. Većina kolega je imala pravo izraženu gripu ono sedam dana klasika, ko skoro svako nekoliko godina.
Uglavnom, ovo za koronu niko od nas što smo radili na benzinskim pumpama na TK nije imo, niti u velikim marketima što je nemoguće ba kolika je hajka bila.
Nikoga bolesnog ni uz 1+1+1+1+1... niti uz 1+2+4+8+16... od svih koje poznajem i koje sam pito jesu li upoznali lično - nismo.
Neki dan pričamo, niko direktno ni uživo ni neuživo nije, pa reko da pitam malo šire.
Dalje, gotovo svi smo imali teške simptome gripe krajem januara ili u februaru. Npr. sam sam kašljao sigurno dvije sedmice februara zorile, bez temperature. Samo suhi kašalj ujutro. Većina kolega je imala pravo izraženu gripu ono sedam dana klasika, ko skoro svako nekoliko godina.
Uglavnom, ovo za koronu niko od nas što smo radili na benzinskim pumpama na TK nije imo, niti u velikim marketima što je nemoguće ba kolika je hajka bila.
Nikoga bolesnog ni uz 1+1+1+1+1... niti uz 1+2+4+8+16... od svih koje poznajem i koje sam pito jesu li upoznali lično - nismo.
Last edited by Hame_ on 29/06/2020 21:08, edited 1 time in total.
-
BadBoy
#21090 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Shvatio sam ja tebe druže, ali ponovo pogrešno postavljaš teze.laik1981 wrote: ↑29/06/2020 20:58 @BadBoy Nisi ti mene shvatio.. Neko sigurno laze.. Ako jedan epidemiolog kaze jedno, a drugi za pola sata kontrira tom prvom iznoseci dijametralno suprotno misljenje.. Onaj kaze virus oslabio jer imamo bolju situaciju na terenu, manje hospitalizacija i blaze klinicke slike, a drugi za sat kaze nije istina da je oslabio.. 99% ljudi ne kopa po izvornim naucnim istrazivanjima.. Niti imaju vremena, niti volje.. Mediji sve to prezentuju.. Mediji su od ovog i napravili apokalipsu, krajnost zbog koje su ljudi poceli histerisati.. Kada se apokalipticne najave nisu ostvarile ljudi sirom svijeta izgubili povjerenje i otisli u suprotnu krajnost, ponasajuci se kao da nicega nema..
Mediji su problem sa koronavirusom. Ali mediji su bili problem i 29.06.2019. godine kada su pisali o XY vijesti. To je problem medija.
A to što ti pokušavaš simplificirati problem na crno-bijelo, jedan epidemiolog kaže istinu drugi sigurno govori laž je ono o čemu ja pričam da nije u redu. Ima tu milion faktora zašto su možda (naizgled) izjave oprečne.
Evo ti najkonkretniji primjer. Doktor Michael Ryan rekao nekada u martu da maske mogu nanijeti više štete nego koristi i da ih ne treba nositi. Tako mediji prenijeli. Ali ako pročitaš njegovu izjavu direktno, čovjek je rekao da pogrešno nošenje maske može nanijeti više štete nego koristi. Znači treba nositi masku ali ispravno.
Tako i za te izjave raznih ljudi. Treba vidjeti ko je izjavio, kako je izjavio, na osnovu kojeg istraživanja, a ne odmah suditi po tome da li je istina ili laž (a to obično sudimo po tome da li se predmetna izjava poklapa sa našim stavovima ili ne - dobro poznati fenomen u psihologiji zvani "cognitive bias").
- duh_sa_sjekirom
#21091 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ma šta je to, ba, obična prehlada, ba
-
biglebovski
#21092 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Prostom računicom, da su u aprilu uradili toliki broj testova, a 14.6% je bilo pozitivnih u aprilskoj sedmici, postoji mogučnost da je u toj sedmici bilo 2 i po puta više zaraženih, tj. pozitivnih, nekih 250.000, što meni govori da je virus daleko rasprostranjeniji te da je smrtnost daleko niža od službenih brojki te kao takvom zaista ne vidim svrhu bilo kakvih mjera osim osnovnih epidemioloških preporuka... Ne vidim svrhu nastavka bilo kakvih represivnih mjera koje rezultiraju ugrožavanjem egzistencije običnih ljudi, te ne vidim svrhu konstantnog stvaranja atmosfere panike i straha, koja ugrožava živote svih nas...daddy-kool wrote: ↑29/06/2020 20:58Pa kakve bi bile?biglebovski wrote: ↑29/06/2020 20:56 Kakve bi ove linije bile da su u aprilu, 14 sedmica (102 hiljade testova), testirali kao i u 25 sedmici, u junu mjesecu, skoro pa milion i osamsto hiljada testova....
Kome ovo više treba: "Svi želimo da se ovo završi. Želimo da nastavimo sa našim životima. Ali, surova realnost je da ovo nije ni blizu kraja", istakao je Tedros.
-
daddy-kool
#21093 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nisam ovo vidio, da ne dužim puno, samo gledaj šta Švabe rade. (može i Korejanci, Japanci, Švicarska, Tajland,... u bližem susjedstvu se Slovenci dobro drže)biglebovski wrote: ↑29/06/2020 20:56
I koje mjere se trebaju, po tebi, konstantno primjenjivati i do kada će sve to da traje? I ko će to sve da plati:)))
- duh_sa_sjekirom
#21094 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ma kakav, ba, Švabo, 'ta on znadaddy-kool wrote: ↑29/06/2020 21:15 Nisam ovo vidio, da ne dužim puno, samo gledaj šta Švabe rade. (može i Korejanci, Japanci, Švicarska, Tajland,...)
Meni ba ne može niko ništa naredit'
-
daddy-kool
#21095 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
To je tzv "švedski model", a to je i kod nas sada na djelu.biglebovski wrote: ↑29/06/2020 21:14... što meni govori da je virus daleko rasprostranjeniji te da je smrtnost daleko niža od službenih brojki te kao takvom zaista ne vidim svrhu bilo kakvih mjera osim osnovnih epidemioloških preporuka... Ne vidim svrhu nastavka bilo kakvih represivnih mjera koje rezultiraju ugrožavanjem egzistencije običnih ljudi, te ne vidim svrhu konstantnog stvaranja atmosfere panike i straha, koja ugrožava živote svih nas...
-
daddy-kool
#21096 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
hAvazPOTVRĐENO IZ KCUS-a
Novi podaci: U Sarajevu 31 novi slučaj zaraze
U Zenici, Olovu, Goraždu, Zepču i Visokom po jedan novi slučaj
U večernjim satima na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirano je 276 uzoraka na koronavirus.
U Sarajevu je 31 osoba novozaražena, dok je u Zenici, Olovu, Goraždu, Žepču i Visokom po jedna. Ova informacija nam je potvrđena sa KCUS-a.
U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirana je 21 osoba, sve su vitalno stabilne i niko od njih nije na respiratoru, dok ih je u istom periodu petero otpuštenih.
13% pozitivnih
-
biglebovski
#21097 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa evo gledam da u Njemačkoj, medicinski radnici testirani pozitivni na kovid a koji ne pokazuju simptome najnormalnije nastavljaju raditi u medicinskoj ustanovi uz upotrebu maske. Kod nas kad nađu jednog, cijelo odijeljenje na godišnji petnest dana. Firme isto tako, katanac. A o medijima da ne govorim.daddy-kool wrote: ↑29/06/2020 21:15Nisam ovo vidio, da ne dužim puno, samo gledaj šta Švabe rade. (može i Korejanci, Japanci, Švicarska, Tajland,... u bližem susjedstvu se Slovenci dobro drže)biglebovski wrote: ↑29/06/2020 20:56
-
daddy-kool
#21098 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nisam siguran da li je to sugestija da bi moglo biti ili se još čekaju upute u Njemačkoj.
Ali očigledno jedna od mjera je stalno nošenje maske u zatvorenim prostorima.
Ali očigledno jedna od mjera je stalno nošenje maske u zatvorenim prostorima.
-
daddy-kool
#21099 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Koje su firme stavile katanac, nisam upratio?biglebovski wrote: ↑29/06/2020 21:28
Pa evo gledam da u Njemačkoj, medicinski radnici testirani pozitivni na kovid a koji ne pokazuju simptome najnormalnije nastavljaju raditi u medicinskoj ustanovi uz upotrebu maske. Kod nas kad nađu jednog, cijelo odijeljenje na godišnji petnest dana. Firme isto tako, katanac. A o medijima da ne govorim.
- banjaluka078
- Moderator
#21100 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja u porodici imam jedno pozitivno, lakši simptomi, mlada osoba u pitanju. Komšinica se nije izvukla. Poslovna saradnica je sad ok, ona i suprug su bili na mehaničkoj ventilaciji, teški pacijenti, visoke temperature, halucinacije, kašalj, bolovi.
Moj momak ih je kroz posao na kliničkom centru vidio masu.
Ali nikad nisam upoznala nekog ko ima HIV, ni bilo ko moj, pa ne sumnjamo da HIV postoji.