ne razumijem ni ja. za četiri člana došlo mi sad 34 KM a račun prije ovog 44 KMdrugi_profil wrote: Meni je dosao racun 21 kubik 39,50 maraka. Nas cetvero. Bitno manja potrosnja nego inace, a to je zato sto su mi zadnjih nekoliko racuna samo kopirali bez ocitavanja.
Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
- rimac
#2101 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
-
drugi_profil
#2102 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ma nisu ocitavali. Pratio sam na njihovom portalu. Od zadnjeg ocitanja naredna dva tri mjeseca salju identican racun, pa onda opet ocitanje, pa tako dalje.rimac wrote:ne razumijem ni ja. za četiri člana došlo mi sad 34 KM a račun prije ovog 44 KMdrugi_profil wrote: Meni je dosao racun 21 kubik 39,50 maraka. Nas cetvero. Bitno manja potrosnja nego inace, a to je zato sto su mi zadnjih nekoliko racuna samo kopirali bez ocitavanja.
Evo hinje ce sad i grijanje podici za 23%, a raja ce da suti i da glasa za iste. Da je SDP ovo uradio sutra bi se skupile "patriote" da vjesaju crvene.
Da se razumijemo nisam za SDP, ali je ocita glupost birackog tijela koje se prima na jeftine floskule.
- Dozer
#2103 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
A meni je prosli racun, i to za mjesec i po, bio 41 KM, a sad, za manje od mjesec, 68...
Prosli mjesec portosnja bila po 6 kubika po osobi, a sad 7...
Prosli mjesec portosnja bila po 6 kubika po osobi, a sad 7...
- srž
#2104 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ovima što su omogućili da par desetaka porodica i dalje žive ko lordovi u "Vodovodu" na račun građana,
ovim hinjskim poskupljenjem i uvođenjem naknade za brojilo,
želim sve najgore u životu!
Crknite stoko nezasita!
ovim hinjskim poskupljenjem i uvođenjem naknade za brojilo,
želim sve najgore u životu!
Crknite stoko nezasita!
- Zovem se Zelena
#2105 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Pitanje za forumaše koji imaju 2 vertikale u stanu... Da li ste primijetili slabiji pritisak na jednoj od vertikala? U kupatilu sve ok, u kuhinji katastrofa! Nit nasuti čašu vode, nit oprati suđe.
Do njih ili eventualno neki kvar u zgradi?
Što se tiče računa, do sada 8-10 kubika je bilo 10-12km, zadnji račun 7 kubika 13 i nešto.
Što se tiče računa, do sada 8-10 kubika je bilo 10-12km, zadnji račun 7 kubika 13 i nešto.
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#2106 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ne stedi se voda a 1 clan... 
- Zovem se Zelena
#2107 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ako je upućeno meni, ne razumijem opasku! Nekada me nema po 10-15 dana u stanu pa opet isti račun dobijem. Znači, nije do mene. Šta sad ja da štedim?!
- drndalo
#2108 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Jebem im mater, za zajednicku potrosnju u ulazu gdje po izracunu izlazi cca. 5.4 kubika po stanaru, umjesto 13.35 KM prije 2 mjeseca, stiglo 19.30 KM... Haman 50% poskupljenja ! Nije problem tih 6 KM razlike, ali u % jeste... Sta bi tek bilo da inace nije potrosnja relativno uredna u ulazu...?
Majkeimga *_&^%^$%*^&^**^@!%
- holowey
#2109 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
kod mene obrnuto, lavabo u kupatilu ocajan pritisak, cca3mm curi voda... kuhinja, kada, pritisak za deset ali lavabo u kupatilu jedva ruke oprati... s obzirom da sam na zadnjoj etazi mislio sam da zbog toga nesto nije ok sa pritiskom, ali komsinica u prizemlju ima isti problem... i ovo sa pritiskom je pocelo ljetos nakon sto su vrsili neke "radove" u komsiluku... pas materZovem se Zelena wrote:Pitanje za forumaše koji imaju 2 vertikale u stanu... Da li ste primijetili slabiji pritisak na jednoj od vertikala? U kupatilu sve ok, u kuhinji katastrofa! Nit nasuti čašu vode, nit oprati suđe.
i ne kontam ove racune...isto se gleda potrosnja jednoclanog domacinstva i domacinstva od 6 clanova... u hadzicima odavno placaju vodu do 5m3 po jednoj cijeni a preko 5m3 po visoj cijeni, ali po clanu a ne na ukupan racun... pas mater jos jednom...
- Cholina_Lokica
#2110 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Kod nas dosao racun 9 kubika 15KM, prosli mjesec 10 kubika 12KM

- O'zone
- Globalni moderator
#2111 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Došao račun za 2 KM manje nego prošli mjesec Tačnije 20,95 KM
Detalji:
Utrošeno: 135 metara kubnih
Stanara: 46
Utrošak po stanaru: 2,935 metara kubnih
Kod nas u domaćinstvu 4 člana ukupno za obračun 11,74 metara kubnih
E sad po obračunu ide ovako
Do potrošenih 5 mK -3,50 KM
Od 5 do 10 mK- 5,25 KM
iznad 10 mK- 2,04 KM
Ukupno za 11,74 mK 10,79 + 1,83 PDV = 12,62
Normalno poskupilo je i odovđenje otpadnih voda mada mi se čini da niko nije spominjao to poskupljenje tako je odovod otpadnih voda
do 5mK-0,30 KM po kubiku
od 5 do 10 mK- 0,45 KM po kubiku
preko 10 mK- 0,50 KM po kubiku
Detalji:
Utrošeno: 135 metara kubnih
Stanara: 46
Utrošak po stanaru: 2,935 metara kubnih
Kod nas u domaćinstvu 4 člana ukupno za obračun 11,74 metara kubnih
E sad po obračunu ide ovako
Do potrošenih 5 mK -3,50 KM
Od 5 do 10 mK- 5,25 KM
iznad 10 mK- 2,04 KM
Ukupno za 11,74 mK 10,79 + 1,83 PDV = 12,62
Normalno poskupilo je i odovđenje otpadnih voda mada mi se čini da niko nije spominjao to poskupljenje tako je odovod otpadnih voda
do 5mK-0,30 KM po kubiku
od 5 do 10 mK- 0,45 KM po kubiku
preko 10 mK- 0,50 KM po kubiku
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2112 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
možda ima jedna pozitivna stvar...
ljudi će manje trošiti
a
vidim već se najavljuju provjeravanja vodokotlića po stanovima
i ažuriranje broja stanovnika
ljudi će manje trošiti
a
vidim već se najavljuju provjeravanja vodokotlića po stanovima
i ažuriranje broja stanovnika
-
Innovation
#2113 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Prosli racun 10 kubika po istoj cijeni.Cholina_Lokica wrote:Kod nas dosao racun 9 kubika 15KM, prosli mjesec 10 kubika 12KM![]()
Novi racun 5 kubika po jednoj cijeni, a 4 kubika po vecoj cijeni.
Kako je navedeno u Odluci, svi potrošači iz kategorije "domaćinstva" su izuzeti od povećanja cijene vode i odvodnje za "prvih" pet m3 potrošene vode mjesečno.
S povećanjem potrošnje vode blago se povećava i njena cijena, tako da za potrošnju narednih 5m3 vode cijena je povećana na iznos od 1,76 KM, a svaki kubik vode preko potrošenih 10 m3 plaćat će se po cijeni od 1,95 KM po m3.
Na ovaj način se želi podstaći stanovnoštvo na racionalniju potrošnju vode, a vodilo se računa i o socijalnim i ekonomskim uvjetima domaćinstava u Kantonu.
Primjena ove odluke počinje od 1. augusta, saopćeno je danas iz Press službe Kantona Sarajevo.
-
didgeridoo
#2114 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
jul mjesec po pausalu bilo 9 kubika po clanu (4 clana 36 kubika)
nakon ugradnje vodomjera, mjesec avgust dosao tacno 10 kubika za placanje...mamu im lopovsku i ovima iz vodovoda i posebno skrivenim komsijama...
nakon ugradnje vodomjera, mjesec avgust dosao tacno 10 kubika za placanje...mamu im lopovsku i ovima iz vodovoda i posebno skrivenim komsijama...
- holowey
#2115 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
kakvo ba racionalnije trosenje? eto komsija udovac racionalno trosi (a vodokotlic mu stalno curi) a komsija sa sedam clanova (od toga dvoje na studiju van grada) totalno neracionalno jer se zajednicki racun dijeli i mnozi sa brojem clanova i onda poredi ukupna potrosnja domacinstva... koji bullshitInnovation wrote:Prosli racun 10 kubika po istoj cijeni.Cholina_Lokica wrote:Kod nas dosao racun 9 kubika 15KM, prosli mjesec 10 kubika 12KM![]()
Novi racun 5 kubika po jednoj cijeni, a 4 kubika po vecoj cijeni.
Kako je navedeno u Odluci, svi potrošači iz kategorije "domaćinstva" su izuzeti od povećanja cijene vode i odvodnje za "prvih" pet m3 potrošene vode mjesečno.
S povećanjem potrošnje vode blago se povećava i njena cijena, tako da za potrošnju narednih 5m3 vode cijena je povećana na iznos od 1,76 KM, a svaki kubik vode preko potrošenih 10 m3 plaćat će se po cijeni od 1,95 KM po m3.
Na ovaj način se želi podstaći stanovnoštvo na racionalniju potrošnju vode, a vodilo se računa i o socijalnim i ekonomskim uvjetima domaćinstava u Kantonu.
Primjena ove odluke počinje od 1. augusta, saopćeno je danas iz Press službe Kantona Sarajevo.
-
rolenc
#2116 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ovaj obracun je iskljucivo na stetu viseclanim domacinstvima u zgradama kolektivnog stanovanja. U privatnim objektima i nije takav slucaj jer je jedno mjerilo, i bez obzira na broj clanova moze se utjecati na ukupan utrosak vode. U nas u ulazu 14 stanova, na spisku 24 stanara. Svaki mjesec obracun min 125 m3. Prosli racun za 21 m3 doslo 25,5 maraka, a sada za 22 m3 42 KM (potrosnja po stanaru 5,3 m3). Struje ne dodje toliko. I kakva racionalna potrosnja? Ovo stimulise manjinska domacinstva da rasipaju vodu jer ce je fakticki placati viseclana domacinsta koja ne mogu utjecati na ukupnu potrosnju, ili ako vec mogu to je u minimalnom procentu. Licno vise nemam interesa da stedim vodu i sada cu je trositi koliko mi je volja kada je vec masno placam.
- O'zone
- Globalni moderator
#2117 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Zato što se ne isplati ViK-u naplaćivati stvarnu potrošnju po domaćinstvima.kiki-miki wrote:Što li vodomjeri nisu jefiniji...
- Dozer
#2118 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Jucer cujem nesto sto nisam jos uspio i potvrditi, pa ako neko zna - neka kaze/potvrdi.
Naime, kaze mi covjek da ViK svakom ulazu u zgradama u startu zaracunava pausalno 100 kubika, a onda se na to dodaje stanje vodomjera. Na ovaj nacin oni, u stvari, pokrivaju gubitke na mrezi.
Ako je ovo istina, a vjerujem da jeste, onda mi imamo najklasicniju mogucu pljacku jer nam potrosenu vodu naplacuju bukvalno trostruko, ako ne i vise.
Naime, kaze mi covjek da ViK svakom ulazu u zgradama u startu zaracunava pausalno 100 kubika, a onda se na to dodaje stanje vodomjera. Na ovaj nacin oni, u stvari, pokrivaju gubitke na mrezi.
Ako je ovo istina, a vjerujem da jeste, onda mi imamo najklasicniju mogucu pljacku jer nam potrosenu vodu naplacuju bukvalno trostruko, ako ne i vise.
- drndalo
#2119 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
A za ugradnju istog u stan ti treba saglasnost svih komsija...O'zone wrote:Zato što se ne isplati ViK-u naplaćivati stvarnu potrošnju po domaćinstvima.kiki-miki wrote:Što li vodomjeri nisu jefiniji...
- Zovem se Zelena
#2120 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ne treba više saglasnost komšija. Samo zahtjev prema upravitelju, oni izađu na teren i daju saglasnost.drndalo wrote:A za ugradnju istog u stan ti treba saglasnost svih komsija...O'zone wrote:Zato što se ne isplati ViK-u naplaćivati stvarnu potrošnju po domaćinstvima.kiki-miki wrote:Što li vodomjeri nisu jefiniji...
Ko ti kaže drugačije, laže te!
-
neki
#2121 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Nije istina, jer evo npr u mom ulazu prosjecna potrosnja po stanaru za prosli mjesec je 2,2 kubika i toliko su naplatili, ukupno 48 kubika u ZKS.Dozer wrote:Jucer cujem nesto sto nisam jos uspio i potvrditi, pa ako neko zna - neka kaze/potvrdi.
Ljudi pregledajte instalacije u zgradama, oformite komisije koje ce upozoravati stanare na curenje vodokotlica, nije normalno da u zgradi prosjecna potrosnja po stanaru bude preko 7 kubika. Posebno u neboderima, gdje pumpe odrzavaju visok pritisak koji stare instalacije ne mogu izdrzati.
Vodovod za ovo nije briga, jer te instalacije nisu u njegovoj nadleznosti a oni uredno naplate po ocitanju kolektivnog vodomjera
- drndalo
#2122 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Nekad nije trebalo, pa je trebalo od sviju... Kad je to promijenjeno ?Zovem se Zelena wrote:Ne treba više saglasnost komšija. Samo zahtjev prema upravitelju, oni izađu na teren i daju saglasnost.drndalo wrote:A za ugradnju istog u stan ti treba saglasnost svih komsija...kiki-miki wrote:Što li vodomjeri nisu jefiniji...
Ko ti kaže drugačije, laže te!
- Zovem se Zelena
#2123 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Nedavno. Znam jer sam bila kod svog upravitelja da se raspitam šta i kako. Koliko znam Hetig i Sarajevostan već rade tako, samo njihova saglasnost.
- Dozer
#2124 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Vec sam napisao, ali evo i da ponovim. Zgrada od 4 sprata, 22 stanara, sve cijevi u podrumu svima vidljive i nema nikakvog curenja ni prije ni poslije brojila (provjereno), ali racuni abnormalni - 7,1 kubik po stanaru za manje od mjesec dana.neki wrote:Nije istina, jer evo npr u mom ulazu prosjecna potrosnja po stanaru za prosli mjesec je 2,2 kubika i toliko su naplatili, ukupno 48 kubika u ZKS.Dozer wrote:Jucer cujem nesto sto nisam jos uspio i potvrditi, pa ako neko zna - neka kaze/potvrdi.
Ljudi pregledajte instalacije u zgradama, oformite komisije koje ce upozoravati stanare na curenje vodokotlica, nije normalno da u zgradi prosjecna potrosnja po stanaru bude preko 7 kubika. Posebno u neboderima, gdje pumpe odrzavaju visok pritisak koji stare instalacije ne mogu izdrzati.
Vodovod za ovo nije briga, jer te instalacije nisu u njegovoj nadleznosti a oni uredno naplate po ocitanju kolektivnog vodomjera
To je 156 kubika na ulaz, sto je prakticno nemoguce jer onda ispada da je svaki stanar dnevno potrosio nesto vise od 236 L. Ako odbijemo onaj nekakav fiksni dio (sta god on znacio), trosak otpadnih voda i PDV, dodjemo na oko 200L po osobi po danu.
I opet cu to podijeliti na potrosace - neka je 5 puta WC - 50 L. Neka je jedna ves masina = 50 L, neka je tusiranje - 50L, odna ispada da je svaki stanar dnevno popio bar 50L.
-
didgeridoo
#2125 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
nisu problem instalacije vec neljudi...
3/4/5 u stanu a prijavljeno jedno i zato dolaze veliki racuni...
ne treba saglasnost stanara za uvodjenje (prije nepunih godinu dana je to promijenjeno)...
ponavljam - julski racun pausala 36 kubika (9 kubika/clan), nakon uvodjenja vodomjera avgustovski racun potrosenih 10 kubika...
3/4/5 u stanu a prijavljeno jedno i zato dolaze veliki racuni...
ne treba saglasnost stanara za uvodjenje (prije nepunih godinu dana je to promijenjeno)...
ponavljam - julski racun pausala 36 kubika (9 kubika/clan), nakon uvodjenja vodomjera avgustovski racun potrosenih 10 kubika...