Logosoft

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
@no403

#2101 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by @no403 »

coolkid wrote:KAD NAM STIŽE OVAJ NOVI HD STB,IMA LI IKO KAKVE INFORMACIJE.

Evo danas su meni instalirali trio+ paket (presao sa duo +) i dobio sam taj HD Airties 7120.
Utisci u vezi istog su pomješani ;-) pa taj STB bas i ne mogu preporučiti.

Prvo pozitivno:
-daljinski od ovog HD stb je bolji i uredjaj ozbiljnije izgleda
-nema zezancije sa lošim i nepredvidljivim odzivom na komande - pogotovo u snimalici od čega je patila moja 110
-grafika od super tv sučelja (preko HDMI) izgleda znatno bolje i oštrije u odnosu na amino 110

Ali tu su i ozbiljni nedostaci:
-po meni je veoma neozbiljno sto sa boxom ne dolaze nikakva upustva, a ista nije moguće naći niti na logosoftovim stranicama niti na stranici proizvodjača boxa. Pošto je i Google ostao nemocan da nadje ikakvu ozbiljniju dokumentaciju nemoguće je natjerati ovaj daljinski da upravlja TV za osnovne komande (ton, mute itd).
-nije moguće snimanje s ovog boxa (kod amina 110 se moglo snimati preko skarta i RF - ovdje ne)
-teletext se ne prikazuje kako treba (mali prozor koji koristi samo centralni dio ekrana)
-sučelje malo malo potpuno ili djelomično nestane, pogotovo u dijelu za editovanje kanala
-ono najgore: OVAJ BOX NIJE MOGUĆE NATJERATI DA DA OUTPUT U 16:9 MODU VEC SAMO 4:3.
Kad se uzme u obzir da će 99% korisnika HD boxa koristiti isti na na HD televizorima koji su 16:9 jasno ti je zasto smatram da logosoft mora poraditi na softveru od Super TV jer s ovim boxom on izgleda kao poluproizvod...

P.S.
Ipak moram završiti pohvalom Logosoftu jer sam ipak dobio i solidan VDSL modem tako da imam stvarnih 18mbit čak i kad gledam HD kanale...
@no403

#2102 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by @no403 »

Evo sad sam otkrio da ovaj Airties HD STB ima problem sa prikazivanjem subtitlova snimljenih serija na fox life kanalu - titlovi su tu ali pucaju i djelomično se prikazuju - VEOMA IRITANTNO!
Napominjem da su titlovi inače znatno manji na svim stranim kanalima nego sto su bili na amino 110 ali na to se čovjek koji ima dobar vid još i može naviknuti ali na ovo pucanje titlova u snimcima NE MOŽE!
Takodje meniji su svugdje puni preklapanja slova i lošeg prikaza informacija...zaista ne mogu da vjerujem da je Logosoft odlucio da ide s ovim set boxom kao da ne vide sve ove silne bugove u sučelju :? Tužno je reci ali nakon malo dužeg igranja sa ovim turskim HD STB već mi nedostaje Amino 110...vidjeću još ali izgleda mi da ću uraditi downgrade na 110 ako već nema amina 130 :(
coolkid

#2103 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by coolkid »

JESU LI NEKOG ZVALI OD PRIJAVLJENIH ZA ZAMJENU AMINA 110 ZA OVAJ HD STB?REKLI SU ZVATI KAD STIGNU ILI SE MORA OTIĆI KOD NJIH I VIDJETI.AKO KO ZNA NEKA JAVI.
@no403

#2104 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by @no403 »

coolkid wrote:JESU LI NEKOG ZVALI OD PRIJAVLJENIH ZA ZAMJENU AMINA 110 ZA OVAJ HD STB?REKLI SU ZVATI KAD STIGNU ILI SE MORA OTIĆI KOD NJIH I VIDJETI.AKO KO ZNA NEKA JAVI.
Nedostajaće tebi još amino 110 - znam da meni već nedostaje zbog silnih bugova :lol:
BTW iskljuci Caps Lock - čujemo te i ovako...

Nego probao sam snimalicu još malo i ovo preklapanje slova u sučelju iste kod svih dužih naziva ružno izgleda ali ono što stvarno smeta je ovo pucanje i djelomično prikazivanje titlova snimljenih sadržaja sa Fox lifa, crime, Discovery, TV1000 odnosno sa svih titlovanih kanala. Osim toga, zar je zaista nemoguće napraviti da titlovi budu normalne veličine kao na amino 110?
Isto tako malo-malo javljaju se djelomični meniji i rupe u meniju odnosno dio menija je prikazan a dio je slika kanala umjesto grafike menija...bugovi su ponovljivi odnosno nije ih problem vidjeti svakom u 2 minuta pa me stoga čudi kako to da se drugi korisnici ne žale na ovaj box pored svih ovih bugova i kako Logosoft još ništa nije poduzeo po ovom pitanju???
Zašto je Logosoft uopšte nabavio i pustio u distribuciju ovaj HD box umjesto Amina 130 kad jednostavno ne radi kako treba?
coolkid

#2105 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by coolkid »

Ni meni nije jasno zašto su pustili ako nerade kao i AMINO 130. Nadam se danas neće zvati da ih zamijenimo dok nešto ne urade po pitanju funkcionalnosti.Zašto sad neko ne objasni na forumu od uposlenih u čmmu je stvar ne funkcionisanja ovog novog HD STB-a
@no403

#2106 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by @no403 »

Evo zvao sam i tehničku podršku i oni kažu "moguće je da postoje neki bugovi" ali kao da nazovem u ponedjeljak i prijavim tačno bugove kako bi kao njihovi programeri iste riješili?
Uradiću i to - nije problem - ali ne mogu da vjerujem da vec nisu svjesni problema.
Zar zaista nije niko istestirao rad Super TV sa ovim STB prije nego što su ga uopšte pustili u distribuciju?
zilog

#2107 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by zilog »

@no403 wrote:Evo zvao sam i tehničku podršku i oni kažu "moguće je da postoje neki bugovi" ali kao da nazovem u ponedjeljak i prijavim tačno bugove kako bi kao njihovi programeri iste riješili?
Uradiću i to - nije problem - ali ne mogu da vjerujem da vec nisu svjesni problema.
Zar zaista nije niko istestirao rad Super TV sa ovim STB prije nego što su ga uopšte pustili u distribuciju?
Meni vecina stvari radi kako treba. Moguce je da su, ovi sto su sada stigli, iz neke nove serije sa novim firmware-om.
SHTEVELEC

#2108 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by SHTEVELEC »

@no403 wrote:
coolkid wrote:KAD NAM STIŽE OVAJ NOVI HD STB,IMA LI IKO KAKVE INFORMACIJE.

Evo danas su meni instalirali trio+ paket (presao sa duo +) i dobio sam taj HD Airties 7120.
Utisci u vezi istog su pomješani ;-) pa taj STB bas i ne mogu preporučiti.

Prvo pozitivno:
-daljinski od ovog HD stb je bolji i uredjaj ozbiljnije izgleda
-nema zezancije sa lošim i nepredvidljivim odzivom na komande - pogotovo u snimalici od čega je patila moja 110
-grafika od super tv sučelja (preko HDMI) izgleda znatno bolje i oštrije u odnosu na amino 110

Ali tu su i ozbiljni nedostaci:
-po meni je veoma neozbiljno sto sa boxom ne dolaze nikakva upustva, a ista nije moguće naći niti na logosoftovim stranicama niti na stranici proizvodjača boxa. Pošto je i Google ostao nemocan da nadje ikakvu ozbiljniju dokumentaciju nemoguće je natjerati ovaj daljinski da upravlja TV za osnovne komande (ton, mute itd).
-nije moguće snimanje s ovog boxa (kod amina 110 se moglo snimati preko skarta i RF - ovdje ne)
-teletext se ne prikazuje kako treba (mali prozor koji koristi samo centralni dio ekrana)
-sučelje malo malo potpuno ili djelomično nestane, pogotovo u dijelu za editovanje kanala
-ono najgore: OVAJ BOX NIJE MOGUĆE NATJERATI DA DA OUTPUT U 16:9 MODU VEC SAMO 4:3.
Kad se uzme u obzir da će 99% korisnika HD boxa koristiti isti na na HD televizorima koji su 16:9 jasno ti je zasto smatram da logosoft mora poraditi na softveru od Super TV jer s ovim boxom on izgleda kao poluproizvod...

P.S.
Ipak moram završiti pohvalom Logosoftu jer sam ipak dobio i solidan VDSL modem tako da imam stvarnih 18mbit čak i kad gledam HD kanale...
Kako nadjoh na netu taj STB moze (naravno ako se to omoguci software-om) snimati na USB stik ili HDD, moze li taj sto daje LOL?
@no403

#2109 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by @no403 »

SHTEVELEC
Kako nadjoh na netu taj STB moze (naravno ako se to omoguci software-om) snimati na USB stik ili HDD, moze li taj sto daje LOL?
Ne može - koliko vidim usb služe samo za punjenje mobitela. To je do softvera a ne hardvera jer koliko sam procitao na internetu on bi teoretski mogao preko tih USB i da pusta divx filmove.
Ipak prisustvo zastite koja onemogućava snimanje sa skarta mogu razumjeti, zaključanost USB portova takodje mogu razumjeti ali ovi nedostaci koje sam naveo su DEFINITIVNO bugovi koji se MORAJU hitno sanirati - pogotovo ovaj prikaz titlova i 16:9 prikaz jer uništavaju osnovnu funkcionalnost uredjaja. Ovi drugi nedostaci kao što su nedostaci u sučelju - nedostajuci djelovi menija i preklapanje natpisa su manji estetski nedostaci sa kojim je meni ipak lakše živjeti nego sa ovim funkcionalnim...
Last edited by @no403 on 05/05/2012 18:53, edited 1 time in total.
@no403

#2110 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by @no403 »

Primjeri bugova na STB AirTies HD

1. Teletext gotovo neupotrebljiv - koristi mali dio površine ekrana - ozbiljan funkcionalni bug
Image

2. Konstantno pucanje titla na snimljenim sadržajima koji su titlovani - ozbiljan funkcionalni bug
Image

3. Pucanje sučelja i neupotrebljivost pri pokušaju dodavanja kanala u omiljene ili pokušaja promjene pozicije kanala - ozbiljan funkcionalni bug koji se javlja na izgleda svim stranim titlovanim kanalima
Image
Image

4. Nemoguće je izabrati 16:9 output - obično ga prikaže u meniju i može se selektovati ali nema nikakvog efekta a ponekad se desi i pucanje menija kao na slici - ozbiljan funkcionalni bug
Image

5. Preklapanja i drugi minorni estetski problemi
Image
Image
Image

6. Druga pucanja menija - tu i tamo kao ovo npr. u mozaiku ali sunce mi ulazi u sobu a i mali sin mi se probudio tako da je ovo zadnja slika. Vjerujte mi ovdje ima poprilično bugova ali čini mi se da je najveći problem generalno s prikazom slova u titlovima i teletextom...
Image
coolkid

#2111 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by coolkid »

Nemam drugog izraza osim KATASTROFA,čudi me da su ga uopšte zamjenjivali sa onim AMINO 130 koji je bio fenomenalan.Ali ja još nisam dobio odgovor,jesu li ikoga zvali od onih koji su se prijavili za HD STB za vrijeme trajanja akcije.
afannedim

#2112 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by afannedim »

Od svega kod mene je samo problem TTX i 16:9 omjer sa ostalim navedenim problemima bar kod mene ih nema.
@no403

#2113 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by @no403 »

afannedim wrote:Od svega kod mene je samo problem TTX i 16:9 omjer sa ostalim navedenim problemima bar kod mene ih nema.

Molim te potvrdi da kad nešto snimiš na fox life, fox crime, SciFi itd. titlovi se pokazuju normalno?

Takodje potvrdi da možeš u editoru kanala npr. izbrisati ili dodati tv1000 u omiljene i da neće biti pucanja menija / nestajanja istog? Da li možeš saznati verziju firmwara na tvom boxu?
Ako je tako ja im prekosutra vracam box i trazim drugi ili drugu verziju firmwara jer ovo se ne da izdržati pogotovo ovo sa titlovima u snimalici...ako ne poprave jedino mi ostaje downgrade sa trio+ na trio samo radi meni lično boljeg amina.
@no403

#2114 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by @no403 »

Zahvaljujući brzoj reakciji Logosofta dobio sam novu verziju middlewera koji riješava odredjene minorne bugove kao sto su pomenuta preklapanja (sitni estetski nedostaci) ali ne riješava meni suštinske probleme.
Pošto sam, generalno, zadovoljan ostalim uslugama Logosofta necu im više štetiti screenshotovima s bugovima koje, uprkos svoje dobre volje, još nisu u mogućnosti korigirati a koji očito prema broju odgovora i ne smetaju većini korisnika.

Molim ukoliko neko hoce da mijenja HD amino 130 za AirTies 7120 uz moju doplatu od 50 KM neka se javi na PP (ozbiljan sam)
false

#2115 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by false »

@no403 wrote:Zahvaljujući brzoj reakciji Logosofta dobio sam novu verziju middlewera koji riješava odredjene minorne bugove kao sto su pomenuta preklapanja (sitni estetski nedostaci) ali ne riješava meni suštinske probleme.
Pošto sam, generalno, zadovoljan ostalim uslugama Logosofta necu im više štetiti screenshotovima s bugovima koje, uprkos svoje dobre volje, još nisu u mogućnosti korigirati a koji očito prema broju odgovora i ne smetaju većini korisnika.

Molim ukoliko neko hoce da mijenja HD amino 130 za AirTies 7120 uz moju doplatu od 50 KM neka se javi na PP (ozbiljan sam)
Reset stb-a?
@no403

#2116 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by @no403 »

Resetovao sam danas bar 7-8 puta ali evo tek ovaj zadnji reset prije dva-tri sata mi je dao ovu najnoviju verziju middlewarea koju su dobri ljudi iz Logosofta odradili danas iako je nedjelja - hvala puno na tome.

Mogu reci da sam relativno zadovoljan sa ovom novom verzijom midllewarea jer su veći problemi riješeni.
Konkretno:
-više se ne raspada sučelje pri editovanju pojedinih kanala
-titlovi se prikazuju sad OK (iako su i dalje malo premaleni)
-preklapanje u servisima u vijestima je riješeno
Teletext je i dalje problem a takodje nije riješen nedostajuci red-dva pixela u donjem dijelu imena kanala u editoru kanala ali je to svakako sitnica.

Generalno sad se ovaj box može preporučiti jer su ipak glavni problemi (pucanje titlova i sučelja) riješeni.
Hvala puno ljudima iz Logosofta na korekcijama koje su napravili iako je nedjelja što mi daje veliko povjerenje da će i ostale nedostatke brzo korigirati. Logosoft :thumbup:

BTW je li iko uspio naći ikakav manual za ovaj box? Googlao sam jedno 2 sata i ništa.
Zar Logosoft ne može kontaktirati proizvodjača ili prodavca boxa i dobiti bar upustva kako podesiti ovaj daljinski da kontroliše TV kao sto smo mogli uraditi kod Amina. Takodje bi bilo lijepo u sučelju Super TV vidjeti upustvo i za daljinski od Airties pored upustva za Amino?
Last edited by @no403 on 07/05/2012 00:00, edited 2 times in total.
@no403

#2117 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by @no403 »

Da, moram priznati da su me ugodno iznenadili.
Biću iskren - postao sam ovdje na forumu jer sam znao da ljudi iz Logosofta prate ovu temu pa sam očekivao da je to najbrži put da nešto bude ispravljeno ali ovakva brzina u rješavanju problema i to preko vikenda me je iznenadila.
zilog

#2118 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by zilog »

Velicina subtitlova je isto umanjena i na 130-kama i to nije do STB-a, nego do HD prikaza i rezolucije na ekranu. Naime, subtitlovi koji se emituju posebno, koji nisu "naljepljeni" na sliku, idu kao bitmapa. Moze se rijesiti ljepljenjem na sliku, ali bi tada dobijali transkodiranu sliku. Bolje je ovako, a brzo se covjek navikne.

Sto se tice problema sa tvojim STB-om, to je, kako sam i prije napisao, vjerovatno bio primjerak iz ove nove isporuke pred 1. maj. Znam da su zurili da daju raji koja se prijavila.

Nisam htio reagovati, kada si ih "nahvalio", ali moras biti svjestan da svaka nasa rijec ovde ima tezinu i trolovima sluzi da pljuju nesto, cemu nisu ni do koljena.
Qler

#2119 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by Qler »

I problem sa teletekstom je zbog prirode HDMI-a. tj. on ti salje sliku u 720p rezoluciji, i ne povecava sliku teleteksta, nego je ostavlja u njegovoj rezoluciji koja je dosta manja od HD rezolucije. Zato je i mala slika. To je jednostavno mana teleteksta ne uredjaja, bar ja tako mislim..
Xarfaxuss

#2120 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by Xarfaxuss »

Lud i ponosan wrote:^^

Znao sam da ce ispeglati te nedostatke, ali ovako brzo, nisam mogao pretpostaviti. :D Ah, uvijek me pozitivno iznenade. Drago mi je da je sad sve relativno ok, vjerujem da ce i to ostalo biti ispravljeno u sto kracem roku. ;)
Na ovakvim stvarima se i vidi koliko su okrenuti korisnicima i njihovom (ili da budem precizniji, nasem :D ) zadovoljstvu, tako da je to jedan od razloga sto sam lojalan korisnik i tako ce ostati.
Ne moras se truditi svi znamo da si ti Faruk
@no403

#2121 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by @no403 »

Qler wrote:I problem sa teletekstom je zbog prirode HDMI-a. tj. on ti salje sliku u 720p rezoluciji, i ne povecava sliku teleteksta, nego je ostavlja u njegovoj rezoluciji koja je dosta manja od HD rezolucije. Zato je i mala slika. To je jednostavno mana teleteksta ne uredjaja, bar ja tako mislim..
Mislim da to nije razlog jer sam već imao HD satelitski resiver koji je preko HDMI davao normalan teletext tako da...kako god da se naviknuti jer TXT ionako većina korisnika koristi za TV program a EPG to pokriva odlično.
Jedino kladioničari mogu imati zamjerke ali postoji internet...
Last edited by @no403 on 07/05/2012 19:05, edited 1 time in total.
@no403

#2122 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by @no403 »

zilog wrote:Velicina subtitlova je isto umanjena i na 130-kama i to nije do STB-a, nego do HD prikaza i rezolucije na ekranu. Naime, subtitlovi koji se emituju posebno, koji nisu "naljepljeni" na sliku, idu kao bitmapa. Moze se rijesiti ljepljenjem na sliku, ali bi tada dobijali transkodiranu sliku. Bolje je ovako, a brzo se covjek navikne.

Sto se tice problema sa tvojim STB-om, to je, kako sam i prije napisao, vjerovatno bio primjerak iz ove nove isporuke pred 1. maj. Znam da su zurili da daju raji koja se prijavila.

Nisam htio reagovati, kada si ih "nahvalio", ali moras biti svjestan da svaka nasa rijec ovde ima tezinu i trolovima sluzi da pljuju nesto, cemu nisu ni do koljena.
Slažem se da se na ove manje subtitlove da naviknuti - ja sam se već navikao a transkodiranje mi definitivno ne zvuči kao dobra opcija.
Shvatam ovo u vezi trolova i žao mi je što sam napravio u početku možda malu negativnu reklamu Logosoftu ali smatram da ste brzom reakcijom i ispravljanjem glavnine prijavljenih bugova preko vikenda ipak sami sebi na kraju napravili dobru reklamu. Naime, iz prve ruke znam kako je kod BHT i HS - BH telecomova podrška - ljubazna ali više-manje beskorisna i spora na rješavanju problema, a ovi iz HS mi se nisu ni javili na telefon iako sam ih zvao jedno 5-6 puta.

Nego, htio sam vas pitati da li imate prostora na stream serverima da dodate mogućnost snimanja dodatnih kanala - konkretno čudno mi je da snimate oba kuharska kanala, neke nelokalizirane kanale (ESPN america, Disc. science...)a da ne snimate npr. jedan lokalizirani Disney XD koji ima zanimljivih crtica i serija za djecu pa i malo starije?
Istina je da već snimate 95% zanimljivog sadržaja ali mi zaista nedostaju DIsney XD i možda Klasic TV (ali za nju još i razumjem jer je mogu pratiti samo korisnici sa HD boxom).
Ako bi neko iz Logosofta mogao isposlovati snimanje DIsney XD za koji vjerujem nisam jedini zainteresiran (i drugi imaju klince) bio bih zaista zahvalan ;-)
@no403

#2123 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by @no403 »

Ne mogu vjerovati - snimanje na DIsney XD je tu :D
Hvala vam puno NAJBOLJI STE!!!
:dance: :dance: :dance: :-D
Last edited by @no403 on 08/05/2012 15:52, edited 1 time in total.
@no403

#2124 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by @no403 »

Lud i ponosan wrote:
@no403 wrote:Sta je bilo - valjda mogu pitati?
Na koga se odnosi pitanje?
Izvini - umoran sam - tek sa posla pa nisam razumio :dance: smajli...
Nego Disney XD snimanje je ubačeno - listam i slučajno primjetim zeleni rec znak, kad ono fakat radi :-D
U pravu si što stalno braniš Logosoft - i ja ću od sad pa nek i meni govore da sam Faruk.
Cijenim kad neko sluša korisnike - a oni su ovdje uvažili molbu jednog korisnika...
neo7

#2125 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by neo7 »

Lud i ponosan wrote::dance:
Zasto si editovao post u kojem je bilo napisano sta nije radilo, da je slika trzala i slicno..ja sigurno to nisam sanjao ?
Post Reply