Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
JavierBosnia

#21001 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by JavierBosnia »

preludezalude wrote: Nema tu bolesti. Mogao si proci i uci u raskrsnicu ako ti je bilo zeleno. Kad se raskrsnica rascisti ti imas prednost da zavrsis prolazak kroz raskrsnicu u odnosu na one kojima se u medjuvremenu upalilo zeleno.
Haj ti prodaj auto i uzmi neki romobil dobar bgt..
Logovan

#21002 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Logovan »

JavierBosnia wrote:
preludezalude wrote: Nema tu bolesti. Mogao si proci i uci u raskrsnicu ako ti je bilo zeleno. Kad se raskrsnica rascisti ti imas prednost da zavrsis prolazak kroz raskrsnicu u odnosu na one kojima se u medjuvremenu upalilo zeleno.
Haj ti prodaj auto i uzmi neki romobil dobar bgt..
:lol: :lol: :mrgreen:
vjeshalica

#21003 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

preludezalude wrote: Nema tu bolesti. Mogao si proci i uci u raskrsnicu ako ti je bilo zeleno. Kad se raskrsnica rascisti ti imas prednost da zavrsis prolazak kroz raskrsnicu u odnosu na one kojima se u medjuvremenu upalilo zeleno. Ti si fakticki stao na semaforu na kojem je bilo zeleno. Raskrsnice u kojima je zabranjeno zaustavljanje u sred raskrsnice, sto si ti izbjegavao u tom tvom slucaju, se obiljezavaju posebnom horizontalnom signalizacijom.
Član 53
Vozač koji je vozilom ušao u raskrsnicu na kojoj je saobraćaj regulisan uređajima za davanje
svjetlosnih saobraćajnih znakova može da napusti raskrsnicu ne čekajući da svjetlosnim
saobraćajnim znakom saobraćaj bude otvoren u smjeru kojim namjerava da produži kretanje,
pod uslovom da propusti sve učesnike u saobraćaju koji se kreću u smjeru u kojem je
saobraćaj dozvoljen.

Član 54
Vozač kojem je svjetlosnim saobraćajnim znakom dozvoljen ulazak u raskrsnicu ne smije da
uđe vozilom u raskrsnicu ako je gustina saobraćaja takva da on vozilo očigledno mora da
zaustavi u raskrsnici i na taj način, pri promjeni svjetlosnog znaka, ometa ili onemogući
saobraćaj vozila koja dolaze sa bočnih kolovoza.
preludezalude

#21004 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by preludezalude »

vjeshalica wrote:
preludezalude wrote: Nema tu bolesti. Mogao si proci i uci u raskrsnicu ako ti je bilo zeleno. Kad se raskrsnica rascisti ti imas prednost da zavrsis prolazak kroz raskrsnicu u odnosu na one kojima se u medjuvremenu upalilo zeleno. Ti si fakticki stao na semaforu na kojem je bilo zeleno. Raskrsnice u kojima je zabranjeno zaustavljanje u sred raskrsnice, sto si ti izbjegavao u tom tvom slucaju, se obiljezavaju posebnom horizontalnom signalizacijom.
Član 53
Vozač koji je vozilom ušao u raskrsnicu na kojoj je saobraćaj regulisan uređajima za davanje
svjetlosnih saobraćajnih znakova može da napusti raskrsnicu ne čekajući da svjetlosnim
saobraćajnim znakom saobraćaj bude otvoren u smjeru kojim namjerava da produži kretanje,
pod uslovom da propusti sve učesnike u saobraćaju koji se kreću u smjeru u kojem je
saobraćaj dozvoljen.

Član 54
Vozač kojem je svjetlosnim saobraćajnim znakom dozvoljen ulazak u raskrsnicu ne smije da
uđe vozilom u raskrsnicu ako je gustina saobraćaja takva da on vozilo očigledno mora da
zaustavi u raskrsnici i na taj način, pri promjeni svjetlosnog znaka, ometa ili onemogući
saobraćaj vozila koja dolaze sa bočnih kolovoza.
Jbt...za ovo uopste nisam znao i sasvim drugacije sam se ponasao u saobracaju. Mada meni oba ova clana nemaju logicnog smisla ali takav je zakon.
JavierBosnia

#21005 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by JavierBosnia »

Na osnovu cega ti nemaju smisla. Tebi ispravno uci u raskrsnicu pod svaku cijenu, iako znas da ces time blokirati saobracaj iz drugog smjera i time napraviti jos veci problem?
Ocito da gledas onda samo na sebe drug
Travnički Noćni Šetač

#21006 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Travnički Noćni Šetač »

preludezalude wrote: Jbt...za ovo uopste nisam znao i sasvim drugacije sam se ponasao u saobracaju. Mada meni oba ova clana nemaju logicnog smisla ali takav je zakon.
Bez namjere da samo za tebe lično govorim...
Upravo je ovo najveći problem saobraćaja što postoji određeni broj vozača sa položenim vozačkim ispitom, ali za određene dijelove zakona ili pravilnika uopšte ne znaju... A ne bi trebalo biti teško barem proguglati....
Ima naravno i dio onih kojih uopšte nije briga...i za njih nema pomoći...
kakaljin

#21007 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Travnički Noćni Šetač wrote:
preludezalude wrote: Jbt...za ovo uopste nisam znao i sasvim drugacije sam se ponasao u saobracaju. Mada meni oba ova clana nemaju logicnog smisla ali takav je zakon.
Bez namjere da samo za tebe lično govorim...
Upravo je ovo najveći problem saobraćaja što postoji određeni broj vozača sa položenim vozačkim ispitom, ali za određene dijelove zakona ili pravilnika uopšte ne znaju... A ne bi trebalo biti teško barem proguglati....
Ima naravno i dio onih kojih uopšte nije briga...i za njih nema pomoći...
Jos gore je kada ima vise traka u jednom smjeru a oni se naguraju u jednu traku i zatvore raskrsnicu, a druga traka prazna i moze se osloboditi raskrsnica.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#21008 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by un1ted »

Ma nije samo u saobracaju, kod nas je sve, ja i samo ja, ostale ko jebe. Ne treba ti zakon da u najvecoj spici stanes i na tek upaljeno zeleno ako je raskrsnica zakrcena, ali jok, to odmah uljece, jer je pobogu njemu zeleno.

Samo kamere, nista policija. Kamera radi automatski, nema povlasteni, a nema ni onih koji bi se provukli zbog broja vozaca koji krse pravila.
vjeshalica

#21009 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

JavierBosnia wrote:Na osnovu cega ti nemaju smisla. Tebi ispravno uci u raskrsnicu pod svaku cijenu, iako znas da ces time blokirati saobracaj iz drugog smjera i time napraviti jos veci problem?
Ne polazi od toga da semafori tj.interval more napraviti guzvu tako da se stvori kolona do slijedece raskrsnice,sto je kod nas uobicajno u spici,i logicno da neces ulaziti kad vidis da kolona se nece brzo rasciatiti i da ces ostati ko zadnji bolid u raskrsnici i dugima praviti problem.
JavierBosnia

#21010 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by JavierBosnia »

Pa eto izgleda da nam nije bas svima logicno..
preludezalude

#21011 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by preludezalude »

JavierBosnia wrote:Na osnovu cega ti nemaju smisla. Tebi ispravno uci u raskrsnicu pod svaku cijenu, iako znas da ces time blokirati saobracaj iz drugog smjera i time napraviti jos veci problem?
Pogresno si me razumio. Nisam rekao da je to ispravno raditi. I mene takvi nerviraju. Kad sam rekao da nema smisla mislio sam na ovaj prvi citirani clan kad kaze da vozilo koje se zateklo u raskrsnici a upali se zeleno za vozila s lijeva i desna, da nema prednost. To mi nema logike jer vozilo stoji u raskrsnici i ometa saobracaj jer nema prednost. Logicno bi bilo da bas ono ima prednost da bi prestalo ometati saobracaj. A i ovaj drugi clan mi nema smisla jer se radi o clanu Zakona a oslanja se na slobodnu procjenu ucesnika u saobracaju. Nesto sto je ocigledno meni ne mora biti ocigledno tebi.
Ne kazem da je ovo raditi ispravno, samo kazem da je clan zakona nelogican. Bolje da su napisali nesto kao: zabranjen ulazak u raskrsnicu ako se ista ne moze proci bez zaustavljanja vozila. Time bi pokrili oba clana.
preludezalude

#21012 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by preludezalude »

vjeshalica wrote:
Ne polazi od toga da semafori tj.interval more napraviti guzvu tako da se stvori kolona do slijedece raskrsnice,sto je kod nas uobicajno u spici,i logicno da neces ulaziti kad vidis da kolona se nece brzo rasciatiti i da ces ostati ko zadnji bolid u raskrsnici i dugima praviti problem.
Upravo o tome ti govorim. Taj sto je zapeo u raskrsnici je pogrijesio sto se doveo u taj polozaj. Zar nije logicno da on ima prednost da napusti raskrsnicu i da drugima ne pravi problem. A po zakonu bi on trebao da stoji u raskrsnici jer nema prednost. Ima li logike?
JavierBosnia

#21013 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by JavierBosnia »

Normalno da ne bi trebao imati prednost, jer samim tim ovi sto im je zeleno ne bi imali prednost zbog debila u raskrsnici?

Upravo zbog toga sto gubi prednost ako se zaglavi cini prekrsaj oduzimanja prvenstva prolaza koje je regulisano semaforom.
Onda bi svi zakrcili raskranice i imali zakonsku potporu da imaju prednost da je napuste. Razmisli malo
vjeshalica

#21014 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

Ako je već određeno da ne možeš uvijek prolaziti na zeleno i da ćeš svojim postupkom izazvati smetnje onda nikako ne možeš imati prednost zbog svog javašluka.
drug_profi

#21015 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Moze se desiti da ostanes u raskrscu iako je izgledalo da mozes proci.
Sta bi kod nas radili na lijevom skretanju sa transferzala na BMS. Niko ne bi maknuo sa semfora dok kontra saobracaj prodje, a taj kontra saobracaj stane tek kad im se upali crveno, kao i tebi.
preludezalude

#21016 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by preludezalude »

vjeshalica wrote:Ako je već određeno da ne možeš uvijek prolaziti na zeleno i da ćeš svojim postupkom izazvati smetnje onda nikako ne možeš imati prednost zbog svog javašluka.
Razmisljaj logicno i sa strane sigurnosti u saobracaju jer je sigurnost u saobracaju najbitnija. Neko je zbog javasluka i nerazmisljanja zapeo u raskrsnici i time napravio prekrsaj. Da li je sigurniji saobracaj kada to vozilo stoji u sred raskrsnice i ometa saobracaj ili je logicno da sto prije napusti raskrsnicu i omoguci siguran i nesmetan saobracaj. A kazna treba da bude po dzepu. Svaka raskrsnica sa kamerama i moze se stancati kazne non stop. Vremenom ce javasluk vozaci nauciti.
Nemoj gledati zakon vec sigurnosni aspekt. Slazemo se da je zakon prekrsen i prekrsitelj treba biti kaznjen. Da li ti je logicno da vozilo stoji u sred raskrsnice i saobracaj se odvija pored njega ili ti je logicno da takvo vozilo napusti raskrsnicu u roku odmah?
NediM17

#21017 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Sta je logicno, sta nije... Probaj u Beogradu u raskrnici sa kamerama i iscrtanom crvenom mrezom ostati u istoj, pa ces vidjet kako ces se provesti.

A ima i clan zakona kod nas.

Image

Ovo je na Londonu u Beogradu, jedna od mnogih ovako iscrtanih raskrnica.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#21018 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by un1ted »

preludezalude wrote: Razmisljaj logicno i sa strane sigurnost
Nema potrebe razmisljati logicno. Da postoji zakon koji kaznjava SVAKOGA ko ostane u raskrnici, ne bi bilo "subjektivne logike" koja se razlikuje kod svakog od nas.

Napisao sam da je tesko procijeniti da li ces moci proci raskrsnicu u spici, na skretanju lijevo, ali o tome NE RAZMISLJA NIKO. Vozaci ulaze 5 metara od semafora na treptuce zeleno, jer eto, moze im se, njima je zeleno.

Sve dok ne bude odgovarajucih kazni, dzabe cemo trositi vrijeme na ove rasprave, jer opravdanja NEMA.
preludezalude

#21019 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by preludezalude »

NediM17 wrote:Sta je logicno, sta nije... Probaj u Beogradu u raskrnici sa kamerama i iscrtanom crvenom mrezom ostati u istoj, pa ces vidjet kako ces se provesti.

Image

Vec sam spominjao ranije horizontalnu signalizaciju koja zabranjuje zaustavljanje.
NediM17

#21020 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

preludezalude wrote:
NediM17 wrote:Sta je logicno, sta nije... Probaj u Beogradu u raskrnici sa kamerama i iscrtanom crvenom mrezom ostati u istoj, pa ces vidjet kako ces se provesti.

Image

Vec sam spominjao ranije horizontalnu signalizaciju koja zabranjuje zaustavljanje.
Ili se probaj provozati zutom trakom rezervisanom za vozila gradskog saobracaja.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#21021 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bitanga_sa_otesa »

zar nismo apsolvirali da te linije po cesti nista ne znace :D
King Theoden

#21022 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by King Theoden »

Kod vozača me niš ne nervira, al ceste...
Kako sam ušo u bih, od županje do tuzle nisam moro motat. Kolotrazi ubijaju :mrgreen: upo unutra i do tuzle samo kočio i dodavo gas. Asfalt sam upravlja auto :lol:
BiBi911

#21023 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BiBi911 »

bitanga_sa_otesa wrote:zar nismo apsolvirali da te linije po cesti nista ne znace :D
To i tri trake kroz grad ona lijeva nema ogranicenja dok desna je za spora vozila, za punu ako nema nikoga gazi, bilo je i za radar ???
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#21024 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bitanga_sa_otesa »

BiBi911 wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:zar nismo apsolvirali da te linije po cesti nista ne znace :D
To i tri trake kroz grad ona lijeva nema ogranicenja dok desna je za spora vozila, za punu ako nema nikoga gazi, bilo je i za radar ???
desnom bi trebala da se krecu spora i teretna vozila,to znamo... mnogi ''pravnici'' ne postuju...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#21025 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by konektovan »

NediM17 wrote:
preludezalude wrote:

Image

Ili se probaj provozati zutom trakom rezervisanom za vozila gradskog saobracaja.
Ja se nedavno navozao tom trakom, usao iz neke sporedne ulice i cudio se sto nema neke guzve u njoj. :mrgreen:
Hebaji ga, ne vozim se svaki dan kroz velegrad... :mrgreen:
Post Reply