Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
talić

#2101 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by talić »

Alfons Kauders wrote:
talić wrote:
_đes_ba_ wrote:http://www.indikator.ba/kompanije-trzis ... dobit-2012

Autoceste FBiH lani u plusu 86 miliona

Preduzeće Autoceste FBiH završilo je poslovnu 2012. godinu sa neto dobiti od 86,3 miliona KM, navodi se u finansijskom izvještaju objavljenom u dnevnoj štampi.
Preduzeće je lani imalo prihode od 100,8 miliona KM, dok su rashodi iznosili 14,6 miliona KM.
Preduzeće ima dugoročne obaveze od 251,9 miliona KM, dok kratkoročne obaveze iznose 49,3 miliona KM.

toliko o zaradi jp autoceste.. i ova zarada samo se odnosi na dionicu sarajevo-kakanj dugu 30-40 km ..
dionica kakanj-drivuša duga 10km iako je završena prije par mjeseci još se nenaplaćuje jer još nisu završena naplatne kućice i regionalni putevi kroz kakanju ..

I ti vjeruješ svemu što novinari pišu.
Daj strukturu prihoda i rashoda.
Od ovih 100,8 miliona prihoda 75 do 80 miliona je od takse na gorivo, onih 0,10 KM po litru.
Dakle taj prihod će biti isti i kada budemo imali 400 km autoputa.
Stvarni prihodi koji su ostvareni na toj dionici su između 20 i 25 miliona a to su prihodi od putarine i ako se uzme u obzir da su dvije trećine tog dijela autoputa dobili na poklon, bez kreditnih zaduženja i da se to nalazi na dionici autoputa koji će biti najprometniji onda dobit od desetak miliona i nije nešto. :roll:
To stoji, ali opet je cinjenica da su u debelom plusu i da mogu komotno raditi odrzavanje, pa i graditi neke objekte vlastitim sredstvima. A jos uzmi u obzir da ce se trasa pod naplatom za cca 18 mjeseci udvostruciti, a samim tim i prihodi od putarine. Ima tu jos potencijala - npr. koncesije za benzinske i odmorista, a njih trenutno nigdje nema. Nece valjda napraviti put da od Tarcina do Zenice insan ne moze bacit pish ko cojk...
Ne treba očekivati neke prihode od koncesija na pumpe jer dovoljno je sjetiti se da je većina pumpi od Slavonskog Broda do Zagreba zatvorena i ostali samo parkinzi.
Naravno dobro je što je uveden ovaj namet od 0,10 KM po litri jer će do završetka gradnje autoputa ( narednih desetak godina) na taj način doći do nepovratnih sredstava od skoro milijardu maraka.
Taj prihod nas čini i kreditno sposobnijim i zanimljivijim i za kreditore i za izvođače radova.
Last edited by talić on 27/05/2013 14:02, edited 1 time in total.
Golf forever

#2102 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Golf forever »

shin wrote:Ja sam neki dan upratio zaštitare na naplatnim kućicama na ulazu u Sarajevu, pored silnog kadra koji je zaposlen u ovim naplatnim kućicama, zar je potrebno da se i zaštitati plaćaju?
pa eto ima para i viška
sve su te javne kuće, pardon, javna preduzeća, baš kao i adminisracija podložne zaposlenju PREKOBROJNIH amidžića, tečića, švalerki, zetova, snaha .....
važno ih je uhljebit na državne jasle, a to što ih ima duplo više nego ih realno treba, ma koga to briga
Alfons Kauders

#2103 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

talić wrote: Ne treba očekivati neke prihode od koncesija na pumpe jer dovoljno je sjetiti se da je većina pumpi od Slavonskog Broda do Zagreba zatvorena i ostali samo parkinzi.
Naravno dobro je što je uveden ovaj namet od 0,10 KM po litri jer će do završetka gradnje autoputa ( narednih desetak godina) na taj način doći do nepovratnih sredstava od skoro milijardu maraka.
Taj prihod nas čini i kreditno sposobnijim i zanimljivijim i za kreditore i za izvođače radova.
Dobro, ne ocekujem ni ja da svakih 10 kilometara radimo benzinske i odmorista, ali sad cemo biti u situaciji da od Zenice do Tracina nema nista, sto je ultra debilno... 70tak kilometara ceste bez WC-a je fakat glupost, ljudi maju malu djecu, probleme s urinarnim traktom i sl. :D valja malo misliti i na te stvari. Imati komad autoputa na kojem neki neupuceni putnik moze komotno ostati bez goriva, ili na kojem se ne moze odvesti dijete u WC za nekih 45 minuta voznje jednostavno nije opcija.

Za kreditnu sposobnost se apsolutno slazem... Ovim tempom, za dvije godine JP Autoceste bi moglo na kraju godine imati 100 miliona dobiti... Onda nije nikakav problem traziti nekoliko stotina miliona love za nove trase.
tec

#2104 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

talić wrote: I ti vjeruješ svemu što novinari pišu.
Od ovih 100,8 miliona prihoda 75 do 80 miliona je od takse na gorivo, onih 0,10 KM po litru.
Stvarni prihodi koji su ostvareni na toj dionici su između 20 i 25 miliona a to su prihodi od putarine i ako se uzme u obzir da su dvije trećine tog dijela autoputa dobili na poklon, bez kreditnih zaduženja i da se to nalazi na dionici autoputa koja će biti najprometnija onda dobit od desetak miliona i nije nešto. :roll:
60 je od goriva. Ako te interesira nešto fino odi na stranicu http://www.jpautoceste.ba i pretraži malo na razliko od ostalih javnih preduzeča sve sto rade je fino detaljno postavljeno na njihovoj web stranici. Od financijskih izvještaja do izvještaja o radu itd.
Za ostalo šta ustvari ti smeta kod prihod od goriva? Ne postoji zemlja u Evropi koja nema taksu na gorivo za izgradnju autocesti i to u svim slučajevima imaju više nego samo jednu za te svrhe. Isplativost dionice nema veze sa prihodom od putarine da je to kriteriji ne bi postojalo 90% autocesti na svijetu.
Alfons Kauders

#2105 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

shin wrote:Ja sam neki dan upratio zaštitare na naplatnim kućicama na ulazu u Sarajevu, pored silnog kadra koji je zaposlen u ovim naplatnim kućicama, zar je potrebno da se i zaštitati plaćaju?
jbg - ne radi se o malim parama... nisam znao da ih imaju ali me ne cudi - mislim kad svaka banka s 3 zaposlena ima zastitara...
drugi_profil

#2106 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drugi_profil »

ha nek je samo 1000 auta proslo, pa po 4 marke...a proslo je vise.
Pljackaju pumpe i kladionice za manji plijen.
U stvari, ako je prihod od putarina oko 40 miliona, ispada prosjecno dnevno preko 100K naplaceno. Ne mogu da nadjem taj izvjestaj za 2012, ali za 2011 kaze dnevni prosjek je 10500 vozila sto bi po sadasnjim cijenama davalo cca. 45K dnevno. Dakle ispada i da se promet povecao?
talić

#2107 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by talić »

tec wrote:
Stvarni prihodi koji su ostvareni na toj dionici su između 20 i 25 miliona a to su prihodi od putarine i ako se uzme u obzir da su dvije trećine tog dijela autoputa dobili na poklon, bez kreditnih zaduženja i da se to nalazi na dionici autoputa koja će biti najprometnija onda dobit od desetak miliona i nije nešto. :roll:
60 je od goriva. Ako te interesira nešto fino odi na stranicu http://www.jpautoceste.ba i pretraži malo na razliko od ostalih javnih preduzeča sve sto rade je fino detaljno postavljeno na njihovoj web stranici. Od financijskih izvještaja do izvještaja o radu itd.
Za ostalo šta ustvari ti smeta kod prihod od goriva? Ne postoji zemlja u Evropi koja nema taksu na gorivo za izgradnju autocesti i to u svim slučajevima imaju više nego samo jednu za te svrhe. Isplativost dionice nema veze sa prihodom od putarine da je to kriteriji ne bi postojalo 90% autocesti na svijetu.
Nemam ja ništa protiv gradnje ni protiv oporezivanja goriva za gradnju autocesta. Njemačka ima 16.000 km autoputeva koje gradi i održava zahvatanjem iz goriva a bez naplate cestarine osim za kamione.
Smetaju mi samo dezinformacije tipa "bit će dobiti ko u BH telekomu". :wink:
Alfons Kauders

#2108 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

talić wrote:
tec wrote:
Nemam ja ništa protiv gradnje ni protiv oporezivanja goriva za gradnju autocesta. Njemačka ima 16.000 km autoputeva koje gradi i održava zahvatanjem iz goriva a bez naplate cestarine osim za kamione.
Smetaju mi samo dezinformacije tipa "bit će dobiti ko u BH telekomu". :wink:
A to ni pod razno... Telecom dobaci do 140 miliona godisnje, a bez zahvatanja tih famoznih 10kf po litri goriva autoceste bi mozda imale desetinu toga. Valja imati na umu i da dobiti uvijek nece biti kao ovih prvih nekoliko godina, kad na autoputu nisu potrebni nikakvi veci zahvati - za 10-20 godina puno vise ce ici na redovno odrzavanje.
drugi_profil

#2109 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drugi_profil »

U komentarim se osjeca antagonizam, pa bih se pokusao jasnije izraziti. Moja opaska
drugi_profil wrote: Ovo ce donositi dobiti vise nego Telekom...
Odnosila se na ovo:
_đes_ba_ wrote:

Preduzeće Autoceste FBiH završilo je poslovnu 2012. godinu sa neto dobiti od 86,3 miliona KM, navodi se u finansijskom izvještaju objavljenom u dnevnoj štampi.
Preduzeće je lani imalo prihode od 100,8 miliona KM, dok su rashodi iznosili 14,6 miliona KM.
Preduzeće ima dugoročne obaveze od 251,9 miliona KM, dok kratkoročne obaveze iznose 49,3 miliona KM.

toliko o zaradi jp autoceste.. i ova zarada samo se odnosi na dionicu sarajevo-kakanj dugu 30-40 km ..
dionica kakanj-drivuša duga 10km iako je završena prije par mjeseci još se nenaplaćuje jer još nisu završena naplatne kućice i regionalni putevi kroz kakanju ..
Obzirom da izgleda broj vozila raste, a porasce i kilometraza koja se naplacuje, mozda sljedece godine dobit bude preko 100 milja.
Ujedno prognoza je da ce se dobit Telekoma smanjivati pomalo, tako da je to moja projekcija za vrijeme kad put bude zavrsen. Naravno da ce i troskovi rasti i naravno da je bilo poluozbiljno.
Drugo, malo je glupo da se u dobit racuna prihodom iz goriva jer je taj prihod iskljucivo namjenjen opravci i gradnji putne mreze, i ako je ostalo neutrosenih novaca, to moze znaciti jednu od dvije stvari: ili su nam putevi savrseni, ili neko nije radio svoj posao, ali to nikako ne moze i ne smije biti profit.
tec

#2110 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

drugi_profil wrote:U komentarim se osjeca antagonizam, pa bih se pokusao jasnije izraziti. Moja opaska
drugi_profil wrote: Ovo ce donositi dobiti vise nego Telekom...
Odnosila se na ovo:
_đes_ba_ wrote:

Obzirom da izgleda broj vozila raste, a porasce i kilometraza koja se naplacuje, mozda sljedece godine dobit bude preko 100 milja.
Ujedno prognoza je da ce se dobit Telekoma smanjivati pomalo, tako da je to moja projekcija za vrijeme kad put bude zavrsen. Naravno da ce i troskovi rasti i naravno da je bilo poluozbiljno.
Drugo, malo je glupo da se u dobit racuna prihodom iz goriva jer je taj prihod iskljucivo namjenjen opravci i gradnji putne mreze, i ako je ostalo neutrosenih novaca, to moze znaciti jednu od dvije stvari: ili su nam putevi savrseni, ili neko nije radio svoj posao, ali to nikako ne moze i ne smije biti profit.
Ovaj komentar ti je totalna glupost. Šta su trebali dati avansna plaćanja od tih sredstava za ne urađene poslove. :-) :?:

Ljudi hoćete li shvatiti da ta dobit nije profit kao u telekomu u ove dvije godine postoji dobit jer je tek počela otplata prvih kredita. Ta sredstva služe za otkup zemljišta, projektiranje, uplata pdv-a, dalje izgradnje (manje dionice) i pokrivanje razlike između kredita i stvarne cijene izgradnje. Neće to ništa ostati da leži niti će se dijeliti ta dobit u budžetu fbih.

Ovi prihodi od akciza na gorivo nisu za popravku putne mreže nego za izgradnju autocesti. Sredstva iz GSM licenci su za popravku i izgradnju postojeće mreže puteva.
drugi_profil

#2111 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drugi_profil »

tec wrote:[
Ovaj komentar ti je totalna glupost. Šta su trebali dati avansna plaćanja od tih sredstava za ne urađene poslove. :-) :?:

Ljudi hoćete li shvatiti da ta dobit nije profit kao u telekomu u ove dvije godine postoji dobit jer je tek počela otplata prvih kredita. Ta sredstva služe za otkup zemljišta, projektiranje, uplata pdv-a, dalje izgradnje (manje dionice) i pokrivanje razlike između kredita i stvarne cijene izgradnje. Neće to ništa ostati da leži niti će se dijeliti ta dobit u budžetu fbih.

Ovi prihodi od akciza na gorivo nisu za popravku putne mreže nego za izgradnju autocesti. Sredstva iz GSM licenci su za popravku i izgradnju postojeće mreže puteva.
Ok arogancija na nivou. Ne zelis da shvatis da sam rekao isti sto i ti tvrdis. To ne moze biti profit i onda se ne bi smjela tako ni predstavljati, jer ce svako da se zapita, jbt. sto mi povecavaju troskove transporta samo da bi tamo neko drzavno preduzece imalo profit i ceskalo jaja?
Vidim da imas nekog pojma, ali ne bi ti skodilo da malo vjezbas i komunikaciju.
Vitezanin

#2112 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Vitezanin »

Ja ne mogu vjerovati da i dalje dobar dio ljudi smatra da nam autoputevi ne trebaju. Evo čitam i ovdje pa čak i na ovim forumima koji se tiču isključivo gradnje i slično. O Bože.

Dešava li se išta oko Stupske petlje, jesu išta, ali išta, počeli??
Alfons Kauders

#2113 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Vitezanin wrote:Ja ne mogu vjerovati da i dalje dobar dio ljudi smatra da nam autoputevi ne trebaju. Evo čitam i ovdje pa čak i na ovim forumima koji se tiču isključivo gradnje i slično. O Bože.

jesu - napravili su dzamiju :D
heckler

#2114 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by heckler »

Btw, taksa na gorivo ce se povecati uskoro sa 0.10km na 0.15km. Znaci bice jos jedan znacajan skok u dobiti prije nego pocnu sustizati kreditne rate i odrzavanje.
udrch

#2115 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by udrch »

Golf forever wrote:
iz zadnje klupe wrote:Ovaj što nacrta dionicu Maglaj-Tuzla ravnom crtom preko Ozrena :lol:

To bi bio najduži tunel u Evropi, koštao bi samo par milijardi :-) (eto to ti je kada hoce put smo preko naše teritorije :run: )
nemaš ti pojma o granicama a i terenu, put bi išao po obroncima Ozrena, vjerovatno nijedan tunel ne bi trebao i ide granicom etniteta, možda, ako ne i čitav isključivo u FBH
na tvoju žalost, ja bih rekao da si ti taj koji ne poznaje ovaj teren kojim si opalio onu pravolinijsku crtu..
osim toga i ovaj post o cesti Lašva-Bihać je dobio jedna od najzanimljivijih komentara na ovoj temi..
predlpožio si dva autoputa, od kojih bi jedan uglavnom bio tunelski, a drugi potpuno neisplativ..
Vitezanin

#2116 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Vitezanin »

Alfons Kauders wrote:
Vitezanin wrote:Ja ne mogu vjerovati da i dalje dobar dio ljudi smatra da nam autoputevi ne trebaju. Evo čitam i ovdje pa čak i na ovim forumima koji se tiču isključivo gradnje i slično. O Bože.

To sam vidio i bili su jaaaako ekspresni. :skoljka:
Bodkin

#2117 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Bodkin »

Alfons Kauders wrote:

:lol: :lol:
kurty

#2118 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

da si ti ziv i zdrav, zastitari su tu od pocetka... cak su cuvali kucice i prije nego su "proradile"
kurty

#2119 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

Alfons Kauders wrote:
Dobro, ne ocekujem ni ja da svakih 10 kilometara radimo benzinske i odmorista, ali sad cemo biti u situaciji da od Zenice do Tracina nema nista, sto je ultra debilno... 70tak kilometara ceste bez WC-a je fakat glupost, ljudi maju malu djecu, probleme s urinarnim traktom i sl. :D valja malo misliti i na te stvari. Imati komad autoputa na kojem neki neupuceni putnik moze komotno ostati bez goriva, ili na kojem se ne moze odvesti dijete u WC za nekih 45 minuta voznje jednostavno nije opcija.

Za kreditnu sposobnost se apsolutno slazem... Ovim tempom, za dvije godine JP Autoceste bi moglo na kraju godine imati 100 miliona dobiti... Onda nije nikakav problem traziti nekoliko stotina miliona love za nove trase.
od zenice do tarcina vec ima BP
Comrad

#2120 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Comrad »

Iz pouzdanih izvora sam saznao da se petlja na Stupu pocinje praviti za mjesec dana.

:D
Vitezanin

#2121 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Vitezanin »

Comrad wrote:Iz pouzdanih izvora sam saznao da se petlja na Stupu pocinje praviti za mjesec dana.

:D
A dragog mu sveca, pa rekli su prošli mjesec da će početi ovaj mjesec, pa ovo je da čovjek popizdi. :skoljka: :skoljka: :D :D :D :D
Kemo BA

#2122 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Kemo BA »

Da li neko zna ima li predviđen prikljucak u Butilama?
Golf forever

#2123 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Golf forever »

Golf forever wrote:
iz zadnje klupe wrote:Ovaj što nacrta dionicu Maglaj-Tuzla ravnom crtom preko Ozrena :lol:

To bi bio najduži tunel u Evropi, koštao bi samo par milijardi :-) (eto to ti je kada hoce put smo preko naše teritorije :run: )
nemaš ti pojma o granicama a i terenu, put bi išao po obroncima Ozrena, vjerovatno nijedan tunel ne bi trebao i ide granicom etniteta, možda, ako ne i čitav isključivo u FBH
za tebe sam doktor, čak sam bio upravu da UOPŠTE i ne dira granicu, o tunelima nema šanse
ovo je čisti pravolinijski pravac, naravno da se može napravit malo da vijuga da bi se prilagodio terenu
stoga, tebi ostaje da se pokriješ po glavi :skoljka:

Image
Alfons Kauders

#2124 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Golf forever wrote:
Golf forever wrote:

za tebe sam doktor, čak sam bio upravu da UOPŠTE i ne dira granicu, o tunelima nema šanse
ovo je čisti pravolinijski pravac, naravno da se može napravit malo da vijuga da bi se prilagodio terenu
stoga, tebi ostaje da se pokriješ po glavi :skoljka:

Image
da nemas mozda rodbine u bocinji pa ti taj pravac godi? :D

to su druze obronci ozrena 500-700 metara - to bi "malo" vijugalo kao karaula... trasa zepce tuzla je planirana juznije, preko vozuce i banovica, gdje je davno uradjen lokalni put (95 se uzimala vozuca upravo da se oslobodi ta komunikacija)
Golf forever

#2125 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Golf forever »

Alfons Kauders wrote:
Image

da nemas mozda rodbine u bocinji pa ti taj pravac godi? :D

to su druze obronci ozrena 500-700 metara - to bi "malo" vijugalo kao karaula... trasa zepce tuzla je planirana juznije, preko vozuce i banovica, gdje je davno uradjen lokalni put (95 se uzimala vozuca upravo da se oslobodi ta komunikacija)
JP uopšte nije planirala taj pravac, ustvari oni vide petlju na Žepču...radi čega duža trasa to samo oni (i možda ti znate), jer tako postavljena ona produžava put do Doboja, što bi čovjek i otišao na taj krak kad ide na Zapada, ovako zaobilazi prema jugu i čini to bezveznom misijom, da je na Maglaju sasvim opravdano krenuti tim krakom kad se želi na Doboj
obronci planina se rješavaju vijaduktima, šta onda reći za Prenj
ići na Banoviće je čista glupost, tu su tek planine i tuneli....što prije izlazak na ravnicu uz Spreču treba biti prioritet, mislim da je moja putanja najkraća i najekonomičnija za gradnju
čuj '95 se Vozuća uzimala radi auto-bana...provala decenije...ko je tada mislio o auto-banovima bolan ti ne bio
išlo se na povezivanje tuzlanskog i zeničkog korpusa i da se uzme Ozren, pa Doboj...Holbruk i Dejton ih spasi
Post Reply