Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#21001 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 01/08/2024 14:45 Puno ti toga ne razumijes moj Ozi, puno. Al ne krivim te frisak si ti jos.
Moras poceti razmsiljati sire, imas poglede na ekonomiju tako jednostavne kao da si jucer dosao iz Bosne. Prosiri vidike.
Imas internet, prozor u svijet pa malo pogledas kakva sve osiguranja postoje, pa vidis koliko brzo raste udio osiguranika koji osigruravaju bicikla, pa vidis koliko je udio onih koji prave velike ture sa bicikilima pa im se bajs pokvari. Koga zovu i pomoc?
Tebi se osiguranje samo svodi na auto al ne krivim te frisak si.

Nije ti bitno ko te spasava uredu al jel ti bitno koliko placas to spasavanje? Helikopter mora biti placen, cijenu odreduje onaj ko ima helikopter. A ko placa krajnju cijenu? Bravo Ozi, da osigranik, jer ste svi zajednica.
Pa iskreno da je taj ekonomski pogled ispravan, ne bi Njemacka jedina u Evropi prosli kvartal zavrsila negativno. :-D

Sumnjam da ti trosak osiguranja bicikla kosta koliko i auta, ukoliko kosta onda taj sto vozi bajs i nije bas normalan. Vjerujem da ce i industrija psihofarmaka da biljezi rast prihoda uz to. :D

Meni je bitno koliko placam osiguranje, ako je spasavanje ukljuceno u polisu, dalje me ne zanima, vi se kusurajte kako zelite. Ako mi osiguranje postane skupo i neisplativo - otkazat cu ga.

Sad mi je jasno zasto ne zelis da odgovoris na brojeve clanova:

https://de.statista.com/statistik/daten ... dschaften/

Zadnje 4 godine imali ste rast od 3% broja clanova (vjerujem da su u taj procenat usli i ovi biciklisti "koliko brzo raste udio osiguranika koji osigruravaju bicikla" tako da je vjerovatno broj auto-clanova ostao isti. I planirate uz smanjenje broja auta u narednih 6 god da pojacate clanstvo za 15%. Pa odlicni targeti.

Nemoj se iznenaditi kad ti sutra neko od sefova pokuca i kaze da nisi ispunio target (koji nije realan ni po kojem osnovu). :-D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#21002 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Ozi is back
elcaliente

#21003 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 01/08/2024 14:54
elcaliente wrote: 01/08/2024 14:45 Puno ti toga ne razumijes moj Ozi, puno. Al ne krivim te frisak si ti jos.
Moras poceti razmsiljati sire, imas poglede na ekonomiju tako jednostavne kao da si jucer dosao iz Bosne. Prosiri vidike.
Imas internet, prozor u svijet pa malo pogledas kakva sve osiguranja postoje, pa vidis koliko brzo raste udio osiguranika koji osigruravaju bicikla, pa vidis koliko je udio onih koji prave velike ture sa bicikilima pa im se bajs pokvari. Koga zovu i pomoc?
Tebi se osiguranje samo svodi na auto al ne krivim te frisak si.

Nije ti bitno ko te spasava uredu al jel ti bitno koliko placas to spasavanje? Helikopter mora biti placen, cijenu odreduje onaj ko ima helikopter. A ko placa krajnju cijenu? Bravo Ozi, da osigranik, jer ste svi zajednica.
Pa iskreno da je taj ekonomski pogled ispravan, ne bi Njemacka jedina u Evropi prosli kvartal zavrsila negativno. :-D

Sumnjam da ti trosak osiguranja bicikla kosta koliko i auta, ukoliko kosta onda taj sto vozi bajs i nije bas normalan. Vjerujem da ce i industrija psihofarmaka da biljezi rast prihoda uz to. :D

Meni je bitno koliko placam osiguranje, ako je spasavanje ukljuceno u polisu, dalje me ne zanima, vi se kusurajte kako zelite. Ako mi osiguranje postane skupo i neisplativo - otkazat cu ga.

Sad mi je jasno zasto ne zelis da odgovoris na brojeve clanova:

https://de.statista.com/statistik/daten ... dschaften/

Zadnje 4 godine imali ste rast od 3% broja clanova (vjerujem da su u taj procenat usli i ovi biciklisti "koliko brzo raste udio osiguranika koji osigruravaju bicikla" tako da je vjerovatno broj auto-clanova ostao isti. I planirate uz smanjenje broja auta u narednih 6 god da pojacate clanstvo za 15%. Pa odlicni targeti.

Nemoj se iznenaditi kad ti sutra neko od sefova pokuca i kaze da nisi ispunio target (koji nije realan ni po kojem osnovu). :-D
Ozi brate no offense ali pricas o necemu o cemu se ne razumijes jos uz to pricas napamet.

Kako ba ti ne odgovaram o brojevima clanova kada ti pisesem citavo vrijeme da imamo kontinuirani rast i da imamo 22 miliona clanova.
Znas ti sta znaci imati 22 miliona musterija?? Kakve skokove ti ocekuje od milion godisnje, pa nema Njemacka milijardu stanovnika.

Ja ti kazem sta je cilj, a to je 2030 godine 25 miliona, i vidjeti ces da ce biti tako, a javim te se kada budemo imali 23 miliona.

Vazda nesto kontriras a praksa te dementuje. Ne razumijes trziste i ekonomiju.

Ja ti kazem ostati ce 10 velikih igraca i svi ce imati slicne cijene pa ti odkazuj i setkaj do mile volje. Samo da znas ako puno puta mjenjas osigranja skuplja ti je polica.

Evo ti jos jedan primjer, poslije ljetnje pauze ce Aiwanger uputiti zakon u bavraski paralament da svi koji imaju nekretnine u podrucijima koje mogu biti pogodjena poplavama moraju imati OBAVEZNO osiguranje.
ADAC Produktmanagement je vec pripremio produkt.
Ja ti kazem prosiri vidike, nije osigruanje samo auto, to je svakako jeftinoza koja nikoga pretjreano ne zanima. Big Money je udrugim produktima.
Ozimician

#21004 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Pa ti si napisao da ocekujete rast od 500 000 clanova godisnje, ne ja. :-D
Ja sam napisao da nije realno toliko da ocekujete koliko ocekujete.

Znam ja dobro kako funkcionise trziste i ekonomija, samo ja govorim iz svoje pozicije (kupca) a ti govoris iz svoje pozicije (trgovca) i siljis za svoju poziciju.
Ja ti kazem ostati ce 10 velikih igraca i svi ce imati slicne cijene pa ti odkazuj i setkaj do mile volje. Samo da znas ako puno puta mjenjas osigranja skuplja ti je polica.
Dakle bukvalno zagovaras monoplisticko-kartelisticki pristup ekonomiji, sa sto manje ucesnika u trzisnoj utakmici.
Ja ti i vjerujem da ce se to desiti, ali to je za kupca pogubno.

Evo ti jos jedan primjer, poslije ljetnje pauze ce Aiwanger uputiti zakon u bavraski paralament da svi koji imaju nekretnine u podrucijima koje mogu biti pogodjena poplavama moraju imati OBAVEZNO osiguranje.
Ja ti kazem prosiri vidike, nije osigruanje samo auto, to je svakako jeftinoza koja nikoga pretjreano ne zanima. Big Money je udrugim produktima.
Dakle trziste i ekonomija, drzava vam zakonima nabacuje musterije. :D

Evo konkretno ovaj primjer - ti vidis to kao dodatnu zaradu i bogacenje tvoje firme (nadam se da imas dionice u njoj), a ja to vidim kao jos skuplje posjedovanje nekretnine, poskupljenje kirija i dalji pad standarda.

Aiwanger je vjerovatno na vasem platnom spisku. Ali to se kod vas zove "lobi" a na Balkanu je "korupcija".
elcaliente

#21005 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 01/08/2024 15:49 Pa ti si napisao da ocekujete rast od 500 000 clanova godisnje, ne ja. :-D
Ja sam napisao da nije realno toliko da ocekujete koliko ocekujete.

Znam ja dobro kako funkcionise trziste i ekonomija, samo ja govorim iz svoje pozicije (kupca) a ti govoris iz svoje pozicije (trgovca) i siljis za svoju poziciju.
Dakle bukvalno zagovaras monoplisticko-kartelisticki pristup ekonomiji, sa sto manje ucesnika u trzisnoj utakmici.
Ja ti i vjerujem da ce se to desiti, ali to je za kupca pogubno.

Dakle trziste i ekonomija, drzava vam zakonima nabacuje musterije. :D

Evo konkretno ovaj primjer - ti vidis to kao dodatnu zaradu i bogacenje tvoje firme (nadam se da imas dionice u njoj), a ja to vidim kao jos skuplje posjedovanje nekretnine, poskupljenje kirija i dalji pad standarda.

Aiwanger je vjerovatno na vasem platnom spisku. Ali to se kod vas zove "lobi" a na Balkanu je "korupcija".
Gdje sam ja naveo 500 hiljada?
Ako imas 10 firmi na trzistu kako moze to biti monopol?

Njemacko trziste je regulisano, jedina drzava gdje postoje posebno zakoni o osiguranjima.

Aiwanger je na platnom spisku drzave i nema volje da iz budzeta placa onima pomoc kojima je voda sve unistila.
Tako da kaze hoces nekretninu u tom podrucijiu moras je osigurati.
Sto je normalno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#21006 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

elcaliente wrote: 01/08/2024 12:39 Joj kada neko nestrucan pocne pricati.
Sad vidis kako se mi osjecamo kad vi krenete tabirit bh politiku :mrgreen:
Ozimician

#21007 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ako sad imate 22 mil. musterija i do 2030 god. planirate imati 25 mil. musterija.
To su tvoje rijeci.

To je 3 mil. za 6 godina - dakle u prosjeku godisnje 500 000 novih musterija. Moram crtati?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#21008 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

elcaliente wrote: 01/08/2024 14:45 . Al ne krivim te frisak si ti jos.
Imas internet...
Moj kalijente kako ti bas Bosnu smatras Burundijem :D

Tebi je ostala slika Bosne od prije 30 godina kad je covjek iz Njemacke bio ko vanzemaljac kad dodje u Bosnu.
elcaliente

#21009 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

_BataZiv_0809 wrote: 01/08/2024 17:18
Imas internet...

Tebi je ostala slika Bosne od prije 30 godina kad je covjek iz Njemacke bio ko vanzemaljac kad dodje u Bosnu.
Budi iskren Bato pa priznaj da je bh privreda popricilno homogena.
Evo Ozi kada prica o osiguranju prica samo o autoosiguranju.
Dok su razvijena trzista vrlo heterogena, samo moj poslodavac nudi 60 produkata u osiguranju. Ne vidi Ozi koliko drugih mogucnosti postoji i da ljudi to koriste.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#21010 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

elcaliente wrote: 01/08/2024 19:14
Budi iskren Bato pa priznaj da je bh privreda popricilno homogena.
Evo Ozi kada prica o osiguranju prica samo o autoosiguranju.
Dok su razvijena trzista vrlo heterogena, samo moj poslodavac nudi 60 produkata u osiguranju. Ne vidi Ozi koliko drugih mogucnosti postoji i da ljudi to koriste.
To niko ne spori.
Ali druze 21 je vijek, svi imaju internet, ljudi putuju, nema vise viza na Bregani, saradjuje se sa EU, a to sto ti pricas su price iz davnine.
skafiskafsnjak

#21011 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

@elcaliente
Koliko je realna ova zabrana svih dizela dogodine? Ahahahahahaha.
Sta kazu insajderi iz adac?
elcaliente

#21012 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 01/08/2024 20:32 @elcaliente
Veliki sihronizovani udar na Njemacku, mislim da ce se odbraniti sada u prvom valu. Wissing ide poslije ljetne pauze za Brisel da pokusa lobirati, pa makar neka dvije godine iskamci .
Al vidis kako to funkcinise u EU, samo se kajlaju.

Inace ti Skafe pade Oktavija bez ispaljenog metka.
belfy

#21013 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

_BataZiv_0809 wrote: 01/08/2024 17:18
Imas internet...

koliko puta ponovljen ovakav komentar, a ne tice se Bosne nikako. i nigdje se ne komentarise ista, ali je napisao "Bosna". tuzno... covjek bi barem ocekivao da pravnik dobro procitati i razumjeti napisano. avaj...

P.S. koliko li si puta ostavio slican ili isti? (da neko ima sliku BiH od prije 10, 30 godina)
skafiskafsnjak

#21014 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

elcaliente wrote: 02/08/2024 00:22
Veliki sihronizovani udar na Njemacku, mislim da ce se odbraniti sada u prvom valu. Wissing ide poslije ljetne pauze za Brisel da pokusa lobirati, pa makar neka dvije godine iskamci .

Na Njemacku? Ovo je nivo EU, kako sam ja skontao. Trazi se zabrana, na kraju ce biti euro 5 umwelt zabrana.
U svakom slucaju, bolesno i neizvodivo.
elcaliente

#21015 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 02/08/2024 05:20

Na Njemacku? Ovo je nivo EU, kako sam ja skontao. Trazi se zabrana, na kraju ce biti euro 5 umwelt zabrana.
Da na Njemacku. Inicijativa je dosla od Spanije, Francuske i Skandinavaca. Znali su da Njemacka jos uvjek ima problem sa dizelima. Sto su navedene zemlje uspjele rijesiti, udio dizel vozila im je mali. Zadnje dvije godine su presisali su Njemacku po broju elektro vozilia a Francuzi imaju u porizvodnji jeftino elektro auto koje Njemci jos nemaju.
Ove zemlje po izgovorom da njih najvise pogadjaju klimatske promjene su podnjle inicjativu koju je Brisel usvojio.
Njemci prespavali da znatno smanje udio dizel vozila i sada problem.
Al eti prica se da je ustvari Francuska u ovome kako bi ostetila Njemacku autoindustriju.

Izvodivo je ono, ali je veliki udar na sljedecm tehnickom pregledu bi ti najmanje 2-3 posto automobila bilo isortirano. EURO 6 bi prolazio sve dok mu DPF dobro radi, kasnije sto stariji i njih bi poceli zafrkavati.

Al svi vjeruju da ce se dobiti malo duzi rok 2028 odprilike pa cemo poslije vidjeti.
elcaliente

#21016 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 01/08/2024 16:53 Ako sad imate 22 mil. musterija i do 2030 god. planirate imati 25 mil. musterija.
To su tvoje rijeci.

To je 3 mil. za 6 godina - dakle u prosjeku godisnje 500 000 novih musterija. Moram crtati?
Ok, tako racunas.

Pazi to je strategija, bilo bi dobro da uspije a i kao budu 2 miliona dobro je, vazan je kontinuriani rast.
Kao sto sam rekao, ide konsolidacija, vec prije godinu dana sam ti pisao da ova osigruanja sto su se konctrisala na jeftina autoosigruanja su dobro poljuljana i da ce morati poskupiti.
Za neke je vec kasno, al imaju klijente sto ih cini interestanim da se kupe. Pa ce moja firma ici i na to kupiti ce nekoga od ovih manjih mozda dva tri osigruanja tipa ARAG itd.
Ostaje da vidimo.
skafiskafsnjak

#21017 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

elcaliente wrote: 02/08/2024 09:43

Da na Njemacku. Inicijativa je dosla od Spanije, Francuske i Skandinavaca. Znali su da Njemacka jos uvjek ima problem sa dizelima. Sto su navedene zemlje uspjele rijesiti, udio dizel vozila im je mali. Zadnje dvije godine su presisali su Njemacku po broju elektro vozilia a Francuzi imaju u porizvodnji jeftino elektro auto koje Njemci jos nemaju.
Ove zemlje po izgovorom da njih najvise pogadjaju klimatske promjene su podnjle inicjativu koju je Brisel usvojio.
Al eti prica se da je ustvari Francuska u ovome kako bi ostetila Njemacku autoindustriju.

Izvodivo je ono, ali je veliki udar na sljedecm tehnickom pregledu bi ti najmanje 2-3 posto automobila bilo isortirano. EURO 6 bi prolazio sve dok mu DPF dobro radi, kasnije sto stariji i njih bi poceli zafrkavati.

Al svi vjeruju da ce se dobiti malo duzi rok 2028 odprilike pa cemo poslije vidjeti.
Ovo sad ce rezultirati da se euro 5 norma izbaci iz umwelt zone. Dogodine ili u roku dvije godine skroz. Euro 6 ostaje normalno bar 5-6 godina. I tako se to radi …. Postepeno. Ne mozes odjednom zabraniti.

Uradi tako da dizeli euro 6 voze samo, to je vec dobar posao uradjen.

To je udar na industriju, potrosace …. Al dobro, Svabe pucaju sebi svakako u nogu sa mnogim odlukama.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#21018 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

vraćajte se u bejha, ovdje more i golf2
elcaliente

#21019 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 02/08/2024 10:06

Ovo sad ce rezultirati da se euro 5 norma izbaci iz umwelt zone. Dogodine ili u roku dvije godine skroz. Euro 6 ostaje normalno bar 5-6 godina. I tako se to radi …. Postepeno. Ne mozes odjednom zabraniti.

To je udar na industriju, potrosace …. Al dobro, Svabe pucaju sebi svakako u nogu sa mnogim odlukama.
Sranje jeste. Al Njemci su bukvalno prespavali ovo sve oko dizela. Kada su otkrili prevaru Audija trebali su zestoko reagovati. Ali izlobiralo se drugacije i sada svi placaju cijenu. Da su poceli smanjivati udio dizela vec prije deset godina poslije skandala sada bi bilo komforno.
Morati ce platiti cijenu tog spavanja, pitanje je samo kolika ce biti. Svi misle ipak da ce se nesto moci izciganciti u Briselu, pa makar jos koju godinu.

Pa u tebe je EURO 6 Skafe jel tako?
Ozimician

#21020 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Cim se olako prihvatilo da se DPF ugradjuje u sva auta i Start-Stop sistem i niko se nije bunio, sve je jasno koliko je ljudima ispran mozak.

I to bukvalno samo u EU i nigdje drugo na svijetu. Dakle EU ce spasiti planetu. :-) :-) :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#21021 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

_BataZiv_0809 wrote: 01/08/2024 16:52
elcaliente wrote: 01/08/2024 12:39 Joj kada neko nestrucan pocne pricati.
Sad vidis kako se mi osjecamo kad vi krenete tabirit bh politiku :mrgreen:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#21022 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

Ozimician wrote: 02/08/2024 10:31 Cim se olako prihvatilo da se DPF ugradjuje u sva auta i Start-Stop sistem i niko se nije bunio, sve je jasno koliko je ljudima ispran mozak.

I to bukvalno samo u EU i nigdje drugo na svijetu. Dakle EU ce spasiti planetu. :-) :-) :-)
i francuska revolucija je bila prvo u europi
pa su kraljevi u africi i aziji padali 1950-ih
skafiskafsnjak

#21023 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

elcaliente wrote: 02/08/2024 10:29

Sranje jeste. Al Njemci su bukvalno prespavali ovo sve oko dizela. Kada su otkrili prevaru Audija trebali su zestoko reagovati. Ali izlobiralo se drugacije i sada svi placaju cijenu. Da su poceli smanjivati udio dizela vec prije deset godina poslije skandala sada bi bilo komforno.
Morati ce platiti cijenu tog spavanja, pitanje je samo kolika ce biti. Svi misle ipak da ce se nesto moci izciganciti u Briselu, pa makar jos koju godinu.

Opet kazem, ne vjerujem da ce tako ici, odmah ukinuti…. Morat ce postepeno, ali brze ….

Da, euro 6
Ozimician

#21024 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Truba wrote: 02/08/2024 10:48
Ozimician wrote: 02/08/2024 10:31 Cim se olako prihvatilo da se DPF ugradjuje u sva auta i Start-Stop sistem i niko se nije bunio, sve je jasno koliko je ljudima ispran mozak.

i francuska revolucija je bila prvo u europi
pa su kraljevi u africi i aziji padali 1950-ih
Mislis mozda na kolonijalne rezime?

Belgijski kralj i Kongo?

Sto se kraljeva tice, postoje i dalje cak i u Evropi. :-D
elcaliente

#21025 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 02/08/2024 11:01
elcaliente wrote: 02/08/2024 10:29

Opet kazem, ne vjerujem da ce tako ici, odmah ukinuti…. Morat ce postepeno, ali brze ….

Da, euro 6
Da naravno, oni ce to na kontroli izduvnih gasova raditi, svake dvije godine moras ici, tako da postepeno.

Ma kod tebe nema sikirancije, ti ces voziti najmanje jos 5 godina i onda ga prodas u Bosnu.
Post Reply