Ukrajina

ReymondReddington

#210001 Re: Ukrajina

Post by ReymondReddington »

drug_profi wrote: 13/10/2024 21:23 Putin računa da će eskalacijom doći do cilja da se Zapad povuče iz podrške.
Ja zapravo mislim da eskalacija odgovara Ukrajini jer će prodrmati i domaće stanovništvo kao i saveznike.
Neke će se iluzije razbiti.
Domace stanovnistvo.nece sigurno. Rat traje haman 3 godine i oni jos kubure sa mobilizacijom. To ti je dokaz da stanovnistvo ocekuje da neko drugi ide i ratuje za njih.

Saveznici nažalost puno vise vole izrael nego ukrajinu. Ako bude stani pani sve se preusmjerava na izrael.
drug_profi

#210002 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Stvar ce doci dotle da ce jednostavno morati i jedni i drugi otvoriti oci.
A Evropi je Ukrajina mnogo blize od Izraela.
mishic

#210003 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Vodeći računa o Putinovim "crvenim linijama" i pribojavajući se eskalacije sukoba Zapad je definitivno napravio ogromnu grešku i potpuno prepustio Putinu da diktira tok i dinamiku sukoba prilagođavajući ga sebi i svojim kapacitetima i interesima.

Sada kada Sjeverna Koreja pored oružja Rusima šalje i ljudstvo, vojnike i oficire, rat poprima novu dimenziju na koju se mora adekvatno odgovoriti ili će u suprotnom ovakva praksa postati masovna i suverene zemlje dovoditi u veliku opasnost.

Rusija je u ovom ratu koristila Wagner, Čečene (Kadirovce), koristila teritoriju, oružje i umalo i Bjelorusiju nije uvukla u ovaj rat a Zapad osluškivao i uvažavao "crvene linije" limitirajući pomoć Ukrajini i količinom i dinamikom i vrstama i ograničenom upotrebom i korištenjem svoga oružja čime je maksimalno išao na ruku Putinu, ohrabrivao ga i potpuno mu prepuštao da on utvrđuje "pravila igre" i sebi i svojim interesima podređuje sve ne libeći se ni od masovnih ratnih zločina.

Ovim se samo još jednom potvrdila istina da agresor ne preza i ne odustaje sve do trenutka kada bude suočen sa jasnom porukom da je odlučnost Zapada u zaustavljanju agresije neupitna kao što je bio slučaj sa Srbijom i njenim bombardovanjem.

Ne izazove li ovo uključivanje Sjeverne Koreje neke radikalne i drastično oštrije mjere Zapada kao što je drastično povećanje vojne pomoći bez ograničavanja u upotrebi i najrazornijih dalekometnih sistema svijet će uči u novu veoma opasnu situaciju da će nepricipijelne zločinačke koalicije početi da gutaju jednu po jednu suverenu demokratiju a onda se tome teško može nazrijeti kraj. Sjeverno-Korejska sirotinja će bijeg od svoje bijede masovno koristiti a i Kim je odavno prešao svaku razumnu granicu tolerancije.
drug_profi

#210004 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Hoće li za godinu-dvije, rusi i PRK mesnim valovima pregaziti Seul, ako se sada zažmiri na silovanje Ukrajine?
Čitalac

#210005 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Na tu temu, Žorin...
Čak i nemotivirani i slabo opremljeni vojnici iz Sjeverne Koreje mogu značajno utjecati na stanje na frontu, izjavio je zamjenik zapovjednika 3. jurišne brigade Maksim Žorin.
„Stručnjaci iz DNRK već dugo surađuju s Rusijom u područjima kao što su protuzračna obrana i inženjerija, tako da prisutnost vojnika DNRK u ratu protiv Ukrajine nije novost. Što se tiče uključivanja njihovih pješačkih postrojbi u rat, borbene kvalitete vojnika možda nisu na najvišoj razini, ali njihovo sudjelovanje ipak može imati značajan utjecaj. Neće to biti najmotiviranije i najkvalitetnije pješaštvo, ali u svakom slučaju mogu značajno utjecati na situaciju, čak i ako zamijene ruske jedinice u pozadini. Za razliku od zapadnih partnera Ukrajine, ruski saveznici nemaju nikakva ograničenja u pružanju pomoći, njih ništa ne sprječava da pomognu na bilo koji način. Štoviše, sankcije sigurno ne mogu uplašiti Sjevernu Koreju", kaže Žorin.
Čitalac

#210006 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Rejting Zelenskog se stabilizovao...
Prema studiji Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju (KIIS), razina povjerenja u ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog ostala je stabilna od svibnja 2024: 59% Ukrajinaca vjeruje predsjedniku dok 37% izražava nepovjerenje.
Prema istraživanju, nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora 2019. 80% Ukrajinaca vjerovalo je Volodimiru Zelenskom. Međutim, do veljače 2022. ta se brojka postupno smanjila na 37%, a u trenutku napada većina mu Ukrajinaca više nije vjerovala. S početkom sveobuhvatne invazije, razina povjerenja naglo je porasla na 90%. Do kraja prosinca 2023. pala je na 77%, u veljači 2024. na 64%, a do svibnja iste godine na 59%. Prema sociolozima, u razdoblju od svibnja do rujna 2024. razina povjerenja nije se mnogo promijenila.
Image
zigzag

#210007 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

drug_profi wrote: 14/10/2024 09:27 Hoće li za godinu-dvije, rusi i PRK mesnim valovima pregaziti Seul, ako se sada zažmiri na silovanje Ukrajine?
Ukrajinci moraju priznati zajednicu ruskih opština.
zigzag

#210008 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

@Čitalac ako gdje nađeš tekst intevjua Kirila Veresa iz K-2 brigade objavljenog na 24kanalu prije dva dana postavi nam.
Vidim da je bio otvoren i bez " diplomatsko-vojničkih" odgovora.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#210009 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

sve ukazuje na eskalaciju...nego ko je vjernik neka boga moli da i naš region ne dođe na red :sad:
Occasionally

#210011 Re: Ukrajina

Post by Occasionally »

Čitalac wrote: 14/10/2024 12:15 Rejting Zelenskog se stabilizovao...
Prema studiji Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju (KIIS), razina povjerenja u ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog ostala je stabilna od svibnja 2024: 59% Ukrajinaca vjeruje predsjedniku dok 37% izražava nepovjerenje.
Prema istraživanju, nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora 2019. 80% Ukrajinaca vjerovalo je Volodimiru Zelenskom. Međutim, do veljače 2022. ta se brojka postupno smanjila na 37%, a u trenutku napada većina mu Ukrajinaca više nije vjerovala. S početkom sveobuhvatne invazije, razina povjerenja naglo je porasla na 90%. Do kraja prosinca 2023. pala je na 77%, u veljači 2024. na 64%, a do svibnja iste godine na 59%. Prema sociolozima, u razdoblju od svibnja do rujna 2024. razina povjerenja nije se mnogo promijenila.
Image
Pitanje

Ima li dodatnih podataka o tih 37% koji izražavaju nepovjerenje ?
Iz kojih oblasti dolaze?
Obrazovanje?
Socijalna kategorija?
Šta je najbitnije za njih, zbog čega izražavaju nepovjerenje?
Da li u užoj familiji imaju borca na frontu?

Kada sam rekao da osim tebe nema ništa ni da se pročita, glavni razlog je bilo tvoje pokrivanje ukrajinskog društva i svih procesa koji se tamo odvijaju. Tu je odgovor šta će biti sa Ukrajinom.

Ovo sa bupovima i anketama, klipovima o nekim analitičarima i ŠBB KBB, jeste donekle interesantno i daje nadu ali...

Samo nastavi.
DebelinJoe

#210012 Re: Ukrajina

Post by DebelinJoe »

Image
Čitalac

#210013 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Occasionally wrote: 14/10/2024 19:50 Pitanje

Ima li dodatnih podataka o tih 37% koji izražavaju nepovjerenje...
Ne vidim sad podatke o godinama, obrazovanju itd, ali su objavili rezultate po regionima.

Image

Zanimljivo je i ovo pitanje iz istog istraživanja, gotovo 40 % ispitanika misli da Zapad okreće leđa Ukrajini.
54 posto Ukrajinaca vjeruje da Zapad iskreno želi prihvatljiv ishod za Ukrajinu, a 38 posto, naprotiv, vjeruje da je Zapad umoran od Ukrajine i da vrši pritisak da se zaključi nepravedan mir. Valja napomenuti da predsjedniku više vjeruju oni koji istovremeno vjeruju da Zapad želi pravedan mir za Ukrajinu – njih 69% mu vjeruje naspram 29% koji mu ne vjeruju...Takva matrica percepcije povezana je s drugim važnim pogledima. Primjerice, na pitanje o spremnosti na teritorijalne ustupke (o čemu će uskoro biti riječi), najspremniji su oni koji su skeptični prema Zapadu i kritični prema predsjedniku.
Čitalac

#210014 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

zigzag wrote: 14/10/2024 16:07 @Čitalac ako gdje nađeš tekst intevjua Kirila Veresa iz K-2 brigade objavljenog na 24kanalu prije dva dana postavi nam.
Vidim da je bio otvoren i bez " diplomatsko-vojničkih" odgovora.
Ovo vidim po portalima...
Kvalitet nema uvijek prednost nad kvantitetom. To nam potvrđuje ovaj rat i naizgled beskonačni resursi neprijatelja. Ma koliko da je moje pješaštvo kvalitetno, istrošilo se. To je realnost. Gledajte manje jebeni TV gdje je sve u redu i cool. Ljudi su iscrpljeni. Evo vam primjer: u aprilu ove godine kada nam se približavalo neprijateljsko oklopno vozilo, momci su se skoro tukli ko će uzeti RPG. Svi su toliko željeli da se bore, da unište neprijatelja. Išli su na oklop bez razmišljanja. Sad moram da vičem: momci, uzmite taj RPG, pregaziće vas. To su isti oni ljudi iz aprila, ali su se promijenili za pet mjeseci. Granate, FPV...ljudi nisu od čelika…Moj bataljon nije bio na odmoru od septembra 2021. Zapravo, bili smo na odmoru dok smo putovali od Marinke do Siverska. To je naša rotacija.
- Neprijatelj postiže ciljeve masom, neograničenim ljudskim resursima, to je glavna prednost, sve ostalo je sranje. U mojoj jedinici sada je mnogo manje ljudi nego prije šest mjeseci. Ako me pitate za mobilizaciju, ja je ne vidim. Postoji samo mobilizacija koju sami sprovodimo, to je trideset ljudi iz čitave zemlje za dva mjeseca.
- Postavlja se pitanje koliko vojnik mora da podnese ako ga niko ne mijenja. Nemoguće je odrediti broj granata ili napada koje mora da izdrži. Ali, evo, neka mi kažu vojnik mora da primi hiljadu granata po glavi i onda će ga neko zamijeniti. Dobro, ja ću ih prvi voditi da to podnesemo. Govorimo o ljudima, o životima…
- Ne znam šta je vaša vizija pobjede. Ali za mene, kao komandanta bataljona, čovjeka sa emocijama, pobjeda je da moji ljudi više ne ginu. Postoje neke granice, šta možemo, a šta ne možemo, to je moje mišljenje. Ko želi da se bori do posljednjeg, to je njegovo pravo, ali ja u tome neću učestvovati, savjest mi ne dopušta. Imam pravo da živim, moji ljudi imaju pravo na život.
- Ko vam je rekao da mi imamo prednost u dronovima? Ko vam je to rekao? Zelenski? Dobro, on je vrhovni komandant, možda on zna nešto što ja ne znam. Ali, ja brojim svaki dron i ne vidim tu prednost, a moja jedinica je u samom vrhu. Mi ih pošaljemo 20 dnevno, a oni 50.
zigzag

#210015 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

To je taj. :thumbup:

Bio je tu dio o mobilizaciji malo duži ali dug je interjvu.
Rothmans

#210016 Re: Ukrajina

Post by Rothmans »

Dje su sad 'bubic' dezinformatori ?
madner

#210017 Re: Ukrajina

Post by madner »

Iz WW2 se zna koliko vojnik moze podnjeti psihicki, poslje 100 dana treba duzi odmor ili dodje do ovog sto se opisuje.
Čitalac

#210018 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Zelenski nakon sastanka sa šefovima službi: Sjeverna Koreja uključuje se u rat.
„Među glavnim pitanjima bio je izvještaj obavještajaca – Vanjske obavještajne službe i Glavne obavještajne uprave – o namjerama Rusa za jesen i zimu. Sve je dosta detaljno. Sjeverna Koreja se zapravo uključuje u rat. Također razmotrili smo i odnose Rusije s nekim drugim zemljama, koje, nažalost, ulažu u produžavanje rata. Tu je i vanjskopolitički smjer: naši odnosi s partnerima i mogući koraci koji bi nam pomogli da se obranimo i unatoč svemu postignemo rezultate. Zahvaljujem službama i svim uključenim stručnjacima za potpunu sliku. Dao sam konkretne zadatke obrambenim snagama, snagama sigurnosti, vladi i našim diplomatima. Tko god pomogne Rusiji, mi ćemo reagirati oštro koliko je potrebno da zaštitimo Ukrajinu. Također ćemo raditi s našim partnerima kako bismo osigurali da Rusi ne ostvare svoje namjere. To je moguće i upravo to će se dogoditi”, rekao je Zelenski.
kluz franjo

#210019 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

Bez ikakve dileme... vrlo specifičan psihološki fenomen.
Isti oni koji su prije skoro tri godine tvrdili da je otpor Ukrajine uzaludan, da su volja i resursi Rusije beskonačni i da je samo pitanje dvije, tri ili četiri sedmice do mađarske granice... danas se hvale kako Rusija smanjuje dio svog, suverenog teritorija pod okupacijom.

Ruski, suvereni teritorij pod okupacijom.
Još jednom. Ruski, suvereni teritorij pod okupacijom.

Ja znam da alergično reaguju na karte i činjenice... ali evo još jednom.
Gdje su NATO granice bile prije tri godine, a gdje su danas (pogledati karte)?
Gdje je Putin želio u Ukrajini biti prije skoro tri godine, a gdje je danas (pogledati karte)?
Gdje je energetska ovisnost Evrope o ruskim isporukama bila prije tri godine, a gdje je danas (pogledati brojke)?
Gdje je ruska, crnomorska flota bila prije godine, a gdje je i u kom broju danas (pogledati brojke i karte)?
Gdje je Rusija bila suverena prije tri godine, a gdje je danas (pogledati karte)?
Gdje je moć i zalihe kopnene vojske Rusije bila prije tri godine, a gdje je danas (pogledati brojke)?
Itd..itd...

I sada svi mi trebamo zaboraviti činjenično stanje, već se kao trebamo zabavljati "problemima mobilizacije i korupcije u istoj, vojno-strateškim greškama GŠ ZSU, izvještajima bezvugle itd."
I nije da nema i korupcije i problema i nekompetentnosti u Ukrajini i ZSU. Ima. I previše.

Samo nikako da prvoligaški guslari objasne nekoliko, vrlo jednostavnih pitanja:
Kako to, da je crnomorska flota prepolovljenja i u Sočiju, a ne u Odesi?
Kako to, da su preko milion u ljudstvu i desetine hiljada teškog naoružanja angažovano, a ruski teritorij okupiran?
Kako to, da "voz koji nikada ne staje" ovisi o vojno-ekonomskom interesu Irana i Sj. Koreje?

Jednostavno pitanje.
Kako sve to, a sa druge strane "nemotivisana, koruptivna, nesposobna i od saveznika sjebana" Ukrajina?
Neki razlog mora postojati.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#210020 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Ruski vojni transportni zrakoplov Tu-134 izgorio je u zračnoj bazi u Orenburgu, oko 1500 km jugoistočno od Moskve i blizu granice s Kazahstanom.

U području Kurska, Rusija je sravnila jedno svoje selo.

Izravni pogodak.

Trebao se jednostavno predati.

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#210021 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Operater Ukrajinske bespilotne letjelice Operativnog zapovjedništva Jug uočio je ruski samohodni top 2S5 "Giatsint-S" kalibra 152 mm. Koordinate su prenesene raketnim snagama UA. Obaviještena je posada M142 HIMARS i neprijateljski cilj je pogođen i uništen. Južna fronta - oktobar 2024.
Spoiler
Show
madner

#210022 Re: Ukrajina

Post by madner »

Ova anketa je najbolji svejedok promjene raspolozenja na temi i na terenu.

Ja sam kao pesimista prognozirao da ZSU nece daleko, odnosno da ce doci do Tokmaka. Takva prognoza se ispostavila kao nevjerovatno optimisticna.
Sve slabosti ZSU su se vec vidjele ranije, kada je ZSU potrosila najbolje snage na odbranu Bakmuta kao i mjesanje politike u vojne poslove. Prvi put kod Popasne, nazalost ne i zadnji.

Prosjecno inteligentan covjek bi nakon nekoliko fula promjenio svoj model, jer vidi da se ne poklapa sa realnoscu. Medjutim kepeci raznih vrsta imaju problem sto misle da su pametniji od povratne informacije, pa izmisljaju razne razloge da ne prihvate svoje limitacije.

Tako imamo jednog intelektualnog kepeca na ovoj temi koji je odustao od pogresnih predikcija i argumentacije i zivi u svijetu imaginarnih argumenata. Kada bi mu neko ovako oponirao imao bi zaista spreman odgovor. To sto je jedini koji zastupa date teze ne smeta previse dojmu, lekcija je spremna, kad tad ce doci na red da odgovara.

Nije to problem za forum, pateticno je ali bar je smjesno, problem je sto politicki vrh UA ima isti problem.

Kao sto sam najavio, brigade sa boljom reputacijom su se izvukle, TO brigade su ubacene da cuvaju najkriticniji dio fronte. Vojne logike nema, ali politicki su tako svi zadovoljni.
Sirski ce moci reci da je do komadanta koji je dobar sa Zaluznim, kepec je dobio pozitivan PR, bolje brigade da bi one bile uspjesne i da je do sovjetskog razmisljanja, intelektualni kepeci da je do Ruskih para ili Hamasa kao da je bilo nemoguce bilo sta od toga uzeti u obzir.
Plus sve je to podnosljivo, ne gubi se jos puno teritorije, gubi se puno zivota, ali ne i teritorije a najbolje od svega Rusija je definitivno slabija od USA.

Arestorovic bi rekao mentalni sklop kmeta koji nije u stanju da pogleda realnosti u oci.
Hame_

#210023 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

"Bataljon K-2" 54. mehanizirane brigade UA objavio je dugometražni snimak koji prikazuje poraz dva ruska pješačka napadača: jedan je poražen uz pomoć bespilotnih letjelica (prva polovica videa), a jedan topništvom (druga polovica). Objavljeno 10. oktobra 2024.
Spoiler
Show
Hame_

#210024 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

NEVOLJE Unutar Rusije dok Čečeni počinju krvnu osvetu

Ukrajina je pogodila još jedno skladište nafte u Lugansku baš kad su Rusi konačno ugasili požar iz posljednjeg skladišta nafte na Krimu. Kadirov u Čečeniji proglasio je krvnu osvetu protiv članova ruske vlade kao odgovor na to što jednom od njegovih prijatelja nije dopušteno da ostane pod kontrolom ruske kompanije Wildberries.

:evil:
Hame_

#210025 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Keir Giles - Sljedeći ruski rat - Ko će braniti Europu od agresivne i militarističke Rusije?

Prirodno smo fokusirani na rat u Ukrajini, kao najveći takav sukob od Drugog svjetskog rata na tlu Europe. Ali ovo je samo posljednja manifestacija ekstremne agresije Rusije, u obrascu ekspanzije i prisile njezinih susjeda koji seže stoljećima unatrag. U ovom intervjuu Keir Giles objašnjava nacrt budućih prijetnji.

*Odo gledat novog Aliena - Romulus (2024).
Post Reply