Slazem se... ali zasto tada nije bilo masovnog umiranja i prebukiranosti zdravstvenih sistema? Znamo kako izgledaju zimski praznici i turisticka spica u Evropi.. Zasto dokazani slucajevi iz seroloskih istrazivanja, onih koji su ovo prebolili ranije (samo 80000 ljudi u Hrvatskoj do 5.5., mogu samo zamislti koliko je to ljudi globalno) nisu dio zvanicne statistike, nego se vrti ova cifra od 10 miliona u svijetu? Zasto se izbjegava razgovor o transmisiji prije uvodjenja bilo kakvih mjera? Zasto se odbija i mogucnost da je situacija povezana sa masovnim oboljevanjima od virusnih infekcija zimus povezana sa koronom? Treba sve staviti na stol pa raspravljati i razmjenjivati misljenja, a ne samo uzimati u obzir ono sto se desava od kraja februara u evropi i kod nas od sredine marta.. Ja znam slucaj putnika iz Kine (naseg covjeka) koji je za novu godinu dosao u Sarajevo, bio gripozan i normalno se kretao i izlazio.. Vjerujem da on nije neki usamljeni slucaj.. Nije se testiralo pa nikad necemo saznati zbog cega je bio gripozan..Mogy87 wrote: ↑29/06/2020 10:59Naravno da je bilo transmisije. Ali ako uzmes u obzir da je procjena procenta asimptomaticnih pacijenata skoro 50% plus sezonske viroze (prosle zime je bila jako rasirena virusna upala pluca) klinicarima je bilo nemoguce prepoznati nesto za sta nisu znali ni da postoji. Jer u sezoni viroza upravo je to bio i ce biti najveci problem. Dodje pacijent sa simptomima slicnim gripi. Ti ga pregledas sve 5. Vratis kuci. Za nekoliko dana on ima tesku upalu pluca.laik1981 wrote: ↑29/06/2020 10:52 Ma to za fb, ig, twiter se odnosi na ovo vezano za N.Pazar.. Znam da smo do sada takve onfo uzimali sa rezervom..
Naravno da se virus pojavio ranije u Evropi, jos u prosloj godini.. To vise nije pretpostavka nego dokazana cinjenica od strane nekoliko naucnih instituta.. Pitanje za milion dolara je zasto tada nije bilo transmisije, kada je to bio period koji je savrseno odgovarao virusu, sto zbog temperatura, sto zbog zimske turisticke spice u Evropi?
Evo da navedem dva skorasnja slucaja u Sarajevu.. Ko zeli da provjeri istinitost podataka neka se javi u pp i dacu mu adrese gdje sam moze provjeriti.. Radi se o dvojici ljudi od pedesetak godina.. Obojica navukli nesto, nakon cega su dobili upale pluca.. Testirani u vise navrata negativno i nisu lijeceni na covid odjelima i kao covid pacijenti.. Jedan od njih nakon par dana u bolnici dobio mozdani i umro.. Covjek radio u autopraonici.. Bio dobrog zdravstenog stanja.. Drugi imao ozbiljnih problema jer je i seceras, ali se uspio izvuci i nakod 20 dana u bolnici je pusten na kucno lijecenje.. Sad je dobar.. Eto, ako ste iz Sarajeva, dacu adrese pa provjerite.. Vjerujem da ni oni nisu usamljeni slucajevi oboljevanja od upale pluca koje nije izazvala korona..