Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
General_Jackson

#2101 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by General_Jackson »

Ko je ovdje od forumaša malo bolje upućen u ta dešavanja, ne mislim po sistemu rekla-kazala, nego baš da je bio tamo ili da je bio neko od bliskih prijatelja i rodbine, jer imam neka pitanja a ne mogu ih baš ovako javno postaviti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2102 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by _BataZiv_0809 »

General_Jackson wrote:Ko je ovdje od forumaša malo bolje upućen u ta dešavanja, ne mislim po sistemu rekla-kazala, nego baš da je bio tamo ili da je bio neko od bliskih prijatelja i rodbine, jer imam neka pitanja a ne mogu ih baš ovako javno postaviti.
Ocigledno da nisi pogledao pocetak teme :D
General_Jackson

#2103 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

_BataZiv_0809 wrote:
General_Jackson wrote:Ko je ovdje od forumaša malo bolje upućen u ta dešavanja, ne mislim po sistemu rekla-kazala, nego baš da je bio tamo ili da je bio neko od bliskih prijatelja i rodbine, jer imam neka pitanja a ne mogu ih baš ovako javno postaviti.
Ocigledno da nisi pogledao pocetak teme :D
Vala ako nisi imao šta pametnije reći, nisi trebao ni ovo :-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2104 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by _BataZiv_0809 »

General_Jackson wrote: Vala ako nisi imao šta pametnije reći, nisi trebao ni ovo :-)
To ti je dobronamjerna sugestija da procitas temu od pocetka. Prvih 30 strana je nesto najzanimljivije na ovom forumu uopce. A mozes doci i do odgovora na svoja pitanja, a i naci onog ko ti moze odgovoriti ;-)
General_Jackson

#2105 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

_BataZiv_0809 wrote:
General_Jackson wrote: Vala ako nisi imao šta pametnije reći, nisi trebao ni ovo :-)
To ti je dobronamjerna sugestija da procitas temu od pocetka. Prvih 30 strana je nesto najzanimljivije na ovom forumu uopce. A mozes doci i do odgovora na svoja pitanja, a i naci onog ko ti moze odgovoriti ;-)
E jbg jarane, da sam našao odgovor ne bih post ni postavljao, je li trebam crtati, zamolio bih vas da me poštedite ovakvih odgovora, ako je neko od ovih upućenih još aktivan neka mi odgovori može i na pp ako ne nikom ništa!
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2106 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by _BataZiv_0809 »

General_Jackson wrote:
E jbg jarane, da sam našao odgovor ne bih post ni postavljao, je li trebam crtati, zamolio bih vas da me poštedite ovakvih odgovora, ako je neko od ovih upućenih još aktivan neka mi odgovori može i na pp ako ne nikom ništa!
Ok ne vidim razloga da budes drzak, bio sam dobronamjeran. Ako ti Ozone ne moze odgovoriti na tvoja pitanja, onda ne znam sta drugo da ti kazem.

Pozdrav i svako dobro
General_Jackson

#2107 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Frajeru bezveze trolaš moj post sa nekim upadicama i još mi govoriš da sam drzak :shock: sada bih ti svašta nagovorio ali neću jer ovo jednostavno nije tema za nekakva niska prepucavanja doviđenja i prijatno ....
Izlija

#2108 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Izlija »

Pitaj generale šta te interesuje.
General_Jackson

#2109 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Izlija wrote:Pitaj generale šta te interesuje.
Imaš PP!
jalijas74

#2110 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by jalijas74 »

https://www.youtube.com/watch?v=0MSveRh5M28

Ovo linija prema Jevreskom groblju ?
sparky

#2111 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by sparky »

Ovo je Trebevicka ulica, kuća časnih sestara odmah iznad tranzita i dalje gore prema gornjem dijelu groblja.
jalijas74

#2112 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by jalijas74 »

sparky wrote:Ovo je Trebevicka ulica, kuća časnih sestara odmah iznad tranzita i dalje gore prema gornjem dijelu groblja.

Hvala sparky
hatemondays

#2113 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by hatemondays »

Generale ako sta mogu pomoci bio sam na Grbavici od pocetka rata do sredine oktobra 92, a za sve ostalo komsija Ozone mozze pomoci..
Izlija

#2114 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Izlija »

Iz kojih ste mahala ?
hatemondays

#2115 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by hatemondays »

Izlija wrote:Iz kojih ste mahala ?
Kovacici..
IGK

#2117 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by IGK »

Pozdrav svima na forumu , posebno Pm72 , Dezurnom Kriticaru,posto sam iz njihovih postova uspio da sklopim kompletnu sliku desavanja u Sarajevu ,posebno na Trgu Pere Kosorica nakon Avgusta 1992god.Prvo da kazem da sam rodjen u Sarajevu , stanovao u ulici Ive Kranjcevica pocetak rata sam docekao kao i sva raja , ili bar vecina moje raje u Hrasnom.Na samom pocetku rata prijavio sam se dobrovoljno u jedinice TO na Trgu zajedno sa svojim jaranima medju kojima je i A.A.pomenut vise puta na ovom forumu.Na samom pocetku drzali smo straze u prolazima koji vode prema zgradi Palme i prolazima koji gledaju na pomocni stadion Zelje .Kasnije prelazim u Stab kod E.T.... i neko vrijeme provodim tu.Stab se nalazio u zgradi nekadasnjeg osiguravajuceg drustva (mala zgrada od crvene cigle izmedju 10 i 2).Zajedno sa A.A.formiramo prvi PO vod zaduzujemo osu i prvi put dejstvujemo na transporter koji je povremeno provirivao iza malih nedovrsenih zgrada od bijele fasadne cigle preko puta Lorisove zgrade .Akcija je zavsila neuspjesno , granata zakacila za nesto i razvalila neki balkon .Akcija je bilo jos , o tome mozda u nekim sledecim postovima.Moram da kazem da je u to vrijeme na Trgu bila vecina prijeratne raje koja je uzela puske i odbranila ga .Poseban doprinos su imali Aga , Nenad , Hame ,Almir ,Dino ,Amir ,Damir itd... (neka se niko ne uvrijedi ako sam zaboravio),koji su i prije rata vazili za zajebanu raju sa kojom se nije bilo preporucljivo kaciti.Imam pitanje za Dezurnog Kriticara ,posto spominje Alena , Srleta R.,Marija.pretpostavljam da je i on bio u toj raji , onda mora da zna Tigrana , Kileta , Staleta ......? O razlozima svog odlaska pisacu nesto kasnije.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2118 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by _BataZiv_0809 »

IGK wrote:Pozdrav svima na forumu , posebno Pm72 , Dezurnom Kriticaru,posto sam iz njihovih postova uspio da sklopim kompletnu sliku desavanja u Sarajevu ,posebno na Trgu Pere Kosorica nakon Avgusta 1992god.Prvo da kazem da sam rodjen u Sarajevu , stanovao u ulici Ive Kranjcevica pocetak rata sam docekao kao i sva raja , ili bar vecina moje raje u Hrasnom.Na samom pocetku rata prijavio sam se dobrovoljno u jedinice TO na Trgu zajedno sa svojim jaranima medju kojima je i A.A.pomenut vise puta na ovom forumu.Na samom pocetku drzali smo straze u prolazima koji vode prema zgradi Palme i prolazima koji gledaju na pomocni stadion Zelje .Kasnije prelazim u Stab kod E.T.... i neko vrijeme provodim tu.Stab se nalazio u zgradi nekadasnjeg osiguravajuceg drustva (mala zgrada od crvene cigle izmedju 10 i 2).Zajedno sa A.A.formiramo prvi PO vod zaduzujemo osu i prvi put dejstvujemo na transporter koji je povremeno provirivao iza malih nedovrsenih zgrada od bijele fasadne cigle preko puta Lorisove zgrade .Akcija je zavsila neuspjesno , granata zakacila za nesto i razvalila neki balkon .Akcija je bilo jos , o tome mozda u nekim sledecim postovima.Moram da kazem da je u to vrijeme na Trgu bila vecina prijeratne raje koja je uzela puske i odbranila ga .Poseban doprinos su imali Aga , Nenad , Hame ,Almir ,Dino ,Amir ,Damir itd... (neka se niko ne uvrijedi ako sam zaboravio),koji su i prije rata vazili za zajebanu raju sa kojom se nije bilo preporucljivo kaciti.Imam pitanje za Dezurnog Kriticara ,posto spominje Alena , Srleta R.,Marija.pretpostavljam da je i on bio u toj raji , onda mora da zna Tigrana , Kileta , Staleta ......? O razlozima svog odlaska pisacu nesto kasnije.
Dobrodosao na forum i na temu, samo pisi drug :thumbup: :sax:
agent_zero

#2119 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

IGK wrote:Pozdrav svima na forumu , posebno Pm72 , Dezurnom Kriticaru,posto sam iz njihovih postova uspio da sklopim kompletnu sliku desavanja u Sarajevu ,posebno na Trgu Pere Kosorica nakon Avgusta 1992god.Prvo da kazem da sam rodjen u Sarajevu , stanovao u ulici Ive Kranjcevica pocetak rata sam docekao kao i sva raja , ili bar vecina moje raje u Hrasnom.Na samom pocetku rata prijavio sam se dobrovoljno u jedinice TO na Trgu zajedno sa svojim jaranima medju kojima je i A.A.pomenut vise puta na ovom forumu.Na samom pocetku drzali smo straze u prolazima koji vode prema zgradi Palme i prolazima koji gledaju na pomocni stadion Zelje .Kasnije prelazim u Stab kod E.T.... i neko vrijeme provodim tu.Stab se nalazio u zgradi nekadasnjeg osiguravajuceg drustva (mala zgrada od crvene cigle izmedju 10 i 2).Zajedno sa A.A.formiramo prvi PO vod zaduzujemo osu i prvi put dejstvujemo na transporter koji je povremeno provirivao iza malih nedovrsenih zgrada od bijele fasadne cigle preko puta Lorisove zgrade .Akcija je zavsila neuspjesno , granata zakacila za nesto i razvalila neki balkon .Akcija je bilo jos , o tome mozda u nekim sledecim postovima.Moram da kazem da je u to vrijeme na Trgu bila vecina prijeratne raje koja je uzela puske i odbranila ga .Poseban doprinos su imali Aga , Nenad , Hame ,Almir ,Dino ,Amir ,Damir itd... (neka se niko ne uvrijedi ako sam zaboravio),koji su i prije rata vazili za zajebanu raju sa kojom se nije bilo preporucljivo kaciti.Imam pitanje za Dezurnog Kriticara ,posto spominje Alena , Srleta R.,Marija.pretpostavljam da je i on bio u toj raji , onda mora da zna Tigrana , Kileta , Staleta ......? O razlozima svog odlaska pisacu nesto kasnije.
"Velkom" i samo piši :thumbup:

P.S. na koje tačno zgrade od bijele fasadne cigle preko puta lorisa misliš?
holowey

#2120 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by holowey »

agent_zero wrote:
"Velkom" i samo piši :thumbup:

P.S. na koje tačno zgrade od bijele fasadne cigle preko puta lorisa misliš?
vjerovatno na one poslovne prostore prema rave jankovic
agent_zero

#2121 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

A one bočne fasadne, ok sad se sjetih...
IGK

#2122 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by IGK »

Mislim na onaj mali trzni centar koji je pred rat bio skoro zavrsen, iza njih nekih 20 metara prema Grbavici bila je prije rata kospicarna i neka trafika.
karanana

#2123 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

nikad prije vidjen frishak film. hodaju od vraca pa prema dole.
i onda idu na kovacice, linija na vrbanji. i onda ima snimaka po onim ulicama kuda je o'zone shvrljo desno i iznad ohr-a, ne znam uopste taj dio grada.
agent_zero

#2124 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

IGK wrote:Mislim na onaj mali trzni centar koji je pred rat bio skoro zavrsen, iza njih nekih 20 metara prema Grbavici bila je prije rata kospicarna i neka trafika.
Ma sjetio sam se odmah, poslije rata je jedno vrijeme bio robot tu ako se ne varam.
PM72

#2125 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Dobro nam došao!

Javio bih se i prije ali mi tek istekla "kazna".Moderatoru se nije svidjela kritika i savjet.Chmoljo na odmoru a gdje mačke nema miševi kolo vode...ali helem neise.Ne zamjeram mu mnogo.

Što se tiče IGK i priče da je na samom početku rata bio na "prolazima koji vode prema Palmi i pomoćnom stadionu " ja bih ga lično znao jer je ta stražarska mjesta držao MUP a među njima i moja malenkost.TO sa Trga je držao stražarska mjesta desno prema poprečnim zgradama u pravcu pekare AS.Nismo se jedni drugima petljali u nadležnost osim ako je kakva frka tipa pojava prage ili oklopnjaka iz pravca Strojorada,Oštreljske i pomenutih radnjica od bjele fasadne cigle u kojima je nakon rata bio Robot.Mi smo povučeni sredinom jula nakon čega je TO preuzeo naša stražarska mjesta a po dogovoru smo im ostavili dio naoružanja,nešto PAP-ovki,par automatskih pušaka, karabina i sanduk municije.Pomenutog A.A.sam znao i to je bio jedan od hrabrijih mještana sa Trga.Znao sam i momka što radi u piceriji Hepi ili tamo opsjeda (stalno je tamo) ,bio je dobro hrabar jer sam ga par puta gledao kako s pancirom i heklerom trči skoro do stadiona.U to doba smo takve "ispade" zvali vrhuncem hrabrosti a sad nakon 20 i više godina to zovem vrhuncem budalaštine.Mladost - ludost što bi rekli.Sjećam se i samozvanog komadanta Marija o kojem nemam ništa lijepo reći a kroz maglu se sjećam blizanaca Vedran i ... (zaboravih onom drugom ime).Ne mogu se sjetiti imena momka što mu je sestra Snježa poginula od granate na početku rata a čini mi se da mu je i stari poslije poginuo.Nemoj se naći prozvanim ili uvrijeđenim,to mi nije namjera,ali što se tiče stanovnika Trga Pere Kosorića i Hrasnog,da nije bilo nas sa strane Batko bi i na Trgu Pere Kosorića imao ordinaciju u kojoj bi klao i silovao ljude.Za skoro 4 mjeseca bivstvovanja na tom terenu,popio sam možda tri kafe i pojeo zvrk pite što su spremili "mještani".Stalno su nam govorili kako im navlačimo mobu na leđa jer izazivamo četnike pucnjavom a brzo su zaboravili ko im je guzicu spašavao 21 aprila 1992.

Pozdrav domovini :bih:
Post Reply