Novogradnja u Sarajevu?
- samo_ponekad
#2101 Re: Novogradnja u Sarajevu?
[quote="jon_jovi"]Ovo je ružno i za moju Rakovicu a nekamolise za centar grada
Neka te u Rakovici, matere ti - tamo sudi...
- jon_jovi
#2102 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Iz koje si ti pičke materine šljego pa da mi ovdje sudiš?samo_ponekad wrote:jon_jovi wrote:Ovo je ružno i za moju Rakovicu a nekamolise za centar grada
- ufo
#2103 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ekipa, mozel' pomoc? Kupio sam stan u Tibri (kakva je, takva je...nema se love za Grbavicu), i u zidu koji se nalazi do haustora se pojavila budj (u cosku cijelom duzinom). Cistio sam to dva puta sodom i vrelom vodom (i jos nekim alternativnim sredstvima), ali jos uvijek u sobi imam onaj neguodni (teski) miris i sve se osjeti na vlagu. Obzirom da mi dijete spava tu hitno moram nesto da rijesim! Ako budem zvao likove iz Tibre, samo ce prekrecit' zid i opet nista nisam dobio (tako su komsiji uradili da mu zamazu oci). Ima li neko iz Tibre sa slicnim problemima, odnosno neko sa adekvatnim savjetom za rjesenje? Hvala unaprijed!
Zivi mi bili!
Zivi mi bili!
- cpu_fan
#2104 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Je li ti stan još pod garancijom ?ufo wrote:Ekipa, mozel' pomoc? Kupio sam stan u Tibri (kakva je, takva je...nema se love za Grbavicu), i u zidu koji se nalazi do haustora se pojavila budj (u cosku cijelom duzinom). Cistio sam to dva puta sodom i vrelom vodom (i jos nekim alternativnim sredstvima), ali jos uvijek u sobi imam onaj neguodni (teski) miris i sve se osjeti na vlagu. Obzirom da mi dijete spava tu hitno moram nesto da rijesim! Ako budem zvao likove iz Tibre, samo ce prekrecit' zid i opet nista nisam dobio (tako su komsiji uradili da mu zamazu oci). Ima li neko iz Tibre sa slicnim problemima, odnosno neko sa adekvatnim savjetom za rjesenje? Hvala unaprijed!
Zivi mi bili!
- ufo
#2105 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Jeste. Al' problem je u tome sto komsija ima isti problem i oni mu dodju i premazu zid obicnom bojom za zid. Nakon nekog vremena mu se opet pojavilo isto, i sad ce mu opet premazati/prekreciti bojom za zid. Ja kontam da uradim nesto "trajnije", na svoj trosak.cpu_fan wrote:Je li ti stan još pod garancijom ?ufo wrote:Ekipa, mozel' pomoc? Kupio sam stan u Tibri (kakva je, takva je...nema se love za Grbavicu), i u zidu koji se nalazi do haustora se pojavila budj (u cosku cijelom duzinom). Cistio sam to dva puta sodom i vrelom vodom (i jos nekim alternativnim sredstvima), ali jos uvijek u sobi imam onaj neguodni (teski) miris i sve se osjeti na vlagu. Obzirom da mi dijete spava tu hitno moram nesto da rijesim! Ako budem zvao likove iz Tibre, samo ce prekrecit' zid i opet nista nisam dobio (tako su komsiji uradili da mu zamazu oci). Ima li neko iz Tibre sa slicnim problemima, odnosno neko sa adekvatnim savjetom za rjesenje? Hvala unaprijed!
Zivi mi bili!
- manekenka u penziji
#2106 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pokušaj varikinom ali da znaš da i ona smrdi i trebat ce joj vremena da izlapi.
Ukoliko se odlucis za tu metodu, neće ti dijete moći spavati u sobi sve dok smrad ne izlapi. E sad, ne znam ni koliko ce to biti dugotrajno rješenje jer ti se može ponovo pojaviti budj od komšije.
Ukoliko se odlucis za tu metodu, neće ti dijete moći spavati u sobi sve dok smrad ne izlapi. E sad, ne znam ni koliko ce to biti dugotrajno rješenje jer ti se može ponovo pojaviti budj od komšije.
- bilic
#2107 Re: Novogradnja u Sarajevu?
ODES U TIBRU ..
I ZAPRIJETIS DA CES OTICI U INSPEKCIJU TE DA TI POD HITNO RIJESE PROBLEM I TO ZA STALNO A NE PRIVREMENO..
I ZAPRIJETIS DA CES OTICI U INSPEKCIJU TE DA TI POD HITNO RIJESE PROBLEM I TO ZA STALNO A NE PRIVREMENO..
- johntra
#2108 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Koja si Tibra? Neka novija lamela ili?
- Hajvan
#2109 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Caparol ima vrlo efikasan proizvod za taj problm- zaboravio sam naziv...
-
VjecitiStudent
#2110 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Gljive se pojavljuju uvijek kada se pojavi kombinacija povećane vlage u vazduhu i hladnog zida, kada se vlaga kondenzuje na hladnom zidu i tako stvara povoljne uslove za rast gljiva na sloju boje.ufo wrote:Ekipa, mozel' pomoc? Kupio sam stan u Tibri (kakva je, takva je...nema se love za Grbavicu), i u zidu koji se nalazi do haustora se pojavila budj (u cosku cijelom duzinom). Cistio sam to dva puta sodom i vrelom vodom (i jos nekim alternativnim sredstvima), ali jos uvijek u sobi imam onaj neguodni (teski) miris i sve se osjeti na vlagu. Obzirom da mi dijete spava tu hitno moram nesto da rijesim! Ako budem zvao likove iz Tibre, samo ce prekrecit' zid i opet nista nisam dobio (tako su komsiji uradili da mu zamazu oci). Ima li neko iz Tibre sa slicnim problemima, odnosno neko sa adekvatnim savjetom za rjesenje? Hvala unaprijed!
Zivi mi bili!
Kako dolazi ljeto, sljedeće obično premazivanje će sigurno biti "uspješno", jer zid će se ugrijati, prostorije će se zbog ljepšeg vremena češće provjetravati i gljiva neće biti, ali samo do sljedeće zime, kada će se gljive, nakon što se opet steknu uslovi za njihov rast, opet pojaviti.
U svakoj dobro snabdjevenoj prodavnici boja moguće je kupiti dodatak koji se stavlja u boju i koji bi trebao sprječavati rast gljiva.
Međutim, trajno bi rješenje bilo, pogotovo s obzirom da ti je stan još pod garancijom, da tražiš od Tibre da ti dodatno izoluje taj hladni zid prema haustoru, postavljanjem stiropora na zid (sličan princip kao striporske fasade, samo što bi se ovo postavljalo na unutrašnji zid, uz malo drugačiji površinski premaz u odnosu na fasadu).
To bi malčlice smanjilo unutrašnje dimenzije prostorije, ali bi problem bio trajno riješen.
Naravno, bitno je i obezbijediti kvalitetno provjetravanje prostorija, čime se smanjuje vlaga u zraku, no bojim se da naši građevinari još nisu stigli do tog nivoa.
- cpu_fan
#2111 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Onda im ne daj da mažu išta nego zahtjevaj da trajno riješe problemn tebe ne interesuje kako, pozovi se na garanciju i ako ti ne pristupe rješavanju problema u roku 7 dana reci im da češ angažovati advokata i inspekciju i tražiti da ti nadomire štetu. Nema druge. Samo oštro i na prvu.ufo wrote:Jeste. Al' problem je u tome sto komsija ima isti problem i oni mu dodju i premazu zid obicnom bojom za zid. Nakon nekog vremena mu se opet pojavilo isto, i sad ce mu opet premazati/prekreciti bojom za zid. Ja kontam da uradim nesto "trajnije", na svoj trosak.cpu_fan wrote:Je li ti stan još pod garancijom ?ufo wrote:Ekipa, mozel' pomoc? Kupio sam stan u Tibri (kakva je, takva je...nema se love za Grbavicu), i u zidu koji se nalazi do haustora se pojavila budj (u cosku cijelom duzinom). Cistio sam to dva puta sodom i vrelom vodom (i jos nekim alternativnim sredstvima), ali jos uvijek u sobi imam onaj neguodni (teski) miris i sve se osjeti na vlagu. Obzirom da mi dijete spava tu hitno moram nesto da rijesim! Ako budem zvao likove iz Tibre, samo ce prekrecit' zid i opet nista nisam dobio (tako su komsiji uradili da mu zamazu oci). Ima li neko iz Tibre sa slicnim problemima, odnosno neko sa adekvatnim savjetom za rjesenje? Hvala unaprijed!
Zivi mi bili!
- BadCopy
#2112 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Poznavajuci Deju i ostalu skvadru sa gradilista najbolje ti je da direktno Tihu nazoves
On kad im se navali na kosti ima da ti zid noktima ociste
-
rizibizi
#2113 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ovo za Miljacku i "gospodina" Pilava i MS Wood - Unipromet posto vise ne zna ni on kako mu se zove firma (sta je unistio, a sta na foru otvorio) dovoljno je da za pocetak procitas ime i vidis okruzenje u kojem se naselje pravi. Onda ako ti to nije dovoljno svratis do stambene zgrade Unipromet u M. Marulica 2, pa prvo pogledas "poslovnu" zgradu propalog Uniprometa skontas da ce ti isto tako zgrada izgledati za nekih 10-15 godina, a onda odes i vidis kako je "zabranjen" prisutp parkingu stambene zgrade, pa vidis "strasne" cuvare-domare jer ne znaju ni oni sta su, pa vidis nadjidjane aute na sve strane narocito vikendom jer je cijena podzemnih parking mjesta recimo na prvoj etazi ravna pola cijene garsonjere u toj istoj zgradi. Ako odmaknes malo dalje iza zgrade vidjet ces i fontane i parkove za djecu (samo sto je ovdje kombinacija asfalta i rizle bas onako pogodna za igranje djece u parku) i vidjet cete maestralno rjesenu krivinu sa podzidom a koju morate proci ako mislite izaci iz "naselja". O nepostojanju pjesackog prilaza zgradi, velnesu i sauni koji su reklamirani na sve strane tokom izgradnje a od svega toga stanari imaju samo natpis na prozorima praznog prostora necu ni da pricam. Pilavov upravitelj koji se pojavio niotkud tzv. Metal-Export je posebna i duza prica. E kad sve to isprovjeravate onda dobro razmislite hocete li kupovati stan u izgradnji kod doticnog i dizati kredit sa "nemoralno" visokim kamatama da bi zivjeli u ovakvom okruzenju. Ovima sta ne vjeruju ne bih postavljao slike mogu se sami uvjeriti u bilo koje doba dana u zidarsko umjece doticnog. E i da ne zaboravim, ni ulaze nisu bili u stanju normalno oznaciti pa je tako prvi ulaz u zgradu C, a posljednji A.
- South Blue Mama
#2114 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Da li neko ima vise informacija o ovom?
Code: Select all
http://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupstina.ks.gov.ba/files/odluka_mladi_stanovi.pdf-
mumy
#2115 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Kupi obavezno i onu kutiju plasticnu sto skuplja vlagi,nesto sitno para a pomaze.Imas je u skoro svim centrima.Takodjer imas i specijalni premaz za te gljivice,prvo sa tim pa obicno krecenje...ufo wrote:Jeste. Al' problem je u tome sto komsija ima isti problem i oni mu dodju i premazu zid obicnom bojom za zid. Nakon nekog vremena mu se opet pojavilo isto, i sad ce mu opet premazati/prekreciti bojom za zid. Ja kontam da uradim nesto "trajnije", na svoj trosak.cpu_fan wrote:Je li ti stan još pod garancijom ?ufo wrote:Ekipa, mozel' pomoc? Kupio sam stan u Tibri (kakva je, takva je...nema se love za Grbavicu), i u zidu koji se nalazi do haustora se pojavila budj (u cosku cijelom duzinom). Cistio sam to dva puta sodom i vrelom vodom (i jos nekim alternativnim sredstvima), ali jos uvijek u sobi imam onaj neguodni (teski) miris i sve se osjeti na vlagu. Obzirom da mi dijete spava tu hitno moram nesto da rijesim! Ako budem zvao likove iz Tibre, samo ce prekrecit' zid i opet nista nisam dobio (tako su komsiji uradili da mu zamazu oci). Ima li neko iz Tibre sa slicnim problemima, odnosno neko sa adekvatnim savjetom za rjesenje? Hvala unaprijed!
Zivi mi bili!
- ufo
#2116 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Hvala svima na odgovorima i savjetima.
Izgleda da ipak "ne gine" ganjat' Tibrashe da rijese problem...u pravu ste, na koncu dao sam lovu za ovo i HOCU da dobijem uslovan stan za zivljenje!
Pozz
Izgleda da ipak "ne gine" ganjat' Tibrashe da rijese problem...u pravu ste, na koncu dao sam lovu za ovo i HOCU da dobijem uslovan stan za zivljenje!
Pozz
- amaretto
#2117 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ja sam takođe u Tibru uselio ima 10 mjeseci. Dosta raje se žali na vlagu a kod mene je nema.ufo wrote:Hvala svima na odgovorima i savjetima.
Pozz
Savjet da kad god možeš zračiš prostorije, takođe pod obavezno kupi ugradbenu napu bez filtera koja paru odvodi direktno u odvod u zidu namjenjen za to i postavi je na max 50cm iznad gornje ploče šporeta. Kad nema nikoga u kući 2-3 sata otvori prozore, ostavi upaljenu napu i ventilator u kupatilu.
Nadam se da sam pomogao koliko-toliko.
- jon_jovi
- amaretto
#2119 Re: Novogradnja u Sarajevu?
TLN sam odavno proglasio prorocima kakvih nemajon_jovi wrote:https://www.youtube.com/watch?v=1NvorAgeYXw
- jon_jovi
#2120 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Da, stančići na Tibri od od 28 kvadratića i vile na Poljinamaamaretto wrote:TLN sam odavno proglasio prorocima kakvih nemajon_jovi wrote:https://www.youtube.com/watch?v=1NvorAgeYXw
- DaffyDuck
#2121 Re: Novogradnja u Sarajevu?
bio je otvoren javni poziv za prijavu investitora do 04.05.South Blue Mama wrote:Da li neko ima vise informacija o ovom?Code: Select all
http://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupstina.ks.gov.ba/files/odluka_mladi_stanovi.pdf
-
pop_corn
#2122 Re: Novogradnja u Sarajevu?
BadCopy wrote:Poznavajuci Deju i ostalu skvadru sa gradilista najbolje ti je da direktno Tihu nazoves![]()
Dejan i Robert super momci.
Pridržavaš li se uputstva za provjetravanje stana?
Ne daj Bože da se ovo meni desi, kako reče, noktima bi mi očistili zid
Javi šta je bilo.
-
psycho_niles
#2123 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pozdrav,VjecitiStudent wrote:Gljive se pojavljuju uvijek kada se pojavi kombinacija povećane vlage u vazduhu i hladnog zida, kada se vlaga kondenzuje na hladnom zidu i tako stvara povoljne uslove za rast gljiva na sloju boje.ufo wrote:Ekipa, mozel' pomoc? Kupio sam stan u Tibri (kakva je, takva je...nema se love za Grbavicu), i u zidu koji se nalazi do haustora se pojavila budj (u cosku cijelom duzinom). Cistio sam to dva puta sodom i vrelom vodom (i jos nekim alternativnim sredstvima), ali jos uvijek u sobi imam onaj neguodni (teski) miris i sve se osjeti na vlagu. Obzirom da mi dijete spava tu hitno moram nesto da rijesim! Ako budem zvao likove iz Tibre, samo ce prekrecit' zid i opet nista nisam dobio (tako su komsiji uradili da mu zamazu oci). Ima li neko iz Tibre sa slicnim problemima, odnosno neko sa adekvatnim savjetom za rjesenje? Hvala unaprijed!
Zivi mi bili!
Kako dolazi ljeto, sljedeće obično premazivanje će sigurno biti "uspješno", jer zid će se ugrijati, prostorije će se zbog ljepšeg vremena češće provjetravati i gljiva neće biti, ali samo do sljedeće zime, kada će se gljive, nakon što se opet steknu uslovi za njihov rast, opet pojaviti.
U svakoj dobro snabdjevenoj prodavnici boja moguće je kupiti dodatak koji se stavlja u boju i koji bi trebao sprječavati rast gljiva.
Međutim, trajno bi rješenje bilo, pogotovo s obzirom da ti je stan još pod garancijom, da tražiš od Tibre da ti dodatno izoluje taj hladni zid prema haustoru, postavljanjem stiropora na zid (sličan princip kao striporske fasade, samo što bi se ovo postavljalo na unutrašnji zid, uz malo drugačiji površinski premaz u odnosu na fasadu).
To bi malčlice smanjilo unutrašnje dimenzije prostorije, ali bi problem bio trajno riješen.
Naravno, bitno je i obezbijediti kvalitetno provjetravanje prostorija, čime se smanjuje vlaga u zraku, no bojim se da naši građevinari još nisu stigli do tog nivoa.
Kao dodatnu mogućnost navodim - Gljivice su prouzrokovane nepoštivanjem tehnološkog procesa građenja - iz prostog razlog jer su te zgrade "ho-ruk" rađene, ostala je zarobljena vlaga u zidovima. Fasada je rađena u isto vrijeme kad i malteri na zidovima, estrih na podovima itd. i to sve neovisno o godišnjem dobu (pogotovo malterisanje), a svi znamo da hladan zrak mnogo manje prima vlage nego topal zrak.
Znači - te ogromne količine vode nanešene malterom i estrihom iznutra + "zatvaranje" zidova fasadom u isto vrijeme + eventualno loše zračenje prostorije = loš konačni proizvod.
Još su onda po tome svemu mokrome radili parkete (ako se taj pod može nazvati parketom), i ugrađivali vrata, koja danas neki nemogu niti otvoriti.
Naravno, nemaju svi stanovi i sve tibrine zgrade taj problem (ovisno djelimično o mikroklimi prostora, kao i izvođaču radova), ali mislim dobar dio da ima ili da će imati te probleme.
Vidim netko spominje i premaze - na osnovu poprilično dugog iskustva u građevinarstvu mogu jedino reći sljedeće : Vjetri jarane. Nek ti donesu još industrijsku sušilicu , taj megalomanski fen ako hoćeš. Uglavnom izbaci svu vlagu, što brže možeš iz stana. Ne postoji , prema mom znanju, antifungalni premaz siguran za unutrašnju upotrebu (premazi protiv gljivica i algi koriste biocide, dali bi pustio dijete da ti spava u sobi gdje je nanešen otrov na zidove?)
Unutrašnje izolacije su također odlična stvar, nažalost sa našim majstorima neznalicama , sretno Vam sa tim debaklom (nije baš tako jednostavno kao što je kolega gore naveo...)
Također preporuka vezano za aditive iz "radnji" - nemojte to uzimati, kupite kvalitetne boje ili žbuke (@VjecitiStudent možda nebi bila van pameti ni neka žbuka koja reguliše vlagu ala Caparol Matador Feinputz ili StoDecoSil, obje su predviđene na nanos na površine opterećene gljivicama i sl.). Teško je odavde reći šta je precizno uzrok, ali eto, pokušao sam biti kratak.
- macmoodan
#2124 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Meni su od novembra 2012. do novembra 2013. uvijek makar na kant bila otvorena balkonska vrata, jesam se smrzavao tu zimu (i grijanje je bilo loše), ali sada nemam apsolutno nikakve tragove vlage po zidovima.
-
dabarizmabra
#2125 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Tibra brzo gradi, zidovi ne stignu da se provjetre a izolacija dobro dihtuje, pa se lako javlja vlaga.psycho_niles wrote:Znači - te ogromne količine vode nanešene malterom i estrihom iznutra + "zatvaranje" zidova fasadom u isto vrijeme + eventualno loše zračenje prostorije = loš konačni proizvod.
Ovo je osobito izrazenod kod visih spratova, jer ovi donji spratovi, se ipak koliko-toliko provjetre i izrace, u periodu od par mjeseci do godinu dana, dok se zidaju gorje etaze.
Kod spratova na vrhu, od zidanja do potpunog zatvaranja prodje maltene manje od dva mjeseca, pa je zato cesta i pojava vlage.
U sustini, svaka novogradnja trebala bi izvjetriti nekoliko mjeseci, ali se to ovim gradjevincima kojima se zuri, ne isplati, jer treba sto prije zavrsiti i sto prije prodati