Ukrajina

apsidejzi

#210326 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

madner wrote: 24/10/2024 09:18
apsidejzi wrote: 24/10/2024 08:56
madner wrote: 24/10/2024 00:52 Ozbiljna analiza

https://x.com/j_jhelin/status/184919461 ... 8F_SZjObSQ

Ukratko nova kriza za ZSU je na pomolu, opet moraju sprijeciti operativni uspjeh Rusa.

Ono sto brine je da nije siguran da li je doslo do povlacenja ili do proboja linije.
Ovaj post nije namjenjen direktno tebi nego svima nama da razumijemo o cemu se radi. U Ukrajini se vodi rat iscrpljivanja i obe strane cine sve da iscrpe drugu stranu u nadi da ce druga strana ispuhati. U tom procesu ce biti svega.I dobrih i losih vijesti. U tom procesu svima je tesko jer je iscrpljivanje postao prioritet. Ako negdje procitas neku losu vijest to ne znaci da sve propada. To je samo jedan u nizu uspjeha sutprotne strane. Jednostavno, ovih rokanja na obe strane ce biti u narednoj godini dok se neko ne umori. Niskih udaraca, dobrih udaraca, prljavih udaraca. Kad neka strana primi udarac to ne znaci da je u nokautu. To znaci samo da ce imati modricu jedno vrijeme.
Donekle tacno, ali bitan je trend. Da li su modrice vece, da li drugi isto fasuje ili ne itd...
Pa i Kursk je modrica. Mornarica u Crnom moru je modrica. Zapaljena skladista i rafinerije po Rusiji su modrica. Znaju i ukri osinut i to dobro.
madner

#210327 Re: Ukrajina

Post by madner »

Naravno samo 2022 Ruske modrice su bile puno vece od Ukrainskih, 2023 iste a ove godine su malo manje.

https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... r-2024-car

Vrijedi naravno sve procitati ali ima dio:
Late last night, have received some very bad news from a specific sector of the frontline in Ukraine. Had a sleepless night over that. Indeed, when I grew fed up of myself and decided to get up, had only one thought on my mind: monitoring this war, and especially the performance of the ‘Buddies’ (the General Staff of the Ukrainian Armed Forces) is meanwhile like watching a slow-motion-video of a car crash. The outcome is unavoidable, because it’s pre-determined. After all, it’s a video of a car crash, not some cat-video on the Facebook
Kupyansk-Svatove… this is the area the news from which kept me sleepless, the last night. Arguably, haven’t got a really detailed description, but… well, when certain people in Ukraine tell me about ‘break-through’, then I know it’s time to get very worried.

Essentially, the news is that the Russians have managed to break into Kruhlyakivka, and to reach the Oskil River there. The 115th Mech fell back to Hlushkivka in the north; the 154th Mech to Zahryzove in the south (and Senkove on the western side of the Oskil). The Russians also collapsed the frontline of one of Ukrainian units (not sure there was a single full ‘brigade’ deployed there) somewhere on the northern side of the Pishchane bulge, and advanced in direction of Kupyansk. The Buddies rushed much of the 3rd Assault and the 92nd Assault Brigades to the scene, but… sigh… well, essentially, as of the last night, the two were trying to re-establish a coherent frontline over a stretch of some 25 kilometres.

…try doing that with ‘two brigades’, by night and in mud…

BTW, interestingly, that would be something like ‘divisional’-sector, but… well, in the ZSU, there are still no formations officially designated ‘divisions’: the Buddies are going to continue giving this idea a serious consideration, of course - unless they find they have more important things to do, and postpone this affair - to 2026 or so…?

Unsurprisingly, the ZSU troops there are already reporting that the ‘Second Battle of Kupyansk’ is now in full swing.

As for who is attacking there on the Russian side: it’s the (re-re-re-built) 1st Guards Tanks Army, including the 47th Tank Division.
Čitalac

#210328 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Pavlo Palisa, komandant 93. brigade: Mir i pobjeda su vrlo različite stvari.

Image
Na lokaciji trenutnog rasporeda brigade, u blizini Časiv Jara:

- Ne mogu govoriti u ime cijele države, jer to nije moja nadležnost. Ali u svojoj jedinici, u svojoj brigadi, volio bih da imam više vojnika, da imam bolju opskrbljenost ljudima. Potrebno mi je više vojnika za stabilizaciju situacije na prvoj crti, da ljudi ne „izgore“. Moramo dati vojnicima vremena da se odmore.
- Agresor brzo uči i prilagođava se promjenama. Rusija ima goleme resurse, uključujući i ljudske, ali ti resursi nisu neograničeni. Nanošenje maksimalnih gubitaka neprijatelju uništavanjem ljudstva možda je najbolja strategija koju trenutno možemo koristiti. Istodobno, moramo čuvati vlastite vojnike i resurse za stabilizaciju i napadne operacije. Iz osobnog iskustva, nažalost, mogu reći da je najveći demotivirajući čimbenik u svakoj jedinici broj gubitaka.
- Nije ispravno uspoređivati ​​bitku za Bahmut s onim što se danas događa na bojnom polju. Rat se stalno mijenja. Glavna razlika je razina neprijateljske vještine i obučenosti. Dolazi jesen. U svakom slučaju, Rusi će morati privući dodatne rezerve, više ljudi. Vrijeme će pokazati usporava li se ofenziva ili ne.
- Iz vojske je teško dati ocjenu političkih događanja u zemlji ili izvan nje, posebice stav prema mogućim mirovnim pregovorima s Rusijom. Mir i pobjeda su vrlo različite stvari. Ako izgubimo pola Ukrajine, to neće biti pobjeda. Takav mir je samo pauza prije sljedećeg rata. Izgubio sam puno ljudi. Predugo sam daleko od obitelji. Ne želim provesti ostatak života misleći da je sve bilo uzalud. Pobjeda, po mome razumijevanju, nije samo uništena ruska vojska, nego i napori koje nakon toga moramo učiniti. Nakon posljednjeg metka u ovom ratu, morat ćemo učiniti puno da bismo ostvarili pravu pobjedu. Govorim o snažnoj Ukrajini, s jakim sigurnosnim sustavom, snažnom i spremnom vojskom i rastućim društvom.
- Danas koristimo mnogo streljiva proizvedenog u Ukrajini, Konkretno, granate kalibra 122 mm, 120 mm i 82 mm i naravno dronove. Mislim da se u budućnosti trebamo osloniti samo na sebe. Moramo povećati proizvodnju svega što nam je potrebno za uspjeh na bojnom polju jer je politička situacija u svijetu vrlo nesigurna.
- Hoćemo li se moći oduprijeti neprijatelju bez podrške naših partnera? Mi jednostavno nemamo izbora. Za mene osobno nije važno tko će biti predsjednik Sjedinjenih Država, nije važno tko će biti predsjednik bilo koje druge zemlje. Ovo je naša država, ovo je naš rat. Ovdje smo da se borimo za naše obitelji, zemlju i narod. To je naš posao, naša dužnost i naša privilegija.
zigzag

#210329 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Čitalac wrote: 24/10/2024 10:33 Pavlo Palisa, komandant 93. brigade: Mir i pobjeda su vrlo različite stvari.

Image
Na lokaciji trenutnog rasporeda brigade, u blizini Časiv Jara:

- Ne mogu govoriti u ime cijele države, jer to nije moja nadležnost. Ali u svojoj jedinici, u svojoj brigadi, volio bih da imam više vojnika, da imam bolju opskrbljenost ljudima. Potrebno mi je više vojnika za stabilizaciju situacije na prvoj crti, da ljudi ne „izgore“. Moramo dati vojnicima vremena da se odmore.
- Agresor brzo uči i prilagođava se promjenama. Rusija ima goleme resurse, uključujući i ljudske, ali ti resursi nisu neograničeni. Nanošenje maksimalnih gubitaka neprijatelju uništavanjem ljudstva možda je najbolja strategija koju trenutno možemo koristiti. Istodobno, moramo čuvati vlastite vojnike i resurse za stabilizaciju i napadne operacije. Iz osobnog iskustva, nažalost, mogu reći da je najveći demotivirajući čimbenik u svakoj jedinici broj gubitaka.
- Nije ispravno uspoređivati ​​bitku za Bahmut s onim što se danas događa na bojnom polju. Rat se stalno mijenja. Glavna razlika je razina neprijateljske vještine i obučenosti. Dolazi jesen. U svakom slučaju, Rusi će morati privući dodatne rezerve, više ljudi. Vrijeme će pokazati usporava li se ofenziva ili ne.
- Iz vojske je teško dati ocjenu političkih događanja u zemlji ili izvan nje, posebice stav prema mogućim mirovnim pregovorima s Rusijom. Mir i pobjeda su vrlo različite stvari. Ako izgubimo pola Ukrajine, to neće biti pobjeda. Takav mir je samo pauza prije sljedećeg rata. Izgubio sam puno ljudi. Predugo sam daleko od obitelji. Ne želim provesti ostatak života misleći da je sve bilo uzalud. Pobjeda, po mome razumijevanju, nije samo uništena ruska vojska, nego i napori koje nakon toga moramo učiniti. Nakon posljednjeg metka u ovom ratu, morat ćemo učiniti puno da bismo ostvarili pravu pobjedu. Govorim o snažnoj Ukrajini, s jakim sigurnosnim sustavom, snažnom i spremnom vojskom i rastućim društvom.
- Danas koristimo mnogo streljiva proizvedenog u Ukrajini, Konkretno, granate kalibra 122 mm, 120 mm i 82 mm i naravno dronove. Mislim da se u budućnosti trebamo osloniti samo na sebe. Moramo povećati proizvodnju svega što nam je potrebno za uspjeh na bojnom polju jer je politička situacija u svijetu vrlo nesigurna.
- Hoćemo li se moći oduprijeti neprijatelju bez podrške naših partnera? Mi jednostavno nemamo izbora. Za mene osobno nije važno tko će biti predsjednik Sjedinjenih Država, nije važno tko će biti predsjednik bilo koje druge zemlje. Ovo je naša država, ovo je naš rat. Ovdje smo da se borimo za naše obitelji, zemlju i narod. To je naš posao, naša dužnost i naša privilegija.

Ovi iz 93. su najkompletnija ekipa od vrha do dna po hijerarhiji
zigzag

#210330 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Ovo su imena ruskih državljana koji su u blizini Banje Luke educirali Moldavce

https://avaz.ba/vijesti/bih/935759/ovo- ... i-moldavce

Ima li neko od "vikendaša" da je prošao ovaj kurs. Da nam kažete da vas interesuje samo BIH.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#210331 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Jedan od najbrutalnijih koje sam vidio.
Spoiler
Show
Užas rata.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#210332 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Tim bespilotnih letjelica UA 74. izvidničkog bataljona "Shadow" gađao je ruske ATGM timove s FPV udarnim bespilotnim letjelicama, pogađajući pješaštvo u bijegu i ATGM položaje na visokoj padini. Objavljeno 23. oktobra 2024.
Spoiler
Show
Hame_

#210333 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

"Oh, zdravo, sinoć sam čuo da si ubio malo dijete koje je mirno spavalo... Ali svejedno, sretan sam što sam ovdje!"

Image

50+
Spoiler
Show
Hame_

#210334 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Na rubu povijesnog neuspjeha Zapadne politike Ukrajini prijeti poraz od Rusije.

Dr. Jade McGlynn stručnjakinja je za Rusiju i iskusna istraživačica. Viša je znanstvena suradnica (nerezidentna) u Centru za strateške i međunarodne studije. Također je znanstvena suradnica na Odsjeku za ratne studije na King’s Collegeu u Londonu. Jade je politički analitičar poliglot s iskustvom života i rada u nekoliko Europskih zemalja. Ima doktorat iz Ruskog jezika na Sveučilištu Oxford, s akademskim stipendijama Leverhulmea, AHRC-a, Marie Curie i Carnegieja te je bila na položajima u Rusiji, UK-u i SAD-u. Autorica je znanstvenih radova, kao i medijskih članaka i ima knjigu koja je izdana u martu 2023. – Russian’s War and Memory Makers.
zigzag

#210335 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Hame_ wrote: 24/10/2024 18:52 Jedan od najbrutalnijih koje sam vidio.
Spoiler
Show
Užas rata.
A mogo je i kod kuće ostat.

Make russia small again
zigzag

#210336 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Hame_ wrote: 24/10/2024 19:00 Tim bespilotnih letjelica UA 74. izvidničkog bataljona "Shadow" gađao je ruske ATGM timove s FPV udarnim bespilotnim letjelicama, pogađajući pješaštvo u bijegu i ATGM položaje na visokoj padini. Objavljeno 23. oktobra 2024.
Spoiler
Show
Ovo pokazuje da terikoni i nisu neka prednost jer su goli i čista meta za rojeve dronova
Crvene_brigade

#210337 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Uništavanje fašističkih agresora...

Čitalac

#210338 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Jurij Fedorenko, komandant bataljona Ahil, pojašnjava kako Rusi napreduju prema Oskilu: Ovo su juriši iz Drugog svjetskog rata.
– Neprijatelj zasigurno neće prijeći na drugu obalu rijeke Oskil u bliskoj budućnosti. Kada smo mi 2022. to forsirali i preoteli područje Kupjanska od neprijatelja, to je bio vrlo, vrlo težak zadatak. U to vrijeme još nisu bile toliko razvijene tehnologije kao što su FPV dronovi i druga sredstva bespilotnih sustava, koji sada aktivno otkrivaju neprijatelja i nanose mu gubitke. Dakle, po mom mišljenju, sada ne može biti govora o tome da će Rusi prijeći Oskil. Njima je sad važno da zaposjednu lijevu obalu i stignu do Kupjansk Vuzlovi, a nakon toga će privući vatrenu moć za provedbu topničke pripreme i onda pokušati prelazak rijeke.
Kako neprijatelj djeluje? Na razne načine. Nekad se oklopna vozila brzo probijaju i bacaju jurišno pješaštvo na prvu crtu. Kreću se također po dvoje kroz plantaže pa je teško djelovati topništvom. Tu su i napadi u najboljoj tradiciji sovjetskih trupa iz Drugog svjetskog rata. Deset Rusa trči na otvorenom polju, jedan stigne na cilj. Onda kreće sljedeća serija, osam bude eliminirano, a dvojica stignu. Negdje preživi više, negdje manje, onda se ti preživjeli okupe i pokušavaju izbaciti naše snage s položaja.
karanana

#210339 Re: Ukrajina

Post by karanana »

happy vikend.

fakat kako je u samo nesto vise od dvije godine ovaj rat evolviro. to recimo u septembru-oktobru 2022, jos uvijek bile standardne krkachine, arta, pjesadija......onda se pojavili oni dronovi sto imaju onu "ruku" i drze kasikaru...i sad ih ima, ali koji napredak ovo sto vidimo....
kako se sada s dronovima sve promjenilo. vidimo gore na onom nasipu, po 2-3 drona idu na jednog pjesadinca da ga potvrde. ko snajperski metak. opet 1000-2000 eura nije skupo da ubijes jednog ili par neprijatelja sa dobrom sigurnoscu i preciznoscu, preciznije a i jeftinije od arte kad se sve sabere i oduzme.
zigzag

#210340 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Čekaj dok za par mjeseci krenu dronovi sa AI.
Biće ludilo gledati kad se budu kretali ko čopori a ne treba im pilot.
madner

#210341 Re: Ukrajina

Post by madner »

Kazu to je bio trend, vise nije. Nema rojeva, ali ima teskih dronova bombardera.
Bernardinac

#210342 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

zigzag wrote: 24/10/2024 21:25 Čekaj dok za par mjeseci krenu dronovi sa AI.
Zato Zelenski i ne želi mobilizaciju mladića 18-25. Konta da mašine mogu zamjeniti ljude u svemu? :mrgreen:
Sve to zvuči kao SF.
Ali, fakat, zašto Zelenski odbija mobilizaciju ove populacije?
Spominjalo se to radi nacionalne "potencije" i rasploda u cilju očuvanja populacije i sl.
Tu mora biti neka kvaka.
zigzag

#210343 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Bernardinac wrote: 24/10/2024 22:56
zigzag wrote: 24/10/2024 21:25 Čekaj dok za par mjeseci krenu dronovi sa AI.
Zato Zelenski i ne želi mobilizaciju mladića 18-25. Konta da mašine mogu zamjeniti ljude u svemu? :mrgreen:
Sve to zvuči kao SF.
Ali, fakat, zašto Zelenski odbija mobilizaciju ove populacije?
Spominjalo se to radi nacionalne "potencije" i rasploda u cilju očuvanja populacije i sl.
Tu mora biti neka kvaka.
Kakav god da si heroj ne bi imao šanse protiv ove ekipe na terikonu. A dohakaše im 3-4 igračke. Sve skupa jeftinije i preciznije od jedne haubičke granate
madner

#210344 Re: Ukrajina

Post by madner »

ZSU kontranapad u Toretsku bio uspjesan, vratili su vece djelove.
Crvene_brigade

#210345 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Osjete se rezultati djelovanja i uništavanja skladišta i logistike fašističkog agresora. Omjer ispaljenih granata je 1:2...

https://mil.in.ua/en/news/ministry-of-d ... e_vignette
Crvene_brigade

#210346 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Cesta smrti Putinovih fašističkih vojnih formacija...

drndalo

#210347 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Hmmm... Mashala.

drug_profi

#210348 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

U Rusiji nije tako sjajno kako bi se pomislilo.
U Čeljabinsku rasni neredi, linčovanje cigana radi ubistva ženskog taksi vozača. Ima mrtvih.

U Čečeniji izgleda ima još patriota:
drug_profi

#210349 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

A ovo nisam znao. EU sa Ukrajinom pravi željeznice normalnog kolosijeka prema Ukrajinskim gradovima. Nema više pretovara i dugog podešavanja osovina na granici.

Čitalac

#210350 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Butusov, pregled situacije:
- U regiji Kursk koncentrirane su glavne operativne rezerve Oružanih snaga Ukrajine. Ovdje se nalazi više desantnih brigada: 80., 95. i 82. Ovdje su postrojbe 36. brigade mornarice. Ovdje je 47. mehanizirana brigada sa borbenim vozilima Bradley i američkim tenkovima Abrams. Odnosno, ovdje su velike snage, više od 10 brigada...Vode se teške bitke, i naravno da svi naši vojnici imaju veliko pitanje, da li ova zemlja vrijedi, tamo, u stvari, osim Sudže i nekoliko sela, samo su šume i polja. Postavlja se pitanje o svrsishodnosti koncentriranja rezervi, koje jako nedostaju na glavnom frontu, koji je od strateške važnosti, u ukrajinskom Donbasu, u Harkovskoj oblasti, u onom malom dijelu Luganske oblasti koji ostaje pod našom kontrolom i koju branimo. Dakle, ovo je veliko pitanje i želim reći da još nisam čuo nijednog vojnog čovjeka koji bi rekao da to ima neku opravdanu logiku sa strateškog i taktičkog aspekta…
- Krugljakivka: neprijatelj je tu došao do rijeke Oskil, iskoristivši skretanje naših snaga u područje Kurska. Situacija je vrlo teška i čim se neprijatelj učvrsti u ovoj zoni, krenut će i prema jugu i prema sjeveru, kako bi došli do Kupjanska. Nažalost, naše zapovjedništvo za sada ne može odgovoriti na ovaj zadatak, a još uvijek ima dosta neorganiziranih akcija koje dovode do napredovanja neprijatelja.
- Siversk: Neprijatelj tu ne može naprijed iz jednog razloga: ovdje su naše jedinice koje učinkovito vode borbe. Vrlo učinkovito ratuje bataljun K-2, u području sela Spirne – bataljun "Svoboda", 54. mehanizirana brigada. kod Bilogorivke – 81. desantno-jurišna brigada. Postoji kompetentan menadžment, organizacija na taktičkoj razini, što u drugim područjima kritično nedostaje. Ovdje nema krize samo zato što ljudi rade svoj posao. Hvala najboljim zapovjednicima!
- Časiv Jar: Situacija je ozbiljno pogoršana. Neprijatelj je već duboko prodro u sam grad, situacija je izuzetno teška, neprijatelj napreduje i za sada ga nije moguće zaustaviti. Stvarna je prijetnja da ćemo izgubiti Časiv Jar.
- Pokrovsk, Mirnograd: Situacija se ovdje polako pogoršava. Vode se velike bitke u području Novogrodivke i Kruti Jar. Tamo naši vojnici koče rusku ofenzivu, nažalost, u manevarskim borbama, nema crte obrane. Uobičajena situacija, sva brbljanja naše vlasti da netko tamo nešto gradi, neke crte obrane, sve je to laž. Nešto kopaju, ali kako se radi neuko, većinu tih fortifikacija naše trupe ne koriste. Potpuna nedosljednost postupanja vojno-civilnih uprava, kojima se daje novac. Vlasti ga iz nekog razloga ne daju vojsci, ne inženjerijskim postrojbama, nego vojno-civilnim upravama...Neprijatelj se već približio jedan i pol kilometar Mirnogradu, već je na rubu grada. Čim uđu u sam Mirnograd, bit će kao i obično, neprijatelj će dobiti akumulacijske točke i podrume i ići će naprijed.
- Općenito, glavna katastrofa na fronti nije katastrofa na bojnom polju, to je katastrofa u Kijevu, u vrhu rukovodstva koje zapravo uopće nije svjesno što radi. Ovo je, da budem iskren, šokantno. Posljedica ovoga je neprijateljsko napredovanja u svim smjerovima, ti veliki komadi ukrajinske zemlje koje je neprijatelj zauzeo u zadnja dva mjeseca.
- Girnik: Neprijatelj je ušao u grad, za nas je ovo tako dramatična priča. Girnik je najviša visoravan u Donbasu. Najviša. Što to daje u modernom ratovanju? Daje radijske horizonte. Omogućuje organiziranje rada bespilotnih letjelica, interakciju različitih vrsta snaga i sredstava. Tko god kontrolira Girnik, kontrolira i okolinu. Ovaj grad je isto što i Vugledar, izuzetan taktički operativni položaj. Situacija je kritična, jer će gubitak Girnika omogućiti neprijatelju, nažalost, da udari na naše komunikacijske pravce u blizini Kurahova. Obrana Kurahova, koju herojski drži skupina pod vodstvom vojnog zapovjedništva 79. desantno-jurišne brigade, nažalost, bit će izuzetno teška. Svi razumijemo što to znači.
Post Reply