Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
Gojeni H

#2101 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Gojeni H »

_mufljuz_ wrote:Ne zelim bit neumjesan al Hamzi bi zivom trebalo podic spomenik..... da ne povjerujes 19 metaka co'ek naprim'o i osto ziv....

Iz inata...
Prijedlog:
Otvaranje teme "Hamza - simbol bosanskog vojnika - Zmaj od Bosne 90-ih". :D

Fakat si Bas-celik, kao da 3 srca imas.
Svasta sam dozivio u ratu: covjeku uniforma skoro sva pokidana od neprijateljskih metaka a nigdje rane (kod mene 2 gelera kroz uniformu a hvala Bogu nijedan me nije zasjekao), covjeka ogromni geler udari tupim dijelom i napravi podliv ali nista nije "sjeceno", cak i jedan sa 7 metaka od nogu na gore ...

ali, 19 metaka

Image

HAMZA OD SARAJEVA
insomnia78

#2102 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by insomnia78 »

Ti bi puc'o u svog vojnika?

s' moje sokoćalo
hamza_sa

#2103 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by hamza_sa »

Gojeni H wrote:
_mufljuz_ wrote:Ne zelim bit neumjesan al Hamzi bi zivom trebalo podic spomenik..... da ne povjerujes 19 metaka co'ek naprim'o i osto ziv....

Iz inata...
Prijedlog:
Otvaranje teme "Hamza - simbol bosanskog vojnika - Zmaj od Bosne 90-ih". :D

Fakat si Bas-celik, kao da 3 srca imas.
Svasta sam dozivio u ratu: covjeku uniforma skoro sva pokidana od neprijateljskih metaka a nigdje rane (kod mene 2 gelera kroz uniformu a hvala Bogu nijedan me nije zasjekao), covjeka ogromni geler udari tupim dijelom i napravi podliv ali nista nije "sjeceno", cak i jedan sa 7 metaka od nogu na gore ...

ali, 19 metaka

Image

HAMZA OD SARAJEVA
Hahahahahhha. Nasmijao si me sa slikom, a ja tebi postavio svoju koja nema veze sa ovom.

Necemo sada od moje ispovijesti praviti pricu, u bilo kojem smislu.

To je bilo jedno od mojih ranjavanja i bez obzira sto je bilo teze, ne zasluzuje da se o njemu pise niti raspravlja. A, posebno, ne da se stavlja u kontekst nekog herojstva. Za mene je to samo bilo ranjavanje, koje jeste ostavilo posljedice na mom tijelu, koje i danas osjecam, ali ipak ga ne mogu svrstati u cin herojstva.

Ovdje treba da bude glavna prica Dobrinja i desavanja u vezi nje za vrijeme agresije. A, kada se o tome zeli pisati ima se o cemu, jer ovo naselje je izrodilo toliko heroja o kojima se skoro nista i ne zna i o kojima se ne prica.

Budimo produktivni i pisimo o tome. Ne dozvolimo da se ovdje historija poigrava sa nama i da nam drugi govore sta smo dozivjeli i prezivjeli.

Ja se ponosim sto sam bio dio toga. Ponosim se sa svim braniteljima Dobrinje, bili oni stanovnici ovog naselja ili oni koji su dosli pomoci da se ista odbrani.
trocadero

#2104 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by trocadero »

Дозер,
Нисам ти ја баш неки експерт за муницију!
Слабо сам се и сусретао са м84 па не знам! Могуће и да је било тих распрскавајућих или дум-дум метака...јел то исто?
Јесу ли они по некој конвенцији забрањени као и касетне бомбе?

Хамза,
Јел си добио неки орден или одликовање?
Bancho

#2105 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Bancho »

Hamza znas li Slavisu iz Emila Zole?
hamza_sa

#2106 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by hamza_sa »

trocadero wrote:Дозер,
Слабо сам се и сусретао са м84 па не знам! Могуће и да је било тих распрскавајућих или дум-дум метака...јел то исто?

Хамза,
3нaм да ћy ти caда изглeдати чудно али највећи орден ми је моја кчерка коју cам добио послије 11 година брака, а доктори cу ми рекли да послије овог рањавањa нећу моћи имати дјеце. Што се тиће рата, имам орден, али данас је вријеме такво као да га нисам ни добио.
hamza_sa

#2107 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by hamza_sa »

Bancho wrote:Hamza znas li Slavisu iz Emila Zole?
Veoma dobro.
bulevarmostar

#2108 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by bulevarmostar »

trocadero wrote:Дозер,

Хамза,
Prvi Partizan pravi kvalitetnu soft-point ("Dum-Dum") municiju u ovom kalibru koja kotira kao kvalitetna i dosta je popularna kod lovaca sa ove strane bare. Namijenjena za lov ali je zabranjena u ratu. Ne vjerujem da se ovo cesto koristilo jer je 7.62x54R rijedak kalibar kod lovackih pusaka u bivsoj Yug.

http://www.aimsurplus.com/product.aspx? ... groupid=40

Pozdrav svim forumasima koji dijelite svoja iskustva na ovoj temi bez obzira na uniformu koju ste nosili.
@Hamza - tebi svaka cast Brato!
trocadero

#2109 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by trocadero »

Хвала Хамза :thumbup:
Да Бог да ,па поживио још 100 година :thumbup:
Gojeni H

#2110 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Gojeni H »

Dum-dum municija je u sustini zrno zarezano na vrhu koje se "rascvjetava" prilikom udara u cilj. Posto se dobija efekat "glijive", "rascvjetano" zrno kida tkivo i stvara velike i gadne rane.

Rasprskavajuca municija je nesto drugo, i kod kalibra 7,62 mm se mogla prepoznati po zvuku (odavde nadimak "kokice").
U pocetku rata je ova municija izazivala paniku kod nekih vojnika jer je izazivala privid da je neprijatelj prosao iza linije.
Znam za barem 2 linije na Brckom i Gradachcu koje su pale na ovaj nacin na samom pocetku rata.
Ova municija nije bila u sirokoj upotrebi i kasnije smo je veoma rijetko nalazili kod neprijatelja prilikom zarobljavanja MTS-a. Zato je prvih 6-7 mjeseci rata upotrebljavana i sakom i kapom.
hamza_sa

#2111 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by hamza_sa »

Gojeni H wrote:Dum-dum municija je u sustini zrno zarezano na vrhu koje se "rascvjetava" prilikom udara u cilj. Posto se dobija efekat "glijive", "rascvjetano" zrno kida tkivo i stvara velike i gadne rane.

Rasprskavajuca municija je nesto drugo, i kod kalibra 7,62 mm se mogla prepoznati po zvuku (odavde nadimak "kokice").
U pocetku rata je ova municija izazivala paniku kod nekih vojnika jer je izazivala privid da je neprijatelj prosao iza linije.
Znam za barem 2 linije na Brckom i Gradachcu koje su pale na ovaj nacin na samom pocetku rata.
Ova municija nije bila u sirokoj upotrebi i kasnije smo je veoma rijetko nalazili kod neprijatelja prilikom zarobljavanja MTS-a. Zato je prvih 6-7 mjeseci rata upotrebljavana i sakom i kapom.

Evo, slike jedne od rana kao posljedica o kojem govorim. Metak je prvu usao u butinu i onda je doslo do "eksplozije" koja je napravila ovo sto se vidi na slikama. Dio tog metka jos uvijek imam u nozi,priljepljen za kost i izgleda kao testera.

Image

Image

P.S.

Za ovu ranu nemam ni 10% invalidnosti. Kazu doktori laksa ozljeda.
Seawolf

#2112 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Seawolf »

@hamza_sa, junačino naš, živ ti nama bio, i u zdravlju i rahatluku dočekao sa svojom obitelji još puno ljeta.

Što se tiče priče u vezi sa rasprskavajućim zrnima za puškomitraljez M84, odnosno rasprskavajućim zrnima za kalibar 7,62x54R, prava je istina da takva zrna za ovaj kalibar, jednostavno, ne postoje. Barem ne, u onom smislu kako su ovdje naveli neki učesnici rasprave, to jest da postoje zrna za taj kalibar, koja imaju punjenje koje izaziva rasprskavanje dijelova zrna na parčiće efektom iznutra.

Evo link na stranicu, na kojoj su navedeni svi poznati meci, u kalibru 7,62x54R, koji su se dosada proizvodili:

http://62x54r.net/MosinID/MosinAmmoID.htm

Kao što vidite, nema municije sa "rasprskavajućim" zrnom.

Ono što je vjerovatno bilo u tvojem slučaju, jeste da si pogođen zrnima sa punom mesinganom košuljicom i sa čeličnim jezgrom, koji su poznati po pucanju i "svlačenju" košuljice sa jezgra zrna, kada udare u tvrde dijelove ljudskog tkiva. Vjerovatni razlog rome je taj što je koeficijent prijanjanja između mesinga i čelika, manji od koeficijenta prijanjanja između mesinga i tvrdih dijelova tkiva. Ali, neću dublje u detalje, da ti ne prisjedam na muku.

Meci sa zrnom bez pune košuljice - soft point zrnom, se koriste samo za lovačko oružje. Korištenje metaka sa ovakvim zrnom bi u automatskom oružju sa komplikovanim mehanizmom punjenja i strmom ulaznom rampom u ležište metka, kao što je kod puškomitraljeza M84, izazvali zastoj.

p.s. Kalibar 7,62x54R, koji se koristi kod puškomitraljeza M84 (kao i PKS/PKM/PKT) i snajperske puše Dragunove, je najstariji kalibar koji se i dan danas koristi u vojskama svijeta. Uveden je u naoružanje 1891-e, tako da je u upotrebi već 122 godine.
Bancho

#2113 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Bancho »

hamza_sa wrote:
Veoma dobro.
Pretpostavio sam da ga znas :-D Ako se ne varam par puta si dolazio sa Slavisom na sastanke izvidjaca (ako me sjecanje dobro sluzi)...mene vjerovatno ne poznajes jer sam ja mladja raja (81 godiste)...sve najbolje majstore :thumbup:
hamza_sa

#2114 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by hamza_sa »

Bancho wrote:
hamza_sa wrote:
Veoma dobro.
Pretpostavio sam da ga znas :-D Ako se ne varam par puta si dolazio sa Slavisom na sastanke izvidjaca (ako me sjecanje dobro sluzi)...mene vjerovatno ne poznajes jer sam ja mladja raja (81 godiste)...sve najbolje majstore :thumbup:
U pravu si. Izvidjaci su dio mene bili i ostali. Prije agresije veliki dio mog zivota je bio posvecen izvdjacima, kao i radnim akcijama.

A, sto se tice Slavise, kao i njegove cjelokupne porodice, pocev od brata Duska, oca Ratka pa do sada vec pokojne mu majke Ruze, covjek nema rijeci da opise njihovo cjelokupno ucesce u odbrani od agresije.

Nazalost nasa historija je tako iskrivljeno ispisana da u njoj nema mjesta za ljude kao sto su oni. A, kada bi je iskreno pisali (mislim na Dobrinju) jedan od pocetaka bi pocinjao sa njihovim imenima.
nOrMaLaC

#2115 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by nOrMaLaC »

Nisam sa Dobrinje niti iz Sarajeva, ali sam uvijek bio pun pitanja oko Dobrinje vezano za ratni period...

Znam da je naselje danas podijeljeno na dio koji pripada Federaciji i Republici Srpskoj. Linija razgraničenja ide u blizini osnovne škole. Moje pitanje je:

Kakav je odnos danas ljudi sa jedne i sa druge strane?

Drugo pitanje se svodi na današnju opštinu Istočnu Ilidžu, tačnije mjesno Vojkoviće? Ko je to mjesto naseljavao prije rata?
Da li je u ratu ijedna ofanziva bila sa naše strane u cilju zauzimanja ovog stratešnog mjesta?????
Bodkin

#2116 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Bodkin »

nOrMaLaC wrote:Nisam sa Dobrinje niti iz Sarajeva, ali sam uvijek bio pun pitanja oko Dobrinje vezano za ratni period...

Znam da je naselje danas podijeljeno na dio koji pripada Federaciji i Republici Srpskoj. Linija razgraničenja ide u blizini osnovne škole. Moje pitanje je:

Kakav je odnos danas ljudi sa jedne i sa druge strane?

Drugo pitanje se svodi na današnju opštinu Istočnu Ilidžu, tačnije mjesno Vojkoviće? Ko je to mjesto naseljavao prije rata?
Da li je u ratu ijedna ofanziva bila sa naše strane u cilju zauzimanja ovog stratešnog mjesta?????
bila je jedna. zivjeli srbi i bilo je onih koji su radili u famosu. pisao je neko vec o tome na forumu cini mi se
Ramzess Veliki

#2117 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

Misliš na Slavišu koji je imao u ratu ženku njemačkog ovčara, prepametan cuko ... mislim da mu je umrla nešto poslije rata.
Dozer

#2118 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

@Hamza
"Lijepi" oziljci, ali potvrdjuju ono sto sam ti rekao - hidro sok efekat, s tim da je kod tebe taj metak vjerovatno zakacio i kost. Vjeruj mi, nagledao sam ih se nemilice :).
Komadici kosuljice koji su ti ostali po tijelu, pa i taj u butini, vjerovatno su se desili iz razloga koje je Seawolf naveo, odnosno radi te vrste zrna. Ali, cak ni to ne mroa biti, jer pri toj brzini se i obicna kosuljica cijepa, pogotovo kada pogodi nesto tvrdje kao sto je ljudska kost. Vjerovatno ti je zato i ostao komad zalijepljen za butnu kost, dok je ostatak izletio napolje, ali uz prethodnu deformaicju. Zato taj izlaz i jeste toliki koliki je. Jebi ga...

A ova mladja raja koja nije ratovala pa sad na ovaj nacin saznaje ove neke detalje, ukljucujuci i detalje o ranama - dobro ovo pamtite i upijajte jer, ako se prepustite idiotlucima zvanim Bosnjaci, Srbi i Hrvati, i potpadnete pod uticaje tih demagogija, velika vam je vjerovatnoca da cete u dogledno vrijeme imati priliku sve ovo gledati, slusati i, najbitnije, osjecati in real time i na vlastitoj kozi.
Zato pamet u glavu.
Znate kako kazu - pametan covjek uci iz tudjih gresaka, glup iz svojih.

Jel' to onaj vucjak sto je bio gore na D1, prema Focanskim propisima, malo ispred skole i na desnoj strani, u onim zgradama gdje je i danas linija razgranicenja?
Last edited by Dozer on 19/09/2013 23:31, edited 1 time in total.
Bancho

#2119 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Bancho »

Ramzess Veliki wrote:
Misliš na Slavišu koji je imao u ratu ženku njemačkog ovčara, prepametan cuko ... mislim da mu je umrla nešto poslije rata.
Da li je Slavisa u ratu imao psa to ne znam, jer sam ga upoznao 1996, ali znam da je jedan drugi lik iz te ulice imao njemackog ovcara, a on se zvao Ljubisa.
hamza_sa

#2120 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by hamza_sa »

Bancho wrote:
Ramzess Veliki wrote:
Da li je Slavisa u ratu imao psa to ne znam, jer sam ga upoznao 1996, ali znam da je jedan drugi lik iz te ulice imao njemackog ovcara, a on se zvao Ljubisa.
Tacno tako. Ljubisa je ima njemackog ovcara po imenu Astor.

Negdje od sredine 1992. godine se je cak vodio u Ljubisinoj jedinici kao sluzbeni pas. :-D

I jos da dodam, da je imao vise terena i akcija od cjelokupne komande brigade. :lol: :lol: :lol: :lol:
trambusek88

#2121 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by trambusek88 »

Bio je propao nakon što mu je majka umrla, inače radila na pijaci, moji su je poznavali još od prije rata kad je radila na staroj pijaci na C-5. Zna li neko šta je s njim? Zadnji put sam ga vidio prije 7-8 godina.
Dozer

#2122 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

Ovaj vucjak o kojem ja pricam je bila, cini mi se , Aska....
trambusek88

#2123 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by trambusek88 »

Ovaj Ljubišin cuko čini mi se da je na kraju oslijepio pa su ga uspavali da se ne pati.
Ramzess Veliki

#2124 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

Bancho wrote:
Ramzess Veliki wrote:
E jest ... Ljubiša! :thumbup: Astor, ili Aska ... :thumbup:
Mi smo se zezali da kad ga iznenadiš kući, cuku zatekneš kako čita Nichea, a Ljubiša prazno gleda u tačku na zidu. :lol: :lol: :lol:
Jes' bio prop'o ... a gdje je sad ne znam, nisam ga vidjeo bar 5-6 godina.
Bancho

#2125 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Bancho »

Hebiga droga je ucinila svoje...ono sto sam ja cuo za Ljubisu (sad koliko je tacno ne znam) da je presao na islam, smirio se, poceo ici u dzamiju i nakon toga je hodzi maznuo auto :-D ...meni je ovo malo nevjerovatno ali opet haj ga znaj...
Post Reply